Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5051) andaman


andaman
tag

BUÉK!
Caviar Black WD1002FAEX SAT600 64MB
Sharkoon Swift Case Pro U3 3,5" USB3.0 házban produkálta:

Elfogadható?

The man is a snowflake on the river.

(#5052) King Unique válasza maestro87 (#5050) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Attól is függ, hogy pontosan milyen kell, mekkora rá az anyagi keret stb. Ha egy olcsóbb, akkor megfelelhet a célra pl. a Kolink HDSUB3U3 és az nBase n-Drive EH35ND3. A közepes árkategóriában a Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0, a drágábbak közül meg a Chieftec CEB-7035S. Ha nemzetközi online piacterekről (is) beszerezhető, illetve ORICO márkájú külső ház kell, akkor meg pl. az ORICO 3569S3 jöhet szóba, amiről szintén készült beszámoló. Viszont a felsoroltak között lehetnek akár az árak függvényében is minőségbeli különbségek, illetve némelyiknél bizonyos kontrák, ha visszaolvasol / rákeresel a topikban, valamint a téma-összefoglalóban. De az említett célra alapvetően megfelelhet mind. Bár azt nem mindegyiknél adja meg a gyártó, vagy éppen itt a topikban nincsen vele tapasztalat, hogy 6 TB-os HDD-t kezel-e. Ilyen szempontból a biztosabb értelemszerűen az, amelyiknél megadja a gyártó (példa), illetve kipróbálta a felhasználó és mondjuk itt beszámolt róla (példa). Az alvó mód működésére szintén érvényes ez, illetve az összefoglaló információs táblázatában lévő adatok. Plusz egyes külső házaknál akár utólag is van lehetőség engedélyezni / tiltani firmware szinten az alvó módot. Például az ASMedia vezérlős modelleknél a PID: 55AA azonosítóval rendelkezők preferáltak ilyen téren, azoknál lehet az összefoglalóban részletezett módon (saját felelősségre) átállítani. Sőt, a firmware módosításának lehetősége az előbbi, a max. HDD-tárolókapacitás kezelése szempontjából is előnyös lehet, mivel ez megint leginkább a firmware-től függő.

"jelenleg Raspberry Pi 3, később valami androidos"

A 6 TB-os merevlemez megfelelő kezelése nemcsak a külső ház, hanem az adott hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet. Vagyis a vásárlás előtt nem ártana pl. a Raspberry Pi topikban is rákérdezni erre, illetve a 2 TB+ HDD-k és a GPT partíciós séma kezelésére. Valamint az alvó mód működésére szintén, mivel az egy dolog, hogy támogatja firmware szinten a külső ház, de ugyanakkor az operációs rendszernek is megfelelően kell ezt kezelnie. Arról pedig ebben a topikban is volt már több alkalommal szó, hogy ilyen téren eleve a PC, Mac & desktop OS az elsődlegesen támogatott. Ellenben egyéb környezetben már nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés. Avagy pl. az alvó módnál a megfelelő működés külön beállítást igényelhet a Raspberry Pi esetében (példa).

"Hülye kérdés, de olyan nincs esetleg ami a 12V-ot is USB-ről állítja elő?"

Nem feltétlen, mert USB 3.1 Gen 2 Type-C alapon létezik ilyen 3,5"-os külső merevlemez (példa). Viszont arról legutóbb egy másik válaszban volt szó, hogy végül / eddig még nem terjedt el széles körben ez a megoldás és a jelenlegi USB 3.1 Gen 2 Type-C külső házak esetében is kell rendszerint a 12 V-os külső tápegység a működéshez.

BÚÉK!

[ Szerkesztve ]

(#5053) King Unique válasza andaman (#5051) üzenetére


King Unique
titán

Ha összeveted pl. ezekkel az eredményekkel, akkor jónak mondható, sőt egyes értékek már túl jónak is. 200 MB/s körüli, illetve afeletti tempót a gyártó adatlapja alapján eleve nem tud ez a HDD normál esetben, max. az újaknál a nagyobb tárolókapacitású, nagyobb adatsűrűségű lemeztányérokkal szerelt modellek. De mondjuk a CDM esetében is nem 50 MB-os, hanem eleve inkább 1 GB-os fájlmérettel szokás tesztelni, úgy reálisabb értékek szoktak kijönni. Valamint normál esetben a teljes lemezt, nem szimplán csak egy partíciót, illetve lehetőleg üresen / kevés adattal, mert ellenkező esetben nem jönnek ki a gyári max. értékek. Plusz az eredmény a hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, illetve az utóbbinál a teszteléshez használt program, annak verziója és beállításai sem teljesen mindegy.

A Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0 külső háznak egyébként meg sem kottyan egy ilyen HDD sebessége, mivel a benne lévő ASM1153E chip eleve többet tud. SATA 6 Gbps alapú, támogatja az UASP adatátviteli módot, vagyis USB 3.0-n egy SSD-vel lehetne csak teljesen kihajtani, elérni a szabvány ~ 450 MB/s gyakorlati maximumát (bővebben).

BÚÉK!

[ Szerkesztve ]

(#5054) andaman válasza King Unique (#5053) üzenetére


andaman
tag

Köszönöm :R
A üres(?) partícióra ment a tesztelés. Korábban W7 biztonsági mentés ment rá amit töröltem, már amit láttam. Viszont rajta maradt 116 GB amit nem látok. Ez micsoda és hogy lehet törölni?
1TB WD 3.5" SATA-III 64MB Red NAS winchester (WD10EFRX) lesz benne.

The man is a snowflake on the river.

(#5056) King Unique válasza andaman (#5054) üzenetére


King Unique
titán

A CDM szerint nem volt üres, gondolom nem véletlenül írta a 116 GB-ot. Aminek ez esetben a fájlkezelőben is látszódnia kell a foglalt területnél a meghajtó (kötet) tulajdonságaira kattintva. Az pedig egy dolog, hogy a Windows fájlkezelője szerint üres, de az alapértelmezetten nem is mutatja a rejtett fájlokat, illetve a speciális rendszerfájlokat. Külső programok viszont már inkább, ahogyan van amikor a meghajtó vizsgálata (CHKDSK) is helyrerak ilyen gondokat. Viszont, ha jelenleg amúgy is üresként van használva az a partíció és nincsen rajta semmilyen fontos adat, akkor nyilván egyszerűbb lenne újraformázni / újraparticionálni.

A WD Red (és a Purple) jó választás ilyen célra. A sebessége pedig kb. olyan lesz ebben a külső házban USB 3.0-n, mint egy korábbi teszt szerint a 2 TB-os modellnek az elődben (Rapid-Case).

(#5057) maestro87 válasza King Unique (#5052) üzenetére


maestro87
őstag

Köszi a kimerítő választ és BÚÉK neked is! :R

A Sharkoon tetszik vagy ez az Orico is. Sebességben az utóbbi nem lenne jobb?

Ha nem kezeli a médialejátszó, akkor az ellen nem sokat tehetek. Amúgy Linux alapú LibreElec fut rajta, valószínűleg nem lesz vele gond. Talán később majd Androidos box-on lehetnek problémák...
Egyébként NAS-ban is gondolkoztam, mert fájl szervernek is használnám de szerintem az a médialejátszóval is megoldható, szóval tényleg nem tudom hogy mivel nyújtana többet egy 1 lemezes NAS (a topikjában nem kaptam választ :( ).

(#5058) King Unique válasza maestro87 (#5057) üzenetére


King Unique
titán

Ez az ORICO 7688C3 külső ház USB 3.1 Gen 1-es (5 Gbps), azaz USB 3.0-s. Csak azt használja ki a gyártó, ami ebben a leírásban van. Illetve a Type-C USB 3.1 Gen 2, lehet ilyen fizikai csatlakozó USB 3.0 alapon is. Vagyis nem lesz gyorsabb benne a HDD, mint a szintén USB 3.0-s Sharkoon külső házban. Meg ez esetben amúgy sincs értelme az extra gyors interfésznek, mivel arról pont nemrég volt szó egy másik válaszban, hogy egy 3.5"-os HDD-vel nem lehet kihajtani még az USB 3.0-t sem. Ahhoz eleve SSD kell, az USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) esetében meg pláne. Sőt, az utóbbinál már egy SATA3-s SSD is szűk keresztmetszet (teszt) és pl. NVMe PCIe alapú megoldás kell a Gen 2 szabvány sebességének "kimaxolásához" (teszt).

A hálózati elérés, illetve megosztás akár egy normál külső HDD-vel is megoldható, amiről korábbi hozzászólásokban már volt szó. Példák: [link], [link]. Illetve vannak akik afféle minimalista (lebutított) NAS-ként routerhez csatlakoztatott külső HDD-t használnak. De ha igazán profi megoldás kell, akkor egy dedikált NAS, illetve (többlemezes) NAS ház a jobb választás. Ha kihasználnád az előnyeit és inkább egy ilyet vennél, akkor a Milyen NAS-t vegyek? topikban kellene érdeklődni, illetve elolvasni az összefoglalóját (+ ezt), ahol le van írva erre vonatkozóan a lényeg.

[ Szerkesztve ]

(#5059) zeus_2k14


zeus_2k14
senior tag

Sziasztok

Tanácsot kérnék. Elővettem ma a kb 10-12 éves gépemet . Van benne egy 1 TB-s merevlemez ( Western Digital Caviar Blue 3.5 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX ) . Igazából a gépre nincs annyira szükségem, viszont a tároló igen. Kérdés, lehet ebből valahogy külső vinyót csinálni? Tehát használnám ugyan úgy, rádugnám laptopra stb..

(#5060) King Unique válasza zeus_2k14 (#5059) üzenetére


King Unique
titán

Lehet, ha veszel hozzá egy 3,5"-os HDD-t fogadni és kezelni képes külső házat / dokkolót / adaptert. A topik összefoglalójában vannak információk, beszámolók, tesztek mindhárom megoldásra vonatkozóan, valamint legutóbb egy másik válaszban is említve voltak USB-s külső házak.

(#5062) daniel2121


daniel2121
senior tag

Egy vadi új Samsung 4k-ás tv-hez kellene háttértárnak egy 3.5-es merevlemez ház 4tb-os vinyónak filmek tárolásához 10-15k körül. Mi az ajánlott,ill. van olyan ami leállítja s vinyót?

(#5063) King Unique válasza daniel2121 (#5062) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég más is hasonló kérdést tett fel, amire a válaszban le van írva a lényeg. Vagyis többek között a milyen külső házat és az alvó mód támogatására, működésére vonatkozóan is. A 2 TB+ HDD-k kezelésének kérdése pedig esetedben szintén aktuális a tv miatt. Viszont az utóbbival kapcsolatban, plusz a tv-vel való biztos kompatibilitás stb. kérdésében már a készülék topikjában, vagyis a Samsung LCD és LED TV-k topikban kellene érdeklődni.

(#5064) OgKush


OgKush
senior tag

Sziasztok!
Olvasgattam itt a hozzászólásokat, és nem tudom már, hogy mit gondoljak..
Megéri megvenni ezt a SHARKOON Swift Case PRO USB 3.0 házat?

3 terrás toshibát tennék bele.

Nekem nem feltétlenül kellene a ház, elég lenne csak az elektronika meg a táp, esetleg ilyesmit nem tudtok ajánlani?

(#5065) King Unique válasza OgKush (#5064) üzenetére


King Unique
titán

A legutóbbi beszámolók alapján egyeseknél valóban akadt vele némi kontra, de attól még alapvetően a jobb külső házak közé sorolható és ajánlott modell. De nem kötelező ezt venni, lehet mást, vagy akár valamivel jobbat is. Egy másik válaszban nemrég említve voltak egyéb modellek. Na meg attól is függ, hogy mekkora a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret, olcsóbb / drágább külső ház kell-e.

"Nekem nem feltétlenül kellene a ház, elég lenne csak az elektronika meg a táp, esetleg ilyesmit nem tudtok ajánlani?"

Akkor neked nem külső ház, hanem IDE/SATA-USB adapter kell inkább. A tema-összefoglalóban ilyenekről szintén vannak információk. Egy 3,5"-os HDD-hez értelemszerűen külső táposat célszerű venni, valamint az USB 2.0-s helyett inkább USB 3.0-sat, ha a gyors adatátvitel is szempont (példa).

[ Szerkesztve ]

(#5066) UberMutant válasza King Unique (#5065) üzenetére


UberMutant
őstag

az a baj, hogy pont annyi ház nélkül, mint házzal :)

(#5067) OgKush válasza King Unique (#5065) üzenetére


OgKush
senior tag

Fu köszönöm ezt a részletes választ! Megveszem ezt a modelt, ez szimpatikus volt és árban is megfelelő. Persze nekem is jobb ha védve van a HDD meg szebb is, nem csak oda van hányva..

uram :R

(#5068) thiclyoon


thiclyoon
aktív tag

Sziasztok!
Nem vagyok jártas a témában, így egy egyszerű kérdéssel fordulnék hozzátok. A WD20PURZ 2TB Western Digital HDD milyen házakkal tud "együttműködni", vagyis mire kell figyelni vásárláskor? Nem akarok semmi extra dolgot, csak tegye a dolgát, működjön. A lassúság sem baj, alapvetően backup célt szolgál majd.

(Megjegyzés: az egyik HDD-m ICY BOX-ban van, az úgy ahogy bejött, emelett pedig az Ewent háza volt a legjobb. A Samsung külső HDD-jét (nem ház, hanem egyben HDD+ház) pedig ezek után mindeképp kerülném (nem tudom gyárt-e sima házakat is, de nem szívesen használnám ezek után).)

Köszi előre is! :)

(#5069) King Unique válasza thiclyoon (#5068) üzenetére


King Unique
titán

Mivel a WD20PURZ 3,5"-os SATA HDD, ezért értelemszerűen olyan külső ház kell hozzá. Valamint nyilván USB 3.0-s, ha az adatátviteli sebesség is fontos. A topik összefoglalójában is vannak az előbbi kritériumoknak megfelelő külső házak említve, ahogyan nemrég egy másik válaszban szintén volt szó ilyenekről. Illetve 3 TB-os WD Purple merevlemezt van aki LC-35U3-Sirius külső házba téve használ, amiről tesztet is készített. Ha ICY BOX, akkor pedig pl. az IB-351StU3S-B is jóféle. Viszont az egy ideje nem kapható pl. az árgép találatai alapján sem. Ellenben az IB-351StU3-B még igen, ami kb. ugyanaz, mint az előbbi, csak eSATA nélkül.

Azt viszont már neked kell tudnod és eldöntened, hogy mekkora a rendelkezésre álló anyagi keret, olcsóbb / drágább külső ház kell-e és attól (is) függően választani az előbb felsoroltak, vagy akár más modellek közül. Valamint az árakhoz kapcsolódóan azt is, hogy átlagos, vagy az átlagosnál valamivel minőségibb kell-e, mint pl. a most említett ICY BOX és a másik válaszban linkelt Chieftec.

[ Szerkesztve ]

(#5070) maestro87 válasza King Unique (#5058) üzenetére


maestro87
őstag

Na végül ezt az Orico külső házat rendeltem meg, mert most van rá 3$-os kupon, így csak 14$-t kellett fizetni. :)
A Sharkoon mondjuk szimpatikusabb volt, de ahogy olvasom azzal is vannak minőségbeli problémák, akkor meg minek fizessek érte kétszer annyit?
Jó lesz ez addig, amíg nem találok egy legalább 70%-os NAS akciót. ;]
Remélem alvó funkció azért lesz benne, mert nem néztem utána. :D

(#5071) nemethchek19


nemethchek19
aktív tag

Sziasztok!

Adott egy Sharkoon swift case pro usb 3.0 külső ház. Pár napja folyamatosan villog rajta ugyanabban a fix tempóban, ritmusban a piros led. Akkor is ha éppen nem ír/olvas róla semmit. Ez mitől lehet?

Közben kipróbáltam egy másik gépben, és ott nem csinálja. Speciális energiagazdálkodási lehetőségekkel összefügghet? (Merevlemez kikapcsolás, usb alvómód. stb.)

[ Szerkesztve ]

(#5072) nemethchek19 válasza nemethchek19 (#5071) üzenetére


nemethchek19
aktív tag

Megvan!

A HD Sentinel - "ellenőrzés gyakorisága" 1 másodpercen volt.

(#5073) King Unique válasza nemethchek19 (#5071) üzenetére


King Unique
titán

A piros színű LED normál esetben akkor villog, ha valamilyen lemezművelet van a külső házban lévő HDD-nél.

"Akkor is ha éppen nem ír/olvas róla semmit."

Attól, hogy felhasználóként nem végzel közvetlen írást / olvasást, még az operációs rendszer, vagy egy program használhatja a háttérben a merevlemezt. Ha a HDS-nél az ellenőrzés gyakorisága az alapértelmezett 5 perc helyett 1 másodpercre volt állítva, akkor az nyekeregtette.

"Speciális energiagazdálkodási lehetőségekkel összefügghet?"

Ha a Windowsban az energiagazdálkodási lehetőségeknél a merevlemez kikapcsolásának értékét módosítod, akkor az az alvó mód működésére lehet hatással, amiről az egyik társtopikban is volt szó. A Sharkoon külső háznál gyárilag (firmware szinten) 30 perc utáni készenléti állapot (alvó mód) van beállítva, vagyis az előbbi beállítás 30 perc értékeknél képes felülbírálni a gyári beállítást. De azt is akkor, ha nincsen közben zavaró tényező, illetve ez igaz a gyári beállítás működésére is. Ellenben, ha pl. a HDS alapértelmezetten 5 perc után hozzáférést intéz a lemezhez, akkor jó eséllyel nem fog 30 perc után készenléti állapotba váltani, mivel ahhoz normál esetben 30 perc teljesen inaktív állapot szükséges.

[ Szerkesztve ]

(#5074) ngyjns


ngyjns
tag

Üdv! Segítségeteket kérném, leírom mi történt. Kolink usb rackben van két Toshiba 3Tb merevlemezem. Használatban volt az első, kikapcsoltam a gépet és a gépből nem húztam ki az usb kábelt, hanem annak végén cseréltem a kolinkben lévő merevlemezt a másodikra. Gépbekapcsolás után az intézőben az egyes merevlemez kötetcíme maradt és megnyitáskor beolvasta az egyes adatait, rákattintva az egyik mappára kiírta, hogy D: nem érhető el. A fájl vagy a könyvtár sérült vagy nem olvasható. Probléma a Hard Disk Sentinelben is látható volt, mintha az első merevlemez adatai (neve, kódszáma) rögzültek volna. Gépújraindítás után kötetneve sajna még mindig az egyesé, lemezkezelést indítva felismeri, hogy másik merevlemez van benne, tulajdonságokban kiírja jól, hogy a második merevlemezen mennyi foglalt illetve szabad hely van, innét indítva az intézőt ezt a hibát dobja. D: nem érhető el. A hozzáférés megtagadva. Az intézőben foglalt és szabad hely is 0byte. Mint amikor egy pendrive bootszekvencia eltűnik. Tehát mit csináljak, a családi képeket videókat nem akarom elveszíteni, tehát nem formatálnám, amíg a lemezkezelő szerint minden rendben van. Cseréltem meghajtóbetűt D:-ről J:-re stb. lemezkezelő szerint minden rendben, de intéző megtagadja a beolvasást. Win 10. Ráadásul laptopon sem olvassa be az intéző win 10 homeon. Próbálatm másik usb rack-kel és sata porton közvetlenül. Ja Bios felismeri, hogy másik merevlemez van benne. Total commander is azt írja megtagadva, de van egy rendszergazdaként megnyitás, erre a mappákat és benne a fileokat mutatja, de Hozzáférés megtagadva! felugró ablak után nem lehet megnyitni a filet. Hogyan ismertessem fel az intézőben?

(#5077) King Unique válasza ngyjns (#5074) üzenetére


King Unique
titán

Itt egyrészt az sem derült ki, hogy pontosan milyen külső házról van szó. Netán a Kolink HDSUB3U3, amiről egy másik hozzászólásban volt szó?

Aztán az sem, hogy pontosan mit mutat a Windows lemezkezelője és fájlkezelője. Ha a fájlkezelő 0 bájtot ír a meghajtó tulajdonságainál annak kapacitására, akkor az lehet azért is, mert pl. RAW lett a rajta lévő kötet (partíció). RAW esetében pedig az alábbi hibaüzenet jelenik meg a fájlkezelőben a problémás meghajtóra kattintva. Viszont, ha "A hozzáférés megtagadva" kiegészítéssel jelenik meg, akkor olyan NTFS fájlrendszerű köteteknél általában jogosultsági probléma miatt szokott lenni. Az pedig még a jobbik eset, mivel a RAW nagyobb gond. Ha NTFS-nél jogosultsági probléma van, akkor a Windowsban grafikus felületen / parancssorban a jogosultságokat kellene megfelelően beállítani a külső meghajtóra vonatkozóan, saját tulajdonba venni stb.

Továbbá, ha a Windows 10-ben be volt kapcsolva (?) a gyorsindítás (Fast Startup) és úgy állítottad le a rendszert, valamint előtte a külső merevlemez szoftveres leválasztása elmaradt, akkor akár az is okozhatta a problémát. Bár attól még jó esetben elvileg meg kellene tudni nyitni a fájlkezelőben a kötetet, max. a(z) (előtte) felírt fájlok nem lesznek ott (példa). De mivel erről sem közöltél információt, ezért csak feltételezni, meg találgatni lehet.

[ Szerkesztve ]

(#5078) MPowerPH


MPowerPH
félisten

Sziasztok!

Van best buy hdd rack, amiben a routerre kotott, media szerver -nek szant 6Tb WD red elketyeghet? USB3.0 -aval van rakotve.

Don't Tread On Me

(#5079) King Unique válasza MPowerPH (#5078) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég ebben és ebben a hozzászólásban említve volt néhány olcsóbb és drágább USB 3.0-s külső ház. Az, hogy melyik a best buy, lehet egyéntől függő is, kinek mennyit ér meg egy ilyen eszköz, mennyi rá az anyagi kerete, honnan szerzi be stb. Valamint nem feltétlen mindig a legolcsóbb a legjobb, ami megint más megvilágításra helyezheti a dolgot. Az előbbi linkben lévő hozzászólásnál a 6 TB-os külső HDD kezelésének kérdése egyébként esetedben szintén aktuális a router miatt. Vagyis először nem ártana azt letisztázni, majd aztán utána jöhet a többi.

(#5080) MPowerPH válasza King Unique (#5079) üzenetére


MPowerPH
félisten

Duplan utana jartam kozben, es hala a jo kis tablazatnak az osszefoglaloban, vettem egy Sharkoon Swift-Case Pro USB3.0 -at. Koszi a hasznos tablazatert, nagyban megkonnyiti a valasztast. :)

A winyo kerdese is tisztazodott. Kezeli a 6TB-s hdd -t, de a maximum particio meret az 4TB.

Don't Tread On Me

(#5081) Piftuka


Piftuka
veterán

Sziasztok!

Az alábbi hozzászólásban felsorolt dokkolókat ismeritek?

Tudtok segíteni, kérlek, információval, hogy összességében melyik a legjobb vétel?

Köszönöm előre is! ;)

"Aquila non captat muscas."

(#5083) King Unique válasza MPowerPH (#5080) üzenetére


King Unique
titán

Megfelel a Sharkoon is a célra, névlegesen 12 TB-ig kezeli a HDD-ket és jó az ár-érték aránya. Viszont pl. a Chieftec valamivel minőségibb, de egyben drágább is.

A kezeli alatt a tárolókapacitás mellett egyébként a kompatibilitás is értendő a külső ház a router között, mert az ilyen készülékeknél előfordulhat akár az ellenkezője is. De a Sharkoon külső házban lévő ASM1153E vezérlő elterjedtnek mondható és normál (jó) esetben kezelnie kell a routernek. A partíció méretére vonatkozó limit meg gondolom hasonló alapon értendő, mint pl. az ASUS routereknél a táblázat szerint. De ezek a partícióméretek amúgy csak a buta routerre vonatkoznak, mivel normál esetben lehetnek nagyobbak is, illetve egy okosabb desktop OS megfelelően kezelni is képes. :)

Szívesen!

(#5085) MPowerPH válasza King Unique (#5083) üzenetére


MPowerPH
félisten

Chieftec volt az elso, amelyiket neztem, de igazabol nem sokat fogom nezegetni, egy kis fuggesztett polcon lesz a router mellett. Remelem nem sul meg benne a winyo, attol az egytol felek.

Don't Tread On Me

(#5086) King Unique válasza Piftuka (#5081) üzenetére


King Unique
titán

Ezek közül itt a topikban csak az AXAGON ADSA-ST dokkolóval van konkrét tapasztalat. A többivel nincsen, legalábbis eddig nem említette itt senki, hogy olyanokat vett volna. De amúgy hasonló az Akasa DuoDock X2 és az Ewent 7014 is, illetve mindhárom kétlemezes dokkoló, lehet velük klónozni, külső táposak stb. Viszont míg az AXAGON részben fém és dizájnosabb, praktikusabb a kezelőfelülete (nyomógombok, állapotjelző LED-ek elhelyezése) és jobb az ár-érték aránya, addig az Akasa és az Ewent műanyag, puritánabb kialakításúak, plusz drágábbak is, főleg az előbbi. A legjobb vétel ezek közül így elsőre szvsz az AXAGON lenne, ha a (gyártói) garanciát nézzük, akkor meg az Ewent az 5 év miatt. Viszont ezekhez viszonylag rövid (70 / 80 cm) USB-kábelt mellékelnek gyárilag, ellenben az Akasa dokkolóhoz elvileg hosszabbat. De amúgy hosszabb kábelt akár külön is lehet venni szükség esetén.

[ Szerkesztve ]

(#5087) King Unique válasza MPowerPH (#5085) üzenetére


King Unique
titán

Normál (jó) esetben nem fog megsülni, de azért egy passzív hűtéses külső háznál intenzív és tartós terhelés, + magas környezeti hőmérséklet (pl. nyáron) hatására pláne megvan az esély a belső HDD melegedésére. Viszont max. 40-45 °C-ig még általában elmegy a hőmérséklete. De afelett, illetve pláne 50 °C felett nem javasolt tartósan üzemeltetni, mert annak élettartam-rövidítő hatása lehet hosszabb távon. Maga a WD Red egyébként NAS HDD és hivatalosan jól bírja a 24/7-es üzemet. Viszont a túlzott melegedés nyilván annak sem tesz jót és célszerű odafigyelni a hőmérsékletére.

A belső HDD szellőzése és hőelvezetése szempontjából amúgy egy korábbi beszámolóban említett ICY BOX külső ház, + annak az USB 3.0 only változata (IB-351StU3-B) előnyösebb lett volna. De azért olyan sokkal valószínűleg azok sem, meg azok is ugyanúgy passzív hűtésesek. Viszont szükség esetén a belső HDD hőmérsékletének csökkentése megoldható alternatív aktív hűtéssel is. Ami lehet pl. egy ventilátor a külső ház mellé / alá stb. helyezve, vagy akár olyan szokatlan megoldás is, amit nemrég egy másik hozzászólásban említett valaki.

[ Szerkesztve ]

(#5088) daniel2121


daniel2121
senior tag

Tudom, hogy részben idevaló kérdés, de azért csak megkérdezném itt. Egy Samsung tv-hez akarunk külső házban egy merevlemezt csatlakoztatni háttértárnak. Milyen merevlemezt érdemes beletenni? Ebbe sem árt egy WD RED vagy ahhoz hasonló vagy esetleg jó bele egy olcsóbb féle is?

(#5089) MPowerPH válasza daniel2121 (#5088) üzenetére


MPowerPH
félisten

Ahhoz nem kell WD Red. Nem 24/7 fog uzemelni.

Don't Tread On Me

(#5091) King Unique válasza daniel2121 (#5088) üzenetére


King Unique
titán

Ha magát a felhasználást nézzük, akkor ilyen célra a Red, vagyis egy hivatalosan 24/7-es üzemre tervezett NAS HDD nem igazán indokolt. De ettől függetlenül egyébként lehet akár desktop környezetben és egyéb célra is használni. Valamint ha a megbízhatóságot nézzük, akkor olyan téren jobb választás a WD-nél a Red és a Purple sorozat, mint mondjuk az olcsó Blue (Green). Az utóbbi pedig gondolom esetedben sem teljesen mindegy. Aztán pl. a Purple előnye még az is, hogy halk és nem parkol. Viszont a belső merevlemezek nem éppen ennek a topiknak a témája, hanem az alábbinak, az ügyben inkább ott kellene érdeklődni.

Milyen merevlemezt vegyek?

(#5092) daniel2121 válasza King Unique (#5091) üzenetére


daniel2121
senior tag

Igen tudom,hogy nem ide való volt a kérdés,de azért vannak itt is elèg jól hozzáértőek.

(#5093) thiclyoon válasza King Unique (#5069) üzenetére


thiclyoon
aktív tag

"3 TB-os WD Purple merevlemezt van aki LC-35U3-Sirius külső házba téve használ, amiről tesztet is készített"

A tanácsot köszönöm, és bár a következő pár sor nem ezt fogja tükrözni, de meg vagyok vele elégedve összességében :) Ezek inkább az idetévedő, hozzám hasonló embereknek szólnak, egyáltalán nem a tanács ellen vagy ilyesmi :R nekem ez volt az első 3,5-ös HDD-m, eddig csak 2,5-ösök voltak, így én se tudtam igazán hogy ennek milyen korlátai vannak úgymond.

Először a negatívumok:
Lehet hogy azt mondja mindenki, hogy egy olcsó ház, de azért a lyukak helye igazán lehetne pontosabb. Vagy a WD-nél nem mérték jól ki a lyukak helyét (ezt mondjuk kétlem), de az, hogy a két lyuk helye nem egyezett, az biztos. Mondjuk legalább feszítések közepette sikerült betenni végül. A másik dolog hogy a WD lemez mintha kicsit oldalra feszítené az LC házat, így mikor a ház külsejét óvatosan visszatettem, egy kis réteget az leforgácsolt a műanyagból (a ház belsejéből, amibe a WD megy). Valamint egy apró de bosszantó dolog: a ház olyan szinten össze volt csavarozva, hogy bár nem vagyok egy gyenge ember, de nem lehetett szétszedni a hozzá kapott csavarhúzóval, kellett hozzá egy nagyobb (hosszabb).
Pozitívumok:
A kezdeti nehézségek után jól működik, és végül is ez a lényeg - ha nem akar az ember lemezeket cserélgetni (ahogy én sem szerencsére). Kívülről hűvös, használat közben is. Szerintem szép, dizájnos, de ez már egyéni ízlés.
Összegezve nincs vele gond, a lényege rendben működik, egyáltalán nem bántam meg, hogy ezt vettem, és remélem sokáig fog még menni. Mindenesetre ha most lennék vásárlás előtt, akkor inkább egy egybeépített, flottul működő HDD-t vennék, amivel nem kell szórakozni, még akkor is, ha egy kicsit drágább is (3e Ft-ot nekem megért volna, de persze ezt csak így utólag mondom.)

(#5095) King Unique válasza thiclyoon (#5093) üzenetére


King Unique
titán

Ha már az a blogbejegyzés volt előzőleg linkelve, akkor ott a fórumtag mondjuk nem említett ilyen problémát, pedig ő is WD Purple merevlemezt rakott ugyanilyen külső házba. Nála a kép alapján a HDD furatai is a lyukakra esnek. De akkor ezek szerint esetedben nem teljesen stimmelt. Előfordulhat, ki lehet fogni akár gyári hibás modellt is, de van amikor maga a belső HDD eltérő helyenként a megszokottól és az okoz gondot. Pont nem olyan régen a Chieftec külső háznál volt másnak némileg hasonló gondja, ott a csavarok hossza és a HDD furatainak mélysége nem stimmelt. Az viszont igaz, hogy a Sirius belső váza, beépítőkerete nem éppen a legmasszívabb és nem feltétlen arra lett kitalálva, hogy a HDD-t olyan gyakran be- és kiszereljék. De ha ez nem cél, akkor nyilván megfelel így is. Aki meg olyan gyakran cserélni akarja a HDD-t, annak inkább egy tool-free külső ház, vagy egy dokkoló a jobb választás.

A gyárilag készre szerelt külső merevlemezek olyan szempontból tényleg előnyösebbek, hogy azoknál az üzembe helyezéshez nem kell a HDD beépítésével és utána a külső ház összeszerelésével, a particionálással stb. bajlódni. Viszont azoknál a fém külső ház rendszerint feláras extrának számít, szükség esetén a házilag történő szétszerelés garanciavesztéssel járhat, a belső merevlemez pontos típusa gyakran lutri, illetve nem feltétlen olyan, az átlagosnál minőségibb sorozatból való szokott lenni, mint pl. a WD Purple. Szóval innen nézve azért annyira nem jártál rosszul ezzel a külső házas megoldással, sőt. ;)

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5096) mokus18


mokus18
tag

Ti melyik dokkolót ajánlanátok ezek közül? (Vagy éppen egyiket se.)
dokkoló1
dokkoló2

(#5098) King Unique válasza mokus18 (#5096) üzenetére


King Unique
titán

Ezekkel egyrészt nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat, legalábbis eddig nem írta senki, hogy ilyen dokkolókat vett volna. Másrészt a választás attól is függ, hogy pontosan milyen kell. Vagyis csak SATA, vagy mellé IDE HDD-ket is tudjon kezelni, kell-e rá kártyaolvasó, USB 2.0/3.0 interfészes, egylemezes / kétlemezes legyen-e stb. Ha kétlemezes kell SATA és IDE támogatással, akkor elvileg mindkét linkelt modell opció lehet, viszont ezek csak USB 2.0-sak. Ha számít az adatátviteli sebesség is, akkor érdemesebb lenne inkább egy USB 3.0-sat venni (példa). Valamint az utóbbiaknál a 2 TB+ tárolókapacitású HDD-k támogatása is inkább oké szokott lenni, míg az USB 2.0-s modelleknél gyakran 2 TB a limit.

Ha egy SATA only dokkoló is megfelel, akkor az előbbiekhez hasonlót találni ott kétlemezes és USB 3.0-s kivitelben is (példa). Aztán nemrég itt a topikban is volt szó ilyenekről egy másik kérdésre adott válaszban. Továbbá pár hónapja egy ORICO dokkoló volt a téma, ami tönkrement a fórumtagnál. Viszont kicserélték és kapott helyette egy másik ugyanolyan modellt, ami már állítólag rendben volt.

[ Szerkesztve ]

(#5099) Piftuka válasza King Unique (#5086) üzenetére


Piftuka
veterán

Köszönöm az info-t! ;)

Hadd legyen még egy teljesen általános kérdésem a dokkolók kapcsán...

Lehet bármilyen hátránya a folyamatos használatuknak? Vagy nyugodtan alkalmazhatom a gépben lévő HDD "kiterjesztésére" is?

Tehát folyamatosan csatlakoztatva volna az USB portra, a dokkolóban benne a SATA eszközök, amelyek minden egyes gép indításakor, illetve használatakor aktívak, és a rendszer által elérhetőek?

Nyugodtan használhatom így is?

"Aquila non captat muscas."

(#5100) King Unique válasza Piftuka (#5099) üzenetére


King Unique
titán

Ha állandóan a géphez van csatlakoztatva a dokkoló, akkor kontraként pl. az alábbiak jöhetnek szóba:

1. Bootolási és eszközfelismerési problémák
Normál esetben menet közben, működő operációs rendszernél szokás csatlakoztatni és leválasztani az USB-s tárolóeszközöket. Ugyan lehet akár a gép bekapcsolása, illetve a helyi lemezen lévő OS indítása előtt, vagy akár fizikailag állandóan csatlakoztatva is használni őket, viszont ez egyes hardvereknél megakaszthatja a bootolás folyamatát, de akár egyéb gondot is okozhat. Példák: [link], [link], [link]. Ha ilyen probléma van és nem az eszköz hibája okozza, akkor pl. a BIOS, OS beállításait célszerű átnézni, vagy másik lehetőség a normál módon csatlakoztatni és eltávolítani az eszközt.

2. Merevlemezek felesleges járatása, élettartama
Normál esetben akkor szokás a géphez csatlakoztatni egy ilyen dokkolót, ha ténylegesen használni akarjuk, elérni a benne lévő HDD-k tartalmát. Ellenkező esetben viszont felesleges és indokolatlan "üresen" járatni. Ráadásul ilyenkor ugyanúgy felpöröghetnek, leállhatnak, parkolhatnak a benne lévő HDD-k, ami hosszabb távon azok élettartamára negatív hatással lehet, mivel a mechanikát az előbbiek terhelik leginkább. Ilyen szempontból kedvezőbb lehet a folyamatos üzem, valamint az előbbi műveletek csökkentése. Az viszont már a HDD-től is függhet, hogy melyik meddig bírja az ilyet (jó esetben akár évekig). De amúgy szükség esetén az operációs rendszerben, illetve külső programmal akár tiltani is lehet a leállítást és a fejparkolást. Viszont ha állandóan a gépen lóg a dokkoló és benne a HDD-k, akkor nyilván a gépet, illetve az OS-t bekapcsolva - kikapcsolva, altatva - alvó állapotból ébresztve stb. a dokkolóban lévő HDD-k is rendre felpörögnek - leállnak. Ha tartósan nem használjuk az eszközt (dokkolót), akkor ugyan nem kötelező, de célszerűbb inkább szoftveresen leválasztani és kikapcsolni pl. a rajta lévő tápkapcsolóval.

3. USB-tárolóeszköz elhasználódása, élettartama
A másik hozzászólásban említett "kopás" is fennállhat magára a dokkolóra, annak alkatrészeire (elektronika, tápegység) vonatkozóan. Minél többet lesz (feleslegesen) használva, idővel annál inkább elhasználódhatnak azok is. Viszont ez inkább hosszabb távon jelenthet problémát, a dokkoló, egyes alkatrészek idő előtti tönkremenetelét.

4. Fizikailag elkülönített offline mentés megléte
Egy ilyen külső tárolóeszköz abból a szempontból is előnyös lehet, hogy fizikailag nincsen a géphez kötve, valamint ezáltal a rajta tárolt adatok sem. Vagyis ha pl. a hardver tönkremegy, alaplap, tápegység stb. hibája, vagy akár egy villámlás miatt, akkor az nem érinti a külső tárolót. Valamint ha esetleg egy zsarolóvírust beszed a felhasználó, akkor az csak pl. a helyi, a gépben lévő lemezeket tudja megfertőzni, lekódolni rajtuk a fájlokat. Mindezt persze akkor, ha éppen nincsen csatlakoztatva, nincsen áram alatt stb. az USB-s tárolóeszköz. Viszont ha állandóan a géphez van csatlakoztatva és aktív az adatkapcsolat, akkor adott esetben az előbb felsoroltak nyilván nagyobb eséllyel okozhatnak gondot.

"Nyugodtan használhatom így is?"

Ha az előbb említettek esetedben nem jelentenek problémát, illetve a 2-3. pont sem túl intenzív, akkor használhatod. Ha igen, akkor viszont már más lehet a helyzet. De amúgy meg a leírtaktól függetlenül nyilván úgy használod otthon a saját dokkolódat, ahogyan akarod. :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.