Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5601) Roland8622 válasza King Unique (#5600) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Köszönöm a gyors és bő választ.
Az Oricoba akartam a WD Purplet, ebbe csak azért raktam, hogy kipróbáljam a HDD-t és ha már átmásoltam csak átkeljen pakolni.
De erre nem is gondoltam, hogy eltérő szektorméret.
Na akkor az Oricoban majd újra formázom/inicializálom és marad abban.
Vagy lehet mákom lesz és felismeri.
A Swift Case meg el lesz rakva, annyira nem vagyok oda érte a rezonanciája végett.

Most már ezt is tudom. Mindig tanul valami újat az ember.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5602) Intruder2k5


Intruder2k5
MODERÁTOR

AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 EE35-XA3 tapasztalat, csak így itt hagyom.

Egy routerre szerettem volna 3,5"-os HDD-t kötni, ehhez kerestem külső USB-s házat a minap. Körülnéztem, ez tűnt szimpatikusnak, és árban is barátságosnak látszott. Gyorsban meg is vettem, bele egy 1TB-os WD kék HDD-t, és irány haza beüzemelni. Összeraktam, rákötöttem a a Xiaomi Mi Router 3G routerre, semmi... Nem látja! Rákötöttem egy ASUS RT-AC57U-ra, nem látja. Átdugom a laptopra (Lenovo T500), nem látja sem Linux alatt, sem Windows alatt. Próba fiam gépén, ami egy újabb i7-es ASUS notebook, azon működik. Visszaballagtam vele az üzletbe, hogy ez így nagyon nincs rendben, azért egy USB port már nem űrtechnika, tehát szerintem illene működnie neki minden gépen, és nem csak random minden negyediken. Ott készségesek voltak és kicserélték egy másik "original" darabra, amit az imént próbáltam a laptopon (Lenovo T500), de ez ugyanúgy nem működik. Fiam gépén persze ez is oké, tehát nem egyedi eszközhibáról volt szó, hanem egyszerűen csak ez ilyen. Időközben a routerre vettem már egy Sharkoon Swift Case PRO-t, amivel persze semmi gond egyik routeren se és a laptopon se. Mondanom sem kell, a laptopon korábban volt már legalább két féle 3,5"-os, és legalább 5-6 féle 2,5"-os külső HDD ház, számtalan pendrive és más USB eszközök is, rádió adó-vevőt és rádió scannert programozok rajta rendszeresen, sosem volt még semmivel problémája, szóval erre sem tudom rákenni a hibát. A routereken 3.4-es Linux kernel fut, a rack dobozán 2.6 van megjelölve minimumként, tehát ezzel sem magyarázható a probléma. Nem állítom, hogy komoly eséllyel ez másoknál is így lesz, de gondoltam leírom, ha valaki ilyet szeretne venni, ez is meg legyen itt.

Részemről nem ajánlott!

(#5603) Beni2360 válasza Intruder2k5 (#5602) üzenetére


Beni2360
félisten

Én kb 2 hónapja vettem ugyan ilyet itt valaki vett és minden rendbe volt vele. Nálam minden rendszeren egyből indult a berakott 2 TB WD Reed HDD-vel. :F Most is egy amlogic boxban használom. Volt a ZIDOO X9S-ben is.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5604) King Unique válasza Intruder2k5 (#5602) üzenetére


King Unique
titán

Itt egyrészt ki lehet fogni akár gyári hibás külső házat is, de akkor minden eszköz és OS esetén produkálnia kellene a hibát, azaz hogy nem működik és sehol semmi. Ellenben ha a fiad gépen oké volt és rendesen működött Windowson/Linuxon (?), akkor ezért az előbbi nem igazán reális. Másrészt többször említve volt már ebben a topikban is, hogy az ilyen eszközöknél támogatás szempontjából az elsődlegesen preferált a PC, Mac + desktop OS környezet, ettől eltérőnél előfordulhatnak furcsaságok, lásd egy korábbi routeres példánál. + Routerek, tévék, lejátszók és társaik készülékeknél pl. a GPT partíciós séma, egyes fájlrendszerek, ezeknél bizonyos kombinációk megfelelő támogatása sem mindig adott és amiatt is lehetnek felismerési, kezelési problémák (példa). Valamint Linuxok esetében a kernel verziója sem teljesen mindegy, volt akinél adott kernellel meg sem nyikkant a külső ház, ellenben másikkal már működött (példa). Sőt, ilyenbe már magam is belefutottam, hogy 5.x kernellel nem kezelte a desktop Linux az adott külső házat, de érdekes módon csak azt a JMicron JMS567 chipes modellt, ellenben más külső házakat (pl. ASMedia vezérlősöket) meg igen. Ellenben másik kernelverziót használó Linuxon, valamint Windowson az előbbi is megfelelően működött. Szóval Linuxok esetén a kernel verziója mellett a külső háznál az USB-chip típusa (+ firmware) sem teljesen mindegy.

Ha szabad tudni, akkor ez a "nem látja" pontosan mit jelentett pl. a laptopnál Windows esetében, sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben nem jelent meg a külső meghajtó, az előbbinél nem volt hibakód? Valamint maga a külső ház működött, mármint bekapcsolt, rajta az állapotjelző LED világított, HDD felpörgött benne? A másik laptopnál gondolom igen, amelyiknél rendben működött, de akkor a Lenovo T500 laptop esetében is kellett volna normál esetben, meg ha maga a külső ház jó és nem gyári hibás.

Egyébként köszönjük a beszámolót! :R
Bár az nem teljesen tisztázott, hogy általános, vagy csak egyedi problémáról van-e szó az adott hardver- és szoftverkörnyezet függvényében.

[ Szerkesztve ]

(#5605) BullZeye válasza Intruder2k5 (#5602) üzenetére


BullZeye
veterán

Nekem is fura dolgokat produkált eleinte.
USB 2.0-ra kötve abszolút nem ismerte fel, viszont USB3ra kötve mindkét gépen ment.

És most napok óta megy, ha működik, fixen fog működni.

Gondolom T500 és Router is USB 2.0, emiatt nem megy az.

(#5606) King Unique válasza BullZeye (#5605) üzenetére


King Unique
titán

Ez valóban fura, pláne hogy az USB-szabványok rendszerint eleve visszafelé kompatibilisek, vagyis egy USB 3.0-s eszköznek normál esetben nyilván működni kell USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is. Ha nem, az eleve abnormális és ott egyéb gond lehet, nem az alapvető kompatibilitás hiánya. Az az egyéb meg lehet pl. porttól, kábeltől és OS-től függően kezelési, valamint akár csatlakozási, érintkezési probléma is a kábel csatlakozója és a port aljzata között, ahol maguknál az érintkezőknél, azok kiosztásánál is vannak eltérések USB 2.0 és USB 3.0 között. Ezért is javasolt ilyenkor lehetőség szerint másik USB-porton és másik USB-kábellel is kipróbálni az eszközt. Illetve pl. asztali PC-k esetében az előlapi USB-portoknál is lehetnek különféle anomáliák (példa), valamint az USB-kábel hibája miatt volt, hogy többeknél USB 3.0 porton csak USB 2.0 sebességgel működött az eszköz, amit végül a kábel cseréje megoldott (példa).

[ Szerkesztve ]

(#5607) BullZeye válasza King Unique (#5606) üzenetére


BullZeye
veterán

Mivel USB 3on használom, és a rendeltetési helyén működik, nem tettem bele extra erőfeszítéseket, hogy kiderítsem mi okozza, de tény, hogy USB2.0 porton nálam egyik gépen se ment, USB3.0án viszont igen.

Megszakítás nélkül napok óta NAS-ra van kötve, és működik, így nem piszkáltam.

(#5608) BullZeye válasza BullZeye (#5607) üzenetére


BullZeye
veterán

Ami viszont bosszantó benne, hogy semmilyen SMART adatot nem ad HDD-ről Synologyban, teljesen szürke a SMART rész, és még a hőmérsékletet se látom rajta.

Windowson láttam ezeket megfelelő programmal.

(#5609) King Unique válasza BullZeye (#5608) üzenetére


King Unique
titán

Az ilyen USB-s külső házaknál a SMART támogatása rendszerint elég alap dolog szokott lenni, pláne manapság. Ami a leírtak alapján adott is az említett külső háznál, ha a PC-n futó Windowsnál pl. a HDS megjeleníti. Vagyis az egyértelműen a NAS, az azon futó OS/program hiányossága, hibája, ha ott nem támogatott, nem a külső házé. Ezért szoktam mindig nem véletlenül azt mondani, hogy az ilyen tárolóeszközöknél a megfelelő támogatás, kompatibilitás és működés eleve a PC, Mac & desktop OS környezetben adott elsődlegesen, nem az "egyéb" (pl. tévék, multimédia lejátszók, routerek, NAS-ok, stb.) környezetben. :N

[ Szerkesztve ]

(#5610) Samott


Samott
addikt

Sziasztok, kulso merevlemez hazat keresek, 4 lemezest, az amazon.de valasztekabol (van ott egy kis elkolteni valo eurom). Egy intel nuc-ra lesz dugva, nehany nagyobb (3-4-8TB-os lemez lesz benne). Nem kell raid, nem tortenik katasztrofa ha elpusztul idovel egy-egy lemez. Ami fontos, abbol lesz mashol is mentes.

Elsodleges jeloltem: FANTEC QB-35US3-6G + [link]
Van belole dragabb is: FANTEC QB-35U31R + [link] - ez ha jol ertem tud raid-et is es usb 3.1-et.
Van meg mas jelolt is: ICY BOX IB-3640SU3 illetve: Yottamaster PS Series

Es persze a teljes lista: [link]

Van ezek kozt ami kerulendo, vagy eppen ismert, jo valasztas? Ebben a 100-120 euro (+ szallitas) arkategoriaban nezelodok. Elore is koszonet a segitsegert!

[ Szerkesztve ]

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#5611) King Unique válasza Samott (#5610) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban elsődlegesen az egylemezes külső házakkal van tapasztalat, a többlemezes, illetve azok közül is a 4-lemezes típusokkal viszont eleve kevesebb, ami a téma összefoglaló elején is le van írva.
A most felsoroltak közül az ICY BOX IB-3640SU3 modellel van itt konkrét tapasztalat, a többivel viszont nincsen, vagy legalábbis eddig nem említette itt senki. Ami az ilyen külső házaknál esetlegesen probléma szokott lenni, az pl. az aktív hűtés miatt a ventilátor zaja és hűtési képessége, amiről nem olyan régen a gyártó egy másik modelljénél volt szó bővebben. Az előbb linkeltnél annyira nem lett ez részletezve, bár a leírtak alapján nem volt hangos a fórumtag szerint. Azt meg értelemszerűen az kellene dönteni, hogy most JBOD (Single) / RAID, valamint USB 3.0 / USB 3.1 Gen 2 modell kell-e, aztán azok alapján is lehet szelektálni.

[ Szerkesztve ]

(#5612) Samott válasza King Unique (#5611) üzenetére


Samott
addikt

Igazabol nincs semmi extra igenyem, azt szeretnem ha ezek a merevlemezek egy kulso dobozban elerhetoek lennek a NUC-on keresztul. Ha jol ertem akkor az USB 3.0 is eleg egy vinyonak es nincs szuksegem raidre sem. Az hogy 2012 ota gyartjak erdekes, de az altalad linkelt hozzaszolasban azt irjak kezeli a nagyobb vinyokat is.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#5613) hdtomi


hdtomi
senior tag

Sziasztok!

Vettem egy Ugreen US222 mobil racket Aliexpress . Amikor dolgozik 43 fokra is felmegy a hőmérséklet, most filmet játszok le róla, így 55 perc után 42 fokos a kb. 22 fokos szobában. Műanyag a cucc, alul körbe szellőzéssel és kényelmesen elfér benne a HDD.

Nektek hány fokos szokott lenne a merevlemez? ALU illetve műanyag házban?
(amúgy 1TB 3,5-es régebbi WD van benne)

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#5614) King Unique válasza hdtomi (#5613) üzenetére


King Unique
titán

Egy műanyag külső háznál annyira nem meglepő, ha nem feltétlen olyan jó a hőelvezetése mint az alumíniumnak és az átlagosnál valamivel jobban melegedik benne a HDD, hiába vannak rajta szellőzőnyílások. Meg ugye itt eleve passzív, nem pedig aktív hűtéses (ventilátoros) külső házakról beszélünk. Valamint magától a HDD-től is függ ez, ami ha esetleg 5400 RPM helyett 7200 RPM, akkor megint nem meglepő az intenzívebb melegedés. + Ha intenzív és tartós olvasási/írási műveletnek van kitéve a HDD, akkor szintén nem. A másik meg az, hogy van amikor a szenzor pontatlan és többet / kevesebbet mutat a reális hőmérsékletnél. Ezért is célszerű pl. kézrátétellel is csekkolni a melegedést, valamint hidegen indítva, illetve teljesen kihűlt állapotban kb. a szobahőmérséklettel megegyező értéket kell mutatnia a külső házban lévő HDD-nek.
Egyébként a 42-43 °C még nem olyan vészes, 45 °C-ig általában elmegy, illetve tartósan 50 °C fölé lehetőleg már ne melegedjen a HDD, amiről egy másik topikban is volt szó korábban.

[ Szerkesztve ]

(#5615) hdtomi válasza King Unique (#5614) üzenetére


hdtomi
senior tag

Köszönöm a válaszod!
Értékelések között nem panaszkodtak, ezért mertem megrendelni. Régi alu rackem már nem akart csatlakozni és hiába volt csavaros, mégis zörgött benne a HDD, ezzel ilyen gond nincs. Levettem a tetejét, úgy 41 fokon megy, amúgy 7200-as a vinyó. Tesztelgetem, esetleg használom fedél nélkül, most pl. filmet indítottam róla, 1 óra kellett mire elérte a 42-43fokot még zárt állapotban. Szoba 21-22 fok, annyival indulnak a HDDk, Aidat és HDSt is nézem. Ha úgy van kis tesztet írok, a 2,5-es topikba is csináltam talán tavaly.

[ Szerkesztve ]

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#5616) Véreshurka


Véreshurka
senior tag

Sziasztok!

Vettem egy 8TB-os WD MyBook-ot. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek érdemes lenne-e lecserélnem a külső házat, vagy maradhat? Ami eddig feltűnt mondjuk az itthoni Sharkoon házamhoz képest:
- nincs kikapcs / bekapcs gomb,
- nincs visszajelző led, hogy megy-e a lemez,
- műanyag ház.

Tulajdonképpen csak a lemez miatt vettem (ha minden igaz egy Ultrastar He10-8 SATA drive van benne), de csak külső tárolóként használnám, főleg adatmentésre a NAS-ról, de néha talán lenne másra is használva, mint bedug - lement - kivesz - elrak. Érdemes lenne-e mondjuk egy Sharkoon házat vennem hozza, vagy ne költsek rá és hagyjam így ahogy van?

Előre is köszönöm!

El Psy Kongroo

(#5617) King Unique válasza Véreshurka (#5616) üzenetére


King Unique
titán

A WD My Book eleve egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, ami normál esetben nyilván nem arra való, hogy otthon szétszereljék és tetszőlegesen cseréljék benne a HDD-t, vagy akár magát a külső házat. Már csak azért sem, mert a házilagos szétszerelés egyrészt kapásból garanciavesztéssel járhat, pláne ha marad külsérelmi nyoma. Másrészt szükség esetén szórakozni kell a HDD-nél a 3,3 V pin resettel, ami a linkelt leírás végén is említve van. Harmadrészt a My Book sorozatnál eleve hardveres titkosítás van, vagyis az eredeti külső házban használva az ott rámásolt adatokhoz USB-n másik külső házban, vagy a PC-be téve és SATA-n csatlakoztatva nem lehet majd hozzáférni az eredeti SATA-USB PCB nélkül.

Ha az előbb említetteket mérlegelted és továbbra is ki akarod szerelni a HDD-t, akkor saját felelősségre megteheted és jó esetben elvileg akár egy másik külső házban (pl. Sharkoon) is működhet. Viszont ha eleve külső házas megoldás kellett volna annak bizonyos előnyei miatt, akkor értelemszerűen eleve olyat kellett volna venni, összerakni, nem pedig egy ilyen gyárilag készre szereltet. Az utóbbira gondolom főleg a kedvező ára miatt esett a választás, amiről a külső merevlemezek téma fő topikjában is volt már szó többször (példa).

[ Szerkesztve ]

(#5618) Véreshurka válasza King Unique (#5617) üzenetére


Véreshurka
senior tag

Valóban a jó ára miatt vettem. Viszont a hardveres titkosításról nem tudtam :B . Igazából több helyen olvastam, hogy jó HDD-vel adja a WD ezeket a MyBook-okat (HE töltésű HGST Ultrastar), ezért is ugrottam bele zéró utánaolvasással. Ahogy olvastam egy reddit post-ot, ahhoz a HDD-hez ami az enyémben van már nem kell a pin reset, így ennek azért örülök. Bár sajnos nem azt a HDD-t sikerült megcsípnem amit szerettem volna, de tegnap egy kis böngészés után azt találtam, hogy kb. a benne lévő HDD a RED sorozattal lehet nagyjából pariban, így végülis megtartom a csomagot, illetve az általad említett opciókat figyelembe véve átgondolom még a külső házat is.

Köszi az összefoglalót a témáról! :R

El Psy Kongroo

(#5619) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Sziasztok

Tegnap megérkezett az ORICO ház / Type-C verzió. Model Number: 3588U3/3588C3
Nem készítettem vele tesztet pl. a CDM alatt.
Mezei TC ill. Sajátgépes másolási eredmények:
HDD (legyen az külső házban vagy a gépházba beszerelve) to ORICO: 75-90MB/s, nagyobb fájlnál pl. 15Gb-os mkv leesett 60MB/s-re
SSD to ORICO: 180MB/s és nagyobb fájnál is szépen tartotta a sebességet

Visszajelző led színe ilyen lilás-kékes, na nem hiába van benne Purple :D

Érdekesség képen átkötöttem az előlapi panelban található Type-c aljazatra type-c/type-c
kábellal és ott is ezek az eredmények jöttek ki.

Ja a WD Purple-vel megszívtam, végül nagy nehezen sikerült formáznom, mert múltkor a Swift Case Pro-ba beleraktam, ott összekutyulódott a partíciós tábla, 4kn lett a szektorméret. Már meg nem tudom mondani melyik programmal raktam rendbe, talán az AOMEI volt az. Látott rajta egy 2TB-os részt + egy másik a maradéknak.
A lényeg: ez a ház nem rezonál be (lehet a Purple is közrejátszik benne, hogy halk), a kezdeti 30fokról 40-42 fokig ment fel formázásnál, szerintem a másolásnál sem lesz nagyobb melegedés.
A type-c csak mint csatlakozó vég érdekesség, sebességben sehol nem tudott többet.
Csak usb 3.0 GEN1-es, bár a leírás szerint meg: USB3.1 Type-A Male to Type-C Male Data Cable amit adtak hozzá.
De a lényeg, hogy végre tudom használni a 4TB-os vinyót. Marad is most már ebben.

Így hirtelen ennyi.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5620) hdtomi válasza Roland8622 (#5619) üzenetére


hdtomi
senior tag

Én a biztonság kedvéért kis szilikonos öntapadós lábakat ragasztottam a rackem aljára. Így a rezonálás még kisebb, és tud járni alatta a levegő is.

[ Szerkesztve ]

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#5621) BullZeye válasza hdtomi (#5620) üzenetére


BullZeye
veterán

Meg nem karcolja meg minden apróság, nekem is mindig ez az első, fura, hogy gyárilag nem raknak rá.

(#5622) hdtomi válasza BullZeye (#5621) üzenetére


hdtomi
senior tag

Tehetnének rá simán, vagy a csomagba. Az én régi alu rackemhez van tartó, amibe bele tudom állítani, emiatt megértem, hogy nincs. (igaz állva meg zörög az egész :DDD hiába csavaroztam bele a HDD-t )
Vettem egy műanyag Ugreen-t Aliexpress-ről, vannak kis lábai, viszont a 22fokos szobában filmnézés alatt is 43fokon megy. Emiatt használom a régit alut az Ugreen táp- és USB kábelével.

[ Szerkesztve ]

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#5623) Roland8622 válasza hdtomi (#5622) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Huu pont ilyen házat mentettem el a kis szívecskével Alin. Még jó hogy nem ezt vettem ha ennyire melegszik.
Bár műanyagnál nem meglepő. Az enyémnél még ennyi szellőzés sincs. Szerintem pont ezért is néztem az Ugreen-t. De végül ez olcsóbb volt kb. 1000Ft-al.

Na kb. 5 fokkal melegebb a többitől az Orico házban most a WD Purple 4 TB. És már megy rá a másolás 1.5-2 órája.

Van itthon asztal lába alá ragasztható plüss csúszásgátlós kis korong. Lehet az is jó.

[ Szerkesztve ]

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5624) hdtomi válasza Roland8622 (#5623) üzenetére


hdtomi
senior tag

Én is meglepődtem, mert rendelés előtt olvastam az értékeléseket és (akkor még) nem panaszkodtak a melegedésre, gondoltam jó az alsó szellőzés, de tévedtem. Viszont (nagy fájlnál) régi ház 22,84Mb/s írási sebességet tudott a saját kábelével, az Ugreen USB kábelével 72,97-et. Így lett egy új kábelem, új tápegységem és egy műanyag dobozom 6ezerért.

Kb. 8-10 éves 500GB és 1TB HDD-ket használok és mikor 42-43 fölé ment a hőfok nem örültem, mert az Alu simán az asztalra téve max. 40 szokott lenni.

Először a plüss korongokat találtam meg, aztán különböző szilikonokat, végül kb. 1cm magasakat sikerült az aljára ragasztanom, ekkor 35 fokon ment a HDD, de nem hagytam órákon át.

[ Szerkesztve ]

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#5625) BullZeye válasza hdtomi (#5624) üzenetére


BullZeye
veterán

Nekem WD RED 6TB amihez vettem Axagon EE35-XA3 házat 4TB adat mozgatása után (több 100 millió fájl) 47°C ra melegedett fel szegényke 1 napnyi másolás alatt :)

A ház alumínium, de sokat nem ér, ha nem ér hozzá a vinyó, hogy leadja a hőt neki, és házban körülötte lévő levegő szépen szigeteli.

Mivel offline mentés így nem tulajdonítottam neki túl sokat, hisz áram nélkül hever egyenlőre asztalon, aztán széfben ha megérkezik, havonta csinálok egy manuális backupot, ahol rsync pár óra alatt lefut, már nem fogja fűteni, mert nagyrészt csak olvas akkor.

(#5626) hdtomi válasza BullZeye (#5625) üzenetére


hdtomi
senior tag

Így van, ettől/ennyitől nem lesz baja, sima olvasásnál lenne gond, ha mindig felmenne a hőmérséklet.

Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

(#5627) Beni2360 válasza BullZeye (#5625) üzenetére


Beni2360
félisten

házban körülötte lévő levegő szépen szigeteli. - csak akkor szigetel ha légmentesen le van zárva, lásd hőszigetelt ablakok.
Valahol csak rögződik az a HDD a házban?
A NAS-ban az 5400-s HDD 38 c f, a 7200-s HDD 41 c f. Igaz ott van venti.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5628) Kender23


Kender23
aktív tag

Sziasztok. Külső HDD-t akarok venni a tvm-hez, és van egy HDD a pcm-ben, amit nem használok. Érdemes venni egy ilyen külső házat? Gondolom ehhez kell táp is? Mennyibe fájna a 2? Házat találtam webshoopokban, de tápot nem.

[ Szerkesztve ]

Most annakokáért mit késedelmezel? Kelj fel és keresztelkedjél meg és mosd le a te bűneidet, segítségül híván az Úrnak nevét.

(#5629) King Unique válasza Kender23 (#5628) üzenetére


King Unique
titán

Ha a tévéhez USB-n csatlakoztatva akarod használni a 3,5"-os HDD-t, akkor nyilván kell pl. egy USB-s külső ház (példák) hozzá, máskülönben nem fog menni, mármint pl. SATA-n. Az ilyen 3,5"-os külső házaknál meg eleve alap tartozék szokott lenni a külső tápadapter (példa), azt ezért értelemszerűen nem kell külön venni. Ahogyan az is evidens, hogy a 3,5"-os külső merevlemezek használatához rendszerint kell a 12 V-os külső tápadapter, a 2,5"-os típusok működnek csak USB-s tápellátással. De ha eleve 3,5"-os a HDD - meg vélhetően azért ebben a topikban lett feltéve a kérdés - akkor az utóbbit illetően nincs miről beszélni, max. akkor, ha 2,5"os HDD-ről lenne szó, ami a társtopik témája.
Apropó tévével történő használat, az ügyben lásd pl. az ebben a hozzászólásban leírtakat. Valamint nem derült ki, hogy mekkora tárolókapacitású a HDD, ami ha 2+ TB-os, akkor ott a tévénél a GPT partíció séma szerinti lemezek kezelése is lényeges, támogatja-e egyáltalán.

[ Szerkesztve ]

(#5630) Kender23 válasza King Unique (#5629) üzenetére


Kender23
aktív tag

Köszönöm a választ, minden tiszta :R Igen egy 3,5 - 500Gb Hdd-ről van szó, de most már sínen vagyok :))

Most annakokáért mit késedelmezel? Kelj fel és keresztelkedjél meg és mosd le a te bűneidet, segítségül híván az Úrnak nevét.

(#5631) Véreshurka


Véreshurka
senior tag

Sziasztok!

Afelől érdeklődnék, hogy ha van egy HDD-m (8TB WD80EDAZ) amit a gépem egy Sharkoon QuickPort XT-ben felismer, de egy Sharkoon Swift Case Pro U3-ban nem, akkor jól sejtem, hogy nem a HDD-vel, hanem a külső házzal van a gond? A HDD csak azért merült fel bennem, mert egy WD MyBook-ból kivett darab. Sajnos nincsen más HDD-m amivel tesztelni tudnám a házat :( .

Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

El Psy Kongroo

(#5632) King Unique válasza Véreshurka (#5631) üzenetére


King Unique
titán

Az egyrészt előzőleg már le lett írva, hogy a WD My Book sorozatnál a hardveres titkosítás miatt máshol nem lehet hozzáférni a HDD tartalmához, max. törlés és újraparticionálás után lesz újra használható. + Szükség esetén ott van még a 3,3 V pin reset is.
Másrészt arról is volt szó nemrég egy másik esetnél, hogy 2+ TB | GPT felállásnál ha eltérő (pl. 512e vs. 4Kn) logikai-fizikai szektorméretet használ a PC SATA-n - dokkoló/külső ház USB-n, vagy USB-n a 2 dokkoló/külső ház, akkor azért nem lehet majd direktben hozzáférni egyik/másik helyen a HDD tartalmához, max. törlés és újraparticionálás után lesz használható.
Harmadrészt nem derült ki, hogy a külső házban maga a HDD felpörög-e egyáltalán, valamint hogy pontosan mit jelent a nem ismeri fel, azaz pl. Windows esetén megjelenik-e a külső meghajtó az eszközkezelőben és a lemezkezelőben. Ha igen, akkor eleve helytelen az előbbi állítás, miszerint nem ismeri fel. Illetve akkor nem ismeri fel, ha semmilyen szinten nem jelenik meg az eszköz a Windowsban.

[ Szerkesztve ]

(#5633) Véreshurka válasza King Unique (#5632) üzenetére


Véreshurka
senior tag

Az eszközkezelőt mindig elfelejtem, hogy ott is ellenőrizzem kössz, hogy felhívtad a figyelmemet.

Szóval az alap probléma az volt, hogy összedugtam a házat a HDD-vel, feldugtam a gépre és nem jelent meg a lemez a sajátgép alatt. A titkosítás nem volt gond, illetve pin reset sem kell erre a HDD-re. Gyári lemez volt, visszatettem rá a MyBook vezérlőjét(?) és azalatt töröltem mindent a lemezről, töröltem a lemezt, majd formáztam ntfs-re aomei partition manager-el. Ezután ellenőriztem újra a Swift Case-el, majd a QuickPort-al, és csak akkor lett a lemez felcsatolva amikor a QuickPort-al catlakoztattam. Linux alól a gparted teljesen le is fagyott amikor a swift case-el dugtam fel a gépre.

Most megnéztem win alatt a javasolt eszközkezelővel és a lemezkezelővel is. Amikor összekötöttem a swiftcase házat a géppel akkor az eszközkezelőben mindaddig jelen volt a lemez, ameddig nem nyitottam meg a lemezkezelőt is. Addig láttam a tálcán is, hogy van az usb-re csatlakoztatva valami, de az csak a swift case-t jelezte, felcsatolva még mindig nem volt a HDD. Lemezkezelő nem látta.

Mostmár biztos vagyok benne, hogy a swift case a rossz, mert hazahoztam melóból a backup lemezemet, az is swift case-ben van. Azzal összekötve a MyBook-os HDD-t látja a win, illetve az új házzal nem látja a hazahozott lemezt sem. Megy vissza a boltba.

El Psy Kongroo

(#5634) King Unique válasza Véreshurka (#5633) üzenetére


King Unique
titán

Értelemszerűen abban a külső házban kell törölni és újraparticionálni a HDD-t a korábban linkelt módon, amelyikben használva lesz, nem a másikban, nem az eredeti My Book külső házban. A Windows fájlkezelőjében ("sajátgép") pedig csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek jelennek meg, azaz ha nem volt a HDD-n lévőnek, vagy eleve törölve lett maga a kötet/partíció, akkor nincsen abban semmi meglepő, ha nem jelent meg a fájlkezelőben. Meg itt eleve az eszközkezelő és a lemezkezelő a lényeg, mint már említve volt, a fájlkezelő az előbbi miatt másodlagos. Illetve ha az előbbi helyeken + a tálca értesítési területén megjelent a HDD külső meghajtóként a Sharkoon külső házba téve, akkor az eredeti állítás pontatlan volt, miszerint egyáltalán "nem ismeri fel a gép".
+ A fizikai csatlakozást, azaz a gyári USB-kábelt is érdemes ellenőrizni, szükség esetén másik kábellel, másik USB-porthoz csatlakoztatva is kipróbálni a külső házat, stb. De ha szerinted az eddig próbáltak alapján biztosan maga a külső ház gyári hibás, akkor ám legyen, ez esetben adott a gyártói garancia lehetősége, vissza lehet vinni kicseréltetni.

[ Szerkesztve ]

(#5635) Véreshurka válasza King Unique (#5634) üzenetére


Véreshurka
senior tag

Másra nem tudok gondolni. Kábelt kipróbáltam a sajátját, a másik swift case kábelét is, különböző usb portokat is. Pláne ha nem működik másik lemez sem benne.

El Psy Kongroo

(#5636) moma


moma
őstag

Sziasztok. Van a szekrényben három régi vinyám és szeretném kukázni őket, csak előtte meg kellene azért nézni nincs e rajtuk mégis valami fontos, és ha igen átmásolni laptopra/cloudba. Most csak laptopok vannak a környezetemben. Mi lenne az a legminimálisabb megoldás, ahogy rátudom őket kötni egy laptopra ebből a célból? Figyelembe véve, hogy csak egyszer fogom használni a megoldást, mi lenne a leg költséghatékonyabb?

we all deserve a bit of luck.

(#5637) King Unique válasza moma (#5636) üzenetére


King Unique
titán

Itt először azt kellene tisztázni, leírni, hogy pontosan milyen méretformátumú (2,5"/3,5") és csatolófelületű (IDE/SATA) merevlemezekről van szó, az előbbinél mindhárom HDD 3,5"-os típus-e, aztán utána keresni annak megfelelő USB-s adaptert / dokkolót / külső házat. Ahol ha esetleg többféle csatolófelületű és méretformátumú HDD-ről van szó, akkor az előbbi 2 megoldás a praktikusabb, mindkettőre, illetve mindháromra vannak az itteni téma összefoglalóban konkrét példák (beszámolók, tesztek, stb.).

"Figyelembe véve, hogy csak egyszer fogom használni a megoldást, mi lenne a leg költséghatékonyabb?"

A legköltséghatékonyabb megoldás ez esetben nyilván az lenne, ha nem veszel semmit, hanem átmész egy ismerőshöz és ott asztali PC-be téve nézed meg a merevlemezek tartalmát, vagy kölcsönkérsz egy USB-s adaptert / dokkolót / külső házat és abba téve a saját laptopodon. Meg ha tényleg csak egyszeri használatra kell és utána egyáltalán nem lesz többet használva az eszköz, akkor megint nem sok értelme van csak ezért venni egy ilyet.
Ha mégis a vásárlás a cél, akkor meg lásd az előbb leírtakat, HDD-k fizikai méretétől és csatolófelületétől függően egyik/másik megoldást, ahol az árnál az is számít hogy USB 2.0/3.0/3.1 / egyéb interfészes kell-e, hazai / külföldi webáruházból, boltból lesz-e megvásárolva, stb.

(#5638) moma válasza King Unique (#5637) üzenetére


moma
őstag

Nagyon köszi a segítséget!!!

Hú, annyira régen asztali gépeztem, hogy el is felejtettem már ezt az IDE SATA dolgot.
Az egyik SATA-s és kettő még IDE-s. Szóval mind a kettő kell. Elvileg akkor jól értem, hogy egy ilyen adapter elég lenne ehhez? Az áram részt is megoldja ez a cucc?

És igen igazad van, hogy a kölcsön kérés lenne a legjobb megoldás. Csak nagyon régen húzódik ez és úgy vagyok vele, hogy szeretném most lezárni. És ha nincs valaki a közelemben, akivel épp mostanában összetudok futni, akkor inkább megveszem, csak ne ott álljon két év múlva is :DDD

we all deserve a bit of luck.

(#5639) King Unique válasza moma (#5638) üzenetére


King Unique
titán

Ha IDE és SATA csatolófelületű HDD is van, valamint mindhárom 3,5"-os fizikai méretű, akkor egy külső tápos (12 V) IDE/SATA-USB adaptert célszerű venni (példa). Illetve nem feltétlen muszáj a linkelt modellt, lehet akár mást is, meg olcsóbbat pl. USB 2.0 alapon, már ha elég az USB 2.0-s adatátviteli sebesség. Az általad linkelt adapterrel itt nincs konkrét tapasztalat, nem tudni mennyire oké, de ha a leírás alapján valóban kezel IDE és SATA csatolófelületű HDD-ket is, valamint mellékelnek hozzá külső tápadaptert, akkor a célra elvileg megfelelhet.

[ Szerkesztve ]

(#5640) moma válasza King Unique (#5639) üzenetére


moma
őstag

Igen, mind 3,5-es azt elfelejtettem írni. És most már azt hiszem minden világos. Megpróbálok kölcsönkérni egyet, ha nem jön össze, akkor meg már tiszta mi kell. Ezt a 9k-t azért sokallom csak erre, valószínűleg valami 2.0-ás jó lesz, mert igazából mindegy a sebesség.

Nagyon köszönöm a segítségedet, tényleg sokat adott! :R :R

we all deserve a bit of luck.

(#5641) Anonymus23


Anonymus23
veterán

Sziasztok,

Egy kis tanácsot kérnék rack témában.
A jelenlegi felállás, van egy Samsung Story Station (USB 3-as) benne egy halódó 2 TB-os Samu vinyó, biztonsági mentésnek volt használva, de ez cserélve lesz. összesen ment 34(!!!) napot, de a kondíciója 52%-os, gyenge szektorok vannak rajta.
Van ezen kívül egy Axagon ADSA-ST mobil rack is, amiben nemrég egy 2 TB-os lemezről eltűntek az adatok (nem szenzitív, filmek voltak rajta).

A sztorihoz hozzátartozik, hogy volt nálam egy gép, amiben a winchester cserélve lett SSD-re, és le akartam menteni az adatokat a winchesterről (mint kiderült a gépben minden SATA kábel hibás volt, a HD Sentinel adat kapcsolati hibákat írt), de berakva az Axagonba, a winchester lefagyasztotta az én gépemet is. Kicsit lefőttem, mert a saját gépében sem akart utána indulni (ekkor derült ki a kábel hiba), de furcsa volt, mert maga a winchester jó volt, de mégis fagyasztotta a gépemet. Az USB 3-as csatlakozást mind a Samsung ST, mind az Axagon a monitorról kapj(t)a, ami azért nem gagyi darab (Acer Predator), de valami csak nem stimmel, mivel ahogy az Axagont rádugtam az alaplapi csatira, abban a pillanatban tökéletesen működött az Axagon ezzel a mentendő winchesterrel is.

A Samsung ST viszont már egyszer volt garanciában, mivel a benne lévő winchester tele volt hibás szektorokkal. Igazából nem tudom (nem emlékszem), hogy kompletten cserélték, vagy csak a winchestert benne, de valami csere volt.

Most lesz egy 4 TB-os winchester ilyen biztonsági mentésnek, de elgondolkoztam, hogy mennyire megbízható vajon a Story Station. Ugye ez egy kvázi régi darab, sebességével egyéb dolgaival (alvás, leválasztás, stb) minden rendben volt/van.
Illetve valószínűleg a monitor USB hubja felejtős lesz ilyenre, csak sajnos nincs már hely az alaplapon.

Ti mit javasolnátok? :F

Ha most venni kellene, akkor egy Axagon EE35-XA3-t tudnék jó áron szerezni. Ez mennyire ajánlott?

;) - The Power of the Light Side

(#5642) mikehf


mikehf
csendes tag

Sziasztok!

Otthoni hangstúdióba keresek külső usb-s raid házat. Napi használatra, fő tárolónak a projektekhez és audio fájlokhoz 2 hdd-vel raid 1 módban. RaidSonic ICY BOX IB-RD3620SU3-ot néztem ki magamnak de több hozzászólást is olvastam itt ami miatt inkább másfelé keresgélek. Akitio-t kerestem de nem forgalmazzák már az NT2 U31C modellt amit itt többen ajánlottak és nekem is megfelelő lett volna. Tudtok ajánlani esetleg ezeken felül olyat ami megbízható és jól teszi a dolgát? Illetve belevaló HDD-ből milyet érdemes választani?

(#5643) King Unique válasza Anonymus23 (#5641) üzenetére


King Unique
titán

A Samsung STORY Station eleve egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, ami alapesetben nem arra való, hogy otthon szétszereljék és tetszőlegesen cserélgessék benne a HDD-t. Jó esetben technikailag ugyan működhet, de hogy esetedben biztosan fog-e, azt passzolom. Ilyen célra normál esetben külön javasolt megvenni egy standard külső házat, lásd példaként másik eseteknél említett modelleket. Ahol az AXAGON EE35-XA3 külső házról már volt szó itt a topikban többször, újabban volt is aki ilyet vett és leírta a tapasztalatát.

Az meg ugye alap, hogy ha sok gyenge / hibás szektor van a HDD-n és nagyon leesett kondíció stb., akkor arról le kell menteni az adatokat (ha lehet) és egy garanciális cserét megejteni, vagy annak híján eleve újat venni, használni helyette. Ahogyan az is, hogy az USB-tárolóeszközt elsődlegesen közvetlenül a PC USB-portjához csatlakoztatva javasolt használni, nem ilyen-olyan elosztóval (monitor hub), + kábellel, mert amiatt bizonyos esetekben lehetnek gondok.

[ Szerkesztve ]

(#5644) King Unique válasza mikehf (#5642) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban elsődlegesen az egylemezes külső házakkal van tapasztalat, a többlemezes típusokkal viszont eleve kevesebb, ami a téma összefoglaló elején is le van írva.
A 2-lemezes, RAID funkciós IB-RD3620SU3 külső házról nem olyan régen volt itt beszámoló, gondolom azt olvastad, meg az ott javasolt Akitio NT2 U31C modellt, ami a hazai boltok, webáruházak kínálatában jelenleg valóban nem található meg. A téma összefoglaló végén fel vannak tüntetve egyéb gyártók, azok kínálatában is vannak többlemezes, RAID képes külső házak, de azokkal itt a topikban nincsen konkrét tapasztalat, vagy legalábbis eddig még nem voltak itt említve.

A külső házba való (belső) HDD-k nem ennek, hanem a "Milyen merevlemezt vegyek?" topiknak a témája, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni, előtte elolvasni az ottani téma összefoglalót, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5645) peu407


peu407
senior tag

Srácok,a jelenlegi piacon lévő külső házakból egyéni tapasztalaitok alapján mit ajánlatok max 20e ft-ig? Egy 3,5-ös 8TB-s WD Purple kerülne bele. Köszönöm előre is!

(#5646) Roland8622 válasza peu407 (#5645) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Szia. A Swift Case Pro vonalat én személy szerint nem ajánlanám (nekem van, de már félre hajítottam ne is lássam), szóval az a NE kategória.
Indoklás: átveszi a fém ház a rezonanciát, a belső rész ami üresen marad felerősíti a vinyó hangját.

Amit ajánlanék:
ORICO 3.5" HDD Case
Nekem ebbe a Purple 4 TB-os verziója van. Meg sem hallom. A házból a RED 2TB-os hangosabb és azt kihallom ha dolgozik.
Már ha játszik a külföldi rendelés is. Kis túlzással (attól függ mennyi a dollár és melyik verziót rendeled ) kijön 2 v 3 darab is a keretedből.

De az összefoglaló részben is találsz a lap tetején 1-2 darabot.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5647) sztpega


sztpega
tag

Vásároltam egy Sharkoon Swift-Case Pro U3 házat (igen, akkor még nem láttam az előző hozzászólást) és beletettem egy 4TB WD 3.5" Blue SATAIII (WD40EZAZ) hard diszket. A probléma ott van, hogy csak USB2-nek megfelelő sebességgel - 40 MB/s - akar működni. Ez úgy derült, ki, hogy a Playstation 4 nem akarja elfogadni megfelelő diszknek (USB 3 a minimum), illetve azóta kipróbáltam egy Linuxos asztali gépen és egy Win10-es laptopon is. Nincs sebesség különbség, ha 2.0 vagy 3.0 portba dugom. Nincs változás, kábelcsere esetén sem (a sajátján kívül még 2 van itthon).
Mi tegyek még a boltban való reklamálás előtt?

(#5648) peu407 válasza Roland8622 (#5646) üzenetére


peu407
senior tag

Köszönöm!

(#5649) King Unique válasza sztpega (#5647) üzenetére


King Unique
titán

Ezt a 40 MB/s értéket hogyan sikerült mérni, fájlkezelős fájlmásolással, vagy szintetikus teszttel (pl. ATTO, CDM, HD Tune)? Ha az előbbi, akkor az utóbbi szerint sem ártana, elődlegesen az a mérvadó, azt kevesebb tényező befolyásolhatja. Valamint milyen USB-kábellel lett kipróbálva, az biztosan jó és USB 3.0-s? Aztán a Windowson milyen módban működik, pl. az USB Device Tree Viewer / Temple program USB 2.0/3.0 csatlakozást mutat?

[ Szerkesztve ]

(#5650) sztpega válasza King Unique (#5649) üzenetére


sztpega
tag

Win 10 alatt egy .iso file Total commanderes másolásával, Linux alatt a Disks (gnome-disk-utility) benchmark tesztjével. Ez a 40 valójában 39-43 MB/s.
Közben sikerült a hard disket egy másik gyártó HDD házába belerakni egy fél percre és ott hozta a kb 150 MB/s értékeket.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.