- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #23197 üzenetére
Amd Epic ?
-
fatpingvin
addikt
kedves mikulács, karácsonyra szeretnék kérni egy olyan processzort ami tud nagyon sok párhuzamos szálon számolni. indoklás: a scikit tetűlassan megy még egy nyolcmagos Ryzenen is... köszönettel, fatpingvin.
-
cami][us
senior tag
-
cami][us
senior tag
A google cégprofilom szerint van egy nyilvános wc-m, valamelyik autópálya mellett. 1 csillagos, de az IPO-ra még talán van esély.
-
Sonja
nagyúr
Na, ez érdekes.
GPD are getting quite desperate against the Steam Deck
Érdemes elolvasni a kommentben említett reddit postot is!
-
Archttila
veterán
válasz
fatpingvin #23183 üzenetére
Nincs itt semmi latnivalo kerem, az csak egy (temporary) hatterkep.
A jatekot Gerfore Now-on jatszottam vegig. -
Archttila
veterán
válasz
fatpingvin #23181 üzenetére
-
Sonja
nagyúr
-
cami][us
senior tag
[link] Húsvéti ajándék ötlet
-
Sonja
nagyúr
Nem. Ez a Microsoft-os hír, megváltoztatása mémmé! Itt az eredeti hír.
-
Sonja
nagyúr
LOL!
-
zoltanz
nagyúr
Vicces, hogy sok történész, politológus, közgazdász próbál használni (erölteti) informatikai terminus-technicus-okat, mert ez fiatalos, progresszív ág, néha elég bizar jelentést adva a mondandóknak.
(nem mintha én gyakorló mérnök, programozó lennék, de az egy-egy szavas enciklopédikus megözelítésen kívűl mint lelkes amatőrnek hozzá tudok szagolni fogalomaknak) -
cami][us
senior tag
Na, hogy tetszik a Steam Deck?
-
zoltanz
nagyúr
Chromium Vulkan -on keresztül nincs rá terv, hogy a böngészés egészébe (HTML és CSS) besegítsen, gyorsítson a GPU? (most csak a csak a videók, WebGL, kompozításba működik)
-
zoltanz
nagyúr
Háború 6. napjának alakulása a térképen: Jövő nyárra eltünhet a térképről Ukrajna
[link] -
zoltanz
nagyúr
Bridgefy üzenetküldő hasznos a háború közelsége miatt. Wifi, Bluetoth -on tud kapcsolatot teremteni. Akár csomópontként (Ad-Hoc)használni több klienst, így nagy távolságra is képes közvetíteni hangot/adatot/üzenetet. (sportrendezmények, fesztibálok, tüntetéseken)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #23162 üzenetére
libri.hu antikváriumban rákeresel 790 ft darabja, megéri 500 oldalasak, nekem az első 3 rész van meg és az 5-ös csak a 12-ből.
-
cigam
titán
Az elmúlt 1 évben készült, tehát friss, a Kernelbe épített NTFS támogatás teljesítményéről van valahol részletes teszt? pl. random és szekvenciális i/o összehasonlítása ext4-el.
-
cigam
titán
válasz
zoltanz #23157 üzenetére
Én legutóbb pont ezt a választ kaptam amikor érdeklődtem egy konkrét könyv elektronikus kiadása után érdeklődve. Plusz elképzelhető, hogy
- a filmekhez hasonlóan (mozi/DVD premier) a könyveknél is létezik egy (papír/elektronikus) premier.
- rengeteg könyvben van fotó(színes nagyfelbontású), azt nehéz e-könyvben kiadni.
- a jogtulajdonos (szerző/kiadó nem engedi az elektronikus kiadást)Amúgy meg is értem őket. Keres rá a YouTube-on n+1 példányban megtalálod a Harry Potter első két részét Kern András előadásában. Szerinted miért nem készítették el a többi részt?!
Nekem itt van a polcon mindkét CDkönyv, és bosszús vagyok amiért nem lesz folytatás. YouTube-on meg megy az ömlengés, hogy milyen jó, meg hogy Kern Andris a legjobb, de az eszükbe sem jut, hogy megvegyék ha meg szóvá teszem még én vagyok lehurrogva. -
zoltanz
nagyúr
Az miért van hogy a könyvkiadók, nem adnak ki mindent ekönyvben, elektronikusan is?
Gondolom ennek a költsége szinte zéró, mivel kompjúteren történik a nyomdai előkészítő munka. kiadványszerkesztés tipográfia, illusztrációk stb.
Tartanak attól, hogy megosztják, sokszorosítják az interneten és így csökkentik a papíralapú (és az elektronikus ekönyv) kiadvány forgalmát? -
zoltanz
nagyúr
-
0xmilan
addikt
Az iPon gyakornok ma reggel kicsit tulbuzgo volt.
-
Sonja
nagyúr
-
gregory91
senior tag
válasz
zoltanz #23147 üzenetére
" Ez a GNU/Linux előnye ismérve (ha azok módosított forráskódját nyíltan megosszák, hasznot nem húznak belőle)"
Sokszor hangoztatják hogy a free nem feltétlenül jelenti azt hogy "ingyenes", szabad szoftverről beszélünk amit a szabadon terjesztésről,kód megismeréséről,kód felhasználásáról van szó,és valóban ezeket "lelophatóak", ha a lopott verziót is "közkincsé" teszik.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lionhearted #23143 üzenetére
"Debiannak nem a Debian alapú distrok kiszolgálása a célja, hanem a saját közössége."
Persze. De itt egy sor programkódot sem kell írni, karbantartani, csak létre hozni egy plusz tárolót.
Azért az nekik is jól felfogott érdekük, ha projekt körül többen csoportosulnak, azok között lesznek fejlesztők, segítők, adományozók.fatpingvin
Miért ne nyúlhatnának le csomagokat? Ez a GNU/Linux előnye ismérve (ha azok módosított forráskódját nyíltan megosszák, hasznot nem húznak belőle)
Nem mintha én örülnék a Linux disztribúciók mai túlzott szaporodásának, szétforgácsolódnak így források, pedig néha nagyobb összefogásra lenne szükség. -
F34R
nagyúr
válasz
lionhearted #23143 üzenetére
pedig pont azt teszi. az mas kerdes hogy ok idoszakosan (marmint a debian) hamarabb kijonnek uj kodnevu friss updatettel. Ugy gondolom, hogy azert tobbet teszteltnek mint egy rolling eseteben, ezert kerulnek joval kesobb bele a friss csomagok. egyebkent nekem annyira nem szimpatikus az apt es debian, szoval csak megimlettem az esetet.
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #23141 üzenetére
" Unstable ág néven továbbra is van, aki meg azokból a csomagokból akar egy használatra szánt disztrót kiadni az meg is érdemli."
Úgytudom a sima Buguntu vonal (nem a hosszan támogatott LTS) Unstabe ágra épül. -
A másik kolléga meg arra, hogy a Debiannak nem a Debian alapú distrok kiszolgálása a célja, hanem a saját közössége.
Egyébként a Testing ág nem jó összehasonlítás rolling distroval. Testingbe lassabban kerülnek a csomagok, biztonsági frissítéssel sem sietnek (stable és unstable pedig gyorsan van). Ilyen értelemben a testing ág nem egy tesztelt ág, hanem egy ág, amit tesztelni fognak, hogy stable lehessen.
Én legalább is nem tudok, még csak automatizált QA-ról sem, de lehet ezzel már fejlődtek. -
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #23141 üzenetére
Szerintem arra gondolt hogy azok a disztrok, amik debian alapuak. Elvegre csak a tools meg a kontos mas rajtuk. Testingel meg el lehet navigalni, a legtobb rolling disztro is mukodik gond nelkul, miert pont egy debain szeru dolog torne el.
-
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz #23140 üzenetére
szerintem baromira nincs igazad. egyrészt a Debian nem azért van hogy más disztról nulla efforttal lenyúlhassák a csomagokat, másrészt amire te gondolsz, az experimental, az Unstable ág néven továbbra is van, aki meg azokból a csomagokból akar egy használatra szánt disztrót kiadni az meg is érdemli. még a Testinggel is rendszeresen van szívás a release cycle elején.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #23138 üzenetére
Nem is azt írtam, hogy szünjön meg a Stable lehetőség, de egyszerűen fasorban sincs a projekt jelenlegi állapota (olyan tömegével használják) a kezdeti viszonyokhoz. Így a Testing vonal közelítve tendál a stabilhoz, míg a Experimental pedig a Testinghez. Nekik ez semmi nyitni egy új (Pre-Testing) vonalat, de a belőlük építkező disztróknak ez hatalmas segítség lenne.
-
fatpingvin
addikt
másik téme: új videokártya, raknám fel a CUDA drivereket és társaikat, APT közli hogy ehhez neki több mint 4 GB hely kéne.
hülye fatpingvim persze külön partícióra rakta az /usr-t, ami már majdnem tele van... a / meg félig üres.
holnap epikus újraparticionálás idők, ma már nem állok neki mert fáradt vagyok és tuti el fogok cseszni valamit... -
cigam
titán
válasz
zoltanz #23136 üzenetére
Mert más koncepció mentén fejlesztenek. Nem elsődleges az otthoni multimédia desktop felhasználók kiszolgálása. Szerintük inkább stabil hibamentes legyen, mint új.
Az igazat megvallva egyetértek velük. Nem emlékszem az elmúlt években olyan átütő fejlesztésre, vagy használati szokásra, ami igényelne "valami új" bevezetését.
Plusz az otthoni tömegneknek olyan kulcsrakész rendszerre van szükségük, ami nem igényel konfigurálást, telepítést innen-onnan, vagy a megfelelő szaktopikban tanácsot kérni a problémájáról. Egyszerűen csak működjön (mint a macOS). Mivel az emberek többsége jellemzően áttértek brand laptop használatára, a Windows támogatással, kompatibilitással nincs gond. Legyen az új gép (jellemzően OEM Windowssal), vagy "használt üzleti".
-
zoltanz
nagyúr
Lassan negyed éve nyüstölöm, fel-le telepítek, személyre formálom a Debian Testing kiadását, stabil, x-akta mentesnek mondható.
Azt nem értem átlag felhasználásnak miért nem a Testing a normál ajánlás? Sokkal többen használják már az Ubuntu, stb disztrók révén mára, mint a projekt létrejöttekor. (Stable mehet különösen adatbiztonsági célú felhasználásra.) Miért nem osztják tovább a Experimental (Sid) ágat. (Pre-Testingre pl.) -
-
Archttila
veterán
válasz
fatpingvin #23133 üzenetére
igazából ha serial konzol és Ethernet van akkor én már elégedett vagyok
ennyi
-
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #23130 üzenetére
Es milyen verzioju ARM image kerulhet fel? sajnos ezekben a boardokban ez a legnagyobb problema hogy neked kell kutatni.
-
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #23127 üzenetére
Hat vagy megy van nem
x86-t probalnek csak rajta.
-
fatpingvin
addikt
másik téma: vettem itt aprón egy Dell Wyse 3020 vékonyklienst, egy jópofa kétmagos Marvell Armada proci van benne 2 GB rammal. Raspberry életérzés az egész. A héten nekiállis kitalálni hogyan lehet Alpine-t telepíteni rá, 4-5 ilyen összefogva egy egész pofás kis cluster lenne.
-
zoltanz
nagyúr
Azért az nonszensz egy rendszer telepítő (debian xfce) csomagot fél óráig bontja ki a gép.
[link] -
cami][us
senior tag
-
zoltanz
nagyúr
Visszatérve a számrendszerekhez, Immanuel Kant (Gyakorlati ész kritikája, szerzője) filozófus sokat emelt át John Locke -tól (nagy hatással volt a felvilágosodásra, fontosabb nézete: Tabula rasa elmélet).
Locke írja vizsgálta gyerekek fejlődését, tanulás mikéntjét.
Létezik egyfajta matematikai kvintesszencia, alapállás, (egy összetett "művelet" ami egyszerre osztás, logaritmus, vektoros reláció stb, egyben, illetve ennek az egésznek a gyöke is) amivel még a gyerekek rendelkeznek, de a vulgáris materializmus felszalámizza bennük, a több néha kevesebb, és elveszítik ezt, pillanatokra ugyan még bevillanhat.
Mikor elérnek arra a szintre, hogy bonyolult, elvont, mellé rendelő, többszörösen összetett mondatokban beszélnek, absztrakcióra is képesek hihetetlen, hogy csak 20 körűlig tudnak elszámolni, más "számrendszerük" van.
Sajnos a beszélt nyelveket is főleg egy-egy kivételtől eltekintve (Tolkien) csak gyerekek reformálnak, hoznak létre teljesen új szavakat (pl ló neve legyen ló stb), nincs progresszív nyelvek sem (sőt inflálódik) nincsenek új szavak (nem ilyenekre gondolok rövidítés, mozaikszó) Ezek nem új (nagybetüvel) írt szavak, fogalmak. -
zoltanz
nagyúr
MX-Linux-on (testing) el akartam távolítani, az
apulse
telepítése után apuseaudio
-t.
Eddig simán ment az átállásalsa
-ra, (nekem hangra ez tetszik, és teljesítményigénye is normális) Ha nem telepítekapulse
-ot akkor is dependelpipewire
-ra.
Most viszont dependel apipewire
-re, (aminek a szolgáltatásai nem szükségesek)
Már nem is lehetalsa
-t választani? -
zoltanz
nagyúr
"Ugyanakkor általában konténeres verzióban is elérhető(pl. FreeCAD), ami disztribúció függetlenné teszi."
Köszönöm megtisztelő válaszodat! Szuper.
Naprakészség nem szempont, átlagos szint közeli elég. (persze ne pálcika embereket rajzoljon)
"Ugyanakkor általában konténeres verzióban is elérhető(pl. FreeCAD), ami disztribúció függetlenné teszi"
Konténeres "mulatságokról" nincs jó tapasztalatom, inkább PPA-zgatok bőszen ha kell.
pl megszívtam (cigit) nemrég Flatpack -os Pipewire -vel, olyan valós idő szerű priorításban működött, hogy nem lehetett indítani mellé semmit -
cigam
titán
válasz
zoltanz #23118 üzenetére
A distro egyéni ficam kérdése. Pl. attól is függhet, hogy az adott program melyik verzióját szeretné futtatni, és az elérhető-e az adott kiadásban, vagy csak egy régebbi verzió.
Ugyanakkor általában konténeres verzióban is elérhető(pl. FreeCAD), ami disztribúció függetlenné teszi. -
zoltanz
nagyúr
Ha valaki 3D tervező Cad szofverekkel is szeretne használni, melyik jobb választás hozzá Buguntu LTS vagy Debian Testing? (esetleg sokat kell Buguntu-hoz PPA-ni pluszban?)
Köszi! -
cigam
titán
A Paragon backup linux-os recovery image-e Ubuntu 14.04-et tölt be/használ
-
Archttila
veterán
az olyan mint a gummiboot?
Szerkesztettem hozza par alias-talias sctlbl='systemctl reboot --boot-loader-entry=linux.conf'
alias sctlbz='systemctl reboot --boot-loader-entry=zen.conf'
#alias sctlba='systemctl reboot --boot-loader-entry=amd.conf'
alias sctlbu='systemctl reboot --firmware-setup'
Erre azert volt szukseg, mert a Keychron K8 billentyuzetemen BT-s.
-
cigam
titán
[link]
Miért jó az, ha alapból letiltják az os-prober-t, ezzel ellehetetlenítve a dualboot lehetőségét?
Nem túl elegáns állandóan az UEFI boot sorrendet tekergetni. Értem én hogy visszahegeszthető, de egy mezei felhasználótól miért várnak el ilyeneket? -
zoltanz
nagyúr
"csak a gyartoi appon nem tudsz szurni
hacsak hostbol nem blokkolsz."
Van egy tartalék őskövület iPhone 5S (10 éves) még arra is elérhető az Opera böngető amiben leledzik már reklámblokkoló. (Operában ugyanúgy be tudok jelentkezni a Youtube-on a Google fiókomba, elérhető a kedvencek, előzmények stb)
-
Én is ezt olvastam, amikor lecseréltem az asztali számítógépünket egy újabbra.
Aztán a hely és a teljesítményviszonyok miatt mégis az lett, mert hát elég sok korlát lett a divatos kis ház miatt - low profile kellett, így maradt a vállalható kategóriás 1030. Atiból jóval nagyobb teljesítményfelhasználású kellett volna, és a 180W-os táp is korlátozó tényező volt.
Szerencsére eddig minden rendben van, semmi szívás nincs vele. -
zoltanz
nagyúr
Választások online reklámkampánya (Youtube-on és mindenhol) a kárácsonyi reklámdömpinghez képest sehol sincs.
Még szerencse már mobilokon is elemi dolog a reklámszűrés.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z97X-Gaming 3 Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3163, 100% Akkumulátor
- HP EliteBook 820 G2 i5-6300U 8GB 256GB SSD 12.5" 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest