Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5801) Tarokk79


Tarokk79
aktív tag

Sziasztok,

Vettem egy LCPOWER LC-35U3-Hydra-t és egy WD40PURZ-t. Annyi problémámvan, hogy kiesés után (pl áramszünet) nem indul el automatikusan. Ezzel lehet tenni valamit?

Előre is kösz!

[ Szerkesztve ]

(#5802) King Unique válasza Tarokk79 (#5801) üzenetére


King Unique
titán

Itt először azt kellene tisztázni, hogy ez a "nem indul el automatikusan" esetedben pontosan mit is jelent. Azaz egyrészt nem derült ki, hogy az említett probléma csak a nemrég a társtopikban említett RPi 4 esetében értendő, vagy pl. PC-nél is. Másrészt az sem, hogy maga a külső ház bekapcsol-e a rajta lévő tápkapcsoló megnyomásával, állapotjelző LED világít-e rajta, a benne lévő HDD felpörög-e, az OS felismeri-e csatlakoztatás után a külső merevlemezt, ha nem akkor a külső ház áramtalanítása majd újbóli bekapcsolása + a gazda hardver és az azon futó OS ki- és bekapcsolása után mi a helyzet, ha van lehetőség kipróbálni akkor másik HDD-vel kipróbálva USB-n mi a helyzet + a WD-t asztali PC-be téve SATA-n, aztán ha van kéznél akkor szükség esetén másik megfelelő tápegységgel kipróbálva a külső házat mi a helyzet, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5803) Tarokk79 válasza King Unique (#5802) üzenetére


Tarokk79
aktív tag

Köszi, nem is gondoltam ezekre. Amikor elindul, akkor mintha a HDD nem pörögne fel, csak akkor, amikor megnyomom a bekapcsoló gombot. A LED olyan gyenge, hogy nem látom :). Az fdisk, csak akkor ismeri fel, ha már megnyomtam a gombot.
A laptopomnál is ez volt.
Most nincs kéznél másik HDD, sem másik táp.

(#5804) King Unique válasza Tarokk79 (#5803) üzenetére


King Unique
titán

"csak akkor, amikor megnyomom a bekapcsoló gombot"

Ez esetben nem világos, hogy mégis mi a probléma, amikor egy ilyen 3,5"-os külső házat alapesetben először értelemszerűen be kell kapcsolni a rajta lévő be/ki kapcsolóval (nem véletlenül az a neve), majd csak utána lesz használható. Legalábbis amelyiken van külön fizikai tápkapcsoló, ami teljesen áramtalanítja az eszközt, az általában eleve így működik. Az egyes 3,5"-os gyárilag készre szerelt és fizikai tápkapcsoló nélküli külső merevlemezeknél, valamint a 2,5"-os típusoknál van az, hogy az USB-kábel csatlakoztatása után automatikusan elindulnak és működnek. A tápkapcsolóval ellátott külső házaknál meg max. akkor lehet ilyen működés, ha végig be vannak kapcsolva, azaz áram alatt vannak. De ez, illetve a be/ki kapcsoló pontos működése is lehet az adott külső háztól függő, ami ha a szokástól eltér - pl. az OS-ben a szoftveres leválasztás és az USB-kábel kihúzása utáni közvetlen újracsatlakoztatáskor újra meg kell nyomni a gombot - , akkor az még nem feltétlen hiba, hanem az adott külső házra jellemző sajátosság.
Szóval ha csak ennyi a probléma, akkor igazából nincs semmi gond és nincs miről beszélni. :N

[ Szerkesztve ]

(#5805) Tarokk79 válasza King Unique (#5804) üzenetére


Tarokk79
aktív tag

Távoli szervert építettem RPI-vel a szüleimnél. Eddig egy WD Elements és egy 2,5"-os Maxtor HDD volt rákapcsolva, csak a Maxtorral történt valami. A helyére vettem ezt a párost. Eddig minden bekapcsolt magától...
Ez viszont nem :(.

(#5806) Tarokk79 válasza King Unique (#5804) üzenetére


Tarokk79
aktív tag

Van olyan olcsóbb ház, ami megfelelő lehet nekem? Vagyis USB 3-on csatlakozik, 3,5"-os HDD megy bele és nincs bekapcsológombja :D.

(#5807) King Unique válasza Tarokk79 (#5806) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt az előző válaszban már le lett írva a lényeg erre, illetve a működésre vonatkozóan. Másrészt volt szó egy másik fórumtag esete kapcsán ebben és egy társtopikban is arról, hogy a külön vásárolt 3,5"-os külső házakon általában lenni szokott fizikai tápkapcsoló, illetve be/ki kapcsoló, az egyes gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemezek azok, amiken nem szokott lenni.

(#5808) Tarokk79 válasza King Unique (#5807) üzenetére


Tarokk79
aktív tag

Azért kérdeztem hátha talált már valaki, de ezek szerint ezzel most pórul jártam. Vagyis kidobtam 40 ezer forintot :(.

(#5809) bviktor93


bviktor93
tag

Sziasztok!

3,5" 2 TB-os WD Red-nek keresnék külső dokklót, RPi mellé.
5-10k között gondoltam, elég 1 lemezes verzió is, első körben ezt néztem ki: [link]
Mit javasoltok?

Előre is köszi.

(#5810) King Unique válasza bviktor93 (#5809) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban azokkal a HDD/SSD dokkolókkal van konkrét tapasztalat, amik nemrég pl. ennél az esetnél lettek linkelve, + amik a topik téma összefoglalójának beszámolói, tesztjei között szerepelnek. A most linkelt egylemezes ORICO dokkolót viszont eddig nem nagyon említette itt senki, vagyis azzal értelemszerűen nincsen konkrét tapasztalat és ilyen alapon max. elvileg megfelelhet az is a célra alapon lehet csak ajánlani.

(#5811) bviktor93 válasza King Unique (#5810) üzenetére


bviktor93
tag

Köszi.
Szerintem akkor én is az AXAGON-t fogom választani, nem sokkal drágább mint amit én néztem ki.

(#5812) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Sziasztok

Ma vettem át egy 3,5-es Seagate Skyhawk 4TB merevlemezt és nem feltétlen szeretném gépbe építeni az esetleges hangoskodás miatt (gépben csak ssd ket használok).
Tudnátok nekem ajánlani aránylag olcsó és megbízható külső házat neki ,hogy usb 3 -an keresztül használhassam kényelmesen és ami hosszútávon nem teszi tönkre?

Köszönöm előre is ,
:R

(#5813) King Unique válasza TechN7ne (#5812) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik esetnél leírtakat, az ott linkelt korábbi hozzászólásokat, külső házakat. Ahol az általad a másik topikban linkelt külső ház is lényegében elvileg megfelelhet a célra, de mivel nincsen azzal itt konkrét tapasztalat, ezért nem szerepel az itteni téma összefoglalóban. Ellenben az ott említett Sharkoon külső ház igen, az (is) vehető. Ha olcsóbb kell, akkor mostanában többen vettek itt USB 3.0-s AXAGON külső házat, bár nem olyan régen említette egy fórumtag, hogy nála nagyon melegedett a benne lévő HDD.

(#5814) TechN7ne válasza King Unique (#5813) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Nagyon szépen köszönöm a bő információt ,ezek közül Sharkoon Swift Case PRO a legszimpatikusabb ,berendelek belőle egyet.

:R

(#5815) Ereshkigal


Ereshkigal
őstag

AXAGON ADSA-ST vásárlását tervezem. Ki lehet kapcsolni az altatást ennél a modellnél? Ha nem, mi ajánlott helyette, ami ezt tudja?

(#5816) King Unique válasza Ereshkigal (#5815) üzenetére


King Unique
titán

Ha gyárilag, azaz firmware szinten támogatja a dokkoló a készenléti (alvó) módot, akkor azt véglegesen kikapcsolni is értelemszerűen csak firmware szinten lehet, lásd az itteni téma összefoglaló ide vonatkozó fejezetét. Viszont csak emiatt nem feltétlen szükséges piszkálni a firmware-t - ami amúgy is csak saját felelősségre javasolt - és csak emiatt elvetni az említett dokkolót, ha pl. PC-n, Windowson a HDS program lemezek leállásának akadályozása funkciójával is tiltható az alvó mód és ezzel a HDD-k leállása. De megoldható akár ún. favágó módszerrel is a tiltás, illetve a folyamatos olvasás / írás, lásd pl. torrentezés a dokkolóban lévő HDD-kre, hosszú műsoridejű film / zene lejátszása a dokkolóban lévő HDD-kről, stb. + Arról is volt szó itt, hogy a készenléti mód működéséhez X perc (AXAGON ADSA-ST esetében 10 perc) teljesen inaktív állapot kell, ellenben ha az nincsen meg és közben az OS, vagy egy program hozzáférést intéz az eszközhöz, akkor nem fog készenléti módba váltani. Sőt, pl. a HDS és az előbb említett egyéb megoldások lényege is pont ez, vagyis szinte folyamatosan (HDS tiltási funkciója 2-3 másodpercenként) hozzáférést intéznek a megadott lemezekhez és ezért azok, illetve maga az USB-s tárolóeszköz (dokkoló) emiatt nem tud készenléti módba váltani, mert nincsen meg a kellő idejű (pl. 10 perc) teljesen inaktív állapot.

[ Szerkesztve ]

(#5817) Ereshkigal válasza King Unique (#5816) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Köszi a kimerítő választ. Sok éve használom a HDS-t, de ez a funkció eddig kimaradt, őrület. Viszont most teszteltem, és nekem nem tetszik, hogy 3 másodpercenként rángatja a fejeket, marad szerintem a favágó módszer. Csinálok egy bat fájlt, amiben kb. ennyi lesz: copy /b alma.txt +,, (időbélyeget módosít). Mondjuk 9 percenként meghívom a dokkolt merevlemezekre.

(#5818) sopruk


sopruk
aktív tag

Sziasztok!

Másik topicból jöttem át ide, nem offolok ott tovább. Előzmény

Vettem egy Sharkoon Swift Case Pro külső házat, ami úgy néz ki hogy hibás.
Belerakva a vadi új WD20PURZ 2TB-os merevlemezt, első alkalommal még felpörgött, de az eszköz telepítése során hibajelzést adott. Újbóli bekapcsoláskor már nem pörög fel benne a HDD.
A merevlemezt átraktam egy Captiva házba, szépen működik, látja a gép is.

A kérdésem az lenne, hogy ebben a házban formázhatom-e a lemezt, rendben fog e működni majd, ha visszarakom a kicserélt Sharkoon házba?
Azért kérdezem, mert itt olvastam, hogy valakinek gondja volt ilyennel, nem látta az adatokat: #5745 belinho

Előre is nagyon köszönöm!

(#5820) King Unique válasza sopruk (#5818) üzenetére


King Unique
titán

Annál a korábbi esetnél az volt a gond, hogy eltérő logikai szektorméretet (4Kn vs. 512e) használt USB-n a 2 külső ház, azért nem lehetett normál módon hozzáférni a másikban a HDD tartalmához, a már meglévő partícióhoz. Amiből következik az is, hogy ha megegyezik a szektorméret (pl. 512e) esetedben a Captiva és az új Sharkoon külső házaknál, akkor nyilván nem lesz ilyen gond. Ha eltérő, akkor viszont értelemszerűen lehet. Bár az utóbbinál sem feltétlen minden esetben, mivel főleg 2 TB feletti tárolókapacitású és GPT séma szerint inicializált merevlemezeknél szokott ez probléma lenni, ellenben ≤ 2 TB és MBR felállásnál már nem feltétlen (példa).
+ Az előbbihez kapcsolódóan itt egyébként nem szimpla formázásról van szó, nem az a lényeg, hanem az inicializálás MBR / GPT séma szerint, majd utána a particionálás.

[ Szerkesztve ]

(#5821) bennjoe


bennjoe
csendes tag

Sziasztok, összeraktam egy frissen vásárolt Sharkoon Swift Case Pro-t 2TB merevlemezzel. A következő aggodalmaim vannak:

1. Nagyon nehezen cuppant rá a csatlakozóra, komolyan egy fél órát szenvedtem vele. Eközben össze-vissza karcolta egymást a ház meg a lemez. A rácsúsztatáskor mintha meg lett volna akadva és egy fél milliméterrel odébb lett volna a nyílás mint a csatlakozó. Picit nyomogattam a befelé álló lemezeket a megfelelő oldalon és a jó oldalra szorítva a lemezt csúsztattam végül be... Nem hinném hogy ez normális... :F

2. Az én példányom mintha fejjel lefelé lenne összerakva... Mármint a kicsúsztatható belső kazettának az eleje meg a háta egymáshoz képest fejjel lefelé van. Ha az eleje úgy áll, hogy fölül a ledek és alul a Sharkoon felirat jó irányítással, akkor hátul a tápcsatlakozó van alul és az adatkábel fölül. A képek szerint ennek nem így kéne lennie... :((

3. Egyik led sem világít... :(((

Mindeközben maga az írás-olvasás működik. Hagyjam a fenébe ha egyébként jó vagy esélyes hogy valami selejtet kaptam?

(Még évekkel ezelőtt volt tapasztalatom egy Sharkoon Rapid-Case-szel, azzal semmilyen problémám nem volt, ergonomikusabbnak tűnik és elegánsabban is néz ki.)

(#5822) TechN7ne válasza bennjoe (#5821) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Szia

ITT írtam róla:

Swift Case HDD ház belsejéből picit hiányolom a gumi tappancsokat ami elnyelné az esetleges hangokat ,beépítésnél elsőre nem ment be a foglalatba a hdd mert hangyányit arrébb voltak a csatlakozók ,ezért teljesen szét kellett szednem (összes csavart kicsavarni ,nyákot is) és úgy illesztettem rá ,aztán visszaépítettem ahogyan kell ,így már minden rendben.

Led világítások nálam működnek ,azokkal nem volt gondom.

(#5823) bennjoe válasza TechN7ne (#5822) üzenetére


bennjoe
csendes tag

Köszi, nem is kellett volna sokat visszaolvasni :) Akkor ez úgy látszik gyakori.Remélem nem lesz egyéb baja, főleg a lemeznek... Mindenesetre a magam részéről ezek után a swift case-t nem ajánlom. (A Rapid-case-t annál inkább.)

(#5824) King Unique válasza bennjoe (#5821) üzenetére


King Unique
titán

Ennek a külső háznak normál esetben olyan a belső kialakítása, mint ami egy korábbi hozzászólásban megosztott képeknél van, ahol a HDD beszerelése normál esetben megoldható különösebb trükközés nélkül - lásd pl. ezt és ezt a beszámolót - , valamint az állapotjelző LED-ek is működnek, stb. Ha esetedben nem, meg még a LED-ek sem működnek stb., akkor lehet egy gyári hibás példányt fogtál ki, ahol ilyenkor adja magát a garanciális csere lehetősége, + hazai webáruházból történt online rendelésnél 14 napig az elállás joga, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#5825) TechN7ne válasza King Unique (#5824) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Nem pontos összeszerelési szabvány minden példánynál ,ahogyan fentebb is írtam én és a jelzett új felhasználó is ,nekem darabokra kellet szednem ,picit hajlítgatni a fémet itt-ott és csak úgy tudtam a hdd-t nyákkal együtt visszacsavarozni a helyére. :)

Vásárlási visszajelzések alapján a nem működő led világítás sem egyedi eset ,jól emlékszem vagy az ipon ,vagy az árukeresőn lelhető a panasz.
Fontos még megjegyezni ,hogy nem egy halk cucc ,még a halk merevlemezek is hangosabbak lesznek benne olvasás-írás közben.

[ Szerkesztve ]

(#5826) King Unique válasza TechN7ne (#5825) üzenetére


King Unique
titán

Ez a nem pontos összeszerelési szabvány minden példánynál inkább HDD függő is lehet, lásd más esetét egy Chieftec külső ház + WD Purple HDD kombónál, ahol a HDD-n lévő furatok helye és mélysége nem feltétlen passzolt teljesen és ezért volt az összeszerelésnél némi kellemetlenség. ;)

Az egyáltalán nem működő LED meg nyilván gyártási hiba és értelemszerűen max. a gyári hibás példányokat érintheti, de normál esetben nyilván nem ez a jellemző és akik ebben a topikban vettek ilyen Sharkoon külső házat, ők sem arról számoltak be mind, hogy egyáltalán nem működik.

[ Szerkesztve ]

(#5827) trialboj


trialboj
őstag

Sziasztok.

Az összefoglalóban szereplő listából vettem egy swiftcase pro dockot, ami nagyon sok várakozás után végre megjött, elkezdtem volna menteni a cuccokat, de szinte alig megy.

Igaz hogy viszonylag régi hardokra másolnék, de rettentő instabil az egész. 2 fájlt másoltam rá, azt is percekig macerálta, most le akarnám választani, de task managerben azt mutatja hogy 100%on dolgozik.

Selejtes példányt kaptam? Kell hozzá valami driver? Még próbálok egy olyan HDD-t amit pár napja direktbe kötve rendes sebességgel használtam, ha azt sem olvassa rendesen akkor valami seljet szemetet kaptam?
Lehetséges hogy a hdd-k miatt nem jó a sebesség, de ha ettől eltekintünk sem tökéletes, nem értem miért kapott különösen ajánlott plecsnit.
Nagyon macerás HDD-t cserélni, egyáltalán nem jól átgondolt. Ha becsúszik a helyére és ki akarom venni, nincs kitalálva hogy húzzam ki, feszegetni kell, és ilyenkor hozzá csapódik a hdd háta a fémkerethez ami nem jó dolog.
Eddig csalódás ez az egész hdd rack dolog, a harmad ennyibe kerülő adata 2.5"es rack, ennél sokkal okosabb konstrukciónak tűnik, ráadásul nem kell hozzá táp.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#5830) sopruk válasza trialboj (#5827) üzenetére


sopruk
aktív tag

Én két hete küldtem vissza egy ilyen házat. Első bekapcsoláskor még felpörgött benne a HDD, de a telepítést már nem tudta befejezni, utána már meg se nyekkent, csak világított az egyik led rajta...
Meg is kell keresnem a boltot, mert még nem küldték vissza a pénzt...

"Ha becsúszik a helyére és ki akarom venni, nincs kitalálva hogy húzzam ki, feszegetni kell, és ilyenkor hozzá csapódik a hdd háta a fémkerethez ami nem jó dolog."
Ez nekem sem tetszett. Nem örültem neki amikor kiszedegettem belőle többször is próbálgatva, hogy mi a baj. :(((
Vastagon összehajtogatott pzs-t raktam a ház fala és a wincsi közé végül, így az csillapította az ütődést, amikor két oldalt hátrafelé húzva nagy erővel kipattant a helyéről...

(#5831) King Unique válasza trialboj (#5827) üzenetére


King Unique
titán

Nem, nem kell hozzá semmilyen spéci driver manuális letöltése és telepítése, mivel egy ilyen USB-s tárolóeszköz eleve PnP (Plug and Play), azaz csatlakoztatod és működik, max. a legelső alkalommal megtörténik Windowson az eszközbeállítás.
Ha esetedben nem működik megfelelően a külső ház, akadozik a benne lévő HDD-re a másolás, akkor ilyenkor kapásból kérdés, hogy egyrészt USB-n a fizikai csatlakozás rendben van, azaz a port és a kábel, illetve másik USB-porton (asztali PC-nél lehetőleg hátlapon lévő) és másik USB-kábellel kipróbálva mi a helyzet. Másrészt hogy milyen a HDD állapota (HDS), valamint hogy CMR/SMR eljárást használ-e, ahol az utóbbinál nem újdonság írás esetén a belassulás. Továbbá az is kérdés, hogy másik hardver- és szoftverkörnyezetben, azaz másik PC-n és Windowson / egyéb OS-en kipróbálva is jelentkezik-e a probléma. Ha az utóbbira nincsen lehetőség, akkor a másik OS lehet akár egy pendrive-ról bootolt Linux Live rendszer is.
Ha a felsoroltakat kipróbálva is fennáll az említett probléma, akkor igen, előfordulhat hogy egy gyárilag selejtes terméket sikerült kifogni és ez esetben értelemszerűen adja magát a garanciális csere lehetősége, valamint belföldi online rendelésnél 14 napig az elállás joga is a vásárlástól.

(#5832) fede94


fede94
tag

Sziasztok, Tv-hez szeretnék csatlakoztani egy 3,5" HDD-t, műsorok felvételére. Létezik olyan külső ház/dokkoló ami nem hálózatról kapja az áramot, hanem a Tv usb jéről? Én nem találtam neten.
2,5" collban van azt tudom, de jó lenne a meglévő 3,5 HDD-t erre a célra felhasználni.

(#5833) King Unique válasza fede94 (#5832) üzenetére


King Unique
titán

Nem, 3,5"-os HDD-khez jelenleg nem létezik olyan külső ház és dokkoló, ami csak USB-s tápellátással üzemelne. Bár a Seagate kínálatában volt korábban Innov8 néven csak USB-s tápellátású 3,5"-os külső HDD, de az is egyrészt USB 3.1 Gen 2 Type-C portról működött külső tápegység nélkül, másrészt az eleve egy speciális megoldás volt, ami aztán végül széles körben nem terjedt el. A tévéken meg ugye jellemzően csak USB 2.0 portok szoktak lenni, meg abból sem feltétlen mindig a 2,5"-os külső merevlemezek stabil tápellátásához javasolt "HDD 5V 1A" jelölésű portok, vagyis egy tévén még az utóbbi sem feltétlen működne.
Ha a meglévő 3,5"-os HDD-t akarod a tévéhez csatlakoztatni USB-n és úgy használni, akkor jelenleg mindenképpen külső tápegységgel rendelkező külső házra vagy dokkolóra lesz szükség, csak USB-s tápellátással a 2,5"-os külső merevlemezek működnek.

(#5834) fede94 válasza King Unique (#5833) üzenetére


fede94
tag

köszönöm, akkor nézek valami egyszerűbb 2,5"-ost, elég lesz 200-300 Gb.

(#5835) aujjobba


aujjobba
addikt

Lama kerdes jon, de nem talalom sajnos a valaszt.
Szoval ha veszek egy tobblemezes rack-et, beleteszem mondjuk a mostani ket kulonbozo HDD-met (2TB WD es 3TB Toschiba), majd radugom az USB portra, mi fog tortenni?
A ket lemezt kulon meghajtoknak latja majd a gep (ubuntu server), vagy valahogyan egykent kezeli?

(#5836) King Unique válasza aujjobba (#5835) üzenetére


King Unique
titán

Attól függ, hogy pontosan milyen többlemezes külső házról van szó és az milyen JBOD és/vagy RAID módokat támogat, többféle mód támogatása esetén éppen mi van beállítva, stb.
Ha pl. csak JBOD Single módot támogat a külső ház, akkor minden egyes HDD eleve külön-külön meghajtóként jelenik meg az operációs rendszerben (példa). Ha támogat pl. RAID 0, RAID 1, valamint JBOD Spanning és JBOD Single módokat is, akkor pedig értelemszerűen az adott mód használatától (és annál akár gyártóspecifikus működéstől) függ, hogy 1 meghajtóvá összefűzve, vagy külön-külön meghajtóként jelennek meg a HDD-k az operációs rendszerben (példa).

[ Szerkesztve ]

(#5837) aujjobba válasza King Unique (#5836) üzenetére


aujjobba
addikt

Köszi!
Van különbség bármiben aközött, ha JBOD Single cuccban levő HDD-ket én vonok össze egybe mondjuk BTRF fájlrendszert használva (vagy LVM), vagy maga a rack kezeli egy kötetként őket?
Jól tudom, hogy RAID esetén azonos kapacitású lemezeket kell használnom?

[ Szerkesztve ]

(#5838) King Unique válasza aujjobba (#5837) üzenetére


King Unique
titán

Erről, illetve hasonlóról pont nem olyan régen volt szó a társtopikban Windows alapon. Vagyis egyrészt ha célirányosan kell pl. RAID 0,1 támogatás, akkor alapesetben értelemszerűen olyan többlemezes külső házat javasolt venni, nem JBOD Single típust. Másrészt a RAID illetve OS specifikus szoftveres RAID lehetőségek, valamint ezek USB-s külső meghajtón történő megvalósíthatósága felől értelemszerűen inkább azon téma topikjában (RAID vagy az adott Linux) kellene érdeklődni.

(#5839) aujjobba válasza King Unique (#5838) üzenetére


aujjobba
addikt

Nem kell a RAID, csak igyekszem megérteni hogyan működnek ezek és hogyan optimális használni.
Ezek alapján egy egyszerűbb jbod single elég lenne nekem, Linux alatt a külön meghajtókat könnyen össze tudom fűzni egy kötetnek ha BTRFS-re formázom őket, ott még metadata redundancia is működik a lemezek között.
Az se biztos hogy szükségem lesz külső rack-re.
Most épp nincs több alaplapi sata3 portom, de lehet célszerűbb lenne inkább valamelyik HDD-t nagyobbra cserélni, mintsem rack-et venni és tovább halmozni a lemezeket.

Köszi az infokat!

(#5840) Victorio


Victorio
aktív tag

Asus RT68U routerre van dugva RaidSonic IcyBox IB-377-C31 külső házban egy Seagate IronWolf (ST12000VN008) 12TB-os HDD.

A HDD-t egy PC-ben formáztam: GPT rendszeren egyetlen teljes méretű NTFS partíció 32K blokkmérettel. Utána ment a boxba.

Minden frankón megy, elérhető a teljes kapacitás, tétlenség esetén leállítja a lemezt, tartós használatnál is csak langymeleg a cucc.

A routeren beállított média szerver ezt használja tárolónak, valamint egy FTP szervernek is.

Maga a box fém házas, műanyag elő és hátlappal meg egy kis műanyag tartóval amibe állítva lehet tenni. Egy kb 30 cm-es Type C - Type C kábel is járt hozzá.
Az áramellátása külső tápos, a boxon viszont van táp kapcsoló.
Szerelni egyszerű volt. A lemezt 4 csavar tartja stabilan.
Én nem a tartójába tettem hanem ragasztottam rá 4 kis gumi tappancsot és fektetve használom. (A tappancs saját cucc, ezt nem adták hozzá.)

Összességében tetszik a ház, teszi amit elvártam tőle.

[ Szerkesztve ]

Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.

(#5841) King Unique válasza Victorio (#5840) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldaláról vett kép alapján az említett routeren csak Type-A portok vannak, vagyis gondolom egy külön vásárolt Type-A - Type-C kábellel / adapterrel lett megoldva a külső ház csatlakoztatása, meg ha gyárilag csak Type-C - Type-C kábelt mellékeltek az utóbbihoz, ahol a 30 cm meglehetősen rövid, olyan hosszúságút 2,5"-os külső házakhoz szoktak inkább.

Ha a PC-ben SATA-s csatlakozásnál a GPT séma szerint inicializált 12 TB-os HDD utána USB-n a külső házban is használható volt, akkor a külső ház 512e szektorméretet használ, nem 4Kn - lásd egy másik esetnél - megoldást, amely előbbi még a jobbik eset.

A részben fémházas kivitel és a HDD csavaros rögzítési lehetősége előnyös, ha a készenléti (alvó) mód valamint az OS-ben a szoftveres leválasztás (pl. Windows) utáni leállítás is működik, akkor az + pont. Ha gyárilag nem mellékeltek gumitalpakat, az nem feltétlen olyan vészes, mert ugye olyat külön is lehet venni, vagy akár fabrikálni házilag.

A külső ház ára ugyan a megszokottnál kicsit magasabb, de ahhoz képest még nem feltétlen olyan vészes, hogy ez ugye már USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) Type-C típusú, ahol nyilván ez is tesz rá némi felárat. Bár amit manapság egy 3,5"-os, 7200 RPM-es Seagate IronWolf SATA3 HDD tud (példa), ahhoz pont felesleges az USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) és elég bőven az USB 3.0 (5 Gb/s) is, meg az előbbi szabvány maximuma SSD-vel használható ki (példa), de mindegy.

Apropó 7200 RPM, ha ilyen HDD-vel tényleg csak langyos a külső ház és intenzívebb használatnál sem melegedik benne túlságosan (pl. 45 és főleg 50 °C fölé), akkor úgy néz ki ez is rendben van.

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5842) trialboj válasza trialboj (#5827) üzenetére


trialboj
őstag

Megint én vagyok, megutaztattam a [Sharkoon swiftcase] dockot, itthon is kipróbáltam, először csak fél sebességgel ment, eldöntöttem hogy visszaküldöm, aztán mielőtt becsomagoltam volna kipróbáltam, és helyre jött, visszavittem az irodába, most már ott is megy, 2-3 TB-ot már át is másoltam vele.
A speedtest is teljesen megegyezik azzal az értékkel amit direktbe kötött HDD-val kaptam, szóval minden király.

Egyedül az nagyon de nagyon buta és zavaró megoldás, hogy nem lehet szépen kivenni a becsatlakoztatott hdd-t, szivacsot kell rakni a két fém közé hogy ne csattanjon össze.

Nem tudom milyen más BUDGET opció van, de én senkinek sem ajánlom aki 1nél több HDD-t akar használni, mert biztos vagyok benne hogy nagyon nem tesz jót ezeknek az öreg merevlemezeknek ha ilyen módok kell ki-be csatlakoztatni.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#5843) MaciG


MaciG
addikt

üdv!

Ez vajonehhez a 3.5" ös hdd-hez?

Ha nem, akkor mi lenne jó? (valami low budged megoldás érdekel ha van, a hdd már megvan )

[ Szerkesztve ]

BANZAII

(#5844) King Unique válasza MaciG (#5843) üzenetére


King Unique
titán

Egy 3,5"-os HDD-hez értelemszerűen olyan SATA-USB adapter kell, amihez mellékelnek külső tápegységet (példa). Az általad linkelt adapter viszont nem ilyennek tűnik, sőt említi is a webáruházban lévő leírás hogy 2,5"-os meghajtókhoz való, vagyis csak USB-s tápellátással értelemszerűen nem fog működni a rácsatlakoztatott 3,5"-os HDD.
Egyéb lehetőségek az adapter mellett meg ugye a külső ház és a dokkoló, el kellene dönteni pontosan melyik típusú megoldás kell, a téma összefoglalóban vannak példák mindegyikre. Ha nagyon olcsó termék kell, akkor meg lehet érdeklődni, keresgélni eBay és társai online piactereken, lásd pl. eBay-es kütyük kis pénzért topik.

[ Szerkesztve ]

(#5845) Imi1981


Imi1981
veterán

Sziasztok! Van egy ilyenem link amivel nagyon elégedett vagyok de egy dolog nem tetszik benne. Ha áramszünet van és utána vissza jön az áram kikapcsolva marad! Van olyan kettő hdd-s dokkoló ami ilyen esetben bekapcsol? A PC-m úgy van beallitva, hogy ilyenkor bekapcsol és a dokkoló kikapcsolva marad nem érem el a hdd-ket (sokszor távoli asztalal használom a gépet) .

(#5846) bear_


bear_
aktív tag

Sziasztok!

Olyan 3,5” házat keresek amibe:
- bele tudok rakni kerettel egy 2,5”-os winchestert.
- márkásabb, normális minôségû tápot adnak hozzá, mert 24/7-ben fog üzemelni.
- ventillátor nélküli
- lehetôleg tudja a legújabb USB szabványt, hogy késôbb se legyen gond a sebességgel
- ha fém az elôny

Létezik ilyen?

[ Szerkesztve ]

(#5848) King Unique válasza bear_ (#5846) üzenetére


King Unique
titán

Egy 3,5"-os HDD-khez való külső ház normál esetben értelemszerűen 3,5"-os HDD-vel használandó, nem 2,5"-ossal - bár jó esetben az is működhet benne - , az utóbbihoz ahhoz való külső házat javasolt használni, amivel a társtopik foglalkozik. Másik opció a kétlemezes HDD dokkoló (példa) és az IDE/SATA-USB adapter (példa), ha 3,5"-os és 2,5"-os HDD-k, illetve azok akár egyidejű használata is cél.
A "legújabb USB szabványt" alatt nem világos mire célzol, van USB 3.1 Gen 2, USB 3.2 Gen 2x2, stb. Ahol az egylemezes, HDD-alapú USB-s tárolóeszközök jellemzően még az USB 3.0 szabvány maximumát sem tudják kihasználni, már az USB 3.1 Gen 2 "kihajtásához" is M.2 PCIe NVMe alapú külső SSD kell (példa). Vagyis a külső SSD-khez képest eleve lassú külső HDD-knél pont nem sok értelme van a gyorsabb USB-szabványoknak, mivel eleve nem tudják kihasználni - kb. ennyit tud egy 3,5"-os, 5400 RPM-es külső HDD, a 2,5"-os meg ennyit - a szabvány adta adatátviteli sebességet.

De mindegy, ha annyira egy új USB-szabványnak megfelelő gyors külső ház kell, akkor ott van pl. az ICY BOX IB-377-C31, ami USB 3.1 Gen 2-es, részben fémházas és nemrég írtak ide beszámolót erről. Viszont ezen USB-C (Type-C) port van és a gyárilag mellékelt USB-kábel is olyan, az USB-A (Type-A) porthoz történő csatlakoztatáshoz külön vásárolt adapterre / kábelre lesz szükség.
Aztán dokkolóból is van USB 3.1 Gen 2-es, lásd pl. Evolveo Dion 2, ami szintén részben fémházas és készült róla blogbejegyzés.
Ha elég az USB 3.0-s, akkor külső házakat illetően lásd pl. az ebben, HDD dokkolókat illetően pedig az ebben a hozzászólásban említett, linkelt modelleket.

[ Szerkesztve ]

(#5849) bear_ válasza King Unique (#5848) üzenetére


bear_
aktív tag

Köszönöm az infót :R

(#5850) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Régi PATA vinyóról kellene adatot kimenteni, mit tudtok ajánlani? Van USB rack még ilyen vagy kártya vagy bármi?

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.