Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4501) King Unique válasza #15490560 (#4499) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ilyen célra az egyik legolcsóbb megoldás az IDE/SATA - USB adapter, amelyekkel kapcsolatban ezen topikban is van tapasztalat, tehát jó helyen érdeklődsz. Nemrég az egyik kolléga összegzett néhány infót ezekről, illetve a tesztek az összefoglalóban is megtalálhatók. Viszont az előbb említett típusoknál rendszerint külön kell gondoskodni a (külső) tápellátásról! Ellenben vannak olyanok is, amelyeknél ez gyárilag biztosított (példa), de azok általában drágábbak. Bár USB 2.0-s kivitelben találni olcsóbbakat főleg pl. az eBay és társai oldalak kínálatában. De konkrét tapasztalat csak azokkal van, amelyek az összefoglalóban szerepelnek.

Egyébként a legolcsóbb megoldás nyilván az lenne, ha nem vennél, hanem kölcsönkérnél valakitől egy ilyen adaptert. Vagy akár egy 3,5"-os külső házat, vagy egy dokkolót. Ha csak egyszeri adatmentésről van szó, akkor meg pláne. Illetve, ha van a közelben PC és azon szabad SATA-portok, valamint a laptopnál a garancia és más sem gátolja a háttértár kiszerelését, akkor nyilván mindkét meghajtót be lehetne kötni SATA-n a gépbe. Ott pedig lementeni egyikről a másikra az adatokat.

[ Szerkesztve ]

(#4502) tkesy


tkesy
őstag

Sziasztok,

A meglévő 6TB-os hdd-t szeretném kiköltöztetni a házból, és ehhez keresek valami jó dokkolót.
Eddig kinézetre ez tetszik a legjobban, a leírás szerint ASM1351-es chipset van benne és USB3.1-es csatival rendelkezik(alaplapon van ilyen csati)

Sem a dokkolóról sem a chipsetről nem találtam tesztet / sok infót, de a topikösszefoglalóban lévő chipset-eknél újabb, ha jól látom...
Egyedül az ára húzós (18k - ipon) így az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki hasonló tudású de jobb ár/érték aránnyal rendelkező dokkolót a piacon?

Előre is köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

>>>> The Truth Is Out There - I Want To Believe <<<<

(#4503) chopin42


chopin42
őstag

Szevasztok!
Van egy lassan 8 éves, 1044 napot futott, 8969 indulás/leállásos, 100/100 as wd 640-1aals vinyóm. Kicsit szerelgettem a gépet, és észrevettem, hogy már van egy kis motorzaja a hősi matuzsálemnek. Más probléma nincs, tökéletesen teszi a dolgát, hd sentinel szerint hibátlan.
Lényeg: a Toshiba p300 mellett ezen vannak a legfontosabb adatok. Tehát csak adattárolásra kell, max 1-2 naponta frissítek rajta pár holmit, ami változott.
Megérné-e beraknom mobil rackbe, vagy elég néha egy sata-usb átalakító, majd dolga végeztével szekrénybe, pormentes helyre? Vagy hagyjam bent a gépben? Mit vegyek/mit javasoltok? Usb-satát kezeli a win rendesen (leválasztás, indítás stb)?
Köszönöm! :R

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#4504) King Unique válasza tkesy (#4502) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A kinézett dokkoló USB 3.1 Gen 2 típusú, azért is van rajta valószínűleg némi félár. Ugyan az adatátviteli sebességet nem tesztelték, de az alábbi cikkben vannak infók ezen modellről. Viszont arról a másik külső házas topikban is volt szó, hogy egy HDD sebességéhez rendszerint bőven elég az USB 3.0 interfész is. Egylemezes (1 db HDD) kivitelben meg pláne. Illetve itt a topikban is inkább az USB 3.0-s típusokkal van tapasztalat. Példák: [link], [link], [link], [link], [link], [link].

Aztán nyilván olyan dokkolót veszel, amilyet szeretnél. Viszont konkrét tapasztalat ezen topikban kb. csak az imént felsorolt típusokkal van, mint említve volt. Persze ez nem jelenti azt, hogy csak ezek közül lehet választani. De a többi típusról már értelemszerűen egyéb forrásból kell beszerezni az infókat, illetve a topik is elsősorban inkább a külső házakkal foglalkozik.

[ Szerkesztve ]

(#4505) King Unique válasza chopin42 (#4503) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Azt neked kell eldöntened, hogy továbbra is a PC-ben elhelyezve SATA-n, vagy USB-s külső házban / dokkolóban / adapterrel akarod-e használni a merevlemezt. Ha külső háttértárként, akkor az összefoglalóban vannak példák az utóbbi 3 kategória mindegyikére. A Windows pedig nyilván kezeli az USB-csatlakozású háttértárakat is. Viszont a stabil működés már függhet az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is. Egyébként, ha eddig jól megvolt a HDD a mostani helyén (PC) és nem muszáj onnan XY okok miatt eltávolítani, akkor mondhatni felesleges megbolygatni.

[ Szerkesztve ]

(#4506) chopin42 válasza King Unique (#4505) üzenetére


chopin42
őstag

Köszi! Ha mondjuk úgy döntenék, hogy kiveszem, ha időnként használnám, elég rádugnom egy sata-usb kábelt, majd rádugni a gépre, dolgom végeztével pedig leválasztani?

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#4507) Clever0 válasza chopin42 (#4506) üzenetére


Clever0
senior tag

Ha jól értettem, egy 640 MB-os winyód van. Ennél nem szokott probléma lenni a belső és külső dobozos használattal. 2TB felett viszont már GPT partíció kell, amit sok külső ház egyedi módon kezel, ezek a lemezek csak abban az eszközben használhatók, amiben particionálva és formázva lettek.

(#4508) chopin42 válasza Clever0 (#4507) üzenetére


chopin42
őstag

Értem, köszönöm! Majd kitalálom, mi legyen :) igen csak 640-es, talán gpt

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#4509) Clever0 válasza chopin42 (#4508) üzenetére


Clever0
senior tag

Ahhoz elég az MBR is, kivéve, ha UEFI bios-od van. Amelyik külső házon van USB és eSata csati is, az jobb eséllyel szabványos és mehet a cserebere.

(#4510) King Unique válasza chopin42 (#4506) üzenetére


King Unique
titán

Előzőleg azt írtad, hogy 1-2 naponta amúgy is használva lenne, frissítve rajta a biztonsági mentések stb. Erre mondtam, hogy ez esetben kb. felesleges kivenni a gépből. Ellenben, ha csak X havonta lenne beüzemelve, akkor nem indokolt állandóan járatni, pláne hogy már kissé viseltes példány. Ez esetben megfontolandó akár a külső háttértárként való használat is.

Ha veszel egy IDE/SATA - USB adaptert, akkor ahhoz csak csatlakoztatni kell a HDD-t SATA-n, majd az eszközt a géphez USB-n. A munka befejeztével pedig szoftveresen és fizikálisan (pl. kábel kihúzása) leválasztani stb. Az összefoglalóban vannak ilyen adapterekre példák, de egy 3,5"-os HDD-hez nyilván olyan kell, amihez mellékelnek külső tápegységet (példa). Ha nem ilyen típusút veszel, akkor viszont a 12 V-os tápellátásról neked kell külön gondoskodni! Egyébként ilyen adaptereket leginkább akkor érdemes venni, ha többféle méretszabványú és csatlakozófelületű háttértár használata a cél, valamint azok gyakori cserélgetése, a fix beépítés mellőzése stb. Ha erre nincsen igény, akkor megfontolandó a külső ház, valamint a dokkoló is. Az előbbi feltételeket amúgy többnyire egy dokkoló is kielégítheti. A külső házas megoldás pedig nyilván a háttértár fix beépítését biztosító, valamint annak gyakori ide-oda helyezésétől mentes használathoz ideális. Bár léteznek ún. tool-free külső házak is, ahol a merevlemez szerelés nélkül viszonylag könnyen és gyorsan behelyezhető / eltávolítható (példa).

#4509) Clever0:
Ha UEFI-s gépről van szó, akkor egyrészt a Legacy / UEFI boot módtól is függ az MBR / GPT. De az is csak a rendszerlemezre vonatkozik, amiről maga az OS bootol. Illetve, ha az Windows, akkor annál kötelező Legacy módban az MBR, míg UEFI-ben a GPT. Ellenben egy másodlagos, csak adattárolásra használt belső / külső háttértáron ettől függetlenül lehet MBR és GPT partíciós tábla egyaránt. Mármint egyszerre nyilván csak az egyik.

[ Szerkesztve ]

(#4511) chopin42 válasza King Unique (#4510) üzenetére


chopin42
őstag

Köszönöm a kielégítő választ!
Kérdésem tulajdonképpen 2 ok szülte: régi, ugyan hibátlan, de kissé motorzajos már, tehát kímélném. Valamint csendesebb lenne a gép, ha kivenném. Az 1-2 napos frissítés lehet, hogy 3-4 nap, vagy hetente lenne, lényeg, hogy időnként mindenképp.
Ha megfontolom, hogy külső hdd-ként szeretném használni, az ajánlóból a 3.5-ös captiva cuccal jól járnék?
Van olcsóbb/nekem elég megoldás? Gyakorlatilag nem lenne, csak ez az egy hdd, amit beszerelnék, majd külsőként élné életét végnapjáig. Köszönöm :)

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#4512) King Unique válasza chopin42 (#4511) üzenetére


King Unique
titán

Az említett külső házról egy másik kérdésre adott válaszban nemrég volt szó. Illetve van még itt topikban egyéb USB 3.0-s modellekkel is tapasztalat, amelyek ára szintén kedvezőnek mondható és megtalálhatók az összefoglalóban. Viszont, ha még ezeknél is olcsóbb kell, akkor olyat a hazai kínálatban rendszerint csak USB 2.0-s kivitelben találni (példa). Azonban egy USB 2.0-s külső házzal nyilván korántsem használható ki teljes mértékben a HDD adatátviteli sebessége, valamint rendszerint csak 2 TB-ig tudják kezelni a háttértárakat. De, ha ez nem gond számodra, akkor akár egy ilyen modell is megfelelhet az említett célra.

[ Szerkesztve ]

(#4513) chopin42 válasza King Unique (#4512) üzenetére


chopin42
őstag

Köszönöm a válaszokat! Megoldás: valószínű venni fogok egy külső házat az ajánlottakból, a pénztárcámnak megfelelően. :R

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#4514) tkesy válasza King Unique (#4504) üzenetére


tkesy
őstag

Szia,

Köszi a választ és a segítséget... Újra átgondolva a dolgot végül arra jutottam, inkább egy külső ház lesz a dokkoló helyett, úgyhogy rendeltem egy SHARKOON Swift Case Pro-t (USB 3.0)...

>>>> The Truth Is Out There - I Want To Believe <<<<

(#4515) -Gabesz-


-Gabesz-
senior tag

Vettem egy ilyen csodaszert:
[link]

Egyenlőre csak sata hdd-vel használtam, minden gond nélkül működik. Majd ha lesz időm átzongorázom az itthon lévő 15-20db régebbi IDe HDD-t.

Annyi észrevételem lenne, hogy érzékeny milyen kábellel csatlakozik a géphez, mert USB hosszabbítóval nem érzékelte a gép, ha csak a saját kábelét használom, úgy minden okés.

(#4516) JJJ


JJJ
csendes tag

Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban.
Körülbelül 2 évvel ezelőtt vásároltam a fórum ajánlásai alapján egy SHARKOON Rapid-Case 3.5" SATA USB3.0 külső házat, amit a eddig nagy megelégedéssel használtam egy 4TB-es WD Green merevlemezzel backup háttértárként.
Most szerettem volna egy másik, nagyobb merevlemezt helyezni bele, de nagy ijedséggel tapasztaltam, hogy a külső házból kikerülő HDD-t a számítógép nem látja, illetve partíció managerrel igen, de allokálatlan lemezként 3 partícióval, holott egybe volt formázva.
Az elveszett adataim feletti siránkozás közben, visszaraktam az eredeti házba, ahol tökéletesen működött megint.
Az új HDD-vel a helyzet pepita, a HDD SATA-n tökéletesen működik , a házba helyezve nem.

Most elolvastam a fórum összefoglalóban a" Mért nem ismeri fel az OS a gépben (I)(SATA)(/I) particionált HDD-t az USB-s külső házba téve, avagy fordítva?", amin vásárláskor átsiklottam, feltételezve hogy ez a rész az alacsonyabb kategóriás rack-ekre vonatkozik valószínűleg.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne ezt az inkompatibilitási problémát leküzdeni? Hogy lehetőleg kedvem szerint cserélgethessem a HDD-ket ha szükséges, és ne kelljen ilyenkor TB-okat mozgatni és újra formázni / particionálni a lemezeket.

Köszönöm előre is a segítségeteket!

(#4517) Clever0 válasza JJJ (#4516) üzenetére


Clever0
senior tag

Utólag már sehogy. A régi winyódat a PC nem fogja felismerni, az újat a rack egy esetleges sw frissítés után szabványosan kezelheti, de akkor meg lehet, hogy a régi lemezed veszik el.

(#4518) JJJ


JJJ
csendes tag

Ezt csak én érzem gyerek betegségnek a mai technika mellett?
Hogy egy HDD-t ha egyszer külső házban kezdek használni, akkor innentől csakis ott fog működni?
Jól értem?

És mi van ha a rack elektronikája hal le, akkor elvesztettem a winyó tartalmát is, mert op. rendszer alatt (SA
TA) nem tudom olvasni?
Illetve mi történik egy normál HDD cserénél, mint az én esetemben?
1. lépés: rack-en keresztül lementem a régi HDD tartalmát az új HDD-re, ami a számítógépben van (4TB)
2. lépés: régi HDD át számítógépbe, újraformázás hogy lássa
3. lépés: új HDD-ről átmásolom vissza a régi HDD-re (4TB)
4. lépés: új HDD-be a rackbe, újraformázás hogy lássa
5. lépés: régi HDD tartalmának átmásolása a számítógépről az új HDD-re a rackbe (4TB)

Tehát ennyi kínlódással és összesen 12TB mozgatásával lehet ezt elérni?
Megmondom őszintén erre álmomban sem gondoltam.
10k-ért erre képes a Sharkoon? Ezek mellett az alu ház, meg a minőségi szerelés parasztvakítás.
Létezik olyan külső ház, ahol ez nem probléma?

[ Szerkesztve ]

(#4519) King Unique válasza JJJ (#4516) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha olvastad az összefoglalót, akkor ott le van írva, hogy nem minden esetben működik ez az oda-vissza történő kezelés SATA - USB között. Valamint leginkább 2 TB felett és GPT partíciós táblánál szokott előfordulni. Illetve a logikai / fizikai szektorméretekkel, emulációval stb. az olyan elavult OS-ek miatt trükköztek egyes gyártók, mint pl. az XP. Vagyis, hogy a GPT-t nem ismerő operációs rendszer is tudja kezelni USB-n a 2 TB feletti háttértárakat. De a lényeg, hogy USB-s használatnál az a biztos, ha használat előtt mindig a külső házban van inicializálva és particionálva a HDD. Ami végül is lehet reális, mert azért nem mindenki pakolgatja ide-oda és használja több helyen ugyanazt a merevlemezt. Illetve manapság sokan a külső házzal együtt veszik kifejezetten USB-s használatra és annál megint adja magát, hogy a külső házban particionálják.

Utólag ezzel az inkompatibilitással rendszerint nem nagyon lehet mit kezdeni, max. esetleg egy másik firmware lehet opció. Viszont, ha sikerül is egy olyanra frissíteni, aminél OK oda-vissza a kezelés, attól még előfordulhat, hogy a régi firmware beállításaival particionált HDD tartalma az újnál már nem lesz hozzáférhető. Ilyenkor utóbbinál szükség lehet megint egy újraparticionálásra. Erre pl. a plugable oldalán is felhívják a figyelmet az ASM1051E chipeknél.

Akinek olyan külső ház kell, amelynél gyárilag OK a 2 TB feletti GPT-s háttértárak kezelése SATA-n és USB-n particionálva egyaránt, akkor vannak ilyenek is (példa). Illetve aki gyakran cserélgeti a HDD-ket, annak lehet célszerűbb inkább pl. egy dokkolót vennie. Utóbbiaknál talán több esetben működhet oda-vissza a kezelés, de azért ott is előfordulhatnak kivételek.

[ Szerkesztve ]

(#4520) JJJ válasza King Unique (#4519) üzenetére


JJJ
csendes tag

Szia,

Köszönöm a válaszod!
Értem a dolgot, csak felettébb bosszantó számomra mivel (saját tájokozatlanságom miatt) meglepetésként ért a probléma. De a fórumba alaposabban beleolvasva nem én vagyok az egyetlen, aki ebbe belefutott.
Sajnos vásárláskor felületesen jártam el és azzal a feltételezéssel éltem, hogy a különösen ajánlott külső házak közül egyik sem lehet rossz vétel.

Nem tudom a vásárlók hány %-ának fontos ez a SATA <-> USB kompatibilitás, de ha újoncként élhetek esetleg a javaslattal, akkor erre az ugyan többször (most már velem is) kitárgyalt problémára érdemes lehet felhívni a választásban segítséget kérők figyelmét, mert mint látom ez nem a ritka esetek egyike.
Tudom, hogy most is szerepel a FAQ részben, de talán előkelőbb, figyelemfelkeltőbb helyet is kaphatna, hátha szempont egyes vásárlóknak.

Köszönöm mégegyszer!

(#4521) Neil Watts


Neil Watts
veterán

Holgyek, Urak!

ASUS RT-AC68U routerhez kersnek valami megoldast

Jelenleg a gyari ASUSWRT FW legfrisebb verziojaval hasznalom a routert.
Alternativ FW-t (mig a garancia el) nem szeretnek alkalmazni, igy alternativ megoldasok utan neznek, ebben kerem a segitsegetek:

Jelenleg egy HD103SJ van rakotve a routerre, USB2-es hazban. A gondom az, hogy folyamatosan megy, es a kornyeken nem lehet a bugastol megmaradni (alvasnal zavaro), pedig mar kapott egy vastag szovet/gumi egeralatetet is maga ala a haz.

Olyan megoldast keresnek, amellyel 5-10 perc inaktivitas utan leall a HDD.
A WD kulso lemezei tudnak ilyet. Esetleg tudtok olyan USB-s hazrol ami hasonlot tud?
Magaban a router FW-ben nincs opcio a spindown allitasara, igy nekem olyan kellene ami onmagatol megy le sleepbe.

Koszi!

Udv. core2

(#4522) King Unique válasza Neil Watts (#4521) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ebben a topikban is volt már szó erről több alkalommal, illetve legutóbb máshol egy hasonló kérdésnél a válaszokban szintén le volt írva erre vonatkozóan a lényeg. Az ott említett példa alanya egyébként itt is érdeklődött ez ügyben, illetve megosztotta a tapasztalatait. Tehát az egy dolog, hogy maga a külső ház támogatja az alvó módot (az összefoglalóban vannak ilyenek), az viszont egy másik, hogy ez egy routeren működni fog-e. De egyébként egyes router firmware-ek esetében valóban szokott lenni az alvó móddal kapcsolatos beállítási opció (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4523) Morpheee


Morpheee
csendes tag

Sziasztok, szeretnem a tanacsotokat kerni a kovetkezo problema kapcsan: vettem meg regebben egy n-Drive EH-35ND3 kulso rack-et, mert eleg jo arban van, es itt is ajanlott eszkoz. Ebbe belekerult egy 3TB-os WD Red HDD. A problema az, hogy veletlenszeruen disconnectel a meghajto es nem sikerul rajonnom mitol. A 130107917d00, 130107917d01 es 130107917d02 firmware-rel is ez tortenik. Kikapcsoltam az energiatakarekossagot mind a power management alatt, es a device manager-ben is.

64 bit-es Win10 van a gepen, es egy AsRock Z97 Anniversary az alaplapom. Probaltam tobb hatlapi USB3 csatlakozot is, illetve az elolapit is, de mindhiaba. Ez a lecsatlakozas akar hasznalat kozben, pl filmezes alatt is jelentkezik.

Ha valakinek van ilyen problemaval tapasztalata, akkor kerem ossza meg velem.

(#4525) King Unique válasza Morpheee (#4523) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében le vannak írva az adatkapcsolat megszakadásának a lehetséges okai, illetve az azok megoldására tett javaslatok. Tehát az USB 3.0 portok mellett USB 2.0 portokhoz csatlakoztatva, illetve másik USB-kábellel is ki lehetne próbálni a külső házat. Valamint a hiba forrásának kiderítéséhez célszerű lenne még másik gépen, illetve másik OS alatt is kipróbálni. Ha utóbbiakra esetleg nincsen lehetőség, attól még pendrive-ról be lehetne bootolni pl. egy Live Linuxot és tesztelni az alatt a működést.

[ Szerkesztve ]

(#4526) modflow


modflow
veterán

Sziasztok!

Van ez a kábelem:
Kábel
A két vége egyforma, vagyis ilyen:
Egyik vége
Másik vége

Szóval ez nekem túl rövid, és szeretnék a külső 3,5"-os HDD-mhez egy hosszabb kábelt. Mivel sehol sem találtam ilyenből hosszabbat, vettem két db ilyen adaptert: Adapter
A kérdésem, hogy ehhez pontosan milyen kábelt kell vennem, hogy összeköthessem a két adaptert??
Az egyik oké sima SATA, de milyen az a másik talán 7 tűs áram kábel? Nem találok olyat sehol.

[ Szerkesztve ]

(#4527) King Unique válasza modflow (#4526) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az adapter a kép alapján a Delock 61694 / 61695 lehet, amely SATA - Micro/Slim SATA típusú, illetve 5 V-ot igénylő eszközökhöz javasolja a gyártó. Egy 3,5"-os HDD és a másik topikban említett készülék SATA-n történő összekötéséhez viszont egy SATA-SATA kábel lenne a legcélszerűbb. Pontosabban olyan, amelynél az adattovábbítás mellett a 12 V-os tápellátás is megoldott. Ilyen pl. az előbbi gyártó kínálatában a 84361 (0.5 méter) és a 83804 (1 méter). Lehet vannak akár ezeknél hosszabbak is, de azért a túl hosszú kábel sem feltétlen szerencsés. Ugyanis a SATA és az eSATA csatlakozás érzékeny a kábel hosszára, illetve annak és a csatlakozóknak a minőségére!

A másik megoldás meg az, amiről a külső merevlemezes topikban már volt szó és a témához is jobban kapcsolódik. Igaz, egy 3,5"-os HDD USB-s használatához külső tápegység is kellene, de ugyanakkor a csatlakozás megvalósítása és a kábel hossza is kevésbé jelentene problémát.

[ Szerkesztve ]

(#4528) modflow válasza King Unique (#4527) üzenetére


modflow
veterán

Nagyon megörültem, hogy végre valaki talált egy 0,5 m-es kábelt, de aztán láttam, hogy ez semm jó. :(
Ennek egyik vége anya, a másik apa. Az enyém, amit linkeltem egyforma, anya-anya.

(#4530) ricsif12


ricsif12
csendes tag

Most egy no-name HDD dokkolóval kipróbálva nagyon úgy tűnik, hogy a Beelink Mini MX III + LibreELEC 8.1.10 nem működik együtt a Sharkoon Swift Case Pro 3.0 USB-vel. A házra felraktam már másik FW-t is (mert gyanús volt, hogy lehet valami takarékos üzemmódba rakja), illetve crontabból is írtam a diszkre, hátha...

Szóval sajnos pár perc elteltével az ext4-es csatolást ro-ba csatolja, írási hibára hivatkozva (az új 3TB WD Rednél és egy régi 1TB WD Greennél is ez a hibajelenség, viszont a 3TB WD Red a dokkolóval kitűnően ment 2 napot, az 1TB WD Green pedig a régi házzal folyamatosan).

(#4531) hunaqua válasza ricsif12 (#4530) üzenetére


hunaqua
addikt

Nem tudtam Orico dokkolóval én sem sikert elérni.Tr. torrentet szerettem volna futtatni vele folyamatosan,stabilan.Ellenben a 6usd.- Orico 2.5 -ös házban egy toshibával atom stabil.

SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi

(#4532) ricsif12 válasza hunaqua (#4531) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Valahol mélyen biztos megvan a megoldás, de jelenleg kicsit vudunak érzem a működést :W

(#4533) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Sziasztok! Androidos media boxhoz (Beelink MXIII vagy MXIII II) talált már valaki olyan 3.5" külső házat, ami a lejátszó kikapcsolása utána a lemezt is leállítja? Sharkoon Rapid-Case illetve Swift Case Pro-val a lemez ha nem használom idővel leáll, de ha kikapcsolom a lejátszót a lemez felpörög és nem is áll le soha. Tehát ez a furcsa, hogy az alvó lemez pont a kikapcsolástól éled fel annyira, hogy le sem tud állni utána.

(#4534) pinnacle válasza pinnacle (#4533) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Cédrus szervizében voltak olyan rendesek, hogy megnézték több külső házzal, ezt írták "Úgy tűnik, általánosságban levonható az a következtetés, hogy az olyan 3,5-ös külső HDD-k, amiknek van bekapcsoló gombja, azon pörögnek tovább. Így nagy valószínűséggel a külső házba beépített HDD-k is.
Egy Samsung egybe szereltet is megnéztünk (nincs rajta gomb) és tökéletesen kikapcsolt a készülés után."

Akkor lehet, hogy nincs is olyan szétszerelhető külső ház, amiben leállna a vinyó médiabox-al? Ez csak azért lenne fontos, hogy ha a külső ház tönkremenne, át tudjam tenni egy másikba, és ne vesszen el a családi fotó, videó gyűjtemény.

(#4535) King Unique válasza pinnacle (#4534) üzenetére


King Unique
titán

Arról nemrég volt szó egy másik válaszban, hogy az ilyen külső háttértáraknál a megfelelő kompatibilitás és működés elsődlegesen PC & Mac + desktop OS környezetben értendő. Gondolom pl. egy windowsos PC-n annak kikapcsolása után nálad is leáll a külső házban a merevlemez stb. Vagyis a külön tápkapcsolóval rendelkező külső háznál is működik ez a funkció, ellenben az már a médialejátszó hiányossága, ha ahhoz csatlakoztatva nem. Pláne úgy, hogy korábban magad is írtad ezt, illetve hogy más készüléken használva működött.

Egyébként attól még normál esetben a külső háznak nem kellene tönkremenni, csak mert a gazda hardver kikapcsolása után továbbra is üzemel és pörög benne a merevlemez. Illetve, ha utána a rajta lévő tápkapcsolóval lekapcsolják, akkor sem. Ha pedig pótolhatatlan családi fotó- és videógyűjtemény tárolásáról van szó, akkor alap dolog, hogy az eredeti mellett legalább 1 db biztonsági másolat legyen ezekről pl. egy másik fizikai tárolón!

[ Szerkesztve ]

(#4536) pinnacle válasza King Unique (#4535) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Egyébként van olyan szétszedhető, saját tápos, 3,5" vagy 2,5" külső ház, amin nincs kapcsoló?

[ Szerkesztve ]

(#4537) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Nem találok ilyen saját tápos, kapcsoló szűrőt.

(#4538) ricsif12 válasza pinnacle (#4536) üzenetére


ricsif12
csendes tag

A régi Medion HDDrive 2 Go (Aldis) házamon nincs kapcsológomb, bedugod a delejt, és megy.
Lehet azóta túlhaladt a tudomány ezeken, és inkább raknak rájuk gombot.

Bár pont ellentétes a problémánk (azonos hardver mellett), szerintem lehet neked inkább a NAS a megoldás, ahogy King Unique is írta, ha fontosak az adataid, akkor replikálással (RAID 1-gyel) jobban jársz, és valószínűleg az altatást is jobban kezeli a NAS, mint egy NAS-ként is funkcionáló TV Box.

[ Szerkesztve ]

(#4539) King Unique válasza pinnacle (#4536) üzenetére


King Unique
titán

A 3,5"-os külső házakon rendszerint szokott lenni tápkapcsoló. Aztán, hogy van-e esetleg olyan, amelyiken nincsen, ahhoz pl. az összefoglalóban feltüntetett gyártók kínálatát kellene átnézni. A 2,5"-os külső házakon pedig normál esetben eleve nem szokott tápkapcsoló lenni, ahogyan külső tápellátás (tápadapter) sem szükséges a működésükhöz. De lehet példa akár az előbbire is, ahogyan bizonyos esetekben a külső tápadapter használata szintén megoldható (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4540) pinnacle válasza ricsif12 (#4538) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi ricsif12, King Unique! Ahova veszem ott Sharkoon Swift Case Pro, 2TB WD Red + WDTV Live van. Ez bezzeg leállítja a vinyót kikapcsolás után. :) Jó lenne ha a WD Red maradhatna. Viszont úgy néz ki, hogy nincs kapcsológomb nélküli 3,5" külső ház. Azt hittem a LC-35U3 ilyen, de annak az elején van a kapcsoló.

Úgy néz ki, nincs más megoldás, mégis vennem kell egy 3,5" külső merevlemezt. Mit ajánlotok, ami saját tápos és nincs rajta kapcsoló? Ha jól látom a ADATA HM900 ilyen.

(#4541) King Unique válasza pinnacle (#4540) üzenetére


King Unique
titán

Egyébként, ha már úgyis kikapcsolod a készüléket, akkor az a megoldás mért nem jó, hogy utána a külső házat is annak a tápkapcsolójával? Ha nem villog az állapotjelző LED és nincsen aktív lemezművelet, akkor elvileg ki lehet húzni az USB-kábelt, illetve kikapcsolni a tápkapcsolóval (példa). Szóval csak ezért nem feltétlen lenne létszükséglet másik külső HDD-t venni. Pláne, hogy egy másiknál sincs rá teljes garancia, hogy annál a készüléknél a kikapcsolás után leáll majd a HDD. De, ha ezeknél ez tényleg csak a tápkapcsoló nélküli modellekkel hajlandó működni (...), akkor a korábbi hozzászólásodban magad is említettél a mostani mellett egyéb típusokat gyári kiszerelésben. Vagyis a WD egyes modelljei szintén ilyenek, illetve a D3 Station manapság Maxtor márkanév alatt fut.

[ Szerkesztve ]

(#4542) pinnacle válasza King Unique (#4541) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Idősebb embernek lesz. Szeretném megkímélni, tudja úgy használni, ahogy idáig. Számítógépe sincsen, ez a médiabox lesz a minipc. 5400 rpm-es nem jobb külső merevlemeznek? Talán halkabb, kevésbé melegszik. Akkor lehet marad az Adata, az a legolcsóbb, 3 év garival.

[ Szerkesztve ]

(#4543) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Most látom, hogy van USB 2.0-s Sharkoon Swift Case Pro Combo. Ilyet vett már valaki? Lehet az USB 2.0-s mediaboxnál az USB 3.0 is bekavar.

Itt JMicron JM20337 chipset-et írnak. Nem tudom, hogy ez mit számít.

[ Szerkesztve ]

(#4544) King Unique válasza pinnacle (#4543) üzenetére


King Unique
titán

Igen, van már egy ideje ilyen külső ház a gyártó kínálatában, aminek a különlegessége, hogy IDE és SATA merevlemezeket is kezel. Akinek ez utóbbi fontos, annak célszerű ilyen külső házat venni. Ellenkező esetben már nem igazán, pláne nem USB 2.0-s kivitelben. Illetve akkor már inkább az USB 3.0-s modellt érdemesebb. Egyébként itt a topikban sem említette eddig senki, hogy az előbbit vette volna. A termékkel kapcsolatos infókat amúgy mindig a gyártó oldalán érdemes megnézni, az a mérvadó.

Az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek, vagyis egy USB 3.0 eszközt normál esetben USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is kezelni kellene a gazda hardvernek. Ez az eddigiek alapján OK az említett készüléknél is. Annak kikapcsolása után a HDD leállítása pedig elvileg a rajta lévő OS és a külső ház (USB-chip & firmware) megfelelő együttműködésének a függvénye. Normál esetben nem kellene gondot jelentenie ilyen téren az USB 3.0-nak sem, legalábbis az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben nem.

[ Szerkesztve ]

(#4545) pinnacle válasza King Unique (#4544) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Akkor majd kipróbálom. Ha ez sem lesz jó, akkor veszek egy Adata-t vagy odaadom WD Elements-et.

(#4546) King Unique válasza pinnacle (#4545) üzenetére


King Unique
titán

Ezen az USB 2.0-s modellen is van tápkapcsoló. Ellenben eddig az volt a téma, hogy olyan kellene, amelyiken nincsen. Tehát első körben lehet célszerűbb lenne inkább az eredeti elképzelésnél maradni és azt letesztelni. Pláne úgy, hogy a korábbi állításod alapján egyes tápkapcsoló nélküli gyári kiszerelésű modelleknél működött a készülék kikapcsolása után a HDD leállítása. Amelyek közül az egyik ráadásul USB 3.0-s volt. De mindegy, ahogy gondolod.

[ Szerkesztve ]

(#4547) pinnacle válasza King Unique (#4546) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Azért gondoltam erre, mert nincs kapcsoló nélküli 3,5"-es külső ház, viszont ez USB 2.0-s. Vagy te tudsz ilyet? WD Red-et jó lenne továbbra is használni.
Tényleg az ADATA HM900-on van kapcsoló? Én nem láttam.
Ez mikor érvényes?
"2. Connecting via USB 2.0 requires plugging in to two USB ports for sufficient power delivery. A USB Y-cable will be needed."
Ez saját tápos ott nem kell plusz kábel USB 2.0-nél vagy ez működik táp nélkül is?

[ Szerkesztve ]

(#4548) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Ahogy látom az Adata csak a laptophoz való csatlakozás után kapcsol be. Talán jó lesz ez is.

[ Szerkesztve ]

(#4550) King Unique válasza pinnacle (#4547) üzenetére


King Unique
titán

Arról volt szó az előző válaszokban, hogy a 3,5"-os külső házakon rendszerint szokott lenni külön tápkapcsoló. Az összefoglaló végén felsorolt gyártók kínálatát át lehetne nézni, hátha akad kivétel, de elsőre nem találtam én sem. A gyárilag összeszerelt 3,5"-os külső merevlemezeknél viszont már inkább találni tápkapcsoló nélküli modelleket, amire előzőleg említve voltak példák. A HM900 elvileg szintén ilyen, illetve pl. ezen cikk és a gyártó oldalán lévő kép alapján csak egy backup gomb van rajta oldalt.

Egy 3,5"-os külső HDD működéséhez normál esetben eleve szükséges a 12 V-os külső tápegység. Bár USB 3.1 Gen 2 alapon létezik kivétel is (példa), de az eleve egy speciális megoldás. Viszont a lényeg, hogy a normál 3,5"-os modellek tápellátása külső áramforrásból történik, tehát nem szükséges és nincs is értelme a gazda hardverről történő extra tápellátás miatt Y-kábelt használni. Ez utóbbira nyilván a 2,5"-os külső merevlemezeknél lehet szükség bizonyos esetekben. Szóval nem világos, hogy a gyártó oldalán a 3,5"-os HM900-nál mért írták oda. Aztán akár az is lehet, hogy csak véletlenül. Egyébként a kínálatukban szereplő 2,5"-os modelleknél szintén feltüntetik ezt, de azoknál nyilván okkal.

[ Szerkesztve ]

(#4551) pinnacle válasza King Unique (#4550) üzenetére


pinnacle
nagyúr

OK! Köszönöm a segítséged!

(#4552) StormMan


StormMan
tag

Sziasztok,

tapasztalataimat szeretném veletek megosztani. Sharkoon Rapid case-ek(USB2.0) után beruháztam néhány quickport(USB2.0+eSATA) dokkolóra is. Mivel semmilyen problémám nem volt a márkával és a felsorolt termékekkel, logikusnak tűnt USB3.0-ás QuicPort XT V.2-ket vásárolni. Egyet vásároltam februárban egyet pedig egy hete. 4TB-os WD Blue-val használom zenei instrumentek valamint grafikai sample munkáim mentésére. A korábban használt 4TB-os merevelemezt beraktam az új dokkolóba, csak egy 16TB-os partíciót láttam rajta, visszaraktam a régibe ott láttam a tartalmát és meg is tudtam nyitni. A GPT MGR és a HDD probléma szekcióba írtam erről a problémáról, de nem kaptam semmilyen választ, így elkezdtem a tesztelést egy hideg tartalék 4TB-os merevlemezzel.

Új dokkolóba formáz, minden rendben van régibe át rak, csak 16TB-os használhatatlan partíció látszik. Tehát az eszközök valamit máshogy kezelnek egymáshoz képest, így nem lehet oda vissza cserélgetni bennük a merevlemezeket. Hard disk sentinel-ben elkezdtem végig nézni a csatlakozási paramétereket és az eszközből kiolvasott adatokat.

Az új egy hete vásárolt dokkoló esetén az interface az alábbi értékkel szerepelt: SAT Standard USB/ATA (4K)
A Szektoronkénti bájtok mellett pedig ez: 4096 [Advanced Format] (4K)
Ezek az értékek ugyan így néztek ki a februárban vásárolt dokkoló esetén is annyi különbséggel, hogy nem szerepelt bennük a 4K jelzés.

Ezt a témát olvasgatva itt a fórumon, szétszedtem mind a két dokkolót és megnéztem a chipeket.
Februári Sharkoon QuickPort XT USB3.0 V.2 – Jmicron JMS567
Októberi Sharkoon QuickPort XT USB3.0 V.2 – Jmicron JMS578

Ezt követően megkerestem mind a kettőhöz az elérhető legutolsó firmwaret, és frissítettem.
JMS567 – 138.01.00.01
JMS578 – 124.01.00.02

Tapasztalat:
Mind a két eszközben lehet oda vissza cserélgetni a lemezeket, az interface és a szektrononkénti bájtok paraméter esetén már nincs ott a 4K. Hiba nélkül működnek a merevlemezek, írás/olvasás terén sincsen probléma, sőt eddigi 95MB/s helyett 130/150MB/s sebességet produkálnak USB3.0->USB3.0 másolás esetén.

Probléma okozója:
a két chip között változtattak a advanced format használatán, ezért az új vezérlő(JMS578) 4096 byte-os cluster méretezést használt a formázáskor, míg a régebinél (JMS567) 512 byte volt. Ezeket az értékeket csak a vezérlő és a merevlemez által támogatott értékek között lehet módosítani, Az én esetemben, nem volt olyan lehetőség ami mind a két dokkolónál működött volna, A FW frissítés ezt megoldotta, mert default, értékként úgy formáz, hogy nincs vele problémám, bárhpva csatlakoztatom a merevlemezt(USB3.0, SATA, eSATA) Tehát a formázás és partíciónálás máshogy történik meg a két chip esetén hiába azonos a dobozra írt model neve.

(#4554) King Unique válasza StormMan (#4552) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nemrég egy másik hozzászólásban szóba került ez a téma, illetve ilyen nemcsak SATA - USB, hanem akár USB - USB között is előfordulhat. Például ITT említve volt, hogy USB-s háttértáraknál lehetnek eltérések a logikai / fizikai szektorméretek kezelése között. Illetve gyári kiszerelésű külső HDD-knél is trükköztek ezzel (példa), azért hogy pl. az XP kezelni tudja MBR alapon a 2 TB-nál nagyobb köteteket. Viszont mivel egy ideje végét ért a támogatása, ezért már nem / kevésbé erőltetik a gyártók az ilyen megoldásokat.

Egyébként ezen valóban csak egy másik firmware képes változtatni. A firmware-ek gondolom a station-drivers oldaláról lettek letöltve. Azonban az igazi és a hivatalos megoldás az lenne, ha a dokkoló gyártója biztosítaná a firmware-t. De ez általában ritka és pl. jelen esetben az említett modellnél sincsen a gyártó oldalán. Tehát szükség esetén külső forrásokból kénytelen a user beszerezni. De mindegy, a lényeg, hogy sikerült megoldani.

Köszönjük a tapasztalatok megosztását és a részletes beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#4555) ricsif12 válasza ricsif12 (#4530) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Szóval csütörtökön vettem egy Kolink HDSUB3U3 házat, amivel viszont tökéletesen megy azóta is a WD Red 3TB, Beelink Mini MX III kombó.
Egyéb tapasztalatom nincs a Kolink házzal, max a fizikai felépítésével:
gyengébb minőségűnek tűnik, mint a Sharkoon Swift Case PRO USB3.0, ráadásul a bepattintható közdarab (amivel a házban található sínbe lehet becsúsztatni) nem túl jól kapcsolódik (a HDD-n található menetes furatokba kell bepattintani, viszont nem is tökéletes a két pöcöknek a távolsága), cserébe nem karcolja szét, ahogy a Sharkoon a ház belső részét, illetve a sínnek a szélét (persze ezek összeszerelve nem nagyon látszódtak a Sharkoonon, de azért mégse gondolnám túl jó megoldásnak).

A4 Teamnél vettem a Borárosnál, kifejezetten pozitív tapasztalat volt, nagyon segítőkészek voltak.

(#4556) pinnacle válasza ricsif12 (#4555) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Ha nem használod a HDD-t elmegy alvóba, illetve a box kikapcsolásával a leáll?

(#4557) ricsif12 válasza pinnacle (#4556) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Nincs tapasztalatom vele (pl. Manjaro Linux visszaosztása folyamatosan megy), én épp azt szeretném, hogy ne pihenjen le (emiatt is WD Redet vettem, hadd menjen folyamatosan), a TV Boxot emiatt nem is szoktam kikapcsolni.
Ha hazamegyek megnézhetem, hogy mit csinál, ha kikapcsolom a TV Boxot, bár elég halk, de talán a LED villogásából tudok következtetni.

(#4558) pinnacle válasza ricsif12 (#4557) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! Lehet, akkor lesz "leállítós" külső ház. :) Nekem is WD Red-em van. Én simán hallom amikor pörögnek a lemezek. Neked annyira csendes, hogy nem is lehet hallani?

(#4559) ricsif12 válasza pinnacle (#4558) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Elég távol van (ráadásul takarásban), illetve a két gyerek miatt mindig van alapzaj :-) szóval abszolút nem figyeltem eddig.

(#4560) ricsif12 válasza pinnacle (#4558) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Lekapcsoltam a TV boxot, de előtte is annyira halk volt, hogy igazából nem merném azt mondani, hogy leállította a HDD-t; a LED folyamatosan kéken égett (amikor pörög a HDD, akkor villogni szokott).

A leállás az áramszámla, vagy a hang miatt fontos?

(#4561) pinnacle válasza ricsif12 (#4560) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi! :) Csak gondoltam feleslegesen ne menjen, illetve a ház is melegszik, ilyen üresjáratban is.
Meg tudnád hallgatni a külső házat, amikor a box ki van kapcsolva? Nekem kifejezetten hallható, olyan súrlódás hangja van. LED szerintem csak akkor villog a ha olvas vagy ír a lemez. Illetve ha van még energiád, ki próbálnád azt, hogyha nincs a boxra csatlakoztatva, külső ház bekapcsolása után felpörögnek a lemezek vagy csak a boxhoz való csatlakozás után?

(#4562) ricsif12 válasza pinnacle (#4561) üzenetére


ricsif12
csendes tag

Kikapcsoltam bő fél órára, hangra megint nem hallottam semmit, viszont megfogva a házat még langyos volt, illetve finom rezgést is éreztem, szóval szerintem ez se áll le.

"nincs a boxra csatlakoztatva, külső ház bekapcsolása után felpörögnek a lemezek vagy csak a boxhoz való csatlakozás után":
már a külső ház bekapcsolása után felpörgött.

Még megnéztem a régi (bekapcsológomb nélküli) Medion házamat (bár abban WD Green van, mivel az csak 2TB-ig kezeli a HDD-t), de bedugva a delejt, az is felpörgött... mert még arra gondoltam, hogy szívesen elcserélem egy másik házra, ha tényleg a bekapcsológomb (hiánya) a kulcs.

Kéretlen tanácsként esetleg valami nagyobb, olcsó pendrive nem működhet? Mert az jóval kevesebbet fogyaszt, és tuti nem lesz fizikai hangja (vagy csak a denevérek hallják :-) ).

[ Szerkesztve ]

(#4563) pinnacle válasza ricsif12 (#4562) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszi szépen! Mostani 2TB WD Red-et lenne jó továbbra is használni. Úgy néz ki, nincs más megoldás, odaadom a WD Elementsemet, Red-et meg berakom a PC-be.

[ Szerkesztve ]

(#4564) Isual


Isual
veterán

Sziasztok!

Az ügyben szeretném a segítségeteket kérni, hogy nekem van egy 2TB-os WD Caviar Green HDD-m a rendkívül halk, szinte néma rendszeremben és nagyon zavar a hangja. A tervem az lenne, hogy ezt valahogy ki szeretném kapni a gépből és valamilyen költséghatékony formában kvázi külső HDDvé alakítani, hogy USB 3.0-val még a rajta lévő adatok elérhetők legyenek, illetve tovább tudjam használni. A helyere egy 500-as SSD megy, de ez nem igazán lényeg.

Szóval milyen megoldást ajánlotok ehhez a tervemhez, amibe ezt a HDD-t bele tudnám rakni és USB 3-mal külső vinyóként tovább használni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#4565) King Unique válasza Isual (#4564) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ez egy 3,5"-os SATA-s HDD, amihez általánosan megfelel nyilván minden olyan USB-s külső ház, dokkoló, adapter stb., ami tud ilyen merevlemezt kezelni. Az összefoglalóban vannak beszámolók, tesztek, illetve a táblázatban ajánlott külső házak. Valamint, ha utóbbiaknál egy olcsóbb típus kell, akkor az összefoglaló mellett pl. ebben és ebben a hozzászólásban is volt szó ilyenekről.

Amit még fontos megemlíteni, az a SATA-n / USB-n particionált merevlemez oda-vissza történő kezelése, amiről nemrég pl. az alábbi kérdésre adott válaszban is volt szó. Viszont jelen esetben a HDD csak 2 TB-os és vélhetően MBR partíciós tábla van rajta. Vagyis elvileg nem kellene gondot okoznia az USB-s használatnál annak, hogy SATA-n lett inicializálva és particionálva.

[ Szerkesztve ]

(#4566) Isual válasza King Unique (#4565) üzenetére


Isual
veterán

Köszönöm a választ!

Ez - [link] - ajánlott, jó lehet? Olcsóbb kicsit mint a Captiva :U Jó ez is, vagy inkább legyen a ez a Captiva - [link]?

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#4567) King Unique válasza Isual (#4566) üzenetére


King Unique
titán

Konkrét tapasztalat azokkal a külső házakkal van, amelyek szerepelnek beszámoló és / vagy teszt formájában az összefoglalóban, valamint annak táblázatában. Az említett modellről nemrég készült egy rövid beszámoló, de más tapasztalat nem nagyon van vele ebben a topikban. A másik külső házzal már inkább, illetve legutóbb pl. ebben a hozzászólásban említve volt róla néhány lényeges infó.

[ Szerkesztve ]

(#4568) Isual válasza King Unique (#4567) üzenetére


Isual
veterán

Kipróbálom, köszi!

Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg

(#4569) Fristi


Fristi
csendes újonc

Sziasztok!
Adott egy 263922Seagate 10TB IronWolf 3,5" SATA3 7200RPM 256MB lemez. Erre szeretnénk valamilyen úton módon kimásolni egy NAS tartalmát PC-n keresztül. Létezik olyan megoldás, ami külső usb csatlakozáson keresztül ezt lehetővé teszi? mert a külső USB rack- 1 terránál elkezdte I/O: hibaüzenetet írni és nem másol, pedig a lemez méretét látja. Vagy valaki 10 TB_os lemezt rakott már PC-be? Nem tudom a megoldást sajnos, pedig nagyon ki kellene menteni az adot és 10 TB.

Köszönöm.

(#4570) King Unique válasza Fristi (#4569) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A külső ház felől a követelmény annyi, hogy USB-chip firmware szinten támogassa, illetve tudja kezelni jelen esetben a 10 TB-os merevlemezt. Az erre vonatkozó infót rendszerint feltüntetik a gyártó oldalán, mint pl. a Swift Case Pro esetében is. Tehát, ha a külső házad ilyen téren biztosan OK, akkor normál esetben rendben hozzá kellene tudni férni a HDD teljes tartalmához. Illetve arra / arról másolni annak teljes tárolókapacitását kihasználva. Ha a külső házban lett inicializálva és particionálva a HDD, akkor meg pláne, mivel nem fog bekavarni az sem, amiről nemrég ebben és ebben a hozzászólásban volt szó.

Ha a másolásnál gond van, akkor az lehet pl. adatkapcsolati hiba is csatlakozási problémák, illetve egy rossz USB-kábel miatt. De akár magával a külső házzal is lehet gond, vagy a merevlemezzel. Valamint akár az adott hardver- és szoftverkörnyezet is okozhat problémát és lehetőség szerint célszerű másik gépen és / vagy másik OS alatt is kipróbálni az eszközt. Viszont esetedben, ahogyan a külső ház pontos típusa, úgy bizonyos egyéb konkrétumok sem ismertek.

[ Szerkesztve ]

(#4571) kutga


kutga
nagyúr

Hölgyek/Urak

Nemrég vásároltam egy WD Purple 4TB 5400rpm 64MB SATA3 WD40PURZ merevlemezt és bele szeretném rakni egy hűvös házikóba (média lejátszó mellé lesz).

Az összefoglalóban szereplő SHARKOON Swift Case PRO USB 3.0-t néztem ki, de elég borsos az ára, van esetleg valami olcsóbb alternatíva? :)

Let the Zone take me if I am.

(#4572) King Unique válasza kutga (#4571) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha olcsóbb külső ház kell, akkor az összefoglalóban olyanokra is akad példa. Illetve pl. ebben és ebben a hozzászólásban szintén említve voltak ilyenek. Viszont, ha egy 4 TB-os HDD kezelése a cél, akkor pl. az utóbb említett USB 2.0-s modell helyett nyilván inkább USB 3.0-sat célszerű venni.

Aztán, ha egy médialejátszóhoz csatlakoztatva lesz használva a külső merevlemez, akkor arra kb. ugyanaz vonatkozik, mint ami egy másik topikban le volt írva a tv-s használatnál. Persze egy 3,5"-os modellnél a tápellátás nyilván OK lesz, de attól még a többi dologra érdemes odafigyelni. Pláne, hogy az ilyen készülékeknél pl. a 2 TB feletti, illetve a GPT-re inicializált lemezek kezelése sem feltétlen működik minden esetben (példák).

[ Szerkesztve ]

(#4573) kutga válasza King Unique (#4572) üzenetére


kutga
nagyúr

Oké köszi!

Szerintem maradok ennél. Amúgy egy Raspberry Pi 2 a lejátszó, Kodival, most két, darabonként 1 TB-os merevlemez van rákötve (egy 2,5", egy másik 3,5").

Let the Zone take me if I am.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.