2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux disztribúció ajánló

A korábbi cikkből kimaradt rengeteg disztró, amelyek ebben a folytatásban kapnak helyet.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, Chakra

A korábbi linux ajánló cikkből kimaradt rengeteg disztró. A fórumban "előkerült" még néhány, bekerülnek ebbe a folytatásba.

A kipróbálási lehetőségek és más hasznos infók a korábbi cikkben voltak, így ezekre itt nem térnék ki.

Chakra

Többször ajánlotta CPT.Pirk, sokan kipróbálták, én is telepítettem virtuális gépre és valóban nagyszerű. Az Arch Linux változataként kezdte, de már önálló disztribúció.
Gyorsan indul, rögtön egy bootmenüben találjuk magunkat.

Első lépésben nyelvet választhatunk. Sajnos a magyar még nem része a LiveDVD-nek, de telepítés után letölthető egy kattintásra. Aki lusta görgetni -mint én- az telepítse angolul, lelkesebbek lefelé görgetve a nyelvek között megtalálják a magyart is (CPT.Pirknek +1) Ezután négy lehetőségünk van: csak nyílt driverek, klasszikus (fallback) mód, zárt meghajtókkal vagy terminállal indíthatjuk.

A szokásos KDE asztalt kapjuk, rengeteg kiegészítővel, widgettel és programmal előre telepítve - nem véletlen az 1,5 GB-os telepítő.

A programok közül néhány fontosabb: Dolphin fájlmenedzser, XBMC média központ, Minitube Youtube-kliens, Kdenlive videószerkesztő, Libre Office csomag, ami még hiányzik azt pár kattintással letölthetjük.

Sebessége nagyon jó, a testreszabhatóság a KDE erőssége, ez itt sem változott. Ami fontos még, hogy "half-rolling distro": az alkalmazások frissülnek folyamatosan, de a rendszer magját csak az alaposan tesztelt, stabil verziókkal frissítik.


Ubuntu Chakra asztal Unity-módra :)

GTK alkalmazásokat is telepíthetünk a "bundle manager"-ből, amiben már a jelentősebbeket "átcsomagolták" Chakrára.
Kevesebb program érhető el rá, mint pl. Ubuntura, cserébe tesztelt, stabil csomagokból lehet válogatni.
Lehet fordítani is, illetve kérhető alkalmazás a Chakra repóba is.

Nálam mindent rögtön felismert. CPT.Pirk már nyúzza használja egy ideje, még nem hallottam panaszkodni :) Aki kedveli a KDE asztali környezetet az feltétlenül próbálja ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.