Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
TheProb #29949 üzenetére
A magyar tenyésztőket támogatni is etikus dolog, mert elég rossz helyzetben vannak. Magyarországon változnia kell a szemléletnek, miszerint egy kutya nem ér annyit, hogy fizessünk érte. Nem tudom, hogy milyen tenyésztő, le kell informálni. A szomszéd kutyája szerintem neveletlen, de nekünk borderünk van aki sose ugat, szóval nem tudom mennyire lehet leszoktatni róla.
-
TheProb
veterán
Az, hogy mit csinál, az kor és nevelés kérdése is, nem? Pl velünk szemben lévő lakásban vagy egy chiuaua, aki mindenre elkezd óbégatni, ha valami hangot hall a lépcsőházból. Becsukom az ajtót, valaki elmegy az ajtajuk előtt, stb. Engem annyira nem zavar, de azért nem a legjobb sztem.
Azt tudom persze, hogy nem csak a kutya "ára" a ktg.
Igen, ettől tartok én is, hogy nemtom az az ingyenes kis Shiba milyen lehet. Valszeg akkor nem is az, csak valami rá hasonlító kis keverék lehet vagy nemtom. Tegnap visszaírt ez a tenyésztő, 100as egy kis tökös mindennel együtt (féreghajtó, oltás,chip, ajándék regisztráció). De ez is fura, értékelései alapján csak dícsérik, viszont máshol meg 300-360k-ért láttam kis Shibákat.
Bár valszeg etikusabb lenne egy becsúszott kis goldi kölyköt megmenteni. -
Chaser
legenda
válasz
philoxenia #29940 üzenetére
jogos
van néhány szó ami aminél nem működik, h ösztönösen helyesen tudjam írni
legjobb mikor random verziókban használom őket ( :
ezt megjegyeztem -
válasz
TheProb #29945 üzenetére
Golden tökéletesen ellene a lakásban. A fekvéshez nem kell nagy hely, márpedig a kutya azt csinálja, amikor épp nem foglalkozik vele a gazdi. Ilyen egyszerű.
De a kutya költségei nem cska abból állnak, hogy megveszed. Orvos, kaja stb, eszközök, suli stb. ezek fontos dolgok, egy ügyeleten legombolhatnak rólad 30 ezret is akár, tehát azzal, hogy ingyen elhozható, még nem úszol meg semmit.
Ja és azzal vigyázni kell, hogy azt mondják fajtiszta, aztán mikor növekszik látod, hogy mégsem az. Az általad említett 3 fajtából kettőnek tuti nem lesz véletlen alma. Olyan kevesen foglalkoznak vele, és tartják...
-
Rivaul
addikt
válasz
TheProb #29942 üzenetére
Nem, ezek pont nem a selejtesek mert nem agyon szaporítottak, hanem így alakult. Általában a féreghajtás meg van mert olcsó de ha nincs akkor ez van majd pótoljátok. Oltássort 9-12 hetesen sem késő elkezdeni, én is akkor kezdettem mert az orvosom biztosra akart menni hogy megkapta Bonci, baja nem lesz. Fizetős kutyák olcsón sztem sokkal rizikósabbak.
-
TheProb
veterán
Köszi a véleményeket, így picit megnyugtattatok. Még mindig kis blökin gondolkozok. Egyre inkább tetszenek a kis Shibák, mert elvileg nem ugatós fajta, így nem verné fel az egész házat, ha nem vagyunk itthon. Csak ugye azt is olvasni, hogy már experienced gazdinak való, stb. Igazából goldi az örök álom, csak őt tényleg félek lakásba hozni a mérete miatt. Persze ezt már múltkor kibeszéltük veletek pro-kontra, de akkor is nehéz a döntés. Nem akarnék se a leendő blökivel, de magunkkal kicseszni. (Goldi, shiba, corgi ami igazából tényleg vágyott fajta lenne, de utóbbi ugye ritka itthon és csak tenyésztőtől van, drágán)
-
-
bajnokpityu
félisten
válasz
TheProb #29942 üzenetére
nem feltétlen.
viszont a 10 .. ~60e közötti papiron fajtatiszták jó eséllyel hordozzák a fajtára jellemző betegségeket. szűrések,alapvető orvosi ellátás fajtatiszta kutyánál önköltségen 80-100e között van. Ez alatt szvsz nem szabad fajkutyát venni, akkor inkább ingyenes, v menhelyeset vennék. 100e fölött meg úgyis utána lehet nézni, h milyen szinvonalú a tenyésztő, leinformálhatóak.ami még jó lehet, csak türelem kell, az azok a blökik, akik valamilyen okból visszakerülnek a tenyésztőhöz, illetve a foghibások, vagy kishibás blökik, akik tenyésztésből kiszűrődnek, de egyébként jó a vérvonal. évente 1-2dobit pl szoktam látni a csoportban. Ők jó eséllyel stabil agyúak, csak pechükre épp hordoznak valami kicsi nem kívánatos hibát.
-
TheProb
veterán
válasz
Rivaul #29941 üzenetére
De az ilyen blökik nem valami "selejtes", beteges, mindenféle oltás és egyéb kötelező dolog nélküli kutyusok jellemzően? Persze nyilván azért adják ingyen, mert nem költöttek oltásokra, stb., de ez nem hátrány?
Valamiért ezeket a putris buckalakókkal társítom (mármint a hirdetőket), de lehet ez csak egy rossz beidegződés. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Chaser #29934 üzenetére
Csirkemellet ... csirke mellett.....
29935: a Random, nem jó márka, gyakorlatilag kullancseledel....
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Az "ingyen elvihető" kutyusokat minden esetben kerülni kell? Mik a tapasztalatok?
-
Lehet, hogy egy kicsit hosszú volt amit írtam, de mindenre ott a válasz. Ha sokallod a táp árát a kutya nagy teste miatt akkor adj neki nyers húst. Nem kell megfőzni és teljesen felesleges táppal keverni. Sőt nem is szabad, mert máshogy emészti a tápot, máshogy a húst, és lehetnek ebből gondok.
Az, hogy jól néz ki a kutya, nyilván el tudja érni egy nagy gyártó, aki magát prémiumnak mondja, ez inkább évek alatt jön ki, vagy jöhet ki. Ízületek meddig bírják stbstb.
Persze sokat számít, hogy adtál mellette mást is, én nem szoktam, mert én nem szeretek zsíros, fűszeres, esetleg cukros dolgokat adni a kutyának, márpedig nem rántott csirkén él a legtöbb magyar család.
Kíváncsiságból megnéztem a RC és egy gabonamentes táp etetési útmutatóját, az RC-ből 70 kilós aktív kutyának majdnem 800grammot kell adni
míg a gabonamentesből 400-500 esetleg 600 grammot.
De visszatérve a barfra 70 kilós kutyának farhátból odadobsz mondjuk hármat, kicsi rizzsel (amit jól szétfőzöl) és megvan pár ft-ból a napi kaja. 25 kilós belga juhászoknak egy farhát a napi fejadagjuk és némi rizs.
-
Steady74
addikt
válasz
rumos XIII #29935 üzenetére
Barmilyen nyakorvet veszel a kullancs ra fog maszni es akar bele is fogja magat furni a kutya borebe. De 48 oran belul elpusztul a nyakorvtol. Nekunk a Foresto valt be a legjobban.
-
Zsocy155
őstag
válasz
rumos XIII #29935 üzenetére
Mi régebben a Német juhásszal erősen kullancsos helyen dolgoztunk és a KILLTIX bevált.
-
rumos XIII
aktív tag
Cijatok barátok!
Egy 15 kilós kiskutyának, másfél évesen, milyen bolhanyakörvet ajánlotok? Eddig nemistudom milyen használtunk, jó volt, de utóbbi időben nem találtuk, így vettünk egy randomot, és hát nem használ.
Köszi!
-
Chaser
legenda
válasz
Steady74 #29933 üzenetére
én nem szeretem semmiben, önállóan konzervként megeszem vagy hagyomány főtt kukoricaként, de ritka már...az leszel amit megeszel, így szól a mondás
- ha nem is szó szerint, de kb így van, szerencsére szeretem a csirkemellett, minden nap megenném, nagy gond nincs:d tavasszal, tél végén rengeteg pizzát meg tésztát zabáltam, na az meglátszott gyorsan, 10-15 kg úgy feljött pffffffff, most kezd már apadni
-
Chaser
legenda
válasz
philoxenia #29929 üzenetére
én se szeretem a kukoricát, bennem is van egy kis mexikói vonás ( :
Steady74 a nem ért hozzá meg a sajnálja közt nagy különbség van
azért kap a kicsi is száraz tápot hogy rágjon, kellett vele küzdenem mert el volt kapatva ilyen téren is, kezdetben mindig belekevertem a konzerv tápba, hagytam állni 10-15 percet, aztán akkor szépen megette a szemes tápot is, volt hogy egyesével kellett megetetnem kezemből ( : most már van hogy magától megeszi a szárazat is - nem kicsit fehérebbek lettek a fogai azóta - -
-
Steady74
addikt
válasz
philoxenia #29929 üzenetére
Disznóknak is azért adják a kukoricát, hogy szépek legyenek, ne kövérek.
Chaser: sajnálják a minőségi tápot, de csirkemellet meg kap a kutya? Csont meg kell nem kizárólag a Ca miatt hanem, hogy rágjon a kutya.
-
Chaser
legenda
válasz
Steady74 #29924 üzenetére
én csontot nem szívesen adnék neki, kalciumra is vannak források
csirkemell rengeteg fehérje, comb zsiradékban több, egyveleg kész
nyilván semmi nem tuti, de nagyjából az arányok ennél is tiednél is megvannak, klasszisokkal jobb mint gagyi tápokkal etetni a kutyát
- a kicsi is eszik mindent, van is energiája, mégse kövér, pedig nap nagy részében csak piheg -Vesa anno irodalom tanár azt mondta csirkemellett nehogy együnk sült krumplival mert egészségtelen, jah lehet, de finom, nem halt még bele senki sztem:d lehet 80év helyett 79 év lesz de sztem ottegyemegafene'
kicsi is sokszor eszik uborkát v krumplit nyersen, utána csirkemellett, semmi baja kakimanónak vagy a közérzetének
-
Vesa
veterán
válasz
Dorian #29926 üzenetére
??
Te is eszel húst és zöldséget egyszerre, aztán mégsincs bajod abból, hogy nem azonos sebességgell emésztődik. Túl toljátok ezt az egész témát!Megnéztem az Acana tápot, kb. 40% hússzármazék van benne, a többi zöldség. Ez sem emésztődik egyszerre, természeténél fogva, hiába eteted csak ezzel. Bármilyen tápot adsz, annak összetevői nem emésztődnek egyszerre, mert a hústartalom abban is hús, a zöldség meg zöldség, és ez utóbbi sokkal gyorsabban átszalad.
-
Dorian
félisten
"értelmes gazda mindig is kiegészítette az akármilyen szupernek mondott tápot rendes hússal"
Ezzel nem tudok egyetérteni. Ha szuper a táp, mi értelme kiegészíteni? A táp és a hús emésztése pedig nem egyenlő sebességgel történik, így keverni a kettőt kifejezetten nem ajánlott.
-
Vesa
veterán
Ezt értem, de akkor is úgy érzem, túl van tolva a kérdés. A gyakorlat mást mutatott. Anno nem is nagyon léteztek gabonamentes tápok, mégis elég sok kutya élt ezeken, még kiállítási kutyák is. Nyilván nem a Darling és Pedigree típusú szemeteken, de a prémium kategória sem volt mentes a gabonától. A megoldás, hogy nem kell kizárólag táppal etetni (értelmes gazda mindig is kiegészítette az akármilyen szupernek mondott tápot rendes hússal). Magam részéről soha nem etetnék csak táppal.
Abban amit most vettem -és bávlt a célnak, mert fogja a kutya hasmenését-, abban egyáltalán nincs kukorica. Van viszont burgonya, ami táplálás szempontjából szintén nem jó, de a hússzármazék tartalma bárány+lazac 30%, toll liszt nincs benne. Fehérje tartalma 26%, ami mondjuk részben növényi nyilván, de így is a jobbak közé sorolható.
Nem fogom ezzel etetni hosszabb távon, de most jól jön hasmenésre. Főzök mellé csirkét és néha marhát is neki, így biztosan mindent megkap amire szüksége van. Egyébként én a friss hentesáru híve vagyok, mindig is azt részesítettem előnyben a tápokkal szemben, pontosabban kevertem őket, és állíthatom, hogy a kutyáim is szépek voltak. Nem mellesleg, mint már írtam, egy 10kg-os kutya etetése fizethető egy 2-3000Ft-os tápból, egy 70kg-os aktív kutyáé maximum csekonicsoknak. Ezt is figyelembe kell venni a tápok ajánlásakor. Nem mindenki tartt csivavát vagy hasonló apró kutyust.
-
Chaser
legenda
válasz
philoxenia #29917 üzenetére
iróniát adhatok neki? ( :
ha most lenne kölyök kutyám én sztem nem bonyolítanám meg, csirkemellett sokszor ki lehet fogni 1200ft-ért/kg,10 perc alatt majdnem megvan főzve jó edényben, fehérje bőven van benne, én is azt zabálom főleg, csirkecomb h zsiradékot is kapjon
egy kis zöldség, néha kis szénhidrát
alkalomszerűen pedig valami értelmesebb konzev táp, ne legyen egyoldalú az étkezése, és ezért valami értelmesebb szemes táp is -
Mindkettő amit írsz gabonás. A RC összetételénél elég csak megnézni, hogy mennyi kukorica van benne, aztán utánanézni, hogy a kukorica kinek jó és mire. Embernek, kutyának biztosan nem. Alapvetően ez a baj a többi gabonás táppal is: a növényi fehérje nem olyan egészséges a kutyának, mint az állati.
Aztán jön a következő, oké állati fehérje legyen benne, de milyen minőségű. Az állati származék pl. nem hús hanem csont, faggyú, bármi amit nem szégyellnek ledarálni, és megnyugtatlak semmit sem szégyellnek.
Mindig az analitikai összetevőket kell nézni. Az csak marketing, hogy hány százalék hús van benne, a fehérje a lényeg. És jó tudni, mindig abból van a legtöbb, amit előre írnak. Tehát amikor a RC azzal nyit, hogy kukorica x százalék akkor biztos lehetsz benne, hogy több növényi fehérjét kap a kutyád, mint állatit. A n9vényitől egyébként gyorsabban hízik, főleg kölyökkorban nem jó, mert nagy terhelést rak a fejlődő ízületekre. Rosszul is esett mikor az állatorvosunk azt mondta, hogy adjak neki RC-t mert attól lesz a kutya nagy és erős....
Na szóval az összetevőkre, a sorrendekre kell figyelni, mert hirdethetik úgy, hogy "norvég rénszavrassal" ha több benne a csirke, mint szegény Rudolf.
A megfelelő fehérje / zsír arány is érdekes kérdés, de ebben nincs egzakt véleményem. Nekünk nem jött be az extra magas fehérjetartalmú Orijen, inkább a 24-27%-ot tartom ideálisnak.
Ha ezeket kisakkozta az ember akkor jöhetnek még a további érdekességek, ízfokozó, tartósító, egyéb jól hangzó összetevők, cukor (nemjó) glükozamin, zöldkagyló (jó) és a többi...
Aztán nem utolsó szempont az ár, olyan ami megüti a normális minőséget boltban alsó hangon 2000 ft-os kilós áron kapsz meg, webshopokban jóval olcsóbb. Én Zooplusról rendelek ahogy már írtam, a Taste of the Wild ott a legolcsóbb, és további kedvezményt, ajándékot is kapok.
Egyébként minél jobb minőségű egy táp annál kevesebbet kell belőle adni, mert értelemszerűen többet tud belőle hasznosítani.
Viszont ha tényleg olcsón akarsz kijönni akkor a legjobb megoldás a barf a nyersetetés amit te is mondtál, most nagy divat, tiszta fehérje, a kutyik imádják, szép szálkásak, izmosak lesznek tőle. Egyszer belövöd mi a legjobb arány, aztán már csak egy nagy fagyasztó kell.
-
Mosqu!to
addikt
Sziasztok!
Kezd kicsit idegesíteni, hogy a kutya állandóan körülissza az itatótálját, és már a vízkövet súrolom fel a környékéről állandóan.
Van-e erre valakinek bevált megoldása (az állandó törölgetésen és plusz tálcán kívül)?
Találtam pár opciót, de fene tudja, mennyire működnek:
Bármilyen egyéb hasznos tippet szívesen fogadok
-
Vesa
veterán
"Netes rendeles eseten 1500-2000ft kozott kituno gabonamentes tapokat lehet kapni."
Hol/mit kell venni? 4hónapos kölyöknek, aki 60kg körül lesz felnőtt korára.
Mondjuk eddig ahény embert kérdeztem -közöttük két állatorvost és vagy 4 kutyás barátot-, mind másra esküszik. Még olyan is volt, aki nyersezést ajánlott. A korbbi kutyáimnak anno Royal Çanint és Eucanuba-t adtam, akkoriban ezzek számítottak a legjobbnak (90-es évek vége). Ma már szidják ezeket is, bizonyára joggal, de a kutyáimnál semmi gond nem volt, szép volt a szőrük is. A Rotival még kiállításra is mentem, ahol harmadik lett. Bár a fenti tápok mellett kaptak házi maradékot is, húsos csontot is bőven.
Msrészt, ésszel kell azért etetni, mert egy nagytermetű kutya közel 700-800g tápot alsó hangon benyel naponta, az meg kicsit durva lenne, hogy havi 50eFt csak a kutya tápja. Egy kis apró kutyánál ez fizethető, de egy 70kg-osnál kicsit más a képlet.
Nálunk most a hasmenés a férgesség miatt van és nem a táp miatt, bár a kutya már nem férges, de a széklete még mindig lágyabb a normálisnál. Most probiotikummal próbálkozom.
-
Rivaul
addikt
válasz
philoxenia #29917 üzenetére
Boncit már verte el egy tyúk...
-
Chaser
legenda
elég meggyőző tudok lenni...( : nem csak a gazdu zúgott belém hanem a kutya is:d
fresnapfból gumicsirkét kapott csak...
kommersz tápokról beszéltem, az gyártótól független a pár száz ft-os 90%-ban gabonalisztphiloxenia: krumplit nem tesznek bele, ez a kis kutya imádja - nyersen is ( : -, tudom h papíron nem emészti meg, de gyakorlatban nem fáj tőle a hasa és ha hígabb a kakimanó rendberakja egyből - keményítőt gondolom csak felszívja vmekkora mennyiségben belőle -
egyébként ha főzök külön csirkemellett is kap az ártatlan, fűszermentesen, nagyon rossz élete van ám ((( :
azzal is futottam pár kört mikor főzök nem rodeózik a konyhában, mert ha rám lépek a 100 kg-mal lutraalbum lesz belőle:d sztem lassan de biztosan megértette...
szerk:
a pisi terrorita ha már annyit beszéltem róla: -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Chaser #29913 üzenetére
A krumplit a kutya nem emészti meg. Azért remélhetőleg azt nem tesznek a tápba, amúgy értelme se lenne...
-
válasz
Chaser #29913 üzenetére
Netes rendeles eseten 1500-2000ft kozott kituno gabonamentes tapokat lehet kapni. Ami fressnapfban meg ilyen boltokban van nagyjabol mind szemet, foleg azon az aron de ez mar mas kerdes.
Amugy olvastam a kiskutyatokkal a problemat, es ilyenkor elgondolkozok azert, hogy aki igy felrenevel egy kutyat az hogy jon ki olyannal mint te, aki teljesen tudatosan es esszel allsz a kerdeshez.
Mindenki:
Auban kempingezunk, es Nucky imadja a patakokat kis hegyi tavakat de uszni meg mindig nem mer...
Ma atmentunk Szloveniaba es egy vizesesnel a 40cmes pancsoloba nem mert bemenni a botert. A labaval kaparja a vizet, meg koveken egyensulyozik csak nehogy viz tul "mely" legyen. Mar szinte ciki, ott a vizesesnel megtapsoltak mikor percek alatt sikerult magahoz lapatolnia a botot. En meg belecsusztam ruhastol, hogy kivegyem neki szoval kezd elegem lenni.mivel tudnank rabirni, hogy usszon?
-
Chaser
legenda
mint mondottam volt tápok nagy része gabona liszt, főtt rizs v krumpli kb ua. más formában
- olyan táp ami minőségi húsból van akár több e ft/kg, anno a mars is csinált olyat amiben csak csirkemell volt kb 70%-ban, többi zöldség, gabonaliszt, 2e felett volt /kg -
kölyköknek több tápanyagot nyugodtan lehet adni, de ha tuti biztosra akarsz menni kérdezz meg állatorvost -
Chaser
legenda
azóta már a gazdijánál is bepisilt az ágyra meg az asztalra ( : az esélye zerora váltott h csak engem tisztel meg vele, addig nincs gond amíg egész nap egyedül van, de ha nap közben magára hagyjuk megy a hiszti meg a bünti, egy órát hagyta magára, közvetlen előtte volt sétálni..kis édes
sebaj, ketrec úton:dVesa dolgoztam a marsnál elég sokat, amit tudni kell, olcsó gagyi tápok nagy része faggyú, attól megy a kutya hasa
"márkás" tápok olcsó verziói 90%-ban vmilyen gabonaliszt, általában búza v rizs, marsos tápoknál tudom, h jobb minőségű mint amit boltban kapsz, olcsó tápoknál is figyelnek minőségre de semmi extra
sztem ne csak táppal etesd, néha krumpli, néha rizs, konzerv táp és szemes, és akkor nincs gond kb bármi minőségebbet adsz neki
- azt tudni kell, legtöbb tápot csak azért eszi meg kutya-macska mert bélspray van rajtuk egyébként le se köpné ( : , minőségieknél is így van amiben kevés a hús féle -szerk: marstól a milky - jutalom falat - kb tejpor, rizs liszt, cukor, emberi fogyasztásra is alkalmas:d kb olyan mint a friss zsemle tejjel ( : ezen nincs bélspray
-
Vesa
veterán
Mi a véleményetek a Select Gold Junior Sensitive tápról?
3,5hónapos a kutya, kissé hasmenéses. Fenti tápban van burgonya, ezért gondoltam erre, de nincs tapasztalatom a márkával. -
Steady74
addikt
válasz
mbalint987 #29906 üzenetére
Ha látja állatorvos akkor a kutyusban lévö (kötelező) chip alapján meg tudja mondani ki a gazdi.
-
mbalint987
aktív tag
Sziasztok!
Magyar vizslát találtunk Komádiban! Itt a kapcsolódó bejegyzés, csak gondoltam, hátha jár erre valaki, aki esetleg ráismerhetne.
Ha úgy gondoljátok, hogy ennek így nincs itt a helye, töröljétek nyugodtan!
-
Vesa
veterán
válasz
Nerazim #29900 üzenetére
A kutya mérete kevéssé meghatárotó, fontosabb a habitusa. Ha nem akarod sokat sétáltatni, akkor mondjuk nagy mozgásigényű kutyát ne vegyél (pl. vizsla). Ugyanakkor pl. egy Berni Pásztor hiéba nagy méretre, kevés bambább kutya van nála, felnőtt korára. Ha viszont van idő/kedv a kutyával foglalkozni és sétálni, akkor kvázi mindegy milyen, bármi ami tetszik.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- HYNIX 1x4GB DDR3 RAM eladó
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy Z Flip6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest