Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• .mf

veterán

Nekem meg közben ezerrel kattog az agyam, hogy melyik obikat. Ugyebár tervezek E-M5-re váltani, és kicsit komolyabban felépíteni a rendszert. Továbbra is elsősorban táj- és városképek, nappal és éjszaka is. Élesség előrébb jár nálam, mint a boké, de a gyenge fény miatt kellenek fényerős obik is.

Van:
    - Oly 14-42
    - Oly 40-150
    - Pana 20
    - Oly FCON halszem-előtét

Tervben van:
    - Samyang 7.5
    - Pana 12-32
    - PanaLajka 25, a fényereje és a látószöge miatt

Gondolkodós
    - Oly 12-50, mert kitben olcsó. Ellenben több tulajdonságában hervasztó: élesség, CA, méret, fényerő. Tudom, dxomarkot fenntartásokkal, de aszerint alig élesebb, mint a 14-42-es kitobik, s a 14-140-II a közös tartományban még élesebb is nála, ami azért szégyen. Ellenben időjárás-álló, van makró-funkció, és 12-ről indul.
    - használt Pana 12-35. Többször olyan drága, mint a 12-50, de sokkal élesebb is nála, gyenge fénynél is tovább lehetne használni. Vagy ez, vagy az. Hajlok kicsit a 12-50 felé az ára miatt, valamint úgyis nappali obi lenne, erősen lerekeszelve. Ha az segít rajta...
    - 14-140 II vagy 14-150. Hátha sikerül olcsó használtat, vagy kitből olcsón újat találni, mert külön újan borzasztó drágák. Viszont már van egy 40-150-em, tehát gyakorlatilag csak kényelemre és a gyors váltásokra lenne.
    - Oly 17/1.8. Hiába csak pár mm, de ez a látószög nekem valahogy mégis jobban szemre áll, mint a 20-as. Hiába jobb az optikailag. Plusz ha meglesz a 25-ös, a 20-as túl közel lesz hozzá, valószínűleg kevesebb használatot fog látni, mert most is elsősorban gyengébb fénynél csavarom fel -- nappal a kitzoom van fenn a rugalmassága miatt, erősen rekeszelve. Egy 17-25 sornak több értelme lenne.

Tippek, vélemény?
    Bálinton kívül ki használt huzamosabban 12-50-est? Mi róla a vélemény, tényleg ilyen alulteljesítő lerekeszelve is, vagy csak a dxomarknál járt egy gyengébb példány?

Új hozzászólás Aktív témák