Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• HuMarc

veterán

Érdekes ez a keeper-rate téma, elővettem a Lightroom-ot, és kiszámoltam pár albumra.

Mielőtt leírom a százalékokat, kis background: tavaly május 9-én kezdtem el MFT-vel lőni (előtte nem fotóztam, egy E-PL5 + 14-42 + 40-150 kitet örököltem meg akkor, illetve igazából már egy évvel korábban, ekkor csak a 40-150-et kaptam meg, és az vitt bele igazán a dologba), majd valamikor júliusban vettem egy E-M1 MkII-t (E-M1-et vettem volna, nézegettem hetekig a piacot és nem nagyon árult senki, aztán valaki felrakott egy Mk II + PL 100-400-et, és apám meggyőzött hogy vegyem meg az Mk II-t, a 100-400-at meg befelezzük).

A Lightroom Cloudomban ebben a pillanatban kicsit több, mint 33 000 kép van, ez nagyságrendileg annyi, amennyit tavaly lőttem (talán egy szlovéniai kirándulás párszáz képe nincs most fent a felhőben, de azt leszámítva pontos a szám, mert nem nagyon töröltem semmi mást).

Nyáron nagyon-nagyon sokat fotóztam (mind alkalmat tekintve, mind azt, hogy egy-egy alkalommal mennyi képet csináltam, ez nyilván a 7 hónap alatt elkészített 33 000 képből is látszik, lol), és baromi sokat tanultam belőle (főleg arról, hogy nem biztos, hogy kell ennyi képet csinálni). Talán a nyár végére már elkezdett csökkenni a selejtarány, de ebben azért nem vagyok biztos.

Az albumokról, amikre számítottam keeper-ratet: szeptemberben végigfotóztam a gólyatáborunkat (szervezőként), 1065 képből végül 224 került bele a Shared Albumba, az 21,03%. Ennek a nagy része nappali candid (számháborúzás, egyéb közösségi stuff), kisebb része az esti bulikban készült.

Szeptember végén egy egyetemi sportrendezvény kapcsán ledumáltam ismerőssel, hogy nagyon szívesen fotóznék ott, és akkor 3 nap alatt volt lehetőségem ötféle sportot fotózni, kültéren-beltéren, nappal és sötédetés után egyaránt (vízilabda, kézi, foci, röpi, kosár). Az overall keeper rate: 3540 képből 597, az 16,86%. Mérkőzésenként is meg tudom mondani, a legrosszabb az első napi vízilabda volt (628-ból 38, 6,05%), több okból is: egyrészt először csináltam ilyet, akkor vettem vakut, azzal is kísérletezgettem, de a legfőbb ok, hogy kísérleteztem a Pro-Capture móddal, amit aztán hamar feladtam, mert iszonyatosan sok felesleges képet gyártott (emlékeim szerint aznap este igazából inkább ~1300 kép készült a Pro-Capture-nek hála, de a felét inkább be se importáltam Lightroomba, szóval itt a valós arány lehet hogy inkább 3% körül van). De a tornatermi sportok is nagyon nagy kihívást jelentettek, mert nagyon nem volt fény (főleg a röpin, mert a tornatermi lámpák fele nem működött), ehhez képest a focit, na meg a nappali vízilabdameccseket áldás volt fotózni, készült is pár kép, amire rendesen büszke vagyok.

Aztán októberben mondtam a kollégiumi bulikat szervező csajszinak, hogy szívesen fotóznék azokon (tanulok belőle, ha beválok, akkor meg egy kis plusz pénz üvegre). Kéthetente volt buli, összesen 4, és a keeper rate monoton nőtt: sorban 37,12%; 42,59%; 52,49%; 62,37%. Az érdekesség szerintem az, hogy a leadott képek száma nem változott nagyon (sorban 291, 336, 316, 237), a nagy változás inkább az összes elkészített képek számában volt (784, 789, 602, 380, mondjuk az utolsó buli kicsit későn indult be). Ezeket a bulikat azért tartom jó benchmarknak, mert ezek mind ugyanott voltak, mind ugyanakkor (kilenctől hajnali egyig), vagyis azonos fényviszonyok, azonos körülmények. Csak fokozatosan jobban ráéreztem.

Szerintem ami ennél érdekesebb, hogy tényleg ott tartok, hogy ha egy kisebb kiránduláson mondjuk egy nap alatt <150 képet csinálok, akkor az kevésnek érződik, amikor az öt tekercs 135-ös film lenne (keeper rate egy ilyen alkalomról: 137-ből 81, 59,12%)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés