Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: SAMSUNG WW80CGC04DABLE EcoBubble™ technológiával 8 kg mosógép - tapasztalatok
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
Veresen át megyek, útbaeshetsz. Vagy valami köztesebb pont, mert lehet Örsön is össze kell szedni valakit, akkor meg éppen beférünk. És Vác mellett ha útbaesik fel kell deríteni egy pontot, onnan meg hazafelé már viszlek.
Valamint nyárra terveznénk egy vonatozós túrát Miskolcra, az érdekel-e?
-
Jahno
veterán
-
simes
csendes tag
-
Mercutio_
félisten
válasz
Grillo
üzenetére
Tudom kisebbség vagyok, de számomra már a GX80/GX9 is határeset, ezek a 25MP-s vázak számomra batár nagyok
az Oly/OM vázak pedig nem állnak kézre kezelhetőség szempontjából.aginor: Pana 12-32, 45-150, 20mm, Oly 45mm számomre ez az optimális felszerelés (25mm látószöge nem jön be
), erre az összeállításra szerencséresajnos nem találtam kellően kicsi méretű/súlyú keresős váz+obikat Fujinál.
Fenti 3 kicsi obi elfér 1 övtáskában, a 45-150 egy karabínerrel kis vászon szütyőben övre akasztható. -
Mercutio_
félisten
válasz
Grillo
üzenetére
Nagyon nem.
Úgy emlékszem GX8-nál volt valami kritikus záridő baki, konstrukciós probléma miatt a zár "berázta" a szenzort bizonyos értékeknél.Kösz mindenkinek az észrevételeket - és a priviket - bevallom a 200k-s GX9 az nálam nem a "jó vétel"
normális állapotú vázat keresek 130 körül, ahogy néztem indexen is fel szokott bukkanni (130-150-es sávban vagy 180-ért 12-32-vel, 200 körül 12-60 vagy valami fix obival)
A natív obik (20/1.7, 45/1.8, 12-32, 45-150) még megvannak, de olyan ritkán kellene a nagyobb szenzor, hogy nem tolnék már sokat a projekbe (a nagyobb Pana vázak viszont nem vonzanak, és az Olympus-ok nem állnak kézre) akár egy GX80 is jó lenne 70-80 körül. -
freelanced
addikt
válasz
Grillo
üzenetére
Koszonom, igazából azt hiszem ki kell próbálni, no meg amit mondasz is, hogy kompromisszumos lesz úgy is ilyen kevés pénzből, szóval azzal dolgozik az ember ami van.
Mi az amit még érdemes lehet néznem egyébként, hátha kerül fel belőle? Mondjuk pár darab ilyen 50 - 150 között? Most szeretném elég olcsón megúszni kezdésképp, de ha majd bővítenék figyelgetném azért.
-
Throme
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
Sajnos gyorsan mozgó, kis termetű madaraknál bele kell húzni az 1/3200s-ba és ugye ez f6,7 esetében nem tud kevés iso-val megtörténni.
300mm f4 lencsét nem veszek
, a 40-150 f4, vagy f2.8 meg rövid ezekhez a madarakhoz.
Tudom, akkor engedjem el a témát
A procap.low az mecha zárral dolgozik, de ott egy kisebb madár kb 2 képen látható, elrugaszkodik és a farktollai, ahogy kirepül a képből
. Ide kell a procap.high, ami elég gyors, emiatt e-shutter.#103696 yle_greg
Ez más egy kicsit.
Ott e-shutter használatakor kisebb/rövidebb a záridővel, mint a led frekvenciája, sávokban világos a hely, ahol a célpont található.
Nekem is volt ilyen szívás, mikor síelni tanult a lányom és a pályán már ledes lámpákkal csináltak fényt.
Hogy ne mozduljon be kellett a rövidebb záridő, és a képen sávokban volt bevilágítva a terep... -
-
Throme
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
A L4 nekem is megvan.
Teljesen jól használható, csak ezek az új AI funkciók hiányoznak belőle és a sebessége szintén nem a legacélosabb.Aztán viszonylag hamar kijött a Luminar AI. Sokan beleugrottak, de talán a leghamarabb leváltott verzió volt, amit a most futó - viszonylag tartósnak mondható - Neo jött.
Érthető módon jött a felháborodás.
Szóval a Neo-t is bármikor lecserélhetik.... talán azért nem fogják, mert sok kiegészítőt készítettek hozzá és ha most kijön egy új, akkor sok vásárló elfordul tőlük.
Sokan elengedték, akik az 1,2,3,4, és talán még az AI váltásoknál még kitartottak. -
benobi2
csendes tag
válasz
Grillo
üzenetére
Na pont ezzel a szófsással nem megyek semmire.
Panából most bukkant fel egy jó áron, már legalábbis nekem megfelelő összegért, illetve egy nyert egy újat egy ismerősöm fotópályázaton és eladó lesz, remélem elfogadható áron. Szóval előbb a típust kellene eldöntenem, aztán keresek a pénztárcámnak megfelelőt. Oly vázra inkább az Oly obi felé hajlok. De a képminőség fontosabb lenne. -
aginor
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
A 20-as nál igen, a 14-140-nél nem egyértelműen:
67*100mm 360g vs 70*84mm 460g.
Ezek a becsukott méretek, a teljesen kitekerjük, akkor mondjuk változhat, bár szerintem ahova az egyik befér, oda a másik is. És amúgy a két lencse szinte semmiben nem hasonlít egymásra (nálam a 35-100 javára, de ez egyéni preferencia függvénye).
Nem mellesleg még szóba jöhet az Oly 40-150 F4, ha kell a kis méret, de a konstans F4 elég, ha nem, akkor a 2.8-as váltzat, de az már tényleg nagyobb és összehasonlíthatatlanul drágább is.
-
aginor
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
Olympusosoknak is lehet nagy ugrás, attól függ, hogy miről akarnak váltani. E-M1mk2ről hatalmas (kb, mint a G9mk1-rők), de mk3-ról is van előrelépés az AF-ben, a bufferben, a felbontásban, keresőben is, stb.
Throme: A Z50-nek két baja van. A képstabi hiánya és a lényegében zéró objektívpark. Ezeket leszámítva egy elég jól eltalált váz, és még az árazása sem annyira gáz.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Grillo
üzenetére
Ha jobban belegondolsz, mi indokolna jelentős árkülönbséget a két szenzorméret között? Az FF rendszer csak a korábbi croppos irányból tudott felhasználókat csábítani, de ehhez fel kellett adni a korábbi árképzést. Plusz valószínűleg a félvezető gyártás fejlődése olcsóbbá tette a nagyobb méretű szenzorokat. A cropos gépek meg nem bírnak lefelé menni az árral, mert valószínűleg a szoftveres szolgáltatások ugyanannyiba kerülnek mindkét rendszerre, és a felhasználók pedig elvárják a meglétüket. Senki nem venne ma már egy egyszerű full manuális gépet AF és egyéb szolgáltatások nélkül.
-
Throme
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
Itt a gond, hogy az árazás közelít az FF árakhoz. Van lencse ami olcsóbb az FF megfelelőjénél, de a vázak....
Így nagyon nem lehet újakat behúzni.
Egy EM10 mk4 kit is 350k huf körül van. Canon RP 330k huf csak váz (lehet nem tud annyit, de már FF).
Így nem jönnek ide az új felhasználók. -
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz
Grillo
üzenetére
Ezért is gondolkodom egy ilyenen, persze feketében, de szörnyen elcsúfítja és valszeg még sokkal nagyobb lesz.
yle_greg: jó kérdés, pálmatex kontakt ragasztó, szerintem az befecskendezésre nem jó mert a két felületet hagyni kell száradni és utána lehet csak ragasztani. (Munkám miatt sokat használom) Amúgy elvileg alternatíva, mert annyira nem folyik be, de pl a plexit megmarja.
Ha púp van akkor szerintem ott már megnyúlt, vetemedett az a szívás. -
gyapo11
őstag
válasz
Grillo
üzenetére
Örültem a 14-42-nek amikor vettem a gépet, mert ez 28-84-nek felel meg FF-en, és az pont jó a legtöbbször. Viszont nem elég rövid és nem elég hosszú. A hosszúra sokkal kevésbé van szükségem, a rövidnek meg pont nem kedvez a m4/3 szenzorméret, nézegetem folyamatosan a használtpiacot, de még ott sem túl olcsó. Mivel én alap amatőr vagyok, nem akarom pumpálni bele a pénzt. Állvánnyal kapcsolatban mivel a Pana talán fél kiló lehet obival, nem kell atom állvány neki, talán 1 kiló lehet egy alumínium-műanyag kombó (nekem Hama és Velbon van), de van egy még kisebb 4 szekciós lábakkal, de ahhoz már le kell hajolni, mert talán 150 centis. Szóval inkább az elhelyezése meg a bajmolódás a kinyitásával a gond egy séta közben. Erre a babzsák lehet jó alternatíva városban, mindig van egy pad, korlát, akármi amire le lehet tenni, kihajtható kijelző vagy kereső előny.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Grillo
üzenetére
Ráadásul az összes utómunka szoftverhez kéne egy durva patch, hogy a nyolcadik színt is képes legyen kezelni, nem beszélve a monitorokról, amelyek jelenleg tudtommal képtelenek megjeleníteni az Oktarint. Szóval aki szerint nincs hova fejlődni az MFT rendszerben, az még biztosan nem járt Ankh-Morpokban. :-)
-
peppe79
senior tag
válasz
Grillo
üzenetére
Ismerős helyzet. Oly E-10-zel kezdtem a kétezres évek elején. Asszem, alapból volt mellé egy 32 megás sm kártya, meg vettem talán egy 128 megás cf kártyát hozzá. A tiff file-ok olyan 10 mb körüliek voltak, úgyhogy maradt inkább a jpeg-be történő fotózás. 🙂 ...és úgy se vihettem túlzásba... 🙂
-
Throme
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
cNem sok olyan kütyü van, aminek az összes funkcióját kihasználjuk.
Nekem bizonyos funkciók megléte fontos egy fényképezőben, elérhető árcédulával.Sony/fuji vonalat néztem, mert APSC-ről jöttem (mondjuk bármikor visszatérhetnék, de egyelőre nem akarok, mert nagyon kis rendszer ez), de elég durva árak vannak.
Egy 12-45 szintű obit nem hiszem, hogy megkapsz 150-160k huf-ból.A szenzor FFvonalon nagyon nagy előny, de van ára is. APS-c is jobb zajosodás terén, mint az MFT. Sötétben való fotózást el kell felejtenem.
Nálam az EM10 mk2 és a 12-45 a sztár
#99509Lassú Víz
Ha így nézzük, akkor a canikon (és jó ideje sony) vonalról nem szabad letérni.
Nekem a következő lépcső nikon dslr aps-c szettről az FF milc lenne, mint értelmes továbblépés.
Egy Z50 és egy f4-es zoom Z obi kb 800k huf....
Ennyit nem adok 1váz, 1 obi "rendszerért"
Nappal fotózok zömében. Repnapon korában a 70-300 nikkorom teljesített jól, most a 75-300 oly (utóbbival azért több gyakorlásra van szükségem, de nincs is vége ekv. 450mm-nél). Ez mivel oldhatom meg egy FF canikonon? -
Throme
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
Korábban nikon szenzort tisztítottam nedves swab-el. Lepucolta, de figyelni kell ne maradjon utána semmi. Valószínűleg nem tartottam be a szabályt és nem csak 1 irányban és 1x húztam el a nedves törlős pálcát.
Elméletileg annyira nem kell félteni a szenzort, de oda kell figyelni.
Ja és előtte körtepumpa használata javallott.Itt m4/3 rendszeren még nem volt gondom koszos szenzorral. Tükrösön maga a tükör szépen takarja a szenzort és csapkodva bejuttatja a szennyeződést, majd lezárva ott is tartja.
Legjobb mikor tisztítani akarja az ember és nem engedi a váz, mert nincs rendesen feltöltve az akksi
Ez az m4/3 szenzor olyan kicsi, hogy kosz se fér rá
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vettem egy lenspen készletet, de még nem volt rá szükség. Ez már száraz törlő
(aps-c-hez vett pálcák ide már túlméretesek) -
rizso
addikt
válasz
Grillo
üzenetére
Nekem a GX8 mellett van egy Pana 12-35/2.8, többnyire ezzel használom, elég széles számomra a 12mm, a 35mm-nél lehetne szűkebb is (mondjuk egy 60-100), de így sem rossz, és végig adott az f2.8. Van még egy Oly 45/1.8, ez portréra tök jó, vettem mellé makró közgyűrűket is, egész jó közeli képeket lehet így csinálni. Ja meg van egy dedikált makró Oly 60mm is, de ezt vagy a 45mm+közgyűrűket eladom majd, tök fölösleges mindkettő, pláne úgy, hogy alig jutok ki makrózni.
Amit mindenképpen ajánlanék GX8 mellé, egy vaku. Ha nem akarsz sokat költeni rá, akkor lehet egy Oly FL-LM3, vagy ha nem zavar, hogy extra akksi/elem kell hozzá, akkor pl Meike mk320 (nekem ilyen van).
-
peppe79
senior tag
válasz
Grillo
üzenetére
Natív fixekből, nekem a Samyang 12mm F/2,0 NCS CS, a Lumix 25mm f/1.7 ASPH, és az Olympus 45mm f/1.8 vált be.
A Samyang csúcs, ettől jobb nekem nem kell. Manuális lencse, de nekem nem is hiányzik az AF.
A Panát egy amolyan mindenesnek használom, fotóra, videóra is. A manuál fókusz is kényelmes, nem olyan keskeny rajta a fókuszgyűrű, mint például a kis 20mm-es Panán.
A 45mm-es Olympust már ritkábban teszem fel, inkább a vintage alapobikat váltogatom. De ha olcsó natív obit szeretnél, ettől jobbat keresve sem találsz.
A használtpiacon jó áron beszerezhetőek. -
Studi
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
Meg fogjuk kérdezni, hogy mennyit szánsz rá. Mert az meghatározó.
Vagy anélkül ajánlanánk egy Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4-et általános célra, és egy Olympus 60mm/2.8 macrot a kis tárgyakhoz. (földből előtúrt valamik?
) Fix szélesebb látószögre szintén Leicát mondanék, 15mm/1.7.Amúgy kívánatos váz az a GX8. Csak rohadtul tartja az árát...
Új hozzászólás Aktív témák
- Forrmell.enn
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- 3D nyomtatás
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Formula-1
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- RF 85mm f/1.2L USM + ZEISS Filter Prémium portréoptika, egyszer használt, hibátlan
- Canon 16 35mm f/2.8L III Kifogástalan, profi nagylátó + HOYA UV szűrő
- Canon EOS 5DsR + BG-E11 markolat gondosan karbantartott, kevés expo!
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- Tamron 11-20mm f/2.8 Di lll-A RXD Sony E
- Samsung Galaxy A54 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- TP-Link Archer C1200 Wireless Dual Band Gigabit Router v2.0
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
az Oly/OM vázak pedig nem állnak kézre kezelhetőség szempontjából.
, a 40-150 f4, vagy f2.8 meg rövid ezekhez a madarakhoz.

Mondjuk drágának viszont tényleg tud az lenni, de hogy nagy lenne..