- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #23398 üzenetére
Pont arra talaltak ki... dekstopon meg akkor evidens hogy Debianozol.
-
urandom0
senior tag
válasz
fatpingvin #23396 üzenetére
Mit értesz azon, hogy rendszerkoherens módon?
-
fatpingvin
addikt
válasz
Apollyon #23397 üzenetére
müzli. nálam leginkább router meg régebbi vasak lelke, nem használok rajta semmit ami hard dependent lenne a glibc-n. igazából öt csomagot szoktam feltenni rá alapesetben: linux-firmware-none (hogy ne pakolja tele felesleges driverekkel a rendszert, ami kell és nem kernel builtin azt telepítem külön, ez egy metacsomag a szerintem kicsit elbaszott függőségi fa feloldására), nano, util-linux, pciutils, mc. más szerintem nem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
fatpingvin #23396 üzenetére
Alpine-t milyen libraryvel használod, musl vagy glibc?
-
fatpingvin
addikt
válasz
urandom0 #23392 üzenetére
nekem vaan systemd-s meg openrc-s rendszerem is. hadd ne mondjam hogy a systemd-s csak azért az, mert a disztró repói nagyságrendileg nagyobbak, valamint nem olyan macera rendszerkoherens módon fordítani bele magadnak dolgokat (Debian és Alpine a két disztró amúgy...)
-
urandom0
senior tag
válasz
Archttila #23393 üzenetére
Igen, meg vannak más systemd-mentes disztrók is, illetve OpenRC, runit és egyebek. Én runittel is tök jól elvoltam Void alatt, egy ezeréves IBM Lenovo Thinkpaden használtam, mire kettőt pislogtam, már ott állt a rendszer használatra készen. Mondjuk képest a systemd egy vemhes anyalajhár
-
urandom0
senior tag
-
-
urandom0
senior tag
Ugyanakkor mi lesz, ha az egyetlen(?) ember kiszáll mögüle?
Vannak ott még mások is: https://github.com/systemd/systemd/graphs/contributors?from=2003-04-06&to=2022-07-10&type=c
A jelentősebb kontribútorok közül többen is a Red Hatnál dolgoznak, szerintem ha akarná a cég, simán tudná vinni tovább a projektet. De szerintem Potteringnek se lett megtiltva, hogy mint külsős fejlesztő, küldjön be fejlesztéseket
Mi lenne a Linux-al, ha Torvalds nyugdíjba menne?
Szinte biztos, hogy Greg Kroah-Hartman venné át a fejlesztést, és menne minden tovább, ahogy eddig.
-
urandom0
senior tag
Áhh, kizárt hogy ez felmerült volna bármelyik Windows fejlesztő fejében
Inkább arról lehet szó, hogy mivel a Microsoft széles körben használ Linuxot (WSL, Azure, stb.), így baromi jól jön neki néhány hozzáértő fejlesztő, főleg ha értenek a konténerizációhoz. Szerintem a systemd-tudás másodlagos, itt a LXC/docker és a kernel tudás lehet a Microsoft számára igazán hasznos. -
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.
Ugyanakkor mi lesz, ha az egyetlen(?) ember kiszáll mögüle? A RedHat továbbviszi úgy, hogy nem az ő kezében van a kantár? Vagy eljátssza azt amit a Canonaical a Unity-vel?Mi lenne a Linux-al, ha Torvalds nyugdíjba menne?
-
-
urandom0
senior tag
Most dobott be a Facebook erről egy cikket nekem: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Systemd-Creator-Microsoft
Pottering mellett Christian Brauner systemd/kernel/konténerfejlesztő is. -
-
Sonja
nagyúr
Lenovo’s Latest ThinkPad Only Boots Windows By Default
"Trying to boot Linux from a USB stick failed out of the box for no obvious reason, but after further examination the cause became clear – the firmware defaults to not trusting bootloaders or drivers signed with the Microsoft 3rd Party UEFI CA key"
-
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #23376 üzenetére
Vagy runit es s6-init
-
Apollyon
Korrektor
válasz
fatpingvin #23376 üzenetére
*inkább maradjon választható (kivéve systemd) ;p
-
Azt hallottátok, hogy Pottering átmegy az MS-hez? Vajon miért?
-
Archttila
veterán
válasz
fatpingvin #23360 üzenetére
Ez nalam majdnem mindennel igy van. Amit egyszer belovok, az mindenhol hasznalhato, es egy eletre szol
-
Archttila
veterán
válasz
fatpingvin #23358 üzenetére
ungoogled-chromium, FF... mostansag inkabb az utobbi.
-
Apollyon
Korrektor
Tudom, de én az edge "védelmében" beszéltem, persze az is van annyira gáz, hogy elvből sem használjuk, csak amíg letöltöd vele a firefoxot.
Chrome-ot azért is írtam, mert zoltanz az utánad lévő kommentben megemlítette, mint "normális" böngésző, hát gyerekek, az nagyon nem az.
-
zoltanz
nagyúr
Edge helyett lehetett volna neve: Microsoft-Chrome.
Értem én, hogy a saját szarjukat akarják a user arcába tolni, de legalább előtelepítve tartalmazhatna egy normális böngetőt is (Chrome, Firefox) valamint média lejátszót, (Smplayer, Kodi) az ~200 MB nemhiszem oszt szoroz. Hiszen nekik is az az érdekük, hogy elégedettek legyenek felhasználók. -
zoltanz
nagyúr
"Megszünteti június 15-től a Microsoft az Internet Explorer (IE) internetböngésző támogatását, és a böngészőt a Windows 10 legtöbb verziójából el is távolítják."
Chrome, Safari a legnépszerűbb jelenleg. (mondjuk az utóbbi csak azért mert előtelepített iPhone-okon.
-
Vladi
nagyúr
Kedvenc Linuxos komáim!
Eljött ez a nap is, Vladi bácsi visszavonul a topikgazdasából.
Szeretne -e valaki:
- Nagy linux topik
- Fedora linux
- Centos linux topik
gazda lenni? -
zoltanz
nagyúr
Sajnos MX-Linux Debian Stable-val működik együtt csak.
Próbáltam a Testing-et, de alapvető dolgokhoz is (pl Icewm, Gimp, Wine stb esetében) le akarja cserélni a Mx csomagokat SysVinit -ről SystemD-re. -
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #23340 üzenetére
A description is tele van gdriveos linkekkel.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
0xmilan #23338 üzenetére
"Itt mire gondolsz konkretan?"
alapból nagyon sok memóriát használ Firefox a Chromium-hoz képest, lassabban is nyeri vissza ha felszabadul.
Más ha valakinek szüksége lenne rá egy jó Debian alapú parancssoros Gpu-VRam tesztelő ( RTX30xx, RTX20xx, GTX16xx/10xx/9xx/7xx/6xx/5xx AMD RX 400/500/R7/R9/RX Vega) : Letölthető a bemutató videó alatti linken: ("Lord Of The GPU" 1.0)
[link]
[link] -
cami][us
senior tag
KDE dev at war uwu
-
zoltanz
nagyúr
Nem elég, hogy a böngetők egyre híznak, lassulnak, egyre több a gyengén megírt weboldal, (ezek között sok a nagy költéségvetéssel dolgozó is pl Facebook sokszor előjön Chromium-mal a memory leak.)
-
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz #23328 üzenetére
MasterDeeJay kolléga írt ugyanilyen procival szerelt alaplapról
(én meg ugyanezt megnéztem Linux alatt, ha valakinek érdekes lehet esetleg...)ami a backdoort illeti, jó kérdés, nem csináltam BIOS dumpot, bár mivel VIA utód, én az AIS miatt aggódnék leginkább.
-
zoltanz
nagyúr
Lenovo Kaitian N7 Slim notebook Zhaoxin kínai x86 proceszorral
[tomshardware]
[Youtube] -
Sonja
nagyúr
Érdekes írás.
-
zoltanz
nagyúr
Sajnos a mai internetes világban ugyanúgy defektus jelentkezik mint a nyomtatott sajtó kereshetősége terén. (aki látott már nagyméretű adatbázist el tudja képzelni micsoda irdatlan mennyiségű weboldal van)
Égetően fontos lenne valami hivatalos, félhivatalos katalogizáló site, ahol rendesen szerző/közreadó/rendezvény cím, kategória stb metaadatokkal. (állami, EU-s támogatás is)
Jelenleg ha beírsz valamit ma keresőbe, vegyes találatokat kapsz szerzőtől vagy róla keletkezett irodalmakról.
[Sajtótörténeti kutatások és a digitalizáció - Kerekasztal-beszélgetés 1. rész.] -
Sonja
nagyúr
Itt egy jó írás erről!
Why is the open source driver release from NVidia so important for Linux?
-
urandom0
senior tag
Megelőztél, pont most akartam linkelni
https://www.omgubuntu.co.uk/2022/05/nvidia-unexpectedly-announces-open-source-gpu-kernel-modules
Nagyon üdvözölendő lépés, talán így nem fogok két napig szívni egy kernelfrissítés után az Nvidia-val
-
Sonja
nagyúr
NVIDIA releases open source Linux GPU kernel modules, Beta Driver 515.43.04 out
"This release is a significant step toward improving the experience of using NVIDIA GPUs in Linux, for tighter integration with the OS and for developers to debug, integrate, and contribute back. For Linux distribution providers, the open-source modules increase ease of use. They also improve the out-of-the-box user experience to sign and distribute the NVIDIA GPU driver. Canonical and SUSE are able to immediately package the open kernel modules with Ubuntu and SUSE Linux Enterprise Distributions.
NVIDIA"
-
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #23314 üzenetére
"ha nincs titkosítva akkor UID alapján mennie kell, tökmindegy mi a root jelszó"
A lemezen lévő rendszeren lévő root jelszóra hibát ír, a telepítő jelszavára (demo) felcsatolja de a
/root
könyvtár tartalmát nem nyitja meg jelszót sem kér. (ez aztán titkosítva van)
-
zoltanz
nagyúr
Debian-on ha a root/home/ könyvtár alatti dolgokat akarom kimenti (sérült lemezről) mivel oldható meg?
Próbáltam MX_Linux telepítővel, de ott ugye másik root (jelszava: demo is más ugye) mint a lemezen lévőjé. -
urandom0
senior tag
Most ezt nem tudom, melyik topikba írjam, de kijött a Fedora 36! 🙂
https://fedoramagazine.org/announcing-fedora-36/ -
F34R
nagyúr
válasz
zoltanz #23304 üzenetére
Persze ezt tudni lehetett. A debian nem a frissesegrol hires.
Egyebkent 22.0.3 a stabil legfissebb, 22.1.0-rc4 meg a legfrissebb unstable verzio mesa-bol. Ha veszelyesen akarsz elni akkor atmegy experimentalba es akkor szinte a legfrissebet kapod meg. Regi hardverrel egyebkent en biztos maradnek a stabilnal. -
zoltanz
nagyúr
De mindez csak Buguntun igaz (Kisak PPA 20.0.2 is volt, 20.0.3 preview vezió jelenleg), Debian Testing-en még mindig csak a 21.3.8 érhető el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest