- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Megoldások IBS/IBD-re
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Online jogosítvány megújítás kishazánkban,és user error :)
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #23738 üzenetére
Még egy kiegészítés: aki kicsi RAM-os gépre keres disztrót, annak még ajánlanám, hogy ha nézelődik, akkor lehetőleg olyat tegyen fel, amiben még nincs alaptelepítésben ott a Pipewire. Nálam kezd sokat enni, csak a Pipewire, Wireplumber, pipewire-pulse önmagukban bekajálnak 61 MB RSS memóriát. A Pulseaudio még nem volt ilyen memóriaéhes. Sok giga RAM-os gépen mindegy, de régi csotrogányokon, 1-2 giga RAM-nál elég nagy érvágás ez is.
Mint említettem, a systemd nem különben, nálam az is megeszik az összes futó folyamatával együtt 64 megát. Senki ne gondolja ám, hogy á, 60 mega, az nem sok, persze, az nem, de ahogy összeadja az ember, hogy itt egy kis 61 MB Pipewire cucc, ott egy kis 64 megás systemd, amott egy kis 95 megás Xorg-server, meg még rá pár apróság, kompozitor, tálcaappletek, polkitd, dbus-cumók, hálózatkezelésért felelős folyamatok, NTP, meg egy kis ez-az, máris ott vagyunk, hogy elfogyott 1 giga RAM, és akkor még böngészőt el sem indítottunk. Ha még fájlindexelés, automata update, stb. is fut a háttérben, akkor akár még többet. Erre enné bármelyik böngésző még a 0,7.1 giga RAM-ot, és már a 2 GB RAM-os gépnél azonnal a Swap-hegyekben túrázunk.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22574 üzenetére
"Sőt, szerintem én a fórumon síró emberek bugjainak 99%-át pont azzal kerülöm el, hogy mindig shutdown + reboot van, elég sűrűn, minden használatkor, és frissítés után, nem hibernálok, nem sleepezek, nem használok kotvák hardvert, amihez spéci driver kéne (NV GPU, valami spéci hálókártya vagy nyomtató), nem használok corporate szemetet (KDE, Gnome, mindenféle spéci automatizáló service a háttérben, univerzális és konténerizált csomagformátumok, GRUB, stb.)."
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22558 üzenetére
Az a baj, hogy nehéz olyat embereket meggyőzni akármiről is,
Inkább teljesen értelmetlen és lehetetlen, mivel ez már az a szint, hogy ízlésről vitatkozás, sőt, még rosszabb. Azért, mert neked teljesen megfelel valamilyen szokás / körülmény stb. az nem jelenti azt, hogy másnak is. Amit csinálsz most Aweriot fórumtárssal, az pont ugyanaz, mintha engem próbálnál meggyőzni, hogy térjek át arch linuxra meg swayre. Ergo van egy axióma, ami a te megoldókulcsoddal feloldhatatlan, és ezen semmilyen módon nem tudsz változtatni.
Persze valahol érthető a harcod, mivel ugye végső soron jót akarunk mindenkinek (jó esetben), amely valamilyen szinten számunkra is megtérülhet hosszútávon (nem feltétel). Vagyis, ha sikerülne minél több embert meggyőzni, hogy némi energiabefektetéssel minél optimalizáltabban tudjon használni egy adott eszközt, az az eszköz többi használójának is hasznára válna hosszú távon, mivel szinte elkerülhetetlen lenne, hogy maga a körülmény továbbfejlődjön idővel a használat során a nagy népszerűsége miatt, és végül elméletben egy tényleg nagyon jó szintet (és ezáltal világot is) érnénk el.
Viszont amit szeretnél utópia, mert azok a modern technológiák amik körülvesznek nem olyan társadalmi rendszerben jöttek létre, amelyben ez valaha megvalósulhatna. Ez meg jelenleg olyan rendszer, hogy ha egy egyedi, nagyon jó ötlet mainstream lesz, akkor az a mainstream igényeire fog formálódni, és sajnos a többségnek az az igénye, hogy valamit minél kényelmesebben a lehető legkevesebb energiabefektetéssel el tudjon érni, ami végül akár a zsigeri szintekig igénytelenedik le, ez pedig azokat is húzza magával valahol, akik ebből szeretnének kitörni.
Lásd pl. elég sok laptop, az nem baj, hogy komolyabb feladatokra használhatatlan, a legfontosabb a dizájn, régi önmagukhoz képest el vannak butulva. (Itt most nem a már említett Dellre gondolok, hanem ettől függetlenül csak úgy általánosságban.)A legjobb, amit tehetnél, az az, amit DT meg Luke és társai csinálnak, viszont ők is mindig csak egy szubkultúrára lesznek hatással ami egy ponton megáll, mivel a kritikus tömeget nem fogja tudni kibalanszolni a józanul gondolkodók halmaza, így egy adott pontál az utóbbinak kell alkalmazkodnia.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22470 üzenetére
Nálam is ISO a favorit. Pláne, hogy nagy enter nélkül nem tudnék élni, főleg, hogy a kisujjammal szoktam megnyomni, és pont a tetején ami az ANSI-n egy másik billentyű már.
Jó, van egy asztali gépe (az is valami olcsó, refurb céges gép), meg egy trackpointos Lenovo billentyűzete, de kifújt
A gépét nem tudom, de a billzete neki se volt olcsó, konkrétan ez van neki: [link] Bizony, 130 dollár, és aszondja relatív olcsó, lol. Proof: [link]
--
Igen, ahogy F34R mondja, csak nem jutott eszembe a neve. Régen gentoozott, mostmár passz.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22433 üzenetére
Pfff...
Egyrészt feltételes módban írtam, nem azt, hogy bizonyít bármit is, hanem ha bizonyítana bármit is, akkor... Mert ha tényleg jönne evidence, hogy földönkívüli témáról van szó, akkor az űrkutatás téma kaphatna több pénzt (a templom téma meg kevesebbet).Másrészt, mégis milyen felvételeket várnál el a földről kamerázva az eget, a tenger fölött? 4K 120FPS, a sötétben?
Inkább az lenne a kevésbé hihető, ha valaki pont tökéletes felvételeket biztosítana egy egyébként teljesen random és váratlan eseményről.
De mindegy is, Sweet Lou-t leszámítva úgy látszik mindenki túl földhözragadt az ilyen témához.
-
nagyúr
válasz Frawly #22415 üzenetére
Windowsból nincs próbaverzió.
Dehogynincs! Majd csak fidelj! ha Kikpróbálom és repüljpáva van neki! Mi ez, ha nem próbaverzió. Nemigen éri el a 30 napot. De lehet kipróbálom ezt a gépen lévő termékkódot+ráfrissítést, 5 éve gondolkodom rajta.
Vagy a 3DS Maximusz Magyiknak felteszel Blender-t. Ja, az szar, meg ingyenes, meg bloá, böff.
Akár jó is lenne tanulgatni, de a profi azt mondta a gyereknek, hogy ő csak a 3ds Maxhoz ért és, ha majd már segíteni tud neki, az elkészült modellek nem lesznek kompatibilisak, márpedig tőle a megrendelő 3ds Max-ban kéri az anyagot. Nekem ezek kb kínai szinten vannak, bár ma sokat magyaztak róla.
A vizualizációkat a 3D iparban, 90%-ban 3ds Max-ben készitik, a többit meg C4D-ben, a TV reklámok iparában.
Kb ennyi volt nekem a lényeg. No most a vicces az ebben, hogy egy héten belül nekem lesz olyan gépem, amivel tudnám csinálni a modellezést, de én nem akarom. Viszont mivel kb ugyanolyan gépe lett javasolva a gyereknek is, gondoltam a Dell-en egy külön SSD-n letesztelem a 3ds Maxot, mert azt el kéne még dönteni, hogy a 16GB RAM optimális lesz-e a gépbe.
Ami érdekes, hogy egy új 3060Ti-t le kell cserélni egy Quadro VGA-ra, mert ez a qrvadrága vacak csak gamereknek való.
Ezek a Dell gépek mekkora arcok már, tesóm megkapta a topra turbózott 5530-ast, de még nem jött meg hozzá az akku meg töltő, sebaj vett egyet ideiglenesen, persze kiderült, hogy a nem totál gyári töltővel meg se fog nyikkanni, mert csak akkor kezd beindulni az áramkör, ha a gyári töltő lead egy jelet a gépnek. Ez teljesen jó szerintem.
(#22416) Frawly
Most már ha fene fenét eszik is, kipróbálom azt a nyamvadt Winx-et, úgyis lejött 5,8GB iso. Annyi előnye mindenképpen lesz, hogy élmény lesz újra kivágni a francba és elfelejteni. (legalábbis ebben bízom, csak nem kell olyan távsupportot csinálnom, amihez jelenleg nulla tudással bírok)
Ezt az offline/online telepítést jó, hogy említitek, mondjuk pár hete rájöttem, hogy van egy aktív MS fiókom, de hogyan? Mindegy, pont jól jött napirendek készítéséhez a 365. De inkább kihagyom ebből a menetből, megható csak egy lesz a gépben, bár van 3 hely is a Dell notiban, de csak azért nem szedem össze az SSD-ket, hogy örüljek neki, milyen sok elfér egy laptopban.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22420 üzenetére
Azért a mai win10 sokkal jobb, mint a win7 volt anno. Utóbbi egy idő után használhatatlanra belassult, annak ellenére, hogy már kisebb volt a gépigénye az elődjénél, a vistánál. Win8-ról nem tudok nyilatkozni, az teljesen kimaradt, illetve amikor azt fejlesztették, akkor tértem át teljesen linuxra.
Az is benne lehet, hogy a win7-es korszakomban még hdd-ről toltam, a win10-et meg már ssd-vel tolom, és így a 10 már sokkal gyorsabb mint elődje volt. Igaz, nálam a win10 a desktopomon ha használom akkor csak és kizárólag steam megy, nem pedig daily driver, és nincs 3rd party tűzfal meg vírusirtó sem, de a frissítéseket ugyanúgy felrakom. És így, már 4 vagy több éve telepítettem fel, és ugyanúgy tizenpár mp alatt használható lesz hidegindítással. Azért ezt egy ugyanennyi ideje futó win7-ről nem lehetett elmondani. Amikor szétnézek néha win10 témában fórumokon egyet röhögni, akkor sokszor előkerül még az "újra kell telepíteni" buli, meg a thinkpad topikban is, amikor valami nyavalyájuk van.
Ill. még lehet az is hozzátesz a pozitív win10 tapasztalatomhoz, hogy szénné van gyomlálva a w10privacy nevű német tool-lal, és nálam pl. nincs candy crush meg ikszboksz meg ilyen baromságok. Persze ettől függetlenül rémálom lenne másra is használni játékon kívül, mert nem tudja azokat a billkombinációkat, amiket megszoktam i3-gaps alatt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22415 üzenetére
Halivúdi filmeknél szerintem Maya-t használnak a jobb animációs képességek miatt, 3ds max meg modellezésre van inkább, de amúgy mindkettő Autodesk már.
A wingyógy installhoz még annyi megjegyzés, hogy a telepítés offline legyen, vagyis ethernet legyen kihúzva és/vagy wifit csak később megadni, mert vernyogni fog hogy kötelező legyen ms fiókot csinálni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22374 üzenetére
Az e-inkben valóban nincs háttérvilágítás, viszont kijelző megvilágítás van (frontlight), sőt, már hosszú évek óta vöröses szín is: [link] – szóval a sötétben olvasás se gond már jó ideje.
Pár éve monitor is volt már low latencyvel, igaz az még csak szürkeárnyalatos volt meg prototype, meg az is lassabb az LCD és barátainál, de fejlődik a tech. Ma már színes is van, de a kontrasztjuk elég gyenge, viszont még ezt se nagyon tudtuk elképzelni 5 évvel ezelőtt, hogy ilyen lesz.
Azért ma már vimezni (szöveget szerkeszteni), meg olvasgatni egy ilyen monitor is bőven jó volna, bár nekem a pwm mentes monitorokkal sincs bajom, egy 8-10 órás bambulás után sem fárad el a szemem jobban, mintha papírt olvasnék.
Egyébként amit linkeltem Kobo-t, azon egy openbox fut Alpine alatt. A hardver meg azért ilyen "gyenge", mert ez egy könyvolvasó ugye, ami arra lett kitalálva, hogy csak plain text-et olvass rajta (meg DRM-es könyveket, de az most mindegy). A shell meg gondolom ez: [link]
-
nagyúr
válasz Frawly #22374 üzenetére
Egyébként neked nem a szemellenzős címet előlegeztem meg, hanem ezt az örök kezdőt, amit te találták ki.
Jogos! Kevertem a szűklátókörű-vel! Azt írogattad nekem párszor. Elég testvér kifejezések.
mint itt e:
Be is fejeztem a veled való vitát, mert a látóköröd szűk.
.....mert nem gondolod végig normálisan, megint szűk látókörű vagymennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Frawly #22356 üzenetére
Úgy látom másik szemellenzős topiktársat se nagyon bírod meggyőzni, pedig nagyot mentél ma, koma!
vagy Cinnamon Nautilusban
De ilyen galádságot ne írj! Sírok, mint a bornyú...... Cinnamonnal Nemo van!
Nemo Nemo Nemo Nemo...... capisci?
Szerintem lehetnél a Látóasszonyok topikjában hatékonysági látóasszony és természetesen a pálcikaWM-ek öreganyja is!
[ Szerkesztve ]
-
ivana
Ármester
-
nagyúr
válasz Frawly #22187 üzenetére
&(#22186) ivana
Sokszor olvasni, hogy a HP céges szinten milyen galád! Viszont régebbi céges gépek home usereknek kiválóak, szóval ez így tökéletes, megcsinálják cégesnek és aztán használtan megveszik laikus userek. Én egy percig nem bántam meg a három Elitebookot, már 3 éve legalább kettő belőle éjjel-nappal nyúzva van, a 3. meg elpusztíthatatlan kb, a 8560w asszem.
Bios olyan, amilyen, UEFI-ként nem is tudom használni a 8570p-t, de ez legyen a legtragikusabb.
Remélem a következő monstrum is bír majd még ennyit, az meg éppen Dell lesz. Precision M4700, valahogy ezek a modern csodapengevékony gépek elkerülnek, remélem még jó ideig. Nyilván legalább 5x kellett volna már cserélnem szegényeket az alapján, amit szegény 8570p kapott a 3 év alatt. Külsőleg persze.Szóval inkább egy super használt üzleti notebook, mint 6 bármilyen consumer biliműanyag szar!
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #22187 üzenetére
Zárt a Mac igen, attól nekem is agyérhimbálódzásom van, hogy változtatnak valamit a felületen, máshova tesznek egy menüpontot, de semmi előnye nincs, csak szopatják a népet az ilyen "fejlesztésekkel". Mondjuk lehet rájuk Linux-ot tenni ha Intel-es. Esetleg Lenovo?
[ Szerkesztve ]
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #22185 üzenetére
A HP az tényleg borzalmas, a mostani céges gépet legszívesebben felgyújtanám. Nem tudom, hogy engedhetik meg maguknak ezt a retket. Remélem a következő gépcserénél lehet választani dellt, meg állítólag lesz macbook is. Inkább a macet fogom választani, ha csak azt lehet, mert a HP-ból rohadt mód elegem van.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22171 üzenetére
kutyaavatarú kolléga sem, Aweriot vagy mi a nickje
vs
Nem, én nem akartam személyeskedni,Márpedig a fenti megfogalmazás eléggé lekezelő, tekintve, hogy nagyon sok hozzászólása van már itt, és pontosan tudtad, kiről van szó.
-
őstag
válasz Frawly #22153 üzenetére
A reflectorral generáltam magamnak mirror listát:
[attilav@attilav-crucial ~]$ cat /etc/pacman.d/mirrorlist
################################################################################
################# Arch Linux mirrorlist generated by Reflector #################
################################################################################
# With: reflector --verbose --country Austria --country Germany --latest 10 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist-reflector3
# When: 2021-03-14 22:13:46 UTC
# From: https://www.archlinux.org/mirrors/status/json/
# Retrieved: 2021-03-14 22:09:27 UTC
# Last Check: 2021-03-14 21:10:16 UTC
Server = https://mirror.chaoticum.net/arch/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$arch
Server = http://mirror.chaoticum.net/arch/$repo/os/$arch
Server = http://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.pseudoform.org/$repo/os/$arch
Server = https://archlinux.thaller.ws/$repo/os/$arch
Server = rsync://mirror.pseudoform.org/packages/$repo/os/$arch
Server = rsync://archlinux.thaller.ws/archlinux/$repo/os/$arch
Server = rsync://mirror.pkgbuild.com/packages/$repo/os/$arch
Server = rsync://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$arch
Egyelőre jónak tűnik a fenti a paraméterekkel reflectorral generált mirror lista, én Mo-n vagyok, nyilván anglia esetén ahhoz közelebbi országokat célszerű megadni.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #22156 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy milyen default beállításokról vagy feature-ökről beszélsz. Az openSUSE az egyik legflexibilisebb disztró, kb. bármilyen környezet elérhető rá. Még default sincs, ellentétben a fizetős SUSE-val (ahol amúgy szintén sokféle támogatott). A csomagellátotság az obs miatt nagyon jó.
A cégnél nem általános felhasználásra fejlesztünk, az célrendszer.
A leap egy klasszik distro ezért fix verziók vannak, de pl. ez teljesen közösségi distrokban is létezik, lásd debian. Ha akarod akkor van rolling, régen volt semi rolling is pl. friss kde repo, meg hasonlók. A tumbleweed nem testing hanem rendes rolling kiadás.
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #22153 üzenetére
[link] Az openSUSE is főleg közösségi mirrorokat használ, csak megvan csinálva fölé az infrastruktúra. Amúgy van belőle rolling is
ha nagy cég kiadás alapú disztróját használod (Red Hat, Cannonical, Suse), akkor azok bezárnak egy céges buborékba, megvédenek mindentől, tőlük függsz mindenben, mindent próbálnak helyetted csinálni
Ezek működnek és teszteltek, amikor nyomsz egy updatet nem kell azon aggódni, hogy mit cseszel szét a rendszeren. Ez elég fontos dolog, ha nem otthon játszol, hanem mondjuk dolgoznál. Értem én, hogy valakinek ez a hobbija, de nekem pl. a munkám a Linux oprendszer fejlesztés, otthon max. használni szeretném. Home szerveren a Leap vagy 3-4 distro upgrade óta megy konfig módosítás nélkül.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22152 üzenetére
UK-val kapcsolatban én sokkal derűlátóbb vagyok. Igaz még csak 1 évet éltem ott egyhuzamban, de itt magyarban elég sok gond van. Mindenhol liftelik a lockdownt, de a magyar szitu ott tart, ahol UK 1 évvel ezelőtt.
Egyelőre most azon izgulok, hogy a Charles-nak ne legyen gondja, meg a királynő éljen sokáig. Mert ha ők elmennek, akkor bomlik a monarchia, és Dzsonsziék diktatúrát fognak csinálni Angliából. Ő az a tipikus angol sznob, aki a wc-t se hajlandó maga után lehúzni.Ami esetleg jó opciónak tűnik az Skócia és Írország, ezek ugyanúgy frankó helyek. Ha ugrik a királyság az észak-írek valszeg (remélhetőleg) már nem fognak függeni Londontól, és az egyedüli gáz hely egyedül Anglia lesz egész britben. Legalábbis én bízok a legjobbakban. Skócia és a többiek meg simán visszamehetnek EU-ba, ők eleve ki sem akartak válni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22145 üzenetére
Nem olvasok ubuntu topikot.
Btw november óta bp-en tengődünk. Lockdown van mindenhol, így most úgy jött ki, hogy itt vagyunk. Akkor állítottam át magyarra a mirrort, és mindig full sávszéllel pörgött az adat.Itt Magyarországon semmi jó nem történt velünk most sem. Még a házunk (albérletünk) is leégett.
Kb. ugyanolyan gyökér mentalitás miatt, mint ahogy Csernobil is felrobbant.És nem ez a nagyobbik gond.
Már alig várom, hogy visszamenjünk britbe. Gúnyolódás nélkül, ott minden is jobb. Oké, a tejföl meg a mirelit pizza itt jobb, de mivel egészségesen eszünk nagyrészt, ez nem prioritás.
És most már a magyar mirror sem tart vissza.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #22145 üzenetére
Disztrója válogatja ezt a mirror választást, anno Debiannal valóban a németet volt érdemes beállítani. Mint-nél meg az automata ha magyart mond, akkor az a jó.
Ha kiesik a tükör, egy pillanat alatt elintézhető a váltás. LTS-nél meg sokat nem számít, ha a magyar mirror pár nappal később dob egy csomagot, de szerintem jelentős csúszás nem jellemző.
Void amúgy is kínzásra való, nehogy már a mirrorja ne legyen ennek megfelelő.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #19023 üzenetére
Na, erre más is felfigyelt. LGR is megrendelte a WinRAR CD-t. Igaz ő nem komolyan, csak poénból vette, mondja is, hogy 7-zip-et használ, csak gyűjti ezeket a kuriózumokat, egész játék- és szoftvergyűjteménye van.
Nyilván ez más, ha valaki trollkodásból veszi. De az előző hsz.-emben a csóka vér komolyan vette meg CD-n, hogy az neki tényleg kell. Még egyszer: nem az, hogy megvette, hanem CD-n vette meg. Mikor az csak egy opcionális extra, anélkül is működik.
Másik fun fact: megnéztem az Arch tárolóban lévő unrar-t. 6.01 beta. Be×4rok. Persze baj nincs vele, de fura. Nyilván baj nem lehet vele, csak egy opensource freeware utility, ami csak kibontani tud, CLI felületen. Túl sok minden eltörve nem lehet rajta. Amúgy nem használom. Ha nagy ritkán bele is futok egy .rar fájlba, szökőévenként egyszer, akkor azt eddig Double Commanderben nyitottam meg, most pedig Vifm-ben rar2fs segítségével. Erre az unrar-ra csak poénból néztem rá.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22101 üzenetére
Akkor beszéld meg vele privátban, biztos válaszol. Meg írj a jogos moderálás vagy milyen topikba, azt ott mondd el a problémád. Bár oda is asszem csak akkor írhatsz, ha téged moderáltak valamilyen formában (pl. eltűnt a hsz-ed vagy ilyesmi). Frász tudja már, nem érdekel ez az egész.
De itt random topikokban lejárató kampányt folytatni meg hergelni a népet ellene semmi értelme, legalábbis nem érsz el vele semmit, csak feleslegesen hangulatot keltesz.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22090 üzenetére
nem az idetévedéssel van baj, hanem a szemetesládás beszólogatással, amire szerintem nem adtam okot.
Kopp-kopp: haló, itt a valóság. Márpedig az attitűdöddel már több embert is elűztél a topikból.
Amikor épp Magyarországon járok, szoktam hardveraprózni, és pl. olyan ember is olvassa ezt a topikot, akiről nem is gondoltam volna. Neked konkrétan már híred van az ide soha nem írók között is, mondjuk úgy. Nem feltétlen pozitív.Besértődés és támadás helyett meg esetleg el lehetne gondolkozni, hogy ez vajon miért van.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22076 üzenetére
Ezzel szemben a valóság meg az, hogy egy tök normális, átlagos, jó fej srác. Találkoztam vele pár évvel ezelőtt, egyáltalán nem tűnt inkorrektnek.
Amúgy meg a moderátorok is hibázhatnak és tévedhetnek ugyanúgy, ahogy te is. Neked sincs mindig mindenben igazad, te is benézhetsz dolgokat, mint mindenki bárki más, én is.
Az érintett témát meg nem véletlen hogy ennyire irtják, eléggé fáj a feje most az egész emberiségnek miatta, én örülök, ha legalább itt nem ezt kell olvasni.
Másrészt meg nem az volt, hogy most örök lakat került a topikra és többé senki nem írhat oda, hanem vissza lett állítva, szóval probléma megoldva.Kb. 2-3 éve tényleg volt egy user, az "elszállt az agya a hatalomtól" típus. Na őrá tényleg igazak amiket leírtál, de ő szerencsére durván likvidáltatta magát a fórumról, hála égnek, azóta nyoma sincs és már nem is lesz.
-
nagyúr
válasz Frawly #22076 üzenetére
Nekem a moderák régóta nagy barátaim, nincs ebben semmi új. Radi komám kicsit kiszámíthatatlan, mert egy idén 2 hsz-t termelő blogtopik nem tudom mibe tud belezavarni, kicsit fontoskodónak éreztem most, amit csinált és következetlennek is, mivel ott volt a másik hasonló érdeklődésre számot tartó Siratóasszonyok topikja, ugyanúgy covidos alcímmel, azt nem bántotta.
Covidos topipkok közül csak a Laza fedőnevűt látogatom, de ott időnként nekem is be kell írnom valamit, mert Parci szakinak egyébként heveny hiánybetegsége alakulna pszichéileg. Azzal kötött oda, hogy az elején 30 nap banánt adott, mertcsak indokkal, nálam meg sajna az ilysmi kontraproduktív. Egyébként is már szinte mindenhonnan vissza vagyok vonulva, nehogymán......
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #22063 üzenetére
Köszi a nagyon részletes, cizellált, de mégis frappáns, és megfelelően jó mélységű magyarázatot, választ (amivel még én is megbirkózóm)
2-3 éve néztem utoljára mit tudnak a böngészők ha fiókot hozok létre, elég gyerekcipős érzés volt. (Elég ha az előzményeket, könyvjelzőket szinkronizálja az interneten) Firefox, Opera ma ebben mennyire teljes, és bugmentes?
[ Szerkesztve ]
-
F34R
nagyúr
válasz Frawly #22058 üzenetére
a kernekben semmit nem kell mokolni ahhoz higy udev nelkul menjen. mdev-el meglehet csinalni... xf86-input-mouse es keyboard kell a xf86-input-eudev vagy a libinput helyett. legacy xorg driverek ma mar nem hasznalja semmi.
ha nagy fajdalmat akarsz NeddySeagon old fashioned dev installjat koveted. de csak gentoon mukodik.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22052 üzenetére
Hát nálam nincsenek ilyen processzek, akárhogy keresem. De az is biztos, hogy nálam nem systemd az init, és amíg lesz runit, addig ezt fogom használni. #runit_mastterrace
-
zoltanz
nagyúr
"Azt meghagyják a Gentoo, Alpine Jóskáknak, meg a kőkorszaki verzióknál leragadni szerető Devuan, MX partizánoknak."
Én támogatom, szeretem az MX-et, nem jókedvemben ragadtam meg a verziókkal, hanem mert ez van. Amúgy sztem, nem vészes, thrash gamer-nek nem vagyok mondható, főleg olyannak aki hajszolja a legújabbat és AAA címeket.Pulse nélkül is el lehet lenni egy tartalomfogyasztós megközelítéssel. Egyedül a Firefox-hoz kell apulse.
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #22054 üzenetére
Soha nem volt a systemd része és se formálisan, se elméletileg, se sehogy nincs köze hozzá. És azért kell, hogy működjön a hotplug mindenféle ótvar hákolás nélkül.
AMD K7, Pentium Pro, Pentium 2-3 A pentium 4-et is 10 éve kellett volna kivágni a kukába/múzeumba, nem, hogy ezeket.
-
ivana
Ármester
én systemd maradványnak tekintem már az udevd-t is Az udevnek rohadtul semmi köze nincs a systemdhez. Általában még init scriptes beágyazott rendszereken is van udev.
A systemd ezerszer jobb fejlesztői szempontból mint a régi SysVinit. Csinálsz egy service fájlt és kész vagy.
Pulse nélkül nincs értelmes desktop rendszer. Nem tudom, hogy vagytok vele, de én nem szeretek szívni azzal, hogy átkapcsoljak spotiról teamsre vagy youtubera.
Az utolsó 32 bites procik lassan húsz évesek, ideje lenne eljutnunk oda, hogy azokat múzeumba szánjuk, meg bacsisnak
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22047 üzenetére
Akkor sorold már fel plz, hogy pontosan milyen háttérprocesszek futnak systemd függőség alatt az állítólag csak "kamuból" systemd mentes rendszeren?
A faxtuggyamidé és társai nem kielégítő válasz.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22039 üzenetére
Nem érted. Azért az két külön dolog, hogy kell pl. a steamnek néhány lib egy könyvtárban, vagy hogy a komplett OS systemtrével működik, és az csicskít bele mindenen keresztül még a hálózatba is.
Egyszerűen szarnak rá, és kész, a defendelők meg megmagyarázzák. Egyébként nem kell nekem arch, volt pár éve, nem jött be.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22030 üzenetére
Ha már itt tartunk, Arch alatt miért nincs natívan pl. runit? Miért kell kötelezően systemtrével szenvedni? Most nem az utóbbi hiányosságait szeretném kibeszélni végtelenedik alkalommal, hanem csak annyit, hogy miért? Ha már más legózós disztrókban van más opció, Arch alatt miért nincs?
Ez pl. sokkal égetőbb kérdés, mint a windózról idetévedt felhasználók. Ha már a kedvenced, itt találtam témában lassan 3 éves információt, egyik sem jó indok ma már.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #22025 üzenetére
"Azt se értem, ha valaki ilyen láma, minek megy a redditre szakmai kommenteket írni."
Nemelég ha sötét, de kell neki, hogy ezt mindenki tudja is róla.
Valóvilágok idejében, nem szégyen semmi, én én vagyok a transzponencia eladja. Semmiben nem jobb, több, csak ő, ennyi, és "felvállalja". (de nincs mit felvállalni, egy tucat ember, kis polgár, legalább szarjon a parlament elé vagy valami )[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #21902 üzenetére
"később home micro (Commodore, stb.) gépeken tolták, és ilyen Algol, Fortran, Cobol, BASIC, Modula, stb. nyelveken, azokat nagyon szórakoztató olvasni, hogy hogyan dolgozták ezt fel az őskorban. De voltak Unixszal foglalkozó, stb. könyvek is. Ezek digitális formában sehogy se érhetők el."
Ez egy idegennyelvű letölthető ekönyv oldal, itt lehetnek olyan dolgok amik érdekelnek: [link] -
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22010 üzenetére
Hát ha stabilitás, akkor az arch testing biztos nem az, már simán az arch is eléggé bleeding edge. Bár 4-5 éve a normál arch-csal nem volt semmi ilyen jellegű bajom, a testinget biztos nem vállalnám be.
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #22007 üzenetére
Az emberek nem csak otthoni hobbira használnak Linuxot, hanem elég kemény vállalati alkalmazásokra is. Gondolom te sem örülnél, ha összeszarná magát a mobilhálózat, mert épp befrissített htop2-ről htop3-ra és megváltozott a kimenet. Plusz nem mindenkinek az a hobbija, hogy Linuxot csesztet egész nap. Pl. én preferálom a stabil disztrókat, mert a Linux hegesztéssel már amúgy is foglalkozok heti 40 órát.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #22003 üzenetére
Kicsit már túlhergeled magad ezen a dolgon... Azért a kockás sd-videohu vs x264 nem ugyanaz a kategória, mint egy htop2 vs htop3... Ráadásul egy ubuntun, ahol én feltételezném, hogy egy böngésző / levelező frissebb verziója nagyobb prioritás, mint egy terminálos alkalmazásé. Pláne, hogy windowsról érkező friss linuxosok gondolom nem a htopot keresnék az ubuntuban először.
Btw a debian vonal ilyen, és ez még csak rosszabb lesz, abból kiindulva, milyen irányban halad most a debian. Ez így volt 5-6 éve is – akkor is ki voltál már rá készülve – és további 5-6 év múlva sem fog ez változni.
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #21997 üzenetére
Én Debian t (stable) és forkjait azért választom, részesítem előnyben: egyrészt mert régebbi gépen gyorsabb, smoot-habb folyékonyabb.
Másrészt lehet nyüstölni, (mivel nem vagy profi, sokszor nem a legjobb megoldásokat választom) bírja a strapát. Tehát ez nem teljesen a egyéb disztrók hibája, gyengéje hanem a Debian erőssége.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Frawly #21999 üzenetére
Felhasználóbarát nem egyenlő azzal, hogy mindenből a legújabb csomag.
Fordítva ülsz a lovon. Olyan dolgokat tekintesz "munkának", amik valójában nem azok. Ilyen pl az upstream követése. Ezzel szemben a munka pont az, amit a RHEL, Debian vagy éppen az Ubuntu csinál. Olyan csomagok támogatása és patchelése, amiket az eredeti fejlesztők már adott esetben elhanyagoltak, mert "itt az új"... sajnos erre nincs végtelen erőforrás, mindegyiknek van célcsoportja.
Egy github link, mint "csomag" nem tekinthető érdemben munkának. Még akkor se, ha szerverfarmmal folyamatosan buildeled az összeset, hogy bináris csomag legyen. Ez egy darab link követése.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Rimuru
veterán
válasz Frawly #21997 üzenetére
ne millió éves verzió legyen benne - tudsz peldakat is hozni? A htoprol ahonnan indultunk mar kiderult hogy nem az.
Eggyel segitek ahol szamit is: youtube-dl, lts/stable ubuntu/debian alatt regi van - ezt erdemes testingbol/pip-pel felrakni.alap CLI csomagoknál - Ez is nagyon szubjektiv, nalam a kornyezet hozza az igenyt (pl server, desktop). Meg az aktualis preferenciaim.
Vigyázat, csalok!
-
válasz Frawly #21995 üzenetére
Nem értem hogy lehet ezen ennyit vergődni. Szerintem mindenki tudja, hiszen neten elérhető információ, hogy Debian Importtal készül a nagyja az Ubuntunak.
Stable Debianban nincs 3-as top, testingben itt a changelog
2020.08.27. ekkor került bele a 3as upstream.Mit ad isten, pont ezen a napon került Githubon is kiadásra.
Éééééés, érdekes módon (egyébként véletlenül pont ezen a napon volt feature freeze a 20.10-es ubiban), már a 3-as htop van bent a tárolójában Groovynak.
Nyilvánvalóan igazad van, és mindenki téved, az Ubinak Debian nélkül illett volna előkeresnie az időgépet. Annyira szerencsétlen helyzet, amikor valós ismeret nélkül szapulsz.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Rimuru
veterán
válasz Frawly #21992 üzenetére
Miert olyan fontos a htop?
1.5 evig nulla update volt hozza... ~fel eve jelent meg a 3-as ag (uj maintainerrel, stb), ennyi ido alatt egy uj ubuntu release nem erik meg te pedig mar az lts-ben is ezt varnad?Nincs benne semmi kiemelkedo valtozas ami miatt jobban rohanni kellene. Te melyik miatt valtanal? Lattad egyaltalan a changelogot? (en akkor neztem amikor a legutobb irtam itt rola)
Vigyázat, csalok!
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #21989 üzenetére
Azért lol, mert a minap írtam hogy még nem igazán hallottam pop_os-ről, erre a Kenny srác másnap tol róla egy full review-t. Lehet ő is nézte Anthonyt.
Nekem amúgy nincs ezzel gondom, még a csicskított gnome-mal sem (bár nem használnám), meg mint láthattad, ahhoz képest a tiling módja egész jó.Btw az xfce új, 4.16-os verziója is már full GTK3 (plusz corporate flat design), szóval nincs ezzel a gnome egyedül.
Ubuntut meg szerintem nagyrészt casual userek használnak, gondolom nincs nagy igény náluk a htopra, se egyéb, nem GUI-s, terminálos programra, ezért is lehet régi verzió.
Pláne linuxot eleve nagyon kevesen használnak windows és macos-hez képest, még úgy is, hogy összeadjuk az összes linuxost. Már vagy egy bő évtizede max 2-3% és stagnál.
Most akkor gondolj bele, hogy ennek a töredék linux tábornak mekkora az a része, mint mi elitista gíkek és bambák, akik szerint a DE az bloat, meg úgy minden más, ami nem terminál. Egy szubkultúra szubkultúrája.Szerintem ha összegyűjtenénk a világ összes hobbi szinten wm-ező hasonló figuráját, elférnénk egy kisebb stadionban. Ehh, rossz példa, legyen akkor inkább egy brit vagy német metalkoncert. Szerintem mindenki kapna rá jegyet, és korlátlan sör is jutna.
A linuxra szerintem amúgy az okosteló era is nagy csapást mérhetett, mert sokan akik gépeztek korábban, most beérik egy droidos telóval vagy eyephonnal, plusz max egy okostévé netflix-szel. Te is látod, UK-ban élsz, hogy mennyi minden szart a hülye telefonnal kell intézni.
Sokan meg csak böngésznek meg faxbukoznak a telón, nem kell nekik ehhez gép, pláne olyan ergya laptop amiket ma gyártanak. Persze nyilván van piaca még az asztali gépeknek meg a notebookoknak is, csak a telefonokhoz képest durván leépültek, ha azt nézzük, a telefonok meg önmagukhoz képest mennyit fejlődtek.
Na mindegy, a lényeg, hogy valszeg a "linux éve" mindig csak egy gúnyos jelző lesz mi meg oldschool ultrakonzervatív terminálhuszárok mint cirkuszi látványosság, hacsak a ms nem tol el valamit nagyon durván a windowsban.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #21968 üzenetére
Gnome-ot valamikor 2014 körül láttam élőben utoljára, valamikor akkortájt, amikor még debian 7-et használtam.
Erről a pop_os-ről meg eme laptopgyártó által hallottam először és utoljára, de igazából nem is érdekelt ez a része, mindössze megragadtam annál, hogy system76 = linux compatibility, meg full openszósz. A Clevo-ról is csak ebben a videóban hallottam először...Jah, lehet, hogy drága, de szépen össze van rakva, meg legalább intelnél kikapcsolták a ME-t. Anno csak azt néztem ennél a gyártónál, hogy linux, azt kész. Ugyanis amikor lehet, a szoftverhez veszem a hardvert, nem pedig fordítva.)
Egyébként desktop gép rúlz, ha meg már laptop, akkor olyat vennék, ami rizsás, de passzívan hűtött... ilyen szerintem meg nem nagyon van.)
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #21944 üzenetére
ubyegont se szólhatom le a bloat Cinmanója és az MBR Legacy BIOS bootja miatt, meg az almás tömegbirkákat se. Ez így kutya világ, ha már ezt se lehet.
Nem ubyt kell leszólni, mert nem ő nem hibás, ő csak egy áldozat. Nem ő írta ezeket a szoftvereket.
A jó pont amit elmondott DT, hogy te sem azért lettél olyan, amilyen, mert jött valami erőszakos ember és belédtuszkolta a nézeteit. Azonban hogy ha igaza is lett volna, akkor is amit csinál az hittérítés.
A véleményedet elmondhatod egyszer pl. bloatware szoftverekről, aztán vagy hatásos lesz, vagy nem.Azonban ha sulykolod, pont az ellenkezőjét fogod elérni, legyen szó bármiről. Na de akkor most már érted miért léptek le olyan sokan ebből a topikból.
-
nagyúr
válasz Frawly #21944 üzenetére
ubyegont se szólhatom le a bloat Cinmanója és az MBR Legacy BIOS bootja miatt, meg az almás tömegbirkákat se. Ez így kutya világ, ha már ezt se lehet.
Ezt a kutya világot! Vagy bajban. Almás projectet azért csak folytasd nyugodtan, hadd érezzék a törődést.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #21929 üzenetére
Nem vagyok én szigorú, de ez a valami nekem nem a szépséget idézi, hanem olyan horrorfilmeket, amiket meg sem merek nézni! De legalább jószagú, nem úgy, mint a honi rücigányok. bloáááá
(#21930) Frawly
Premiumbirka.....na látod, tudsz Te illendően is jelzőzni, ez már mindjárt szebb, mint a birka.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #21902 üzenetére
'később home micro (Commodore, stb.) gépeken tolták, és ilyen Algol, Fortran, Cobol, BASIC, Modula, stb. nyelveken, azokat nagyon szórakoztató olvasni, hogy hogyan dolgozták ezt fel az őskorban. De voltak Unixszal foglalkozó, stb. könyvek is. Ezek digitális formában sehogy se érhetők el."
Ilyesmiről nem tudok. Nemzetközi retro számítógép oldalakon keresztül beszerezhetők. Apple, Atari-koz viszont biztos találni ilyesmit, olyan komolyan népszerű.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #21903 üzenetére
Nope, a chromium egy open-szósz projekt, amiből csinálja a gúgli a chrome-ot. A gúglinak elvileg csak annyi köze van chromiumhoz, hogy ők finanszírozzák a dolog anyagi részét (egy részét).
Sőt, most valaki több linuxer topikba is belinkelte a hírt, hogy a gúgel nemsoká blokkolja a chromium szinkronizálását a gúgel felhőbe. Csak az nem tiszta, mi a biznisz ebben a gúglinak, mínusz egy platform amiből sunyi módon adatot lophat. Vagy már van olyan tech, amivel így sem esnek el a kiesőnek tűnő adatoktól.
(#21901) ubyegon2: Mint ahogy mondtam, valakinek megcsináltam a gépét, és ő kérte, hogy chromiumból netezhessen.
Nálam ungoogled-chromium van + nvidia, itt kicsit máshogy kellett ezt a tearing dolgot megoldani.)
Mindeközben kaptam egy notificationt a mozilla által gyártott firefox esr-től, amit úgy 3 napja használok csak, és nem ez a fő böngészőm, hogy 2021. február óta 1000 trackert blokkolt. Tekintve hogy mennyit használom ezt a programot (hint: keveset), elég kemény.
-
Rimuru
veterán
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #21862 üzenetére
Persze nagy a zűrzavar, a sok hasonló publikálások között. Én is beleesek ilyen tévedésekbe. Nagyon sokan még a legegyetemesebb könyvek eredetiségével (autentikusságával) sincsenek tisztába. pl Biblia, ezer féle feldolgozása van. Nem azt mondom valamit nem lehet átgondolni, fordítani (csak latinul befogadhatók stb), sőt kell, akár jobbá válhat, de ismerni illik egy jó, "gyakorlatias" szinten a kiindulópontot.
Sztem a fizikai könyvek sem fognak elavulni, eltűnni teljesen.
Egyrészt plusz információkat tartalmaz, pl Braille-írás. Valamint én azért veszek meg könyvet így, mert tudom nagyobb előszeretettel kézbe veszem, kölcsön tudom adni, kedvcsinálónak, esetleg később gyermekeimnek ráhagyományozni. Sztem mélyebben, magasabb szinten rögzülnek így megszerzett információk.Persze a elektronikus kiadásoknak is előnye, könnyeben kereshető, így kivonatozható, idézhető, pl iskolai tanulmányozható. Jobban mobilizálható, dimenzióiban nagyobb gyűjteményt, így szélesebb látókörhöz lehet jutni.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #21851 üzenetére
Egy kicsit már továbbmentél, az említett példában üzenetküldésről volt szó, tehát nem faxbúk messzendzsereznek, meg emaileznek, hanem beszélnek a PT-jükhöz (personal terminal) és úgy küldik el az üzenetet.
Én is jobban szeretem az írott szöveget, ilyen ph-s videóteszteket soha nem is néztem és nem is fogok. Ugyanez bármilyen másik techoldallal.
Illetve nem tudom mióta használod a ph-t, azt vágom hogy hwsw-s vagy eredetileg, de régen, amikor még nem volt logout (2007 előtt) sokkal jobb volt a fórum a "klasszik topikokkal". Persze jó, hogy azóta van összefoglaló, és nem kell a basic infókért az első hsz-hez lapozni (nálam a legújabb hsz van legfelül), de amióta blogolnak, eleggé fregmentált lett a fórum.
Írom ezt azért, mert oké, hogy megmaradt a közöttünk lévő txt alapú információcsere, de sokan fórumos kérdés helyett blogot nyitnak, és egy témának lesz (van) 1000 külön topik, ahelyett, hogy sokan egy témában csoportosulnának, és egy helyen meg lehetne találni sokkal több mindent, álá kereső. Szóval már ez sem olyan hatékony, ha normál infó kell.De persze a mindenféle wiki a neten is még szöveges + kép alapú, néha gif-ekkel, de alapvetően ott sem videókat kell nézegetni. Meg azért, ha beüt a háború, vagy akármi, az írott szöveg mindig jobban konzerválja az információt.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #21843 üzenetére
A swipe-nak ebben az értelemben nincs magyar neve, nálam a telefonon a ms-féle swiftkey van, magyarra állítva is úgy mutatja, hogy "flow".
Nekem is csak úgy "kényelmes" a tapicska gépelés, hogy a billentyűzet előre felajánlja a szavakat, így kb. sosem kell végigírnom, és tényleg hasznos, mert ha valaki más telefonját kell állítgatnom, az igazi fájdalom, hogy neki nem ez van, és minden szót az utolsó betűig kell begépelni, mert én is eltévesztem, de úgy, hogy nincsenek vastag ujjaim.Az Expanse-os üveglap telefonon sem szoktak gépelni, meg nem rémlik, hogy gépelnének egyáltalán valahol is benne, mindig videóüzenetet küldenek egymásnak, ez az általános, maximum hologramokat tapicskolnak, még az űrhajókat is joystick-kal (azokon vannak gombok) meg érintőképernyővel irányítják.
De azért érezni, hogy ezek a kütyük nincsenek annyira részletesen bemutatva, nagyrészt inkább a színészt mutatják, meg a nézőnek is fontos részleteket a kijelzőkön, mintha ügyelnének arra, hogy ha nem abba az irányba megy majd a fejlődés, akkor a sok kellék ne avuljon el (mint pl. régebbi Star Trek sorozatokban ugye, a kis sípoló prüntyögő vackok).
Akárhogy is, nekem nem jönne be a videóüzenet küldözgetés, meg szerintem nem lesz ez általános, mivel nem privát, így halványan arra mernék tippelni, hogy azért a fizikai billentyűzetek nem fognak eltűnni a számítógépeknél/notebookoknál.
-
F34R
nagyúr
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #21843 üzenetére
(P:J)LOL, distrotube biztosan olvassa ezt a topikot, vagy valaki közületek irkál be neki. Most pont az RSS-ről volt szó, erre pont nem egy RSS readerről jelent meg most videója? Igaz valami érdektelen, rustos, Gome-stílusú, átlag GUI-s progi, csak az egybeesés érdekes. Ez már nem az első, volt már hasonló, mikor arról közölt le videót, amiről itt is épp volt szó. Vagy csak ennyire azonosan forognak a linuxosok agyának fogaskerekei.
De ha már hozzászólok, támadt egy ötletem. Implementálni kéne Linuxban az ideiglenes jogosultságokat. Úgy értve, hogy pl. mikor egy olyan fájlt kell szerkeszteni, ami csak rootnak lenne hozzáférhető, de magát a text editort nem akarjuk a root nevében futtatni (hogy ne a root, hanem mondjuk a user home-es beállításaival fusson). Erre van is korlátozottan lehetőség, pl. ha fut GVFS és egy GVFS képes editor, akkor lehet a fájlra pl. úgy hivatkozni hogy admin:///etc/fstab. Ilyenkor is bekéri a jelszót, de maga a text editor a user nevében fut, de a fájlt root nevében éri el. Hasonlóra van lehetőség sudo-nál, a sudoedit (vagy sudo -e) kiadásával, de ez nem a legjobb, mert a fájlt átmásolja a /tmp-be, és onnan nyitja meg, majd a szerkesztés végeztével (mikor kilépünk az editorból) onnan felülírja vele az eredeti fájlt. Így pl. az nem lehetséges, hogy csak mentjük a fájlt kilépés nélkül, hogy teszteljük a konfigot, mert nem íródik vissza, míg az editorból ki nem léptünk. Ráadásul ehhez a sudoedithez hasonló megoldása nincs a sudo-helyettesítőknek, pl. doas.
Ezt elég lenne a shellekbe implementálni, hogy pl. ! jelet tennénk a fájl elé, akkor bekérné a root jelszót, de csak a fájlt érné el így, a progi a user nevében futna. Vagy lehetne ideiglenes, egyszer használatos jogosultságot osztani, ezt kiosztaná, ahogy az user elérte a fájlt, majd lezárta, onnan érvényét vesztené.
Mert ez így elég gáz biztonságilag, hogy az egész editort vagy egyéb alkalmazást kell a root nevében futtatni. Meg kényelmetlen, mivel a root-nak ilyenkor disztró-default beállításai futnak, amik nincsenek testre szabva (színtéma, beállítások, saját billentyűk), ezért kényelmetlen vele dolgozni. Ezt ki lehet védeni, hogy mindent a root fiókban is testre szabunk, de ez megduplázza a konfigurálási munkát.(/P)
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #21839 üzenetére
Valami kicsi, x86-64 platfomros, billzetes gép 8-16 giga rammal és hosszú üzemidővel nekem ma is bejönne, de nincs, mert okostelefon járvány van, már mindent is azon kell intézni, szóval bilibe lóg a kezem.
Az okostelefon végállomása egyébként szerintem valahol az Expanse-ben is látható üveglap lesz hologrammal, vagy az agyba és szembe építhető cucc valamelyik Black Mirrorből, illetve az egyik filmből.
Vagyis az még messze van, így már örökre lőttek a jó minőségű notebook érának. :/
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #21839 üzenetére
2 magos Atom procis gépen 1GB Ram-mal nagyiknak tökéletes, csak összezavarja ha használhatóan fut a rendszer, (így fiatalosnak és frissnek érzi magát)
Meg hát ha fentről megmondták Mint az jó, akkor ennyi. Mi a közigazgatásban Windows-ozunk meg MS Office, de ez ne érdekeljen, (nem mind ha irigyelném)
Mondjuk elképzelem ahogy egy volt Windows user meglátná az i3wm-et.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Frawly #21835 üzenetére
Az RSS a legjobb az olyan dolgok kovetesere ami erdekel, nem relevans dolgot akkor kapsz ha direktbe kovetsz egy szamodra nem relevans feedet. Ha valaki spamel akkor pedig altalaban van filter, pl a kep minifluxbol szarmazik ott igy mukodik.
Mindent is innen nezek hir, blog, youtube, podcast, twitter, sw release, stb.
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz Frawly #21832 üzenetére
Szerintem nem tudod hogy mukodik az RSS vagy hogy mire jo. Egyebkent a technikai resze (rss) a leglenyegtelenebb pont a hsz-emben csak mivel ezt hasznalom innen jott a context.
Persze ha valaki a HN-t se ismeri akkor lehet hogy o se erti mi van.
Meg rovid amit irtam de nem kell tulmagyarazni (annak aki tudja mi tortenik).
Vigyázat, csalok!
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #21832 üzenetére
Én a firefox beépítettjét használtam, az kéz alatt volt, jó volt, aztán megszüntették. Néztem a 3rd partykat, az nekem mind túlbonyolított, nem egykattintásos, meg más UI, inkább nemkell.
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS Zenbook 14X OLED UX5401 - Space edition - 145"2.8K 90Hz OLED érintő - i9-12900H - 32GB - 1TB -
- i5-ös félkonfig
- i3-as félkonfig (Win11 kompatibilis)
- Új, makulátlan Asus TUF Gaming A15 FA507 (FA507NUR-LP005), Mecha szürke, 3 év garancia
- Lenovo Yoga Pro 7i Profi Ultrabook -30% 14,5 Brutális i7-13700H 14Mag 16/1TB Intel Iris Xe 2,5K 90Hz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest