Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13414) DonJoee


DonJoee
tag

Sziasztok!

Egy egyszerű, 20 forintos kérdésem lenne... :)
Több ISP (és ezzel WAN-port) esetén szeretném megtudni mindegyiknek a publikus IP-címét scriptből, custom DDNS-updater számára.
A modemek teszik a saját dolgukat, ők végzik a PPPoE-kapcsolat felépítését és az eredményt (internetet) egy DMZ-zett statikus LAN-címen adják a MikroTik-nek. Szóval nincs bridge-mód a modemeken és ezzel együtt nincs publikus IP-cím sem az RB WAN-portjain.

Több lehetséges módot ajánlgatnak a fórumokban és ezek működőképesek is EGYetlen WAN-port esetén, mert a default route-on keresztül megy ki a kérés (akár /IP Cloud, akár :resolve-os, akár külső "IP-cím megmondó" szolgáltatás esetén). De ha mondjuk a WAN2, WAN3 stb. címét szeretném megtudni, akkor is a default route-on megy ki a kérés, amit nálam még bonyolít egy load balancing is. Szóval hol a WAN1, hol a WAN2, hol pedig a WAN3 címét kapom meg akkor is, ha a WAN2-re vagyok kíváncsi.

A route-olást nem biztos, hogy célszerű bántanom (mondjuk ki-bekapcsolgatni a route-okat) mert ha ezt percenként csinálom sokgépes terhelés esetén, az mind vissza fog folyni a nyakamba (anyázás képében).

Van arra valami direkt mód, hogy egy bizonyos kérést (mondjuk /tool fetch -kérést) egy meghatározott WAN-porton keresztül küldjek ki scriptből?

Vagy erre csinálnom kellene egy tűzfal-szabályt (amelyek számával azért spórolni szeretnék, az RB4011 ereje ellenére is) ?

Mit javasoltok (ha nem is szájbarágósan, de mindenképpen MikroTik-laikusok szintjén)?

Rig: RB4011, ROS 6.47.9

Köszi!

"Vigyázzon, fegyverem van! Most otthon van, de van!" - Leslie Nielsen

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.