Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz growler #91349 üzenetére

Ha tisztán Btrfst használsz elég a btrfs-fstrim, de hagyhatod mindkettőt, mert ha normálisan van összerakva a rendszer, akkor úgyis Conflicts=fstrim.service paraméterrel van konfigurálva, elvileg a rendszer nem futtatja mindkettőt (SUSE-n így volt, Ubu meg csak fstrimet használ).

• ubyegon2

félisten

válasz growler #91349 üzenetére

Atyaég...belenéztem a btrfs mount opció doksijába, hát lehet tépném a hajam, ha nem EXT4-et használnék. Neked is javaslom, mert vannak saját mount opciói a btrfs-nek és vannak általános mount opciók is.

erre itt egy példa:

btrfs-trim.service
    fstrim.timer

:F

Totál ugyanazt csinálja mindkettő, szóval mivel nem ismerem a fs-t, mégis azt mondom, csak az egyiket hagyd benn!

Alapból a discard egész korrekt lenne a async kapcsolóval, mert ha ba van kapcsolva a COW, ami szintén hasznos lehet, akkor azt üti a discard=sync.

Ami fontos lehet még, hogy sok mount opció működik default a 6.1 és néhány a 6.2 kernelek óta. Szóval hasznos doksi, amit linkeltem, nem 10 perc, míg értelmezed azt opciókat és egymásra hatásukat!

Ha most btrfs-t használnék, beraknám az fstab-ba discard=sync opciót és meghagynám a btrfs-trim.timer-t weekly időzítéssel.

Mi nekem értelmezhetetlen, az a defrag opció, mert SSD-nél ez kifejezetten haszontalan és ellenjavallt...nem is értem itt miért van...

Van ilyen mount opció is: ssd, ssd_spread, nossd, nossd_spread, ami azért érdekes, mert default SSD autodetected van bekapcsolva, de megmarad mégis a defrag is...

Meg is állapítottam, hogy totál hülye vagyok ehhez a fs-hez, ha SSD-t kéne ezen optimalizálnom, égnek állna a hajam.

Persze ha NVMe SSD-ről van szó, jóval egyszerűbb lenne a helyzet, ott legalább a TRIM-meléssek kapcsolatos opciókat el lehetne felejteni. ;)

Sok sikert a beállításhoz és úgy általában a btrfs használatához! Reméljük berus szaki majd jön és megvilágosítha homály elménket! ;] Szerintem tényleg modern(COW például), jó dolgok vannak benne, de kiforratlan ez a fs picit még, inkább annak javasolnám a napi használatát, aki valóban tisztába van a különböző és egymásnak időnként ellentmondó default beállításaival és képes optimalizálni.

Ja és mindenhová be van rakva a noatime opció, ami meg kifejezetten nem modern, a mai SSD-nél már totál értelmetlen opció! :(

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés