Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5201) mrzed válasza King Unique (#5200) üzenetére


mrzed
senior tag

Köszönöm a részletes választ.
Az uasp módot ellenőriztem, rendben van, a többi részével nem foglalkozom tovább itt az asztalon. Feltettem a szekrény tetejére, rákötöttem a pi-re, tökéletesen látja a benne lévő hdd-t. Ez esetben a leválasztáskori leállás nem lényeges, nagyon ritkán fog onnan lejönni. Viszont azt nem bánnám, ha a használaton kívüli időszakban leállítaná a nas, a másik, mobilhdd-vel meg tudja oldani az omv. Pár napig figyelgetem, valahogy csak jelzi a leddel, ha alvóban van.

(#5202) kristof123


kristof123
őstag

Sziasztok!

Szeretnék vásárolni egy SHARKOON Swift Case PRO USB 3.0-ás külső mobil rack-et (köszönet az összefoglalóért) és egy Toshiba 1TB 7200rpm Sata3-as hdd-t (jelenleg ez van a gépben) raknék bele.
Lesz bármiféle gond vagy nyugodtan bevállalhatom ezt a felállást?

Üdv,
K.

(#5203) UberMutant válasza kristof123 (#5202) üzenetére


UberMutant
őstag

kevés lesz a hely, én nagyobb kapacitásút raknék bele.

(#5204) King Unique válasza kristof123 (#5202) üzenetére


King Unique
titán

Mint külső ház nyilván megfelel a célra a Sharkoon Swift Case Pro és jó az ár-érték aránya is. Viszont ha az kell, akkor vannak ennél valamivel minőségibbek, mint pl. a Chieftec CEB-7035S, de az egyben drágább is.

Használható akár 7200 RPM-es HDD is egy ilyen külső házban, de mivel passzív hűtéses, ezért általánosan inkább 5400 RPM-es javasolt a kisebb mértékű melegedés miatt, amit pl. a legutóbbi beszámoló is szemléltet az említett külső háznál. Viszont ha mindenképpen a 7200-as Toshiba HDD kerülne bele és biztosan elég az 1 TB-os tárolókapacitás, akkor az más dolog. Ha nem lesz nagyon intenzíven használva, akkor elvileg a melegedés sem lesz akkora gond.
Ha a gépben, SATA-n lett inicializálva és particionálva a HDD, akkor viszont bizonyos esetekben némi kellemetlenséget okozhat az, amiről ebben a hozzászólásban van szó. De egyrészt ez is csak akkor, ha a külső házban történő újrainicializálás és újraparticionálás nélküli használat a cél, vagyis a SATA-n particionált állapotban továbbhasználni a HDD-t. Másrészt ez a probléma leginkább 2 TB+ | GPT felállásnál szokott előfordulni, ellenben ha csak 1 TB-os a HDD és MBR partíciós séma szerinti (ellenőrzés), akkor nem feltétlen, ahogyan korábban másnál sem volt ez esetben gond ennél a Sharkoon külső háznál.

[ Szerkesztve ]

(#5205) kristof123 válasza King Unique (#5204) üzenetére


kristof123
őstag

Köszönöm a segítséget!

24/7-ben ment volna olyan helyen, ahol a szellőzés problémás, így egyelőre jegelem a dolgot. Később veszek egy WD Red-et nagyobb tárkapacitással és azzal egybekötve veszek egy rack-et.

(#5206) violino


violino
csendes tag

Üdv Mindenkinek!

Külső 3TB-os HDD-t szeretnék formázni Windows 10 alatt.
A csatolt képnél mit válasszak, hogy a műholdvevőn , ami médialejátszóként is funkcionál működjön a lejátszás, mi legyen a további lépés ?

(#5207) King Unique válasza violino (#5206) üzenetére


King Unique
titán

Mivel 3 TB-os a külső házba tett HDD, ezért értelemszerűen a GPT-t kellene választani az inicializálásnál, máskülönben csak 2 TB (pontosabban 2 TiB —► 2,2 TB) lesz használható MBR partíciós séma és Advanced Format 512e szektorméret (példa) alapon. Ez alól USB-n max. az kivétel, ha 4Kn szektorméretet használ a külső ház, amiről egy másik válaszban volt szó nemrég.

"mit válasszak, hogy a műholdvevőn , ami médialejátszóként is funkcionál működjön a lejátszás"

Itt csak az a kérdés, hogy ezek a készülékek kezelik-e egyáltalán a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású, illetve GPT séma szerint particionált meghajtókat USB-n. Ha igen, akkor nincs gond, mehet a GPT. Ha nem, akkor viszont nyilván csak az MBR jöhet szóba, de akkor 512e alapon értelemszerűen nem lesz használható a HDD teljes (3 TB) tárolókapacitása. De amúgy ez is csak az ilyen tévé, xy lejátszó, router stb. készülékeknél szokott kérdés lenni, ellenben PC, Mac & desktop OS környezetben nyilván nem téma, pláne modern alapokon nem.

[ Szerkesztve ]

(#5208) violino válasza King Unique (#5207) üzenetére


violino
csendes tag

Szia, köszi a választ!
A további lépésnél ntfs-re formázzam a HDD?
Érdemes két partícióra osztani formázáskor a HDD-t?

(#5209) King Unique válasza violino (#5208) üzenetére


King Unique
titán

Igen, nyilván NTFS-re kell formázni (elég a gyors), meg alapértelmezetten is az lesz bejelölve. A másik lehetőség az exFAT, de egyrészt inkább naplózó fájlrendszert (pl. NTFS) javasolt használni egy ilyen tárolón. Másrészt az említett készülékek inkább szokták támogatni az NTFS, mint az exFAT fájlrendszert. A több partícióra történő osztás meg eleve egyéni igények függvénye is, amiről az egyik társtopikban szintén nemrég volt szó. De amúgy ha a Windows 10 beépített eszközével inicializálod GPT-re a HDD-t, akkor amúgy is 2 db partíció lesz rajta, mivel létre fog jönni a lemez elején egy 16 MB-os, rejtett MSR partíció.

[ Szerkesztve ]

(#5210) violino válasza King Unique (#5209) üzenetére


violino
csendes tag

No, neki látok, majd kiderül, hogy beborul-e.
Ja, még egy kérdés. a gyorsformázás elől kivegyem a pipát, ez befolyásolja a minőséget?

[ Szerkesztve ]

(#5211) King Unique válasza violino (#5210) üzenetére


King Unique
titán

Ha figyelmesen elolvasod, akkor az imént a másik topikból linkelt esetnél, valamint ott az innen példaként felhozott korábbinál erről is volt szó. Vagyis hacsak nem akarsz célirányosan írástesztet futtatni a HDD-n, vagy épp adatot megsemmisíteni, akkor ellenkező esetben felesleges a lassú formázással órákat vesződni, elég bőven a gyorsformázás is.

(#5212) violino válasza King Unique (#5211) üzenetére


violino
csendes tag

Bocs, nem igazán tudtam kihámozni a laikusságom miatt.
Nagyon köszönöm ez eddigi segítségedet!

(#5213) violino válasza King Unique (#5211) üzenetére


violino
csendes tag

Megtörtént a formázás a leírtak szerint.
A laptop érzékeli a HDD-t, de nem látja, nem tudom megnyitni a meghajtót.
Ellenben a beltéri az érzékeli a HDD-t, meg is tudom nyitni, fel is tudtam rá venni és le is játssza a felvételt.
Mi lehet a gond?

(#5214) King Unique válasza violino (#5213) üzenetére


King Unique
titán

Bővebben? :)

Netán nincsen meghajtóbetűjele a rajta lévő partíciónak, vagy RAW, vagy jogosultsági probléma?

(#5215) violino válasza King Unique (#5214) üzenetére


violino
csendes tag


Ez a kép:

[ Szerkesztve ]

(#5216) violino válasza King Unique (#5214) üzenetére


violino
csendes tag

Megértettem, az a H betű kevés.
Így már látja a laptop is:

Nagyon köszönöm a segítséget és bocs , amiért ilyen nehezen értettem meg a segítségedet!

[ Szerkesztve ]

(#5217) King Unique válasza violino (#5216) üzenetére


King Unique
titán

Vagyis az első eset állt fenn az előzőnél, nem volt meghajtóbetűjele a partíciónak, azért nem jelent meg a fájlkezelőben. Aztán az mondjuk nem derült ki hogyan sikerült ezt így összehozni, amikor a lemezkezelőben particionálva és formázva automatikusan kap meghajtóbetűjelet is a kötet. De mindegy, a lényeg, hogy végül sikerült megoldani. Ha a beltéri egység is kezeli GPT alapon a 3 TB-os külső HDD-t, akkor pedig az is oké.

Szívesen!

(#5218) violino válasza King Unique (#5217) üzenetére


violino
csendes tag

Szerintem első körben valamit ellámáskodtam, ami az én esetemben nem meglepő. :W

(#5219) Lauda


Lauda
félisten

Szerintetek mi lenne a legköltséghatékonyabb módja 3,5 collos lemezek usb-n való csatlakoztatásának? Persze valami normális megoldásra gondolok. :)

Köszönöm!

(#5220) King Unique válasza Lauda (#5219) üzenetére


King Unique
titán

Ha mindenképpen USB-n csatlakoztatva akarod használni, akkor ahhoz célszerű beszerezni egy külső tápos IDE/SATA-USB adaptert / HDD dokkolót / külső házat. A topik összefoglalójában mindegyikre vannak konkrét példák. Aztán, hogy adott esetben melyik a legköltséghatékonyabb, legolcsóbb, az függ attól is, hogy pontosan milyen kell.

(#5221) Lauda válasza King Unique (#5220) üzenetére


Lauda
félisten

Mindenképpen usb-n keresztül szeretném használni, másképp nem is tudnám, mivel sff gép és csak egy hdd-vel bővíthető. De szerintem lesz bele még egy ssd és kész. :) Lehet veszek egy hdd dokkolót, talán az a legegyszerűbb, mert nem kell átdugdosni a kábeleket a rackben, hanem csak beledugja az ember a vinyót a dokkolóba. Ezekben az usb adapterekben annyira nem bízom, még 2,5-es vinyónál oké, de itt be is kell tápolni a vinyónak. Köszönöm szépen az ötleteket! :)

(#5222) pirate777


pirate777
csendes tag

Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni.

Vásároltam egy Sharkoon Swift Case Pro U3 külső rack-et és hozzá egy Toshiba P300 3TB merevlemezt

(Igen tudom, hogy a WD RED vagy PURPLE lenne ajánlott, de a PURPLE-t lassúnak találtam, illetve nem voltam meggyőződve arról, hogy megfelelő lesz mindenre, amire használni szeretném, a RED-ről pedig elég sok rosszat olvastam mostanában, blackblaze -es statisztikák, milyen merevlemezt vegyek fórum hozzászólásia... igazából már meg volt rendelve a WD40EFRX amikor olvastam a fórumtárs hozzászólását, hogy hogy járt a 6db merevlemezzel, IPON statisztikán is vacakul szerepel... elment a kedvem tőle, főleg hogy a jóval olcsóbb Toshiba statisztikái jobbak....)

Fel voltam készülve arra, hogy a Toshiba merevlemez talán csak rövid ideig lesz nálam, de arra nem, hogy nem tudom működésre bírni sem.... Van egy új Sharkoon ház és egy új Toshiba merevlemez és nem tudom melyik a rossz...

A merevlemez felpörög (végig pörgésben is maradnak a tányérok), de a Windows -tól a következő hibaüzenetet kapom:
The last USB device you connected to this computer mailfunctioned and Windows does not recognize it.
vagy egy másik gépen magyarul:
A számítógéphez legutóbb csatlakoztatott USB-eszköz műkösésében hiba lépett fel, és a Windows nem ismeri fel.

Miután leállítom a számítógépet, a merevlemez tányérjai akkor is pörgésben maradnak...

Próbáltam 2 különböző laptopon, a rack-et és a merevlemezt szétszedtem-összeraktam újra, összes USB porttal próbálkoztam, vezetékeket ellenőritem, táp rá van csatlakoztatva.

Mi lehet a hiba? Szoftver (Windows 10 pro 1903 hivatalos)? Hardver? Hdd vagy Rack? Sajnos nem tudom másik HDD-vel kipróbálni és másik rack sincs elérhető közelségben, ráadásul a Rack és a HDD 2 különböző helyről lett beszerezve.

Minden segítségnek örülök.

[ Szerkesztve ]

(#5223) batagy válasza pirate777 (#5222) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

Nem könnyű a probléma, mert úgy tűnik sokmindent lecsekkoltál már.

Én első körben 3 dolgot próbálnék.
1) Másik, de főleg rövidebb USB kábellel. Egy rossz vagy túl hosszú USB kábel tud azért meglepődéseket okozni. Itt ugye külön tápot kap a vinyó, de az adatátvitel is lehet rossz vagy CRC-s.
2) Wifi zavarás is okozhat problémát. Az USB kábel csatlakozás közelében ne legyen antenna.
3) ASmedia firmware frissítés esetleg, ha régi a firmware, és ha 55AA PID-es. Elég régen foglalkoztam a témával, így már fejből nem vágom.

[ Szerkesztve ]

(#5224) pirate777 válasza batagy (#5223) üzenetére


pirate777
csendes tag

Szia

Köszönöm az ötleteket.

Sajnos a Wifi kikapcsolása nem jött be, letiltottam a Wifi-t és a repülő üzemmódot is bekapcsoltam, nehogy valami bezavarjon, de semmi.

Ilyen USB kábelem nincs, egy új USB kábelről van szó, végigtapogattam, nekem úgy tűnt rendben van, de persze ez messze van egy műszeres ellenőrzéstől...

Próbáltam a Rack-et merevlemez nélkül rádugni a gépre, de semmi, így nem ismeri fel a gép, azaz firmware frissítés nem lehetséges, annyi plusz infó azért van, ha bekapcsolom a rack-et akkor bekapcsol a zöld led, ha rádugom a notira, akkor a piros is elkezd világítani folyamatosan, ahogy lehúzom elalszik, mindez HDD nélkül.

A HDD nem minden bekapcsolásnál pörög fel... gondolom a sok rádugdosás azért meghülyíti a windowst... amikor rádugom a gépre és felpörög, akkor kb 7-8 alkalommal jelez az új hardver felismerése hang és sorban küldi a már leírt hibaüzenetet is...

A HDD felpörgésekor hallható, hogy olvas/ellenőriz egy pillanatra, nem tudom ez jelent e valamit? nagyon halkan, nem kattan vagy hasonló, amikor felpörög és rajta van a gépen, akkor a rack-en a zöld és a piros led is végig világit.

A kérdés, ha esetleg a rack rossz, az árthat a merevlemeznek? A merevlemezt egy helyi üzletben vettem, holnap vissza tudom vinni, hogy nem ismeri fel a gép...persze ha kiderül, hogy jó, akkor gondolom bevizsgálási díj?

A rack bonyolultabb... ott szerintem egyszerűen visszadják a pénzt, nem foglalkoznak vele, nem hardverbolt, az egyik nagyobb bolthálózat. A probléma az, ha visszaviszem, akkor egy másikat kell rendelnem, ami szintén idő...legjobb esetben is szerda előtt nem lesz másik rack...

[ Szerkesztve ]

(#5225) batagy válasza pirate777 (#5224) üzenetére


batagy
őstag

"végigtapogattam"
Igen, az nem jelent semmit. Amúgy USB2-es kábellel is lehet nézni, visszafelé kompatibilis.

"Próbáltam a Rack-et merevlemez nélkül rádugni a gépre, de semmi, így nem ismeri fel a gép, azaz firmware frissítés nem lehetséges"
Én úgy emlékszek, hogy vinyó nélkül is felismeri az Asmedia MPTool, de lehet hogy a Jmicron-nal keverem. A Windows önmagában nem ismeri fel, az MPTool-lal kell csekkolni!

"gondolom a sok rádugdosás azért meghülyíti a windowst."
Igen, valóban van ilyen. Nálam is történt hasonló hiba, olyankor már általában Win reboot szükséges.

"A HDD felpörgésekor hallható, hogy olvas/ellenőriz egy pillanatra, nem tudom ez jelent e valamit?"
Ez jó jel, legalábbis sokkal jobb mintha meg se nyikkanna.

"A kérdés, ha esetleg a rack rossz, az árthat a merevlemeznek? "
Én úgy gondolom sajnos igen. Legalábbis a SMART adatokban. Nálam rossz eSATA kábel okozott CRC hibát, ami a vinyó smart adatokban a CRC számlálót növeli.

"A merevlemezt egy helyi üzletben vettem, holnap vissza tudom vinni, hogy nem ismeri fel a gép"
Gondolom laptopról van szó? Mert asztali gép esetén ugye próbaképpen bele lehetne építeni, rádugni egy natív SATA portra.

"A rack bonyolultabb."
Hát igen. Én még nem küldeném vissza rögtön. A firmware-t csekkolnám. De mindenekelőtt a vinyót nézzék meg szerintem a boltban, ha másik USB adapterrel nem tudod csekkolni. Ha az jó akkor lehet lépni a következőre.

Amúgy Windows Update még, mert az is tud ám érdekeseket okozni.

(#5226) pirate777 válasza batagy (#5225) üzenetére


pirate777
csendes tag

Igen, egy laptopról van szó (HP ZBOOK 15 G2 i7), nem tudom a gépben kipróbálni a merevlemezt.

A windows naprakész, legfrissebb kiadás és minden frissítés fent van.

Van egy olyan érzésem, hogy a Rack lesz a hibás... pedig az elején 80% -ra vettem, hogy DOA HDD-t kaptam...

A Windows-t újraindítottam, ASmedia MPTOOL elindítva (105x MPToolVer3, 6, 3, 0 (1.1.0.1) ez a verzió kell ide? a táblázat ASMedia ASM1153e -t ír), rádugtam a gépre a rack-et merevlemez nélkül, Windows új hardver felismerő csengése megszólalt jópárszór, majd jött a szokásos üzenet (USB eszköz működésében hiba lépett fel), mindez merevlemez nélkül... és az MPTool nem lát semmit......

[ Szerkesztve ]

(#5227) King Unique válasza pirate777 (#5222) üzenetére


King Unique
titán

"A számítógéphez legutóbb csatlakoztatott USB-eszköz műkösésében hiba lépett fel, és a Windows nem ismeri fel."

Ilyenkor első körben az eszközkezelőt és a lemezkezelőt célszerű megnézni, ott megjelenik-e a külső merevlemez. Valamint, hogy az előbbinél nincs-e valamilyen hibakód. Ha van, akkor az adott hibakódhoz tartozó megoldási javaslatot kellene kipróbálni.

"Mi lehet a hiba? Szoftver (Windows 10 pro 1903 hivatalos)? Hardver? Hdd vagy Rack? "

Ilyenkor célszerű a másik USB-port és másik USB-kábel mellett lehetőség szerint másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni az eszközt, hogy szűkíteni lehessen az esetleges problémaforrások körét. Ha az utóbbira nincsen mód, akkor legalább a most használt gépen másik operációs rendszerrel, ami lehet pl. egy pendrive-ról bootolt Live Linux / WinPE rendszer is. Ha ott megfelelően működik, akkor egyértelmű, hogy a nálad telepített Windowsnál nem stimmel valami. De az utóbbinál is nyilván úgy kellene tesztelni, hogy a szükséges driverek, összesítő- és egyéb frissítések telepítve vannak, vagyis naprakész a rendszer. Ha a pendrive-ról bootolt live rendszereknél sem működik megfelelően az eszköz, azok sem ismerik fel USB-n, akkor viszont a gazda hardver (géped), vagy a külső HDD körül keresendő a probléma forrása.

A firmware piszkálását, frissítését meg szerintem addig hagyjad, amíg az előbbiek nincsenek tisztázva. Ráadásul az eleve egy kényesebb művelet, ami ha rossz esetben balul sül el, akkor komoly gond is lehet miatta. Valamint a Sharkoon hivatalosan nem adott ki külön firmware-t ehhez a külső házhoz, max. egyéb forrásból szerezhető be és azt is csak saját felelősségre javasolt próbálgatni. De ez amúgy az itteni összefoglalóban is le van írva.

[ Szerkesztve ]

(#5228) batagy válasza pirate777 (#5226) üzenetére


batagy
őstag

Egyébként valóban a rack hibája a sokkal valószínűbb.
De mivel a boltban holnap csak a vinyót tudod ellenőriztetni, azt érdemes megtenni.

Asmedia MPTool téma: Amikor én aktívan ezzel foglalkoztam, még a 2.0.2-es és 2.0.4-es verziók mentek. Így élből nem vágom, hogy melyik verzió kellene.

Viszont a VID / PID-et ellenőrizd le. Ezt utólag is lehet, ha már lecsatlakozott. A Nirsoft USBDeview nevű programmal keresd meg a cuccot (akkor is ha nincs rádugva), és a megjelenő ablakban az Instance ID-t kopizd ide. Első oszlop legalsója.

Amennyiben 55AA, akkor elvileg lehetne frissíteni (ha a csatlakozás sikerülne), de ha más a PID, akkor meg elvileg sem lehet frissíteni. Akkor gondolom visszaküldés.

A King Unique által javasolt tippeket érdemes megcsinálni: így:
- az eszközkezelőben mi látszik,
- és Linux boot CD/Pendrive-ról mi látszik. Csatlakozásnál a dmesg linux parancs kiír dolgokat pl.

(#5229) pirate777 válasza King Unique (#5227) üzenetére


pirate777
csendes tag

Szia

Köszönöm a segítéget Neked és batagy fórumtársnak is!

Közben kipróbáltam a bevezetőben ajánlott MPTool 2.0.2 -t. A felismerés folyamata nem változott, azaz 7-8 hardverfelismerés hang után hibaüzeneteket dob a windows, viszont egy pillanatra bedobta a rack-et is, sajnos nem volt annyi időm, hogy a táblázatban látottakat elemezzem vagy megjegyezzem, 1-2 sec után el is tűnt minden adat a táblázatból. Próbálkoztam többször fényképezőgéppel felkészülve, hogy elkapjam a pillanatot, de nem sikerült megismételni. Nem kizárt a kábelhiba sem...

A rack-et kipróbáltam 2 különböző notebook-ban és mind2 esetben ugyanaz volt az eredmény. Mindkét notebook problémamentesen kezel más 2.5-es rack-et és még sosem volt gond az USB porttal vagy mással.

Mind az eszközkezelőt, mind a lemezkezelőt ellenőriztem, nem láttam a merevlemezt vagy a rack-re utaló bejegyzést sehol.

Úgy gondolom pillanatnyilag, hogy a rack, esetleg a kábel lehet rossz... de persze más is lehetséges.
Nem akarom a merevlemez épségét feleslegesen kockáztatni, ezért a további próbálgatást hanyagalom... holnap megy vissza a rack, rendeltem helyette egy ugyanilyet (bár közben elgondolkoztam Chieftec 7035 -n is és a Raidsonic megoldásait is nézegettem, 4 munkanapot írnak szállításra... majd addig átgondolom, maradok e ennél a típusnál).

Köszönöm mégegyszer segítséget! A fejleményekről majd írok.

(#5230) King Unique válasza batagy (#5228) üzenetére


King Unique
titán

A Swift Case Pro eleve PID: 55AA azonosítós, ami pl. ebben a hozzászólásban is látszik. Vagyis az a része oké, annál frissíthető a firmware az összefoglalóban leírt módon. Viszont egyrészt nem feltétlen lesz abból update, mivel az összefoglalóban lévő forrásoknál van hogy csak régebbi firmware-verziók érhetők el ASM1153E chiphez. Bár az USBDev esetében akad újabb is. Másrészt volt akinél Rapid Case + ASM1053 felállásnál a gyáritól eltérő firmware-nél a LED működése zakkant meg (példa), szóval ezért is kell óvatosan próbálgatni az ilyen, nem közvetlenül a külső ház gyártójától származó firmware-eket. Amúgy ASM1153E chiphez általánosan a 2.02-es MP Tool használatos most is, legalábbis az említett weboldalakról letölthető pakkokban is többnyire az szokott alapértelmezetten lenni. De alternatív megoldásként akár újabb is használható, van amelyiknél pl. a 2.1.20.1 is ott van a mappában. A legújabb verziók viszont inkább az USB 3.1 Gen 2-es ASMedia chipeknél jellemzők, mármint az előbbi módon.

(#5229) pirate777:
Ha van lehetőség, akkor a gyári USB-kábel helyett másikkal is célszerű lenne kipróbálni. Meg ha belefér, akkor az előző válaszban javasolt másik OS-t is pendrive-ról bootolva. Ha nem az előbbiek a probléma oka, vagy csak nincs időd foglalkozni a hibakereséssel és teszteléssel, akkor meg mehet a garanciális csere, vagy elállás a vételtől, ha online rendelted. Valamint a külső ház hibája sem zárható ki, ki lehet fogni akár gyári hibás példányt is. A Sharkoon ár-érték aránya mondhatni jó és többeknél bevált, de vehetsz akár másmilyet is, mint pl. az említett Chieftec. Az egyes beszámolók alapján még valamivel minőségibb és bizonyos szempontok szerint jobb is, viszont ugyanakkor drágább is.

[ Szerkesztve ]

(#5231) pirate777 válasza batagy (#5228) üzenetére


pirate777
csendes tag

Közben nem adtam fel, sikerült egy pillanatra elkapni, amikor látszódik a táblázatban a rack.
Kb.: 2-3 sec volt, közben ment folyamatosan a hardver felismerés, majd hibajelzés hangok, ezt az USB hibaüzenet koronázta meg.

Ebből a képből meg lehet tudni valamit?

(#5232) King Unique válasza pirate777 (#5231) üzenetére


King Unique
titán

Ennél is ugyanolyan a firmware + PID: 55AA azonosítós, mint amit az előbb linkeltem. Ott a fórumtagnak pedig nem kellett ahhoz frissíteni a firmware-et, hogy rendesen kezelje az OS a külső házat. Szóval nálad jó eséllyel egyéb gond lehet, mármint nem igazán valószínű, hogy a firmware verziója a probléma.

(#5233) Lauda válasza King Unique (#5220) üzenetére


Lauda
félisten

Ezekből az IDE/SATA-USB adapterekből megoldható a 3,5 collos vinyó megfelelő csatlakoztatása? Ugye nekik kell a külső tápellátás is pluszban. :)

(#5235) King Unique válasza Lauda (#5233) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván megoldható, mivel az ilyenek rendszerint eleve többféle méretformátumú és csatolófelületű merevlemezt támogatnak. A 3,5"-os HDD-khez pedig értelemszerűen eleve olyan adaptert célszerű venni, amihez gyárilag külső tápegységet is mellékelnek (példa). Vagyis ezeknél nyilván nem kell ezzel külön foglalkozni, max. azoknál kell, amelyekhez nem mellékelnek gyárilag (példa). De ha már eleve olyan kell valakinek, amelyiknél a 3,5"-os merevlemezek külső tápellátása is gyárilag biztosított, akkor nyilván nem kérdés, hogy célirányosan milyet (ilyet) fog venni. :)

[ Szerkesztve ]

(#5236) Lauda válasza King Unique (#5235) üzenetére


Lauda
félisten

Köszönöm! :R

(#5237) batagy válasza pirate777 (#5229) üzenetére


batagy
őstag

Kiderült, mi okozta a problémát?
Csak hogy mi is tanuljunk belőle a topikban.

Köszönettel

(#5238) po1son


po1son
addikt

Sziasztok!

Az szeretném kérdezni, hogy lehetséges az a megoldás egy külsőnél, hogy kettő eszközre van kötve (tv-számítógép) és akár a kettő használja egyszerre? Röviden a tervem az volna, hogy a számítógépről a filmek a külsőre mennek, ami össze van kötve egyben a tv-vel és ott lehessen nézni.
Elég egy sima usb elosztó a külsőre, ha egy bemenettel rendelkezik vagy mindenképpen olyan külső kell, ami ezt támogatja és több bemenettel rendelkezik? Előre is köszönöm a segítséget. :R

STEAMID/WOT nick: po1son_

(#5239) batagy válasza po1son (#5238) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

Közvetlenül, USB-n keresztül ezt nem lehet megoldani!
Ilyet nem tud az USB szabvány. Mindig 1 db USB host és 1 db USB "fogyasztó" szerepelhet csak.

(Az USB Hub az egy portot oszt szét, de belül az még minden porthoz ugyanúgy 1 db host ).

Ez amit te keresel, úgy hívják NAS.
Azaz egy hálózati eszközre van szükséged, amire az USB vinyó rácsatlakozik. A TV és a számítógép is hálózaton (nem USB-n keresztül) csatlakozna hozzá. Ez akár lehet Wifi is.

A másik brute force megoldás, ha hálózatot nem használsz, hogy USB vinyót mindig átdugdosod a TV-re ha nézed. De nyilván nem ez a célod.

(#5240) po1son válasza batagy (#5239) üzenetére


po1son
addikt

Köszönöm a választ, akkor valószínűleg marad az a verzió, hogy rá van kötve a számítógép a tv-re hdmi kábellal. :R :B

STEAMID/WOT nick: po1son_

(#5241) pirate777 válasza batagy (#5237) üzenetére


pirate777
csendes tag

Szia
Ma reggel érkezett meg a külső ház, éppen most particionálom a merevlemezt. A gép elsőre felismerte, minden probléma nélkül.... Úgy néz ki sikerült kifognom egy hibás darabot (az amazon német oldalát olvasgatva ezzel sajnos nem vagyok egyedül).

Most nincs időm vele foglalkozni,de érdekelt nagyon, hogy mi van... este fogom tudni próbálgatni/tesztelgetni. Ha érdekel valakit, majd szívesen megosztom a tapasztalataimat, gondolok itt zajra, vibrációra és melegedésre (P300), hátha mást is érdekelne ez a páros.

Köszönöm még1x a segítséget, én az elején biztosra vettem, hogy merevlemez probléma... Neked sikerült rávezetni, hogy nagy valószínűséggel nem az.

(#5242) zolka95


zolka95
őstag

Üdv!
Vettem egy Sharkoon swift case pro-t.
Egy 4TB-os WD40EURX HDD-t (GPT) raktam bele.
A Windows fájlkezelő nem látja, sem a lemezkezelő.
Diskparttal leformáztam MBR-re, utána lemezkezelőben NTFS-re. Baj ha lemezkezelőben NTFS-re formáztam?

Próbáltam úgyis, hogy csak MBR-re állítottam és nem formáztam.

Gparted live cd sem lát semmit.

Szerk.:
1TB WD10EFRX HDD-vel próbálva is ugyanez.
Én csinálok valamit rosszul???

[ Szerkesztve ]

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

(#5243) King Unique válasza zolka95 (#5242) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen téren problémát max. az okozhat, amiről ebben a hozzászólásban van szó, már ha az a 4 TB-os HDD máshol, pl. a gépbe téve SATA-n lett inicializálva és particionálva. De még ez sem feltétlen minden esetben, mert ennél a Sharkoon külső háznál vegyesek voltak a tapasztalatok, volt akinél kezelte, másnál nem kezelte közvetlenül a máshol inicializált és particionált 2 TB+ | GPT HDD-t. Egyébként az utóbbi esetben is csak arról van szó, hogy közvetlenül nem lehet hozzáférni pl. a fájlkezelőben a merevlemez tartalmához, ellenben attól még megjelenik a lemezkezelőben (is) és újra használható lesz egy újraparticionálás után. Viszont az utóbbi műveletnél akkor az adatok törlődnek! Ellenben ha azok megtartása a cél, akkor vissza kell tenni a HDD-t az eredeti környezetbe, ott kell róla lementeni a fájlokat, majd utána újraparticionálni a külső házba téve.

"A Windows fájlkezelő nem látja, sem a lemezkezelő.
Diskparttal leformáztam MBR-re, utána lemezkezelőben NTFS-re."

A fájlkezelő egy dolog, ott csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek jelennek meg. Vagyis eleve inkább az eszközkezelő és a lemezkezelő a lényeg. Ellenben a fenti 2 állítás üti egymást, mert először állítólag "nem látja" a lemezkezelő, aztán utána mégis. Meg ha parancssorban a DiskPart kilistázza, akkor normál esetben a lemezkezelőben is meg kell jelennie a külső HDD-nek.

"Próbáltam úgyis, hogy csak MBR-re állítottam és nem formáztam."

Egy 4 TB-os HDD-hez normál esetben (AF 512e szektorméret) eleve GPT partíciós séma szükséges SATA-n és USB-n egyaránt, mivel MBR alapon max. csak ~ 2 TB (pontosabban 2 TiB —► 2,2 TB) lesz particionálható a teljes lemezterületből. Ez alól az lehet a kivétel, ha a külső ház USB-n 4 Kn (4Ke) szektorméretet használ, akkor tolható ki az MBR korlátja 16 TiB-ig (bővebben).

"Gparted live cd sem lát semmit"

Normál esetben magát a fizikai lemezt nyilván ki kellene listáznia, újra kellene tudni particionálnia, stb.

"1TB WD10EFRX HDD-vel próbálva is ugyanez"

Annál a fentebb említett dolog nem nagyon lehet probléma, pláne MBR alapon nem. Viszont az továbbra sem teljesen világos, hogy most megjelenik a lemezkezelőben a külső HDD, vagy sem, újra lehet particionálni, vagy sem, van meghajtóbetűjele, vagy sem, stb. :F Ha nincsen meghajtóbetűjele, akkor nem meglepő, ha nem jelenik a fájlkezelőben, lásd az előzőleg leírtakat. Ha az OS egyáltalán nem ismeri fel az 1 TB-os és a 4 TB-os HDD-t sem a külső házban, akkor viszont ott felmerülhet az egyéb probléma lehetősége is. Vagyis pl. csatlakozási probléma USB-n, USB-kábel / külső ház / HDD-k / adott hardver- és szoftverkörnyezet (gép + rajta futó OS) hibája.

[ Szerkesztve ]

(#5244) zolka95 válasza King Unique (#5243) üzenetére


zolka95
őstag

A lemezkezelő és a diskpart akkor látta a vinyót ha visszaraktam a PC-be.
PC-be rakosgattam vissza mindig és csak úgy tudtam formázni. A rack-be téve semmivel sem látja.

Illetve a két led közül csak az egyik világít, a kék ON/OFF. A piros status-nak nevezett ledet még nem láttam világítani.

[ Szerkesztve ]

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

(#5245) King Unique válasza zolka95 (#5244) üzenetére


King Unique
titán

Ha megfelelően lett a külső házba belerakva és csatlakoztatva a HDD, be van kapcsolva a külső ház a rajta lévő tápkapcsolóval, csatlakoztatva van a tápadaptere a hálózathoz és az USB-kábel az asztali PC USB-portjához, akkor normál esetben nyilván működnie kellene. Ha esetedben egyáltalán nem, akkor lásd az előző válasz végén leírt lehetséges okokat. Amik közül a HDD-k hibája kapásból kihúzható, ha az asztali PC-be téve, SATA-n megfelelően működnek. Viszont az továbbra sem ismert, hogy a külső házba téve egyáltalán felpörögnek-e, másik kábellel ki lett-e próbálva az eszköz, a Windows eszközkezelőjében megjelenik-e valamilyen formában, ha igen, akkor nincs-e hibakód, stb.

Aztán ha annyira nem megy és sehol semmi, akkor meg marad a garanciális csere, vagy elállásnál akár egy másik külső ház megvétele. De ez akkor indokolt, ha maga a külső ház a hiba forrása, abból sikerült esetleg kifogni egy gyári hibás példányt, mert ellenkező esetben nyilván más a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#5246) zolka95 válasza King Unique (#5245) üzenetére


zolka95
őstag

Kábelek megfelelően vannak bedugva. USB több portban kipróbálva a PC-n. Másik kábellel nincs lehetőségem próbálkozni. Más eszközbe bedugva sem.

A vinyó pörög, ha ráteszem a kezem enyhén érezhető.

Eszközkezelő nem mutat semmit. [link]
Sőt, ha ki-be dugom a racket nem is villan az eszköszkezelő ablaka, minden más USB-s eszközömnél igen. (gondolom frissít).
Ha rádugom egyáltalán nem történik semmi.
Itt lehet a bökkenő?

Mivel sehogy sem sikerül látnia a PC-nek tehetek még valamit ezen kívül?? Vagy vigyem vissza a boltba?

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

(#5247) King Unique válasza zolka95 (#5246) üzenetére


King Unique
titán

Másik USB-kábellel azért jó lenne kipróbálni, hátha csak az a gond. Meg lehetőség szerint másik gépen is, vagy ha az nem opció, akkor legalább másik operációs rendszerrel, ami lehet akár pl. egy pendrive-ról bootolt Live Linux is, amit telepíteni sem kell. Az utóbbival az asztali PC-re telepített Windows esetleges hibáját lehetne kizárni, mármint akkor, ha a Linux sem ismeri fel az eszközt.

Ha nem sikerül otthon működésre bírni és a külső házon kívül az egyéb lehetséges hibaokok ki lettek zárva, akkor igen, ez esetben értelemszerűen célszerű visszavinni a boltba.

(#5248) zolka95 válasza King Unique (#5247) üzenetére


zolka95
őstag

Live Minttel is kipróbáltam. fdisk -l nem listázza ki, Gparted sem, ahogy a Gparted live-al sem sikerült.

Legelőször Raspberry Pi-n próbáltam ki LibreELEC OS-en és hát az sem látta.

3 különböző OS és Gparted Live után 100%-ra biztosra vehető, hogy nem szoftveres hiba van a háttérben? Vagy van még lehetőségem valamivel próbálkozni?

Ha nincs akkor már csak a kábelek maradtak, amiket nem bírok leellenőrizni, sajnos.
Az USB kábelre gyanakszom. Windows eszközkezelő ablaka meg se villant, miközben minden más USB-s eszköz ki-be dugásánál igen.

Vagy a tápkábel, bár a vinyó enyhén rezeg (pörög) ha ráteszem a kezem.

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

(#5249) King Unique válasza zolka95 (#5248) üzenetére


King Unique
titán

Ez esetben az OS hibája akkor nyilván kizárható, mármint ha a Windows és a Linuxok egyaránt nem tudnak vele mit kezdeni, sőt csatlakoztatás után egyáltalán nem is érzékelik a külső meghajtót. Próbálkozni egy másik USB-kábellel lehetne még, hogy a gyári kábel esetleges hibáját is ki lehessen zárni. Ha nincsen kéznél ugyanolyan típusú USB 3.0-s, akkor használható akár egy olyan USB 2.0-s Type-A - Type-B kábel is a próbához, ami pl. a nyomtatóknál szokott lenni. A tápegység meg csak nem ment tönkre, mert akkor jó eséllyel be sem kapcsolna a külső ház és a HDD sem pörögne fel benne. De ha esetleg van másik megfelelő kéznél, akkor akár azzal is ki lehetne próbálni.

Ha nem az OS, nem a gép, nem a HDD-k, nem a kábel, nem a tápadapter a hiba forrása, akkor meg jobb híján marad maga a külső ház. Ez esetben pedig értelemszerűen pláne indokolt lehet a garanciális csere stb., mint már említve volt.

[ Szerkesztve ]

(#5250) zolka95 válasza King Unique (#5249) üzenetére


zolka95
őstag

2.0-ás type B kábelem van, nem is gondoltam volna, hogy kompatibilis a 3.0-ás aljzattal. De sajnos azzal sem észleli semmi sem (diskpart, lemezkezelő, eszközkezelő, sem a live gparted).

Akkor vihetem vissza a boltba.

[ Szerkesztve ]

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.