Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0
üzenetére
SSD-s topikban nincs jó tapasztalat az Adata SSD-kkel, nem is ajánlottak. Tudom, ott azért van egy Samsung kultusz, amit én kicsit furcsállok, de mindegy. Én a WD merevlemezeivel elégedett vagyok és az SSD-kről is jókat írnak, legalább a firmware stabil rajtuk, ami nem mondható el pl. a Samsung meghajtókról.
Még a Micron dolgokat szeretem, abból is van egy MX500. -
válasz
urandom0
üzenetére
Az is lehet, hogy nem táphiba van, csak éppen túl sok a külső meghajtó és van köztük 3,5"-ös is!
(egy WD Black HDD 6,8W-ot beszippant önmagában, ami nem tűnik elsőre soknak...)Egyébként systemddel is lehet fix mount pointot beállítani
No ez nekem még kínai, sok mindent lehetne csinálni systemd-vel, néha gondolok is rá, hogy meg kéne jobban nézegetni, de eddig csak a systemd services-t használtam, mondjuk ezt nem lehetett megószni sajna... A többi résszel úgy vagyok, mint az UEFI-vel, majd ha muszáj lesz, valamit majd csinálok vele.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
urandom0
üzenetére
A kolléga esetében, mivel instabil tápegységekről tett említést, talán a lehető leghasznosabb dolog az, ha az amúgy fixen csatolt meghajtónál megnyekken a boot folyamat, mert normál esetben akkor a user tudja, hogy gondok vannak. De neki is említettem, hogy qrvára nem szerencsés instabil/alulméretezett tápegységgel használni a meghajtóit.
De beírhatja a nofailt, sok vizet nem zavar, mint ahogyan az FSTAB sem, ha az aktuális meghajtóra van kihegyezve a bootolás a GRUB-ban. Még azt is megkockáztatom, hogy akár trikolórra is festheti a boxot/gépházat, tök mindegy a piszkált kérdés szempontjából.

-
válasz
urandom0
üzenetére
& #99691 tordaitibi
Tök mindegy, hogy technikailag külső vagy belső, ha az FSTAB-ban fel van csatolva és eltávolításra kerül boot előtt, akkor ugyanúgy 90 sec boot leállás van mindkét esetben, míg ha fizikailag nem kerül eltávolításra a device, akkor lefut a normál boot. A
nofailcsak azt ignorálja, hogy külső vagy belső FSTAB-ba csatolt eszköz eltávolításakor ne álljon le a boot folyamat 90 sec-re (vagy amennyire be van állítva).Vagyis bár külső, de a rendszer része fixen.
Tibikomám, itt ellentmondasz önmagadnak!

-
daninet
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Tumbleweed-et használok egy ideje de előbb utóbb újra fogom telepíteni egy éves kiadású disztróra, jelenleg Leap a befutó.
Nem Tumbleweedel van a baj, hanem KDE a probléma, minden egyes verzió update bugos mint a fene, Opensuse meg kb 3 nap tesztelés után berakja a repóba. Hetente frissítek és összeszorított farpofával ülök most mi nem fog működni. Kicsit kezd elegem lenni a rolling modelből, munkára használom a gépet. Más desktoppal jó lehet, nem tudom mi a szituáció arrafelé.
Slowroll egy béta, és nem garantálják a 100%-os dependency kompatibilitást. Az is csak akkor ajánlott ha van kedved szórakozni vele.
Szerintem fórumtárs is hasonlóan stabil dolgot keres ezért éves kiadású modellben Leap vagy Fedora Workstation ajánlott -
válasz
urandom0
üzenetére
Én így használtam, mindenféle dash to dock és egyebek nélkül, és szerintem EZ a megoldás nem produktív.
Sokáig én is így használtam, hogy a munkaasztalok között váltogattam a gyorsgombbal. Egy asztalra max 2 ablakot raktam ki. Most már kicsit máshogy néz ki, de túl sok kiterjesztés nem kellett hozzá, konkrétan csak 3 darab.
Dash to Panel, ArcMenu és Desktop Icons NG.
-
daninet
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Ez már megszokás és ízlés téma. Számomra a legjobb a KDE megoldása ami a windows taskbar és egy widgetes dock keveréke. Arra a panelre azt rakok amit akarok és ahova akarom. A munkám csak teljes képernyős ablakokban értelmezhető (anydesk, VM, tervezőprogramok, excel stb) így ezek a lebegő meg jobbra-balra dockolt dolgok sosem működtek. Kicsit idegesítő is nekem toszigálni az ablakokat, akkor már inkább külön desktopra dobom őket vagy elhatározom magam egy tiling window manager mellett

-
válasz
urandom0
üzenetére
Nem tagadom, van egy erős szubjektív megítélésem is a Gnomemal kapcsolatban, amiért hajlok afelé, hogy őket használjam. A Gnome egy open source projekt és igen régóta látja el a Linux alapú rendszereket asztali környezettel, ráadásul ezek igen népszerűek voltak mindig is, nem véletlenül. A Gnomeból forkolt ki a Maté, a Budgie, a Cinnamon, plusz akikről nem tudok. Iszonyat mennyiségű kiegészítő érhető el hozzájuk, igen jól testreszabható környezet és nem mellesleg a Gnome mögötti alapítvány a Flathubot is backeli, ami miatt pláne megérik az adományaikat.
Úgyhogy részemről hajrá Gnome!De Fedorán, Manjarón és Ubuntun használgattam, ezeken mindig volt vele valami probléma.
Az első kettő többé-kevésbé rolling disztró, szóval elképzelhető, hogy bef*sik rajtuk valami.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Támogatom a leszidást

Én is nagyon szerettem, mejd egyszer közölte hogy nem érhető el ez, az, aztán meg már semmi.
Ment a levesbe pedig tényleg kedvenc volt.
Viszont az ikonkészlete a Gnomenak fenomenális (szerintem).
Egyszer valahonnan sikerült lementenem a teljest, féltett kincsek között őrzöm és azt használom azóta is. -
válasz
urandom0
üzenetére
A Gnome Szoftver sose volt a helyzet magaslatán
Ez nem igaz és szerintem nem is a Gnome a ludas, hanem, mint írtam valószínűleg a Fedora valamelyik tárolója akasztja meg a betöltési folyamatot. Akkor Debianon miért nincs problémám vele?
Lassan ennyiből is inkább a Debian felé húzok, mert ami friss csomag kell, azt inkább behúzom Flathubról, minden másra meg ott a Debian stabil csomagjai. -
-
Rimuru
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Es egy remalom lenne az uzemeltetoknek (es a fejlesztoknek is)... Nem az alkalmazas fellelossege hogy mi hova kerul hanem a csomagkezeloe. Plusz csomo egyeb kerdest is felvetne egy hasonlo megoldas, pl hogy kap root jogokat a script?, stb..
TLDR: Linuxon barmikor ki tudsz cserelni(/torolheszt,stb) megnyitott fileokat (ami lehet egy binaris is, akkor is ha az fut). Amit az update elott nyitottak meg azok a regi inode-ot hasznaljak az uj megnyitasok pedig mar az updateltet fogjak. Egy binaris eseten ha betolt mindent a memoriaba indulaskor akkor a menet kozbeni update azert nem szamit mert mar nem nyul a filesystemhez futas kozben (legtobb esetben ezert nem okoz problemat az update), de ha egy program valamiert futas kozben olvas diskrol az problemat tud okozni mert akkor mar az updatelthez fog hozzaferni (ezt csinalja a firefox de ok le kezelik, ezert kapsz egy szep uzenetet ahelyett hogy pl crashelne).
-
válasz
urandom0
üzenetére
Windows alatt úgy szoktam frissíteni, hogy Beállítások -> Súgó -> Névjegy. Ott elkezdi frissíteni. Debianon meg terminálon keresztül apt update && apt upgrade.
Sőt most raktam fel Gnomera egy package-update-indicator nevű csomagot. Praktikus. Ráböksz egy ikonra, majd felugrik ez az ablak és felajánlja, ha van éppen frissítés. Ez mellett mondjuk az unattended-upgrades is fent van, ami elvileg automatikusan frissít mindent.

-
Rimuru
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Ez mindenhol igy mukodik ahol futas kozben tudsz frissiteni. Sok alkalmazasnal ez nem okoz problemat de a firefox pont nem ilyen. Hogy miert igy mukodik az mar nem kezdo topic.
Masik hogy ez max akkor fordul elo ha auto update be van kapcsolva vagy elfelejtetted hogy frissitettel firefoxot...
-
-
válasz
urandom0
üzenetére
Nálam Fast startup kikapcsolva és tudok hibernálni, van híberfile.sys és működik is.
A Fast startup függvénye a hibernálás, anélkül nem megy, de hibernálni lehet a gyorsindítás kikapcsolásával.
Az egy dolog hogyha favágó módszerrel letiltod a hibernálást akkor persze hogy kikapcsok a gyorsindítás de ha ezt guiról kapcsolod ki (Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Energiagazdálkodási lehetőségek\Rendszerbeállítások/Főkapcsoló funkciójának megadása/A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása) akkor a hibernálás megmarad. -
-
-
-
RaZroX
addikt
válasz
urandom0
üzenetére
Ez így nekem teljesen belefér, bár sosem csináltam főverzió frissítést Linux alatt. Apple-nél hibátlanul ment, Microsoftnál már meg sem próbálom mert mindig megszívtam.
#98482 CPT.Pirk
Sosem próbáltam őket, igazából Ubuntuval, Minttel és Fedorával van csak érdemben tapasztalatom. Ezek közül a Fedora vált be nem csak legjobban, de probléma mentesen is. Kifejezetten szeretem, hogy Flatpak alapértelmezett, bár tudom, hogy ezt nem mindenki szereti.
Ubuntun valamiért mindig gyakrabban futottam bugokba, problémákba.. valószínűleg nagy része user error volt, de akkor is negatívabb az élmény így.
Mint meg szép és jó de nem rajongok a Cinnamon-ért, meg egyébként is.. akkor már Ubuntu. -
válasz
urandom0
üzenetére
Én egyszer kipróbáltam. Nem volt vele gond, de pont az a baj, amit CPT is írt, hogy késnek a frissítések. Azért a Fedoránál nem szarral gurítanak, ott áll mögötte a Red Hat és az IBM.
Ha választanom kellene, hogy Nobara vagy Fedora, akkor egyértelműen az utóbbira tenném a voksom, még akkor is, ha valamennyire kézzel utána kellene hangolnom, hogy játékra alkalmas legyen.
Egy Steamet feltelepíteni nem nagy ügy, vagy egy Nvidia drivert, azért én egy garázsdisztrót nem töltök le.
-
moleculez
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Ezek addig működnek jól amíg az egyes (
szubkúltúrák) szakterületek a saját kis ökoszisztémájukat karbantartják, és/vagy találnak hozzá szponzort mert elég fontos (vagy annak eladható).
Pl a Pythonos data science toolok, machine learning frameworkok tök jól működnek, pedig rengeteg függőséggel dolgoznak körbe-körbe.A nagyobb projectek mint pl a TensorFlow az más, az gugli fejlesztés, Pytorchba az Apple rakott egy zsák pénzt meg erőforrást hogy legyen rendes, hivatalos Apple Silicon implementáció.
-
moleculez
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
ChatGPT javaslatára hozzáadtam az alábbit:
Elég hosszú volt az eredeti nem hasonlítottam össze mi hiányzik.Plusz ugye chmod +x …/.desktop fileon.
Azt nem értem hogy egy DE váltás hogyan/miért basztatta a .desktop filet?
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Microsoft Edge
Comment=Browse the web
Exec=/usr/bin/microsoft-edge-stable %U
Icon=/usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/microsoft-edge.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=Network;WebBrowser;
StartupNotify=true -
válasz
urandom0
üzenetére
Ha nem snap csomag lenne, akkor is frissülne a Firefox, mivel LTS a rendszer. Fura is lenne, ha nem ezt tenné, mivel akkor mi értelme lenne magának az LTS verziónak? Linux Mint 20.04 alapú verziója is kapja a friss Firefoxot 2025-ig, amíg nem lesz EOL a verzió.
-
vizcsap
tag
válasz
urandom0
üzenetére
Köszi az infót!
Közben átraktam egy másik vezérlőt használó külső házba az SSD-t és így hibátlanul indul minden alkalommal a rendszer.
Hogy az utókornak meglegyen: nálam RTL9210B vezérlővel mindig elindul a rendszer, JMS583-al csak néha, illetve trükközni kell, hogy elinduljon.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Alapból én is annak gondoltam, mivel ezek a weboldalak a Linuxos verziót dobják fel, ha Linuxról böngészek rájuk, csak azért írtam, hogy lehet mégsem az, mert nem ismerem a Vibert, a weboldalát sem, viszont a letöltött appimage meg se mukkant, amikor kattintottam rajta. De akkor így ez is tiszta, köszi a pontosítást!

Ha nincs különbség közöttük, akkor egyértelmű, hogy .deb és .rpm verzió...remélem azért használja még ezeket is valaki.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Közben kukáztam a 'csába. Felraktam inkább az MC-t, az már nem mai gyerek, csak stabilabb.Addig-addig szórakoztam a külső merevlemez házzal, hogy úgy néz ki rájöttem a hiba okára... Szerintem az alaplapom. A hátsó I/O USB 3.0 portok nem működnek rendesen a HDD-vel, vagy telejsítményteszt, vagy hosszabb írás során megszakad a kapcsolat a lemezzel. Ugyanez az előlapi USB 3.0-n nem fordult elő, pedig vagy 4x leellenőriztem tegnap. Kipróbáltam másik gépen is az írást, ott is működött az USB 3.0-n.
Szóval szerintem alaplap... Még valami BIOS beállítást megpróbálok eszközölni, de szerintem elengedem. Így is jól használható kis cucc.
-
paolinho
addikt
válasz
urandom0
üzenetére
Az mit jelent (vagyis honnan tudhatom), hogy sima szkriptfájl a fájl? Illetve a felső kép a kicsomagolt rom maga. Akkor ott nyitok egy Terminál-t és írom be konkrétan a ./linux_fastboot_update_rom.sh parancsot?
Ha az sh-ra rákattintok, akkor kapom a második képet. Az már konkrétan olyan, mintha egy Terminál képe lenne, de nyilván nem az, csak az ilyen kinézetű.
Bevallom, ez egy kicsit cifrább így Linux alól, de jó lenne megtanulnom ezt is! -
törölt tag
válasz
urandom0
üzenetére
Én már többször nekifutottam a wayland-nek, de végül folyamatosan a X-nél maradtam.
1. Képtelen vagyok gamma értéket állítani wayland-en. Egyszerűen nem találtam működő megoldást. (laptop kijelzőnél másképp nem tudok)
2. Skálázás esetén (200%) a legtöbb alkalmazás a 4k képernyőt FullHD-nak látja.
Például Kodi-val nem tudok egy 4k filmet eredeti felbontásban nézni, mert FullHD lesz belőle.3. Nvidia esetében 2 éve még csúnya glich-ek voltak, most nem tudom mi a helyzet.
Az xorg öreg és olyan amilyen, de legalább nincs gondom vele.
-
moleculez
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Elméletben ez nagyon jól működik gyakorlatban pedig nem értjük miért nem tudják rendesen felkonfigolni hogy működjön is. Nálunk is szépen vezetik ki ezt a megoldást, mert sokkal nehezebb kezelni egy virtuális rendszert (távolról) mint egy localt. Pár ezer gépet üzemeltetünk és ha probléma van akkor az a legacy szerveres szarokkal van. (Ha nem akkor a szokásos Windows faszságok: eldobta XY drivert, ez eltűnt, az nincs ott🤷🏼♂️)
Ahova kell virtuális elérés (külsős vagy partner cégek) na nekik Azure VM jár, és működik is jól, rendesen lehet managelni.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Az agresszív kismalac egy fenyőfaágon üldögél. Arra megy a medve és megkérdezi:
– Mit csinálsz itt, kismalac?
– Cseresznyét eszek.
– De ez egy fenyőfa!
– Kuss! Hoztam magammal___________________________
No ez csak úgy eszembe jutott Tibikomám hsz-éről, amire nem is kellett volna reagálnod. Nem azért írta, időnként ki kell puffognia magából, ami beszorult, erre vannak ezek a miniblogok!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0
üzenetére
Időnként munka miatt foglalkoznom kell pythonnal, mert kutatói rendszerek meg hasonlók mind pythonban írt programokra épülnek, jellemzően Linux alá... De basszus azt a katasztrófát amit a telepítés és a beállítás jelent egy ilyen pythonos környezetnek, az valami hihetetlen szopás. És ez ráadásul platform független, Windows alatt is egy borzalom.
Rowon: igazából némileg csökkenő tendenciát mutat a Windows asztali fronton, amit egyrészt a W11 sikertelensége okoz, másrészt meg a Linuxokon az AAA játék lehetősége.
Amit meg kéne ugrani a Linuxnak, hogy a Windowsos "munka programok" az OS mindenféle belső megoldása köré vannak fejlesztve, és így egy wine nem tud velük megbirkózni, szemben az önálló egészet alkotó játékokkal.
Ez talán változik majd a jövőben, ha folytatódik a desktop Linuxok terjedése.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Linux elterjedtsége csak akkor fog növekedni, ha a Windowst annyira elszarják, hogy tényleg használhatatlan lesz.
Én nem tartok ettől, hiszen a népszerűsége már 30 éve töretlen. Plusz ott vannak a visszatérő és megoldatlan problémák, amik már évek óta nem változtak, vagy olyan lassan változnak, hogy a Windows-zal nem tudnak lépést tartani. Szerintem ezek a problémák:
- A Windows előretelepítetten érkezik rengeteg gépre.
- Hardvertámogatás problémás.
- Túl sokféle csomagtípus.
- Túl sokféle disztribúció, a kezdők elvesznek a választékban.
- Sok kulcsfontosságú szoftver csak Windowsra van megírva, Linuxra nem.
- A Windows infrastruktúra ki van épülve, míg a Linux nem.
- Általános iskolától kezdve az oktatásban csak a Windows szerepel, a Linux nem.
- Linux rendszergazdák alkalmazása drágább a cégeknek.
- Az ingyenes Linuxoknál nincs support, képtelen vagy fórumokat látogatni és külföldi anyagokat olvasgatni, ha tanulni akarsz.
- A kényelmes és felhasználóbarát grafikus kezelőfelület sok helyen hiányzik.
- Inkább olyanoknak való, akikben van fogékonyság a számtech dolgok iránt. -
moleculez
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Itt most bocsánat hogy belevau, mert a pythont azt nem illik tobb valtozatban telepíteni, kell nekik külön virtuális környezet ha jót akarsz a mentális egészségednek meg a bútoraidnak. Az a baj hogy fel lehet telepíteni, aztán mindenféle csudák történnek.
Én egyszer raktam fel egymás mellé 3.9-t meg 3.7-t base env-be (conda alatt) na ott aztán lett hajtépés
p -
válasz
urandom0
üzenetére
Oké.
Megint én példám.
Szokásos yt-dlp, jelenlegi függősége a python 3.7xx.
Oké, igen öreg a rendszerem, a python megállt a 18.04-en 2.7xx verziónál. Mindent elkövettem, és igen, igazad van, pár órai gugli és terminál után telepítettem a pthonv 3.7-et. Békésen megférnek egymás mellett.
Egyetlenegy bökkenő van. A rendszer képtelen használni, mintha nem is lenne.
Vagyis egy linux alapú, függőségekre épülő rendszert
vagy eldobsz x év múlva
vagy ha van lelkes brigád, az karbantartja a csomagokat, lásd SmPlayer, jelenlegi legrégebbi támogatott verzió Ubuntu14.
Csak ez ugye irgalmatlan meló.
Mondom mégegyszer, én nem vagyok mérvadó, ugye őskövület.
deviszont a W7 x64 (ami lejárt lemez 11 éve), kompromisszumokkal de használható operációs rendszer jelenleg 2024-ben.
A W8 teljesértékűen használható, minden W10 drivert megeszik stb.
Az is lejárt már 7-8 éve.
Az Appimage írásaddal maximálisan egyetértek. A Snap az én magánvéleményem szerint, a könyvtárszerkezete stb. alapján egy olyan appimagere hasonlító konténer formátum, amit összefog egy keretrendszer, az frissíti, az adja meg az appok jogait és felügyeli.
Ezt alátámasztandó, amikor régebben kicsomagoltam a snap Opera böngészőt, és usb lemezen átvittem másik gépre, elindult.
Persze keresgélte a /home/config könyvtárát egyebeket de elindult. Mint egy appimage.
Tudom istenkáromlás de a Linuxnak nagyon-nagyon kéne valami egységesítés. Igen ezzel elveszik az amitől szabad stb.
De az átlagusert egyáltalán nem érdekli hogy létezik 100 csomagkezelő, meg 500 disztró, 50 ablakkezelő, 100DE, 50 féle csomagformátum, snap flatpak deb rpm arch fedora debian vonal, meg a jóisten tudja micsoda.
A keményvonalasok maradjanak a megszokott dolgaiknál.
De legyen egy egységes valami mert ez így, ez szar. Már egy egyszerű disztróváltásnál, vagy disztró próbálgatásnál belegabalyodik a halandó, lásd most a kolléga aki hetek óta kérdezget.
Hogy ez, "A" Linux amelyik 1R userbarát, melyik, Mint, Arch vonal, rolling, stable, lts, Ubuntu vagy Debian vagy ajóistentudja mi a neve, az mindegy . Csak legyen már.
És ehhez amiról megint pofázok itt, KELL, alapja egy egységes csomagkezelés.
deb halott, nem részletezem sokadszorra miért.
Marad valami más, ami rugalmas, mindenen elfut, frissül, visszafelé kompatibilis, és ez a Linuxok 10000 féleségén csakis valami konténerformátum lehet. Mert a többibe már nemcsak halandó gabalyodik bele de szerintem a csomagok fejlesztői, karbantartói is.
Fogadom nagy összegbe hogy a 3%-ról megugrana a részesedése. Bár.. megint mindjárt megkapom hogy nem, dehogyis kell a szélesebb felhasználói tábor, neeem, ááá, szenvedjen meg érte aki akarja használni, és egyáltalán, dehogy is kell elterjednie, a hülyék maradjanak Winen.
Mintha féltenék. Mitől...? -
törölt tag
válasz
urandom0
üzenetére
Pl. ha beírsz egy csomagnevet ami nincs telepítve, de benn van a repókban. Akkor nem azt írja, hogy hogyan telepítsd. Hanem megkérdi, hogy telepíted? Ha igent nyomsz, az install parancsot ki sem kell adnod. Ezt a zypper is tudja.
Nem olyan nagy dolog ez, de nekem nagyon szimpi volt először az apt után. Egyébként azzal sincs bajom. Meg semelyik disztró csomagtelepítőjével sem. -
válasz
urandom0
üzenetére
No ezt például még sose olvastam, köszi az infót! Azt hittem, minden nagy packages manager csoportnak van ilyen. Maga a Fedora teljesen kimaradt nálam a hopperkedésemből, ill egyszer próbáltam és még ATI VGA-s gépem volt, totál sötét képernyővel indult. Akkor jött a Debian, az legalább adott képet, mégha napokig kellett is szenvednem, mire az ATI kártyához felszenvedtem az fglrx drivert, nem lett volna ez ennyire bonyolult, de akkoriban jöttem Win7-ről, totál fogalmam sem volt ezekről a VGA driverekről Linux alatt. Most se nagyon van, mert 99%-ban integrált VGA-s gépeket használok.
(#97702) májkimiki
Nala-t próbáltad már az apt helyett? Sokkal jobb.
-
paolinho
addikt
válasz
urandom0
üzenetére
Az Általad becsatoltak közül az első kép jön be, de ott nem találok vágási lehetőséget. Viszont az a metodika teljesen jól működik, amit írtál, azaz az Exportálás után, a Gwenview kiválasztásával már lehet méretre szabni. Az a helyzet, hogy az általam becsatolt képet is így tudtam megoldani, hogy levágható legyen.
-
-
-
válasz
urandom0
üzenetére
Épp nézegettem a fontokat és ott láttam olyanokat, amik kb úgy jelennek meg, mint nálad. Pár éve melóhoz használt böngészős szerkrendszer-ben jelentek meg érdekes karakterek, akkor egy csomó távolkeleti fontkészletet le kellett szednem, úgy jött csak helyre. Azért elég fura nálad ez a jelenség.

-
-
válasz
urandom0
üzenetére
Gondoltam, hogy így szereted látni, különben miért állítottad volna be ilyenre, de egy próbát megért.

De egyébként sem szeret engem az a Mint
Én már ebben se kételkedem, hogy ilyen van, engem a Manjaro szivat állandóan, pedig nagyon sokszor felraktam. Valami oka tuti van annak, hogy ez a kilépek-visszalépek jelenség vanb nálad. Nálan ezen a Dell Latitude-on a bootsplash rengeteg acpi meg egyéb hibát kiír, de a működés során meg semmi gondom nincs. Tényleg az van, hogy egy adott disztrónak egy adott hardverösszetevő lesz tökéletes, nálam eddig csak a Linux Mint meg a Debian hozta ezt. Fura, de már beletörődtem. 
-
válasz
urandom0
üzenetére
Ránézésre külön vannak az egyes ikonok nálad, default ezt csoportosítva csinálja:

2 FF és 5 terminalablak.
Fedora-n működött Cinnamonnal ez a szövegkiírás? Mondjuk ha ennyi ikont kiraksz és elférnek a szövegek is a terminal ikonok mellett, akkor valami rohadt széles curved monitorod lehet!
Lehet több panelt kéne csinálnod az asztalon, alul, felül vagy kétoldalt...Az nem jó, ha az ikonok fölé viszed az egeret, akkor piciben egymás mellett látható minden azonos tipusú ablak? Ha azok fölé viszed az egeret, akkor megjelenik a tartalommal, de nem nyílik meg...bár ezt biztosan ismered már.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Ez szerintem ilyen lesz, ha beállítod, hogy írja ki a szöveget minden ikon mellé, akkor össze fog ugrani. Sose használtam még így, de szerintem kapcsold ki ezt, úgyis tudod, melyik ikon micsoda, anno még volt csoportosított panelikonok applet is default, ott alapból nem ment az ikonszöveg.
Vagy itt állítgatsz a méreteken, de szerintem a tuti, ha nincs szöveg, alapból a terminalhoz hosszú is a szöveg, szóval nem lesz így jó semmiképpen.
Nálam nem is rakja ki külön, csak aláhúzza, amit használok.

-
válasz
urandom0
üzenetére
thumbnail cache kezelés...ha jól emlékszem, elég nagy relatív az erre kijelölt terület, lehet épp dolgozott a cache-en, amikor suspendelni akartad a gépet.
(#97496) CPT.Pirk
Nekem se volt vele gondom, mert első NetFlix indításkor egy felső sáv kiírja az ablakban, hogy be kell kapcsolni a DRM-et. Lehet már nem így van, de jó pár új telepítésnél ez volt a helyzet.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- PlayStation 5
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Direct One (műholdas és online TV)
- Projektor topic
- Bluetooth hangszórók
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- One mobilszolgáltatások
- Azonnali informatikai kérdések órája
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Annak van licensze? Sose hallottam róla.
ez a Fast Startup.
(egy dolgot fogok csinálni Windowson, azt is parancssorosan)
Ezek szerint…

Nah, hát minden nap tanul valami újat az embör. 

CPT.Pirk