Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5401) csubuka válasza King Unique (#5399) üzenetére


csubuka
addikt

Így hogy 5k az ajánlott külső ház, ami a legolcsóbb élhető és 7k az ajánlott, élhető dokk, az Axagon ADSA-ST így a pénzügyi különbség tényleg elhanyagolható. Talán hordozásra lenne jobb a sima 3,5" ház nem, amiben egyértelműen legyőzi a dokkot. Meg kisebb helyet foglal tán...

(#5402) King Unique válasza csubuka (#5401) üzenetére


King Unique
titán

Hordozásra egy dokkolónál max. abban lehet jobb egy 3,5"-os külső ház, hogy az utóbbiban fixen rögzítve van a HDD, így eleve együtt hordozható a kettő. De amúgy meg egyik sem az igazi ilyen célra, mivel hordozásra és mobil használatra alapvetően a 2,5"-os külső házak, külső merevlemezek valók. Viszont ha 3,5"-os HDD-ket is akarsz használni, akkor az utóbbi nyilván nem opció.
Egyébként meg el kell dönteni, hogy pontosan mit akarsz, milyen feltételeknek feleljen meg az USB-s tárolóeszköz és attól függően választani. De ez a téma elvileg már túl lett itt tárgyalva - legalábbis eddig úgy tűnt - és esetedben végül a dokkoló jött ki győztesen.

[ Szerkesztve ]

(#5403) csubuka válasza King Unique (#5402) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm a segítséget! :R
Rendelem az említett dokkolót akkor, reméljük beválik.

(#5404) bull84ghia válasza King Unique (#5397) üzenetére


bull84ghia
őstag

Meg lett a megoldás, kicseréltem a táp adapter és megszűnt a hiba. :B

Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :

(#5405) tomp válasza King Unique (#5367) üzenetére


tomp
félisten

Még mindig nem került beszerzésre egyik dokkoló sem. Továbbra is csak nézegetem(0-24órás üzemre lesz azaz a legjobb legyen) de év elején már aktívan ráállok azaz beszerzésre kerül valami.
Az Axagonról olvastam, hogy némelyik HDD lötyög benne így ez kiesett nálam. Evolveo Dion 2 nagyon tetszik. Jelenleg kizárólag az Alza árulja de onnan még semmit nem vettem. Mennyire ajánlott hely?
Néztem még a Raidsonic ICY BOX IB-123CL-U3 dokkolót is de az elején lévő Reset gomb eléggé nem tetszik. Könnyen megnyomhatónak tűnik...
A 3. dokkoló pedig a Sharkoon QuickPort Duo USB3.0
Minőségben melyik lenne a legjobb a 3 közül? :)

(#5406) Sgt. Chris


Sgt. Chris
aktív tag

Üdv!

Nem konkrét típus után érdeklődök, inkább csak úgy... Azon gondolkodok, hogy egy külső HDD-t csatolnák az LG 55UK7550MLA típusú tévémhez.

A kérdésem az, hogy egy sima USB 3.1-es külső HDD-t vegyek (pl: [link] , vagy egy külső házat (pl.: [link] ), amibe beépítek egy 3,5"-os PC HDD-t...?

Vajon mindegyikkel együtt tud majd működni a TV? (4K+bluray filmek...) A ház+3,5" HDD olcsóbbnak tűnik, a sima külső HDD meg kompaktabbnak, üzembiztosabbnak....

ASUS ROG Strix B350-F, AMD Ryzen 5 1600, 2*8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, ASUS RX470 4GB STRIX, Samsung EVO 970 250GB+Adata SP920 128GB SSD, 1TB+2TB WD HDD, FSP Hyper 600W

(#5408) King Unique válasza Sgt. Chris (#5406) üzenetére


King Unique
titán

Amiket linkeltél, azok eleve USB 3.0-s modellek, az USB 3.1 Gen 1 és az USB 3.2 Gen 1x1 alapon csak a marketingbulshit. Meg ha a tévén csak USB 2.0 portok vannak, akkor pláne felesleges USB 3.0-nál gyorsabb interfésszel szerelt külső merevlemezt, külső házat venni. Ahogyan a 4K UHD filmek lejátszásához is, amiről az egyik társtopikban volt szó.

Azt meg lehetőleg fixen el kellene dönteni, hogy most 2,5"-os, vagy 3,5"-os külső HDD kell-e, ahogyan azt is, hogy gyárilag egybeépített, vagy külső házas megoldás. Ezen topik a 3,5"-os külső házakkal foglalkozik, a 2,5"-os változatoknak van külön topikja, ahogyan magának a külső merevlemezes témának is fő topikja, ami elsődlegesen a gyárilag egybeépített típusokkal és az általános kérdésekkel foglalkozik. Plusz a külső házas megoldáshoz kapcsolódóan a belső merevlemezeknek is van saját topikja. Egyébként ha csak 2 TB-os külső HDD kell, akkor olyat alapesetben 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni, valamint ha nem akarod bonyolítani, akkor megfelelhet a linkelt Seagate modell is a célra.

"Vajon mindegyikkel együtt tud majd működni a TV?"

A tévével történő használatnál lásd pl. az ebben a hozzászólásban leírtakat. A kérdésre a válasz elvileg = igen, de a gyakorlati tapasztalatok és a tényleges kompatibilitás felől elsődlegesen a készülék gyártójának topikjában, azaz az LG LCD és LED TV-k topikban javasolt érdeklődni. Ahogyan ott javasolt megérdeklődni azt is, hogy ha 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású külső HDD használata a cél, akkor kezel-e a tévé USB-n 2 TB+ külső HDD-ket és GPT partíciós séma szerinti lemezeket. Továbbá ha 2,5"-os külső HDD használata a cél, akkor vásárlás előtt megnézni, hogy van-e tévén "HDD 5V 1A" feliratú USB-port, vagy 2 db 0,5 A-es port Y-kábel használatához. Ha nincsen egyik sem, akkor a stabil tápellátás végett inkább 3,5"-os külső HDD-t javasolt venni és használni ilyen célra. Illetve 2 TB-os tárolókapacitás esetén abból is inkább a külső házas megoldást választani, mivel 3,5"-os 2 TB-os külső merevlemez gyárilag egybeépített kivitelben nem minden gyártó kínálatában van, sőt egyre többnél már 3-4 TB a minimum tárolókapacitás.

[ Szerkesztve ]

(#5409) King Unique válasza tomp (#5405) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban le van írva, hogy az AXAGON ár-érték aránya elég jó és ahhoz képest a tudása is. Az, hogy állítólag kissé lötyögtek benne egyes HDD-k az ott linkelt beszámoló alapján, az egyrészt nem feltétlen általánosítható mindre. Másrészt ha nem abnormális mértékű és a működést nem akadályozza, akkor nem feltétlen kell neki a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani. Aztán tudásra hasonló a RaidSonic (ICY BOX) is, viszont az drágább pár ezressel. Az árakra visszatérve, a Sharkoon meg eleve kissé túlárazott, annyiért már az USB 3.1 Gen 2-es és UNMAP (TRIM) képes Evolveo is beleférne, ami azért lehet nem teljesen mindegy.
A 3-4 közül úgy lehetne jól választani, hogy először tisztázni az igényeket (pl. klónozás, USB 3.0/3.1, UASP & UNMAP, fémház, alvó mód, stb.), valamint belőni az anyagi keretet. Ha ez megvan, akkor lehet szelektálni és kiválasztani az ezeknek leginkább megfelelőt.

(#5410) tomp


tomp
félisten

Igazából az elején az a hatalmas Clone gomb sem tetszik. :D
Kicsit bazári hatása van számomra.
Az Evolveo viszont tetszik is! Minőségi hatást kelt még a képek alapján is.
Anyagi keret valójában a Sharkoon ára. Az a max. De ha kevesebből megvan az csak jó. Igazából az Evolveo és a Sharkoon között agyalok. Utóbbi csak azért mert van Sharkoon Rapid Case házam és kb 8éve hiba nélkül teszi a dolgát.
USB 3.1 Gen 2 nem fontos mivel úgyis 2db 5400-as HDD fog benne lenni ahhoz pedig a 3.0 Gen1 is bőven elég. De ha már megkapom "ingyen" a 10Gbps-es USB-t az csak jó. TRIM a HDD-ből kiindulva nem kell. UASP és USB-C viszont jó ha van. Azaz eléggé az Evolveo felé billen a mérce. Fémház nyilván előny. Alvó mód nem kell. Vétel után úgyis kikapcsolom az alvó módot ha van benne. :D
Klónozási funkciót úgysem fogom használni. Nem tart semmiből se manuálisan átmásolni az adatot. Szóval így az Evolveo felé billen a mérleg de a Sharkoon mögött ott a protekció.

(#5411) tyuli76


tyuli76
tag

Sziasztok!
Bocs a buta kérdésért.
A külső olvasó tud írott hdd is olvasni,vagy csak ami meg van formázva?
:R

(#5412) UberMutant válasza tyuli76 (#5411) üzenetére


UberMutant
őstag

tud
amúgy mi az az írott hdd?

(#5413) draco31 válasza UberMutant (#5412) üzenetére


draco31
veterán

Gondolom olyan, amit kivesz egy PC-ből vagy laptopból, és vannak adatok rajta.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#5414) tyuli76 válasza draco31 (#5413) üzenetére


tyuli76
tag

Igen,mind a 2,laptop és PC HDD.Ha linux van rajta akkor is?

(#5415) draco31


draco31
veterán

Megérkezett az Orico házam, írtam róla pár sort, és kicsi teszt. Esetleg még valami bele, vagy elég ennyi?

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#5416) UberMutant válasza draco31 (#5413) üzenetére


UberMutant
őstag

akkor mi az a külső olvasó?

(#5417) tyuli76 válasza UberMutant (#5412) üzenetére


tyuli76
tag

[link]
ilyenem van,kell ehez valamilyen drivert telepíteni?

(#5418) King Unique válasza tyuli76 (#5411) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha arra célzol, hogy máshol inicializált és particionált, valamint meglévő adatokat tartalmazó HDD-t, akkor a válasz alapesetben nyilván igen. Kivétel max. az lehet, ami pl. ebben a hozzászólásban van részletezve, valamint ha esetleg valamilyen hardveres/szoftveres titkosítás van a HDD-n. Plusz még az, ha SATA-n netán dinamikus lemezként lett beállítva, mivel az USB-s csatlakozásnál nem érvényes (példa).

"Ha linux van rajta akkor is?"

Mármint min és hol, milyen operációs rendszerrel lesz használva a dokkoló?
Ha pl. a dokkolóba helyezett HDD-ken van Linux, amik Windowst futtató PC-hez lesznek csatlakoztatva, akkor alapesetben nem, mivel a Windows nem kezeli a linuxos fájlrendszereket. A lemezkezelőben ugyan meg fog jelenni a linuxos partíció, de meghajtóbetűjelet sem lehet hozzárendelni, csak a törlés és a súgó lesz aktív a menüben. Max. külső programmal, annak telepítése után lesz megoldható a kezelés, mint pl. az Ext2Fsd, Paragon Linux File Systems for Windows, TC-hez megfelelő fájlrendszer bővítmény, stb.

"[link]
ilyenem van,kell ehez valamilyen drivert telepíteni?"

Az OS itt sem ismert, de ha pl. Windows, akkor nem, max. szükség esetén az első csatlakoztatásnál majd a Windows automatikusan telepíti hozzá az eszközillesztőt. Külön driver viszont nem kell, meg egy ilyen USB-s tárolóeszköz alapesetben amúgy is PnP (Plug and Play).

[ Szerkesztve ]

(#5419) tyuli76 válasza King Unique (#5418) üzenetére


tyuli76
tag

Köszönöm szépen a válaszokat.
Tényleg nem volt egyértelmű amit leírtam,főleg azért,mert nem is értek hozzá.
Win10 van a laptopon a HDD amit olvasni szeretnék,azon linux,.Ez majd tanulmányozom,amikor lesz rá időm.
Már csak átalakítót kell találnom,mert van még plusz 3 régi HDD(ezen XP van) ami IDE-s és az egyiken vannak képek,azokat szeretném átmásolni.

(#5420) peu407


peu407
senior tag

Sziasztok. Mi a különbség a ICY BOX
IB-366-C31 és a ICY BOX IB-377-C31 között?

(#5421) King Unique válasza peu407 (#5420) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldalán világosan le vannak írva, szemléltetve vannak mind a két külső háznál a jellemzők, azok alapján látszik a különbség. Azaz a különbség pl. az IB-366-C31 esetében az, hogy az tool-free (EasySwap®), azaz szerszám- és szerelésmentes kivitelű (egyszerűbb, kényelmesebb a HDD be/ki helyezése), valamint annál a kép alapján nyomógombos tápkapcsoló van. Az IB-377-C31 viszont normál kivitelű, valamint annál a kép alapján billenőkapcsoló (előnyösebb) van. A hasonlóság meg az, hogy mindkettő USB 3.1 Gen 2-es, illetve Type-C fizikai interfésszel szerelt, támogatják az UASP-t, a HDD tárolókapacitása nincsen limitálva, stb.

Lehet akár ilyen külső házakat is venni, de egyrészt az előbbi 2 modellel itt a topikban nincsen konkrét tapasztalat. Másrészt ha HDD-vel lenne használva a külső ház, akkor ott adatátviteli sebesség szempontjából pont felesleges az USB 3.1 Gen 2 interfész, mivel rendszerint még az USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) szabvány sebességét sem tudja kihasználni egy HDD (példa). Ahhoz eleve SSD kell, illetve az USB 3.1 Gen 2 szabvány maximumának eléréséhez is (bővebben). Vagyis HDD használatánál max. a Type-C fizikai csatlakozó adhat az ilyen külső házaknál a csatlakoztatás egyszerűsége, kényelmessége szempontjából némi pluszt.

[ Szerkesztve ]

(#5422) tomp válasza King Unique (#5409) üzenetére


tomp
félisten

Végül az EVOLVEO Dion 1-nél kötöttem ki csak még nem rendeltem meg.
Jó áron van és igazából az USB 3.0 is bőven elég nekem. 2db WD 5400-as vinyó megy majd bele. JM561 vezérlő van benne.

(#5423) liszi70 válasza tomp (#5422) üzenetére


liszi70
nagyúr

Kérlek írdd meg, hogy a hdd mennyire "lötyög" benne. :) (Mert olvastam tőled, hogy az rettentett el az axagon-tól. :) )

(#5424) peu407 válasza King Unique (#5421) üzenetére


peu407
senior tag

Köszönöm szépen a kimerítő választ! BUÉK!

(#5425) tomp válasza liszi70 (#5423) üzenetére


tomp
félisten

Természetesen be fogok számolni, hogy milyen a dokkoló. :)
Reggel meg is rendeltem. Vasárnap veszem át de a bele való HDD csak jövőhéten érkezik meg.

(#5426) tomp


tomp
félisten

Átvettem az Evolveo Dion 1-et!
Masszív, minőségi darab!
A dokkoló szinte ugyan az mint RaTaTa esetében csak USB-C helyett USB 3.0 B van rajta. Stabil a csatlakozó, nem mozog.
Alja, teteje műanyag, oldala azaz a váza alumínium. kép
Próbaként egy 2,5-es noti vinyót raktam bele. Olyan masszívan fogja a SATA port, hogy fixen áll benne.
M.P. Tool segítségével ránéztem a dokkolóra (próbához csak USB 2.0-ra kötöttem)

Ahogy látom JMS561U van benne.
Gondolom ha itt kitörlöm a HDD String és hasonlókat akkor marad a jelenlegi állapota azaz a windows a belerakott HDD gyártót/modellt írja ki.
Standby Timert nem néztem meg mivel a dokkolóban lévő próba HDD már a 6. rákötött HDD a HDSentinelnek és elkezdi őket pörgetni ezáltal nem is tudna leállni de ezt majd úgyis 0-ra átírom. Ha esetleg meg lenne adva gyárilag egy idő akkor azt még az elején felejtse el. :D
Leválasztásnál azonnal parkoltatja a merevlemezt végül 10mp elteltével leállítja. Ez után lehet hátul kikapcsolni magát a dokkolót.

(#5427) King Unique válasza tomp (#5426) üzenetére


King Unique
titán

Az Evolveo Dion 1 dokkolónál a gyártó weboldala JM561 chipet ír, de az pontosabban lehet az általad említett JMS561U lesz. Amúgy meg fizikai szemrevételezéssel (példa) lehet a legbiztosabban megállapítani, már amikor van arra lehetőség.

"Gondolom ha itt kitörlöm a HDD String és hasonlókat akkor marad a jelenlegi állapota azaz a windows a belerakott HDD gyártót/modellt írja ki."

Itt egyrészt az nyilvánvaló, hogy a mellékelt screenshoton az adott JMicron M.P. Tool csak az előre betáplált, a konfigurációs fájlból kiolvasott eszköz- és gyártóazonosítókat mutatja, mivel nem ORICO eszközről van szó. Másrészt itt maga az USB-tárolóeszköz, vagyis jelen esetben a dokkoló a lényeg, arra vonatkoznak, annál változtathatók meg akár ezen azonosítók, nem magánál a benne lévő HDD-nél. A gyári azonosítók meg nyilván max. akkor változhatnak, ha le van futtatva a firmware flash/update, úgy van beállítva, máskülönben nem.

Azt, hogy gyárilag támogatott-e az alvó mód ennél a dokkolónál, először nyilván le kellene tesztelni, kizárni a működését akadályozó tényezőket, amiről volt szó itt. Ha működik, ellenben az ellenkezője a cél, akkor azt véglegesen firmware szinten lehet tiltani, van is Standby Timer opció az M.P. Tool kezelőfelületén, meg csináltál már hasonlót. Vagy inkább nem piszkálni - ami amúgy is csak saját felelősségre javasolt - , hanem helyette pl. a HDS-nél a lemezek leállásának akadályozása funkciót használni, beállítani az adott sorszámú lemezre.

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5428) tomp válasza King Unique (#5427) üzenetére


tomp
félisten

Igen nyilván JMS561U chip van benne mivel az tudja a klónozást.
Természetesen nem a HDD-re értettem mivel azt ugye hogyan is tudnám átírni. :)
Ha üresen hagyva nyomok egy update-et akkor mivel üres így a benne lévő HDD nevét, típusát fogja kiírni a windows nem? Így értettem.
A HDS azon tudását jól ismerem. Aktívan használom is. :)
Még a szolgálatba állítása előtt azért meg fogom nézni, hogy gyári állapotával mi a helyzet az alvó móddal. Van e vagy nincs. Ha van akkor mennyi idő.

(#5429) King Unique válasza draco31 (#5415) üzenetére


King Unique
titán

Attól függ, hogy mennyire akarsz belemélyedni a témába. Ha jobban, akkor lehet olyat, mint amilyen az itt említett Evolveo Dion 2 dokkolóról készült logout blogbejegyzés. Ha kevésbé, akkor nyilván megfelel az, amit készítettél, ahol a videó is jó ötlet volt. Bár a szövegben a fontosabb információkat lehet szerencsésebb lenne kiemelni, akár pl. ilyen módon az összefoglaló információs táblázatának mintájára. Valamint egyes képeket linkelés helyett direktben betenni, úgy látványosabb.

Köszönjük a beszámolót és egyben a tesztet! :R

(#5430) King Unique válasza tomp (#5428) üzenetére


King Unique
titán

Ha kitörlöd, akkor elvileg nem azokkal az ORICO specifikus azonosítókkal lesz felülírva. Viszont hogy utána ténylegesen mik lesznek, változik-e a jelenlegi (gyári), az kiderül, ha kipróbálod. Amúgy meg lásd egy korábbi hozzászólásban leírtakat, ami jól összefoglalja a JMicron firmware-frissítés témáját, felhívja a figyelmet előtte az eredeti firmware lementésére, az eredeti azonosítók feljegyzésére, stb.

(#5431) tomp válasza King Unique (#5430) üzenetére


tomp
félisten

Feljegyezném az eredeti azonosítókat ha lenne de nincs. Eszközkezelőben a benne lévő HDD-t írja ki. Jobb alul a tálcán is.
Nyilván ha megpiszkálnám a fw-t az alvó mód miatt akkor előtte menteném az eredeti állapotot.

(#5432) draco31 válasza King Unique (#5429) üzenetére


draco31
veterán

Rendben, ha lesz kis időm, akkor a képeket belerakom mindegyiket, valóban úgy jobban nézne ki a dolog. :)

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#5433) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Sziasztok. a 2.5"-nál ígértem, akkor tessék.
A ház neve: Sharkoon Swift Case Pro U3
anno mikor vettem 2017 februárjában akkor is ezen az áron mozgott. A régi WD ELEMENT -bőlment bele a vinyó, mert az gyárilag csak usb 2.0-ás volt. Itt is működik a SMART, alvó mód. Érdekes ez tényleg "lelövi" magár ha kikapcsolom a gépet, nem úgy mint az ORICO 2.5"
Egy nagyon nagy problémával találkoztam ennél a racknél (legalábbis számomra az volt, szerencsére múlt időben). Leraktam a földre és a betontálca úgy átvette a rezonanciát, hogy a földszinti szobában nem tudták mi ez a fura búgó hang :DD Így utólag már vicces, de akkor nem az volt sokáig. Azóta szivacs darabon van.

Ezt a rack-et amúgy itt ajánlottátok, azóta is rendesen működik ;)

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5434) tomp


tomp
félisten

Immáron az Evolveo dokkolóban van a 2db HDD.
WD Purple. Alvó mód letesztelve. 20perc után sem kapcsolja le őket így úgy tűnik nem kell az M.P. Tool.
A HDD-k kissé előre dőlve állnak(gondolom a PCB védelem miatt vagy pont a stabilitás miatt) a dokkolóban így gyakorlatilag az önsúlyukkal tartják magukat fixen. Egyenesbe tudom őket billenteni de ahhoz gyakorlatilag a HDD súlyát kell kieemelni.
A dokkoló bekapcsolásakor van egy HDD indítás késleltetés. LED felvillanása után 5mp-el indítja őket. A Windows is csak akkor jelez, hogy eszköz csatlakoztatva.
Fw-ben nincs megadva saját gyártói márkanév a dokkolónak így a benne lévő HDD-t írja ki a windows.
Itt csak 1db HDD van még csak benne:

(#5435) King Unique válasza tomp (#5434) üzenetére


King Unique
titán

Az alvó mód működését úgy lehet reálisan letesztelni, ha ki vannak iktatva az esetleges szoftveres tényezők, amik meggátolhatják a működését, lásd a korábban linkelt hozzászólásban leírtakat. Vagyis ha van is alvó mód a dokkolónál, korántsem biztos, hogy ténylegesen működni fog, ha az OS, vagy egy program túl gyakran hozzáférést intéz.
Az eszközkezelőben és a szoftveres leválasztásnál igen, látszik hogy nincsen semmi extra gyártói azonosító az eszköz nevénél. Az viszont érdekes, hogy ha a gyártó weboldala alapján a dokkoló + az OS (W10) támogatja az UASP-t, akkor miért nem SCSI Disk Device utótag szerepel az eszközkezelőben a 6 TB WD Purple lemeznél. Vagy ha esetleg olyan USB-hubhoz van csatlakoztatva a dokkoló, ami nem támogatja, akkor érthető.

(#5433) roller0123:
Ha teljesen kikapcsolod a gépet, megszűnik az adatkapcsolat, akkor utána alapesetben a külső háznak is ki kell kapcsolnia, illetve ha támogatott ez firmware szinten. Egy 2,5"-os, csak USB-s tápellátású típusnak meg pláne, mivel ilyenkor alapesetben az USB-portok sem maradnak áram alatt. Ha esetedben az utóbbi ilyenkor nem kapcsol ki, akkor valószínűleg azért, mert utána is aktivak az USB-portok, áram alatt maradnak pl. töltési céllal. De az, illetve a töltési funkció az UEFI BIOS-ban rendszerint kikapcsolható, valamint pl. ErP Ready néven is futhat az ezzel kapcsolatos beállítás.

Köszönjük mindkét beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5436) tomp válasza King Unique (#5435) üzenetére


tomp
félisten

Direkt bezártam a HDSentinelt és az Aida64-et is, hogy ne piszkálja. A Windows nem nézett rá. De majd még megnézem lehúzott USB-vel is.
Az SCSI hiánya a laptop ASMedia ASM1042 vezérlőjének a driver hibája. Hiába tudja maga a vezérlő de valamiért a driverben nincs benne...
Maga az SCSI milyen pluszt ad HDD esetében?
A "JMicron SCSI Disk Device" nem más mint a Samsung M3 külső merevlemez ami USB 2.0-n megy. Sikerült tavaly átneveznem mivel abban is JMicron vezérlő van...
Az Evolveo is tudja az SCSI-t. USB 2.0-n mutatja a rendszer.

(#5437) King Unique válasza tomp (#5436) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem futott közben semmilyen diagnosztikai program, ami piszkálja a dokkolót, úgy már reálisabb a teszt. Viszont attól, hogy 20 perc inaktivitás után nem váltott alvó módba a dokkoló, az nem feltétlen jelenti azt, hogy egyáltalán nem támogatja és nincs is. Ha gyárilag pl. 30 perc van beállítva firmware szinten, akkor értelemszerűen 30 perc inaktív állapot kell a működésbe lépéshez. Plusz egy másik alvó mód még az, amikor a gépet, illetve az OS-t (Windowst) altatva készenléti állapotba vált maga a külső ház/dokkoló is.

Az ASM1042 alaplapi vezérlő hivatalosan támogatja, illetve kompatibilis az UASP-vel, de a tényleges működés már firmware, driver függvénye lehet. Ha esetedben Windows 10 alatt USB 3.0 csatlakozásnál nem működik, akkor annak valószínűleg az előbb leírtak lehet az oka.
Maga az UASP eleve fejlettebb adatátviteli mód, mint a BOT, vannak az alapvető működésnél is bizonyos előnyei, amik pl. az alábbi leírásban részletezve vannak. Ellenben ha a nagyobb adatátviteli sebesség, illetve az USB 3.X szabvány maximumának kihasználása a téma, akkor az rendszerint SSD-vel érhető el, oda a HDD sebessége kevés. Illetve UASP módban rendszerint nem lesz a külső házban lévő HDD annyival gyorsabb, ez eleve SSD-nél látványosabb. Valamint ha az SCSI UNMAP, vagyis az ATA TRIM USB-s megfelelője a téma, akkor abból szintén az SSD-k profitálhatnak, meg eleve azoknál használható.

[ Szerkesztve ]

(#5438) tomp válasza King Unique (#5437) üzenetére


tomp
félisten

Érdekes, hogy ha az egyik meghajtóról másolok a másikra adatot akkor csak 83-90MB/s a sebesség! Maga a 2merevlemez külön-külön 160-180MB/s-re képes.
Létezhet olyan, hogy dokkolón belül ennyit tud max?

(#5439) liszi70 válasza tomp (#5434) üzenetére


liszi70
nagyúr

Köszi a beszámolót!

"A HDD-k kissé előre dőlve állnak(gondolom a PCB védelem miatt vagy pont a stabilitás miatt) a dokkolóban így gyakorlatilag az önsúlyukkal tartják magukat fixen. Egyenesbe tudom őket billenteni de ahhoz gyakorlatilag a HDD súlyát kell kieemelni."

Ahogy néztem az evolveo képeit, fölülről pontosan ugyanúgy néz ki a fészek, mint az axagon esetében. Valószínűleg nincs jelentős különbség ebben a kategóriában a hdd-k rögzítése, fixen tartása tekintetében, a leírásod is ezt erősíti. Mondjuk nekem ez nem is számít igazán, mert rejtett helyen vannak a dokkolóim és ritkán cserélgetem a hdd-ket, de akinek elől, nem védett helyen van, annak fontos lehet, mennyi állnak fixen és biztonságosan a vinyók. Az biztos, nem mobil használatra van ez a "rögzítés" kitalálva. :)

[ Szerkesztve ]

(#5440) tomp válasza liszi70 (#5439) üzenetére


tomp
félisten

Én most beleraktam mind2-t és így is marad pár évig. Legfeljebb pár havonta kiveszem őket, hogy a port kifújjam. :)
Nekem az asztalon van de elég nagy az asztal és egy fix helye van neki.

(#5441) Roland8622 válasza King Unique (#5435) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Szia. Nm ;) Mindjárt írok pár sort még egy 2.5"-ról.
Ki van kapcsolva a BIOS-ban [kép]
Viszont van egy Modecom billentyűzetem ami ledes? megvilágítású. Mondjuk azóta nem futottam bele ebbe a dologba. Mindenesetre köszönöm az infót ;)

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5442) Brug


Brug
csendes tag

Üdv!

Lenne egy kis problémám.
Van egy Coolink usb 2.0 External Enclosure SUB3A5 külső meghajtóm és egy benne egy 1TB WD BLUE WD10EZEX.
Windows 10 rendszerre szeretném rákötni, de miután bedugtam a rendszer nem ismeri fel rendesen, hanem folyamatosan leválasztja és újracsatlakoztatja az eszközt másodpercenként többször, mintha folyamatosan ki/be húzogatnám a kábelt.
A tápkábel jó, az USB kábel jó, próbáltam USB 2.0 és 3.0 portba is, előlapi és hátsó csatlakozóba is, mindig ugyanezt csinálja. A rendszeren az USB driver naprakész, az eszköz leírása szerint nem kell hozzá külön driver, nem is találtam hozzá a neten.

Van valami ötletetek mi lehet a probléma?

[ Szerkesztve ]

(#5443) King Unique válasza Brug (#5442) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor először a probléma forrását kellene megpróbálni valahogyan belőni, megkeresni. Azaz ha van rá lehetőség, akkor kipróbálni a külső házat másik gépen és/vagy másik operációs rendszerrel (akár pendrive-ról bootolt Live Linux), valamint a benne lévő HDD-t is másik külső házban, esetleg PC-be téve. Aztán magát a külső házat másik tápegységgel, másik USB-kábellel, bár azt írtad azok állítólag jók, állítólag.

(#5444) tween


tween
őstag

Sziasztok!
Adott egy Kolink hdd enclosure 3.5 sata to usb3.0 amit pont benéztem, mert egy régi vinyóhoz kellett, ami IDE-s....
Tudtok ajánlani IDE csatlakozós külső házat?
Köszönöm a választ!

(#5445) King Unique válasza tween (#5444) üzenetére


King Unique
titán

Ha mindenképpen külső ház kell, akkor a csak IDE csatolós modellekből manapság eleve jóval szűkebb a kínálat, sőt többnyire kikoptak a legtöbb gyártónál. Kombó, azaz egyszerre IDE és SATA csatolós megoldások viszont még elvétve akadnak a gyártók kínálatában, USB 2.0-s kivitelben pl. a Sharkoon (a Delock már kifutott), míg USB 3.0-s kivitelben pl. a StarTech kínálatában. De az megint más dolog ezeknél is, hogy ténylegesen melyiket lehet még beszerezni, melyik található meg pl. a hazai boltok kínálatában.
Ha nem feltétel a külső ház, meg pláne csak alkalmankénti használatról lenne szó, akkor bőven megteszi egy IDE/SATA-USB dokkoló, vagy adapter is ilyen célra, amiről nem olyan régen egy másik esetnél volt szó. Sőt, ha egyszerre többféle méretformátumú és csatolófelületű HDD/SSD használata a cél, akkor az utóbbiak még praktikusabbak is.

[ Szerkesztve ]

(#5446) tween válasza King Unique (#5445) üzenetére


tween
őstag

Köszönöm a válaszod!

Csak egyetlen egyszer használnám, egy régi gépből kiszerelt 80 gigás egységről akarom leszedni a fotóalbumokat. Ennyi lenne a lényeg.

(#5447) King Unique válasza tween (#5446) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ilyen célra bőven megteszi egy IDE/SATA-USB adapter, lásd az előző válaszban leírtakat. Vagy ha nem cél az USB-s csatlakoztatás és asztali PC-ről van szó, akkor az IDE-SATA adapter is opció. Viszont ha csak egyszeri alkalomra, egyszeri adatmentéshez kell, ellenben máskor egyáltalán nem lenne használva, akkor felesleges ilyeneket venni, ennyi erővel akár kölcsön is lehetne kérni egy ismerőstől (ha van neki), vagy az ő gépen megoldani, ha ott van lehetőség natívan csatlakoztatni IDE HDD-t.

(#5448) frankdelgado


frankdelgado
őstag

Üdv.!

Van egy 3,5-es WD 2 gigás HDD-m, amihez kellene egy külső ház. Az lenne a lényeg, hogy hely optimalizálás szempontjábol jó lenne, ha ha tápot is usb-n venné fel, tehát nem külső Dc adapterről. Elképzelésem az lenne, hogy egy ilyenről [link] kapná a tápot az adatkábel meg menne egy brix-be és egy tv-be egy ilyen [link] segítségével (bár ebből is inkább 3.0-ás kellene). Az elképzelésemhez kérnék tanácsot, ház, illetve átkapcsoló vonatkozásában.

Köszönöm előre is!

(#5449) King Unique válasza frankdelgado (#5448) üzenetére


King Unique
titán

Először is, ha 3,5"-os külső merevlemezt akarsz használni, akkor annak működéséhez rendszerint eleve kell a külső, 12 V-os tápadapter, nem fog működni csak USB-s tápellátással. Max. az az eset, az a speciális megoldás volt/lehet kivétel, amiről korábban itt is volt már szó, de általánosan nem az a jellemző.

Másrészt az egy dolog, hogy a linkelt USB-s átkapcsolót akarod közbeiktatni, viszont egyidőben nyilván egyszerre csak 1 gazda hardverhez csatlakoztatva használható egy ilyen külső ház, csak az egyiknél lehet USB-n aktív adatkapcsolat. Vagyis az ilyen megoldással max. az USB-kábel átdugását, meg szükség esetén a külső ház áthelyezését lehet megspórolni, ellenben ilyen módon nem fogja tudni egyszerre mindkét készülék használni az eszközt, max. külön-külön.

Harmadrészt a topik témájához kapcsolódóan az ajánlott külső házakhoz ott van a téma összefoglaló, az abban lévő információs táblázat, beszámolók, tesztek stb. Valamint a topikban is említve voltak több alkalommal ilyenek (példa).

(#5450) frankdelgado válasza King Unique (#5449) üzenetére


frankdelgado
őstag

Köszönöm!

Természetesen megnéztem az összefoglalót és mivel ott nem találtam usb-set így inkább feltettem a kérdést, hátha... Az usb kapcsoló pont azt a célt szolgálná, hogy ne kelljen dugdosni. Persze lehetne hálózati lejátszással is filmet nézni, de mivel egy kupacban vannak ott a cuccok, így nem kell a mini pc-t működteti. Egyszerűbb. Nyílván arra lettem volna kíváncsi, hogy lehet-e bármilyen hátulütője a dolognak.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.