Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DonJoee

tag

Sziasztok!

Adott (már megvan) egy MikroTik RB4011-es router, aminek a gigabites portjai egyelőre el fogják látni a szintén gigabites régi switcheinket, melyekre 17 számítógép és 5 nyomtató csatlakozik (bővítés sosem kizárt).

A régi switchek életük delén már túl vannak (inkább olyan este hat felé járhat náluk), úgyhogy azon gondolkodtam, hogy ha már úgy is újakra cserélném őket, akkor fejlődjünk is és tegyük némiképp jövőállóvá a rendszert.
    Így most azon törpölök, hogy egy 10 Gigabites "gerincet" alkotnék a helyi hálózatnak MikroTik switchek, ezekbe csatlakoztatott SFP+ modulok és megfelelő kábelezés segítségével.

Valami ilyesmit képzeltem:

[Internet]
    | |
    ISP1 ISP2
    | |
    RB4011iGS+RM
    |
    CRS305-1G-4S+IN
    |||
    ||└ CSS610-8G-2S+IN
    ||
    |└ CSS610-8G-2S+IN
    |
    └ CRS326-24G-2S+IN
    |
    └ CSS610-8G-2S+IN

Tehát a routertől a helyi hálózat felé minden switch SFP+ (10G-s) modulokkal csatlakozna egymáshoz.

A kérdéseim, ami miatt itt, a MikroTik-topicban zavargok:
    Ahogy látom, az RB4011 nem minden SFP+ modullal kompatibilis, azaz milyen MikroTik-gyártmányú modullal lehetne együttműködésre bírni?
    Esetleg valami más gyártmány is szóba jöhet? Bár az SFP nem "szabvány", azaz a különböző gyártók közti kompatibilitás kissé lutri, ahogy értesültem. Valakinek van esetleg ezzel kapcsolatos tapasztalata?

Az utolsó kérdés pedig az, hogy a modulok elérhetőségét, kompatibilitását is figyelembe véve optikai vagy réz legyen ez a 10G-s gerinc? Én az optika felé hajlok, ha már...

Köszi a segítséget és bocs a hosszúért!

Új hozzászólás Aktív témák