- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rimuru #102849 üzenetére
Nincs is olyan hogy "A linux csomagkezeloje".
Ezt nem is írta senki, nyilván ha a Linux Mint volt a téma, akkor értelemszerűen az apt csomagkezelőre gondoltunk. Elég régóta használom ezt is meg a frontendjeit, kb ismerem az eltérő működését is az apt, apt-get, aptitude és nala, synaptic és GUI-s comagkezelőnek. A függőségeket, hivatalos tárolós csomagok frissítését mind biztonságosan kezeli, a csomagok időbeni visszatartásában vannak ugyan különbözőségek, de ez a normális működést nem befolyásolja.
Ha most azt írod, hol a dpkg, akkor lehet eret vágok valakin...
-
válasz
urandom0 #102203 üzenetére
csak ezek azok "vissza lesznek tartva" típusú csomagok
Nincsenek a visszatartottak között sem! Direkt ezt néztem, hogy sem a nala, sem az apt sem az aptitude nem mutatta ezeket, utóbbi nem is tartott vissza semmit... Kizárólag a Frissítéskezelőben jelentek meg a 25.04-es csomagok.Semmilyen plusz repot nem rakok fel már régóta a Mint-re, ez a rendszer amúgy is kb felkerült a notira májusban és pár nap múlva el is raktam a gépet az új notira cuppantam rá.
Upgrade-eltem 21.1-re, ennyi történt vele kb.
Ennyi a list:
deb https://mirror.niif.hu/linuxmint xia main upstream import backport
deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble main restricted universe multiverse
deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble-updates main restricted universe multiverse
deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive noble-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ noble-security main restricted universe multiverse
-
válasz
#79484416 #93870 üzenetére
Szerintem arra gondol 5letes kolléga, hogy a Synapticban is látta a sources-ben lévő repokat, ami nem meglepő! Amúgy nyilván az apt-ot használja, régebben tán az aptitude-ot, de nekem tippem sincs, mi gondja van a kollégának ezekkel a repokkal? Normális mind, ami fel van sorolva, van a core rendszer repoja, annak sec és backportja meg a disztró specifikus saját repoja. Ez jó így, szerintem minden hasonló disztró így dolgozik.
-
growler
őstag
válasz
shadow1901 #92915 üzenetére
Probalj meg "aptitude"-vel frissiteni:
sudo aptitude update
sudo aptitude upgrade -
válasz
tordaitibi #92607 üzenetére
A legutóbbit én is így csináltam, de az elsőt nem, mivel KDE programok pont nem kellettek, mivel voltak sokkal jobbak, 10 év alatt nekem a Cinnamon eléggé megszokottá vált.
Ezt találtam a 19.3 idejéből:
Látszik is, hogy kellett irtani is rendesen...3 különböző leírásból kutyultam:
225 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
226 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
227 sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
228 sudo apt-get update
229 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
230 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
231 sudo apt install --with-recommends kubuntu-desktop
232 sudo aptitude install --with-recommends kubuntu-desktop
233 sudo apt update && sudo apt upgrade
234 sudo reboot
235 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen
236 sudo reboot
237 sudo apt install kubuntu-desktop
238 sudo aptitude install kubuntu-desktop
239 sudo aptitude install software-properties-kde
240 sudo aptitude install kubuntu-desktop
241 sudo aptitude install software-properties-kde
242 sudo apt install software-properties-kde
243 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen
244 apt --fix-broken install
245 sudo apt --fix-broken install
246 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
247 sudo apt autoremove
248 sudo reboot
249 sudo apt remove software-properties-kde
250 sudo apt autoremove
251 sudo apt --fix-broken install
252 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
253 sudo aptitude remove kubuntu-desktop
254 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
255 sudo apt remove kwalletmanager
256 sudo apt remove konqueror kde-config-screenlocker KDE connect
257 sudo apt remove konqueror kde-config-screenlocker dolphin
258 sudo apt autoremove
259 sudo apt remove qt5*
260 sudo apt autoremove
261 sudo apt update && sudo apt upgrade
262 sudo reboot
263 history
264 sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/ppa
265 sudo apt update && sudo apt full-upgrade
266 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen -s
267 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen -s
268 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreame tk-s
269 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreamer -s
270 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreamer
271 kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby
272 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin
273 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin -s
274 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin
275 sudo apt install qtvirtualkeyboard-plugin qml-module-qtquick-virtualkeyboard kdelibs5-data qt-at-spi fonts-lato sddm-theme-breeze sddm-theme
276 sudo apt install qtvirtualkeyboard-plugin qml-module-qtquick-virtualkeyboard kdelibs5-data qt-at-spi fonts-lato sddm-theme-breeze
277 sudo apt remove viber
278 sudo apt autoremove
279 history -
válasz
growler #91692 üzenetére
Dehogynem, anno Debian topikba be is raktam az apt - apt-get - aptitude különbségeket. Elég érdekes volt akkor ez nekem...
Pár link a témában...
Apt vs. Aptitude Command: A Definitive Guide
What is APT and Aptitude? and What’s real Difference Between Them?
what-is-the-real-difference-between-apt-get-and-aptitude-how-about-wajig
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #91691 üzenetére
Nem talalkoztal meg olyannal, hogy a synaptic frissitheto csomagokat mutat, de sem a frissiteskezelo kezi frissites
futtatasa, sem az apt update/upgrade paros nem mutatja ezeket?
Egyedul az aptitude update/upgrade talalja meg, es telepiti oket.
(Mint Cinna. 21.1 21.2-ben talalkoztam ezzel a jelenseggel.) -
Erről az apt apt-get aptitude synaptic install módszerekről ugrott be, volt pár meghajtó/notebook csere utóbbi héten, családtag gyerek steam-en játszani akart...lényegtelen. Szóval frissíteném a rendszert és meghökkenve tapasztalom, hogy ilyen kép fogad terminalban, ill ilyenebb, mert voltak frissítenivaló csomagok bőven és szépen áttekinthetően kiírt mindent, még azt is, miket fog eltávolítabi az autoremove-val:
Aztán csak beugrott, hogy nemrég pont erre a meghajtóra/disztróra tettem fel a nala csomagot, ami szintén az apt-ot használja, de kicsit automatizál és áttekinthetőbbek a végrehajtandó dolgok.
Előbb meg találtam DW-n ezt a disztrót, egyből online ki is lehet próbálni! Érdekes, volt anno egy weboldal, ahol sok disztrót lehetett online tesztelni, de disztró saját weboldalán ilyent még nem láttam... BigLinux DW
-
growler
őstag
válasz
growler #90106 üzenetére
Ha nincs telepitve az aptitude, innen letoltheto .deb kiterjesztessel. [link]
Gdebi-vel, vagy dpkg i-vel probald telepiteni.aptitude install "programnév" (Adott program installálása)
aptitude search "keresendő szó" (Keresés a csomagok között)
aptitude remove "csomagnév" (Eltávolítás a konfigurációs fájlok megtartásával)
aptitude purge "csomagnév" (Adott csomag eltávolítása minden összetevőjével együtt)
aptitude clean (üríti a gyorsítótárat)
aptitude show "csomagnév" (csomag információ)
aptitude reinstall "csomagnév" (csomag újratelepítése)
aptitude update (frissíti a csomaglistát)
aptitude safe-upgrade (a lehető legújabb verzióra frissíti a csomagokat.)
aptitude full-upgrade (a lehető legújabb verzióra frissíti a csomagokat, és telepít vagy eltávolít ha szükséges.)
aptitude dist-upgrade (újabb kiadásra történő frissítéshez) -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
velizare #90094 üzenetére
Az fsck nem csodaszer, itt nálad erősen úgy néz ki, hogy valami meghalt. Amit growler ír azt én is ellenőrizném, hogy a háttértár rendben van-e. Aztán talán megpróbálnám az összes telepített csomag újrarakását. Mivel az apt-od nem működik, talán van aptitude-od telepítve.
sudo aptitude reinstall '~i'
-
-szabi-
addikt
válasz
urandom0 #81006 üzenetére
Érdekes ez a telepítési folyamat.
Elmegyek a készítő honlapjára.
Legfrissebb verzió xscreensaver-6.02.tar.gz (2021), amit ugye kezdőként telepíteni nem tudok.
Megjegyzi, hogy néhány disztró csomagkezelője régi verziót tartalmaz ezért a töltsem le xscreensaver v5.45 Debian Packos (2020) oldalról.
Ugyan ez sem a legújabb 6.02 de így is frissebb a csomagkezelős verziónál.
Rákattintok és a letöltő oldalon rögtön fogad egy üzenet, hogy erősen javasolja csomagkezelő használatát.
Ugye ott a régi verzió van és ajánlott, hogy honlapról töltsem le a frissebbet.
Ez nekem ellentmondásos.
Mindenesetre linkelt kettő csomagkezelőt: aptitude és synaptic.
Aptitude nem rendelkezik grafikus felülettel, így kiesett.
Synaptic viszont frissebb verzió, mint ami a gépre települt ezért gondoltam frissítem talán ez frissebb xscreensaver-t tölt le és nem kell rakás függősséggel kínlódni.
Nem is tudom mit vártam, Synaptic frissítése sem sikerült függőségi hiba miatt.Nem fogok vele kínlódni visszateszem a csomagkezelőből a 2018-as régi verziót és tudomásul veszem, hogy csak ez a verzió működik, aminek van egy kikapcsolhatatlan bosszantó felugró ablaka. Nem jelszókérés hanem a készítő névjegye.
Annyi sikerélményem van, hogy sikerült GRUB customizerrel kikapcsolni Suse bootolását.
Ugyan nem értem miért hiszi, hogy Mint az Ubuntu de Suse sorok eltávolítása után csak Mint boot van.
Ezzel nálam Suse sorsa megpecsételődött. Pedig attól vártam többet.
Kár érte jó ügynök volt. -
meggymagos21
lelkes újonc
válasz
ubyegon2 #73971 üzenetére
Köszi mindkét válaszod! Visszaértem. Rájöttem mi a gebasz.
https://support.torproject.org/tbb/how-to-verify-signature/
A brave és a chrome egyformán reagál a bal egérgombra (krixkrax), mivel láthatólag a brave egy bővített chrome klón, vagy ilyesmi. Most volt időm rendesen, leesett, hogy simán jobb egérgomb / save as, és lent is van. :)
(Megnéztem FF mozillával is, bal egérgombbal is lejön. "kounek...satöbbi" a file neve.)Csinálom tovább, tehát, frissítéskezelő, ami nekem most javaslatokkal áll elő, PNG screenshot -ot mutatok.
Három javaslata van a frissítéskezelőnek, ha lehet, nem bolygatnám, de te mit javasolsz?
A) 1 kb-nyi frissítés kijelölve: "linux kernel"
B) felette / szeretne-e váltani egy helyi tükörkiszolgálóra?
C) legfelül / Állítsa be a rsz pillanatképeket. (Ha vmi elromlik, így visszaállítható stb)Szóval hagyom egyelőre a csudába az ABC pontokat, majd mondj rá vmit, kérlek, de ez most ráér, ignoráltam mindet.
Inkább most folytatom a múltkori leírásod. Frissítéskezelő, azt tettem, amit írtál, kulcs betesz, majd OK, és cache frissítést végzett, hibátlan. "X" ablakzáróval kikapcsoltam az ablakot.Biztos, ami biztos, még egyszer most lefuttatom, hogy
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
Most már csak alig 1 percbe telt, míg végigfutott. (Gondolom 1-2 nap alatt nem sok új frissítenivaló akadt.)Na, visszanéztem a korábbi kommentjeidet, ITT BIZONYTALAN VAGYOK, mivel folytassam.
Volt, amikor ezt javasoltad:
https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_73931-73931.htmlsudo apt install tor
Volt, amikor meg ezt a kettőt, ebben a sorrendben:
https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_73906-73906.htmlsudo apt install torbrowser-launcher
torbrowser-launcherMELYIKET CSINÁLJAM?
Nézem Sznóden farkincáját. :) Sajnos nincs 8 Gb hely a megfelelő partíciómon, talán majd beszerzek még egy pent.
https://tails.boum.org/install/linux/index.en.html
Így van, részemről nem rákattanás a tor, hanem egyrészt: szélesítem a látóköröm. Kicsit benézni a nyúl üregébe. Felháborító, ami a világban folyik, Snowden-től is tudjuk, meg Kennedyék, stb. És ma sincs szólásszabadság, csak látszat, meg hatalmi parasztvakítás ("minden nagykorú kisgyerek polgárnak megköszönjük, hogy jól viselkedett, és betartotta a szokásos 2+2=5 szabályt, most éppen a jelenlegi formájában, és bízunk a polgári együttműködésben, miszerint legközelebb már önkéntes karan... izé saját kacsóra karperecet csattintanak "háziőrizet" felirattal, csip-csip (nemsoká elindítjuk az online önkéntesen kötelező rendőrképzést, hogy jövőre már mindenki saját magát elítélhesse, ha tüsszent egyet), vigyázat, mi politikusok sose csalunk, és végképp nem osztjuk meg a népet, az barbár római szokás csupán").
Találtam közben egy dw fórumot, angolul (egyelőre nem látom rendkívülinek), az angol viszont nem túl jól megy nekem, bár szótárral elvagyok, és meg szoktak érteni engem angolul, amikor élőben spontán vartyogok, meg a keleti parti jenki akcentus nem nehéz, főleg ha nem túl bonyolult kifejezéseket használnak. (Én beszélni alap naggyáábóóó engliss, beszélni tessenek eccerű szók, köszönet.)
Másrészt ha már érdemes, akkor miért adjam fel? Ez nem rákattanás, csak miért ne. :) Elkezdtem veled a technikai hátterét, amúgy se szeretném, hogy a rám szánt időd pocsékba menjen, már csak emiatt is jó volna, ha sikerülne. Nem muszáj rohanni, hanem ahogy ráérsz, meg ahogy kedved van neked ehhez. :) Meg akinek még szintén. Megköszönöm. :)
"nem baj, téged is feljegyez a helyi NSA, nem ugrik be, mi a pontos neve."
Mindenkit. Persze paranoid módon akinek "erőszak a disztró-tor", amiatt jobban aggódnak. Mekkora poén lenne, egy év kutatás után rájönnek, hogy csak aranygaluska receptért mentem fel. x) (Ami egyelőre legális, de pl Argentínában mindig is illegális volt a mákostészta. Ez komoly. Hacsak nem iratják fel receptre. Nem használok drogokat. Kivéve, ha a mákostészta / mákoskalács annak minősül. Áhá, ezért süt a vasorrú bába, mááá érteeeem!)
De igazából körülnézni az, amiért érdemes, mi minden értelmesre -és többletre- jó, mert eddigi infóim szerint nem csak baromságok vannak. Persze bele lehet futni ilyen-olyan nyitóoldalakba, látja az ember, mi van ott. (Atya-gatya... Hideget-meleget kapni. De inkább meleget. :D )
"Tor felrakását már csak a kihívás és tanulás miatt se dobd!"
Így-így. :)
Mint 20? Látod, milyen régi gépem van, nem lesz ebből gond? Még sose frissítettem magasabb verzióra. Fogalmam sincs, hogyan kezdenék hozzá, már ha megkockáztatnám. Szépen működik a 19.2, nem lesz ebből baj? Régi gép, kb 6 GB szabad hely a gyökérpartíción.Apt clean-re semmi reakció, de utána az autoclean-ra ezt írja:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... KészNincs folytatás. Ezek szerint nincs mit pucolni?
aptitude autoclean -re,
egymásra felülír sorokat, a vége ez:
Freed 0 B of disk space"Nem ismerem Boborjánt, de csípem nagyon, két hete pont jött szembe talán az Árkádban!"
Erre csak annyit mondanék, hogy színpadon jobb "fej". -
válasz
meggymagos21 #73968 üzenetére
Na figyelj, próbáltam a 19.x-es Mint-emre felrakni ezt a szörnyetegséget, de a második parancsra egyszerűen nem csinálja végig, amit kéne. Nem tudom, mi a baja, de arra gondoltam, mivel a Mint 20-ra simán felment és a kulcsokat is kezelte szépen, hogy neked is fel kéne telepítened a Mint 20-at és azon megnézni, mi a helyzet. Ha már ennyire rá vagy kattanva erre a Tor-ra.
A másik: mivel már 1-2 alkalommal telepítettem linuxmintet (talán háromszor csak), mindig ugyanazon probléma történt a telepítésük elején:
valami "chom"-szerű parancsot javasoltak, amivel olvashatóvá vált a merevlemezemnek az új partíciójaEz nekem elég egzotikusan hangzik, de van jó hírem, épp ma olvastam offtopikban, hogy a Mint telepítése annyira egyszerű, hogy nem is kell hozzá telepítése leírás, 4 katt az egész.
Egyébként igaz, kivéve, amikor nem automatára bízzuk a telepítést és kb a telepítések 90%-a ilyen. Mindegy, annyira nem értek hozzá.....
Szóval a Mint 20, rakd fel, nagyon jó szerintem.
Viszont a piros soros linkedre kattintva (vagy akár a linkelt oldalon alul ugyanarra kattintva) semmiféle letöltőablakom nincs, hanem előjön egy krix-krax weboldal
Ez elég érdekes, mivel annak a pár kb-os fájlnak simán le kéne jönnie. Lehet, hogy a Brave valami védelme nem engedi, mert ez a Tor gpgkey neki valami zavaró lenne.......különben Linux alatt elég biztonságos, de biztosan okkal erőlteted ezt a Tor-t, nem baj, téged is feljegyez a helyi NSA, nem ugrik be, mi a pontos neve.
Normális böngészővel és beállításokkal szedd le azt a gpgkey fájlt, után, ha megvan, már tudod kezelni.
Gondolom nincs mit pucolnia a clean parancsnak. autoremove-val is megpróbálhatod amúgy, de ha olvasgatsz a témában, látod, mik a különbségek ezek között.
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt clean
[sudo] ubyegon jelszava:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt autoclean
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt autoremove
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
linux-headers-5.4.0-37 linux-headers-5.4.0-37-generic
linux-image-5.4.0-37-generic linux-modules-5.4.0-37-generic
linux-modules-extra-5.4.0-37-generic
0 frissített, 0 újonnan telepített, 5 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 359 MB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n]aptitude ki is írja, hogy nincs semmi
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo aptitude autoclean
0 B lemezterület szabadult fölUrduul van az aláírásod? Csak nem ismered Boborjánt? xD
"csak még nálam is lustábbak"
Az nem lehet, mert Boborján a világ leg...lustább embere, te meg nem Boborján vagy.urdu bizony! Nem ismerem Boborjánt, de csípem nagyon, két hete pont jött szembe talán az Árkádban!
Most olvasom, miért is kell neked a Tor, így már érthető!
Darkwebhez elég a Brave tor kieg-je is, úgyis hamar megunod ezt nézegetni szerintem. De a Tor felrakását már csak a kihívás és tanulás miatt se dobd!
Amúgy meg van az a disztró, amit Snowden is használt, neked azt kéne felraknod! Tails a neve, nem nézted még? Ebben Tor a default böngésző.
-
válasz
st3v3np3t3r #73382 üzenetére
A baj ott kezdődik,ha az oktatás mellé sz*pa*ást is társít
Majdnem azt írtam ide is, hogy ez csak szemantikai kérdés, de ja, amit én oktatásnak fogok fel esetedben, azt Te magad copatásnak éled meg!
Én anno kifejezetten csíptem ezt a Debianban.
Volt olyan eset is, amikor az apt és apt-get nem tudta legyűrni az akadályt, viszont az aptitude megoldotta meg olyan is, mikor a gdebi-vel 10+ lépésből lehetett felrakni valamit, mindig kiírta melyik függőséget látná szívesen, akkor azt leszedni, próba, gdebi kiírta megint, hogy egy harmadik csomag hiányzik és ez így ment sok lépésen keresztül.(#73383) Cirbolya_sen
Na ez az egyik olyan kérdés a Linuxnál, amire még nem láttam működő választ ill nem is lehet megválaszolni. Sokszor alapból nem akarja használni a dedikáltat, ott külön rábeszélő módszerek kellenek. Pár napig volt nálam nVidia-s notebook, annál alapból az IGP ment, úgy kellett valami switchero nevű alkalmazással megböködni a nVidiát, hogy dolgozzon.
-
törölt tag
dpkg: hiba: egy művelet opciót igényel
Adja ki a dpkg --help parancsot a csomagok telepítésének és eltávolításának
súgójához [*];
Használja az „apt” vagy az „aptitude” parancsokat a felhasználóbarát csomag-
kezeléshez;
Adja ki a dpkg -Dhelp parancsot a dpkg hibakereső jelzőértékeinek listázásához;
Adja ki a dpkg --force-help parancsot a kényszerítő kapcsolók felsorolásához;
Adja ki a dpkg-deb --help parancsot a *.deb fájlok manipulálásának súgójával
kapcsolatban;
A [*]-gal jelölt lehetőségek nagy kimenetet írnak - futtassa a „less” vagy a
„more” parancsokon keresztül! -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #71057 üzenetére
hiba: egy művelet opciót igényel
súgójához [*];
kezeléshez;
kapcsolatban;
törölt tag
hiba: egy művelet opciót igényel
súgójához [*];
kezeléshez;
kapcsolatban;
törölt tag
dpkg: hiba: a csomagok sima nevét kell megadnod, nem az őket tartalmazó fájlokét
súgójához [*];
kezeléshez;
kapcsolatban;
válasz
Cirbolya_sen #68210 üzenetére
Ja, tényleg van, amikor csak ez oldja meg a gondot. Valahogy nekem érthetetlen, hogy népszerű disztrók nem is említik szinte, csak az apt-ot nyomják, mert az mennyivel modernebb az apt-get-nél.
Anno örültem neki, hogy Debiannál azért lehetett olvasni az aptitude használatáról is. -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #68204 üzenetére
Kevésbé ismert/használt az "aptitude" (talán, kissé méltánytalanul). [link]
man aptitude
Példák:
- aptitude install "programnév" (Adott program installálása)
- aptitude search "keresendő szó" (Keresés a csomagok között)
- aptitude remove "csomagnév" (Eltávolítás a konfigurációs fájlok megtartásával)
- aptitude purge "csomagnév" (Adott csomag eltávolítása minden összetevőjével együtt)
- aptitude clean (üríti a gyorsítótárat)
- aptitude show "csomagnév" (csomag információ)
- aptitude reinstall "csomagnév" (csomag újratelepítése)
- aptitude update (frissíti a csomaglistát)
- aptitude safe-upgrade (a lehető legújabb verzióra frissíti a csomagokat.)
- aptitude full-upgrade (a lehető legújabb verzióra frissíti a csomagokat, és telepít vagy eltávolít ha szükséges.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fortitude444 #68113 üzenetére
Szia!
Ha lenyitod a téma összefoglalót itt a topic tetején, már nagyon sok anyagot találsz. Továbbá még a logouton is van egy jó pár Linuxos cikk.
weiss: ezt én passzolom, szinte sosem használtam az Aptitude-ot.
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #59755 üzenetére
A PPA-t hogyan tudom törölni? Elég lesz lefuttatni ezt a két parancsot?
$ sudo apt-get install ppa-purge aptitude
$ sudo ppa-purge ppa:paulo-miguel-dias/pkppavagy
sudo ppa-purge -d xenial ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
A youtube videolejátszás is akad, nem csak a VLC player. Főleg 720p és 1080p felbontású videókat nézek.
-
válasz
#73749248 #57065 üzenetére
Azt nem tudom, listát csinál-e, de a függőségi fát egész jól meg lehet nézni az aptitude-ban. Igaz ez nem új csomagkezelő.
Anno látam valami GUI-s fa-felépítésű csomaglistát, de nem ugrik be mi volt a neve......
A gtkorphan is használható hasonló célokra. Listát viszont nem csinál, csak végig lehet böngészni a telepített csomagokat.
Xara is jó kis nézegető deb csomagokhoz:
-
-
válasz
cyber86 #55655 üzenetére
Amit telepíteni akarsz, az szerintem a 32bites változat. Nézd meg inkább a 64bitessel.
marhaságot írtam, multiarchitektúrás
Téves tipp, egy változat van fenn, de nálam nem jelez ilyen hibát csak annyit, hogy 21 csomag telepítését igényli még pluszban.Próbáld meg innen a leírás alapján felrakni terminal parancsokkal, az
apt-get install -f
hátha rendezi a függőségeket.Még jobb, ha az
apt
helyettaptitude
-t használsz, az is jobban kezeli, ha valami gond van."
Installation via command lineIf you prefer to use the command line, or if there is no graphical installer available, you can use one of these commands as an administrator:
apt install teamviewer_12.0.xxxxx_i386.deb
Older systems (Ubuntu 14.04, Debian 7 and below)
Run this command:
dpkg -i teamviewer_12.0.xxxxx_i386.deb
In case dpkg indicates missing dependencies, complete the installation by executing the following command:
apt-get install -f
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
H.Istvan25 #48603 üzenetére
Először is mit keres ott a yandex a repók között? Honnan szedted le ezt a telepítőt amit használtál? Ez a yandexes dolog mintha valami mókolt telepítő lenne.
Itt vannak az aktuális friss, live képes telepítők: http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/bt-hybrid/, szerintem szedd le a neked tetszőt asztali környezetes kiadást és tedd újra a rendszert.
A dist-upgrade parancsot viszont ne add ki normál frissítésre, az főverzió váltásra való. Neked egy sima frissítés kell. Általában az apt-ot szoktuk használni, de az aptitude is jó erre.
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Ha még nem vagy a sudo csoportban, akkor:
sudo adduser felhasználóneved sudo
ez betesz oda, csak egy ki és bejelentkezés kell utána. -
H.Istvan25
senior tag
válasz
CPT.Pirk #48602 üzenetére
Ha frissítem jó lesz? Próbáltam, de ezt írja miután rendszergazda terminálba beírtam az "aptitude update; aptitude dist-upgrade" parancsot, erre azt írja ki, hogy: "W: GPG hiba: http://repo.yandex.ru beta InRelease: Az alábbi aláírások nem ellenőrizhetők, mert a nyilvános kulcs nem érhető el: NO_PUBKEY 218017D1CC5FDB34
Nem lesz telepítve, frissítve vagy eltávolítva semmilyen csomag.
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 0 B letöltendő. Kicsomagolás után 0 B lesz elfoglalva." -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #45350 üzenetére
Az olyan mint az apt-get, csak aptitude.
Igazából nem tudom miért van két ilyen program a Debian alatt, lehet történelmi okai vannak, utána kellene nézni.
mobilizmo: ha semmi gond nem adódik akkor csak annyi a telepítés, hogy felrakod a Win10 után egy különálló partícióra. Ilyen "secure boot" cucc legyen kikapcsolva az uefi-ben, ha esetleg be lenne.
spammer: találkoztam már olyan program telepítéssel Debianon, ami csak az egyik alatt működött.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #45345 üzenetére
Ezt add hozzá a sources.list fájlhoz:
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie main contrib non-freeAztán így tudod feltenni:
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo aptitude update
sudo aptitude install steamkorobi: az lenne a következő lépés. Mondjuk Ballmer fejét megnéztem volna mikor először hallott a bash beköltözéséről...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A dpkg az egyszerűen "A" csomagkezelő. Telepít vagy eltávolít csomagokat. Ez felett áll az apt és az aptitude a terminálban, valamint a grafikus csomagkezelők.
Egyébként miért bonyolítod az életedet Windowsos kézzel letöltős megoldással? Az fbreader része a Debian csomagjainak.
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fbreaderEz megoldja a gondjaidat.
De ha nem akarsz synaptic vagy apper csomagkezelőt használni, akkor itt: [link] a "Keresés a csomagkönyvtárakban" pontban is tudsz csomagokat keresni.
-
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #39519 üzenetére
Fentebb linkeltem a 331-es deb fájlt amiből fel tudod tenni, csak előtte akkor válts vissza 3.13-as kernelre, Vivides driverek pedig a 3.19-es kernellel kijött nyílt driverek, X és Mesa, ami a 14.04.3/15.04-es Ubi-ban is van, viszont ha ezeket felteszed csak aptitude-el tudsz visszaállni alap Trusty-ra vagy Utopic-ra;
sudo apt-get install --install-recommends libglapi-mesa-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid libgl1-mesa-dri-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-dri-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-glx-lts-vivid:i386 libgles2-mesa-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid mesa-vdpau-drivers-lts-vivid xserver-xorg-dev-lts-vivid mesa-common-dev-lts-vivid libgles2-mesa-dev-lts-vivid libgles1-mesa-dev-lts-vivid libgl1-mesa-dev-lts-vivid libegl1-mesa-dev-lts-vivid libglew-dev
Wifis net meg szvsz inkább az adott chipsethez tartozó driver minőségétől, mintsem a disztrótól függ.
-
törölt tag
válasz
Patice #32488 üzenetére
Én az Ubuntumat is MiniISO-ról rakom (gyk. netinstall), és Debiant is. A lényeg, hogy szakértő módú (Expert install) telepítést kérsz mindjárt az elején, és amikor elérsz a csomag választáshoz (Software selection), kiszedsz minden csillagot a menüből. Így a végeredmény egy csupasz terminálos rendszer lesz, ahol apttal v. aptitude-dal tudod pakolászni a csomagokat.
-
andronymus
tag
válasz
_Dumber_ #28258 üzenetére
Köszönöm a segítséged!
Ez a válasza rá:Sroot@Szeba-Asztali:/home/szeba# aptitude install arandr
Nem találtam ehhez illeszkedő nevű vagy leírású csomagot: "arandr"
Nem találtam ehhez illeszkedő nevű vagy leírású csomagot: "arandr"
Nem lesz telepítve, frissítve vagy eltávolítva semmilyen csomag.
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 0 B letöltendő. Kicsomagolás után 0 B lesz elfoglalva.Hát nem tudom mi baja tegnap raktam fel a debiant és elég új ubuntunal ez simán ment magától :S
Amit meg letölöttem elakad
terminálban kiválasztom és ezt dobja vissza =====================================================================
AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
Generating package: Debian/stable
./packages/Debian/ati-packager.sh: 1: ./packages/Debian/ati-packager.sh: dpkg-architecture: not found
Error: unsupported architecture:
Removing temporary directory: fglrx-install.tET0jGsorces.list-et meg nem tudom modosítani a másik verzió ezért nem jó
Létezik h a telepítésnél rontottam el valamit ?
-
andronymus
tag
válasz
_Dumber_ #28252 üzenetére
Drivert ne mis tudom felrakni :S mert hibát dob ki mikor kiválasztom az a Debian-t és igen ez a bajom hogy duplikált ként kezeli és a kijelzők beállításban ismertlenként egy monitort lát plusz a kis monitor felbontását használja a nagyra is.
xrandr -ban a legnagyobb felbontás van
Másikat meg nem találja erre az utasításra:
aptitude install arandrés ezt a soruces.list et nem is tudom módosítani pedig root vagyok.
-
N0zer0
senior tag
Igen, az Archnál is van grafikus csomagkezelő is (de ott neked kell telepíteni, ha jól emlékszem), csak ott nem Synapticnak hívják, a terminálos ablakkezelőt meg nem aptitude/apt-get, hanem pacman, és nem .deb csomagokat kezel (mint az aptitude/apt-get), hanem archos csomagokat.
-
teleahocipöm
senior tag
Törölni akarom az SMPlayert és a SMTubot minden összetevőjével, beállításával együtt, mert nem működik rendesen, de Synapticcal nem lehet, mert amikor visszatelepítettem, a törlés előtt beállítások voltak érvényben. Gondoltam esetleg terminálban :sudo aptitude purge smplayer smtube parancs kiadásával törölhetőek lennének az összes összetevővel együtt. Jól gondolom?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26444 üzenetére
Szerintem nem nyírja ki a x.org-ot és én amondó vagyok hogy a Manjaro volt a bugos, nem pedig az X.
3.14-es kernelt már nem is tudom mióta használom, kb amióta stabil lett, egy hónapja vagy több talán?Egyszer ígyis-úgyis át kell térni az új kernelre, és az X bugja miatt meg ne kelljen már gépet cserélni.... Emberek milliói csapatják még p4 meg ősrégi 9000 szériás radeon és nv cuccokkal, aztán majd pont egy 3650 nem fog menni, mi?
BTW, már szétkínoztam ezt a rendszert és még nem találtam bugot. Persze ez nem biztosíték arra hogy a jövőben sem lesz, de engem most akkor is elkapott a Debian feeling.
Egyébként felraktam frissítéssel az új kernelt, amit így kellett volna alapjáraton csinálni:
deb http://YOURMIRROR.debian.org/debian wheezy-backports main-sort beírni a sources.list-be aztán
aptitude -t wheezy-backports install linux-image-amd64 és kész..
Én meg végigszenvedtem a két órát a forrásból fordítással
Szóval egyelőre azt mondom, hogy a fagyásokról elsősorban a Manjaro tehet, nem pedig a 3.14-es kernel. Főleg mert 3.13-mal is volt fagyás.
(#26445) CPT.Pirk:
"nem a támogatása szűnt meg a kártyádnak a Xorg részéről, csak valami bug került bele."
"meg addigra tuti ki lesz javítva a Xorg hiba"Ez azért megnyugtatott...
-
Jim-Y
veterán
válasz
guftabi96 #23056 üzenetére
Amit alattam írtak eggyel ugyanazt terminálban egy sorból meg tudod oldani:
AMD driver: driver
Le kell tölteni a drivert, majd kicsomagolni, futtatás előtt kiadni ezt a parancsot:
aptitude install linux-headers-2.6.32-5-amd64 build-essential
majd
sudo chmod +x amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.run
itt adtunk futtatási jogot a fájlra
./amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.run
itt pedig futtattuk a telepítőt.
superuserként való amdcccle (a.k.a Catalyst Control Center, telepítés után) futtatása:
gksudo amdcccle
gksudo -val kell minden grafikus programot emelt jogosultsággal futtatni sudo helyett. -
-
Penty
aktív tag
Korábban is szerettem volna már kérdezni: Mi a különbség az apt-get install és az aptitude install között? Illetve ha már itt tartunk, akkor a synaptic és a szoftverközpont között.
-
ep75w
csendes tag
üdv mindenki. win telepítésnél vannak olyan kapcsolók, hogy pl. ne ellenőrizze a memóriát, meg a lemez szabad területet. ubuntu telepítésnél ezt hogy lehet megadni? ha lehet egyáltalán.
köszi a választ
UI: van egy parancs, ami konzolban kiadja, mely csomagok lettek már telepítve. lehet az aptitude vagy apt-get tudja, de nem emlékszem már... valaki?
-
törölt tag
válasz
sptkyle #10065 üzenetére
nézd meg, hogy mi eszi annyira a processzort (például indítassz egy terminált, és a top paranccsal meglesed mi van a lista tetején).
programokat nem úgy kell telepíteni, hogy leszeded netről, az az egyik első, amit el kell felejteni windows után. erre van a remek csomagkezelő. mondjuk nem tudom pontosan mi van kde alatt, de valami synaptic jellegű cucc szokott lenni ubuntuban. ebben tudsz keresni, és két kattintással telepíteni. vagy esetleg a szoftverközpontban, de én azt nem igazán szeretem. vagy ha nagyon kúl akarsz lenni, akkor terminálban aptitude-dal
-
zodo
nagyúr
Sajnos, sehogysem sikerült a 0-ról, rendszert fabrikálnom.
De legalább ,megpróbáltam.
Igaza lett Vladinak ,én akartam és megkaptam.
Majd legközelebb, talán már sikerül.Második nekifutásra:
Próbálkoztam a telepített Crunchbang rendszeremen is, ezt azt feltenni vagy lecserélni ,de nem tünt célravezető ötletnek. ( nagyon sok mindent el kelett volna távolítani, cserélni, felrakni úgy ,hogy nem is értek az egészhez )Harmadjára:
Letöltöttem a Minimal Hardy Haron cd-t amit telepítettem " boot: cli parancsal.
Aztán, sudo apt-get install xorg gdm lxde human-icon-theme flasplugin-nonfree gksu dbusX11
Sajnos a az lxde tárolóját nem sikerült beállítanom, de végül csak sikerült felraknom a google segítségével: sudo aptitude update ill. sudo aptitude lxde
és /etc/init.d/gdm start
Login képernyő / bejelentkezés és elíndult a gyors ,de még nagyon alap rendszer ami tartalmazza azt amire gondoltam anno ,mint alaprendszer.
Persze a java még csak most kezdődik a további testreszabás során ezért még nagyon sok munka lesz vele, de majd csak sikerül összehoznom.
Kezdetnek letöltöttem, pendrivera az Opera bögésző 9.64 -es verzíóját és telepítettem volna ,ha lett volna gdebi,de mint látjátok ennek telepítése is megtörtént ,mert már az új mini rendszeremről írók.
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségnyújtásokat ,hogy eljuthattam eddig a pontig.
-
rtom
senior tag
válasz
g.gergo #6858 üzenetére
1. A root jelszó birtokában (ha te telepítetted, akkor a te jelszavad is megteszi) tedd a következőket
2. nyiss egy terminált és futtasd az alábbi parancsokatsudo apt-get update
(kérni fogja a jelszót)
sudo aptitude install --assume-yes libcupsys2 libcupsys2-dev cupsys-bsd libdbus-1-dev build-essential gs-esp openssl libjpeg62-dev libsnmp9-dev build-essential libtool libusb-dev build-essential python-imaging python-qt3 python-ctypes python-dbus python2.5-dev python python python-reportlab libsane libsane-dev libsane xsane
3. töltsd le a tarball-t, navigálj oda, ahova leszedted
cd "download könyvtár"
majd
tar xvfz hplip-2.8.10.tar.gz
és
cd hplip-2.8.10
4.
./configure --with-drvdir=/usr/share/cups/drv/hp/ --with-hpppddir=/usr/share/ppd/hpijs/HP --prefix=/usr --disable-qt4 --disable-foomatic-ppd-install --enable-doc-build --enable-qt3 --enable-gui-build --enable-foomatic-drv-install --disable-pp-build --enable-network-build --enable-dbus-build --disable-hpijs-only-build --enable-scan-build --enable-fax-build
remélem, 32 bit-es verziód van
5.make
6.
sudo python ./installer/fix_symlink.py
sudo make install
7. USB kábel kihúz-bedug; PC restart
8.sudo hp-setup
innentól grafikus felületen bütykülheted, hajrá!
-
czappa
aktív tag
Egy kérdés ami már régóta foglalkoztat:
Ha egy progit forrásból szeretnék telepíteni, akkor - jobb esetben - megadják, hogy mely csomagok a függőségei.
Hogyan tudom ellenőrizni, hogy milyen csomag, lib van a gépemen?
(Ha már forrásból telepítenék, akkor az apt-t, synapticot és társait hagyjuk, már csak azért is mert nincs aptitude minden disztrón).
Példa: [link] (tudom nem jó példa mert debianos és telepíthetném apt-vel, de mint mondtam tegyük fel ez most nincs)
Függőségek:
"
libc6 (>= 2.3.5-1) [not alpha, i386, ia64]
GNU C Library: Shared libraries
also a virtual package provided by libc6-udeb
dep: libc6 (>= 2.3.6-6) [i386]
#
dep: libc6.1 (>= 2.3.5-1) [alpha, ia64]
GNU C Library: Shared libraries
also a virtual package provided by libc6.1-udeb
#
dep: libncurses5 (>= 5.4-5)
Terminálkezelő osztott könyvtárak
"
Pl. a libncurses5 -t még csak-csak megtalálom a /lib-ben "libncurses.so.5.6" név alatt, de gondolom nem mindig ilyen egyértelmű a helyzet. No meg nem csak "lib" lehet függőség.Tehát a kérdés mégegyszer: Van valamilyen "kultúrált" módszer arra, hogy (synaptic és társai nélkül) megállapítsam milyen csomagok, programok vannak a rendszeremben?
Előre is köszi.
-
Vladi
nagyúr
válasz
NovaBlue #4622 üzenetére
Hosszú és kemény menet lesz...
1. Ki kell adni azt a parncsot. Ez kiszűri a logból, hogy mi a hiba. (Illetve mire figyelmeztet. Akkor EE helyett WW-t írj.)
Persze nem tudod hol kiadni. Sebaj. ctrl + alt + F1 (2,3,4,5,) billennyűkkel kapsz egy terminált. Ott add ki.2.
sudo aptitude purge gnash
3.
Indítsd terminálból és nézd meg a kimenetét. Ha valami signal 11 akkor űberszívás.4.
Most mondjam azt, hogy korai az a debian? Hova milyen grubot raktál. Milyenek a partícióid... stb. az ilyenkor szokásos visszakérdezések. (Nem lehetne ezeket megspórolni?)
5.
Unrar csomag fel, utána ahogy épp jól esik. (Én sokat kattingatok ilyenkor az egyik fájlon.)
6.
Állítsd át másik kimenetre. Mplayer beállítások között lesz a video részen. Lejátszóprogram újraindítást igényel.7.
/var/log/messages
szerintem lesz benne beszédes valami. -
törölt tag
válasz
Core2duo6600 #4023 üzenetére
ubuntuban van automatic update, nem? vagy az csak ertesit?
vagy aptitude-ot beteszel cron-ba es az mondjuk naponta/hetente korulnez
vagy beirod ezeket egy szkriptbe es lefuttattatod a juzerekkel:
'sudo aptitude -y update && sudo aptitude -y upgrade && sudo aptitude -y dist-upgrade && sudo aptitude autoclean' -
Lortech
addikt
válasz
Claudius #3025 üzenetére
Fel kell rakni a megfelelő csomagokat, és az megcsinálja magának. Én nem csináltam semmi extrát, csak felraktam synapticcal a java-t ubuntura, és megy a firefoxban. Hogy pontosan melyik csomi teszi lehetővé, azt passzolom, de szerintem egy sun-j2re1.4, vagy 1.5, 5.0,6.0 megteszi.
Ismerkedj meg szerintem közelebbről az aptvel, aptitude-dal, synaptickal. A másik kérdést nem tudom, de apt-cache search sun-java, vagy apt-get install sun-java után két tab megnyomása kilistázza neked a lehetséges neveket, te pedig kiválaszthatod, mit szeretnél felrakni, és akkor pl: apt-get install sun-java6-bin. Kevés olyan általános eset van amikor kézzel kell felrakni valamit.
#3016- én telepítettem nulláról alsa-t, és működött 7.04-en. Szintén realtek (850) és intel8x0. (ez alapján csináltam [link]) -
VladimirR
nagyúr
menj fel vele ph-ra, menj be egy topic-ba, probalj meg a legordulo lista segitsegevel az utolso oldalra ugrani
vagy probalj meg az emali cimre kattintani
ezekhez pl javascript kellene
radio: kozben eszembe jutott, megnezem, hatha az mpg321 tud ilyet - tud, elnezest a kerdesert (mondjuk ennek meg most mas baja van)
166-os mmx-re nem sok kedvem van x-et tenni, foleg, hogy osszesen egy 2g-s hdd all rendelkezesemre (nem, a kororaa-t nem ezen akartam megnezni)
p.s.: megtertem, na (komolyabban: linux-olgattam en eddig is, csak elhanyagoplhato minosegben, most azonban van ra egy kulon gepem, megha ily' regi is)
Jester01:
egen, elvileg ugy mukodik, ahogy mondod, viszont honnan tudom telepiteni? apt-get nem akar ilyet talalni, ''see''-re meg hogy keressek? apt-get install see azt mondja nincs ilyen, es aptitude-ben sem talalok
[Szerkesztve] -
Szerintem telepitsel Debiant. Azon belul is a legujabb stable verziot, aminek a kodneve Sarge. Ennek a telepitese kib*szott konnyu.
Beteszed a cd-t, rakerdez mit szeretnel, beirod ''linux26'' (hogy 2.6-os kernelt rakja), utana egy ket kerdes, aztan ha jol emlexem 4 fele telepitorendszer kozul lehet valasztani, abbol kivalasztod az ''aptitude''-ot es mar rakja is ami kell. Mondjuk ha nem kell minden szoftver, eleg letolteni az elso 3-5 cd-t. arrol minden felmegy, amire szukseged lehet, ha meg van net kapcsolat otthon (szelessav), akkor boven eleg az elso cd is.
Miutan felment lehet vele baszakodnipl elkezdhetsz kernelt forditani.... meg ilyen aprosagok
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-7G I 16GB I 512SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- iKing.Hu - Motorola Razr 50 Ultra Midnight Blue Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest