Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13151) leviske


leviske
veterán

Sziasztok!

Van itt olyan ember, aki Telekom HGW mögött használja a Mikrotik hálózatát és nem kéri bridge módba a HGW-t? Ilyenkor a Telekom eszközére kell hagyni a DHCP-t? Mennyivel nehezebb beállítani, mint a DIGI PPPoE/IPv6-ot? :DDD

A "hálózat":
- 2db hAP ac2
- 1db cAP

(#13152) Beniii06 válasza leviske (#13151) üzenetére


Beniii06
őstag

Milyen technológián kapod az szolgáltatást? xDSL vagy koax? (a "HGW" miatt kérdezem, optikán ONT van)

IPTV szolgáltatásod van?

"Got any other secret weapons?"

(#13153) leviske válasza Beniii06 (#13152) üzenetére


leviske
veterán

Most tervezek váltani, de felénk koax van. IPTV-t tervezek kérni.

[ Szerkesztve ]

(#13154) Beniii06 válasza leviske (#13153) üzenetére


Beniii06
őstag

Akkor az problémás lesz, mert ha koaxon iptv-t is kérsz, akkor nem engedik bridge módba tenni a szolgáltatói eszközt és ezáltal dupla nat lesz, persze lesz net és minden is, de ha fontos a porttovábbítás és a stabilitás számodra(távmunka stb.), akkor inkább megfontolnám, hogy máshonnan legyen tv előfizetés, mert a szolgáltatói eszközt nem fogod tudni megkerülni.

Jól gondoltad, de én inkább statikus ip-vel valósítanám meg, tehát mondjuk a szolgáltatói eszköz van 192.168.1.0-ás hálózatban, neki 192.168.1.1 a címe és az egyik mikrotik eszközön beállítod a megfelelő interfészre 1.10-es végű IP-t, beállítod arra a kézi route szabályt, aztán a mikrotikre kötött eszközöknek a 192.168.2.0-ás hálózatban osztasz ki címet, akár dhcp-vel, akár statikusan kézzel. Problémák már akkor jöhetnek, amikor port forwardot szeretnél és be is írod megfelelően azonban a bugos szolgáltatói eszköz vagy megcsinálja vagy nem és te keresed a hibát, ugyanez igaz DMZ módra is. Tehát "fő" router-nek maradni fog a szolgáltatói eszköz és mindig lesz egy bizonytalansági faktor a hálózatodban. Ha nem kérsz IPTV-t akkor engedni fogja a szolgáltató a bridge módot és akkor fogod tudni rendesen használni a saját mikrotik eszközödet "fő" routernek és elég lesz egy dhcp kliens a megfelelő interfészre.

Másik topikra tartozik, de ha már van/elérhető a digi előfizetés, akkor megfontolnám, hogy a tv maradjon diginél, a net+vezetékes telefon(így olcsóbb) legyen a telekomtól, ha már mindenképpen váltani akarsz az optikai netről + az iptv minősége is rosszabb, mint a dvb-c(számomra biztosan visszalépés lenne, de neked kell tudnod).

[ Szerkesztve ]

"Got any other secret weapons?"

(#13155) Reggie0 válasza leviske (#13151) üzenetére


Reggie0
félisten

Nalam kulon dhcp van egy kulon cimtartomanyban a cuccaimnak, mint amit a szolgaltato routere ad. Nem erzem, hogy barmi hatranya lenne, amugy is mar csak 100.x.x.x-es cimeket szokas osztogatni, nem neten kozvetlen levo IP-ket, szoval lesz meg egy NAT-olas a szolgaltatonal is. Aztan, hogy most 2 vagy 3 szinten van NAT-olas mar tok mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#13156) Beniii06 válasza Reggie0 (#13155) üzenetére


Beniii06
őstag

"amugy is mar csak 100.x.x.x-es cimeket szokas osztogatni, "

Kivéve telefonálsz egyet az ügyfélszolgálatra és rögtön kapsz publikus ip-t. Egyébként nehéz kívülről elérni a belső hálózatodat, akkor már nem mindegy, persze igénye válogatja, de ha már fizetsz egy szolgáltatásért, miért is elégednél meg kevesebbel?

[ Szerkesztve ]

"Got any other secret weapons?"

(#13157) leviske válasza Beniii06 (#13154) üzenetére


leviske
veterán

Ha rajtam múlna akkor nem rendelnék TV-t, csak sajnos nem ez a helyzet. :DDD

Stabilitás alatt mit értesz? Bridge módban, ha Mikrotik vezérli a PPPoE-t, akkor ritkább a szakadozás? Vagy itt a hiányos kínai szoftveres implementációkat érted és azt, hogy egyes beállítások csak dísznek vannak?

A DIGI-vel az a bajom, hogy hónapok óta nem az igazi a kapcsolat külföldre, ráadásul a tegnapihoz hasonló bezuhanások is egyre gyakoribbak. Nekem is fáj a szívem, mert sokáig minőségben messze felülmúlta a konkurenciát a környéken.

#13155 Reggie0: És ebben az esetben az IPv6-ot sem a szolgáltató osztja? Vagy az neked ki is van lőve?

(#13158) ekkold válasza Reggie0 (#13122) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Köszi, kipróbálom és visszajelzek, hogy mire jutottam.

(#13159) ekkold válasza Kroni1 (#13135) üzenetére


ekkold
Topikgazda

A leírásban a feketelistás részben van a winbox portja is felvéve. Ha azt kihagyod, akkor érdemes tiltani a WAN felől a 8291-es portot is (meg
minden olyat amit nem használsz, vagy nem akarod , hogy kintről elérjék).

Lényegében sokminden a feketelistás megoldással van kezelve, ha azt
kihagytad, akkor sok mindent kihagytál a tűzfal beállításából. Ez nem baj, sokféle a jó megoldás létezik, csak helyette sem állítottál be semmit. Attól hogy a szolgáltatást korlátoztad a LAN oldalra,a port még nyitva van, csak elutasítja a szolgáltatás kérelmet. Ezt láttad a log-ban. Ha tiltod a tűzfalban a portot, akkor látszani sem fog a szolgáltatás, a port zárva lesz.

[ Szerkesztve ]

(#13160) ekkold válasza betyarr (#13150) üzenetére


ekkold
Topikgazda

És a frissítés megoldotta a problémát?

(#13161) ekkold válasza Jorus (#13089) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Az alap beállítások megfelelők szerintem, a fontosabb események megjelennek a LOG-ban. Ha van NAS-od és van rá log szerver (pl. synology/xpenology napló központja) akkor arra is lehet küldeni a LOG-ot, az hosszú távon megőrzi, és megtalálhatok benne a korábbi események.

(#13162) Kroni1 válasza ekkold (#13159) üzenetére


Kroni1
veterán

Értem, köszi a részletes választ, így már értek mindent!

Azért volt fura mert a deconf-nál nem láttam erre szabályt, port tiltást és ott se volt ilyen gond, persze az is igaz h nem is néztem meg tüzetesen.. Azt láttam, hogy a fasttrack-tól kezdve a tűzfalszabályokban elég sok minden jól be van állítva alapkonfigon is, de végül mégis nulláról kezdve kezdtem neki. Most felvettem a kérdéses dolgokat, most már jónak tűnik.

:R

(#13163) Reggie0 válasza Beniii06 (#13156) üzenetére


Reggie0
félisten

Lehet, de mivel nem az en elofizum annyira nem izgat. Ha belegondolsz hetkoznapi szinten ugysincs semmi szukseg kulso IP-re.

#13157 leviske: Nem, azt adnak, tovabb lehet routingolni, ha kell.

(#13164) Beniii06 válasza leviske (#13157) üzenetére


Beniii06
őstag

"Stabilitás alatt mit értesz?"

Ezt: "hiányos kínai szoftveres implementációkat érted és azt, hogy egyes beállítások csak dísznek vannak?"

Koaxon DHCP-vel csatlakozol(mármint a szolgáltatói eszköz azzal csatlakozik), nem pppoe-val és ha nem kérsz iptv-t, akkor lesz bridge mód szolgáltatói eszközön/lehet kérni. Most egy másik hálózatban csatlakozhatsz Mikrotikkel is dhcp-n a szolgáltatói eszközre, de az megint a stabilitás kárára megy, erre írtam, hogy statikus ip-n jobb csatlakozni.

Beállítod, leokézod és mégsem csinálja/nem működik vagy nem teljes mértékben(ddns, port forward, dhcp-n belül mac címhez rögzítés, wifi anomáliák, esetenként nem lehet kikapcsolni a wlan modult vagy távolról belepiszkálnak a saját eszközükbe, te pedig értetlenkedsz, hogy hogyan reset-elődött az eszköz,"ment el a net" és még lehetne sorolni). A telekom pedig híres arról, hogy nem javítja ki a bugokat, előbb vezet be új eszközt, mint javítanák, ami évekbe kerül. Lásd Sagem 5565 V2 ONT vs 5670 ONT. Ezt tapasztalatból írom.

Akkor hagyd meg a tv-nek a digit, legalább nem kell átvezetékezni a házat (iptv-nél minden tv-hez utp kell koax helyett+doboz tvként és második doboz már feláras+3 tv re kérhetsz dobozt/előfizetés), net+vez tel pedig a telekomtól, árban nem lesz sokkal több,(ha már elérhető a digi akkor jár a spec kedvezmény), majd eldöntöd. Szerintem az az egészséges, ha a szolgáltatói eszköz teljesen transzparens és mindent a saját eszközöd intéz. Ha már van Mikrotik routered, az ne másodhegedűs legyen egy megbízhatatlan szolgáltatói eszköz mellett. Sajnos koaxon speciális eset van, ha iptv is kérsz, a szolgáltató nem adja ki a vlan-hoz szükséges információkat és ezért nem engedélyezik a bridge módot.

Az ipv6-hoz annyit, hogy a telekomnál vannak anomáliák(nem egészen működik), amit ők sem tudnak megoldani, beállítják központilag, egy ideig jó, azután nem és hívogatni kell őket hibabejelentésre, aztán vagy sikerül megoldani vagy sem, a legtöbb esetben leráznak. Olvass vissza/keress rá a szolgáltató topikjában. Nekem nem fontos az ipv6, ezért nem foglalkoztam vele, de a topikban többeknek is rendszeres problémájuk van vele. Ha valaki felhozza, rögtön generálódik 50-100 hsz. az ipv6 témában.

"Got any other secret weapons?"

(#13165) betyarr válasza ekkold (#13160) üzenetére


betyarr
veterán

sajna nem,még mindig vannak ilyen üzenetek.
most ilyenkor vajon tényleg lekapcsolják ezek a portok a kapcsolatot majd újra fel?vagy csak fake üzenetek?

(#13166) Reggie0 válasza Beniii06 (#13164) üzenetére


Reggie0
félisten

De miert megy a stabilitas karara? Milyen mutato/ertek/statisztika/tulajdonsag romlik?

(#13167) ekkold válasza betyarr (#13165) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Gondolom kábelcserén már túl vagy. Még annyi lehet (a hardverhibán kívül) hogy valami zavarja a kábeleket, pl. 230v-os hálózat közelében mennek, vagy valamilyen háztartási gép termel zavarokat. Esetleg még tápegység hiba is lehet, ha van rá lehetőség, akkor ki kell próbálni másik táppal...

(#13168) betyarr válasza ekkold (#13167) üzenetére


betyarr
veterán

hát,mondjuk van itt kábel rendesen...

(#13169) Reggie0 válasza ekkold (#13167) üzenetére


Reggie0
félisten

Nekem sima cat5e kabel megy 10 meteren szorosan 2db 230-as betap mellett es raadasul a tulvegen levo cAP ac POE-s megsincs ilyen durva port flapping(igazabol semmilyen sincs).

Meg igazabol ha minden portnal csinalja, akkor barmi is lehet.

betyarr (#13165): Nem valoszinu, hogy segit, de a routeren a foldelesi pontot kosd be a vedofoldre.

[ Szerkesztve ]

(#13170) ekkold válasza Reggie0 (#13122) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Kipróbáltam így:
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat dst-address=szerverIP dst-port=1723 protocol=tcp to-addresses=szerverIP to-ports=51723
Az eredmény pedig:
A logban annyi látszik hogy a TCP kapcsolat összeállt, aztán semmi....

Tehát a GRE protokoll nem megy át... erre valami ötlet?
(próbáltam a GRE protokollra is egy dst-nat szabályt felvenni ugyanúgy mint fent, csak IP-vel, portok nélkül - semmi változás)

[ Szerkesztve ]

(#13171) Reggie0 válasza ekkold (#13170) üzenetére


Reggie0
félisten

Port modositas nelkul megy a PPTP?

(#13172) sepsi0 válasza sepsi0 (#13130) üzenetére


sepsi0
őstag

Sziasztok!

Most az összes kábelt lecserélem ilyen kábelekre, drágább lesz, mint a router. :)
Ha ezzel sem lesz jó, felgyújtom a Mikt....
Ezek kellően árnyékolt kábelek, ha ezzel nem működik az 1Gb mérges leszek. Még az LTE6 is ilyet kap, mert kint van a tetőn, igaz az csak 100M-es, de legyen jó.
Kíváncsi leszek, kedden kiderül.

Félve kérdezem, ugye ezek jó kábelek lesznek, ezzel mennie kell a gigás hálónak a Mikivel?

[ Szerkesztve ]

(#13173) beef válasza sepsi0 (#13172) üzenetére


beef
őstag

A CAT6a ugye 10Gb / 100m ráadásul ezek duplán árnyékoltak és mindössze 10m hosszúak, ha itt is hibákat generál, akkor a vépontokon lévő eszközök közül hibás valamelyik.

(#13174) Kroni1


Kroni1
veterán

Amolyan "manuális band steering"-nek egész jól be tudtam szabályozni a Capsman-ben, hogy a két telefonunk alapvetően mindig az 5GHz-es sávot preferálják, csak akkor (pl a kert végében) menjenek 2.4-re ha az 5Ghz már gyenge, és amikor kell vissza is álljanak 5GHz-re.
A Mac-address-ekre Access list-et állítottam be, hogy a 2.4-et csak bizonyos jelszint alatt engedje, és bár nem tudom mennyire terheli ez így a routert, de egyenrőre igy jónak tűnik.

Arra van valami tapasztalat/irányelv esetleg, hogy 5GHz-en mi az a jelerősség ami alatt már jelentősen csökken a sebesség, és nő a packet loss-ok száma? :F Most hiába sétálok át az egyik cap-tól a másikhoz, addig ragaszkodik az elsőhöz amíg nincs jelvesztés, holott a másik cap-on már ~20dB-el nagyobb jelerősség lenne. Ezért gondoltam azt is beállítanám access list-el, hogy 5ghzen a két cap közt mondjuk 70dB alá esve már átváltson.

(#13175) sepsi0 válasza beef (#13173) üzenetére


sepsi0
őstag

Köszönöm!

Csak 2 kábel lesz 10m-es,a többi jóval rövidebb.

(#13176) ekkold válasza Reggie0 (#13171) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Igen, a standard porton működik.

(#13177) Reggie0 válasza ekkold (#13176) üzenetére


Reggie0
félisten

A GRE ugyan ugy megy, szoval az nem lehet.

(#13178) lionhearted válasza Kroni1 (#13174) üzenetére


lionhearted
őstag

A kérdés jogos, viszont itt nem a jelerősség számít magában, hanem a jel-zaj-viszony (SNR), ugyanis ott forgalmazol. Viszont ezt meg nyilván nem tudod állítani az ACL-en, tehát végül vissza kell számolni.
A kérdést tovább nehezíti az adaptív kódolásváltás, ami a WiFi szabvány része, illetve az, hogy az átlag eszközök nem mérik a zajszintet.

Tegnap még működött...

(#13179) odrif válasza ekkold (#13176) üzenetére


odrif
MODERÁTOR

Üdv az új Topikgazdának! :K

20 éve a Prohardveren

(#13180) DonJoee


DonJoee
tag

Sziasztok!

Adott (már megvan) egy MikroTik RB4011-es router, aminek a gigabites portjai egyelőre el fogják látni a szintén gigabites régi switcheinket, melyekre 17 számítógép és 5 nyomtató csatlakozik (bővítés sosem kizárt).

A régi switchek életük delén már túl vannak (inkább olyan este hat felé járhat náluk), úgyhogy azon gondolkodtam, hogy ha már úgy is újakra cserélném őket, akkor fejlődjünk is és tegyük némiképp jövőállóvá a rendszert.
Így most azon törpölök, hogy egy 10 Gigabites "gerincet" alkotnék a helyi hálózatnak MikroTik switchek, ezekbe csatlakoztatott SFP+ modulok és megfelelő kábelezés segítségével.

Valami ilyesmit képzeltem:

[Internet]
| |
ISP1 ISP2
| |
RB4011iGS+RM
|
CRS305-1G-4S+IN
|||
||└ CSS610-8G-2S+IN
||
|└ CSS610-8G-2S+IN
|
└ CRS326-24G-2S+IN
|
└ CSS610-8G-2S+IN

Tehát a routertől a helyi hálózat felé minden switch SFP+ (10G-s) modulokkal csatlakozna egymáshoz.

A kérdéseim, ami miatt itt, a MikroTik-topicban zavargok:
Ahogy látom, az RB4011 nem minden SFP+ modullal kompatibilis, azaz milyen MikroTik-gyártmányú modullal lehetne együttműködésre bírni?
Esetleg valami más gyártmány is szóba jöhet? Bár az SFP nem "szabvány", azaz a különböző gyártók közti kompatibilitás kissé lutri, ahogy értesültem. Valakinek van esetleg ezzel kapcsolatos tapasztalata?

Az utolsó kérdés pedig az, hogy a modulok elérhetőségét, kompatibilitását is figyelembe véve optikai vagy réz legyen ez a 10G-s gerinc? Én az optika felé hajlok, ha már...

Köszi a segítséget és bocs a hosszúért!

"Vigyázzon, fegyverem van! Most otthon van, de van!" - Leslie Nielsen

(#13181) Ear001 válasza DonJoee (#13180) üzenetére


Ear001
addikt

Nem minden részéhez tudok hozzászólni, de pont van itthon két Css610. ;) és pont ugyan ezeken gondolkodtam.
Legyen optika. Sfp+ ban olcsóbb sokkal, mint a réz. Én Fs márkájú modult és optikai kábelt rendeltem a cég honlajáról, olcsóbb volt, mint itthon bármi, és 3 nap alatt megjött. Itt rendelhetsz Mikrotik kompatibilis cuccot, de nálam a Generic ( értsd mindenhez jó) működik. Nálam OM3 MM optikai modul és kábel van, ami viccesen olcsó, kevesebből kijött, mint egy rendes Cat 8-as kábel értelmes csatlakozóval. ;)

Persze nem tudom, nálatok mekkora távolságok vannak, azért kilométeres távolságra már drágul ez a technika, de hajrá, a 10G optika szerintem pénzben meg jövőállóságban is a legjobb befektetés.

(#13182) DonJoee válasza Ear001 (#13181) üzenetére


DonJoee
tag

A távolságok nem feltétlenül nagyok. Van egy 12 méteres és egy tán 22 méteres szakasz. A többi a szokásos, irodán belüli 3-5 méter.

Az SFP+ modulok tekintetében leginkább az RB4011-gyel való együttműködés lenne a fontos. Ez a router, ha minden igaz, nem szereti a passzív modulokat. Vagy csak a leírásában szereplő S+DA000x kábelek nem mennek? De tán nem mennek a "buta" SFP GPON modulok sem, csak az "aktívak", ami nincs MikroTik-ben. Mindenféle más márkákkal próbálkoznak megnyerni a lutrit.
Ha optikai modulnál nincs ilyesmi gond, akkor az örvendetes lenne.

"Vigyázzon, fegyverem van! Most otthon van, de van!" - Leslie Nielsen

(#13183) Ear001 válasza DonJoee (#13182) üzenetére


Ear001
addikt

Nálam ilyen modul van. 20 dollár. :) Szerintem egy próbát megér.

(#13184) DonJoee válasza DonJoee (#13180) üzenetére


DonJoee
tag

Nna, úgy néz ki, hogy megtaláltam végre a kanálban a mélyedést...
A MikroTik honlapján levő kompatibilitási táblázat szerint a S+85DLC03D modult szereti az RB4011. (Optikában nem vagyok annyira jártas, józan földművelői ésszel beltérre, néhány helyiség összekötésére nekem elég a max. 300 métert tudó, multi módusú, dual LC-csatlakozós modul, ugye?)

"Vigyázzon, fegyverem van! Most otthon van, de van!" - Leslie Nielsen

(#13185) DonJoee válasza Ear001 (#13183) üzenetére


DonJoee
tag

Köszi! Ez is érdekes, ha megy a 4011-gyel. És kevesebb, mint fél áron van, ami 10 darabnál már nem olyan mindegy.
Az, hogy 850 nm vagy 1310 nm hullámhosszon megy, az esetemben jelent valamit?

"Vigyázzon, fegyverem van! Most otthon van, de van!" - Leslie Nielsen

(#13186) Ear001 válasza DonJoee (#13185) üzenetére


Ear001
addikt

Én is ködszurkálok, de a hullámhossztól függ az átvihető távolság, meg a hozzá való kábel.

Igen elég, ahogy írtam nálam is MM, OM3 dual LC optikai kábel van van. Az, ami kváziszabványosan kék. :)

(#13187) DonJoee válasza Ear001 (#13186) üzenetére


DonJoee
tag

Ok, köszi az infókat Ear001 és elnézést a topictól, ha kissé félrevittem volna a beszélgetés folyamát.
Ígérem, legközelebb az RB4011 konfigurálásával kapcsolatban fogok kérdezni. Bár igyekszem mindent magam megoldani... :)

"Vigyázzon, fegyverem van! Most otthon van, de van!" - Leslie Nielsen

(#13188) Kroni1 válasza lionhearted (#13178) üzenetére


Kroni1
veterán

Értem, köszi! Igen tudom nem a jelerősség számít, de ugye csak ezt tudom megadni. Én -70dB határoztam meg, hogy ott már leszakadjanak az 5g-ről, annál már ott a másik, egyenlőre jó igy.

(#13189) ekkold válasza odrif (#13179) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Üdv neked is, és a téma többi tagjának is.

(#13190) Ear001 válasza DonJoee (#13187) üzenetére


Ear001
addikt

Nekem az FS blogja sokat segített ám, például optika választásban.

(#13191) DonJoee válasza Ear001 (#13190) üzenetére


DonJoee
tag

Na, ez hasznos, köszi!

"Vigyázzon, fegyverem van! Most otthon van, de van!" - Leslie Nielsen

(#13192) Tulkas


Tulkas
tag

Sziasztok,
érdeklődnék, hogy a Mikrotik CRS326-24G-2S+RM router megvásárlásával megkapom-e a lentebbi funkciókat? Otthoni hálózatot szeretnék majd kiépíteni vele.

-PPPoE kapcsolat beállíthatósága
-13+ menedzselt (routolt) aljzat. (Esetleg mind a 24 működik router módban?)
-Aljzatonként lehet esetleg bridge módot kialakítani?

Köszönöm a visszajelzést!

"Nevess, és a világ veled nevet...Horkolj, és egyedül alszol..."

(#13193) Lenry válasza Tulkas (#13192) üzenetére


Lenry
félisten

- igen
- igen, minden port külön managelt
- igen

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#13194) mrzed válasza Tulkas (#13192) üzenetére


mrzed
senior tag

Azért nézz rá a routing képességeire:
CRS326-24G-2S+RM
ez elsősorban egy switch, erre tervezték.

(#13195) Reggie0 válasza Tulkas (#13192) üzenetére


Reggie0
félisten

Igen mind, nekem is az van egy rb2011-et valtottam le vele. Switchingben sokkal jobb mint ezek a kis routerek, a procija is kevesbe terhelodik routing/filtering/bridging alatt. Es van port izolacio a switchben ami baromi jo(nem a procinak kell bridgelni es izolalni).

[ Szerkesztve ]

(#13196) Tulkas válasza Reggie0 (#13195) üzenetére


Tulkas
tag

Köszönöm mindenkinek a választ! Következő lakásunk/házunk hálózatát tervezgetem, és valami hasonlóval szeretném kiszolgálni az eszközöket.

"Nevess, és a világ veled nevet...Horkolj, és egyedül alszol..."

(#13197) Reggie0 válasza Tulkas (#13196) üzenetére


Reggie0
félisten

En merem ajanlani. Egyetlen hibaja van: passziv hutesu. Ha esetleg latsz belole aktiv hutesu verziot akkor azt valaszd, mert terheletlenul 75 fokon jar a procija. Kivulrol meg lehet fujatni ventivel, vagy akar belulre is rakhatsz csak tapcsati nem lesz belul hozza. A dobozt ki lehet bontani garvesztes nelkul, ket csavar van rajta es sehol sincs jeloles/matrica.

[ Szerkesztve ]

(#13198) Beniii06 válasza Reggie0 (#13197) üzenetére


Beniii06
őstag

"A dobozt ki lehet bontani garvesztes nelkul, ket csavar van rajta es sehol sincs jeloles/matrica."

Ha már kitekered a csavart, utána látszani is fog, nem kell arra matrica.

"Got any other secret weapons?"

(#13199) Reggie0 válasza Beniii06 (#13198) üzenetére


Reggie0
félisten

Nincsenek ott akkora erok, eleg laza csavarok.

Amugy ebben erosen ketelkedek, laptop gariztatasnal sem veszik eszre.

[ Szerkesztve ]

(#13200) Beniii06 válasza Reggie0 (#13199) üzenetére


Beniii06
őstag

Nem az erő a lényeg, hanem látszik és kész. Csak az nem veszi észre, aki nem akarja.

Laptopnál is márkánként eltérő mit engednek meg garancián belül, pl. ha van direkt szerviznyílás az alján hdd/ssd vagy ramhoz és azon keresztül cseréled/bővíted az még belefér egyes márkáknál, másiknál már az sem, főleg amelyiknek egyben van az alja és nincs nyílás sem rajta.

"Got any other secret weapons?"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.