Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#21580) kraftxld válasza Mercutio_ (#21577) üzenetére


kraftxld
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nem tudom, nekem a hiteleim (szerencsére :D) nem Magyarországi banknál van, itt elég rugalmasan kezelik a dolgot. De bankonként, szerződésenként változhatnak a dolgok.

Itt a fix periódus alatt lehet növelni a törlesztőt (max plusz 30%-al) mindenféle bünti nélkül, és ez kapásból a tökébe megy. Ezt akkor csináltam amikor a fix jövedelem nőtt, és kapásból a tőkét üti, sokkal hatékonyabb mint összevárni a pénzt aztán egyben betörleszteni a tökébe aminek lehet plusz költsége.

Az eredeti kérdéssel kapcsolatban meg úgy csinálnám, hogy most az előtörlesztést végigtolni, majd a havi törlesztőt tovább növelném (ha már ennyi plusz összejött akkor van szabad pénz). Annyival növelni, hogy legyen azért bőven szabad pénz, meg ez valszeg úgyis szerződésmódosítás lesz. Ezzel még pár évet le lehet faragni a hitelből ha havonta törleszt a tőkébe pluszban, nem pedig csak akkor amikor egy nagyobb összeg rendelkezésre áll.

Példa egy 30% körüli törlesztő emelésre, ez elég alacsony kamatú hitel (2.75%), nagyobb kamatnál még látványosabb ha a tőke fogy.

De ez az én stratégiám:
- 2 felé szedni a hitelt, nagyobb rész ami fix 1 évre, ehhez tuti nem fogok nyúlni ez idő alatt max ha valami olyan változás nem történik ami miatt a jövedelem nő. Ez esetben ennek a törlesztőjét növelem.
- A másik, sokkal kisebb részt pedig egy kicsit magasabb kamatozású, de teljesen rugalmas konstrukcióban kérem. Megbecsülöm az összeget amit 1 év alatt le tudok dolgozni, és ezt pörgetem ahogy csak tudom, itt minden bejövő pénz kapásból a tőkébe megy, és a napi egyenleg alapján kamatozik (most úgy 4.7% körül van) - [link]
- Ha esetleg marad még plusz pénz az 1 éves kamatperiódus végére és a rugalmas rész már ki van nullázva, ez megy a tőkébe, kiszedek egy adagot megint, és a maradék megy fixálásra 1 évre.

[ Szerkesztve ]

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.