Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stanlee
őstag
Itt nalunk ami elmegy vegrehajtason lakas, kb. 50%-kal dragabban 1 honapon belul ismetelten gazdat cserel. Most neztem, hogy az utobbi idoben elarverezett lakasok kozul par mar megint fent van ingatlan.com-on ill. a helyi ingatlanos cegeknel. Ugy erzem, be kell lepnem erre a teruletre, mert nem sokaig lesz ilyen gyorsan porgo az ingatlanpiac. Alapvetoen meg adozas utan is tok jol megeri.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
válasz petyus_ #12693 üzenetére
Füredi úti lakótelep 68m2-es lakások 36-40M között. Mondjuk ugyanakkora méretű és ugyanakkora területű lakásokhoz más m2 árat ír az oldal De maradjunk annyiban hogy 40M/68m2 = 588e ft/m2. Szóval elég komoly, amikor először kezdtem itt lakásokat nézni, ez olyan 150e volt, amikor meg is vettem, ~240e.
50 év körüli panelekről beszélünk. A felső szomszéd nyikorgó parkettájával, dübörgő járókeretével, a beérződő csirkepaprikás, és ordenáré cigiszaggal meg mindennel ami ezzel jár. Megvolt a külső szigetelés (most már lassan minden házban a környéken, úgyhogy majd ennek az értéknövelő tényezője is el fog tűnni), de ugye ha a sz**t becsomagolod, attól még ugyanaz marad, jelenleg télen 25 fok van fűtés nélkül, nyáron 32(!). (most jön májusban a klíma, ha a 4. cég akit sorban megkerestem, talán méltóztatik kijönni, február óta ezt intézem
, hogy rohadna rá a készlet az összesre). Ja, és 1-1 lakáshirdetés 2-3 hét alatt eltűnik, és nem látom többé, tehát gyanús hogy elkel.--
Engedjük el a másik témát szerintem. Ez nem az a topic[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
Brandynew
őstag
válasz Patrick #12682 üzenetére
Nem a versenyszféráról beszélünk, hanem közalkalmazottakról. Itt nincs olyan, hogy "nem jut el hozzájuk a pénz". Van egy bértáblázat és az alapján kapják a fizetésüket (nem számítva a pótlékokat és esetleges munkáltatói döntésen alapuló bérkiegészítéseket). Akikkel te beszéltél, hazudnak. Nyilvánosak a bértáblák, évekre vissza tudod nézni. Én is közalkalmazott vagyok, én is a bértábla alapján kapom a fizetésemet az Államkincstártól.
Nem vett el tőled senki semmit.
@concret_hp: miért, mit szeretnél, mennyit keressen egy tanár, ha nem az átlagbért? Az átlagbérrel nincs semmi baj, egy közalkalmazott nyilván nem az átlag fölött fog keresni. A béremelések azért voltak, mert szükségszerű volt, lecsúsztak az átlagbér alá. Már köszönik, jól vannak.
Vannak területek (pl. kulturális terület), ahol nem volt régóta emelés, de pont a tanárok és egészségügyi dolgozók azok, akiknek évek óta emelik a bérét, és jövőre meg azután és azután is fogják a bérmegállapodás alapján.
Az adó egyébként nem sarc. Az adó miatt élünk civilizált emberek módjára, nem a dzsungelban. Az nem mindegy, hogy mely terület, a gazdaság mely szereplői mennyi adót fizetnek és mire.
[ Szerkesztve ]
-
Patrick
addikt
-
concret_hp
addikt
válasz Brandynew #12676 üzenetére
a 10 éve oktató tanár 10 éve is egy hajszállal az országos átlagbér alatt keresett meg most is, azért ezt hatalmas felzárkózásnak nem mondanám
az adóék sem olyan egyszerű önmagában, régebben alapból többkulcsos adó volt (most így hirtelen szja mentes minimálbér is beugrik), ill. a 25 v 27% áfa is ugye kapásból 2%. adóék helyett meg lett kamatadó, tranzakciós adó, telekom adó meg kutyaf@sza adó, amit nyilvánnem hárítottak át az ügyfelekre... ja várjál nem mondom, hogy nem csökken az adóztatás mértéke, de azért 10%ot nem javult 10 év alatt abban valószínű kiegyezhetünk
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Qtya123
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy lakást vásárolni, némi hitel is szükséges hozzá. Az lenne a kérdésem, hogy azt megtehetem, hogy megvásárolom a lakást, de nem én szeretnék a tulajdonosa lenni, hanem 1/1-ben édesanyámat szeretném tulajdonosnak és én pedig a haszonélvezetet birtokolnám.
Ez így lehetséges? Ebben az esetben fel tudom venni én a banktól a hitelt, úgy, hogy tulajdonos nem, csak haszonélvező leszek?
Köszi előre is!
-
Patrick
addikt
-
headhunter
addikt
válasz Patrick #12683 üzenetére
+1
"...Egykulcsos vagy többkulcsos jövedelemadó?
A jelenlegi kormány első lépéseinek egyike volt a jövedelemadó egykulcsossá tétele, ami aztán komoly lyukat ütött a költségvetésen.
Az egykulcsos adó első ránézésre fair dolognak látszik, hiszen miért fizessen valaki csak azért többet, mert több pénzt keres, amikor nem kap többet a közösből?
Azonban a világon gyakorlatilag mindenütt progresszív (a bevétellel arányosan növekedő) adókulcsokat alkalmaznak és nem véletlenül. Ahol eddig volt egykulcsos adó, ott is visszaállnak a progresszív kulcsokra, mert rájöttek, hogy nem volt jó döntés az egykulcsos adózás.
Ennek három oka van: az egyik a határhaszon elvéhez hasonló: minél többet keres valaki, annál kevésbé hiányzik neki egy akár nagyobb összegű elvonás. Havi 100 ezerből jobban fáj 10%-os elvonás, mint egymillióból akár 40%.
A másik, hogy az egykulcsos adó a társadalom szétszakadását eredményezi. Általa a szegények még szegényebbek lesznek, a gazdagabbaknál még több marad. Ez első ránézésre tetszik a jobban keresőknek, de ha a vége az lesz, mint Brazíliában és számtalan egyéb helyen, hogy hat méter magas falakkal és szögesdrótokkal kell körbevenni a jómódúak háztömbjeit a favellák népétől, vagy hogy lesznek vidékek, ahol nem lesz ildomos keresztülautózni, már nem lesz annyira vicces dolog a gazdagoknak sem.
Ezért tetszik-nem tetszik, az adózásnak kell legyen egy társadalmi egységet segítő funkciója is. Ez nem azt jelenti, hogy a munkakerülőket támogassák a szorgalmasok pénzéből, hanem hogy a szegény családban születettnek is legyen esélye a továbbtanulásra és a felemelkedésre, ne szakadjon átjárhatatlanul két részre a társadalom. Az adózásnak nem igazságosnak kell lennie, hanem méltányosnak.
A harmadik ok, hogy az adózás nem áll meg a személyi jövedelemadónál, hiszen a forgalmi adó ugyanolyan adó, mint a jövedelemadó, sőt sokkal nagyobb tétel.
Az a szegény, aki mindenét minden hónapban elkölti, így méltánytalanul túl lesz adóztatva az ÁFA miatt ahhoz képest, aki a jövedelmének csak egy részét költi el havonta, így arányosan kevesebb pénzét vonják el a forgalmi adóval..." [link], [link]
-
dkaro
őstag
válasz Patrick #12689 üzenetére
Én értem csak nem értek egyet. Igenis mindenki fizessen szja-t és mindenki ugyan olyan arányban. Így aki többet keres többet is fizet be, aki kevesebbet keres az számszerűen kevesebbet is fizet be. Ha a minimálbéresek nem fizetnének szja-t az hatalmas kiesés lenne az államkasszából és ne annak kelljen ezt a hiányt pótolnia, aki nem sajnálta adott esetben az időt és a pénzt arra, hogy piacképesebb szakmája legyen.
-
Patrick
addikt
-
Patrick
addikt
dkaro
emvyCsak hogy amíg a 100 000 Ft-ból az a 15 000 Ft is sok, mint hiány, ami kell a megélhetéshez, rezsihez stb, addig az 1 millióból a 150 000 vagy mondjuk 200 000 ha 20% lenne az szja, az elenyésző, őt nem fenyegetné az hogy nem tud majd mit enni, és nem tudja kifizetni a rezsit. Semmi más bajom nincs ezzel, csak ez.
[ Szerkesztve ]
„Aki barátot talál, kincset talál."
-
Patrick
addikt
válasz Brandynew #12676 üzenetére
Valahogy nem ezt tapasztalom, nem ezt hallom. Több orvos és ápoló is elment az itteni kórházból és most is mennek el, mert lófallosz fizetésemelést nem kaptak. Autószerelőnél rendőrök panaszkodtak. Persze az megint más, ha odafentről megkapják a lóvét, csak nem jut le hozzájuk. Akkor erről lehet szó? Vagy?
Most tényleg számokkal és statisztikával akarsz dobálózni? Feltételezem azért tovább látsz te is, csak valahogy neked biztosabb a statisztika meg a számok, nem tudom...
19 év alatt csökkent 10,7%-ot, azért ez nem rossz. Infláció?
Nyugdíjjárulék 8,5-9,5-10%-ra emelkedett. Az adójóváírás megszüntetése, egészségbiztosítási járulék 4%-ról 6%-ra emelkedett.
A munkáltatót terhelő adó a szociális hozzájárulási adó mértéke 27%-ról fokozatosan 17,5-re csökkent, ebből tudod mit kaptunk mi? 2,5%-ot, de csak azért mert a kormány meghatározta, hogy azt oda kell adni.
Amennyit adtak, még többet elvettek...
-
-
Patrick
addikt
A gazdag valóban nem jó szó. Az is lehet gazdag, aki nettó 300-at keres.
De aki havi 1 millát keres, valószínűleg ő magas életszínvonalon él. Ő többet tud befizetni a közösbe, mert van miből. Szegény ember aki minimálbért keres, éppen, hogy csak piszmog, eléldegél, napról-napra, neki probléma lehet, kifizetni a számlákat, vagy ételt tennie az asztalra. Nem azt mondom, hogy ne fizessen, de sokkal kevesebbet a fizetéséhez mérten, mint az aki 7 számjegyűt keres.
Miért ne fizethetne több szja-t, aki többet keres?Ausztriában lesz változás, csökken majd a jövedelemadó, de aki ott többet keres, többet is fizet be a közösbe.
-
Patrick
addikt
Lehet, hogy úgy kellett volna írnom, hogy aki nettó 500 és 1 millió között keres annak 15, aki 1 millió felett az 20%, aki meg 500 alatt az 10. A "gazdag" talán nem jó szó.
A forgalmasabb helyeken itt is kb 450-550 körül van. Hatalmas szerencsém volt, nem volt hirdetve interneten. Újságban láttam egy hirdetést, amit 1 évben 3-szor, ha nézek.
-
Patrick
addikt
válasz Lokids #12672 üzenetére
Elvileg nem, elvileg. A "C" épületet már drágábban adta. Igazából az A épület egyik lakás áráért kaptam meg a B épület egyik lakását. Említettem neki, hogy kell még egy kis önerő, így azt mondta, megkapom annyiért, amennyibe az A épület lakása kerül. Amúgy szimpatikus, családos ember.
-
Brandynew
őstag
válasz Patrick #12670 üzenetére
Teli vagy tárgyi tévedéssel.
orvosok, ápolók, a mentősök, a tűzoltók, a rendőrök, a tanárok
Felsoroltad azokat a munkaköröket, amelyekben a legdinamikusabban nőttek a bérek az elmúlt években, és jelen pillanatban is van érvényes bérmegállapodás több évre előre.
Egy 10 éve a pályán lévő közalkalmazott, aki nem tanár, orvos, ápoló, mentős, tűzoltó, ellenben mester diplomával rendelkezik, 195 ezer bruttót kap. Ellenben egy 10 éve a pályán lévő tanár 304 ezer Ft bruttót. Egy ápoló 295 ezer Ft bruttót.
Természetesen nem magas vagy kiemelkedő a bérük ezeknek az embereknek, de ők kaptak emeléseket az elmúlt években, ellenben pl. a kulturális szférában dolgozók 80-120%-kal keresnek kevesebbet, mint azok, akiket kiemeltél.
"Milyen bérre? Éhbérre?"
Nem tudod, hogy mit jelent az, hogy a bérre rakódó terhek?
Nevezzük akkor adóéknek. Ebben benne van a 15%-os SZJA, a munkavállaló által fizetendő járulékok (18,5%) és a munkaadó által fizetendő járulékok (23,5%). Ez összesen 45,3%.
Azt mondod, hogy ez nem csökken. Nincs igazad, csökken.
Adóék változásai:
2000: 56%
2008: 54%
2019: 45,3%Konkrét adatok nélkül vagdalkozol és szidsz mindent.
[ Szerkesztve ]
-
Erre akarok kilyukadni. Szinte rögtön demagógiába lehet fullasztani a "fizessenek a gazdagok" témát.
Attól, hogy valaki az átlagbér többszörösét keresi, esetleg 7 számjegyű a havi jövedelme, az már gazdag?
Vagy csak böki a csőrét annak, aki nem keres ennyit, mert a saját 200.000-s bére még számszerűen összevethető egy 1.000.000 körüli fizetéssel, miközben a képzeletében már ezt a (simán elképzelhető) havi bevételt olyan elérhetetlennek és hatalmasnak gondolja, hogy szerinte megérdemli a büntetést, aki ennyit keres? Akire ezek az emberek valójában gondolnak, nagyjából cinikusan elmosolyodnak, amikor azt a szót hallják, hogy SZJA.
De ez nem ez a topic. Szóval el kéne adni a lakásomat, mert másfélszer annyit ér, mint amikor vettem, csak hova költözzek?
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
válasz Patrick #12670 üzenetére
"Azért én a gazdagoknak meghagynám 15%-ra." Veszélyes terep. Ki számít gazdagnak?
"378 000 Ft/nm szerintem nem rossz egy új építésűért." A zuglói panelom ára most lépte át az 550.000 ft / m2 árat (ha el akarnám adni, a jelenleg futó ugyanilyen lakások ára alapján)
[ Szerkesztve ]
-
Lokids
addikt
válasz Patrick #12667 üzenetére
Újépítésű esetén is lehet alkudni? o.O
Nem nekem való ez a lakásvásárlás. Én még a piacon sem alkudozom. Ha nem tetszik az ár, ami ki van írva, meg se nézem.Mellesleg tegnap megnéztem egy közeli lakást (a 3 opció közül a használtat 16 milláért). Felújítva, meg minden, de valahogy bizalmatlanságot keltett bennem, hogy még a plafon is tapétázva/stukkózva.
Hiába néztem bármit, minden lehetséges hiba elfedve. 1-2 sötétebb foltot leszámítva, ami akár ázás is lehetett, vagy csak kosz. Az eladó szerint persze minden tökéletes, semmi hiba.. stb.If you chase two rabbits you will lose them both.
-
Patrick
addikt
válasz Brandynew #12668 üzenetére
Tehát akkor az orvosok, ápolók, a mentősök, a tűzoltók, a rendőrök, a tanárok, közintézményekben dolgozók több terméket és szolgáltatást tudnak vásárolni. Ja, megint csak nem.
Győri audisoknak sikerült, de sztrájkkal...
"A bérre rakódó terheket már évek óta minden évben csökkentik"
Milyen bérre? Éhbérre? Ezen jót mosolyogtam, igen. Azért keresek évről évre többet. Hát nem, azért mert a tudásom többet ér és kiharcolom magamnak a fizetésemelést. Semmi másért nem keresek jól, csak saját magam miatt. Jó, 2,5%-ot levett a kormány a 9 év alatt a vállunkról, nahh igaz, azóta az a 2,5% huss...
SZJA, például 15%-ról 9%-ra? Azért én a gazdagoknak meghagynám 15%-ra.
Már csak azt várom, hogy leírd, többet ér a pénzünk, mint 1 évvel ezelőtt...
-
Brandynew
őstag
válasz Patrick #12666 üzenetére
Mindenkinek nő a reálbére, olvass Eurostatot. Nem csak a népesség 10%-ának, ahogy írod.
A bérre rakódó terheket már évek óta minden évben csökkentik, idén is csökkentették, jövőre is csökkenteni fogják. A 27%-os ÁFA csökkentésével azt érnéd el, hogy egy rövid ideig lemenne egyes termékek ára, aztán szépen visszakúsznának az eredeti helyükre az árcédulák. Ez minden élelmiszer ÁFÁ-jának csökkentésekor így volt.
Az SZJA-t kell csökkenteni, évek óta napirenden van, és belátható időn belül meg is fogják lépni.
Az étterem a reálkeresetekhez viszonyítva lett olcsóbb, nyilván nem játszották ki az inflációt. 50 centért sincs már dianás cukorka.
-
Patrick
addikt
válasz Fandango #12665 üzenetére
Na grat! Én 3% tudtam alkudni új építésűből az építtetővel. Pedig csak picit húztam a számat. Jó, valószínüleg bele volt neki kalkulálva, de akkor is.
43 négyzetméter + 8 négyzetméter az erkély, 378 000 Ft/nm szerintem nem rossz egy új építésűért.
-
Patrick
addikt
Igen, meg a bérek is növekednek, minden hónapban többet keresünk. Azért mert 9 ember keres 100 000 Ft-ot a 10. pedig 1 000 000 Ft-ot, attól a maradék 9-nek nem fog nőni sem a fizetése, sem az életszínvonala. De papíron, tv-ben, rádióban, újságban nagyon jól mutat. Jár a taps.
Egyre nagyobb az olló a felső, közép és alsó réteg között. 15% szja-t fizet az is aki 1 millió Ft körül keres és az is, aki minimálbért. Ezen változtatni kéne.
Aztán ha nem 27% lenne az áfa, ha nem 20, valamint ha nem a 33,5%-át vonnák le a fizetésünkből, akkor idővel nőne az életszínvonal a közép és alsó rétegnek is.Mondjuk azt nem nevezném életszínvonal vagy jólét emelkedésnek, hogy karácsonykor veszünk magunknak személyi hitelre egy jó nagy tv-t.
Valakinél olvastam, hogy az étterem olcsóbb. Ezen jót mosolyogtam, járok étterembe, meg ismerős körökbe, hát mindenki emelt, ki kell fizetni a megemelt béreket, persze a tulaj ha lemondana a 3. bmw-ről akkor nem kéne emelnie. Igen, tudom, drágább az alapanyag, stb...
Az inflációt már ide sem írom, ja még is.
A lényeg az, hogy amiről nem tudunk, az nem biztos, hogy nem létezik. Sajnos ez csak rosszabb lesz...
-
Fandango
veterán
Sínen van a lakásvásárlás, megállapodtam az eladóval, sikerült 3,5%-ot alkudni az árból. Ami nem sok, de több mint a semmi.
-
Brandynew
őstag
válasz Stanlee #12662 üzenetére
"Ha a GDP/fo ertekre visszamegyunk, akkor igenis kiarazodik a magyar lakossag sok teruletrol"
Nem zárom ki a lehetőségét annak, hogy ez tényleg így van, de mire alapozod ezt az állítást? Ha idősorosan nézzük az egy főre eső GDP összegét, akkor ez, amit mondasz, nem igaz. 2008 és 2017 között 3 helyet ugrottunk e tekintetben az EU-s országok "ranglistájában".
Emellett nő a szubjektív jólét érzése is, ahogyan te is írtad, és minden létező statisztika azt mutatja, hogy egyre többen vásárolnak "luxuscikkeket", utazást, wellnesst, mozijegyet stb.
Mondom, nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy kiárazódik a magyar lakosság sok területről, de mire alapozod ezt az állítást, van ilyen statisztikád? Lehet, hogy más hírportálokat és adatforrásokat olvasunk, mert én nem találkoztam ilyen elemzéssel. Pedig elég sok oldal van a könyvjelzőimnél: Portfolio, Penzcentrum, Napi, Kiszámoló, KSH, Eurostat, Pénzügyi Fitnesz, Azénpénzem, Alapblog, MNB stb.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz Brandynew #12659 üzenetére
A kozgazdasagtan sem egyseges abban a kerdesben, hogy a joletet hogyan is kell merni.
Az egyik iranyzat szerint (formalis elmelet) kell valami mutatoszam, ami alapjan a joletet meghatarozhatjuk, itt a GDP/fo a legszelesebb korben elfogadott mutato.
A szubsztantiv elmeletek (ezek amugy a 90-es evekben kezdtek elterjedni) mas mutatokban, pl. szabadsag, jogok, vagyon, jovedelem probaljak meg kimutatni, hogy az egyennek mi okoz boldogsagot - jo letet - es ezaltal a joletet merni. Ez nem tul egyszeru, mert a legtobb embernek mas es mas okoz boldogsagot.
Ha a GDP/fo ertekre visszamegyunk, akkor igenis kiarazodik a magyar lakossag sok teruletrol, amik a szubjektiv jolet erzeseben sokszor nem jelennek meg. Tehat egyeni szinten neked jolet novekedest jelent az, hogy vehetsz egy uj okostelefont minden evben, ill. fapadossal rengeteg uticelt elersz olcson, ami 20 eve nem volt opcio.
Ettol fuggetlenul az eletnek vannak teruletei, ahol az alacsony GDP miatt kiarazodunk mi magyarok, pl. oktatas, egeszsegugy, infrastruktura.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Brandynew
őstag
válasz dugynok #12660 üzenetére
A megtakarítók számáról talán innen lehetne valami kihámozni: [link]
A háztartások nettó vagyonáról:
"A háztartások alsó fele birtokolja a nettó vagyon 9%-át, az alsó 50% növekedése azonban 48% volt a felső 50% 43%-ához képest az elmúlt három évben."
"Európa többi országához képest közepes a vagyoni egyenlőtlenség Magyarországon, Ausztriában és Németországban például jóval magasabb."
Ez pedig a törlesztési fegyelemről szól, eszerint egyre kevesebb követelést adnak el a bankok, és egyre fegyelmezettebben törlesztenek az emberek:
[ Szerkesztve ]
-
dugynok
senior tag
válasz Brandynew #12659 üzenetére
"Ezzel párhuzamosan a lakosság megtakarítási állománya is rendkívül meredeken emelkedik, és a késve fizetett hitelek aránya is nagyon pozitív képet mutat."
Kivàncsi vagyok, hogy a megtakarítàsi összeggel együtt a megtakarítók szàma növekszik, stagnàl vagy csökken.
Multkoràba olvastam, hogy a bankok àtadjàk a nemfizető hiteleiket, így javítjàk a sajàt és egyéb statisztikàkat, ergó ugyanúgy van sok nemfizető, csak nem jelenik meg... -
Brandynew
őstag
válasz Stanlee #12658 üzenetére
Pedig a gazdaságtanban a jólét egyik mutatója a luxuscikkek vásárlásának mértéke. Ha én veszek 2 évente egy új okostelefont 50-500 ezer Ft-ért, meg okosórát, OLED TV-t, okosmérleget, laptopot, tabletet, okosporszívót stb.; az azt jelenti, hogy nem azzal kell foglalkoznom, hogy miből fogok ételt venni holnapra.
Ugyanez a helyzet azzal, ha én külföldre repülök, wellnesst látogatok, moziba járok stb. Ezt egyre többen, egyre többször engedhetik meg maguknak Magyarországon, mert egyre több olyan pénze van az embereknek, amelyet erre tudnak fordítani. Ezzel párhuzamosan a lakosság megtakarítási állománya is rendkívül meredeken emelkedik, és a késve fizetett hitelek aránya is nagyon pozitív képet mutat.
Mindebből sehogy sem jön ki az, hogy egyre többen nélkülöznének, és nem javulna a legtöbb ember életszínvonala, anyagi helyzete.
Tény, hogy sok ország van, amelyik dinamikusabban növekszik nálunk, de az egyszerűen fals állítás, hogy egyre több helyről "árazódik ki a magyar", mert nincs egy olyan statisztika sem, amely ezt alátámasztja. Érdemes ránézni néha az Eurostat oldalára, nagyon jó keresőjük, szűrőjük van.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz Brandynew #12657 üzenetére
Az atlag magyar eletszinvonala attol nem no kimagasloan, hogy tud venni TV-t vagy mobilt, vagy barmilyen eszkozt, szolgaltatast, ami a technika fejlodese miatt kerul egyre kevesebbe.
Attiati-val ertek egyet, hogy felesleges kiemelnunk egy adott szolgaltatast vagy fogyasztasi cikket, amire ramondjuk, hogy mert az most konnyebben hozzaferheto az atlag reszere, az eletszinvonalunk novekedett.
Ha burokban nezzuk, akkor az eletszinvonal Mo-n a korabbi evekhez kepest novekedett (mindenhol novekszik, tehat ez igy nem egy nagy kunszt), de ha mar mondjuk eu28 szinten nezzuk, akkor tavalyi eurostat elemzes alapjan az unios atlagtol Mo-hoz kepest mar csak a bolgarok vannak jobban elmaradva, meg a romanok is jobb helyzetben vannak mint mi.
-
Brandynew
őstag
válasz attiati #12654 üzenetére
A statisztikák és a tapasztalatom nem azt mutatják, hogy ezektől távolodna. Lehet van olyan terület, de pl. az étterem, repülés, szállás egyre olcsóbb, mert egyre nagyobb a kínálat. Dinamikusan nő évről-évre a belföldi turizmus, az éttermek egymás hegyén-hátán nyílnak, tombol a gasztroforradalom. A lakossági fogyasztás is bővül, egyre többen engedhetnek meg maguknak luxuscikkeket, úgy mint utazás, elektronikai kütyük stb. Párizst nem főszezonban 6 ezer Ft-ból járod meg.
Az átlag magyar (gondolom ez alatt most a mediánt értjük) életszínvonala igenis nő. Inkább úgy fogalmaznék, hogy van egy nagyon szegény réteg, akik nem tudnak előrelépni. De ők nem az átlag.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Nem is a múltat akarom hasonlítani, inkább a jelent a jövőhöz.
És nem az egyéni helyzetekről van szó, hanem az átlagról.
+ nem akarok leragadni egy egy kiragadt példánál, mert mindig meg lehet cáfolni. Összességében az átlag távolodik és nem a lakhatás az egyetlen (csak a legnagyobb tétel).[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz attiati #12654 üzenetére
persze ez is csalóka, mert a tartod a színvonalat az a tárgyak cserélődése miatt mégiscsak magában hordoz némi előre haladást is.
és ez már nagyon messzire megy, de: amellett, hogy drágább lett a nyelvoktatás a gyereknek, gyakorlatilag ingyen hozzáfér online nyelvkurzusokhoz, duolingo, stb. a könyvtári költségei egy mai háztartásnak valószínűleg még névértékben is alacsonyabb, mint mondjuk 30 éve.
aztán az, hogy 10 éve volt egy mosógéped, vagy egy tévéd és mai van egy mosógéped, vagy egy tévéd, az szinte biztos, hogy nem ugyanaz a színvonal. vagy még mindig ugyanazok vannak a háztartásodban (és akkor e téren jelentősen visszaestél), vagy lecserélted őket, és akkor az új már takarékosabb, (tévé esetében kevesebb helyet foglal mint a régi CRT).
szóval a világ fejlődése alapvetően együtt jár egy az életszínvonal növekedésével. egy csomó betegség ma drága és hosszú kezeléssel kordában tartható, 20 éve halálos ítélet volt.szerintem sokkal érdemesebb nézni a hasonló színvonalról induló, minket lehagyó külföldi országok fejlődését, ott fog igazán kirajzolódni, hogy mennyivel lehetne jobb; mennyi pénz vész el, ("veszti el közpénz" jellegét"). persze nyilván minden országban van valamennyi korrupció (ha tetszik, ez a másik országban élés korrupciós alternatíva költsége... ), szóval még ők is lehetnének feljebb.
a múltat sose lehet jól összehasonlítani a jelennel.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
-
concret_hp
addikt
válasz amargo #12648 üzenetére
ja a válság mélyén egyik (bankban dolgozó és sokféle számra rálátó) barátom elég sokat tudott alkudni az új autó árából azóta is emlegeti
autón amúgy szerintem pont tök nehéz mérni, mert a technikai fejlődés azért egész jelentős, szóval ha nem lennének gazdasági ciklusok, akkor egy sokkal jobb autót tudnál venni ugyan annyi pénzért mint N évvel korábban (ugye ez az egyik, ahol csal az infláció, hogy a fejlődést kevésbé veszi figyelembe). próbálj meg most venni egy olyan autót ami 20 éve a full extra volt egy prémium gyártónál, valószínű nem fog sikerülni, mert csak felszereltebbek vannak
vagy fullba vagy sehogy :D
-
attiati
veterán
válasz amargo #12648 üzenetére
Kevés olyan kézzel fogható, munkaigényes reáleszköz van, aminek nem ment fel az ára az elmúlt években.
Pláne, ha devizában mérik az árát.Nekem ezért furcsa a lakásárakra való panaszkodás, mert habár az a legnagyobb kiadás egy ember életében, attól még ezer másik területről kezd kiárazódni a magyar lakosság.
Nem a lakáspiac az egyetlen.
A bérekkel is baj van (abban a bizonyos bér/lakásár mutatókban.)
Mindig ugyanoda lyukadok ki, hogy baromira hiányzik az az évi pár ezer milliárd forint elpazarolt / ellopott pénz és ezt nem lehet "büntetlenül" tolni évtizedeken át. Előbb utóbb megjelenik a magyar lakosság egészségi állapotában, képzettségében. És közös a hajó.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz Gombinyó #12649 üzenetére
Jaham, én is töröm a fejem, hogy míg garis el kellene adni a Dustert, csak a sok nepper+mitengeccazárbúltessó érdeklődő nem hiányzik
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #12645 üzenetére
Felment az összes reáleszköz ára, és ugyanúgy annak számít, mint a lakás.
Főleg akkor, ha az életkora túl van a gyors értékvesztő szakaszon.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz concret_hp #12645 üzenetére
Kb tartja az értéket.. (70e volt a diff, elég keresett a jó állapotban lévő astra) és folyamatosan költöttem az autóra.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz amargo #12643 üzenetére
Az autó vételárat is beleszámolva a havi költsége (benzin nélkül) 29e, ez tényleg nem 20. Elismerem. Viszont nem egy elrugaszkodott összeg.
Hopp hülye vagyok, mert eladáskor a vételár vissza is jött kb. Akkor az eladási árat is levonom a költségekből és 750e/48 -al.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz Revolit #12635 üzenetére
Itt minden megnézhetsz: link
Ui a benzin pénzt én nem számolom bele, mert az mindig attól függ mennyit mész.
Brandynew mint látható a listám elég részletes..
doeeg: 1 éves autó vs 10-14 éves között azért van némi különbség, ez gondolom meg van?
A J Astram díja teljesen más, de kb 3-4 kategóriában is másabb.Ezzel is csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy mindenkinek a kis világában más és más igények vannak és jelennek meg egy témában. Kategorikusan kimondani, hogy ez vagy az drága/olcsó szerintem elég merész..
[ Szerkesztve ]
-
Gombinyó
őstag
válasz Brandynew #12638 üzenetére
Sokaknak mégis megéri a mobilitás miatt. Ha 40km-re kapsz egy jóval jobb állásajánlatot akkor visszamondod, mert még 15 évig törleszted a mostani lakásod? Vagy eladod és veszel másikat közelebb amíg megint nem váltasz munkahelyet? 40km-re bejárni dolgozni tömegközlekedéssel horror, kb 4 óra utazás egy nap, legalább is felénk. Autó ugye nem opció, mert sokba kerül
Én csak azért akarok lakást venni, mert fogalmam sincs mi lesz 30-40 év múlva, idős koromra ebben a pusztulat országban. Ad némi biztonság érzetet, ha van hol lakni. -
Brandynew
őstag
Van olyan kamatkörnyezet, amikor az albérlet jobban megéri, de most nem azt az időt éljük. 14-15%-os lakáshitel kamatnál elgondolkoztam volna az albérleten, de 4% kamat (és ltp) mellett hülyeség lett volna a havi 120 ezer Ft bérleti díjat (évi 1,5 millió) kifizetni egy 45 négyzetméteres társasházi lakásra.
[ Szerkesztve ]
-
Ugyan, a legtöbb ember beáll a kútra, és tőle fejtik át az üzemanyagot a tartályokba 300 forint parkolásonként nem pénz, a szervizben "csak egy huszast kértek el". Úgyhogy ezeket fel se kell írni. A vételár az nem bukó mert az autó kényelme megfizethetetlen, és amúgy is majd eladom. A pályamatricát nem számoljuk, mert hát mamáékhoz haza kell menni, tehát nyilván megvesszük. Gyerekülés az kell, mert hogy vinnénk a gyereket? Ja, hát azt nem az autóra költöttük, hanem a gyerekülésre.
Én egy elég részletes excelt vezetek, tavaly vettem az autót, 5-6l-es fogyasztással (!) kb. 11.000 km-t mentem eddig. Nem volt jelentős probléma, egy futóműszerviz volt az egyetlen nagyobb javítás, volt téli+nyári gumi vásárlás is, illetve szokásos első szerviz vásárlás után (vezérlés, olaj, szűrőcserék). Így (a vételárat nem számolva, alapvető hiba, de csak a példa kedvéért) havi 91k-ra jön ki jelenleg a költség egy alapvetően problémamentes autóra (OK, ha nem lesz gond, idővel ez majd csökken).
(#12636) Brandynew igen, és így kicsit on-ba is kerültünk, sokan ugyanilyen metódussal (nem) számolják a lakás költségeit is. Aztán "könnyű" így összevetni pl. az albérlettel, ami maga a sátán műve, míg a saját lakásban nemhogy költségek nincsenek, jön a pénz a házhoz (sarkított példa nyilván, legalább annyira mint amikor nem lehet valakit meggyőzni, hogy van értelme az albérletnek is)
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
A legtöbben ezeket nem számolják bele, és aki beleszámolja, az se mindent. De egyébként teljesen megértem, hogy nem akarnak ezzel foglalkozni, mert nyomasztó tud lenni, ha az ember összeadja a költségeket.
A legtöbben arra is tesznek, hogy milyen lámpát, zuhanyrózsát, csapfejeket használnak, pedig éves szinten százezres nagyságrendben lehetne ezeken spórolni.
[ Szerkesztve ]
-
Revolit
senior tag
válasz amargo #12634 üzenetére
Es mennyit mentel vele? Csak hetvegen hasznaltad bevasarlasra?
Ez mar a sci-fi kategoria nekem. Vagy tenyleg csak havi 1-2x volt hasznalva.
Meg ha nulla is az amortizacio, a kotelezo biztositas, benzin, szerviz, parkolas, esetleges buntik, gumik, kocsimosas es meg biztos van amit kifelejtettem. -
amargo
addikt
válasz mgoogyi #12633 üzenetére
Azért ez nem annyira biztos. Lehet a végén csak pár % lesz az eltérés..
A kényelmet is be kell venni pl a költségekbe, szerintem.A régi G Astram havi költsége leosztva 20e alatt volt pl.
-
axioma
Topikgazda
-
axioma
Topikgazda
válasz Lokids #12578 üzenetére
Elotorlesztesnel max. az utolso havi rendes torleszto ota felhalmozodott kamatot fizeted, a tobbi toketorlesztes.
De fontos: a kamat mindig a _meg_fennallo_ hiteltartozasra van szamolva. Tok mindegy, hogy milyen osszeget mikor hogyan sikerult belole lefaragnod. Ha elotorlesztesz, akkor ujraszamoljak a torlesztot.
Az annuitasos hitelnek megvan az a tulajdonsaga, hogy ha azt fizeted be amit kernek mint havi torl.reszlet, akkor abbol levonva a felhalmozott kamatot, a maradekkal csokkentve a toket, ha ujraszamolnak, ugyanaz a torleszto jonne ki. Ezert nem is szamoljak ujra, csak akkor, ha evfordulo van (egyreszt mert valtozhat a kamat is, masreszt mert lehettek egyeb koltsegek amit levontak, harmadreszt a 365/360 elore bele nem szamolasa miatt...). -
axioma
Topikgazda
válasz Brandynew #12577 üzenetére
Huhh ezt viszont hatarozottan kerem, hogy ne! Ez a magyarazat penzugyileg zagyvasag. Havi 25% kevesebb de plusz az elotorlesztesi osszegek, plusz az hogy _kesobb_ fizeted be egyben, azt jelenti, hogy tobb kamatot fizetsz ra (mert hosszabb ideig).
Az onsegelyezo meg ket embernel is max. havi 40e, a futamidotol fuggetlenul kihasznalhato, nem ertem miert jo idekeverni. -
axioma
Topikgazda
válasz Brandynew #12552 üzenetére
Tobbedszer olvasom toled a megtakaritasbol elotorlesztest, meg csak ki kell szamolni. Ez csak akkor igaz, ha a megtakaritasod hozama tobb, mint a hitel kamata. Ha belevesszuk a macerat is amivel jar, jelentosen jobbnak kene lennie... nyilvan egyes esetekben (korabban inditott ltp) ez adott, de csak azzal hogy kesobb torlesztesz es kozben azonos hozamot ad, azzal nem nyersz netto penzugyileg.
Amin nyersz: 1. az alacsonyabb torlesztore hitelbiralnak 2. a tartalek (a kulonbozet felrerakasa) kivalthatja a jovedelem nelkuli (vagy csak csokkent jovedelmu) idoszakra biztositas koteset.
Azt viszont legy szives ne tedd, hogy osszeadod a mult evi szamokat a jovo evivel, mert abbol barmit ki lehet hozni de nem lesz igaz... -
axioma
Topikgazda
válasz Lokids #12550 üzenetére
Bocs, azt hittem az a hsz volt a friss... most olvastam tovabb hogy kb. ugyanezeket mar elmondtak.
Hanyan koltoznetek attol is fugg, melyik a "minimum" igenyetek szolgaltatasilag; ill. milyen az az ujepitesu, biztos-e hogy nem lesz tobb meglepetes mint az 50 evesben. Energetikailag, fenntartasi koltseg se egyertelmu merre billen (a regit tobbet kell ujitgatni de lehet hogy olcsobban kijon mint egy ujepitesu ahol alapbol egy dragabb szinvonalra allnak be pl. takaritas, porta stb. nagyon megemelheti, vagy akar a kozos energiakoltseg mert komfortos a futott garazsszint vagy megvilagitott kert). Szoval ennyi infobol nehez meg tanacsot is adni.
[ Szerkesztve ]
-
Lokids
addikt
válasz Oppenheimer #12624 üzenetére
Ezzel már akkor tisztában voltam, mikor először seggem alá került egy swift sport. Nekem hagyományos kocsi nem kell. Csak sportos kisautók.
(#12625) amargo: Lehet választanom kellene egy nyelvet és tanulgatni. Mert bár a VBA 1000x könnyebb azért mégis csak programozás. Az elv ugyanaz. Másképp max az infláció miatt lesz 7 számjegyű fizum. Vagy elmenni projekt managernek...
[ Szerkesztve ]
If you chase two rabbits you will lose them both.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Lokids #12596 üzenetére
Önerőbe minden tartalékot betolnék, az utolsó fillérig.
Én az alábbi sarokpontokat javasolnám (részben Kiszámoló alapján):
- Minden filléredet ne told bele: amikor az embernek adóssága van, sokkal jobban alszik, ha van tartaléka, így egy baleset/betegség/munkanélküliség/egyéb keresőképtelenség esetén sem kell a holnap miatt aggódnod. Tehát inkább hagyj tartalékot és pótold ki hitelből. Ugyan többe kerül, de szerintem biztonságosabb. Persze ez egyéni körülmények kérdése is. Tehát legalább 6-12 hónapig tudd fedezni a kiadásaidat 0 bevétellel.
- Olyan ingatlant vegyél, ami legalább 5-10 évig biztosan megfelel!
- Úgy vedd fel a hitelt, hogy 10 év alatt vissza tudd fizetni! Ettől vehetsz fel hosszabb futamidőre, de tegyél félre, hogy előtörlessz (ahogy ezt mások is írták már).
- Ne legyen probléma a törlesztő dupláját bármikor kifizetni.Ha ezek teljesülnek, szerintem túl nagy kockázat nincs a történetben.
[ Szerkesztve ]
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Brandynew #12577 üzenetére
Tehát ha 60 ezer Ft a havi törlesztőd, abból csak olyan 27 ezer Ft lesz az az összeg, amivel a fennálló tőkét csökkented, 33 ezer a kamat.
Ha elhúzod a törlesztést, 10 évről mondjuk 25 évre, akkor a havi törlesztő nem 60 ezer lesz, hanem mondjuk 25 ezer, amiből 13 ezer a kamat, 12 ezer a tőke.
A kamatnak mi köze a futamidőhöz? Hosszabb futamidőnél kisebb lenne a kamat? Én ilyet még nem nagyon láttam. A kamat mértéke főleg a kamatforduló függvénye.
Ugyanannyi kamatot kell fizetned, függetlenül attól, hogy 10 vagy 20 évre veszed fel. A tőketörlesztés lesz kevesebb a hosszabb futamidőnél, ezért lesz kevesebb a havi törlesztő, viszont ezért kerül többe, hiszen lassabban fogy a tőketartozás, amire felszámolják a kamatot.
Példa: 10M hitel, 4%-os THM. Az első törlesztőrészlet így alakul:
10 éves futamidőnél kb. 33e kamat, 66e tőke -> 100e-s törlesztő.
20 éves futamidőnél kb. 33e kamat, 27e tőke -> 60e-s törlesztő.
25 éves futamidőnél kb. 33e kamat, 20e tőke -> 53-s törlesztő.(A számok nagyságrendiek, tájékoztató jellegűek.)
-
Lokids
addikt
válasz mgoogyi #12609 üzenetére
Én (mivel azt írták feljebb, hogy minél hosszabb időre legyen felvéve) úgy néztem, hogy 15M 20 évre végig fix.
Ez a legolcsóbb találat:
K&H
102 253 Ft
induló havi törlesztőrészlet
5.62%
THM
24 717 577 Ft
teljes visszafizetésProgramozóként tuti jobb sorod van, mint nekem.
Sajnos programozással én csak távolról találkozom, mikor az excel riport VBA makróit irogatom. Jó lenne programozónak menni, de ahhoz újra kéne tanulnom. Prog elméletet, amit anno tanítottak, már teljesen elfelejtettem. Egy nyavalyás buborék rendezést nem bírnék fejből megírni.[ Szerkesztve ]
If you chase two rabbits you will lose them both.
-
Brandynew
őstag
válasz Lokids #12607 üzenetére
Ez is egy álláspont, saját lakást sem akar mindenki. Csak azt mondjuk, hogy az nem valami gazdaságos, ha az autó miatt kell több lakáshitelt felvenni.
Nyilván mondhatod azt, hogy YOLO, ez mindenkinek a saját döntése. Én sem csak lakásra fordítottam az összes pénzemet, hanem pl. utaztam is, ami nem lett volna muszáj. De autót pl. addig nem fogok venni, amíg meg nem lesz a házam is, az be nem lesz fullosan bútorozva és nem lesz legalább 1 évnyi béremnek megfelelő mozgótőkém.
(Van lakáshitel 4% körüli kamatra.)
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
senior tag
válasz Lokids #12608 üzenetére
Én 5 éves kamatperiódussal néztem, ott 3.8-4%-osokat láttam. Takarékbank, KH, Rafi
10 éves kamatperiódussal 4-4.5%, unicredit, kh, stb.
https://www.money.hu/hitelkalkulator/lakashitel/1-lakasvasarlasi-hitel-hasznalt-lakasra10 misi 10 évre 100k-ból megáll havonta az 1-es opciót nézve.
(Én is IT-s vagyok egy multinál, programozó.)
-
Lokids
addikt
válasz Brandynew #12604 üzenetére
De autónál azért figyelembe kell venni pár egyébb apróságot is. Nemcsak az árát.
Nekem már lenne egy lakásom, ha anno beletolom az autó vételárát, de akartam egy sport autót, mert nekem nem szükséglet, hanem hobbi a vezetés.
Vicc, hogy jelenleg 100%-ban nélkülözni tudnám. de imádok vezetni. Nem tudnék meglenni a vezetés élménye nélkül. Ezt hogyan forintosítod?
Hogy lehet összehozni azzal, hogyha kibírom, akkor lenne lakás. Igen, de akkor meg autóra kellene gyűjteni. ÉS akkor 10 évig pont abban a korszakban nélkülözném, amikor a legjobban élvezem.If you chase two rabbits you will lose them both.
-
mgoogyi
senior tag
válasz Lokids #12596 üzenetére
30M lakást nézve 4%-os hitelre nézve:
10M önerő havi ~33k-t hozna állampapírban(4%-kal számolva), ettől elesel, ha önerőként használod.
20M-s hitelre a havi kamatköltséged ~65k, ami idővel csökken.Perpill nagyságrendileg a 30M-s lakás megvételével járó költségek+kieső hozam a mostani bérleti díjadhoz hasonlóak.
5%-os kamat mellett perpill jobbnak tűnik bérelni.
A kockázat meg ott van, hogy hogyan változik az ingatlanpiac idővel, el kell-e adnod később, stb.Ez alapján nekem a 3. bónusz opció már húzós.
Az 1. vagy 2. bevállalható. Hogy a 2. megéri-e a felárat, azt majd te eldöntöd.A biztonsági hálót sem feszegetném, ha félre tudsz tenni 100k-t a 100k törlesztő mellett, akkor nincs miért aggódnod.
Mit dolgozol?
-
félisten
válasz Brandynew #12604 üzenetére
> hanem befekteted, akkor mostanra mennyit fialt volna
Ha ahelyett repultem vagy vonatoztam volna, az sem lett volna olcsobb.
> Olaj, szűrű, akksi, ablakmosó, izzó, javítások, parkolási- és autópálya díj, esetleges büntetések stb. stb. stb. Sok mindenre nem gondol ám az ember, amikor az autó költségeit számítja ki.
Ez benne van az evi szervizben, kb. 200e forint marciusban. A maradekrol is kb. van fogalmam, de nem tul jelentos.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Brandynew
őstag
Olaj, szűrű, akksi, ablakmosó, izzó, javítások, parkolási- és autópálya díj, esetleges büntetések stb. stb. stb. Sok mindenre nem gondol ám az ember, amikor az autó költségeit számítja ki.
Az amortizációval meg amúgy szerintem is kell számolni, hiszen az autó egy vagyontárgy, amiből lesz valamennyi készpénzed eladásnál.
Ha meg a vételár egy jelentős tétel volt nálad, akkor azt is számold ki, hogyha azt az összeget nem autóra költöd, hanem befekteted, akkor mostanra mennyit fialt volna, mennyivel kevesebb hitelt kellene felvenned egy esetleges ingatlanvásárlásnál pl.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest