- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Palpatine - A Terv
- weiss: Pant* rant
- N€T0X|N: SSD cserék
- bambano: Bambanő háza tája
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
growler #90950 üzenetére
Köszi, kíváncsi vagyok, az internyet szerint zstd tömörítés van állítva, nem használják a commitot, és előre vannak snapshotok állítgatva...
Az hogy utólag állítgass rootfsen csatolási opciókat, és esetleg defrag -c segítségével újra tömörítsd nem nagyon müxik, próbáltam, rebutuláskor fs hibával megáll (btrfs-progs 5.x szériáról beszélünk, lehet a 6.x esetén már jobban tolerálja).
-
growler
őstag
válasz
#02705152 #90946 üzenetére
Nalam igy van telepitve a Garuda: (EFI-s)
- 300 MIB Fat32-es particio /boot/efi csatolasi ponttal
- 40 MIB Btrfs particio / csatolasi ponttal
- A maradek Btrfs /home csatolasi ponttal
SWAP particiot nem csinaltam mert a Garuda telepitoje
automatikusan csinal a fizikai RAM meretevel megegyezo
swapfie-t.
(Persze, lehet hogy Te ezeknel kacifantosabb csatolási opciókra
gondolsz - gondolat olvasok meg meg nem vagyunk!)
-
válasz
#02705152 #90933 üzenetére
Üdv újra...látom csak kísért ez a fránya Linux!
Vanilla OS tényleg BTRFS-sel jön és Debian/Ubuntu alapú, ezt próbáld ki, ha még nem találtad meg...
develop
No matter what your development needs are, Vanilla OS is the optimal choice because it provides access to the widest range of tooling options.
Apx is a tool that allows you to generate work environments based on any Linux distribution and seamlessly integrates them with the system in a convenient way, enabling you to leverage the full potential of all distributions directly on Vanilla OS.
Depending on your needs, you can create your own work environments and share them with colleagues and friends.
Alpha version is van neki, nem vacakolnak beta-val!
Neked való éppen, nem egy mezei iso download és indul a Live!
-
válasz
moleculez #90938 üzenetére
Anno csixy komámmal kitárgyaltuk ezt a BTRFS laikusoknal témát, ha érdekel, ásd bele magad, de nincs kizárva, hogy nem veszel észre semmit.
Most látom, hogy defrag van a BTRFS-ben...hát igen, SSD-nél az nem kéne, azon is meglepődtem, hogy a VanillaOS is BTRFS-sel megy... át is bogarászom újra ezeket...
-
csixy
addikt
válasz
moleculez #90938 üzenetére
Én kipróbáltam. Feltelepítettem. Kaptam egy csomó olyan dolgot, amikre semmi szükségem nincsen. Végleg visszarettentem, amikor megláttam, hogy mit akar művelni ez a Btrfs az SSD-mmel és eldöntöttem, hogy erre az agyonirkálásra, meg defragolásra semmi szükségem nincsen és úgy letakarítottam az egészet, mint a huzat.
-
törölt tag
válasz
growler #90936 üzenetére
Calamares telepítő, természetesen nem tudsz csatolási opciókat megadni a rootfsnek...
De félre értesz, van remekül működő rendszerem, ahol ÉN állítom be a Btrfs-t, ahogy szeretném, csak bizonyos okokból szerettem volna Ubu vonalon maradni (LTS, apt, csomag választék, stb.)...
-
törölt tag
És igen újra itt...
Szóval kénytelen voltam egy dualbutulásban Linuxot rakni hivatalból... Mondom ha már Linux, akkor használjuk ki ami jó benne: Btrfs. Uccsó Mint, szokásos Live mód, /usr/lib/partman/mount.d/70btrfs és /usr/lib/partman/fstab.d/btrfs fájlok farigcsálása, telepítés, telepítő elhasalás. Biztos én vagyok a béna, meg főleg vak, újra, megint eltaknyol. OK, mivel a másik rendszeren (aminek tilos kimondani a nevét) kissé elkényelmesedtem, mondom nem szerencsétlenkedek, legyen Ubu. Természetesen szintén elhasal pont ott, pont úgy...
Internyet kiolvasása nem segített, szal ha valakinek az a perverziója mint nekem, hogy Ubu származékot szeretne használni normálisan felkonfigolt Btrfs-sel és sikerült neki megoldani, árulja már el, hogyan csinálta! Köszi!Jött a Linux életérzés, meg az OpenSUSE, ami az általam ismert egyetlen telepítő (lehet még a Mageia tudná...), amiben meg lehet normálisan csinálni. Még szerencse, hogy a Btrfs a jövő fájlrendszere, ami felé a felhasználókat terelni kéne, bár végül is ext2 szintre visszabutítva használhatod is ...
ui.: a csatolási opciók amikkel a rendszert használom, hátha számít a nyomozásban...
noatime,ssd,space_cache,compress=lzo,commit=120
-
janos666
nagyúr
válasz
ubyegon2 #90624 üzenetére
Ez érdekes. Nem követem napi szinten a híreket. Ezek szerint már csak non-free van.
De látom becsületes voltál, és nem visszatörölted a non-free megjegyzésed, hanem áthoztad azt a részt, amiből kiderül, hogy te is csak most néztél utána, nem fejből rántottad elő ez a számomra is új hírt a Debian és a firmware csomag viszonyáról.
Meg is voltam lepődve, mikor letöltöttem a 12.1-et, hogy nem látom a non-free verzió linkjét, de azt hittem, hogy csak mélyebben el van rejtve, mint régen.
Akkor nem ez a gond. Még egy kihúzva.Már vagy 6-8 éve lehet úgy forgatni a kernelt, hogy közvetlenül be tudja tölteni az alaplapi UEFI grub/lilo/efibootmgr/stb nélkül (ha megpiszkálod magát a firmware-t, akkor lényegében bármi egzotikus filrendszerről is, mint pl. Btrfs, ZFS, stb, nem csak FAT-ról).
Nekem ez tetszik, mert mindig utáltam a grub-ot. -
janos666
nagyúr
-
natë
nagyúr
Arch alatt (BTRFS) is megy gond nélkül a Timeshift?
-
urandom0
senior tag
A Fedora és az OpenSuse a Btrfs-t használja már egy ideje alapértelmezettként.
Van pár tulajdonsága a Btrfs-nek, ami miatt jobb választás lehet, mint az ext4. Ezek közül igazából a snapshot támogatás az érdekes átlag desktop user számára. Az OpenSuse backup programja, a Snapper is ezt használja... -
BTRFS fájlrendszert használtok-e rendszer alá? Már korábban is láttam, hogy az OpenSUSE felajánlja a telepítés során és választhatok BTRFS és Ext4 közül.
Pro - kontra érvek?
-
válasz
Balerik #88649 üzenetére
Bocs hogy leírom, de:
1 hete szenvedek, keresek gogle fordítózok, 200 weboldalon jártam már legalább.
Amit szeretnék, egy megosztást elérni kívülről bárhonnan.
Kezdtem a témába vágó Házi szerver ilyesmi kifejezésekkel, semmivel nem lettem okosabb.
Majd kérdeztem szaktopikokba is.
Ezekkel az a baj hogy akik ott vannak már vérprofik.
A kérdésemre a válasz kb:
Telepítesz valami nemtudommit, cli alatt bekonfigolod, beteszed vpn mögé, kell még ssh, cloudfare, és még ezután leírt 6 olyan szakszót amit nem hogy értelmezni de megjegyezni se tudtam.
Nem kérdőjelezhetem meg a segítőkészséget de ez így nekem semmit nem ért.
Először megpróbáltam kitenni egy mezei smb megosztást, nem tudok csatlakozni meg ez állítólag életveszélyes.
1 napig kínlódtam Windowson webdav szerver létrehozásával sikertelenül.
Megnéztem a Freenas Truenes vonalat, ezek mind raid hdd-ket meg valami titkosított btrfs...? fájlrendszert kérnek maguk alá, én meg egy már meglévő 2 tera adatot szeretnék elérni vagy hálózati meghajtóként csatolni kívülről.
Ekkor jött az OMV, annak nem kell szűz hdd hegyek meg speciális fájlrendszer, maga alá tudja csatolni a háttérvinyómat.
Ez meg elakadt.
1 hét alatt ott tartok hogy a routermbe beállítottam a no-ip-t, a weboldalukon beregeltem és létrehoztam a domain vagy mi nevet, pingelni tudom bárhonnan a routert azaz jól csináltam ez legalább működik.És ennyi.
Ezeket nem azért írtam le hogy bárki is sajnáljon hanem ne higgye senki azt hogy várom hogy a sült galamb a számba repüljön de ez meghaladja a képességeimet. -
Bocs ha nagyon off nem tudom hol kérdezhetném.
Open media vault kezeli az ntfs fájlrendszert?
Virtualba futtatnám egyelőre ismerkedési céllal és úgy olvastam ennek nem kell saját raid meg btrfs meg egyebek, viszont nálam az adatvinya amit megosztogatnék az ntfs.
Ezokból a Truenas és társai sajnos kilőve. -
válasz
CPT.Pirk #88055 üzenetére
Debian meg KDE sosem voltak puszipajtik, meg a KDE-n kivul van legalabb 8 masik ismertebb DE, tehat nem lehet azt mondani, hogy nincs valasztasi lehetoseg.
Debian helyett mi johet szoba? Ubuntu: egy bloat szembekopese az open source-nak; Mint: amig komoly biztonsagi hiba van benne es Lefebvre feature-kent adja el, addig szoba sem johet; MX: mar nem emlekszem, mi volt a nyugom vele.
"Ezért mondom, hogy bármelyik másik népszerű disztró jobb választás otthoni gépre, mint egy Debian. - és otthoni gép alatt nem azt értem, amiről sysadminok lépnek be a szerverereikre dolgozni HO-ban, hanem amivel böngészel, játszol, kikapcsolódsz, stb."
Bocs, de nem ezt mondtad, hanem azt, hogy desktopra nem jo - ez igy nem igaz. ("Ezekben az években nem a Debian-t javasolnám otthonra asztali disztrónak...
")
Pont a Firefox-mizeria idejen gondolkodtam, kutattam, mi johetne szoba, de nem talaltam megfelelo utodot, pedig honapokig keresgeltem - pedig meg az Arch vonalat is megneztem a Garuda szemelyeben, de a) btrfs nem johet szoba, mint filesystem, es b) az, hogy esetenkent orakig varjak egy forditasra, nekem nem felel meg (vagy legalabbis az altalam fellelheto informaciok szerint a mongodb-t forditani kene forrasbol Arch-on). Pure Arch szinten nem, a bleeding edge update-ek nemhogy nem felelnek meg, hanem teljesseggel elfogadhatatlanok. Manjaro telepito meg vegtelen ciklusba lepett vm-ben az orszag kivalasztasanal. Probakeppen vm-ben: Endeavour Artemis Nova, Blackarch - mar nem emlekszem a nyugjeikre, legalabb 1 eve volt.
Debian vonalon van egy valagnyi Ubuntu-alapu (fentiek miatt nyema), Sparky (testing...), Parrot (meg egy Debianhoz kepest is kenyelmetlen volt).
Fedora-Suse eleve nyema.
Nem kerdojelezem meg senki donteset, aki mast hasznal, biztosan vannak ugyanolyan megalapozott ervei, mint nekem. Azt viszont vitatom, hogy a Debian nem jo desktopra, mert igenis jo, csak masok igenyeinek esetleg nem felel meg - ezt el tudom fogadni.
ui: mar nem emlekszem, melyik disztro volt, de az vm-ben nem volt hajlando rendesen megcsinalni a setupot (allandoan lefagyott), a jelenlegi rendszerem meg ertekesebb annal, hogy kockaztassak egy eles installt.
-
Beírtam terminálba az lspci -v-t, majd szerintem ez lesz az:
05:00.0 USB controller: VIA Technologies, Inc. VL805/806 xHCI USB 3.0 Controller (rev 01) (prog-if 30 [XHCI])
Subsystem: VIA Technologies, Inc. VL805/806 xHCI USB 3.0 Controller
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 59, IOMMU group 15
Memory at fc700000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: xhci_hcdKernel modules: xhci_pci
Dmesg az alábbi üzenetet hozza:
[ 4.323686] scsi 6:0:0:0: Direct-Access Kingston DataTraveler 3.0 PMAP PQ: 0 ANSI: 6
[ 4.323813] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[ 4.324003] sd 6:0:0:0: [sdc] 60604416 512-byte logical blocks: (31.0 GB/28.9 GiB)
[ 4.324464] sd 6:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ 4.324467] sd 6:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 45 00 00 00
[ 4.324925] sd 6:0:0:0: [sdc] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 4.327613] sdc: sdc1
[ 4.329002] sd 6:0:0:0: [sdc] Attached SCSI removable disk
[ 4.390810] raid6: avx2x2 xor() 44306 MB/s
[ 4.459012] raid6: avx2x1 gen() 33872 MB/s
[ 4.526813] raid6: avx2x1 xor() 40278 MB/s
[ 4.594814] raid6: sse2x4 gen() 25026 MB/s
[ 4.662814] raid6: sse2x4 xor() 3832 MB/s
[ 4.730814] raid6: sse2x2 gen() 21959 MB/s
[ 4.798814] raid6: sse2x2 xor() 22756 MB/s
[ 4.866873] raid6: sse2x1 gen() 1427 MB/s
[ 4.934813] raid6: sse2x1 xor() 20620 MB/s
[ 4.934814] raid6: using algorithm avx2x4 gen() 44195 MB/s
[ 4.934814] raid6: .... xor() 7492 MB/s, rmw enabled
[ 4.934815] raid6: using avx2x2 recovery algorithm
[ 4.936808] xor: automatically using best checksumming function avx
[ 4.951110] Btrfs loaded, crc32c=crc32c-intel, zoned=yes, fsverity=yes
[ 4.976070] xhci_hcd 0000:05:00.0: AMD-Vi: Event logged [IO_PAGE_FAULT domain=0x0010 address=0xcbc11000 flags=0x0000]
[ 4.976082] xhci_hcd 0000:05:00.0: WARNING: Host System Error
[ 5.008090] xhci_hcd 0000:05:00.0: Host halt failed, -110
[ 41.183115] xhci_hcd 0000:05:00.0: xHCI host not responding to stop endpoint command.
[ 41.183121] xhci_hcd 0000:05:00.0: USBSTS: 0x0000000c HSE EINT
[ 41.215130] xhci_hcd 0000:05:00.0: Host halt failed, -110
[ 41.215132] xhci_hcd 0000:05:00.0: xHCI host controller not responding, assume dead
[ 41.215139] xhci_hcd 0000:05:00.0: HC died; cleaning up
[ 41.215155] usb 3-1: USB disconnect, device number 2
[ 41.215287] usb 4-3: USB disconnect, device number 2
[ 41.215516] sd 6:0:0:0: [sdc] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_TIME_OUT driverbyte=DRIVER_OK cmd_age=36s
[ 41.215520] sd 6:0:0:0: [sdc] tag#0 CDB: Read(10) 28 00 00 00 09 00 00 00 08 00
[ 41.215522] blk_update_request: I/O error, dev sdc, sector 2304 op 0x0:(READ) flags 0x80700 phys_seg 1 prio class 0
[ 41.215576] blk_update_request: I/O error, dev sdc, sector 2304 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[ 41.215583] Buffer I/O error on dev sdc1, logical block 32, async page read
[ 41.253614] EXT4-fs (nvme1n1p2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null). Quota mode: none.
[ 41.342651] systemd[1]: Inserted module 'autofs4'
[ 41.353257] systemd[1]: systemd 249.11-0ubuntu3.6 running in system mode (+PAM +AUDIT +SELINUX +APPARMOR +IMA +SMACK +SECCOMP +GCRYPT +GNUTLS +OPENSSL +ACL +BLKID +CURL +ELFUTILS +FIDO2 +IDN2 -IDN +IPTC +KMOD +LIBCRYPTSETUP +LIBFDISK +PCRE2 -PWQUALITY -P11KIT -QRENCODE +BZIP2 +LZ4 +XZ +ZLIB +ZSTD -XKBCOMMON +UTMP +SYSVINIT default-hierarchy=unified) -
ooszi
senior tag
sziasztok feltelepítettem a Nobara Linux-ot, van egy ssd és egy hdd, az ssd re raktam a rendszert, aminek a telepítőre bíztam a particionálását, a gond hdd vel van, látom a rendszerbe de nem tudom használni, gondolom valami jogosultsági probléma van, gParted el formáztam Btrfs re, tudnátok nekem segíteni.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #87552 üzenetére
Röviden annyi, hogy a disztróba össze van gereblyézve minden, amit utólag kellene a Fedora-hoz hozzáadni. RPM fusion, zárt driverek, firmware-k, Wine + a szükséges dolgok játékhoz, kodekpakkok, ecetera. Függetlenek a Fedora projektől és nem egy fajta közösségi Spin, hanem önálló disztró. Minden könnyen telepíthető GUI-ról.
Három féle ISO-t adnak, Pure Gnome, Pure Plasma és az Official. Ami egy extension-nökkel beállított Gnome (alsó tálca, start menü, stb). Amit külön-külön kéne beállítgatni. Nekem ez utóbbi tetszik. Ha Gnome-ot használnék így állítanám be.
Érdekesen partícionál, ha neki adod a teljes lemezt. Efi (/efi/boot, ha abban telepíted, /boot -ext4 és btrfs /home és / osztással. Swap zram0-ba.
Elsőre sokalltam a fogyasztott memóriát és arra gondoltam, hogy a btrfs miatt van. Csináltam egy egyéni partícionálásos telepítést btrfs nélkül sima /-ext4 formában. Ott valami gebasz lehetett, mert a Grubot nem tudta telepíteni. Nem menetem utána, hogy miért.
Lehet ez sem lesz jó Win mellé dualbootban.
Flatpak-et támogat, elő van készítve. meg megy simán a dnf csomagkezelő is.
Most indítva 1GB körül eszik a memóriából, úgy hogy nem a btrfs a hunyó. Vagyis nem az volt, inkább a friss telepítés utáni nagyobb cache és az abban még meglévő dolgok.
Pattogós rendszer, sokkal jobban, mint a Vanilla. -
törölt tag
Halihó :-)
Pár napja, lehet 1 hete is. Eszetlenkedtem itt a VanillaOS-el kapcsolatban. [link]
Akkor csak live-ban tudtam kipróbálni és felemás tapasztalat volt részemről. Most úgy adódott, hogy fel tudtam rendesen telepíteni. Egy teljes lemezre, mivel dual boot-ot nem enged a telepítője (nincs custom partícionálás).
VirtualBoxban meg használhatatlan még a live is. (Mindegy milyen erős vason)
A telepítőben az alap dolgokon kívül nem nagyon kell megadni mást (username, passwd, időzóna, nyelv, telepítési céllemez). Az érdekesség az első boot után érkezik. A Welcome menüben.
Ilyen fájlrendszert csinál magának:sdb
├─sdb1 vfat FAT32 39F3-3685 958,1M 1% /boot/efi
├─sdb2 ext4 1.0 1e463b74-6921-4276-85a1-38ed6c782866 737,7M 15% /boot
├─sdb3 btrfs b 2500f4d9-14af-4891-99e2-f5e2eb8819e2 14,1G 25% /var
│ /opt
│ /.system/usr
│ /
├─sdb4 btrfs a ad358d99-1c2f-4685-871e-c8ddd3232107 13,6G 25% /media/mukika/a3
└─sdb5 btrfs d32e0668-87c8-47b8-853f-036a5efdb054 190,1G 3% /home
Swap-ot
zram0
-ban csinál magának, kb.: 50% memóriányit.A Welcome menüben van sok opció, az egyik a Flatpak és Appimage támogatás bekapcsolása. Ezzel elszüttyög egy kicsit, majd reboot kell neki. Indulás után meg felpakolja magának a Flatpak minden cuccát.
Aztán megint reboot. Innen kezdve a rendszer Flatpak alapú lesz, kb. mint az EndlessOS. Ami a Flathubon van azt tudod telepíteni, meg Appimage-ket.
Nem működik azapt
csomagkezelő. Holott a multkoriban mondtam, hogy live-ra működik és ami default snap csomag az Ubuntu-ban. Az snap-es lesz és felpakolja hozzá a snap rendszert.
Kíváncsiságból feltettem a FF-ot Flatpak-ből, mert ugye arra panaszkodnak, hogy snap-al lassan indul és ecetera. Hát a szoftverkezelőből telepítés után nyitva villám gyorsan idult. Egy reboot után picit lassabban, másodjára indítva majdnem olyan gyorsan, mint telepítés után.
Azt nem tudom összehasonlítani, hogy a snapes FF mennyire indul lassan.Most megint csak következtetek, ha egy új telepítéssel. A Welcome menüben kihagyom a Flatpak integrációt. Akkor apt-snap alapú marad, mint a live. Utólag nem lehet vissza vonni a Flatpak beállítást.
Estére lehet meg leszek azzal is.
Passzolom a kérdést, hogy a btrfs jó-e mindenkinek, meg minden féle vasra. -
törölt tag
Atyafiak! Én nem értem itt ezt az agymenést, ami az ntfs-re Linuxot indított el. Tudomásul kell venni, hogy a Linux-os jogosultság kezelés csak UNIX kompatibilis fájlrendszereken működik. Legyen az ext4, btrfs, vagy bármi más. Az ntfs az nem Linux-os fájlrendszer! Hagyni kell a kezelését a Windows-ra. Ha dualbootod van Windows-al, akkor az megoldja. Ha nincs nem kell vele foglalkozni. Külsős, hordozható eszközt ntfs-re érdemes formázni, a hordozhatóság miatt. Rém egyszerű a UNIX-Linux fájlkezelés-jogosultság. Ami nincs senkinek dedikálva kiajánlva az a root-é. Ezt root jogokkal tudod megváltoztatni. Ennyi, és ez így van jól.
A Windows-ról áttérők meg vegyék fel a fonalat. Nincs olyan, hogy jelszó nélküli rendszergazda jogú user! Aki ilyet akar, az mindent is meg akar erőszakolni. -
Ezt találtam régebbi piszkozatok közé mentve:
Tamás Ferenc: Fájlrendszerek Linuxon
Hirtelen nem találtam mást....bár ez is roppant érdekes írás, mivel pár disztró már alapból nem EXT4-et használ:
Btrfs vs Ext4 – Functionalities, Strengths, and Weaknesses
NTFS-ről Linux esetén nincs is értelme többet szót ejteni.
-
Valamikor nagyon szimpi volt a Manjaro, de aztán a boot-b@szakodása miatt kezdtem végleg kerülni.
Rohadt bosszantó, én is azért dobtam mindig, most még várom, hogy a Mint frissítsen kernelt és megnézem, meghal-e újra ettől a Manjaro!
A folytonos mentegetésekeket is ki lehet belőle iktatni? Új mint esetén is első dolgom, hogy synaptickal leszedem a timeshiftet.
Szerintem ki lehet iktatni a mentéseket, a Mint-nél se alkalmaztam soha. Amíg Garuda futott és nézegettem a dolgait, semmi jele nem volt, hogy egyáltalán fenn lenne a Timeshift, magától nem is mentegetett semmi. Az is lehet, hogy a tweak résznél vagy más bejelölős opcióknál kell aktiválni a rendszeres mentéseket, de ezzel még tényleg nem találkoztam. Majd nekiugrok megint valamikor és minden opciót tüzetesen átnézegetek, de szerintem nyugodtan felrakhatod, nem fog mentegetni!
Még az is felmerül most bennem, hogy maga a Timeshift is BTRFS automentésre volt bekonfigolva és mivel ezt kilőttem a rendszer alól, ezért nem is menteget, arra emlékszem, hogy volt néhány almenü, ami kifejezetten BTRFS-sel kapcsolatos beállításokkal foglalkozott, nyilván ezeket meg se néztem.
Csak mondom, az AUR helper neve Chaotic-AUR....csak, hogy tudd mi történik, ha használod!
... A pamac-aur nem egy sima pamac, hanem egyben aur helper is és ugye azért pamac, hogy grafikus is. ... Hát ... ezért.
Aham, értem....vagyis kezdem érteni, de nem vagyok egy Archklón-zseni, így nekem már az is valami, ha a pacman meg a pamac közötti különbség felvillan az agyamban!
Ezért volt tán kis képzavar e témában a kérdéseimben. Nem ritka nálam az ilyen.
-
válasz
mefistofeles #85808 üzenetére
A Firedragon-t próbáltam, úgy láttam, totál Firefox az egész, a szinkronizálást nem csináltam meg, mondjuk ha használni fogom, a békesség kedvéért felrakom a megszokott Firefoxot.
Igen, több oldalt is végignézegettem, most is meg amikor csixy komával tárgyaltuk ezt a Garudát és mindehol az a végkövetkeztetés, hogy EXT4 inkább...de amiket az EXT4 nem tud, arra mezei desktop usernek nincs is szüksége meg aztán jóval régibb, kiforrottabb az EXT4. Nem is igazán értem, miért erőlteti a Garuda a BTRFS-t, hiszen maga a disztró láthatóan kezdő home usereknek készült! De gyakorlatilag ugyanúgy települ minden más fs-re, mint a többi disztró...
(#85807) csixy
Írd már meg, hogy pacmannal hogyan lehetett volna leszedni?
Úgy érted, hogy egy külön felrakható csomagot nem lehetne leszedni terminalból? De miért nem?
sudo pacman -Rns pamac-aur
Ezzel csak leszedném valahogy.
-
válasz
mefistofeles #85788 üzenetére
& (#85789) csixy
Röviden, mert bő 15 percet töltöttem vele, kifejezetten jónak tűnik a Garuda! A normál KDE verziót raktam fel és mivel csixy komámmal már érintettük a témát, így megint utánaolvastam a BTRFS-nek, ha érdekel itt pontokba szedik a lényeget: Btrfs vs Ext4 – Functionalities, Strengths, and Weaknesses.
Nem lenne gond a BTRFS-sel sem, de home usernek nem kifejezetten előnyös, így marad az EXT4. Különben nem lenne vészes az a plusz írásterhelés sem az SSD-nek, épp néztem pár napja a Samsung 860 EVO 1TB SSD írásterhelését, 11.6097 Terabytes van benne és most 21 hónapja használom, mindenes, szóval torrent is megy rá, ha egyre kevesebb is...
(ma már inkább streaming-en jönnek a Linux iso-k)
A garanciális limit 600TBW, ilyen ütemben még 59 év, mire elérem, kíméljem akkor az írástól?
Szóval meg kell csinálni EXT4-re az adott particiót, ezt már Garuda live-ban is megcsinálja a Kparted, a telepítősegéd particionáló része viszont már csak BTRFS-t ajánlja fel plusz még két fura valami volt ott. Mivel EXT4-re ment a telepítés, kimarad minden furmányos dolog, amit a Garuda weboldala ír és kifejezetten a fs miatt történik.
Ami kezdőknek igen kényelmes lesz, az a Garuda Setup Assistant, ez install utáni első boot után felugrik, tájékoztat, hogy most érdemes lenne frissíteni a rendszert, ez megvan és utána bejön egy hasznos ablak, amiben 15 altémában végig lehet böngészni a programokat és amit bejelölsz, azt felrakja, kb mindent el lehet innen intézni és utána már minden szükséges program fenn van.
Lenn a dock első ikonja a Garuda Welcome, azt megnyitva van egy Garuda Gamer ikon, ami itt megnyílik, abban gyakorlatilag minden gamereknek szükséges program kijelölve telepíthető, még Xbox kontolleres dolgokat is láttam ott.
Installnál lehet választani külön, ha nVidia VGA drivert akar a user. Swap automatikusan készül, ahogy nézem a fizikai RAM méretét követi, ja és zram-mal csinálja, meg nem mondom, hogy L4Z vagy ZSTD tömörítéssel csinál ramdisk-et, de ha szükség van a swap-ra, akkor az gyors lesz!
Ez a ZSTD tömörítés más szinteken is megvalósul, de ebben sem mélyedtem el, így lehet ez is BTRFS függő....
5.19.10-zen1-1-zen kernellel fut, a grafikai részt berakom:
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel arch: Gen-7 ports: active: LVDS-1 empty: DP-1, DP-2,
DP-3, HDMI-A-1, HDMI-A-2, HDMI-A-3, VGA-1 bus-ID: 00:02.0
chip-ID: 8086:0166 class-ID: 0300
Device-2: Chicony Integrated HP HD Webcam type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 1-1.3:4 chip-ID: 04f2:b230 class-ID: 0e02 serial: SN0001
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1600x900 s-dpi: 96 s-size: 423x238mm (16.65x9.37")
s-diag: 485mm (19.11")
Monitor-1: LVDS-1 model: AU Optronics 0x11ee res: 1600x900 hz: 60
dpi: 118 size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5") modes: 1600x900
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2) v: 4.2 Mesa
22.1.7 direct render: YesAkinek lényeges a friss kernel, Xorg, Mesa, annak nem lesz panasza, Xwayland is van...
Erre volt elég bő negyedóra, amúgyis kifolyt már a szemem ettől a sweetfied plasma témától, de a Rendszerbeállításokkal nem bíbelődtem, amúgy is az ismert KDE stílus, el lehet vele bíbelődni órákat, mire mindent belősz saját igényre.
Nem bloatabb az átlag KDE disztróknál default állapotában, egyébként van KDE lite verzió is, azzal pár napja bíbelődtem.
CPU governor, memory management, Timeshift és társaival sem foglalkoztam most. Ja és van még egy tweak opciókkal telepakolt menü, azt most nem is néztem, pár napja nyitottam meg, ott is rengeteg hasznos opció van!
Konklúzió, szerintem KDE Archklónok közül esélyes kezdőknek az első helyre, pár éve simán írtam volna róla egy ismertető blog-ot is!
-
zoltanz
nagyúr
"Abból sem kéne következnie... vagy 20 éve nem használják a BIOS rutinokat az oprendszerek."
Még azt találtam, hogy nincs natív sata támogatás (IDE-Sata konverter).
Állítólag ilyenkor egyes lemezenként nem árt az NCQ-t kikapcsolni,Más. Én is próbáltam a Btrfs fájlrendszeret, működik minden. Ha valami van viszont érteni kell a helyreállításhoz, munkás. Ext4 nekem praktikusabb egyenlőre, feature -je is kielégítik igényeimet.
-
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #85788 üzenetére
Bloated , kitömve mindenféle jóval, azzal is amire a usernek nincs szüksége. Btrfs, állandó mentésekkel , .... egyszóval SSD-gyilkos egy disztró.
-
janos666
nagyúr
Valami BTRFS bug-ba futhattam, mert van egy 5x4Tb lemezes RAID-5, amiről állandóan elfogy az összes szabad hely, hiába törlök róla felesleges dolgokat és szándékosan nem rakok rá semmit.
A felcsatolt SMB meghajtó 1,83Mb/18,1Tb, de ha kijelölök minden mappát, akkor a Win11 csak 10,2Tb adatot számol össze. Tudom, hogy erre még rájön a RAID-5 szorzója, de akkor sem jön össze a 18Tb.
Mi lehet a gond? Hová tűnhet el egy nap alatt ~200Gb hely, amit tegnap szabadítottam fel?
A kernel 5.16.13-gentoo, és a btrfs fi show szerint is dugulásig tele vannak a lemezek, illetve 14.55TiB adat van a tömbön.
A rendszer SSD-n is BTRFS van, de arról nem fogy el a szabad hely. -
zoltanz
nagyúr
Honnan lehet tudni mely Btrfs verzió van egy disztribúcióban? Kernel verzióhoz tartozik hozzá a verziószám, melyik oldalon lehet check -olni, vagy milyen paranccsal kérdezhető le? Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #82345 üzenetére
"ha semmi extra nem kell akkor minek neked Btrfs?"
Köszi. Jövőben lehet kihasználom jobban (lehet lesz majd Raid).
Stabilitása nem lehet rossz ha Fedora -n alapértelmezett fájlrendszer. -
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz #82341 üzenetére
ha semmi extra nem kell akkor minek neked Btrfs?
amúgy én használtam egy RAID1 tömbön, de amikor lemezeket cseréltem rájöttem hogy totál felesleges, az ext4 mindent tud ami nekem kell, még többet is. szval megy, de ha nem akarod az extrákat használni én megkérdezném hogy minek. -
zoltanz
nagyúr
Btrfs fájlrendszer mennyire használható ma, Debian 11 -gyel?
Semmi extra (titkosítás funkció, Uefi, Secure Boot stb) nem szükséges, sima SSD lenne az alany .
Köszi! -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #82331 üzenetére
A fájlrendszerek felépítéséből adódó dolog. Nagyítóval kell keresni, hogy melyik fájlrendszer képes az online végzett méretcsökkentésre.
Ha pl. btrfs-re telepítenéd a rendszert, akkor azt röptében is át tudnád méretezni.Warton
Az első partíció tartalmát (sda1) másoltad a második lemezre (sdb). Ennek így mi értelme? Persze hogy nem indull, hiszen a dd /dev/sda /dev/sdb készítene tükörmásolatot. Pl. így átmásolódna az mbr, a partíciós tábla, és azok tartalma. -
Magyarch linuxban telepítettem az os-prober-btrfs csomagot.
Látom tényleg ügyködsz már rendesen!
Én még nem jutottam e közelében se! Meló miatt plusz rámszakadt egyszerre, amiket rühellek! Lenovo L475 talán az új szerzemény, nyilván első bekapcs után szép hosszan elkezdte magát telepítgetni a Winx csoda....hagytam, mert a végfelhasználó mondta, maradjon rajta! No röpke 20 perc után úgy érezte a Win, hogy ő már otthon van, gondoltam picit megfuttatom pendrive-ról a Mint Cinnamont, ami egyébként már volt használva az eladónál live-ban. Ha nem imádnám a gép leendő userét, már leszakítottam volna a displayt, az tuti! Egy óra alatt kb minden gombot végignyomkorásztam, hogy eljussak a BIOS bootválasztójába, no a Winx ezt nem így gondolta, mindig pillanat alatt felpattant a képernyőre.
Szerencsére az eladó srác is copott már ilyennel, így megvolt a trükk és live-ban elindult.Két nap pihentetés után rácuppanok majd, de ugye a Winen kívül akkor majd elém fog ugrani a másik kedvenc, az UEFI.
Már csak az a kérdés, hogy ha live-ból kinyírom a Wint a SSD-ről, utána kell valami spéci dolgot művelnem? Egy az egyben ráeresztem szerintem a meghajtóra a Linux Mint-et automata telepítéssel, ilyenkor megcsinálja magának az EFI boot particiót és szépen feltelepül? Régen olvastam, hogy Mint-nél van valami galádság, hogy más boot partició kell, de nagyon nem rögzült a fejemben, szóval ebben segítsetek nekem léci!
(de a lehető legegyszerűbb lépésekkel, mert sajnálnám szegény pici gépet azért.....)
Bárcsak már ott tartanék, hogy saját öreg legacys gépemre szenvedném fel a Garudamadaras disztrót....
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81799 üzenetére
Magyarch linuxban telepítettem az os-prober-btrfs csomagot. Aztán Legacy módban indítottam a Magyarch linuxot. Aztán updateltem a Grubot és végre megtalálta az UEFI-ben telepített Garuda linuxot az USB-s SSD-n és felvette a Grub menübe. Most majd ebből a menüből remélem , hogy Legacy módra el fogom tudni indítani az UEFI-ben telepített Garuda linuxot és végre a Garudának is megtanítom a saját Legacy bootját is. ... remélem
-
Ha nem csatolta a rendszer küön a /boot-ot, annak oka lehet, ne piszkáld szerintem, egyébként is vannak a btrfs-nek specifikumai, ahogy látod, például a / az
0 0
, EXT-nél meg ugyanez0 1
Szóval jó az úgy, ha variálni akarnánk, ahhoz tényleg tanulmányozni kéne a btrfs man-jait!
csak egy példa: btrfs-subvolume(8) — Linux manual page
De van még pár, szóval nem olyan eccerű ez, ha bele akar mászni az ember....
Már attól égnek állt a hajam, hogy itt a /-nek ennyi mount opciót ad a rendszer, hiszen oda igen kevés kell, itt az EXT4.....
ext4 errors=remount-ro 0 1
Pihenésképpen ezt kicsit tanulmányozd át!
BTRFS main
ezt meg csak úgy itt hagyom:
don't select the BTRFS file system! Mainly because it's not as mature as EXT4 yet, but also because it might (under certain circumstances) cause more write actions than EXT4 does.
[link] -
Na már működik a Garuda.
Mér'van olyan érzésem, hogy ezt is annyira bonyolítva rakod fel, mint más disztrókat?
Szerintem valamelyik gépemre 10 perces install lesz ez is, viszont most nem tudom, melyikkel próbálkozzam, de jövő héten jön egy külföldi tök laikus user számára küldendő NVME SSD-s tiszta AMD-s notebook, lehet azon tesztelem le. Mivel alapból van Winx rajta, pici élvezet lesz, hogy annak elvágom a nyakát kezdésnek.
Amúgy ez a bal alsó képen lévő Assistant volt kicsit érdekes nekem, de mondjuk PCIe SSD-nél éppen nem fog számítani a TRIM bekapcs opció semmit. Azt megnéznéd alkalomadtán, ha be van itt kapcsolva a TRIM opció, akkor milyen TRIM aktív a SSD-n? Ja és mi lehet az a BTRFS defrag opció? A fs töredezik? Ha nem, akkor kapcsold ki szerintem, SSD-nek nem jó!
Tényleg sok érdekes opció meg miegyéb van ezen a Garudán, ezért is kezdett érdekelni...
Most már kíváncsi vagyok, mi lesz a végkifejlet kolléga netcsatlakozásával.
-
-
csixy
addikt
Azt szeretném kérdezni, hogy ha létrehozok egy /boot csatolt ext4-es partíciót, akkor ebbe át lehet valahogy pakolászni a / csatolt btrfs partícióból a /boot mappát? Szájbarágósan kérném szépen, ha ez mekkcsinálható! Köszönném!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81656 üzenetére
Ubi! Szerintem a Legacy telepítéshez a Garuda esetében csinálj egy kb 500MiB-es ext4-es /boot csatolt partíciót is, mert hajnali 3-ig csapataim harcban álltak de nem tudtam (igaz, hogy csak másik legacyban indított ubuntu klónok grub mernüjébe akartam felvetetni, a chrootos módszert nem próbáltam) legacy-MBR bootot megvalósítani , mert a modprobe nem látott bele a btrfs fájlrendszerbe. ... Még egy huncutságot megpróbálok, megpróbálom az UEFI módra indított másik linux Grubmenüjébe felvenni és aztán támadnám meg Legacy módra indított grub menüből indítani a btrsfs-ben bujkáló grub.cfg fájlt, de szerintem ez sem lesz járható út.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81649 üzenetére
A btrfs-nél a szoftveres raid nagyon jó. Lehet több teljesen eltérő méretű meghajtóval is mirrort csinálni, aztán ő kiszámolja automatikusan, hogy mit hol tároljon, hogy meglegyen mindenből a két példány. Ami gagyi benne a zfs-hez képest az a block checksum, azt hiszem crc-t használ, az zfs meg talán sha1-et integritás ellenőrzéshez. Ezen kívül, ami hátrány, hogy nincs natív meghajtó titkosítás, legalábbis legutóbb amikor néztem még nem volt. Én azért inkább zfs mellett tettem le a voksot, mert nem akarok külön luksozni is még pluszban. Régebben úgy emlékszem, hogy a btrfs nem támogatta a swapot, de azt hiszem most már lehet arra is használni.
-
Magára a BTRFS-re amúgy is kíváncsi vagyok, sok előnye van, pár éve már próbáltam a JFS-t, ami SSD-nél javallott, nem volt lassú, de ott is lényeges, milyen schedulert választasz hozzá....kár, hogy már jó részét ezeknek elfelejtettem....
Eszerint ez nem csinál swapfile-t telepítéskor? Jó, hogy említed, mert már megszoktam, hogy ez automatikus, egyébként nem kell altatáshoz a swap!
Hibernálással kevered. Suspendhez RAM kell, abba dolgozik.
Én is köszi, hogy gondolkodtatsz, mert ezt a Garudát kivételesen nem érdemes rutinból telepíteni.
Méghogy nem duálboot, meg hogy csak UEFI ajánlottMiiii? Az kizárt! Ilyeneket nem is olvastam, igaz még csak a főoldalt görgettem végig.....
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #81646 üzenetére
Szia!
Már én is megnéztem pár videjót. Igen ez a lényeg. A / partíció legyen btrfs. Talán valamiért szereti a swap partíciót is , gondolom altatás céljára. Ennyit szűrtem le. Kössz!
Na meglátom, hogy fog-e kesztyűbe dudálni? Méghogy nem duálboot, meg hogy csak UEFI ajánlott ??? Majd mindjárt elválik. Sajnos le kell darálnom az elementary os-t. -
Szeva! Még nem raktam fel, meló volt kicsit ma is...egyébként gondolom btrfs fájlrendszert csinálnék neki, ha már arra van a disztró felkészítve.
Mást nem szoktam variálni particionáláskor, ezt a flag opciót se piszkálom soha....
Arra vagyok még kíváncsi, hogy milyen scheduler-t használ Garuda default, mert ilyen rendhagyó alapokkal az is lényeges lehet.
Ami elég kifejező, ha már Archklónról van szó, az ez a honlapján:
A Garuda a Chaotic-AUR-t használja tárhelyként
Legalább nevén nevezi az AUR nevű csodát.
-
Ha csinálsz a GPT-s lemezre egy 1MiB-es formázatlan partíciót és a bios_grub jelzőt ráteszed, akkor telepíthetsz is rá linuxot Legacy módban, mert ellátja az MBR szerepét.
Nekem csak egyszerűbb a megszokott módszer, de egyébként valamelyik EVO SSD-vel működött a 8570p, a másikat nem akarta semmiképp. 850 és 860 volt, de már egyiket sem használom rendszer alá ill nem az én gépemben van a 860-as.
A garudát már próbáltam. Ki van tömve minden szirr-x@rral.
A BTRFS az alapértelmezett fájlrendszer zstd tömörítéssel, ezt akarom megnézni, elméletileg jobb IO kezelést kéne hoznia, meg a zram-ra is kíváncsi vagyok ebben az összeállításban. Minap vettem észre, hogy a 12GB RAM-ból 10 fölött eszik a gép és már a swapfájlból is majd egy gigát használt. Hátha beválna a Garuda megoldása.....
-
Próbáltam, de nem tetszett az Arch filozófiával szembemenő 4gigabájtra felpuffasztott telepítője kitömve mindenfélével, még talán a Mari néni tyúkszemével is.
Csakhogy az Arch filozófia dögunalmas, millió disztró épül Archra és mind messze áll a KISS-től, egyedül a konzolos telepítéssel felrakható pure Arch nem! Rápillantottam erre a Garuda-ra és valami haladó gondolkodást fedeztem fel, egy dolog, hogy mindent belepakolnak, de nézzük csak meg, mit ír a weboldal defaultnak egyből! Amit senki sem preferál, mert régen kevés memória mellé hozták létre, a zram default benne! Sokakkal ellentétben én ezt preferálnám, minap győzködtem is egy kollégát itt róla, talán a legnagyszerűbb swap megoldás a 3 közül! Ugye sokan SSD-t használnak és azt hiszik, hogy az gyors, jó arra is a swap, és tényleg gyors....csakhogy van valami, ami nagyságrendekkel gyorsabb annál is, ez maga a RAM és a zram meg ügyesen ezt használja, ha a CPU nem nagyon gyengusz, márpedig mai gépeknél nem az, akkor minimális plusz processzor használattal jóval gyorsabb lesz a swappolás, márpedig használ swapot a rendszer mostanában még sok RAM mellett is! És a zram használatával ez nem fog lassítani.
Egyszóval ha egy disztró régi megoldások újraértelmezését preferálja, az bizony igen érdekes dolgokat rejtegethet még! BTRFS fájlrendszer is ugye modern valami, szóval engem érdekel a dolog, lehet ki is próbálom. Idén még szinte nem is raktam fel semmit kíváncsiságból, most először megnézem, mi van még az Mint 20.2 Edge Cinnamonnal aztán lehet ez a Garuda jön.
Azt a csoda Magyarch-ot meghagyom neked.
(#80243) hcl
Elég tartós darab lehet, még MLC NAND-ok vannak benne! Ha valaki ilyenre cserélte az IDE-s HDD-t, az tuti eldobta a haját meglepetésében!
Komoly darab, tényleg nem tudtam, hogy van ilyen, mondjuk nem is nagyon lehetett kapni, mivel industrial célú volt, ha jól látom.
-
cigam
titán
válasz
GreenGoblin #79827 üzenetére
Az első esetben csak annyit tudsz beállítani, hogy mennyit csípjen le a Windows-ból, és az átméretezést, particionálást, fájlrendszer létrehozását automatikusan megoldja magának. Akárcsak a rendszerbetöltő telepítését.
A másik esetben viszont lehetőséged van külön /home (vagy bármi más, különáló) partíció(k) létrehozására, te döntöd el, hogy lesz-e külön swap partíció, vagy akár LVM rendszert is felépíthetsz magadnak. Dönthetsz arról, hogy milyen fájlrendszert hozol létre(az ext4-en kívül, lehet btrfs, zfs,....)is , és hogy telepítse-e, és ha igen akkor hova a rendszerbetöltőt. -
peterattila
aktív tag
Van-e bármilyen plussz terhelése egy rendszernek/kernelnek az miatt, ha több fájlrendszert kell kezelnie? NVME rendszerre telepített Mint btrfs-t használ, hdd multimédiás tartalmakra ext4-et. Hogy miért btrfs és ext4? BTRFS tapasztalatszerzésre, tudás megszerzésére, ext4 pedig mert az adott tartalom nem igényel nagyobb biztonságot. Rendszert nem szeretek újra pakolgatni, film, zene pedig bármikor újra tölhető, ha éppen gebasz van.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
retardalt #78399 üzenetére
Köszi!
1. Így akkor már világos. BTRFS-ről másoltam exfat-ra majd onnan vissza.
2. igen a chown-t ismerem, csak azt nem tudom, hogyan lehetne minden fájlt belefoglalni...
3. A sudo működik, használom is, csak a settings-ben van egy-két oylan opció amihez mindenképpen root jelszót kér, ezt lenne jó megoldani, hgoy a sudo jelszót is fogadja el.
-
Frawly
veterán
válasz
I02S3F #78077 üzenetére
Ez attól függ, hogy miket próbálsz és milyen célból. Én sem ész nélkül válogatom ám. Nyilván arra megyek, hogy az új progi ne csak más legyen, de jobb, hatékonyabb, gyorsabb, stb.. Vagy ha nem is jobb, de nem rosszabb.
Az, hogy állandóan csak 1 dolgot használsz, az meg azért rossz, mert megrekedsz azokon, és akkor meg azért nincs fejlődés, nem fogod megismerni a választékot. Meg ha az az egy megoldás eltörik, vagy a támogatása megszűnik, akkor ellehetetlenülsz. Az egészet a két véglet bemutatására írtam.
#78078 csixy: GRUB egyes esetekben kell. Pl. RAID-ről, ZFS-ről, btrfs-ről bootolásnál, ha a boot partíció is ezeken van, meg egyéb spéci esetben. Simán multibootra nem kötelező, és a simán titkosítatlan ext4 partíciókat használó desktop felhasználók 99,99%-ának felesleges, esetleg csak Legacy bootot támogató gépnél lehet értelme. Nyilván ez az egyszerre UEFI és egyszerre Legacy boot is egyfajta rétegigény csak, én nem látom előnyét.
-
válasz
#05413120 #77678 üzenetére
hol így, hol úgy van beállítva
Én is így tudtam, míg nemrég Kapitány írta, hogy szerintem, mert a csodaManjaronál éppen mindkettőt kifelejtették, megnéztem és valóban nulla TRIM volt, szóval jó az, ha valami népszerűségre hajt, csak nincs elég idejük alapvető dolgokat berakni/bekapcsolni default a disztróban. Ezt is meg szeretném majd nézni az új Manjaróban, bár ami hibákat eddig találtam, jellemzően később is megvoltak, eddig az iwlwifi negyedórás felismerését javították.
Én amúgy sokáig használtam a heti fstrim-et és a discard-ot is egymás mellett, sok vizet nem zavart, bár kis méretű SSD-nél célszerűbb hetinél gyakoribb fstrim, ha kiszedi valaki az online TRIM-et.
(#77679) vadkörte
Nálam is ez az első minden telepítésnél, mielőtt upgrade-et ráeresztem.
Kolléga tuti olvasta, hogy Manjaronál ezzel nem kell foglalkozni, mert mindent megcsinál automatikusan. Ja, mint a TRIM-melést például.
(#77677) Véreshurka
Látom btrsf-et használsz, nem ismerem, de a mount opciókat nézd át szerintem a lenti link alapján, mert nagyon nem jó így laikus szemmel nézve. Elsőre a compress tűnt fel, ahová célszerű lenne beírni, milyen módot válasszon, de úgy látom, ha aktív a compression, akkor a nodatacow értelmetlen, mert azt inaktiválja. Figyelni kell ezekre a
mount
opciókra és csak azt alkalmazni, ami tényleg szükséges és pontosan tudjuk, melyik mire való.Compressnél is vigyázni kell, például az lzo-t Ubuntu alapúak csak csomagkezelő szinten támogatják, más disztrókban viszont már teljeskörűen. Szóval kevesebb opció néha több, szerintem.
#MOUNT_OPTIONS btrfs
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Manpage/btrfs(5)#MOUNT_OPTIONS
-
madrac
senior tag
Hát gyerekek, úgy látom ez a Linux cseppet sem lett felhasználóbarátabb ill. hülye biztosabb mint régen volt desktop rendszerként, és ugyanúgy televan szívással, terminál módban való turkálással, hogy működjön. Gondoltam megosztom itt a tapasztalataimat.
Fő rendszerként W10-et használok, de adott volt egy korábban feltelepített Manjaro másodlagos GPT lemezen, ezen gondoltam kipróbálom, hogy gyakorlatban hogy muzsikál Steam protonnal a Path of Exile nevű játék. Közben a Grubot is csesztettem, ami alapból nem ismeri fel a W10 telepítést... Megakartam könnyíteni az életemet, de a grub-customizer csomag fel sem megy a csomagkezelőjéből, grubbal való ütközésre hivatkozva... Nagy nehezen uuid alapján sikerült grub menübe belehegeszteni a W10-t custom.cfg-be, de ezt alapértelmezetté tenni már nem sikerült.. mindegy..
Manjaro alatt a Steam számomra működésképtelen volt, pedig még újra is telepítettem.. Bejelentkezni betudtam, játékot is letölti, de szénné fagy a Steam valamiért, a systray-ben futó Steam programocska rákattintástól számolva vagy 30mp múlva válaszol hogy feldobja a helyi menüjét, de kilépni nem lehet abból sem, mert nem hajtja végre. Ha rendszerindítás után egyszer már elindítottam a Steam-et és bezártam, utána kampó, nem indul többet.
Ezután annyira elegem lett a Manjarobol, hogy gondoltam kikéne próbálni Mint-el, de mivel GPT lemezről van szó és már volt rajta uefi boot, ezért gondoltam ezt is így kéne rátelepíteni.. nagy hiba volt.. ezzel is nagyon megszívtam. Akármit csináltam, akárhogy írtam ki csomószor szerencsétlen pendrive-ra a a legújabb 20.01 live rendszert (Rufus, Etcher), grub után fekete képernyő fogadott, mintha teljesen megakadt volna a boot. Információ 0 amit adott arról, hogy mi baja van vagy hol akad el... igazán felhasználóbarát.. jó sok időt elcseszve, netet turkálva persze szokásos félrevezető megoldásokat találtam tonnaszámra erre a jelenségre, hogy mitől nem bootol a rendszer, az usb portoktól kezdve a rossz pendrive-on át, a gép hibás bios-ának frissítéséig és az usb portok elégtelen áramellátásig, meg a legújabb grub hibás mivoltáig bezárólag mindent... Nagy nehezen azért sikerült rátalálnom a jó megoldásra, hogy a grub menüben a kernel indító parancs paramétereit kell módosítani, hogy valamiféle kompatibilis videó módban indítsa a grafikus felületet, mert valójában baromira nem komolyabb indok miatt nem indult a rendszer, hanem a hibás vga driver miatt ami benne van! Ami azért is döbbenetes mert még egy szaros parancssoros terminálra sem lehetett átváltani, ha már a nyomorult grafikus felület nem indult el!! Ennyit a Linux sok terminálos alapfelépítésnek hasznosságáról... Mindenesetre akkor lehet, hogy tényleg csak kifagyott az egész foshalmaz, de mindegy is..
Szóval sikerült eljutnom nagy nehezen odáig, hogy elkezdhettem a Mintet telepíteni a Live rendszer alól, kézi partícionálás, btrfs fájl
rendszer, ha lúd legalább legyen kövér stb, erre következő ami megakasztotta ezt a naiv tervemet, hogy a fájlok másolása után kijelentette a
telepítő, hogy nem tudja a kért helyre telepíteni a grubot (ha jól láttam olyan opció nem is volt a legelején, h ezt nem kérem, hisz már eddig
is volt fent grub..), Pont.! Felajánlott választási lehetőségek, - egyéb helyre telepítés, vagy grub telepítés kihagyása... - De mit ad isten,
hála a kiforrott linux rendszernek, egyik választási lehetőséget sem engedte érvényesíteni! Akármit választottam, oké gombra kattintásra semmi
reakció! És akkor az embernek ne forrjon fel az agyvize a linuxtól... újabb internet kutakodás után megvilágosodás, hogy a hibát az okozhatja,
hogy MBR módban boot-oltam a live pendrive-ot, ő viszont így képtelen uefi boot managert telepíteni! Persze erről a szaros telepítő, ill. grub
semmilyen formában nem tájékoztatott... Nyomozás, valóban, a /sys/firmware/efi mappa nem létezik... Kiderült, hogy az Etcher-el kiírt pendrive
is képes uefi-ben boot-olni, ezért így indítva, már végig ment a telepítés. A sikeres rendszerindítás már rutinosan ment a grub átírásával, de ennek véglegesítésére már nem volt szükség konfig fájlban való turkálással, mert azt hiszem a Mint felajánlott gyártói nvidia vga driverre való átállás ezt megoldotta.
Egy szó mint száz, legvégül Mint alatt a Steam egyből feltelepült, sőt a játék futtatásával sem volt semmi gond. Azért persze nem fut olyan röccenésmentesen mint W10 alatt, de egész jó.
Bocs a bő lére eresztett sztoriért amit emlékezetből próbáltam rekonstruálni, de gondoltam hátha néhány hasznos tanulságot, infót sikerül valakinek kihámoznia belőle. -
growler
őstag
válasz
Aksomatic #76998 üzenetére
"/lib/modules/5.10.2-2-MANJARO/modules.devname not found"
A modules.devname fájl nálam ezt tartalmazza: [link] (Manjaro 20.2 Cinnamon)# Device nodes to trigger on-demand module loading.
fuse fuse c10:229
cuse cuse c10:203
btrfs btrfs-control c10:234
loop loop-control c10:237
tun net/tun c10:200
ppp_generic ppp c108:0
userio userio c10:240
uinput uinput c10:223
dm_mod mapper/control c10:236
uhid uhid c10:239
vfio vfio/vfio c10:196
hci_vhci vhci c10:137
vhost_net vhost-net c10:238
vhost_vsock vhost-vsock c10:241
snd_timer snd/timer c116:33
snd_seq snd/seq c116:1
rfkill rfkill c10:242 -
-
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #74184 üzenetére
Ezek már már Ubuntun készültek, de az sdb partíciót ugyanoda csatoltam.
fdisk || fstabTumbleweed alatt az tért el, hogy a root partíció btrfs volt, a home pedig xfs. Létezik, hogy esetleg az kavar be, hogy háromféle fájlrendszer típust használtam egyszerre?
(#74185) lev258: Nem tartozom a megfontolt emberek sorába sajnos.
Korábban én is a /media alá csatoltam, de openSUSE alatt akkor találkoztam először ezzel a jelenséggel. Azóta több alkalommal a /mnt könyvtárat választva is kaptam ilyet. A neten annyit találtam, hogy hivatalosan egyik sem a tartós partíciókhoz van kitalálva.
-
retardalt
csendes tag
válasz
Oryctolagus #72127 üzenetére
Az ntfs-t nem érdekli a jogosultság, cserébe a windows bármelyik frissítése lefoglalhatja (azt hiszem a gyors indítás funkciója [ha más a neve majd javítanak]).
Én személy szerint jelenleg xfs párti vagyok, hdd-re reiserfs, de jó a btrfs, valamint a többi is jó.
Tehát az ssd-n windows is lesz? Akkor maradjon közösnek az ntfs.
Mentésed van, gond már nem lehet.
Fedora-t, Gnome3-t és wayland-ot pont nem használok, így ezekben segíteni csak korlátozottan tudok.
A grub-ban akkor ezek szerint két OS-t választhatsz? -
leviske
veterán
Sziasztok!
Azt jól gondolom, hogy egy gyorsabb NVMe kompenzálni tudja a btrfs lemaradását az ext4-hez képest? Mármint, ha pl egy SATA3-as ext4 partíciót hasonlítok össze egy M.2 NVMe btrfs partícióval, akkor az utóbbi győzne, mégha azonos terepen az ext4 még mindig elgyepálná?
-
cigam
titán
válasz
PistiSan #68821 üzenetére
És linux alatt sem. Ugye az a pi mentő szkript azzal kezdi, hogy lecsatolja a / és a /boot partíciót, és egy temp könyvtár alá csatolja vissza őket. Így "befagyasztja" az állapotát, ami nem üzemszerű állapot, csak elviseli a rendszer. Windows alatt is létezik egy ilyen szolgáltatás (aminek most nem ugrik be a neve, valami shadow akármi), ill. vannak eleve erre felkészített fájlrendszerek (btrfs) ill. megoldások (LVM).
Ez egyáltalán nem üzembiztos, és mentés után azonnal újra kell indítani gépet. Amúgy egy beállított rendszeren nem változik olyan sok minden, hogy ne lehetne pár havonta lemezképet készíteni az SD kártyáról. Mondjuk egy nagytakarítás alkalmával.
-
zoltanz
nagyúr
Az miért van, hogy egy partíciót nem lehet formázni Btrfs-re csak EXT4, NTFS, FAT-ot engedi? (Debian)
-
aquark
tag
válasz
lev258 #65899 üzenetére
Szia Lev258!
Kifejtenéd, hogy működik a GPT btrfs-páros?
Egyébként kezdetben MBR-es ext4-el próbálgattam a Mintet, de nem ment, ezért váltottam. Most viszont Manjaro alol írok, ez kapásból felment. (gpt-ext4) Én inkább ubuntu hibára (rákerestem, ubuntut és mintet érinti leginkább a grub nem települ hiba) gondolok, vagy esetleg hibás a telepítőlemezem? (qBittorrentel szedtem le, az ellenörzi is, és a lemezre írás után az íróprogi is ellenőrizte...)
Szóval kérlek segítsetek, mert a Mintről nem mondtam le...! -
lev258
veterán
válasz
aquark #65898 üzenetére
Szerintem már nagyon összekavarodtak a dolgok. MBR jellegű partíciós táblánál legacy boot kell. GPT esetén már az UEFI az alap, ehhez viszont EFI partíció is kell. Azt sehol se láttam, hogy lett volna ilyened és csatoltad volna telepítéskor.
btrfs-t meg az használ, aki rendesen ért is hozzá. -
aquark
tag
Sziasztok!
Grub nem települ probléma:
Linux Mint 19.1 64bit Cinnamont raknék win 10 mellé. Próbáltam MBR-es winyón, de mivel nem ment konvertáltam GPT-re. próbáltam ext4 és btrfs rendszerre is, és próbáltam egy 3. particiót is adni a Linuxnak, /boot-ra csatolva, ext4-el, hogy majd oda rakja a grubot, de nem. 25GB a Linuxnak, 4-5 GB swap, (/boot függvényében), kb. 250GB win 10 és kb 700GB fájloknak, videók, képek, stb. ez egy 1TB-os winyón. Alaplap Asus Prime B350M-A, Ryzen 1600X, 8GB RAM, UEFI mód. Már vagy 15x raktam fel különböző linuxokat, gondok nélkül, igaz nem erre a gépre és nem win10 mellé. A másolás, telepítés rendben lemegy, de a vége felé a grub telepítésekor kiírja, hogy az nem sikerült, és ez végzetes hiba.Mit csinálok rosszul? –Segítséget kérek!
-
csixy
addikt
válasz
Frawly #65837 üzenetére
Nálam a video alapján telepítve bebootol. Működik. A live distrók lélektanát követi. Egy squashfs szerű fájlban van feltolva az alaptelepítés és a változásokat és a saját fájlokat a mellé pakolt mappákba menti. Union szerű működés.Vajazott fájlrendszeren (btrfs) fut. Fat16-os az ESP-je. Ledöglik benne a szoftverközpont. Este felraktam apt installal egy firefoxot és egy gpartedet --- reggelre eltűntek. Utólag adtam hozzá a saját useremet, lehet, hogy csak az alap user passwd-jét kellett volna megváltoztatni? Kicsit bonyolult volt a 105 gombos magyar billentyűzet megtalálása.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #65683 üzenetére
Ez az ESP van belemountolva a telepített linuxon vagy a /boot mappába (systemd boot esetén, ekkor így néz ki: /boot/EFI) vagy a /boot/efi mappába (Grubos boot esetén, ekkor így néz ki /boot/efi/EFI)
tehát egy grubos bootos /boot mappa így néz ki pl.:
senki@senki-X541NA:/boot$ sudo tree
.
├── abi-4.15.0-20-generic
├── config-4.15.0-20-generic
├── config-4.15.0-43-generic
├── efi
│ └── EFI
│ ├── Boot
│ │ ├── bootx64.efi
│ │ └── fbx64.efi
│ ├── Microsoft
│ │ ├── Boot
│ │ │ ├── BCD
│ │ │ ├── BCD.LOG
│ │ │ ├── BCD.LOG1
│ │ │ ├── BCD.LOG2
│ │ │ ├── bg-BG
│ │ │ │ ├── bootmgfw.efi.mui
│ │ │ │ └── bootmgr.efi.mui
│ │ │ ├── bootmgfw.efi
│ │ │ ├── bootmgr.efi
│ │ │ ├── BOOTSTAT.DAT
│ │ │ ├── boot.stl
│ │ │ ├── cs-CZ
│ │ │ │ ├── bootmgr.efi.mui
│ │ │ │ └── memtest.efi.mui
│ │ │ ├── da-DK
│ │ │ ├── de-DE
│ │ │ ├── el-GR
│ │ │ ├── en-GB
│ │ │ ├── en-US
│ │ │ ├── es-ES
│ │ │ ├── es-MX
│ │ │ ├── et-EE
│ │ │ ├── fi-FI
│ │ │ ├── Fonts
│ │ │ │ ├── chs_boot.ttf
│ │ │ │ ├── cht_boot.ttf
│ │ │ │ ├── jpn_boot.ttf
│ │ │ │ ├── kor_boot.ttf
│ │ │ │ ├── malgun_boot.ttf
│ │ │ │ ├── malgunn_boot.ttf
│ │ │ │ ├── meiryo_boot.ttf
│ │ │ │ ├── meiryon_boot.ttf
│ │ │ │ ├── msjh_boot.ttf
│ │ │ │ ├── msjhn_boot.ttf
│ │ │ │ ├── msyh_boot.ttf
│ │ │ │ ├── msyhn_boot.ttf
│ │ │ │ ├── segmono_boot.ttf
│ │ │ │ ├── segoen_slboot.ttf
│ │ │ │ ├── segoe_slboot.ttf
│ │ │ │ └── wgl4_boot.ttf
│ │ │ ├── fr-CA
│ │ │ ├── fr-FR
│ │ │ ├── hr-HR
│ │ │ ├── hu-HU
│ │ │ ├── it-IT
│ │ │ ├── ja-JP
│ │ │ ├── kd_02_10df.dll
│ │ │ ├── kd_02_10ec.dll
│ │ │ ├── kd_02_1137.dll
│ │ │ ├── kd_02_14e4.dll
│ │ │ ├── kd_02_15b3.dll
│ │ │ ├── kd_02_1969.dll
│ │ │ ├── kd_02_19a2.dll
│ │ │ ├── kd_02_1af4.dll
│ │ │ ├── kd_02_8086.dll
│ │ │ ├── kd_07_1415.dll
│ │ │ ├── kd_0C_8086.dll
│ │ │ ├── kdstub.dll
│ │ │ ├── ko-KR
│ │ │ ├── lt-LT
│ │ │ ├── lv-LV
│ │ │ ├── memtest.efi
│ │ │ ├── nb-NO
│ │ │ ├── nl-NL
│ │ │ ├── pl-PL
│ │ │ ├── pt-BR
│ │ │ ├── pt-PT
│ │ │ ├── qps-ploc
│ │ │ ├── Resources
│ │ │ │ ├── bootres.dll
│ │ │ │ └── hu-HU
│ │ │ │ └── bootres.dll.mui
│ │ │ ├── ro-RO
│ │ │ ├── ru-RU
│ │ │ ├── sk-SK
│ │ │ ├── sl-SI
│ │ │ ├── sr-Latn-RS
│ │ │ ├── sv-SE
│ │ │ ├── tr-TR
│ │ │ ├── uk-UA
│ │ │ ├── winsipolicy.p7b
│ │ │ ├── zh-CN
│ │ │ └── zh-TW
│ │ │ ├── bootmgfw.efi.mui
│ │ │ ├── bootmgr.efi.mui
│ │ │ └── memtest.efi.mui
│ │ └── Recovery
│ │ ├── BCD
│ │ ├── BCD.LOG
│ │ ├── BCD.LOG1
│ │ └── BCD.LOG2
│ └── ubuntu
│ ├── BOOTX64.CSV
│ ├── fw
│ ├── fwupx64.efi
│ ├── grub.cfg
│ ├── grubx64.efi
│ ├── mmx64.efi
│ └── shimx64.efi
├── grub
│ ├── fonts
│ │ └── unicode.pf2
│ ├── grub.cfg
│ ├── grubenv
│ ├── locale
│ │ ├── en_AU.mo
│ │ ├── en_CA.mo
│ │ ├── en_GB.mo
│ │ ├── en@quot.mo
│ │ └── hu.mo
│ ├── unicode.pf2
│ └── x86_64-efi
│ ├── acpi.mod
│ ├── adler32.mod
│ ├── affs.mod
│ ├── afs.mod
│ ├── ahci.mod
│ ├── all_video.mod
│ ├── aout.mod
│ ├── appleldr.mod
│ ├── archelp.mod
│ ├── ata.mod
│ ├── at_keyboard.mod
│ ├── backtrace.mod
│ ├── bfs.mod
│ ├── bitmap.mod
│ ├── bitmap_scale.mod
│ ├── blocklist.mod
│ ├── boot.mod
│ ├── bsd.mod
│ ├── bswap_test.mod
│ ├── btrfs.mod
│ ├── bufio.mod
│ ├── cat.mod
│ ├── cbfs.mod
│ ├── cbls.mod
│ ├── cbmemc.mod
│ ├── cbtable.mod
│ ├── cbtime.mod
│ ├── chain.mod
│ ├── cmdline_cat_test.mod
│ ├── cmp.mod
│ ├── cmp_test.mod
│ ├── command.lst
│ ├── configfile.mod
│ ├── core.efi
│ ├── cpio_be.mod
│ ├── cpio.mod
│ ├── cpuid.mod
│ ├── crc64.mod
│ ├── cryptodisk.mod
│ ├── crypto.lst
│ ├── crypto.mod
│ ├── ctz_test.mod
│ ├── cs5536.mod
│ ├── datehook.mod
│ ├── date.mod
│ ├── datetime.mod
│ ├── diskfilter.mod
│ ├── disk.mod
│ ├── div.mod
│ ├── div_test.mod
│ ├── dm_nv.mod
│ ├── echo.mod
│ ├── efifwsetup.mod
│ ├── efi_gop.mod
│ ├── efinet.mod
│ ├── efi_uga.mod
│ ├── ehci.mod
│ ├── elf.mod
│ ├── eval.mod
│ ├── exfat.mod
│ ├── exfctest.mod
│ ├── ext2.mod
│ ├── extcmd.mod
│ ├── fat.mod
│ ├── file.mod
│ ├── fixvideo.mod
│ ├── font.mod
│ ├── fshelp.mod
│ ├── fs.lst
│ ├── functional_test.mod
│ ├── gcry_arcfour.mod
│ ├── gcry_blowfish.mod
│ ├── gcry_camellia.mod
│ ├── gcry_cast5.mod
│ ├── gcry_crc.mod
│ ├── gcry_des.mod
│ ├── gcry_dsa.mod
│ ├── gcry_idea.mod
│ ├── gcry_md4.mod
│ ├── gcry_md5.mod
│ ├── gcry_rfc2268.mod
│ ├── gcry_rijndael.mod
│ ├── gcry_rmd160.mod
│ ├── gcry_rsa.mod
│ ├── gcry_seed.mod
│ ├── gcry_serpent.mod
│ ├── gcry_sha1.mod
│ ├── gcry_sha256.mod
│ ├── gcry_sha512.mod
│ ├── gcry_tiger.mod
│ ├── gcry_twofish.mod
│ ├── gcry_whirlpool.mod
│ ├── geli.mod
│ ├── gettext.mod
│ ├── gfxmenu.mod
│ ├── gfxterm_background.mod
│ ├── gfxterm_menu.mod
│ ├── gfxterm.mod
│ ├── gptsync.mod
│ ├── grub.efi
│ ├── gzio.mod
│ ├── halt.mod
│ ├── hashsum.mod
│ ├── hdparm.mod
│ ├── hello.mod
│ ├── help.mod
│ ├── hexdump.mod
│ ├── hfs.mod
│ ├── hfspluscomp.mod
│ ├── hfsplus.mod
│ ├── http.mod
│ ├── iorw.mod
│ ├── iso9660.mod
│ ├── jfs.mod
│ ├── jpeg.mod
│ ├── keylayouts.mod
│ ├── keystatus.mod
│ ├── ldm.mod
│ ├── legacycfg.mod
│ ├── legacy_password_test.mod
│ ├── linux16.mod
│ ├── linuxefi.mod
│ ├── linux.mod
│ ├── loadbios.mod
│ ├── load.cfg
│ ├── loadenv.mod
│ ├── loopback.mod
│ ├── lsacpi.mod
│ ├── lsefimmap.mod
│ ├── lsefi.mod
│ ├── lsefisystab.mod
│ ├── lsmmap.mod
│ ├── ls.mod
│ ├── lspci.mod
│ ├── lssal.mod
│ ├── luks.mod
│ ├── lvm.mod
│ ├── lzopio.mod
│ ├── macbless.mod
│ ├── macho.mod
│ ├── mdraid09_be.mod
│ ├── mdraid09.mod
│ ├── mdraid1x.mod
│ ├── memdisk.mod
│ ├── memrw.mod
│ ├── minicmd.mod
│ ├── minix2_be.mod
│ ├── minix2.mod
│ ├── minix3_be.mod
│ ├── minix3.mod
│ ├── minix_be.mod
│ ├── minix.mod
│ ├── mmap.mod
│ ├── moddep.lst
│ ├── modinfo.sh
│ ├── morse.mod
│ ├── mpi.mod
│ ├── msdospart.mod
│ ├── mul_test.mod
│ ├── multiboot2.mod
│ ├── multiboot.mod
│ ├── nativedisk.mod
│ ├── net.mod
│ ├── newc.mod
│ ├── nilfs2.mod
│ ├── normal.mod
│ ├── ntfscomp.mod
│ ├── ntfs.mod
│ ├── odc.mod
│ ├── offsetio.mod
│ ├── ohci.mod
│ ├── part_acorn.mod
│ ├── part_amiga.mod
│ ├── part_apple.mod
│ ├── part_bsd.mod
│ ├── part_dfly.mod
│ ├── part_dvh.mod
│ ├── part_gpt.mod
│ ├── partmap.lst
│ ├── part_msdos.mod
│ ├── part_plan.mod
│ ├── part_sun.mod
│ ├── part_sunpc.mod
│ ├── parttool.lst
│ ├── parttool.mod
│ ├── password.mod
│ ├── password_pbkdf2.mod
│ ├── pata.mod
│ ├── pbkdf2.mod
│ ├── pbkdf2_test.mod
│ ├── pcidump.mod
│ ├── play.mod
│ ├── png.mod
│ ├── priority_queue.mod
│ ├── probe.mod
│ ├── procfs.mod
│ ├── progress.mod
│ ├── raid5rec.mod
│ ├── raid6rec.mod
│ ├── random.mod
│ ├── read.mod
│ ├── reboot.mod
│ ├── regexp.mod
│ ├── reiserfs.mod
│ ├── relocator.mod
│ ├── romfs.mod
│ ├── scsi.mod
│ ├── search_fs_file.mod
│ ├── search_fs_uuid.mod
│ ├── search_label.mod
│ ├── search.mod
│ ├── serial.mod
│ ├── setjmp.mod
│ ├── setjmp_test.mod
│ ├── setpci.mod
│ ├── sfs.mod
│ ├── shift_test.mod
│ ├── signature_test.mod
│ ├── sleep.mod
│ ├── sleep_test.mod
│ ├── spkmodem.mod
│ ├── squash4.mod
│ ├── syslinuxcfg.mod
│ ├── tar.mod
│ ├── terminal.lst
│ ├── terminal.mod
│ ├── terminfo.mod
│ ├── test_blockarg.mod
│ ├── testload.mod
│ ├── test.mod
│ ├── testspeed.mod
│ ├── tftp.mod
│ ├── tga.mod
│ ├── time.mod
│ ├── trig.mod
│ ├── tr.mod
│ ├── true.mod
│ ├── udf.mod
│ ├── ufs1_be.mod
│ ├── ufs1.mod
│ ├── ufs2.mod
│ ├── uhci.mod
│ ├── usb_keyboard.mod
│ ├── usb.mod
│ ├── usbms.mod
│ ├── usbserial_common.mod
│ ├── usbserial_ftdi.mod
│ ├── usbserial_pl2303.mod
│ ├── usbserial_usbdebug.mod
│ ├── usbtest.mod
│ ├── verify.mod
│ ├── video_bochs.mod
│ ├── video_cirrus.mod
│ ├── video_colors.mod
│ ├── video_fb.mod
│ ├── videoinfo.mod
│ ├── video.lst
│ ├── video.mod
│ ├── videotest_checksum.mod
│ ├── videotest.mod
│ ├── xfs.mod
│ ├── xnu.mod
│ ├── xnu_uuid.mod
│ ├── xnu_uuid_test.mod
│ ├── xzio.mod
│ ├── zfscrypt.mod
│ ├── zfsinfo.mod
│ └── zfs.mod
├── initrd.img-4.15.0-20-generic
├── initrd.img-4.15.0-43-generic
├── memtest86+.bin
├── memtest86+.elf
├── memtest86+_multiboot.bin
├── retpoline-4.15.0-20-generic
├── System.map-4.15.0-20-generic
├── System.map-4.15.0-43-generic
├── vmlinuz-4.15.0-20-generic
└── vmlinuz-4.15.0-43-generic -
Frawly
veterán
Ne haragudj, de annyi szakmaiatlan dolgot írtál, hogy nem bírom ki, hogy ne válaszoljak. Valahogy az tűnik ki az írásodból, hogy te nem tudod mit beszélsz.
Linuxon nincs szükség drivernyilvántartásra, mivel nem kell vele egyáltalán vergődni, de a legrosszabb esetben is max. a hálókártyához VAGY Wi-Fi-kártyához ÉS a videókártyához kell driver, hangsúlyozom, a legrosszabb esetben, mert reálisabb esetben ezek közül is csak egy egyikhez vagy egyikhez sem. Ehhez nem kell nyilvántartani semmit, friss kernelt kell használni meg frissített rendszert, és a rendszerrel frissülni fog a driver is, együtt a többi alkalmazással, egyenesen az ellenőrzött tárolóból. Egyébként Linuxon is lehet listába rendezni (grafikus és konzolos felületen is), hogy milyen csomag van fent, milyen verzió, mik a függőségei, hogyan került fel, ez kb. helyettesíti azt a listát, amit említettél. Nyilván nem teljesen olyan, mint Windowson, de szükség sincs rá, mert a Linux nem Windows, eleve más elvek mentén működik, nincs exe/dll, nincs registry, más forrásból kerülnek fel az alkalmazások és rendszerösszetevők, máshogy kezelik a drivereket, stb..
Aki meg CMS-t, Drupalt, PHP-t azért használ, fejleszt Windowson, mert van rendszer-visszaállítási pont, az egy kontár. Egyrészt erre rendes fejlesztőkörnyezetben a verziókövető rendszerek valók, másrészt meg Linuxon is vannak a visszaállítási pontoknak megfelelő mentésekre megoldások, kapásból a Btrfs, ZFS fájlrendszerekben van snapshot funkció, ami megbízhatóbban működik, mint a Windows visszaállítója, utóbbi vagy sikerrel állít vissza, de sokszor nem. Saját szememmel láttam, hogy Windowsok nem is olyan régi, utolsó visszaállítási pontot nem tudnak visszaállítani, mikor kéne, és elég hozzá egy elcseszett drivert feltenni, hogy aztán se csökkentett módban, se korábbi visszaállítási ponttal se lehessen visszahozni a működő rendszert (max. csak lemezképből). És ezt úgy írom, hogy nem csak az XP-t meg a 7-est ismerem valamennyire, hanem az összes eddig megjelent verziót, jó, talán a 8.x-et és a Server kiadásokat kicsit felszínesebben.
Linuxhoz az oktatóanyagokat el lehet felejteni. Eleve a tananyagok tradicionálisan nehezen követik le a változásokat, és a 99%-uk még a systemd előtti időkből való, már csak emiatt is nem valami hasznosak, de a többség mindig is elavult és túl elméleti volt. Linuxot, ahogy más dolgokat is az IT-ben, gyakorlatban kell tanulni, fel kell tenni, ha más nem egy tesztrendszerre vagy virtuális gépre és használni. Úgy lehet menet közben megismerni, meg egyes problémák megoldásakor apránként utánaolvasni, hogy mi micsoda a rendszerben, miben tér el a Windowstól. Hangsúlyozom, hogy a felmerülő problémákat megoldani kell, és nem megkerülni windowsos dualboottal meg Wine-os megoldásokkal, mert úgy nem a Linuxot fogja a delikvens megtanulni, hanem a dualboot és a menekülőutak művészetét. Használni kell és nem szabad feladni. Plusz nem szabad elvárni, hogy úgy működjön, ahogy a Windows.
-
Frawly
veterán
válasz
bandras0226 #56519 üzenetére
Igen, UEFI-s bootnál kell egy EFI partíció (ami egyben boot partícióként is szolgál, és kötelező rá FAT32-es fájlrendszert tenni), illetve a partíciós tábla GPT-s legyen. Swap partíció nem muszáj (csak ha btrfs-t használsz), használhatsz helyette tetszőleges partíción lévő swapfájlt (aminek a mérete rugalmasan alakítható). A home-ot sem muszáj külön partícióra, de azért erősen célszerű.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #54990 üzenetére
Esetleg van valami lehetőség a kiváltására? Én szerverre szeretnék btrfs-t, docker-t felszórni, de nem nagyon találtam systemd vagy a forkjai nélkül épkézláb disztrót, amit sokan fejlesztenek és naprakész. Találtam egy oldalt, amin nagyjából össze van szedve minden a témában: [link], nekem talán az ubuntu 16 + systemd törlése + upstart telepítése tűnik a legjobb ideiglenes megoldásnak, amíg az LTS kitart.
Egyébként valaki felhomályosított, hogy a systemd mégiscsak követi a KISS principle-t: "Systemd is just following the "do one thing well" mantra. It's making new vulns every day."
-
inf3rno
nagyúr
Btrfs-nél raid1-be lehet tenni valamit (btrfs szoftver raid-et használva), ami már eleve btrfs, de még nincs raid-ben? Vettem egy másik meghajtót egy már létező mellé csak hogy ki tudjam használni az önjavító fájlrendszert, de nem nagyon van hova pakolni a meghajtóról az adatot. Van pár HDD, tele hibás szektorral. Esetleg ha azokra is btrfs-t tennék, akkor jelezné a rendszer, ha nem sikerül másolni rájuk/róluk?
-
törölt tag
válasz
megema #54464 üzenetére
Konkrét negatív tapasztalat nincs, de pozitív sem, egyszerűen az én szempontomból semmi olyat nem nyújt, amit fájlrendszer szinten nem tudnék megoldani sokkal egyszerűbben, tehát csak egy felesleges kolonc és hibaforrás...
A Btrfs a működési metódusából kifolyóan jobban töredezik a többi Linuxos fájlrendszernél, de vannak eszközei ennek a mérséklésére, szerintem jól kezelhető a dolog.
A ZFS-sel csak messziről integettünk egymásnak, egy ismerős demózta nekem a cuccot, elég meggyőző volt! Viszont vas kell alá (főleg memória), és Linux alatt sztem felejtős, FreeBSD v. vmi. Solaris származék kell alá (nekem OpenIndianan demózták).
Ha csak sima fájlrendszerben gondolkozol a snapshot lehetőség miatt van előnyük, egyértelműen!
Szerintem nincs, de nem foglalkoztam igazán a dologgal, nálam hibatűrés=RAID1...
-
megema
őstag
válasz
#21078528 #54461 üzenetére
Van negatív tapasztalatod az LVM-mel? Én igazából csak azért kerültem eddig, mert nem olvastam utána rendesen, és nem akartam olyannal komplikálni a rendszert, amihez nem értek.
Amúgy én is inkább fájlrendszerben gondolkodnék. A Btrfs-ről olvasgattam, de nem nyerte el a tetszésemet (töredezés - megoldották már?). A ZFS-sel mi a helyzet?
Igen, én is a RAID 1 + tartaléklemezt tartom a legjobbnak, viszont nincs olyan adatom, amit ne tudnék egy ideig nélkülözni, így marad simán a tartaléklemez. Ilyen esetben (működőképesnek szánt teljes másolat) van bármi előnye a Btrfs-nek vagy a ZFS-nek?
Van olyan megoldás, amivel két lemez logikai összekapcsolásakor, lemezhiba esetén garantáltan csak az adott lemezen tárolt adatok vesznek el?
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Raid 0 esetén kell valamit valahogy jelezni a rendszernek hogy most raid többről fut? Fstabban valami mount flag...
(xfs vagy btrfs lesz)Más.
Mely gyökérben lévő mappákban törrénik sok kis írás/olvasás. 16gb ssd re akarom rakni -
spammer
veterán
válasz
agy73p #46803 üzenetére
Old BTRFS prevents installation
A lényeg:
"You can zero the drive, but the easy solution that leaves your data alone is to erase the BTRFS superblock with"
wipefs -o 0x10040 /dev/sdX
(X természetesen cserélendő a megfelelő betűre). -
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #44283 üzenetére
Jajj, még mindig ezen az Archon és két héten lovagolsz. Egyrészt van az már 3-4 hete is, hogy újra feltettem, meg Archot nem csak most használok, használtam rövidebb időket előtte is, plusz mindig is szimpatizáltam vele, és jó véleménnyel voltam róla, jó ideje a legjobb disztrónak tartom haladóbbak részére. A verziók frissességére meg már Windows alatt is mindig figyeltem, annyi, hogy ezt Linux alatt még fontosabbnak tartom.
Persze volt egy pillanat, mikor szidtam az Archot, mikor nem ment a telepítése LUKS LVM-mel, de akkor csak düh beszélt belőlem. Aztán kéklufi-cethal segített privátban, és onnan nem volt gond. Igaz az US-kiosztásos, magyar ékezetes jelszavas, btrfs-ses LUKS LVM-mel most is szoptam akkorát, hogy csak úgy cuppogtam, majdnem ki is vágtam mérgemben a gépet az ablakon, valami 6 órát kínlódtam vele, nem akarta bekérni, majd elfogadni a LUKS jelszót bootkor, de végül meglett, igaz a mkinitcpiósok meg a hooksosok női felmenőjét még azóta is negatív konstellációban emlegetem egy ősi mesterséggel karöltve
Tényleg nagyon baba, hogy minden mindig friss benne, és nem kell LTS meg nem LTS szarakodással foglalkozni, meg disztróupgrade miatt újratelepítgetni. De hogy örülj, írok az Arch hátrányairól is. Nem minden szoftver található meg a csomagok között, néha az AUR-ban sem, olyanok adott esetben, amelyek pl. az Ubuntu vonalra elérhetők csomagként, ha nem is az alap tárolóban, hanem PPA-ban. Az sem tetszik, hogy az AUR i686 only, nuku x64, meg az sem tetszik, hogy az i686-os kernel non PAE. A PAE nem csak 4+ GB RAM-nál jönne jól, de az NX használatával biztonságot is jelentene a címtérvédelemmel, persze az AUR-ból ezt is fel lehet passzintani, de szerintem az alap tárolóban is benne kéne lennie. Az Arch úgyis modern disztró, nem hiszem, hogy sokan használnák PAE-t nem támogató gépen. Nem komázom továbbá, hogy az AUR-ban a pkgbuild csak fakerootal megy, igazi roottal nem. Tudom, hogy ez biztonsági szempontból van így, de ne akarjanak már mindenáron engem saját magamtól megvédeni.
Egyébként meg a gentooba is belekezdenék, de annyi időm nincs. Pedig gentoosként lehetne a sok divatlinuxost magas lóról leosztani
-
zserrbo
aktív tag
válasz
#21078528 #42880 üzenetére
NTFS partíciókat már sokszor méreteztem át különféleképp. Ment Windows alól és OS-en kívülről is. Ha hasonlóképp megy egy külső programmal vagy akár win alól, akkor jó.
Annyi az egész, hogy kezdő linuxosként még nem tudom belőni tökéletesen az igényeimhez a méreteket és lehet átméretezném egyszer később. Az LVM-ről és a Btrfs-ről csak keveset tudok, ezért nem próbálkoztam vele.
GPT partíciós tábla van, mivel UEFI-s a bios. -
törölt tag
válasz
zserrbo #42879 üzenetére
Hát ha simán nem is, de nem megoldhatatlan...
Ha LVM-et akarsz, akkor újra kell gondolnod az egészet, de ebben majd segít valaki más, nem foglalkoztam vele...
Ha előre tudom, hogy benne van a dologban a méret változás, akkor Btrfs-t rakok, ott több módszer is van ennek a megoldására, élen az alkötetek létrehozásának a lehetőségével.
Hogy mit raksz külön partícióra, az erősen felhasználói szokások kérdése, én csak a /var-t szoktam... -
törölt tag
Kedves Fórumozók!
Folytatódnak a Btrfs fájlrendszerrel kapcsolatos kalandjaim, avagy hogyan lett az Ubuntuból Antergos...
Olvasható itt. -
whbear
senior tag
válasz
#21078528 #40023 üzenetére
Én használtam Neptune OS-t btrfs és 64bit, de nekem lassabb volt sokkal mint az ext4 és állandóan kernel pánikolt. Fedora 20 KDE 32 bit másolás közben penre lefagyott, pen gparteddel magához tért de a rendszer partíciót elvesztettem. Ezután marad az ext4 +1,hogy Windows tudja olvasni dokannal.
-
törölt tag
Kedves Fórumozók!
Tudom, hogy már untok nagyon, de minap Btrfs-re váltottam, erről írtam pár szót itt.
Jó olvasgatást!
Várom az építő jellegű észrevételeket, főleg Btrfs-t régebben használók részéről!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #38553 üzenetére
Suse mióta btrfs+xfs kombós auton nyílván külön /home-al operál de míg ext4-et használt alapból emlékeim szerint akkor is külön rakta.
Fedora auto lvm : külön /boot + lvm ( / +/home + swap)
Mageia is külön /home partíciós
Hogy milyen százalékban osztják a helyet változó,Mageia pl. úgy rémlik most az 5-ös verzióval fix 50GB pakol a gyökérnek.Sztem jelzi a nem létező felhasználót :
sudo passwd proba
root's password:
passwd: user 'proba' does not existShiku: Nem tudok szakértőként nyilatkozni de a problémát elgondolásom szerint pont a windows okozta.Gondolom mivel egyáltalán nem vesz figyelembe más OS-t a partícionálással bezavar az MBR-be.Sikeres adatmentésnek örülök,mindez értékes tapasztalatszerzéssel is párosult - soha rosszabbat!
-
erhas01
tag
válasz
ubyegon2 #36533 üzenetére
A p4-es gép: ..... Ezt mind be kell gépelnem?
A felesleges részeket, vagy mindet kérem a moderátor,topikgazda törölje!
Motherboard: Asus Rev1 P5P800-se 2005-07-09
Cpu:P4 3GHz Socket 775
width: 64bit ..... 64 bites a processzor? Lehet. ... Telepíthetek újra?
clock:200 MHz
Memory: 4X 512MB DDR
Display:RV635 Radeon HD 3650/3750/4570/4580
Multimédia: 82801EB/ER (ICH%/ICH5R) AC'97 Audio
Disk: ATA IC35L020AVER07-0 HITACHI 18GB !!! Cabel select jumper.
Volume: ext4
Logical name: /dev/sda1
Logical name: /
Version 1.0
Serial: 08cc4c34-b5e3-4ef-9c1f-82f8a6b8eeda
Size/Capacity: 16GiB ................ Jé lehet másolni is ...-volume:1
description: Extended partition
physical id: 2
bus info: scsi@0:0.0.0,2
logical name: /dev/sda2
size: 2045MiB
capacity: 2045MiB
capabilities: primary extended partitioned partitioned:extended
*-logicalvolume
description: Linux swap / Solaris partition
physical id: 5
logical name: /dev/sda5
capacity: 2045MiB
capabilities: nofsAz íróból kettő van, egy ide szalagkábelen. Később megnézem a jumpert, és a bekötést.
-cdrom
description: DVD-RAM writer
product: DRW-1612BL
vendor: ASUS
physical id: 0.1.0
bus info: scsi@0:0.1.0
logical name: /dev/cdrom
logical name: /dev/sr0
version: 1.06
capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
configuration: ansiversion=5 status=nodisc
*-scsi:1
physical id: 2
logical name: scsi1
capabilities: emulated
*-cdrom
description: DVD-RAM writer
product: DRW-1612BL
vendor: ASUS
physical id: 0.1.0
bus info: scsi@1:0.1.0
logical name: /dev/sr1
logical name: /media/levego
version: 1.06
capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
configuration: ansiversion=5 mount.fstype=iso9660 mount.options=ro,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8,mode=0400,dmode=0500 state=mounted status=openKülső HDD USB és ESata vagy Firewire bekötéssel. Kettő adatkábel van csatlakoztatva egyszerre!
scsi:2
physical id: 3
logical name: scsi2
capabilities: emulated
*-disk
description: ATA Disk
product: SAMSUNG HD502HJ
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@2:0.0.0
logical name: /dev/sdb
version: 0001
serial: S20BJ90Z693579
size: 465GiB (500GB)
capabilities: partitioned partitioned:dos
configuration: ansiversion=5 sectorsize=512 signature=2a4bf086
*-volume
description: Windows NTFS volume
physical id: 1
bus info: scsi@2:0.0.0,1
logical name: /dev/sdb1
version: 3.1
serial: fca110ad-8a4d-374c-b1ec-81c1e972432e
size: 465GiB
capacity: 465GiB
capabilities: primary ntfs initialized
configuration: clustersize=4096 created=2010-07-24 20:39:23 filesystem=ntfs label=adat state=clean
Nyomtató:
scsi:3
physical id: 5
bus info: usb@3:2
logical name: scsi4
capabilities: emulated scsi-host
configuration: driver=usb-storage
*-disk
description: SCSI Disk
product: psc 2210
vendor: HP
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@4:0.0.0
logical name: /dev/sdc
version: 1.00
capabilities: removable
configuration: ansiversion=2 sectorsize=512
*-medium
physical id: 0
logical name: /dev/sdclsblk:
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 18,7G 0 disk
├─sda1 8:1 0 16,7G 0 part /
├─sda2 8:2 0 1K 0 part
└─sda5 8:5 0 2G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 0 465,8G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 465,8G 0 part
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
sr1 11:1 1 2,7G 0 rom /media/levegolscpu
Architecture: i686
CPU op-mode(s): 32-bit, 64-bit
Byte Order: Little Endian
CPU(s): 2
On-line CPU(s) list: 0,1
Thread(s) per core: 2
Core(s) per socket: 1
Socket(s): 1
Vendor ID: GenuineIntel
CPU family: 15
Model: 4
Stepping: 1
CPU MHz: 2998.674
BogoMIPS: 5997.34
L1d cache: 16K
L2 cache: 1024Klsmod
Module Size Used by
nls_utf8 12493 1
isofs 39205 1
bnep 18895 2
rfcomm 58045 0
bluetooth 391253 10 bnep,rfcomm
6lowpan_iphc 18262 1 bluetooth
binfmt_misc 13140 1
usblp 18288 0
wl 6144840 0
cfg80211 418839 1 wl
snd_wavefront 34046 0
snd_cs4236 29209 0
snd_intel8x0 37321 2
snd_opl3_lib 18651 2 snd_wavefront,snd_cs4236
hisax_isac 13822 0
snd_hwdep 13272 2 snd_wavefront,snd_opl3_lib
snd_ac97_codec 105860 1 snd_intel8x0
snd_wss_lib 25739 2 snd_wavefront,snd_cs4236
hisax 498162 1 hisax_isac
snd_mpu401_uart 13865 2 snd_wavefront,snd_cs4236
snd_seq_midi 13324 0
snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
snd_rawmidi 25722 3 snd_wavefront,snd_mpu401_uart,snd_seq_midi
ac97_bus 12642 1 snd_ac97_codec
dm_multipath 22373 0
isdn 124492 1 hisax
snd_pcm 87194 4 snd_ac97_codec,snd_intel8x0,snd_wss_lib,snd_cs4236
crc_ccitt 12627 1 hisax
scsi_dh 14458 1 dm_multipath
snd_seq 56592 2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
serio_raw 13251 0
avmfritz 18593 0
mISDNipac 33594 1 avmfritz
lpc_ich 16877 0
mISDN_core 85986 3 avmfritz,mISDNipac
snd_seq_device 14137 4 snd_seq,snd_rawmidi,snd_opl3_lib,snd_seq_midi
snd_timer 28648 4 snd_wss_lib,snd_pcm,snd_seq,snd_opl3_lib
shpchp 32143 0
snd 66670 17 snd_ac97_codec,snd_intel8x0,snd_hwdep,snd_timer,snd_wss_lib,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_wavefront,snd_mpu401_uart,snd_seq_device,snd_cs4236,snd_opl3_lib
ns558 12598 0
gameport 15189 1 ns558
ppdev 17391 0
soundcore 14599 1 snd
parport_pc 32021 1
lp 13299 0
parport 40836 3 lp,ppdev,parport_pc
mac_hid 13059 0
btrfs 884298 0
xor 26221 1 btrfs
raid6_pq 97455 1 btrfs
uas 22631 0
dm_mirror 21756 0
usb_storage 52721 1 uas
dm_region_hash 20121 1 dm_mirror
dm_log 18072 2 dm_region_hash,dm_mirror
hid_generic 12503 0
usbhid 47035 0
hid 95946 2 hid_generic,usbhid
firewire_ohci 35647 0
radeon 1312439 3
psmouse 91277 0
firewire_core 61867 1 firewire_ohci
floppy 59708 0
e1000 121463 0
crc_itu_t 12627 1 firewire_core
i2c_algo_bit 13197 1 radeon
pata_acpi 12901 0
ttm 85257 1 radeon
drm_kms_helper 55007 1 radeon
drm 255469 6 ttm,drm_kms_helper,radeonlspgpot
gpg: keyblock resource `/home/levego/.gnupg/secring.gpg': állománymegnyitási hiba
gpg: keyblock resource `/home/levego/.gnupg/pubring.gpg': állománymegnyitási hiba
# Ownertrust listing generated by lspgpot
# This can be imported using the command:
# gpg --import-ownertrust^C
gpg: Interrupt caught ... exitingKöszöntem.
-
janos666
nagyúr
Van valakinek ötlete, hogy az mitől lehet, ha az alaplapi SB-re drótozott SATA portokra kötött SATA HDD-ken még egyszer sem volt semmi gond sem az 1 lemezes, single kötetes, sem a 3 lemezes, RAID-5 kötetes Btrf-el, az USB-SATA átalakítóval használt HDD-n viszont rendszeresen javíthatatlanul összeomlik szinte minden ki/be kapcsolás során? (Recovery paraméterrel sem csatolható és a btrfs check --repair is csak változatos hibákat listáz, amiket javítani nem tud).
Ennek a filerendszernek a létrehozásához és csatolásához pontosan ugyan azokat a paramétereket használom, mint a másik single kötethez, és a HDD is hasonló, csak az USB adapter játszik közbe (mert össz-vissz 4 SATA port van a deszkán), ami Jmicron vezérlős (és kipróbáltam már Windows-os géppel is, nem volt vele gond). De menet közben sincs gond, akár online scrub-olom véletlenszerűen, akár umount-olom és offline ellenőrzöm. Csak akkor száll el, ha ki/be kapcsolom a gépet. Még a szimpla reboot-okat is túl szokta élni, ezért arra gyanakszom, hogy az USB-SATA adapter mellett valamiért nem flush-olja a cache-t a korongra a HDD vezérlő, mert nem jön rá, hogy nemsoká megszűnik a tápáram. Bár ez is fura annyiból, hogy már próbáltam commit=1 paraméterrel is mount-olni és nem is írtam tudatosan a lemezre, mégis kampec van neki ki/be kapcsoláskor.Kell ahhoz bármi extra kernel driver vagy rendszerszoftver script, ami az USB-(SCSI-)SATA HDD-ket kezeli, és shutdown alatt flush-olja a cache-t (és Gentoo-ban alapból nincs jelen)?
Bár most, hogy írom, azt még nem próbáltam, hogy hdparm-al letiltom az írási cache-t, de úgy piszok lassú lehet az írás.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Energiaital topic
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Cyberpunk 2077
- OLED TV topic
- Renault, Dacia topik
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest