Új hozzászólás Aktív témák
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném lecserélni a medencénket egy nagyobbra. Sajna elég kevés helyünk van (6m * 3,5m-es). Ezért téglalap alakúban gondolkodom, EZ pl nagyon tetszik, de a kitámasztó lábak miatt a keskenyebb oldal is 5 méter. Egyszerűen nem férne el. Ja, és csak föld feletti jöhet szóba...
Ilyen lehetetlen méretben csak EZ vagy EZ a típus férne el, de én ezektől valahogy félek. A képeken is látom hogy a hatalmas víztömeg mekkora hasat csinál az aljára.... Félek hogy kiszakad az oldalfal.... Strapabíróak ezek?
Nem tudtok olyan fémpalástosat, ami elférne ekkora helyen és nem kör alakú?
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Darázs ellen milyen jól bevált praktikák vannak? Ugyebár a medence vonzza a darazsakat. Mindenképpen távol szeretném tartani őket, tudom hogy sok embernél szentségtörés de akár az írtásuk is szóba került tekintettel arra, hogy két kicsi fiam van. -
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék felkészülni a nyárra. Próbálom a tavalyi első szezonom hibáin tanulva az idei szezont okosan csinálni. Tavaly egy térkövezett placcra tettem a medencét egy vastag védőfóliára. Sajna a térkövet nem sepertem le eléggé, feltöltés után vettem észre több éles kavicsot is az alján, amit szerencsére a védőfóliát "tompított kicsit",és így a medence alja kibírta az egész szezont. Most mindenképpen teszek alá XPS szigetelőt. Sajna nálam enyhén lejt a térkő (vízelvezetés miatt) így tavaly a medence "vándorolt" picit a lejtés irányába.
- Ezt hogy tudnám szerintetek megakadályozni? Esetleg a medence felétől a lejtés irányába 1mm-el magasabb XPS-t használjak? (persze a magasságváltásnál eldolgozom az XPS-t)
- Bestway Steep Pro 3,66-os medencénk van. Akciósan vettük 20-30K körül (iszonyat jó ár volt, szerintem félreárazták) Viszont mindig is féltem attól, hogy az oldala kiszakad, és elárasztja a szomszéd vert falazatú házát... Léteznek még ilyen fémpalástos medencék 100K körül? 3m körüli kellene. Egyáltalán ezek megbízhatóbbak? Kevésbé hajlamosak a szakadásra?
-
tonermagus
aktív tag
Először én is hibás digitális mérőre gyanakodtam. De időközben sikerült beszereznem egy megbízható tesztcsíkot, és egy csöpögtetős verziót is. Mindkettő 0,1-0,2-n belüli értéket mutatott a digitálishoz képet. Tehát a mérő jó. Ezek szerint tényleg 2,9 -es volt a víz pH-ja hiába volt kristálytiszta. Ellenben most jól odavágtam a pH-nak és most hiába van 7,1 közelében az bizony alga az alján. Minden este felporszívózóm, reggel pedig kitakarva forgatom 2 órát a vizet. Mire letelik a 2 óra addigra meg is jelenik az alján az algacsík. Most tettem bele egy nagyobb mennyiségű klórt, aztán bízom benne hogy kitisztul lassan.
De hogy az alapjában véve szörnyű pH-jú kristálytiszta víz hogy lett zavaros a megfelelő pH-ra állítás után az kérdés -
tonermagus
aktív tag
Biztos hogy nem kosz. Ma estére letakarva hagytam, előtte kiporszívóztam. Reggel felhajtottam a ponyvát és tiszta volt az alja. Felhajtott ponyva mellett keringtettem 1 órát, mikor kinéztem láttam hogy elkezd megint kialakulni az alján ez a ködös-barnás trutyi. Tehát 1 óra alatt újra megjelent.
Elképzelhető hogy várnom kellene még? Hirtelen vittem fel a pH-t? Ugye azt nem mondtam, hogy vasárnap délután tettem bele a pH növelőt, és gyakorlatilag 2,9-ről 6,9-re tolta fel a pH-t. Lehet ez sok volt neki? -
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos úgy néz ki hogy lemérgeztem a vizem. 3.06-os Bestway medence, kb. 4000 liter vízzel.
Eddig kristálytiszta volt. Egész nap gondoztam. Digitális mérővel mértem a pH-t, majd hirtelen egyik napról a másikra az ideális 7,2-től 2,9-re esett a pH. Először hibás készülékre gyanakodtam, de a csapvizet 7,6-nak mérte, a medencében lévő vizet meg 2,9-nek... Tehát valami nem okés. Ekkor döntöttem úgy hogy veszek pH plusz-t. Szépen bele is tettem 0,5 kg-ot. Másnapra a mérőműszer már 6,9-et mutatott, a csapvízre ugyanúgy 7,6-7,7-et. Gondoltam hogy minden ok. Erre a mai napon megjelent az alga. És a víz sem kristálytiszta már...Szerintetek mit tegyek?
-Állítsam vissza? Tegyek bele 0,5 kg pH minus-t?
- Klórsokk, forgassam napokon keresztül?
- Engedjem le, és töltsem fel friss vízzel?Egész nap takarva van fekete fóliával, multitab úszik benne...
Térkőre tettem, arra vastag fóliát, azért csíkos... A fugákban ült meg először az alga -
tonermagus
aktív tag
válasz
j.bravo #1641 üzenetére
köszi a választ, én is bízom benne hogy csak mérési hiba.
Digitális a mérőm, eddig jól mérte, 7,2-7,3 között volt.
Elméletileg ezeket kalibrálni kell bizonyos időközönként, viszont a kalibráló fix pH-jú por már elfogyott. Ugye ezeket úgy kell, hogy van egy folyadék, aminek fixen tudod a pH-ját, és ehhez hozzá tudod igazítani a mérőt. Mivel ez a folyadék elfogyott, így desztillált vízhez (ioncserélt) állítottam. Azt olvastam a neten hogy ennek a folyadéknak 5-7-ig van a pH-ja. Én a 6-ot céloztam meg. Alapból 4-et mért, így feltekertem 6-ra. És ezután tettem a vízbe, ahol is mérte ezt a borzasztó alacsony értéket.
Van még valami folyadék aminek lehet tudni a pH-ját?
Illetve ilyen alacsony pH-nál kellene éreznem valamit? -
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom hogy történt de pár nap alatt a tuti kis 7,2-es pH beesett 3,5-4-re.
A víz egyébként szép, tiszta, kristálytiszta.
Első kérdésem hogy mi okozhatta ezt a bezuhanást szerintetek?
Illetve ebbe szabad-e még fürödni? Ez nem-e túl savas már a benne tartózkodáshoz? -
tonermagus
aktív tag
válasz
Piftuka #1604 üzenetére
Tegnap ki is próbáltam a Bestway FlowClear akksis porszívóját.
Elég egyszerű kis szerkezet, pont azt néztem, hogy egy 775-ös kefés motorral és egy 11,1V-os LiPo akksival gyakorlatilag a medence másik végéből is kiszívná a kosztDe nyilván nem esek neki mókolni, de igazából egy ilyen az ember saját magának is össze tudna állítani.
Az tény hogy a gyári villanymotor elég gyengusz. Csak közvetlenül a poszívófej közepén lévő koszt tudja felszippantani, és ha picit felkavarom a mozgással a koszt, akkor várni kell hogy leülepedjen.
Egy nagyobb medencét egy örökkévalóságig tartana kitakarítani vele, de a 3,06-os medencére szerintem épp megfelelő. Így is tartott 15 percig mire végeztem. Bár hozzáteszem 1 hónapnyi koszt kellett kiszedni vele. Kb. egy fél maréknyi volt. Mivel nagyon vigyázunk rá így a következő takarítás szerintem 15-20 nap múlva lesz aktuális
Hogy megéri-e vagy sem azt sajnos nem tudom megítélni, mivel nem volt még másik porszívóm, nincs viszonyítás alapom. Ennek ellenére nem bántam meg a 15K forintot érte. -
tonermagus
aktív tag
válasz
Piftuka #1601 üzenetére
Köszönöm a sok tippet.
Végül is az akkumulátoros megoldást választottam. Mivel csak egy 3,06-os Bestway medencénk van így úgy gondoltam hogy ha kompromisszumokkal is de egy Bestway Aquascan akksis jó lehet. Árban nem vészes. Bízom benne hogy azt a "kis" medencét ki tudom vele valamennyire tisztítani. Túl sok dzsuva nincs benne, inkább csak a homok ült meg az alján a fugákba (ugyebár térkőre van téve+ vastag takarófólia, és a fugáknál pici árok van, abban ültek meg a homokszemek) -
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Kb. 1 hónapja feltöltött medencénk vizének pH-ját sűrűn mérem, hozzáigazítom a megfelelő értékhez, multitabletta vegyszeradagolóban úszik benne, illetve bár papírszűrős a vízforgató de napi szinten 4-5 órát járatom és a papírszűrőt mindig cserélem/tisztítom. Nappal pedig szinte folyamatosan le van takarva fekete takarófóliával.
Szerencsére a víz tökéletesen kristálytiszta. Algásodásnak nyoma sincs.
Hiába vigyázunk rá az alján viszont lerakódott kosz. Homok, bogarak, stb. Ehhez keresek porszívót.
A vízforgató INTEX papírszűrős vízforgató 3785 liter/óra teljesítménnyel.
1. Erre milyen porszívót ajánlatok? Illetve jól gondolom hogy úgy működik hogy a porszívó csövét rádugom a vízkeringtető szívó ágára belülről? Lehetőleg valami Best Budget verzió érdekelne, mert tudom hogy van 40-50kért is
2. Lehet-e úgy keringtetni a vizet hogy közben le van takarva? Vagy amikor megy a vízcserélő akkor takarjam ki?
-
tonermagus
aktív tag
Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat.
Időközben lecseréltem a Bestway gyári vízforgatóját egy Intex-esre, amivel papír szerint ~3800L vizet tudok óránként átforgatni. A medence 4.800L-es.
A gondom az, hogy egész nap le van takarva a medence fekete medencetakaróval. Első nap belőttem a pH-t- sőt nagyon le is vittem, és adtam egy kis klórsokkot neki. De másnapra a pH mérő megint kiszaladt a felső tartományba (rózsaszín lett) 8,2 felett volt bőven.
Miért kúszik fel egy nap alatt ilyen magasra a pH?
Multitabs is ázik benne teljesen kinyitva.
A víz pedig ilyen sárgás-zöldes. Ez most a rosz pH miatt van, vagy azért mert még nem forgattam eleget? (2 alkalommal ment a forgató 1 órát)
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Idén költöztünk kertes házba, így megvettük életünk első medencéjét. A Bestway 3.05-ösét vettük. Kezdésnek még ez is túl nagy
Nem volt semmi infóm a medence karbantartásáról, így pár Youtube videóra támaszkodom.
A medencét térkőre tettem le (sajna csak itt van hely). A térkőre lefektettem 2 db vastag plédet, arra egy medence alá való vastag fóliát tettem és erre ment rá a medence. Remélem nem rontottam el már itt
Sajnos a vízcserélő gégecsöveivel a kisfiam játszott ,így több helyen is eresztenek (nem tudok hogy ezek az apró lyukak javíthatóak-e). Mivel ez a csomaghoz kapott vízcserélő alapból gyenge ezért lehet inkább veszek egy újat, komolyabbat.
Amit eddig megvettem: PhMinus, Multitabletta, klórtabletta, takaróponyva. Szereznem kell még adagoló úszót és Ph,-illetve klórmérőt.
Van esetleg valami amiről még tudnom kellene?
Illetve egy fontos kérdés: jelenleg a medence teljesen fel van töltve. viszont még nincs beállítva a ph és klór, illetve a keringtetés se megy a lyukas csövek miatt. A nap 10 óra után végig a medencére süt (bár le van takarva). Ez így ebben a felállásban kibír még 2-3 napot mielőtt elkezd veszíteni a vízminőségből, esetleg algásodni kezd? Csak azért kérdezem hogy mennyire sürgős ezeket beszereznem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Lapierre e-Zesty AM 9.2 Fully carbon Ebike
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Kugoo Kirin G1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest