Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stanlee
őstag
válasz Mercutio_ #24400 üzenetére
Az ingatlan berbeadas szerintem most iszonyat rossz uzlet. PMAP-pal kb. 4 evnyi berleti dijat lehet 1 ev alatt realizalni, ami nagyon durva kulonbseg. Az egyik legrosszabbul teljesito elem a portfoliomban.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Drizzt
nagyúr
válasz VMatteo #24401 üzenetére
De hat Budan van, nem Pesten.
Egyebkent azt nem ertem miert gondolod, hogy 45-ert el lehetne adni, ha neked 40.5-ert odaadtak. (Bar az is teny, hogy 1-2 jobb fenykep, meg kamrabol eltavolitott patkanytetem is neha fenyevekkel noveli valaminek a piackepesseget. Csak nem tudom ekkora kontraszt van-e a mostani, meg a megelozo allapot kozott. ) Mivel erveltel az alku soran egyebkent?
Es hasznald egeszseggel!I am having fun staying poor.
-
törölt tag
válasz VMatteo #24398 üzenetére
Ez nagyon gyenge hozam. Lejjebb hoztam egy saját példát:
Van olyan 100 éves házban levő, ketté választott lakásunk a 8. kerületben (Corvin-negyed), amit egyetemistáknak négyzetméterenként (+ galéria) 8 ezres áron adunk ki. Hőszivattyús hűtés-fűtés, acél szerkezetű galéria, trendi design. Az első két jelentkező rögtön ki is vette, valóságos ostrom folyt volna érte utána is, de már nem volt miért. Egy ilyen 41 négyzetméteres simán lakás kitermeli a magyar átlagbért.
A bekerülési értéke 31 millió, a havi bérleti díja 330 ezer forint + rezsi és közös költség (még egyszer: két galériázott, trendi megjelenésű stúdió lakássá alakítva).Nem bántani akarlak, de a példád a magyar átlagember gondolkodását tükrözi, aki befektetési szempontból előnytelen lakást vesz, majd elmegy a fantáziátlan háziasszonyok Ikea nevű raktáráruházába berendezni. Ennél sokkal jobban is lehet csinálni.
"Az ingatlan berbeadas szerintem most iszonyat rossz uzlet."
Nem muszáj ám rosszul csinálni.
-
VMatteo
őstag
válasz #31733248 #24404 üzenetére
Srácok Ti nem értitek. Én lakásvásárlás topicban a lakásvásárlásomról írtam.
Azért gondolom hogy el lehetne ennyiért adni, mert ennyivel jobban néz ki, illetve mert láttam milyen lyukakat hirdetnek ennyiért.
Mi volt az alku alapom? Sok € és Ft amit azonnal tudtam utalni
Van egy lakásom, amibe ha kell be tudok költözni. Az állampapíros pénzzel mire megyek? Később kiveszem, veszek egy lakást belőle?
Miért keverjük ide az állampapírt? A befektetési aranyat vagy a kriptót miért nem? Vagy a szerencsejátékot?Rendesen úgy érzem, hogy aki ide jön és tényleg ingatlanvásárlásra adná a fejét, megkapja hogy állampapír a jó a lakás szar. Önigazoltok egyfolytában. Van aki lakást akar venni.
Tisztelet a Gépésznek!
-
JoinR
őstag
válasz VMatteo #24406 üzenetére
Semmi gond nincs vele, hogy megosztottad a tapasztalatod. Ahhoz hogy 45-ért eladd, 50-ért kellene hirdetned, hiszen nálad is alkudni akarnak majd 5M-t, ahogy te is tetted. Szóval nem a 45-ért hirdetettekkel kell összehasonlítani, hanem az 50-esekkel.
Econ meg a piacon meg se jelenő ingatlanjainak a hozamával jön, ami nyilván nem életszerű, a többség a piacról tud vásárolni. Bár még így is PMÁP alatt teljesít, de nyilván itt vannak spekulációs megfontolások, az eladáskor valszeg van további hozam, amit akkor realizál majd.
Azért jön ide az állampapír, mert egy nagyon alacsony kockázatú forint befektetési forma, és mivel te is kiadás céljából vetted egyelőre, életszerű a hozamokat vele összehasonlítani. A volatilis cryptóval összehasonlítva nem lehetne érdemi konklúziót levonni, a szerencsejáték meg nem befektetési forma.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
"Van aki lakást akar venni."
Persze , de nem a jelenlegi árakon és amíg nem derül ki, hogy mi a terve a kormánynak a távfűtés díjával a következő szezonban (mert valamit lépni fog az szinte biztos), addig ezen ingatlanok nálam kérdőjelesek.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
Topikgazda
En is szeretnek venni, de nem kiadasra. Az alku es az indoka az hasznos, a kiadas inkabb csak karenyhites azzal egyetertek, az ingatlanpiaci becslesed meg fals, mert ha 1 ev mulva jossz siman lehet hogy a most beleolt penzednek kisebb %-aert jutottal volna hozza (nominalisan ha eses nem is feltetlen, de inflat messze elkerulo emelkedes miatti realerteken vesztes inkabb varhato, mint az ellenkezoje).
En is varnek a vasarlassal, ha nem jott volna fel a gyerek agyvize... -
törölt tag
Én értelek, csak azt igyekeztem tudatosítani, hogy ennél sokkal nagyobb hatékonysággal is be tudtad volna fektetni a pénzed.
"Econ meg a piacon meg se jelenő ingatlanjainak a hozamával jön, ami nyilván nem életszerű, a többség a piacról tud vásárolni."
Az ingatlan.com találati listája mi, ha nem piac? Tapsinak írtam lejjebb:
"Rosszul keresel és villámgyorsnak kell lenni. Az idei fő projektünk egy 127 négyzetméteres, utcafronti lakás a Deák tér közelében a Bulinegyedben, 670 ezer forintos áron, rövid távú kiadást engedélyező házban. A hirdetés megjelenése után 5 perccel telefonáltam, én voltam az első lakásnéző. Amire (utánam fél órával) a teljes vételárat a táskában magával hozó kínai megérkezett (ő 10 perccel utánam telefonált, tehát a hirdetés megjelenése után negyed órával már csak a második volt), már aláírtuk a vételi szándéknyilatkozatról szóló nyomtatványt, másnap aláírtuk a szerződést és kifizettem a teljes vételárat (az ügyvédnél mondjuk úgy, hogy erős protekcióm volt ). Aki ráérősen nézelődik, az csak az átlagot fogja látni, mert a jó ár-érték arányú lakásokra villámgyorsan, többen is lecsapnak. Megjegyzem, az ingatlanos annyira biztos volt a gyors és sikeres eladásban, hogy saját bevallása szerint összesen három emberrel egyeztetett időpontot fél órás időeltéréssel, a többieket már udvariasan hárította."
Nem érdemes meglepődni azon, hogy ha valaki a két hetes és az egy hónapos hirdetések között nézelődik, sokkal kisebb eséllyel fog ki alkalmi vételt, különösen a befektetői réteg által kedvelt belvárosi részeken.
-
albiosz
őstag
válasz #31733248 #24410 üzenetére
,,már aláírtuk a vételi szándéknyilatkozatról szóló nyomtatványt"
Ez amúgy ér valamit? Jogász nekem egyszer azt mondta nem sokat.
Ha már ing.com. Neked esetleg van tipped arra, hogy egy hirdetésről meg lehet-e állapítani, hogy mikor töltötték? Nyilván külső megoldásra gondolok, az ing.com érthető okokból nem fedi ezt fel.
-
veterán
Egyébként ez is egy tanulási folyamat. Én például végül egy vadiúj lakást vettem annyiért, amennyibe egy hasonló használt került a környéken (sikerült lecsapni szinte az utolsóra még 1,1m-ért). Hosszú távon valszeg stabilabb lesz, mintha egy öreg szart vettem volna, de a hozama ennek is siralmas. A te példád nagyon speciális, mondjuk, hogy szerencséd volt azzal a 41 nm-es lakással, de ez nem általános.
-
Drizzt
nagyúr
válasz albiosz #24411 üzenetére
Azt szoktak javasolni, hogy a hirdetesben az id-ket nezd. Az nagyjabol linearisan kerul kiosztasra. Az alapjan nagyjabol be lehet loni, hogy mikor raktak fel valamit. Talan a legjobb ra, hogyha minden honap elejen elmentesz egy tuti friss hirdeteshez tartozo ID-t es akkor lesznek ID tartomanyaid egy honaphoz(ID az, ami a konkret hirdetes megnyitasakor az URL-ben latszik.). De nem neztem, hogy tenyleg igaz-e, csak hallottam. Konnyu belatni, hogy igaz-e, vagy nem, de nem erek most ra.
I am having fun staying poor.
-
JoinR
őstag
Arra céloztam, amit le is írsz, hogy nincs értelme a startpisztolyra rajtoló ingatlannepperek lehetőségeit összehasonlítani az egyszerű vásárlóval. A 10% hozamod ma a piacon nem elérhető, az egyedi, kiugró eseted nem lehet példa az egyszerű vásárlónak. Ennyi erővel amikor az árjegyző elalszik és ár felett elad valaki valamit a tőzsdén, lengetheti, hogy ő mekkora profitot csinál, és csinálja utána mindenki.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
Felesleges errol vitatkozni vele, mert egy szuk piaci szegmenst fed le a befekteteseivel, a szeles tomegek szamara ez nem reprodukalhato, megis ugy beszel rola Econ forumtars, mintha ezt barki gond nelkul tudna csinalni.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
törölt tag
válasz albiosz #24411 üzenetére
Inkább csak lelkileg fontos, én egyértelművé teszem, hogy perelni fogom, ha eláll az eladástól. De én már másnap, egy összegben kifizetem a vételárat.
"Egyébként ez is egy tanulási folyamat."
Egyértelműen. Az átlagember azért dolgozik alacsony hozamokkal, mert nem ért hozzá. Átlagos adottságú, hosszú távú ingatlant vesz, berendezi az Ikeából, kifesteti Hérával fehérre és kész a befektetés. Nálunk minden tudatosan történik, az ingatlan vétele és további átalakítása is (az újat is tuningoljuk), a hozamaink emiatt össze sem hasonlíthatóak az átlagossal. De ez nem szerencse kérdése, hanem tudatosságé.
"Én például végül egy vadiúj lakást vettem annyiért, amennyibe egy hasonló használt került a környéken"
Jól csináltad, gratulálok!
Én nem nepperként működöm, az említett ingatlanokat saját célra vesszük és mi is üzemeltetjük őket, alapvetően abból, amit a többi ingatlanunk kitermelt. A gyorsaság bárki számára elérhető módszer, ahogyan a tudatosság is.
"A 10% hozamod ma a piacon nem elérhető, az egyedi, kiugró eseted nem lehet példa az egyszerű vásárlónak."
Rövid távon üzemeltetve ennél sokkal több van.
Az ingatlanbefektetéseket pedig ne hasonlítsátok a lenti módon az állampapírokhoz. Az is fontos, hogyan változik közben az ingatlan ára. Nálam a lent említett 127 négyzetméteres lakás ára egy éven belül a másfélszeresére emelkedett a vételárához képest. Mi termelt a tavalyi év folyamán ekkora hozamot?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #31733248 #24417 üzenetére
Annyit tegyünk hozzá, hogy te pont jól pozícionáltad ezt a 41 nm-es lakást. Ugye a kisebb lakásokon nagyobb margin érhető el, hiszen a bérlők fizetési küszöbét jobban ki tudod feszíteni. Hiába vesz valaki 150 millióért egy luxuslakást, nem lesz akkora margin rate rajta, mint a te 2x20 négyzetmétereseden.
-
-
JoinR
őstag
válasz #31733248 #24417 üzenetére
Nem, nem bárki számára elérhető a módszer a gyorsaság. A többség hitelből vásárol, nem tud kp-ban kiperkálni másnap 40 millát. Meg van munkája, nem tud 24/7 ingatlan.com-ot böngészni.
A rövid távú üzemeltetés megint egy teljesen más tészta, fölösleges idekeverni. Én is airbnb-ztem anno, nyilván 10x-es bevételem volt, teljesen más életforma, vagy megbízott üzemeltetővel teljesen más kockázat, még a sima kiadáshoz képest is.1 éves távon nincs értelme hozamokat összehasonlítani - kivéve ha ennyi időre veszed az ingatlant és a befektetést. Főleg ennyire különböző kockázati szintűeket nincs, bár nem tudom, pontosan milyen kockázatértékelési módszertant használsz. Amúgy tech short pozikkal simán lehetett ekkora hozamot csinálni, kb. annyi esélye van mindenkinek ebbe beleválasztani, mint a félreárazott ingatlanokat megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
VMatteo
őstag
válasz Mercutio_ #24408 üzenetére
Én ezt értem.
Az utóbbi 15 évben mikor lett volna jó vásárolni? Mert azért az előző válság nem tegnap volt. Meddig várni?
Mit tippeltek, mennyiért lehet egy ilyen lakást megvenni, ha nem a jelenlegi árakon?
A CSOK, babaváró, meg én még nem tudom milyen mondvacsinált ingyenpénzek ugyanúgy vannak.
A távhőt meg nem merik nagyon megpiszkálni, mert az nagyon nagyon sok szavazót érintene érzékenyen. De egyébként piszkálják. Egyedi mérős, konkrétan nem fűtök, úgy van 23-24 fok a lakásban.
Tisztelet a Gépésznek!
-
JoinR
őstag
válasz #41635072 #24422 üzenetére
Nem olyan rossz környék az, a villamosvágány itt előny a jó közlekedés miatt.
Kb. ennyiért mennek ezek, de mivel ilyesmiből több is van, ezért a "40-ért megveszem és 45-ért simán el tudnám adni" eléggé wishful thinking kategória.#24421 VMatteo: Az utóbbi 15 évben mikor lett volna jó vásárolni?
Valszeg akkor, amikor még nem volt rá pénzed. 2012-2014 között.
Itt vagy itt vannak grafikonok.[ Szerkesztve ]
-
VMatteo
őstag
válasz #41635072 #24422 üzenetére
Nézz már rá kérlek a lepattant Holdudvarra , illetve ezzekkel a villamosokkal kb a főbb csomópontok elérhetőek
Lenne mondjuk 6m2 szigetelés ami rám esik (ablakok alatt). Mivel lennék beljebb?
Az meg hogy mennyiért menne el? Sztem ahogy 1 nap alatt kivették úgy, hogy 4 embert mondtam le, sok mindent elárul akár az albérletpiacról. Gondolom, sőt biztos vagyok benne, hogy milliókkal drágábban el tudnám adni, mint amennyiért vettem.JoinR , Akkor kezdtem az egyetemet Miskolcon
[ Szerkesztve ]
Tisztelet a Gépésznek!
-
törölt tag
válasz VMatteo #24424 üzenetére
Te a holdudvarban laksz talán? Vagy a rottyos panelek egyikében vettél? (Nem degradálni akarom, de szigeteletlen, kifakult homlokzatú, ápolatlan betonrengeteget most ne írjuk már le valami pozitívnak mert van *bármi* mellette. Esetleg minden nap bejársz a rendezvényközpontba, hogy ez számít? Én csak panelrengeteget látok ha gmapsen körbenézek ott. Jó egész nap a villamosok zakatolását hallgatni, érezni?
Az meg hogy mit gondolsz édeskevés. Én is gondoltam ezt azt tavaly, mert az én otthoni lakásom nem tömegcikk, elég jó, mégsem lehetett volna a minőséget, adottságot érvényesíteni az árban. Érdeklődő sok volt csak pénzük nem volt, de még elég hitelkeretük sem… Befektetők kpval meg úgy jöttek hogy kb mennyit engedek a feléből…[ Szerkesztve ]
-
VMatteo
őstag
válasz #41635072 #24425 üzenetére
A 6.on síri csend van, semmit se látni, érezni a villamosokból.
Ellenben a tudat, hogy 2 percenként tudok menni bárhová kocsi nélkül fontos lehet nekem a jövőben.
Sajnálom ha megbántottalak, és emiatt támadsz, nem volt szándékomban, ne haragudj kérlek, 29 évesen nem érzem lehet a határokat.Tisztelet a Gépésznek!
-
Stanlee
őstag
válasz VMatteo #24424 üzenetére
2006-ban vettem, akkor sem tunt jo beugronak, de akartam sajat lakast, szoval vettem. 2012 tajekan itt sirtam a forumon, hogy mennyire rossz dontes volt, mert tobb volt rajta a hitel, mint a piaci erteke. Most mar tehermentes, szerencsere csak a portfolio harmadat, vagy mar annyit se tesz ki. Nalad is lesz majd olyan idoszak, hogy kevesebbet fog erni nominalisan is, mint amennyiert vetted. Persze elhiszem, hogy sokak szerint ilyen nem lesz, mert eddig mindig ment fel az ingatlanok ara 2013-14 ota, de ez egy olyan trend, amire nem szabad orok eletre epiteni.
-
-
törölt tag
válasz Vision #24418 üzenetére
"Annyit tegyünk hozzá, hogy te pont jól pozícionáltad ezt a 41 nm-es lakást."
Igen, mert pontosan tudtam, mit akarok.
"Hiába vesz valaki 150 millióért egy luxuslakást, nem lesz akkora margin rate rajta, mint a te 2x20 négyzetmétereseden."
Teljesen igaz, két és félszer ennyibe kerülő, nagyobb alapterületű új lakásoknál havi 4 ezer forintos négyzetméterenkénti bérleti díjak jellemzőek az általam elért 8 ezerrel szemben. A többszörös hozamkülönbségben természetesen benne van a jól kitalált koncepció mentén megvalósult költséghatékony felújítás-átalakítás hozzáadott értéke is.
Ne hívjuk őket palimadaraknak, hiszen ez a két kicsi stúdiólakás ezen az áron valós piaci igényt elégít ki, többen is jelentkeztek értük.
"Nem, nem bárki számára elérhető a módszer a gyorsaság. A többség hitelből vásárol, nem tud kp-ban kiperkálni másnap 40 millát. Meg van munkája, nem tud 24/7 ingatlan.com-ot böngészni."
Nem böngészni kell, hanem hirdetésfigyelőt beállítani és azonnal lecsapni, munkám pedig nekem is van. Más téma ha valakinek nincs pénze, hiszen a vételhez nyilván kell.
Az ingatlan felértékelődését pedig azért említettem, mert a PMÁP-ba fektetett pénz nem őrzi meg az értékét (a befektetői kört érintő valós infláció jóval a hivatalos adat feletti), ellenben egy jól megválasztott ingatlan viszont még növeli is, miközben csinos hozamot termel.
-
Drizzt
nagyúr
válasz #31733248 #24430 üzenetére
"Nem böngészni kell, hanem hirdetésfigyelőt beállítani és azonnal lecsapni, munkám pedig nekem is van. Más téma ha valakinek nincs pénze, hiszen a vételhez nyilván kell."
Ha az ingatlan.com-os hirdetesfigyelorol van szo, akkor van egy rossz hirem, az nem azonnal ertesit, ha tortenik valami, hanem napi egyszer. Tehat az alapjan nem nagyon van esely igazan beelozni valakit. En sok kornyeket figyelek amugy, de eddig egyetlen esetben volt olyan, hogy egyaltalan egy hetnel rovidebb idon belul eltunt valami. De ott meg licitelni kezdtek, ugyhogy gyakorlatilag lenyegtelen volt, hogy milyen aron kerult ki, nem annyiert akartak eladni.albiosz:
Viszont kedvet kaptam hozza, megprobalom mostantol heti szinten elmenteni a nagyjaboli ID-t is, amikor kezdodott a het. Bar adattarhazat azert nincsen kedvem epiteni.I am having fun staying poor.
-
JoinR
őstag
válasz #31733248 #24430 üzenetére
Az a baj az utolsó bekezdéssel, hogy egy általános igazságnak próbálod beállítani, pedig a fenti grafikonokból is látszik, hogy nagyon nem az. A PMÁP egy mindenki által elérhető eszköz, alacsony kockázattal. Nyilván lehet vitatkozni az infláció számításának módszertanán, de a jelenlegit idővel éppen leköveti, erre készült.
A "jól megválasztott ingatlan" a piac tökéletlen árazására apellál, ami jelen van, de mindenki számára elérhető a már korábban említett okok miatt. Az, hogy növeli az értékét, egyáltalán nem biztos, reálértékben főleg nem, keményvalutában a piaci hozamot vizsgálva főleg nagyon nem.
Mivel esetleges az egész szisztémád, én hiába akarok most neked 5-10%-os sikerdíjjal adni minden évben 100 milliót, nem fogsz nekem olyan ingatlant találni, ami évtizedes távlatokban megverje a piacot.
Mégegyszer: az, hogy valaki arbitrázsra lecsapva, a piacinál magasabb kockázatot vállalva a piacinál magasabb hozamra tesz szert, abban nincs semmi meglepő, sőt, ennek az ellenkezője lenne furcsa. Az, hogy a magasabb kockázat tele van kompenzálatlan kockázattal, vagy hogy hogyan van kezelve egy diverzifikált portfólió részeként, meg már a befektetés topik tárgya.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Drizzt #24432 üzenetére
Gyakran napokig nem is értesít (mert a megadott paraméterekkel nincs új ingatlan), a legtöbb linket pedig meg sem nyitom, mert már ismerem az adott lakást (ezeket rendszeresen leszedik és újból felteszik). Többször is perceken múlt, hogy én legyek az első érdeklődő, hiszen más is ezt a módszert követi. A jó árú, rövid távú kiadásra alkalmas lakásoknál csak gyorsan lehet igazán jó vételt csinálni, mert ha valaki megvárja, hogy előtte 20-30 befektető megrostálja a piacot, esélytelen az igazán jó vételre.
Közgazdászként nem akarom a topicot metodikai kérdésekkel untatni, de egy rövid kitérőt azért tennék. A hivatalosan közölt inflációs adat teljesen alkalmatlan arra, hogy a személyes pénzügyeidre vonatkoztasd, nem is érdemes abba a tévhitbe ringatnod magad, hogy a PMÁP-ba tett pénzed megőrzi az értékét. A befektetői körbe jellemzően képzett, az átlagnál vagyonosabb emberek tartoznak (pl. a foglalkozási csoportok közül az IT-sek és a közgazdászok erősen felülreprezentáltak), akik számottevő diszkrecionális jövedelemmel rendelkeznek és jellemzően szabad szemmel látható megtakarításuk van.
Ebben a körben teljesen más a fogyasztás szerkezete, mint az átlagnál. Sokkal kisebb súlya van a hivatalos statisztikák között árreprezentánsként szereplő sertésmájnak, finomlisztnek, vagy sárgarépának, mint mondjuk egy kisnyugdíjasnál. Hogy mást ne mondjak, az ingatlanárak például nem is szerepelnek a hivatalos módszertanban, pedig nehéz lenne azt mondani, hogy nem fontosak. Ezért lehetett rekordalacsony az infláció akkor, amikor az ingatlanárak erőteljes növekedést produkáltak és ezért teljesen alkalmatlan a hivatalos inflációt követő állampapír arra, hogy ennek alapján kijelenthesd, hogy megőrizte a pénzed az értékét. Dehogy őrizte.
Simán lehet az általad érzékelt infláció akár kétszerese is a hivatalosan közölt adatnak. Ha például az árreprezentánsok közé bekerül az árrobbanással érintett budapesti ingatlan, miközben kisebb súllyal (vagy érintettség hiányában egyáltalán nem) szerepelnek benne bizonyos tételek és nem a Suzuki Swift, hanem BMW 5er a számítás alapja, teljesen más számok jönnek ki, adott esetben akár kétszeres is lehet a személyedet érintő infláció, mint a hivatalos. Én például a hitelintézeteket és az energetikai vállalatokat érintő elemzői munkával foglalkozom alapvetően, mi például saját, az ágazatra jellemző árreprezentánsokkal dolgozunk, mert a hivatalos infláció tökéletesen alkalmatlan bármire is. Egyébként Neked is, maximum nem tudsz róla.Ennek figyelembe vételével érdemes megítélni az állampapír vs. ingatlan kérdését. Hidd el: magabiztosan kijelenthetjük, hogy a PMÁP a befektetői kör számára bukta.
-
JoinR
őstag
válasz #31733248 #24437 üzenetére
Nagyon jól kiragadtad a neked szimpatikus bekezdést, de jó lett volna, ha tovább is olvasol és azokra reagálsz "közgazdászként". A helyzet az, hogy senki nincs abban a hitben (reméljük), hogy azt higgye, a PMÁP megőrzi a pénze értékét. Annyit írtam, hogy a hivatalos inflációs adatot követi. Ha az emberek életükben 1-2x, vagy a szegényebb réteg egyszer se vesz ingatlant, megmagyarázható, hogy az ingatlan miért nem az inflációs kosár része. Vannak érvek amellett, hogy miért kellene mégis az legyen, ahogy korábban is volt, ezért is írtam, hogy erről nincs értelme itt vitatkozni.
De hogy ebből hogy következik neked, hogy a PMÁP a befektetői kör számára bukta, az egy elképesztő közgazdasági csavar, amit nem sikerült megértenem. Engem csak az zavar, hogy úgy hirdeted az ingatlanos sikerszériádat, mintha mindenkinek ez lenne az aranytojást tojó tyúk, az örökké pozitív reálhozamot produkáló joker, megtévesztve ezzel a kezdőket és erősítve a begyepesedett és elmaradt pénzügyi kultúrát.#24438 whited: nyomjad az F5-öt az ingatlan.com-on 40 millióval a zsebben egy jó dealre várva.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ti kezdtétek el az ingatlanbefektetéssel szemben a PMÁP-ot emlegetni, értelemszerűen erre született a válasz.
Azzal meg nem érdemes vitatkozni, hogy mi a tökéletlen árazás és hogy mennyi az esetlegesség az ingatlanbefektetéseimnél. Van egy stratégiám, amit követek és ami hosszú távon nagyon szép hozamot termelt, messze az amerikai tőzsdeindexek felett. Hogy az egyik tag hiénának tart és hasitasit emleget, a másik szerint esetlegességen alapuló nepperkedés az egész, számomra annyira érdekes, mint az ELTE BTK-n a relativitáselmélet.
Nem, azt senki nem gondolja, hogy létezik mindenki számára érvényes, általános recept. Az ingatlanpiacra lépni befektetőként tőke nélkül meglehetősen nehéz és a saját sikereim ellenére sem ajánlanám senkinek, hogy tőkeáttétes kereskedést folytasson, ha nem ért magas szinten hozzá. Mindig az adottságok és a képességek döntik el, mivel érdemes foglalkozni.
-
JoinR
őstag
válasz #31733248 #24440 üzenetére
Azért jött fel a PMÁP, mert egy kvázi kockázatmentes (országkockázat van, devizakockázat van, de ha a céldeviza is HUF, akkor ~nem számít) befektetési formaként jelenleg (több éve) megveri az ingatlanpiaci hozamokat (nem a tieidet, hanem az átlagot).
De köszönöm, hogy megerősíted, hogy nem mindenki számára az ingatlan a tökéletes recept. Ahogy a PMÁP sem.[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
biztos, hogy megverted az usa indexeket? az sp500 '13 januárban 1500 pont körül volt, most 3800 és emellé az usdhuf 220-ról 375ig mászott, ez egy 2.5 és egy 1.7-es szorzó (4.25 összesen), de ha pl. vityáék regnálásának elejétől számoljuk, akkor 1200as sp500ról és 200 alatti dolcsiról indulva már 3.1*1.9 az kis híján 6-os szorzó.
+ gondolom van vele pár órányi meló is (mint pl. figyelni a hirdetéseket), amit emberek szintén hajlamosak kihagyni az ingatlanos kalkulációkból.
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
félisten
válasz concret_hp #24442 üzenetére
Akkor kellett volna okosnak lenni... nekem is Ejj.
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
őstag
Azt hittem te is írtál rá programot ami szűri a nm árakat és értesít ahogy feljön egy új, rokon így csinálta na ő áron alul vett lakást Anno mesélte itt is valaki hogy csinált ilyet elvileg nem bonyolult csak tiltott.
Axioma én azért örülök hogy nyomja Econ rég volt itt ilyen jó vita. Szerintem se akar számításba venni pár tényezőt .
JoinR től ez nagyon tetszett
"Amúgy tech short pozikkal simán lehetett ekkora hozamot csinálni, kb. annyi esélye van mindenkinek ebbe beleválasztani, mint a félreárazott ingatlanokat megvenni"
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
Vesa
veterán
Már bocs, de az igazán profik eleve nem így csinálják. Azok már megjelenés előtt megkapják a hirdetéseket, ehhez persze kapcsolat kell és némi % leadása. Amit Te látsz, az már csak a sallang ami maradt, amit ott hagytak mert nem volt elég jó deal. A legjobbakat már azelőtt elvitték a befektetők, hogy felkerült volna nyilvánosan a hirdetési portálokra.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
concret_hp
addikt
válasz DamianB #24445 üzenetére
én egyébként meg vagyok róla győződve, hogy áron alul vettem lakást, aminek a legfőbb oka, hogy pont full bénán volt hirdetve és a m2 ár alapján a legtöbb embernek kifilterelődött: '21 nyarán volt úgy hirdetve, hogy 60m2 72M a lakás, csak épp dupla teremgarázs meg 36m2 terasszal együtt már nagyon nehéz megmondani, hogy mennyi is a m2 ár tulajdonképpen de a rendszer szerint 1.2M, amire akkoriban kb. senki nem keresett és én is úgy találtam meg, hogy nem írtam be árat, csak méretet egyszer...
persze a körút környékén sokkal standardizáltabb paraméterekkel lehet keresni, szerintem ezzel sincs gond, csak ez épp elvisz intenzitástól függően elég sok időt. keresgélés, felújítás, vagy annak levezénylése, hirdetni... mind kib@szottul rabolja az időt. (persze ha a huszadikat intézed, akkor minden sokkal gördülékenyebb és kevesebb utánajárást igényel). a saját lakás keresésénél nyilván körültekintőbb az ember meg stb, de szerintem mire az első ajánlatig eljutottam az 100+ óra volt (pedig nem is nagyon sokat néztem meg élőben, kb. 12, és volt egy nap, hogy 7-et sikerült megnézni), a tényleg nem túl jelentős felújítási munkák, amiknek a nagy részét faterom csinálta én csak kitaláltam, elmentem az anyagért, stb. szintén vastagon 100+ óra (és egy 2.5m2 csempézés a legnagyobb meló meg egy konyhabútor összerakás), ha nem faterom csinálja hanem én akkor inkább 200 óra, szóval a kereséssel együtt 2 full havi melónyi.
egy fullos felújítás vagy a lakás szétválasztása ezeknél lényegesen nagyobb meló, ezt se nehéz belátni...
vagy fullba vagy sehogy :D
-
rwin5
őstag
válasz j0k3r! #24419 üzenetére
Egyetértek , de közeli ismerőseim között is van kapásból 3 ember, aki oda van a galériás garzonokért, aztán úgy néz ki a lakásuk, mint egy garázs amit raktárnak használnak, mert nem férnek el benne. Nekem annyira alantas, de biztos azért, mert gyerekkorban volt emeletes ágyam, nem tudnék ilyen helyen lakni, ha full extrásra lenne újítva se. A fancy dolgokat pedig mindig is kedvelte egyfajta réteg, de azt szerintem egy bizonyos érettség után kinövi az ember.
Ebben a gyöngyszemben volt kolléganőm volt pasija "lakik" a mai napig.
-
Segal
veterán
Ennel mar csak az a jobb amikor hasonlo keppel van meghirdetve az ingatlan
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest