- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11961 üzenetére
Egy mondatban:
"As always, please make sure to merge your pacnew files!"És ezt érdemes elolvasni: http://allanmcrae.com/2011/12/pacman-package-signing-4-arch-linux/
-
MacCaine
őstag
válasz
Fooler89 #11686 üzenetére
Utolsó tipp: ezt végigolvastad már? Mintha lenne benne pár működőképes megoldás.
-
Truman
senior tag
válasz
Fooler89 #11556 üzenetére
Nem nekem van vele bajom, hanem a család többi tagjának, én értek angolul, nyelvvizsgám is van, és az alapvető Linux parancsokkal is tisztában vagyok. De csak azért meg nem veszek Windows -t mert az full magyar.
Az Ubuntu egyébként pont rossz példa, mert azzal próbálkoztam pár hete. Hiába volt magyarra állítva a nyelv, még az fele se volt magyar. Az ilyen "langyos víz" politikát meg sosem szerettem, vagy csinálják meg normálisan a fordítást, vagy akkor inkább neki se kezdjenek, és hagyják full angolul, mert ez így csak kókányolás. -
Vladi
nagyúr
válasz
Fooler89 #11550 üzenetére
most jó. A megoldásból látszik, hogy frissebb, vagy patchelt xorg kellett neki. De simán lehetett a kde is a megoldás.
Ezt a részét nem értem a problémádnak, nem mindenki használ archot, így kevesen vannak napi szinten képben. Én szívesen segítek ha tudok, de sokszor nem bírom követni a fórumot sem.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11530 üzenetére
Aki ATI kártyát használ, az készüljön fel a szívásra
Szerintem jóval többen vannak nvidiások, ezért nehezebben kapsz itt választ, mondjuk én a hivatalos arch fórumot használtam volna helyedben.Szerintem vedd ki a catalyst repót, és az [extra]-ban levő xorg-ot telepítsd (elvileg a cache-ben még benne kell legyen, hacsak nem ürítetted közben). Ha működik, fuss neki megint a catalystnak.
Amint a logban látszik, nem találja a modulokat (ati, vesa stb) és a végén közli is:
No drivers available.A vesa a legáltalánosabb, így a legnagyobb a valószínűsége, hogy azzal működni fog.
Még annyit, hogy a repók sorrendje nagyon nem mindegy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fooler89 #11530 üzenetére
Az Arch Linux nem igazán a kezdőknek való Linux, ez meg a kezdők topicja. Szerintem próbálkozz a "A nagy Linux Topic"-ban,
Pl. Debianon a hivatalos Ati driver telepítése, mindössze 4 csomag telepítése a tárolókból és egy egyszeri konfig futtatása.
Valakinél olvastam Archal kapcsolatban, hogy pl. még az is 1 napos molyolást vett igénybe, hogy legyen hang a hangszórón, mert a felhasználó alapból nem tagja a zenét lejátszó csoportnak. Kb. konyhanyelven.
-
Fooler89
őstag
válasz
Fooler89 #11525 üzenetére
Ennyire bonyolult a kérdés vagy csak arch linux különbözik a többi linuxtól???
300-ra is válaszoltok, hogy melyik a legjobb linux disztribúció, de ha már komolyabb dolgokról van szó akkor csak egy-két lelkes nem állandó tag próbál meg nekem segíteni.
Szomorú ez a "linux"-os közösség....... -
stork13
aktív tag
válasz
Fooler89 #11505 üzenetére
Mi lenne ha nem downgrade-elnéd hanem pacman -Rs paranccsal leszednéd?
Aztán feltennéd a helyes verziót.Szerk.:
Vicces azért:
Először ezt írja:
":: xorg-server-catalyst-maximize-fix: igényli a következőt: xf86-input-evdev"
Aztán most meg:
"A(z) xorg-server-catalyst-maximize-fix és a(z) xf86-input-evdev ütközik egymással (xorg-server<1.10.99.902). Eltávolítja a xf86-input-evdev-t? [i/N] i"Valami nem kerek, egyszer kell neki az evdev aztán meg ütközik vele, talán az xorg-server verzió miatt..
Szerintem szedjél le minden csomagot és függőségeit (pacman -Rs xxxx) ami az ati-val és X-el kapcsolatos aztán nulláról kezd el újra. -
Fooler89
őstag
válasz
Fooler89 #11504 üzenetére
"Comment by: Vi0L0 on Wed, 12 Oct 2011 15:38:59 +0000
catalyst isn't working with fresh xorg-server 1.11
use [xorg110] repo: https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI_Catalyst#Xorg-server_repositories"Tehát felvettem ezt a repot, de sajnos nem tudom, hogy tudnám downgradelni a xorgot?
-
Fooler89
őstag
válasz
Fooler89 #11503 üzenetére
[root@fooler fooler]# pacman -S catalyst
függőségek feloldása...
figyelmeztetés: körkörös függőséget észleltem:
figyelmeztetés: a(z) xorg-server-catalyst-maximize-fix csomag saját catalyst-utils függősége előtt lesz telepítve
belső ütközések keresése...
:: A(z) xorg-server-catalyst-maximize-fix és a(z) xorg-server ütközik egymással. Eltávolítja a xorg-server-t? [i/N] i
:: A(z) xorg-server-catalyst-maximize-fix és a(z) xorg-server-common ütközik egymással. Eltávolítja a xorg-server-common-t? [i/N] i
:: A(z) catalyst-utils és a(z) libgl ütközik egymással. Eltávolítja a libgl-t? [i/N] i
:: A(z) catalyst és a(z) ati-dri ütközik egymással. Eltávolítja a ati-dri-t? [i/N] i
:: A(z) xorg-server-catalyst-maximize-fix és a(z) xf86-input-evdev ütközik egymással (xorg-server<1.10.99.902). Eltávolítja a xf86-input-evdev-t? [i/N] i
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: xorg-server-catalyst-maximize-fix: igényli a következőt: xf86-input-evdev
:: intel-dri: igényli a következőt: libgl=7.11
:: mach64-dri: igényli a következőt: libgl=7.11
:: mga-dri: igényli a következőt: libgl=7.11
:: r128-dri: igényli a következőt: libgl=7.11
:: savage-dri: igényli a következőt: libgl=7.11
:: sis-dri: igényli a következőt: libgl=7.11
:: tdfx-dri: igényli a következőt: libgl=7.11 -
Fooler89
őstag
válasz
Fooler89 #11500 üzenetére
Na kezdődik az Ati driverrel a szívás.
Sikerült Gnome-ot felvarázsolni, az ati opensource driverrel de ez a driver még a 1920*1080-as kijelzőmet se ismeri fel. (1280x1024-ben nyomulok most)[link]
Ezt a leírás követve felvettem az ati repot, majd telepítéskor arra panaszkodik, hogy
:: xorg-server-catalyst-maximize-fix: igényli a következőt: xf86-input-evdev
Ezt sehogy se tudom megoldani, ebben kérnék segítséget.
Próbáltam AUR-ból feltenni a a drivert ott is meg a xorg-server csomag nem tetszett neki. Ezért felvettem a xorg110 ami a leírásban található repo erre pacman -Syu kapok egy ilyet.
figyelmeztetés: licenses: a helyi (2.9-1) újabb, mint core (2.8-1)Egy másik kérdésem lenne, hogy aki ati kártyával rendelkezik az melyik drivert használja és milyeneket a tapasztalatai?
-
Fooler89
őstag
válasz
Fooler89 #11499 üzenetére
Na még utoljára tettem egy probát a 201008-al és bebootolt. A változás csak annyi volt, hogy a linuxnak hagyott formázatlan rész meg volt particonálva. Ha valaki mostanába szándékozik telepíteni archot akkor erre figyelje. Jelentem az update félig lefutott, remélhetőleg a localegen.sh-t kell csak törölnöm és ez is helyre jön. (gyanum erős mivel a glib csomag nem akart frissülni.) Este remélem sikerül megnéznem ezt a gnome 3-at.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11119 üzenetére
Próbáld meg használni az archwiki-t, ott szinte mindről találsz - kiváló - leírást: https://wiki.archlinux.org/index.php/Display_Manager
Szerk:
kipróbáltam a clyde-t, de nekem a pacman kiválóan megfelel, s amikor lusta vagyok, az aurget-et használom, ha az AUR-ból akarok valamit felrakni (vagy frissíteni az innen származó csomagokat). -
törölt tag
válasz
Fooler89 #11117 üzenetére
Mármint mi tűnt bonyolultnak? Az lxde vagy a felrakása? Utóbbi nem bonyolultabb, mint bármely *de, szvsz. Az lxde maga pedig szintén egyszerű.
AZ indításról:
én az /etc/rc.conf-ba, a démonok közé raktam az lxdm-et. Hibátlanul, gyorsan indul (VBoxban). Az inittab-ban nálam alapból /usr/bin/xdm indul. E helyett /usr/sbin/lxdm-et írva, viszont az /etc/rc.conf-ból kiszedve (teszt okán, gondolván, nem kell démon) nem indul ablakkezelő.
De megnéztem: ugyanezen inittab-bal, de rc.conf-ban gdm démonnal sem sokkal több a processzor, messze nem 100%, mondjuk 2% helyett 10%. -
Fooler89
őstag
válasz
Fooler89 #11116 üzenetére
Na tegnap sikerült feltenni a lxdet, de így első ránézésre elégé bonyolultnak tünt szóval feltettem egy gnomeot és jelenleg azt használom.
Ugye feltettem a gnomeot amit deamonnal indítok (gdm). Ezzel az a probléma, hogy a gnome-setting 100%-on használja a cput. Egy kicsi bele ástam magam a témába ahol azt ajánlották többen is, hogy /etc/inittab-al indítom akkor ez megszünik.
Hogy tudnám elindítani inittab-al a gnomeot? Meg ha már témánál vagyunk akkor érdekelne az lxde indítása boot-al együtt(inittab).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest