- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- RIOS Gépház: Új design az IT Cafe-n!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DoItYourself
addikt
válasz
tonermagus #1999 üzenetére
-
Fancy-boy
addikt
válasz
tonermagus #1999 üzenetére
Szia!
Miért nem veszel polipropilén medencét? Nem fontos beásni és nincsenek oldaltámasztékok sem.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
tonermagus #1975 üzenetére
Darázs irtása nem szentségtörés, a méheké lenne az. Más kérdés, hogy az a csapda, ami vonzza a darazsat, abba besétál a méh is sajnos. Távoltartani a darazsat gyakorlatilag nem tudod. Ha a közelben fészek van -értsd 300 méteren belül-, akkor jönni fognak vízért. Csapdákat ki lehet tenni, de nincs garancia rá, hogy inkább abba megy be mint a vízbe. Ráadásul a csapda tulajdonképpen vonzó, tehát bár végül jó eséllyel kinyírja őket, előtte még sokkal inkább ott fognak repkedni, hiszen vonzó lesz számukra az illat amit a csali használ.
Vannak persze házi praktikák, de ezek jellemzően nem érnek semmit, kb. az ezoterikus marhaságok kategüriába tartoznak. Meg lehet próbálni, de erősen kétséges, hogy célt érsz vele. Ilyen pl. az őrölt kávé égetése, vagy a fokhagyma.
Leginkébb viszont, a medence mellett legyen egy teniszütő, és ha jön a genya, akkor azzal szétcsapod. Lódarazsak ellen is kiváló, mert nagy felületű tehát nehéz vele célt téveszteni, a damilok között akadálytalanul áramló levegő miatt pedig észre sem veszi a csapást, miközben a damil kettévágja. Jó vadászatot!
-
Vesa
Topikgazda
válasz
tonermagus #1953 üzenetére
Ilyen súly mellett sajnos nem tudsz gányolással szintezni. Meg kell csinálni az alapot rendesen. Gondolom nem 1mm-t akartál írni, mert az nem egy komoly lejtés, de ennyivel a vizet se vezeted el sehonnan. Ha viszont valóban ennyi, az nem igazán lesz gond a medencénél sem, akkor ráteheted nyugodtan.
Oldalfal kiszakadás rettentő ritka, ahhoz komoly sérülés kell. Sokkal gyakoribb az alsó fólia szakadása, mivel ott egy rendkívül vékony, 0,25-ös fólia van. Az viszont jellegénél fogva aligha fog robbanásszerűen bárkit elönteni mivel lefelé nincs lehetősége erre, maximum leereszt a medence. Persze a talajt ettől még át fogja áztatni, ja kimegy az egész tartalom..
-
havri1
félisten
válasz
tonermagus #1953 üzenetére
Az xps tömörül, szerintem azzal nem fogod tudni szintbe hozni.
-
Piftuka
veterán
válasz
tonermagus #1720 üzenetére
Én a többiekkel egyetértve továbbra is egy megbízható vízelemzőt szereznék be a helyedben.
A 2 körüli PH extrém. A te medencédhez több liter kénsav, vagy sósav, vagy sok kilogramm nátrium-hidrogén-szulfát lenne szükséges ehhez.
Vagy valami napokig a medencédbe eső, és azt félig megtöltő extrém (kén)savas eső. (De még az sem.)
Ha megjelenik az alga, akkor az azt jelenti, hogy a vízhez adott fertőtlenítő szer nem tud hatni.
A fotó alapján én is elpusztult algát mondok. Porszívózd ki (ha még azóta nem tetted meg), mérd meg rendesen a PH-t, állítsd be megfelelőre (7.0-7.6 közé), és ha szükséges adj hozzá klórt.
Ha minden jól megy, és nem extrém a vized TA értéke, akkor a kombi tabiban lévő PH stabilizáló segíteni fog, hogy a PH érték egyre kevésbé, majd ne "mászkáljon el".
Nálam 2-3 hete frankón 7.2 a medencevíz PH értéke.
(Taylor elemzővel mérve.)
-
válasz
tonermagus #1730 üzenetére
Nagy hátrány, hogy ezeknek a medencéknek nincs az alján lefolyó/leeresztő. Így alul minimálisan foroghat a víz. Nálam a szkimmer csapja teljesen nyitva van, az alsó leeresztőé pedig félig. Így soha nincs baj.
-
Márton
nagyúr
válasz
tonermagus #1730 üzenetére
melyik az a megbízható tesztcsík, hol kapható?
-
Vesa
Topikgazda
válasz
tonermagus #1723 üzenetére
Ha multi tabs van benne, akkor abban elvileg van pelyhesítő (azért elvileg, mert olyan is létezik, amiben nincs). Ha nem volt 100-as a vegyszerezésed és az opálosodás meg tudott indulni (algaképződés), majd utána a korrekcióval helyreállt, akkor a pelyhesítő "összeragasztja" nagyobb állagú dzsuvává az elpusztult algákat és egyéb anyagokat. Lehet, hogy ezt átod az alján. Ki kell porszívózni.
Ha kicsit vissaolvasol, volt itt egy hasonló eset, ott is digitális mérő volt, ami mint kiderült, rosszul mért és emiatt a kolléga rossz irányba indult a PH korrekcióval. Ha biztosra akarsz menni, vegyél egy rendes, megbízható folyadékos vízelemző készletet, mert az pontosan mér. Arra is volt ajánlás korábban (Taylor). Ha a PH 7,2-7,6 között van, a klór pedig 0,5-1mg/l, és rendesen forgatod a vizet, akkor nem lehet gond a vízminőséggel.
-
RR-13
őstag
válasz
tonermagus #1723 üzenetére
Én elhiszem, hogy alga, csak nem látom jól.
Ha az alga, akkor az a napsütés hatására szokott kialakulni, akár rövid idő alatt is, kevés klórtartalom mellett.
Javaslom a klórsokkot, és a folyamatos vízforgatást, letakart medencénél, hogy a klór ne tudjon elpárologni. -
RR-13
őstag
válasz
tonermagus #1720 üzenetére
Az alga nem nagyon viselkedik így csak akkor, ha az áramlásból kimarad a medence alja, vagyis keveset van forgatva a víz.
Nem lehet az inkább a résekben lerakodó apró szennyeződés? Nem látom elég jól, hogy az mi, mert inkább barnás, mint zöld alga, bár barna alga is lehet...
Közelről kéne megnézni, ha takarva van a medence, akkor meg főleg nem lehetne alga.
És nehogy vissza állítsd a rossz értékre pH mínusszal. -
j.bravo
addikt
válasz
tonermagus #1644 üzenetére
Ha rendes desztillált víz (az ioncseréltet nem tudom), annak úgy tudom pont 7-nek kellene lennie.
Sajnos nem tudom van-e valami skála a savanyú ízérzet és a pH kapcsolatára, de egy 5-ös pH-jú oldaton - gondolom - valami enyhe savanyúságot kéne már érezni...
kiegészítés: a levegőből meg tud kötni CO2-t a víz (a vízben oldott széndioxidból pedig ugye szénsav lesz, azaz csökkenti a pH-t), tehát ettől lehet kissé savas a kémhatása.
Úgy dereng, mindenféle gázokat kevésbé oldódnak ha nő a víz hőmérséklete, azaz elsőre érdemesnek gondolnám meleg vízzel próbálkozni, másodszorra viszont kételkedem, nem tudom hogy a mérő mérési folyamata mennyire függ a hőmérséklettől, stb. -
gollum
tag
válasz
tonermagus #1644 üzenetére
Szia!
Amit néztem, hasonló elektromos mérőt, ahhoz a sima desztillált vizet ajánlották, (A pH-ja kb. 7-es.), az ioncseréltre azt írták, nem jó.
Gondolom, a csapvíz is 7 körül van, de még sose mértem.Üdv:I
-
j.bravo
addikt
válasz
tonermagus #1631 üzenetére
off-ba teszem, lévén nem vagyok profi
nem vagyok medencéhez értő (kérdezni jöttem csak a kezdeti visszaolvasáskor láttam a hsz-od), de ezen azért a huszonsok ezelőtti gimis énem (akkor tanultam utoljára kémiát) megdöbbentHa nagy mennyiségű vízről van szó, akkor ehhez (érzésre; nem számoltam utána, ahhoz elő kéne venni a könyveket vagy feltúrni a gugli bugyrait) szerintem elég sok savas anyagnak kellett a vízbe kerülnie.
Tehát ha le volt takarva, nem borulhatott bele pár flakon ecet, stb, először arra gondolnék hogy mérési hiba. Nézd meg, tutira jó-e az eszköz amivel méred. Mérj rá friss csapvízre vagy ásványvízre is. Ha arra is ezt mutatja, akkor rossz a mérő.
Szerintem. -
Piftuka
veterán
válasz
tonermagus #1602 üzenetére
Szerintem ahhoz tökéletes lesz.
Ha úgy gondozzátok a vizet, ahogyan említettem, akkor egy-egy porszívózás során csak összesen 1-2 "tenyérnyi" szennyeződést kell kiszivatnotok a medencéből.
Én is minden nap végén végiszaladok a medence alján.
Előtte megteszek pár gyors kört "gyalogolva" a medence pereme körül, amelytől kialakul az örvény. Várok néhány percet, és középen, valamint a medencealj gyűrődései mentén lerakódnak az apró, jól látható szennyeződések (amelyeket a '"Quattrotabs" multitabletta pelyhesítő adaléka "fog össze).
Miután középen összeszívtam, éppen mint amikor egy tortát szeletelünk, "cikkenként" középről a szél felé haladva, csíkokban végigszivatom az alját. Ezt követően körben a belső "beugró" részt porszívózom végig, és kész is van.
Így néhány perc alatt ki lehet porszívózni a medencét.
-
Alc
tag
válasz
tonermagus #1596 üzenetére
Piftuka írását annyival egészíteném ki, hogy én is kerestem a napokban valami jobb porszívót a slagos verziónál.
Mivel részemről elérhető áron én sem találtam normálisat, ezért végül egy ilyent rendeltem.
Ma megvolt a teszt is, nekem remekül bevált. Szépen felszívta az aljáról a bogarakat és más port is. A szűrőjén meg ott is volt minden maszat.
Persze ez kicsit macerásabb mint pl. egy akksis. Belemeríted, felszívja a koszt, felemeled, kifolyik a víz, mehet vissza a medence aljára és ezt ismételgeted míg nem végzel, és jöhet a szűrő tisztítás. -
Piftuka
veterán
válasz
tonermagus #1596 üzenetére
"Hiába vigyázunk rá az alján viszont lerakódott kosz. Homok, bogarak, stb. "
Ez ellen a legtöbbet azzal teheted, hogy rendszeresen letakarod a medencédet, amikor nem használod, valamint mindig csak lezuhanyozva mentek bele a vízbe.
Ettől függetlenül valamilyen medence porszívót érdemes otthon tartani, hiszen a pelyhesítő is "összeránt" olyan szennyeződéseket, amit aztán el kell távolítani a vízből.
Papírszűrős vízforgatóra viszont nem köthetsz szivattyúról üzemeltethető változatot. Én személy szerint azokat nem is preferálom. Azért csak azon a szűrőközegen keresztül szívja ki a medencéből a "dzsuvát", amelynek a célja a szennyeződést a medencédtől távoltartani...
"Best budget" verzió egyedül a slagról üzemeltethető szett, de annak több hátránya is van. Első a hideg, friss víz a medencébe, amit a használat közben természetesen belejuttat.
A másik, hogy általában "csak" a darabos szennyeződés eltávolítására megfelelő. Persze rovarokhoz jó lesz, és talán homokhoz is. Ha mégis átengedi a homokot a gyári tüllzsák, akkor fabrikálhatsz rá arra alkalmas szövetből megfelelőt.
A fentieken kívül marad lehetőségnek valamilyen akkus, kézi medenceporszívó. Kulturált megoldás, a legkevésbé macerás, de nem olcsó.
Ráadásul elfogyott a hazai piacon mindenhol, ahol jó áron volt kapható. A "Kokido Telsa 50", és az "Intex 28620" egyébként kb. a jellemző kínálat.
-
Piftuka
veterán
válasz
tonermagus #1434 üzenetére
- A PH érték a fotód jobb felső sarkában látható "pezsegtető" befúvó miatt kúszik fel. (Megvan a fizikája, a "miértje", de lényegtelen.)
A helyedben én azt nem használnám. Válts a hagyományos befúvók valamelyikére!
Ha és amennyiben azt eltávolítva is ezzel szenvedsz, akkor nálad a víz teljes lúgossága (TA) túl magas. Drasztikus "savazással" lehet csak átbillenteni. (Sósavval, vagy rengeteg PH mínusszal de még a medencés szakértők sem tudnak megegyezni abban, hogy mi ilyenkor a megfelelő adagolás. Ebben sajnos nem tudok segíteni! Utána kell olvasni, aztán dönteni, hogy bevállalod-e, vagy sem.)
Olvasnivaló: VÍZKEZELÉS HALADÓKNAK
Gyakori problémák a medencevízzel
- A fotón látható vízzel semmi algásodási probléma nincsen. A sárgás-vöröses színárnyalatot a csapvíz vas-, vagy mangántartalmából a klór hatására képződött vas/mangán-klorid vegyület okozza.
Folyamatosan szűrnöd kell a vizet, amíg tükrös tiszta nem lesz. Pár nap alatt megoldódik ez.
Addig jó, ha naponta visszamosod és öblíted a homokot (1-1 perc elég), hogy segítsd a hatékonyságát.Én is ezzel kezdtem múlt szombaton az idei szezont. Még segítettem a szűrőnek azzal, hogy egy duplára fogott (egymásba dugott) régi frottírzoknit kötöztem a befúvó ágra.
Így visszafelé is még kevesebb vas-kloridot keringet vissza a rendszer.
- A PH-érték 7.0-7.6 között legyen. Akkor tud hatni a klór.
- A vízforgatót a már tükrös tiszta víz mellett is ajánlott hetente 1x visszamosni + öblíteni (1-2 percre)
Ha így kezeled egész szezonban a medencédet, és mindig letakarod használaton kívül a fóliával, akkor meglásd, soha nem lesz algás.
Én pedig megyek is csobbanni!
Jó medencézést mindenkinek!
-
FőDudu
veterán
válasz
En algara tippelnek. Vagy klorsokk vagy algaolo amivel probalkoznek.
Elvileg mindketto eltunteti az algat.Bar a kep csaloka, mert ugye a papir szuronel (tapasztalatom szerint) sosem lesz kristalytiszta a viz.
A papir szuro nem nyalkas? Akkor ugyanis szinte biztos, hogy alga.
-
cementelek
csendes tag
válasz
Még egy dolog. Én először sokkolom a vizet, utána 10-12 óra szűrés Addig nem állítok ph-t, amig nem tisztult meg a víz. Nem tudom, hogy ez így szakszerű-e, de nekem ez vált be.
-
cementelek
csendes tag
válasz
Ha sokkolod (klórsokk) a vizet, akkor legalább 10 órán át menjen a szűrő folyamatosan, de ha még mindig zöld, vagy barna a víz akkor mégtovább.
-
Piftuka
veterán
válasz
tonermagus #1410 üzenetére
Szia!
- Én nem várnék 2-3 napot. Még úgy sem, hogy letakarva várja a medence beüzemelést.
Ilyen melegben, ami most van (és most jön), hamar "megbuggyan" a víz abban a viszonylag kicsi medencében.
(Csak viszonyítás gyanánt: ha még le sem takarnád, 1 óra alatt megindulna az algásodás, nemhogy napok alatt.)
- PH módosító vegyszert kár előre venni addig, amíg nem tudod, hogy túl magas, vagy túl alacsony PH-jú víz van nálatok.
- Multitabletta mellé felesleges a klórtabletta is. (Ha már megvetted, elfogy nyilván. De jövőre nézve kár rá költeni. Helyette 1 kg klór granulátum legyen otthon a sokkoláshoz.)
- A medence alá pedig sok féle anyagot tehetsz. A takaró nem tartozik közéjük. Nem tudod tisztán tartani, és szezon végére szétrohad a penészgombától.
A fekete mezőgazdasági nylon, arra valami esztétikus műfű szőnyeg, vagy PVC padló..
(A teljesség igénye nélkül.)
- A beüzemeléskor előbb PH-t mérni, beállítani, majd azt követően klórsokkolni! Ez fontos.
- Vízforgatóból olyat érdemes venned, amin van előszűrő.
A legolcsóbb ilyen: Hecht Homokszűrős vízforgató előszűrővel 10 (302111)
A legjobb ár/érték/minőség arányú: Bestway homokszűrős vízforgató 5,7m3/h 230W 58497
Alza webáruházból: [link]
Esetleg: Hecht Homokszűrős vízforgató előszűrővel 10 (302113)
Nem sokkal olcsóbbak a 2-3 m3/h-ás, előtétszűrő nélküli modellek bármelyik gyártótól. Szvsz nem érik meg az árukat. (Ahogyan az INTEX Crystal Clear sorozat sem.)
Jó medencézést, kellemes, hosszú szezont kívánok!
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Ja, és klórsokkal érdemes indítani!
-
Vesa
Topikgazda
válasz
A pléd rossz ötlet volt alá, mert nem víztaszító hanem szívja magába a vizet, ezért be fog penészedni és rettentő büdös lesz. XPS lapok kellenek a medence alá, mert az bírja a terhelést, vízszigetelő, és hőszigetelő is. Utóbbi nálad nem annyira érdekes, mert nem nagy a medence. Nagyobb vízmennyiségnél viszont nagyon könnyen visszahűl a víz esténként a alajtól, ott már hasznos az XPS ezen tulajdonsága is.
Ha csapvízzel töltötted fel, akkor az kibír 1-2 napot, mert eleve klórózva van, mondjuk ez függ attól is, milyen idő van. De a medencét takarni kell amikor nincs használatban, ez alap, különben tele megy szerves anyagokkal és sokkal gyorsabban algásodik. A jó vízforgató létkérdés, a víz PH szintén, vízelemzővel kell nézni, hogy megfelelő-e. Arra figyelj, hogy a klórtablettát adagólóban használd, mert ha hozzáér a fóiához, megmarja!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Politika
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mozilla Firefox
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Megújult a PROHARDVER!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Akciófigyelő: Laptop jár a Razr 60 Ultra mellé
- További aktív témák...
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Lapierre e-Zesty AM 9.2 Fully carbon Ebike
- Újszerű Tesla Smart Air Purifier Pro L légtisztító + ajándék szürőbetét
- IKEA TRÁDfri LED izzó E27 806 lumen - Meleg fehér Zigbee okosizzó
- Mofém Mambo-5 Fali mosogató csaptelep felső kifolyócsővel 152-0034-00
- Okos konnektor WiFi-s, fogyasztásmérős, Tuya kompatibilis, 16A
- Tanksapka tartó Volvo S60/S80/V70/XC60/XC70/XC90 modellekhez
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest