- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Bleh, néha ránézek és most látom az új felület egyre jobban butul, most már a másodperceket sem írja ki. Legközelebb amikor megint megnézem, már az lesz ott a dátum helyett, hogy " hát máma' " meg "tennap", a még későbbinél meg "eeeemmúúútt".
A foggy elnevezésektől tépem a hajam, ez van sajna tecsőn is.
-
Frawly
veterán
válasz
lionhearted #21294 üzenetére
De, azért is deprecated. Ennek ellenére, ahogy a többiek írják, FullHD, meg 60 Hz-ig mai is használható lenne, de hát az iparág átállt újabb szabványokra, ami magasabb felbontást, nagyobb frissítést, esetleg audio jelet is átvisz, pont ezzel kezdtem, ha nem csak az utolsó hsz.-em ragadod ki. Lehet nem fogalmaztam egyértelműen: a DVI használata lehetőleg kerülendő, és csak akkor ajánlom, ha nincs más digitális kimenet/bemenet valami eszközön.
Egyébként meg teljesen mindegy, hogy ki mit gondol, miért deprecated. Mert csak, mert az iparág elment más irányokba.
Ugyanaz a helyzet, mint ma a 32 bittel. Jó néhány embernek elég lenne mai napig, alap felhasználásra. De! Az iparág már oldani akarta a 4G címtér, és 2 GB kernel space + 2 GB user space és max. 2 GB/thread korlátot, nem akartak már PAE-vel sem gányolni, így szépen irtják tűzzel-vassal. Már vagy 10 éve is csak a kevés RAM-os meg régi gépek tartották életben a 32 bites megoldásokat. Sőt, egy ideje ultraagresszíven irtják a 32 bitet, hogy még a 32 bites libek és 32 bites legacy programok se legyen futtathatók default telepítésben, hogy a 64 bites libek mellé ne kelljen a 32 biteseket is betölteni, és lusta fejlesztők ne hagyják a szoftvereiket 32 bit only módban.
-
zoltanz
nagyúr
Nekem most veszett el a foxpost nál egy AMD-s notebook 180 000 ft.
15 napig keresik, onnan még 30 nap múlva kapom meg a kártérítést, ergo jövőre... -
Apollyon
Korrektor
válasz
lionhearted #21295 üzenetére
Annyira nem másztam bele, csak gyors duckduckgozás volt, ha valami hülyeséget írtam, scusi.
Plusz ahogy említettem, nekem még a DVI is elég. Apropó... amikor indul a linux, a login tty-on keresztül történik. Ha HDMI-vel csatlakozik a monitor, akkor kb. 640x480 a felbontás. Most így DVI-jal natívan jelenik meg a tty. Nvidia things...
-
válasz
Apollyon #21266 üzenetére
A HDMI-nél viszont jobb a bandwith, mert a DP elvileg csak 1080p 60Hz-et tud csak.
Ezzel szemben:
DP: 77.37 Gbit/s for 4-lane link
HDMI: Up to 48 Gbit/s, as of HDMI 2.18k 60Hz-et tud "csak" a DP. Miből gondoljátok, hogy a PC monitorra szánt szabványok, amin pl az 5k-s monitorokat kötik, azok fullHD-ig bírják a törődést? Nem is értem.
-
válasz
Frawly #21264 üzenetére
De nem is ezek miatt lett deprecated, hanem modern videókártyákra, monitorokra nem teszik már rá.
Tehát nem azért deprecated, mert nem fejlesztették tovább 1999(!) óta, amikor is a 2009-es HDMIv1.4 szabvánnyal egyenértékű frekit/felbontást/akármit tudott, hanem mert nem teszik a VGA-kra. Aha...
Szerintem azért nem teszik a VGA-ra, mert deprecated, nem fejlesztik tovább, ott a DP ugyanattól a VESA-tól.Troll-e vagy? Amúgy ezeknek a dolgoknak nem sok idő utánajárni, de van aki még emlékszik rá, és látott 144Hz-es monitort régebben is...
-
zoltanz
nagyúr
Csak nálam baszakszik minden?
Telekom net feltöltés belassul (túlterheltség), Vodás kábelnetről ne is beszéljünk, OTP utálás közben hibát dob, fel kellett hívnom az ügyfélszolgálatot az ő rendszerükben a hiba, ma a Foxpost automata fagyot le, nem tudtam feladni a csomagokat. Van valami új winfos vírus? -
Frawly
veterán
Egyébként ezen az új laposon sem futnak lényegesen gyorsabban dolgok Artix + Openbox kombóval. Jó, játék, nagy felbontású videó jobban fut, de a rendszer nem tűnik hú de gyorsabbnak a régi ThinkPad X220-hoz képest. Talán a bootidő gyorsabb 1 mp-cel, meg pl. amikor betömörítés van, vagy a pacman csomagokat bont ki, telepít, post install scripteket hajt végre, az a rész gyorsabb némileg, de nem sokkolóan, hiába a 8 mag, dupla IPC, és NVMe SSD.
A fordítás is sokszor nem tűnik gyorsabbnak. Igaz eddig csak kisebb dolgokat forgattam, meg olyat, ami gyárilag 1 szálra korlátozott cmake-kel fordult (dhewm3 Doom3 port AUR-ból), az nem nagyon volt gyorsabb egyelőre, mint a korábbi 2 mag, 4 szálás felállás i5-2520M, i5-3340M, i7-2620M + SATA3 SSD kombóval. Bár ha Gentoo alatt fog pörögni a kernel, glibc, mesa, llvm, firefox, stb., ott lehet nagyobb időkülönbség lesz.
A legnagyobb előrelépésnek eddig a játék, videók tűnnek, meg hogy nem melegszik a rendszer, 90-97 fok helyett csak max. 65-69 fok, és emiatt a ventinek sem kell annyira erőlködnie, sok feladatot alacsonyabb CPU terhelésen old meg. Pl. a régi laposon a Re-Volt játékot 60 fps vsync mellett is 60%-os (1 magra) CPU terhelésre korlátoztam cpulimit progival, mert így is megvolt a stabil 60 fps, de nem melegedett annyira a proci. Ennél nem kell korlátozgatni, mert 55-59 foknál nem lesz melegebb ezt a játékot futtatva.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #21280 üzenetére
Ez jó szöveg, elteszem
Amúgy meg tegnap mocskosul megszopatotott a touchpad az új laposon. Egyszer csak elkezdett nem működni. Kernelfrissítésre gyanakodtam, downgrade-eltem. Erre úgy se ment. Artix telepítővel is nekimentem, mert azalatt ment régen. Úgy se ment. Arch telepítővel sem, nem látta a hardvert, nem szerepelt a dmesg-ben sem. Már majdnem újrahúztam rajta a rendszert, mire rájöttem, hogy csak ki kellett kapcsolni a gépet, meg be, és megjavult a legújabb kernel alatt is. Tényleg igaz az ősi mondás, hogy újra kell indítani, ha az se segít, akkor ki-bekapcsolni a gépet, nagyon sok problémára, hardveres beakadásra, detektálási problémára megoldás.
#21281 Penty: a Voidért azért kár szerintem, mert majdnem ott van, hogy nagyon jó disztró legyen, és mégse. Kevés csomag van a tárolóikban, ezért túl sok mindent forráskódból kell forgatni, ami sokszor nem is fordul le használhatóra. Nincs az AUR-hoz hasonló normális megoldásuk, az xbps-src nem tudja pótolni. Ha ezeket a bibiket megszüntetnék, lenne olyan jó disztró, mint az Arch, sőt, még a systemd hiányában jobb is, teljesen jól működik az runit, minden bekonfigolható elsőre, hiba nélkül megy, nincs az útban. Egy dolgot látok még kritizálandónak a Voidban, hogy a Debian mintájéra kettészedik a csomagokat bináris és dev-es változatra, ami sokszor megnehezíti a forráskódból pörgetést, az Arch nagyon bölcsen elkerüli ezt, hogy az adott csomagból csak egy van, de abban a dev rész is benne van, és fordításkor nem kell nyomozgatni, hogy a csomag fent van, de melyik dev része nincs fent.
Egy kicsit a Voidra hasonlít az Artix is, amit most próbálgatom, eddig vegyesek ezzel is a tapasztalatok.
-
zoltanz
nagyúr
Antikrisztus nem azért jön a földre, hogy isten művét tönkretegye. Hanem,hogy ne legyen konkurenciája a pokolnak.
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #21278 üzenetére
Egyébként megy az NV 5.9-es kernellel, de workaround kell hozzá, és az OpenCL része is el van törve, ezt a részét megjavítani sem lehet. Dolgoznak rajta, ki lesz javítva, de nem egyhamar.
Ezt az Artixot dobni fogom pár héten belül, szerintem Arch lesz helyette, amíg két ünnep között nem húzom fel újra a Gentoo-t. Pedig nem lenne eddig baj az Artix-szal, hanem a mirrorjai rohadt lassúak, ez meg nálam sajnos dealbreaker.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21271 üzenetére
Úgy ismersz mint aki a bleeding edge csomagokra utazik?
Igen, itt is láttam hogy írtátok az nv vs új kernel bulit, de amíg nem jön voidra addig nem aggódok, egyébként meg holdolom a kernelt, azt heló.Nem pártolom nv-t egyébként, amikor vettem ezt a kártyát, akkor ár/érték/teljesítmény arányban ez volt a legjobb. A keresztény vallás kezd kikopni, és átveszi a helyét a márkavallás, csak ez már többistenhitű, nos én egyikbe se tartozom, nekem az nv sem isten, csak egy csicska gyártó, aki a pénzemért kiszolgálja az igényeimet.
-
Frawly
veterán
Nem. Az analóg a fizikai közegre vonatkozik. Ez a csatoló, amiről itt beszélünk, viszont digitális. Nem csak a magyar Wikipedián, de netszerte írnak USB, SATA, NVMe, PCIe, Ethernet, stb. bandwidth-ről, amikor taglalják, hogy hány Gbps a bandwidth. Megnézhetsz akármilyen oldalt, nem csak Wikipedia, hanem szakmai oldalak is.
Egyébként meg nem eltérő definíció, hanem ugyanaz. A te Hz × szimbólum/sec az ugyanaz, mint a Gbps, vedd úgy, hogy Gbps = GHz × 1 bitnyi szimbólum / sec. És általában nem is fizikai közeg van korlátozva, mert az átvinne többet is, hanem a vezérlés, jelfeldolgozás oldaláról szokott inkább a korlát jönni. Egy HDMI és DP kábelen, ha jó minőségűek, elmegy nagyobb sávszélességű jel is, mint amit a HDMI különböző verziói megengednek. Maga a vastag fémvezeték meg körülötte az árnyékolás elbírna szerintem jóval többet.
Valamint ebből a nyers digitális sávszélességből lejön még az overhead, ami sallang, csak az átvitel szervezése, ellenőrzése miatt kell, de nem hasznos adat.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #21274 üzenetére
Nem is kell újabb példáért messzire menni, most olvastam egy másik fórumon, hogy valakinek a linuxos ffmpeg windowsos sortöréseket hányt bele egy fájlba, amit nem tudott a grep rendesen lekezelni. Ja, mert sortörésből is kell kétféle, hogy legyen mindjárt két megoldás is, amivel lehet szopni, meg konvertálgatni kelljen közöttük.
Sokszor az Apple-ön is ezt érzem, csak azért találnak ki hülyeségeket, hogy mások legyenek, és azt mondhassák, hogy az ő rendszerük egyedi. És lehet emiatt +1 formátummal, +1 megoldással, konvertálgatással és kompatibilitási rétegekkel szórakoznia a usernek. Közben meg az van, ha már egyszer fel van találva a kerék, akkor azt kéne használni és nem újra és újra feltalálni.
-
Frawly
veterán
A sávszélességet nem csak Hz-ben lehet mérni, hanem bit/sec-ban is. A sávszél viszont magában foglalja azt is, hogy metaadatokat is át kell vinni a hasznos adatokon túl, az adatcsomagok fejlécei, CRC, egyéb hibajavító mechanizmus, kézfogás két eszköz között, szinkronizálási adatok, stb.. De ha a sávszél kellően nagy, akkor az overhead el szokott enyészni ehhez képest. Persze, meg lehet az egészet adni szimbólumsebességben is, vagy Hz-ben, de akkor is ugyanarról beszélünk, csak más mértékegységre átváltva.
USB-C-n tudtommal HDMI is át tud menni. De mint mondtam, semmi bajom a DP-vel, én tőlem lehetne az is fő szabvány. Csak ez így felesleges, hogy van n szabvány vagy megoldás, és akkor jön valaki, hogy ő tud jobbat, amiről kiderül, hogy nem jobb, csak más, más egyéni szájíznek felel meg, marginálisan vannak ugyan előnyei, de más szempontból meg hátrányai, és csak annyit értek el vele, hogy aztán lett n+1 szabvány vagy megoldás, közkézen kering erről egy xkcd meme is. Na, ez az, aminek nincs sok értelme, ezért van a sok prognyelv is, aminek a 90%-a hulla felesleges, meg fele divatmajomkodás. Elég lenne minden programozási paradigmához egy nyelv és annyi. Illetve médiaformátumoknál is ez van, ugyanabból a kódekből kettő, az egyik proprietary/fizetős, a másik free, pl. aac vs. vorbis, x265 vs. VP9 vs. AV1, stb..
-
válasz
Frawly #21272 üzenetére
sávszélesség nagyjából = szimbólumsebesség * (1+alfa), ahol alfa a lekerekítési tényező. Egy szimbólum általában nem egy bit, hanem több. Elég kemény lenne ha 20Ghz sávszélessége lenne valaminek rézen...
A displayport monitorhoz van, a hdmi tvhez. Ennyi. A hdmi mögött a DVI-hoz hasonló elektronika van, ezért az nem egy túl szerencsés dolog gyártó szempontból. Ha megnézel egy rendesebb gpu-t van rajta 3DP és 1 HDMI meg hasonlók. Ha USB-C-n megy videó az is DP-vel megy.
-
Frawly
veterán
Azért a bitrate és a bandwith elég közel van egymáshoz. Valóban nem tökéletesen egyeznek, mert bandwith = bitrate + overhead. De elég közel van a kettő a legtöbb csatolónál.
Azt meg senki nem írta, hogy a DP rossz lenne, vagy annyira ne tudna valamit, hanem inkább létjogosultságát nem értem, mert nem is nyújt többet, mint a HDMI. Azt értem, hogy licencdíj, de azt meg felesleges megspórolni. Vagy nekem az is jó lenne, ha csak a DP lenne, a lényeg, hogy felesleges két olyan szabvány, ami ugyanazt tudja lényegében, kisebb eltérésekkel.
Továbbá verziókat is figyelembe kell venni, HDMI-ből és DP-ből is van mindenféle verzió. Még DVI-ból is van single és dual linkes változat.
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #21269 üzenetére
Az AMD IGP nyilván nem lesz olyan erős, mint egy dedikált NV kártya. Viszont az Intel IGP-ket min. 2x-esen veri, néha jobban.
Az NV meg menni megy zárt driverrel, csak kernelt ne akarj túl hirtelen frissíteni. Most a legújabb 5.9-es kernellel sem kompatibilis a zárt NV driver, és bár van rá workaround, amivel megy, csak az OpenCL-es része nem, de akkor is szívás.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21267 üzenetére
Azért vettem anno nv kártyát, mert amúgy AMD sehol nem volt kb, azóta meg nem láttam indokoltnak még a cserét. Linuxon jól megy ez is a zárt driverrel, nem volt vele bajom. Legrosszabb esetben ott az intel IGP, az fullosan kompatibilis linuxszal, és oda amúgy se kell hard 3D. Majd ha már tényleg kell a platformcsere, amd cpu-ból is olyan lesz amiben van videokártya, biztos ami biztos.
-
F34R
nagyúr
Talaltam ismet egy ujabb oszver source-based distrot.... Venom linux.. kb Voidra hajaz, ugyanugy runit-al, szinte ugyanaz a telepitojuk is. A csomagkezelo viszont olyan mint ami a CRUX-ban van. erdekes meg kell hagyni.
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #21265 üzenetére
FreeSync-kel nem kell foglalkozni, csak ha a monitor támogatja, akkor a kártya nem akadály, mert ha még támogatott NV kártya, és a legújabb driver elérhető hozzá, akkor azok tudnak Gsync mellett FreeSync-et is.
Az meg igaz, hogy fogy/teljesítményben az NV a legjobb, de hát a driverei zártak Linux alatt, ami meg a kernelfrissítést teszi nehézzé. Én emiatt veszek mindig AMD-set, mióta linuxozok, ezt már megszoktam az évek alatt, hogy nem a hw-hez választok OS-t, meg szoftveres megoldást, hanem fordítva, a Linuxhoz veszek hardvert. Illetve régen a FreeSync is az AMD mellett szólt, mert a legtöbb monitor ezt támogatta, bár pont emiatt a NV megoldja most már driverből, támogatja a FreeSyncet is.
Egyébként meg 1080p high/ultra 60 fps-hez elég bármilyen közép kártya, az AMD-sek is. Kicsivel többet fogyaszt, jobban melegszik, de ezen a számítási szinten még nem vészes a különbség, pár W, pár fok plusz, azért annyira nem forró, hogy főjön, meg tarthatatlan legyen. Meg ez generációtól is függ, hogy hányadik genes NV-t hasonlítasz össze hányadik genes AMD-vel. Mert a legújabb AMD kártyák, mióta már 7 nm-et használnak, nem nagyon melegednek jobban. Fogyasztási különbözet is egyre minimálisabb, sőt, az NV szintjén van, ha mondjuk régebbi NV kártyát nézel, GTX 7xx, 9xx, stb..
Az, meg hogy a HDMI licencdíjköteles, az a gyártó dolga. Te megfizeted a termék árába beépítve, amelyik gyártó ezt nem tudja megoldani, és pár dollár per sokszáz dollár készüléknél rágja rajta a kakát, az inkább húzza le a rolót. Ez van, a hardverek szabadalma más világ, mint a szoftvereké, hardverből nem nagyon van free, libre, opensource, ha ezt valaki szigorúan venné, semmit nem tudna venni, használni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21264 üzenetére
A DP annyiban jobb a HDMI-nél hogy arra nem kell külön licenszdíjat fizetni, de még nem volt olyan monitorom amilyen ilyen bemenet van.
A HDMI-nél viszont jobb a bandwith, mert a DP elvileg csak 1080p 60Hz-et tud csak.Viszont a licenszdíj dolog egyébként eléggé piszkálja az elveimet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lionhearted #21263 üzenetére
Áhh, értem.)
Nekem amúgy tökéletes, semmi bajom nincs vele.Freesync-kel sem foglalkoztam még, mert ha dedikált kártyáról van szó, nv párti vagyok / voltam, a szar linuxos drivere ellenére is (nálam mondjuk még nem volt gond), és ha nv akkor meg gészink. De legfőképp azért mert fogyasztás / teljesítmény arányban nv a legjobb, legalábbis volt. Most az új 3000-es széria fogyija nem tudom milyen, de elvileg sokkal többet zabál, kérdés az alsóbb szegmens mit fog majd tudni, főleg mert a középmezőny is már megkapja elvileg a 8 GB VRAM-ot. De ha ugyanannyit vagy többet fog fogyasztani mint AMD, akkor inkább a pirosak felé nézek majd.
Bár az ár se mindegy, amikor vettem a minap itt a DVI-t a számtech boltban, akkor ki volt rakva a pulton valami MSI RTX 3080 félmillióért. Valahogy nem érzem úgy, hogy ezt ilyen árral szánta az nv, de hát a bolt tudja. Mondjuk ahogy nézem most amazonon is 1300 font körül van.
-
Frawly
veterán
válasz
lionhearted #21263 üzenetére
Ezt nem tudtam, hogy a FreeSyncet is támogatja. Sőt, úgy tudtam, hogy nem. Azt viszont továbbra is tartom, hogy limitálhat a felbontása, frekifrissítése, FullHD 60 Hz-re persze elég, amiről itt szó van, de ilyen 4K, meg 144+ Hz az nem megy neki.
De nem is ezek miatt lett deprecated, hanem modern videókártyákra, monitorokra nem teszik már rá. Csak HDMI meg DP. Ennyi. Meg igazából a HDMI mellett nincs létjogosultsága, nincs előnye. Én már a DP-t is felesleges csatolószabványnak tartom szintén ugyanezért.
-
válasz
Apollyon #21249 üzenetére
HDMI - DVI nem számít valójában konvertálásnak, mivel csak "bekötés" kérdése.
Elavult, bár nem azért, amit itt összehordanak, sokkal régebbóta tudott sokkal többet, mint a HDMI (minusz a hang). Egyszerűen deprecated lett a DP mellett. Nekem amúgy ment rajta a FreeSync is anno, amikor csak 1 HDMI kimenetes GPUm volt.
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #21261 üzenetére
Ja, a TN-ből és a PWM-ből nekem is elegem van, az első, amit új gép vagy monitor vásárlásánál nézek, hogy min. IPS legyen vagy VA, és ne legyen PWM-es. Elég a 60 Hz meg a FullHD, de normális legyen. Nincsenek extra igényeim, csak az alapot hozza.
Amúgy elnézést mindenkitől, hogy mostanában duplázva vannak a hozzászólásaim egy hsz-en belül, a touchpad még nincs beállítva, és néha érintésre kijelölés és másolás nélkül beduplázza a szöveget, nem értem mi nem stimmel a beállítással. Ebben az új laposban Synaptics helyett valami ELAN touchpad van, fizikailag nincs vele baj, de driverügyileg ki kell tapasztalni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21260 üzenetére
Nem a 8 font a lényeg, hanem a légitársaság.
Emlékszem szeptember előtt, mielőtt magyarban életbe lépett a "külföldiek nem jöhetnek be / kötelező 14 napos karantén / csak magyar elfogadott teszt 40 ezerér' per fő" buli, akkor mindenki menekült haza külföldről. Ezek a fapados szenyók meg egyből jól megküldték a jegyárakat, mert ha rá vannak kényszerülve az emberek akkor megveszik bármennyiért csak ne ragadjanak külföldön vagy karanténban.
Nekünk meg most azért volt gigaolcsó, mert senki se utazik kb...Már én se használnék CRT-t, de az ócska TN + PWM monitorokkal se vagyunk sokkal beljebb, bár több előnye van, tény, és amúgy is a TN lassan ki fog halni. Amúgy nemsoká lesz logouton egy pro IPS monitor cikk, bár az már a másik véglet.
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #21258 üzenetére
8 fontért nem tudom mit vársz, az rettenet olcsó. Főleg így karácsony közeledtével hihetetlen.
Én a CRT-ket utáltam. Sípolt, sugárzott (sugárterhelés), zabálta az áramot, a képe a legtöbbnek geometriailag torzított, és az egész képe fénylett (mesterségesen fényesek voltak rajta a színek), ami bántotta a szemet még alacsonyabb fényerőn is, vibrált, ami 60-75Hz-ig nagyon fárasztotta a szemet, illetve néhány év múltán kifáradt a képcső, és egyre sötétebb lett rajta a kép. Egy előnye volt, alacsony felbontás jól nézett ki rajta, mivel analóg méretezett, de ezt modern digitális upscalerek is megoldják, csak azok drágák, mármint a tényleg jók.8 fontért nem tudom mit vársz, az rettenet olcsó. Főleg így karácsony közeledtével hihetetlen.
Én a CRT-ket utáltam. Sípolt, sugárzott (sugárterhelés), zabálta az áramot, a képe a legtöbbnek geometriailag torzított, és az egész képe fénylett (mesterségesen fényesek voltak rajta a színek), ami bántotta a szemet még alacsonyabb fényerőn is, vibrált, ami 60-75Hz-ig nagyon fárasztotta a szemet, illetve néhány év múltán kifáradt a képcső, és egyre sötétebb lett rajta a kép. Egy előnye volt, alacsony felbontás jól nézett ki rajta, mivel analóg méretezett, de ezt modern digitális upscalerek is megoldják, csak azok drágák, mármint a tényleg jók.
High refresh-sel nekem sincs tapasztalatom. Azt mondják, hogy szemre megkülönböztethetetlen, de az inputlagot jelentősen csökkenti a 144-240 fps, ami inkább a játék irányíthatósági érzésére hat ki.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #21255 üzenetére
Pont ellenkezőleg, olcsó volt a repjegy. Darabja mindössze 8 font, tehát 16 fontból megvolt, illetve pluszban a priority, az 10 font volt még extra.
De többet nem repülünk ryanairrel, extra gagyi és szarrágó banda. Inkább veszek legközelebb 200 fontos jegyeket egy jobb, de megbízhatóbb légitársaságnál.Monitornál egyelőre nincs nagy igényem, mármint elég a fullhd, 60 Hz + pwm mentesség, illetve ha helyreáll a világ, akkor szintet lépünk majd, max. képfrissítés kéne nagyobb legyen, egy 75 Hz-nek örülnék. A legtöbb amit láttam az 100 Hz volt még a CRT érában, az jó volt, meg színhű.
Ez a 144 Hz meg 240+ Hz-es trend nekem még ismeretlen, nem tudom, hogy megéri-e, van-e értelme stb.
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #21249 üzenetére
Ja, a DVI elavult, mivel limitált a felbontás, képfrissítés, amit támogat, meg nem visz át hangot, stb.. De ha nagyon átlag felhasználásod van, és nem használsz hú de nagy felbontást, vagy túl magas képfrissítést, és nem kell freesync meg ilyesmi, akkor viszont még használható a mai napig.
Annyiból jól jártál, hogy legalább hosszú ünnepi időszakot tölthetsz otthon, és megúsztad a lockdown-t, de másik oldalról meg gondolom horror áron mentek a repjegyek. Én már nem voltam otthon 5 éve, és nem is tervezek a közeljövőben. Távoli jövőben sem, ha rajtam múlik.
-
zoltanz
nagyúr
Firefox rendetlenkedik az iCould email stb funkcióknál. Érdekes a Chromium -nál semmi gixer.
-
Apollyon
Korrektor
Na most 2 hónapra hazaköltöztünk Budapestre, mivel jelenleg Londonban lockdown lesz legalább december 2-ig, de ennek az évnek már úgyis lőttek.
Elhoztam hát az asztali gépemet, monitort ofc nem, mert van egy itteni is, de ennek csak VGA és DVI bemenete van. Ami érdekes, hogy se az extrem digital, se az emag egyik üzletében sem volt készleten egy darab DVI-DVI kábel sem. Végül egy 3. üzletláncban találtam olcsón.
Van HDMI meg DP kimenet is a videokártyán, de az ilyen konvertálgatásokat nem igazán kedvelem. Ennyire elavultnak számítana a DVI?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21239 üzenetére
Ja, ha véletlenül tty-t váltasz, akkor végigzongorázod a többi tty-t F1-től F7-ig, visszakapod a grafikus felületet.
Ha eljutsz egy szintre, akkor tuti rendszer csak az lesz, amit te raksz össze magadnak, az összes apró részletében. Ezek az előre gyártott disztrók ezért is értelmetlenek egy szinten túl, mert mindenből annyira a saját beállításaidat és sajt dolgaidat fogod használni egy idő után, hogy az nem fog egybeesni ilyen kész tömegmegoldással. Pont azért nem tartalmaznak a haladó disztrók (Arch, Gentoo) sem installert. Nem kicseszésből, meg a kezdők elijesztése céljából, hanem tudják, hogy ezeket a disztrókat azért rakod fel, mert mindenből sajátot akarsz, így nem tolnak rád egy „gyári” sémát, egy „gyári” beállítást, „gyári” válogatást, mivel előre tudják, hogy úgyis bekonfigurálod, meg te válogatod össze a rendszerelemeket. Pont ez volt a bajom pl. a Void-dal. Azt csak installerrel lehet feltenni, és az installer már az első lépésben eldöntötte, hogy már pedig én GRUB-ot fogok használni, akkor is, ha nincs rá szükségem.
Amúgy a picom kompozitor most is megviccelt, most meg szükség van rá. Pedig ugyanúgy telepítettem a rendszert. Viszont arra rájöttem, hogy múltkor kompozitorral miért volt tearing, a picom opciók között nem volt bent a jó --backend, azt bele kellett rakni --backend glx formájában, hogy OpenGL kompozitálást használjon, most már jó. Anélkül csak szoftveres X-et használ kompozitálásra, ami nem jó.
Illetve aki modern AMD GPU-t használ, annak összegeznék pár dolgot:
1) X.org-hoz csak a xf86-video-amdgpu drivert kell feltenni, Waylandhez ezt sem kell. A szokásos mesa meg a kerneldriver megoldja a többit, ahogy Intel GPU-nál.
2) hardveres dekódoláshoz a libva-mesa-drirver kell, ami VA-API-t használ. Ez jobb, mint az AMD GPU-k által támogatott VDPAU, utóbbi nem minden formátumot tud, ami a VA-API igen. Bár ez nem minden kártyára lehet igaz. -
válasz
Frawly #21238 üzenetére
De mint az eseted is mutatja, még egy felhasználóbarát Minten is meg lehet szívni dolgokat.
Nagynénéd térgykalácsa! A felhasználó barátság nem idióta-biztosat jelent.
Nyilvánvaló, hogy ezt a Alt+F2 váltás dolgot én szúrtam el, mert meglepetésemben nem azt csináltam, amit kellett volna, bár startx visszaléptetett, de nem találtam futó programot vagy fene tudja....
Te meg egyszerűen vadász vagy az erdőben, ahelyett, hogy 10 perc alatt felraknál egy tuti rendszert és még neked is meglenne a konfigolás félóra alatt! De valamivel persze ki kell húznod karácsonyig.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21237 üzenetére
Ezt Arch meg Gentoo alatt is meg kellett volna lépni, tehát nem Artix specialitás, semmi köze a systemd-mentességhez sem. Ez ilyen, frissen formázott home partíción, telepítés után csak rendszergazdai joggal lehet írni a /home/usernév/ mappán kívülre, először rendbe kell tenni a jogosultságokat.
Ezt az At+F2-őt nem vágom. Attól, hogy tty-ra váltasz, attól még a grafikus felület fut, és vissza lehet rá váltani, a másolást, adatmozgatást, futó programokat nem érinti. De mint az eseted is mutatja, még egy felhasználóbarát Minten is meg lehet szívni dolgokat.
-
válasz
Frawly #21236 üzenetére
Na ja, a dd az büntet, de ezek szerint a kisujj is!
Ha japo* lennél, már rég nem lenne ilyen gondod.
*ja, kuza, nem japo
A vakon gépelés átka is, amit csinálsz, ezért nézem én meg mi a szar került a terminalba, mielőtt entereznék. Anno Alt+F2-vel váltottam tty-t és valami 300 giga sínylette meg egyik meghajtón. Kicsit elfelejtettem, hogy épp áthelyezgetek vinyók között és ugye nem 10 perces művelet volt. Nem volt semmi olyan, amit ne lehetne újra megszerezni, de azért gáz az ilyen hebrencskedés.
Mondjuk ennyit szopni csak azért, mert valami systemd-free, de amúgy egy égedelem szutyok rendszer......
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21231 üzenetére
Ez ilyen műfaj, megszivatnak. Ilyenkor lényegében a saját disztród építed. Az is igaz, hogy szimplán én is sokat bénázok. Pl. tegnap este egy huszárvágással tönkretettem a telepített Artix-rendszerem.
Rinyált, hogy a frissen formázott home partíción nem tud a felhasználóm mappát létrehozni, nincs jogosultsága. Nekem se kellett több, nyomattam be a sudo chown felhasználó -R /home parancsot, mert ezt a partíciót lényegében csak az én korlátozott felhasználóm használja. Amivel nem is lett volna probléma, hanem a home szócska előtt a kisujjam rárángott az enterre, és a /home helyett az egész / rendszert saját tulajdonba vettem, rekurzívan, az összes almappával együtt, és jogosultsághiba miatt tönkrement az egész rendszer, semmit nem lehetett futtatni. Pedig jót akartam írni, de pusztítás lett belőle.
Szerencsém volt, hogy relatíve szűz volt a rendszer, nem volt belakva, alig volt beállítva, az az 1-2 beállítás is megmaradt a /home partíción, de azért majdnem másfél óra extra munkát csináltam magamnak. Azért ilyen lassú a telepítés, mert az Artix-tükrökből kevés van, és lassan jönnek le a csomagok, márpedig minimál netinstallal dolgozom, nem grafikus telepítővel. Meg ugye azért minimum szinten beállítom a rendszert, az se kevés munka.
Egyszer tuti meg fogom szívni a dd-t is, felül fogom írni valamelyik meghajtóm, ezt is rendszeresen megszívják az emberek, hogy megszokásból nyomatják be a dd of=/dev/sdb parancsot, mert pendrive-ra akarnak kiírni, de nem ellenőrzik, benne marad a pendrive bootkor, és az kapja a /dev/sda jelet, a rendszer meg a /dev/sdb-ről fut és az egész felül lesz írva. Sajnos ezek a parancsok nem felhasználóbarátak, nagyon figyelni kell, rosszul kiadva óriási pusztítást végeznek, egy valamit elnézel és nincs bocsánat, nem lehet visszacsinálni, ezek nem hülyebiztos megoldások, háromszor ellenőrizni kell.
-
Rimuru
veterán
moderalva...moderalva aki kepes ilyet belerakni.
Fent van a legfrissebb webview legyen eleg az.Felraktam friss chromiumot is de azt meg nem lehet kivalasztani webviewnek.
-
válasz
Frawly #21221 üzenetére
röhögni fogsz, de lassan megint jön majd az a két ünnep közötti időszak és megint Gentoo lesz napirenden!
Dehogy röhögök! Én ezt eccerűen láttam!
No és most én is esélyesebbnek látom a dolgot. Ha csak bele nem kavarodsz az eddigiekbe, mint majom a házicérnába.....
(#21229) Rimuru
Akkó nem szereti ha Raid-be nyekeregtetik. Kb.
(#21230) Frawly
Nálad mindig az van, hogy az összes létező apró szívatás megtalál. No de hol van még a vége, jönnek a pálcikaWM bekonfigolások......Nem baj, még a két ünnep köze messze van.
(#21232) Rimuru
Jól van, jut neked is akkor a szopacsból.
-
Frawly
veterán
Közben meg élére fordított léccel verném agyon továbbra is azt, aki már 20 éve alapból elnémítja a hangkimenetet ALSA-n. Ez állandóan megszivat, mert az ember először arra gyanakszik, hogy nem megy a hangeszköz, de nézem, hogy listázza az lspci, be van töltve hozzá kernelmodul, az ALSA látja eszközként. Onnan már gyanakodtam, hogy ez az ősi szivatás lesz. Nem értem, hogy miért nem jó az úgy, hogy 50-es vagy 25-ös hangerő, de nincs némítva. Ezzel főleg egy kezdő kedvét tudják elvenni, mert az nem veszi észre mi a baj, hanem levonja azt a tanulságot, hogy ×4r4linyuksz, és már nyomatják is vissza a Picipuha Nyílászárók Tízet. Pedig csak valami barom az ALSA kódban default némítja a kimenetet, és a többiek meg elfelejtettek már 20 éve hozzányúlni. Ez tényleg egy olyan szopatás, ami hullafelesleges, csak azért van, mert valaki noliferként unatkozik, és élvezi, hogy másokat szivat.
Továbbá megszűnt a tearing, a picom kompozitor zavart be. Most egész végig nem ment, lehet múltkor betöltve maradt. Bár azt nem értem,, hogy nélküle miért van vsync, talán a freesync pótolja a kijelzőn. Mert a vsync-et a X.org nem támogatja.
-
Frawly
veterán
válasz
#20749568 #21216 üzenetére
Olyan nincs, hogy egy háttértár túl nagy. Töltesz le rá, meg csinálsz rá inkrementális backupokat, snapshotokat, vagy amit akarsz. Olyan még sose volt a történelem folyamán, hogy túl sok háttértár vagy túl sok memória megártott volna, és elvitt volna valaki is emiatt a mentő. Anno, mikor az első 20 gigás vinyóm lett, meg később 512 MB RAM, akkor azt hittem, hogy annál többre sose lesz szükség, az sose fog betelni. Betelt, elég hamar, mert azonnal nőttek rá az igények, DVD, DivX, mp3-gyűjtemények (KaZaa, DC++), játékok akkor (hú, Far Cry 1 a maga 4 gigás terjedelmével hűde nagynagy számított, míg nem jött pár hónapra rá a 8 gigás Half Life 2), ma meg 20-100 gigás játékok, több gigás FullHD, 4K videók, sokféle OS .iso és multiboot (és virtuális gépekbe) telepítés, torrentek orrba-szájba, sorozat megapakkok (összes évad, összes rész HD-ben, FullHD-ben). RAM is könnyen betelik, ha elereszkedik az ember böngészőfülekkel, és behalmozza őket százszám, meg bloatabb megoldásokat használ, egy kis ablak itt, egy kis office suite amott, böngésző, meg még 1-2 apróság, és már pislogsz hogy 8 giga felett vagy.
Inkább ezekre a dolgokra annyiból kell figyelni, hogy ne menj overkill méretekbe, amikor csak a pénzt égeted el rá. Pl. fegyveres youtube-os kopasznak eleve 32 GB RAM volt a gépében, ilyen 24+ mindig üresen állt, erre felbővített 64-re, és ezzel sokkal előrébb lett, mert így már 56 giga fog neki üresen állni, jó egy részét a kernel hasznosítja cache-nek, meg az ember hasznosítja böngészőcache-nek, ramdrive-nak, stb., de akkor is értelmetlen költekezés.
Egyébként a notimban a HDD egész korrekt. Nem tudom pontosan, de szerintem 5400 rpm-es, de nagyon halk, és nem is lassú, ~130 megával lehet rámásolni, kellemesen csalódtam benne, azt kell mondjam.
-
Frawly
veterán
válasz
#20749568 #21224 üzenetére
MX-et lehet netinstallal is telepíteni, ahol mindent te telepítesz fel és konfigurálod a rendszert, akkor elvileg egy kicsit az Arch-ra hasonlít jellegében. Még nem próbáltam, de ezt olvastam róla. Annyira azért nem kezdő disztró az, persze, vannak full DE-s, grafikus installeres .iso-k is belőle, hogy felhasználóbarát formában is elérhető legyen.
-
Frawly
veterán
válasz
#20749568 #21222 üzenetére
1) Vanilla Archot már 5 éve használok, nem árt megismerni más disztrókat, hogy legyen több irányú tapasztalat, ismerjek többféle megoldást, többféle bootolási mód, többféle fájlrendszer, többféle grafikus felület (X.org, Wayland, mindenféle pálcika WM, tiling és nem tiling), többféle initrendszer, többféle hálózatkezelő (netctl, NetworkManager, connman, iwd, stb.). Archra bármikor visszamehetek, nem kell vele sietni, az megvár később is.
2) Az Arch systemd-s, ez utóbbitól menekülnék, ha lehet. Void nem jött be, Devuan nekem túl régi verziós, Gentoo félrerakva. Már csak az MX maradt, amit nem próbáltam és komolyabb systemd-mentes disztró, de nálam annyiból hátrányból indul majd az is, hogy Debian-alapú.Egyébként ez az Artix sok mindenben a Void-ra emlékeztet.
-
Frawly
veterán
Azért annyira gyopárnak sem tűnik, nagyon a határon egyensúlyoz. Az is igaz, hogy én is türelmetlen vagyok, mert szokni kell, új gép, új platform, AMD-n még sose linuxoztam, meg kell szokni, meg egyszerre új disztróval, lehet nem kéne halmoznom az újdonságokat. Hosszú távon egyébként mindenképp Gentoo lesz, ez az Artix is kitérő, kíváncsiságból.
Van még megoldani való nehézség bőven Artixon, azon túlmenően is, amit írtam. Pl. konzolfont váltás, amit megtaláltam hol kell, át is állítja, de bejelentkezésnél visszaállítja rosszra. Meg mintha lenne tearing is, kompozitorral és anélkül is, igaz ez megint sajátosság is lehet, mert az IGP és a kijelző tud FreeSyncet, és az bekeverhet. Szoknom kell nagyon ezt az AMD platformot is, mert még nagyon új, azt se tudom mit hogy érdemes rajta. Eddig mind inteles gépeken linuxoztam, ahol vagy minden Intel volt, vagy csak a GPU volt ATi Radeon (ez utóbbi is rég, kb. 2010-ben utoljára).
#21203 ubyegon2: röhögni fogsz, de lassan megint jön majd az a két ünnep közötti időszak és megint Gentoo lesz napirenden! De most más lesz a felállás, mert már van vele tapasztalatom valamilyen szinten, meg másik gép lesz alatta, amin 4-8× olyan gyorsan fordulnak le a dolgok, azért az nagy könnyebbség és időspórolás, egységnyi idő alatt 4× annyi dolgot kipróbálhatok, 4× többet bénázhatok.
-
válasz
Rimuru #21218 üzenetére
Jó régi RED-ek lehetnek azok, pont pár napja olvastam, hogy valami megoldást raktak beléjük épp amiatt, hogy többlemezes NAS-nél is megelőzzék a vibrációt. De biztosan számít maga a NAS is, mennyire szigetel. Én ha fél méterre állok tőle, akkor is csak a villogást látom, onnan tudom, hogy üzemel. (de nem azért, mert tüzérfülem van)
-
Choosing Between CMR and SMR Technology in Hard Drives
Ha érdekelne valakit mégis.
A WD Black az CMR technológiával rögzít. Legalább már ezt is tudom.
-
válasz
#20749568 #21211 üzenetére
Igazán nincs mit!
Akartam is kérdezni, hogy hol lesz elhelyezve, de ez a Black-nél lenne lényeges. Ja drágább a Black, de abban minden benne van, ami rendszer alá alapvető egy jó HDD-nél. Én biztosan RED-et vennék megint, ha bővítenem kéne a NAS-t, azért is írtam ezeket a preferenciákat. Így a magasabb fordulat miatt akár a Pro is lehetne, de itt szerintem nem kell annyira a gyorsaság. Több helyről egyszerre úgysem fogsz lejátszani. A RED az elég ügyesen parkolóra teszi magát, ha nincs semmi dolga. paraméterek ha érdekel itt a Plus paraméterei
A felvétel technológiában változott a Plusz, de halvány tippem sincs, mi a különbség a CMR és SMR között.
Mikor mélyebben érdekelt a téma, még nem is volt csak sima RED.
-
válasz
#20749568 #21205 üzenetére
Na de a kérdés az, hogy a WD Black szériával nem fogok ugye mellé?
WD Black az olyan, hogy gyakorlatilag mindenre is az a legjobb! Viszont NAS-ra ettől függetlenül nagyon durva lenne, mert ez kifejezetten intenzív használatra van tervezve, ezért piszok gyors is. Miért nem jó neked a kifejezetten NAS-ra fejlesztett WD RED? Nekem is abból van egy 2 terás, de ha nem sokkal drágább a BLACK, akkor rakj bele olyat, viszont ez 720-on pörög meg alapból sokkal gyorsabb szekvenciális írásnál, mint a RED, így akármennyire elviselhetőre redukálták a hangját, mégis van neki. A RED lassabb szekvenciálisan és RPM-ben is, én például sose hallottam a hangját a NAS-ban. Ebből a kettőből válassz, de akármit is olvasol, ne vegyél WD Purple-t! Hiába írják a Milyen HDD-t topikban is....., max ha kizárólag média fájlokat tárolsz rajta. Lehet, hogy más tárolandó adatnak sem árt, de engem zavarna, hogy ebben nincs hibajavító algoritmus épp a surveillance felvételek folyamatosságának biztosítása miatt. Simán rögzít hibával, mivel egy video ezt az eltérést bőven elviseli.
Azért azt le kell szögeznem, hogy a Black az a HDD, amit nem lehet agyonütni, anyaghasználat, tervezés, etc-ben nincs jobb nála*. Nekem már az újabb is 7 éves kb, a régi meg úgy 100/100-as, hogy egy rossz táp kinyírta, de vissza lehetett hozni, bár nagyobb hőt termel és hangosabb is, mint a kampeca előtt.
Elegendő ennyi infó a döntéshez?
*természetesen commercional területre értem
-
válasz
#20749568 #21200 üzenetére
Igen. Egyébként nincs bajom azzal, hogy "felárat" kell fizetni a rendes bolt által nyújtott előnyökért, csak akkor azok legyenek is meg.
Sajna számtech terület itt is elég szegényes, mondjuk régebben még volt vasárnapi bolt, ahol lehetett vásárolni, de már ezeknél sincs igazán raktárkészlet. Persze már minden háztartásban rengeteg eszköz van pluszban is, de meg lehet szívni, főleg routerrel, én a gigabit miatt jó előre megvettem az eszközt, ezért van több is. De tényleg furcsa, amikor egész napra elmegy a net.
Na az volt a tényleges szopás, nulla nyelvismerettel, szavanként egy Frawly kollágától megszokott szösszenet hosszúságú leírás
A litván Frawlynyek! Ez nagyon jó.
De tényleg szükség van ilyen terjedelmű hsz-ekre szerintem.
(#21202) Frawly
Jó lesz ez, tudod múltkor is két ünnep közt volt eltervezve neked a Gentoo.....és nem vakasszony, hanem látóasszony.
-
Frawly
veterán
Már fent van az Artix, egyelőre Openbox-szal, de elég sok szívás van ezzel is. Nem ment a tapipad, de kernelmodul-váltással megy, amit majd minden rendszerindítással el kell indítani script formájában. A wpa_supplicantot nem tudtam az OpenRC-ben beautomatizálni, nem működött a Gentoo Wiki leírása, pedig annak alapján egyszer már Gentoo-n megcsináltam. Vagyis egy másik leírás alapján most megcsináltam, de megakad rfkill miatt, amit scripttel tiltok bootkor (rfkill unblock wlan), mégse megy, leakad induláskor, mert várt a létrehozhatatlan kapcsolatra.
Eddig vegyesek az érzéseim az Artixról. Nem tetszik, hogy hiába systemd-mentes, mégis felteszi az elogind-t. Másrészt viszont megy rajta az EFI stub boot, amikor a kernelbináris bootol közvetlenül, ez tetszik. Ami megint rossz, hogy kevés tükör van hozzá, és azok elég lassúak, vagy ingadozó sebességűek, valamint egy stock Openbox 250 MB memóriát eszik, mikor az Arch SwayWM megállt 140 MB-ból. Ami még nem valami jó, hogy a Wiki-jük nagyon hiányos, sok mindent nem ír, homályosan visszautalgat az Arch Wiki-re. Így különböző forrásokból kell beszerezni a tudnivalókat, így feltelepíteni és bekonfigolni majdnem gentoo-s nehézségű. Összességében inkább nem jön be, de még adok neki esélyt, nem akarom túl elhamarkodottan dobni.
Egyelőre még elég belakatlan az egész, sok minden nincs bekonfigolva és feltelepítve. Majd visszahúzom rá a Void-on létrehozott konfigjaimat, mert azok is openboxosak. De hosszú távon majd másik pálcikaWM lesz, talán dwm, vagy bspwm, majd meglátjuk, ahogy a vak asszony mondta.
-
Frawly
veterán
Na, ezzel az SSD öntitkosítással szopok. Beröffentettem az Artix telepítőt, ebben először nagy nehezen connmanctl-lel netet kellett csiholni Wi-Fi-on, hogy legyen net, mert fel kellett rakni a hdparm csomagot, ami nincs fent a live rendszeren. Felment, erre jött a második szívás, hogy nem támogat a hdparm NVMe meghajtókat, mivel ATA protokollal dolgozik. Sebaj, van helyette NVMe-khez az nvme-cli csomag, pacman-nal telepítettem, ebben az nvme paranccsal lehet abajgatni NVMe SSD-ket. Nagy nehezen kilistáztam a feature-set-et, ez nem írta, hogy tudna a Hynix BC511 NVMe hardveres öntitkosítást, ezt a nagyon minőségi gyártója ubyegonnak titkolja ezerrel. Annyit írt az nvme parancs, hogy a Secure Erase nincs támogatva, nem képes rá a meghajtó. Ez már adná, hogy nem támogatja. Ebbe az irányba mutat az is, hogy arra az NVMe SSD-re, ami támogat ilyet, annak már a címkéjén (magára a drive-ra ragasztott címke) ott az OPAL szó, de BC511 matricákat nézegetve a neten, nem láttam ilyet a matricán.
Ez egy elég szívás, mert így vagy az lesz, hogy LVM LUKS-szal telepítem az Artixot, azaz szoftveres titkosítással, vagy telepítem most titkosítatlanul, és majd ha megjött a 860 EVO, azt használom hdparm-mal beállított ATA jelszóval, ez az SSD meg használva lesz Windows-zal. Szerintem ez utóbbinál maradok most, mivel ez a Win10 elviselhetetlen rajta, Linuxot mindenképp fel kell tennem. Azért elkeserítő. Még ha támogat is az NVMe SSD OPAL-t, akkor is szivatós bekacsolni, mivel mindenféle BIOS extension kell hozzá, ha nincs, akkor telepíteni kell, valami olyan szintű szívás, amit csak az ellenségemnek kívánok. Elég szomorú, hogy az ATA jelszóhoz hasonló egyszerű jelszót nem implementáltak NVMe-re, ami csak a hardveres titkosítási kulcsot titkosítja le egy külön jelszóval, ezt nem nehéz megvalósítani. ATA (SATA, PATA) meghajtóknál ezt megoldották, NVMe-nél meg csak ilyen BIOS-os bonyolítás van, hogy a franc esne beléjük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gyúrósok ide!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Everest / AIDA64 topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Sony PlayStation 5 ( PS5 ) Sony PlayStation VR2 Csomag
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest