- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
BogyóBP #50734 üzenetére
Huh, erre a finom botra óriási ez az orsó...De ezt már leírták.
Szerintem kár botot nézned másikat, tökéletes ami van, a Dart feedernél biztos jobb. Tegyél rá egy könnyű orsót.
Oreel-t használok, van több orsóm. Konkrétan Pelso, Maximus FS, Next FS. Sőt ha azt vesszük, egy Oreel Next LCC távdobó orsóm is van, igaz COONOR NFR 9000 van ráírva, de állítólag koppra ugyanaz.
Én elégedett vagyok velük, azért szeretem a Next FS sorozatot, mert 2 fém dobbal adják, egy sekély és egy mély dobbal. És olcsón, 10e alatt volt a 60-as méret.
Azt tudd hogy Alin szinte mindegyik Oreel orsót megtalálod, hogy milyen márkanév alatt...Nos ezt remélem kitalálod. Ha nem, olvasd vissza mit írtamTopikgazda sporttárs: Az a SW Powercarp az nem 8,5 "csak" 8m, ha jól nézem. Nem rövid az rakósnak?
-
dragonfx
veterán
válasz
Zoli bácsi #50730 üzenetére
Nehez tema am a rakozas....
En a matchezos uszozast akarnam kiprobalni.
Jo eg ez csak 19 deka..... -
joe979
aktív tag
válasz
BogyóBP #50734 üzenetére
Ez az orsó hatalmas arra a Korum botra. Az olyan minta felraknék a Shimano pickeremre, egy Shimano Big Bait Runnert, a régit
De jártam én is így. 390 Shimano Super Ultegra Match Heavy bot,nagyon apró gyűrűsor és rápakoltam egy 5500XT-B . Hatalmas kudarc volt. Mentségemre szolgáljon, jó vételek voltak és külön rendeltem őket. De dobni ebben a felállásban esélytelen volt. Ne ess ebbe a hibába.
Arra a botra egy 40 vagy 50 méretű kurbli bőven elég. Minden szempont alapján sokkal kényelmesebb lesz . Olyan orsót keress 40 méretben aminek van 2 fém dobja, és akkor azt hasznosan kitudod használni. Match vagy feeder pecára egyaránt.Bocsi a sok reklámért, de ilyen ha az ember Shimano buzi
-
dragonfx
veterán
válasz
Gabesz87 #50719 üzenetére
Spiccbotbol kar dragat venni szerintem.ha nem versenyzel.de spiccel nagyon limitaltak a lehetosegek. Jo elsore nem baj.meg nem is draga.de egy orsos tele bottal jobban jarsz uszozni.ilyen 20 gr korulivel.de feedert is hasznalhatsz ra vegszuksegbe jah.
Feederre eleg 40 es orso is szerintem de kinek a pap kinek a paplan.
A nevis tele bot jo amit beraktal.en is neztem.ha a sproknak baja lenne ilyet vennek.erre mar mehet az 50es.
Szerintem ilyen 60-70, es orso tavdobo bojlis cuccra valo.
Ugrik is a sulya sokat. -
Steady74
Topikgazda
Autótól/parkolótól tolom a horgászhelyig. Ha le lehet állni a vízpartra, akkor a taliga nem jön.
BogyóBP: angolok keszeghorgászatra is 20-23-as monofil főzsinórt használnak. A szerelék finomságát az előke, a horog és a bot adja szerintük. Én 22es zsinórral keszegezek, tökéletes.
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Két kérdésem van, jelenleg egy 90G dobosulyos os 3,6m es Korum feedert használok átlagos pecára, azon van a 60 as okuma custom black 60 as orsó amit ki szeretnék probálni bár nagyon nehéz a cucc így (úgy vettem észre), 18 as zsinort tekercseltem rá mert gyorsfékes az orsó, a zsinorkép szinte első osztályú. Viszont ez így túl durva, még gondolom akkor is ha felrakom a legérzékenyebb spiccet, mert most a heavy van rajta tavalyról az maradt (gőzöm sincs miért). Vagy esetleg nézzek egy másik botot és másik orsóval a finomabb pecára, mit ajánlanátok? Seria walter dart feeder 3.3 as és 3.6 ost néztem ár érték arányban jó de az orsórögzitésének eva része nem túl bíztató illetve a befogadó része se túl hosszú, orsóból egy kisebbet tervezek rá mint ez, de nemtudom melyiket. Írhattok komplett bot orsó párost is. Köszi. Majd 16 os zsinort tervezek rá. Igazából olyan orsót szeretnék ami match bothoz is jó. Vagy ahhoz inkább külön érdemes?
Más: Erről az O'reel márkáról valakinek valami vélemény, referencia?
-
Steady74
Topikgazda
válasz
joe979 #50724 üzenetére
Holnap lemosom, ma már nincs lelkierőm hozzá
és köszi
Szeszkazán: 1LE, de egy kis villanymotor nagy truváj lenne. Füvön nem jó tolni, tele van kis lukakkal, ugrál a kocsi mint a fene.
Jansky: Octavia-ba cuccolok be. Tavaly 2x ennyi motyóval mentünk ketten Hermanyival Kkhalasra, na akkor csurig volt a szekér.Yanna: köszi a választ helyettem is.
Zolibacsi: azzal a bottal is el lehet kezdeni a rakózást, csak nem biztos, hogy érdemes. Az a bot kb 7m ig kezelhető, felette felejtős. 11m-ben olyan mint egy banán. Egy jó 13m hosszú bot 800gr körül van, azzal egy fél napot el lehet pecázni, a Nevissel bajosan. Akkor már inkább a SW Powercarp 8.5m. Alapgörgő, alapláda Decathlonban van jó áron és jó minőségben. Rakózással egy a baj: egyszer elkap a gépszíj...
-
Zoli bácsi
őstag
Utánanéztem ennek a rakós botnak, eddig azt hittem százezrek egy bot....
De itt egy (gondolom nagyon alap), 9,5m-es Nevis Torrent [link] amihez lehet kapni toldót, 11m-esre.
A görgő sem olyan drága, amin hátracsúsztatják a botot. Még egy láda kell, aztán mehet is a rakós peca ? Vagy hogy működik ez, ehhez a módszerhez hülye vagyok.
Eddig nem nagyon érdekelt a rakós bot, de be kell látnom, elég eredményes módszer. A Rábcán láttam egyszer egy rakós botos pecást (mármint tavon sokat láttam, vadvízen nem szoktam), amíg boloval max a folyócska közepén úsztattunk, ő a túlparti nádas előtt szedte a halat, nálunknál jobb eredménnyel. Eddig azért sem foglalkoztam vele, mert azt hittem egy vagyon a felszerelés....De láttam ezt a botot...Egy jobb feeder is kerül ennyibe, és arra még orsó is kell. -
yanna
addikt
-
joe979
aktív tag
válasz
Szeszkazán #50717 üzenetére
Naná, túl jó a felbontás , csZ kép alapján levágja mi mekkora
Kedvenc témaköre.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Zoli bácsi #50720 üzenetére
Ami azt illeti, azt nem is figyeltem, hogy az az orsó nem nyeletőfékes, így akkor inkább az Aqua a szimpatikusabb. Habár gyakorlatban nem tudom mi a különbség, melyiket milyen használni, de a tanácsaid, és az összefoglaló alapján is kezdőknek jobb a nyeletőfékes. És köszi a linket az általános bothoz is!
Na így már el tudok indulni a horgászat izgalmas útján -
Zoli bácsi
őstag
válasz
Gabesz87 #50719 üzenetére
Nem muszáj a karbon, 4-5m-esnél még nem jelentős a kompozit túlsúlya.... Te bukszád
Az az "elég egy hatvanas orsó" az inkább bojlis pecához van gondolva. Egy MH feederre bőven elég egy ötvenes orsó, hidd el. Itt a hatvanas meg nagyobb orsó a távdobó, heavy feederekre kell.Jó lehet a linkelt orsó is, azt neked kell eldönteni hogy elég egy sima elsőfékes, vagy kell a nyeletős. Nagyjából ennyi a különbség. A linkelt orsód könnyebb is, az tuti, sokan ezért is szeretik. Én fenekezős botra ha tehetem nyeletőfékes orsót veszek. Nyáron egy 2kg-os ponty tud olyan kapást csinálni, hogy mire odanyúlok, már megy a bot a vízbe.....Szóval ezért kell, biztonságot ad, viszont nagyobb és nehezebb a nyeletőfékes orsó.
Amiket általános botnak írtál, azok is inkább fenekező botok, nagy a dobósúly, úszózni erős, érzéketlen lenne. Ezt: [link] inkább javasolnám, könnyű karbon, úszós pecához is használható, könnyű fenekezésre, meg pergetésre is.
A rezgőspicc általában bot specifikus, különböző a méretük, a hossz és a csatlakozás is. Nekem (csatlakozásnál) 2,1mm-3,6mm ig vannak spiccek a botjaimhoz. Néha egyik jó a másikhoz, pl a Döme Master Carp Pro spiccek pont passzolnak a Cormoran Speciland-hoz. Szóval botonként változó, de vannak egyezők.
Ha veszel egy feeder botot, ahhoz 2, vagy 3 (Néha 5db, Benzár botokhoz) db rezgőspiccet kapsz, ezek különböző erősségűek. Igazából az érzékenységben, a kapás észlelésben van szerepük, annak ellenére hogy némely gyártó dobosúlyként, oz (Uncia) adja meg az erősséget. -
Gabesz87
veterán
válasz
Zoli bácsi #50714 üzenetére
Rendben van, akkor inkább carbon spiccbotot nézek.
Azért néztem a 60-as orsót amúgy, mert az összefoglalóban olvastam: ha kisebb távra horgászunk, felesleges 100-as orsót vennünk, elegendő lehet akár egy 60-as is. Kisebb, könnyebb, kezesebb egy hosszú fárasztásnál. De ha jó az 50-es is, én hiszek nekedEZ is jó lehet? Csak mert majd 2000-el olcsóbb az Aqua-nál. Nem ezen az összegen fogok tönkremenni persze, csak elsőre nem akarok összességében sokat költeni, de a legsz@rabbat sem feltétlen venném meg persze.
Nem rossz amit írtál, hogy végső soron a feederből is lehet csinálni úszósat erősebb spiccel. Nekem tetszik az ötletÁltalános botnak esetleg akkor EZ vagy EZ megfelelne? Amúgy a spicc az univerzális, vagy botspecifikus? Csak mert pl. ahogy kerestem az erős/heavy jelzésű spicc-et, láttam, hogy konkretizálva volt, hogy melyik típusú bothoz van. Legalább is a haldorado honlapján.
-
galervin93
addikt
Kipróbáltam a haldós (
) élő csali rendelést. Tök korrekt, megjött rendben az "anyag".
szerk.: melóban vagyok, beraktam őket a hűtőbe. Nem kell tudnia többieknek, mi ez... -
joe979
aktív tag
válasz
Szeszkazán #50715 üzenetére
Képet nem kaptunk róla
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Gabesz87 #50709 üzenetére
Na, akkor sorban.
Egy hatezres orsó nagy lenne picit, persze mehet rá, de méretben egy kisebb, ötezres lenne jó. Feederre egyszerűbb ha sekély dobos orsót veszel, amit linkeltél, arra a feederezéshez használt zsinórból kb 600m menne rá. Ami már előbb felmerült, a Nevis Aqua feeder lenne tökéletes feeder orsónak, nem kell alátölteni.A Nevis szett egy fenekező, bojlis bot, igazából fenekező horgászatra való, nagy súlyok dobására. Max rabló halazni (Csukázás, letett bottal) lehetne befogni, tehát általános botnak nem jó. Úszós pecához nem lehetne kézben tartani, mert ahhoz ormótlan.
Spiccbotból igazából mindegy hogy mi van ráírva..... Ami olcsó, az általában nem karbon, kissé nehezebb, kissé lötyögős..Cserébe nem törik, többet bír. A drágább feszesebb, könnyebb, de sérülékeny (Ha ütést kap egy karbon bot, a sérülés helyén könnyen törhet)Azt a szettet is megveheted nyugodtan, ha nem akarsz úszózni, pl szélben, akkor egy feeder meg egy fenekező szépen elfér egymás mellett.
Igazából..... Ezért most lehet kikapok a sporttársaktól...De az erősebbik (rezgő) spiccel a feeder akár úszós botnak is felszerelhető. Kicsit nehezebb (Főleg egy nyeletős orsóval), de közelebb áll az úszós bothoz, mint a bojlis szetted.
-
dragonfx
veterán
válasz
Zoli bácsi #50704 üzenetére
-
Gabesz87
veterán
válasz
Zoli bácsi #50702 üzenetére
Na, ez egész szimpatikus, köszönöm az ajánlást! Erre pl. egy Nevis mytho 6000 orsó jó lehet? Egész nap bújom az oldalakat, szedegetem össze a cuccokat, amik kellhetnek: szerelék, zsinór, horog stb stb...
Láttam a haldorado honlapon akcióban egy Nevis Compact Carp szettet 9900-ért. Ez általános botnak megtenné? Nevis spicc botot látok úgy 2400-ért, ez elsőre megteszi? Meg még akkor az általad ajánlott feeder+a fentebb linkelt szett, már ha az általános botnak jó. Vagy e célra inkább valami más ajánlott? Kezdetnek ez a 3 bot bőven elég volna. Elnézést a sok bugyuta kérdésért, lehet, hogy túlbonyolítom a dolgokat... -
Steady74
Topikgazda
válasz
Szeszkazán #50703 üzenetére
Eddig 2 db 10kg körüli ponty, 3 kiesebb, Hermanyinak millió keszeg (szépek) és a tokok jutottak.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
dragonfx #50681 üzenetére
Legegyszerűbben úgy tudnám elmondani a különbséget a hátsó meg az első fék közt, ha megmutatnám szétszedve. A lényeg, hogy egy mai elsőfékes orsónak kb ötszöröse (de lehet több) a súrlódó felület mint egy hátsófékes orsónál. Precízebb, jobban szabályozható, nagyobb fékerőt lehet állítani. Könnyebb karbantartani is. Hátsófékes abból előnyös, hogy nehezebben koszolódik, és aki megszokta, annak kézre áll.
Egy orsóba három csapágy bőven elég, ha jó helyen van, a nagyhalas, harcsás orsók is ilyenek.
Ezt az Aqua feederes "előtöltött" dobot nem értem...Gyárilag nincs rajta zsinór, de mivel sekély dobos, 0,20-as monofilból kb 200m-rel tele van (A negyvenesre talán föl sem megy ennyi).
Fémdobról könnyebben pereg le a zsinór, azért jobb, meg kevésbé koptatja.
Az új szériás Dam-ról azt gondolom, hogy ugyanaz a kínai orsó, amit máshol is megvehetsz, de a nevet nem kell (még) megfizetni. Én úgy látom, hogy a belépő holmik Silstar és Eurostar néven jönnek, Silstaréknál. Az Oreel már egy kicsit jobb, mondjuk középkategória. Kicsit jobb orsók, jobb anyagú botok. A legjobb holmik, főleg a drága, prémium kategória viseli a Dam nevet, persze az alsóbb kategóriában is van DAM, talán jobban eladható. Szerintem a Quick 2 nem rossz, reális áron van. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
Gabesz87 #50680 üzenetére
Én feeder botra tudok egy Best Buy-t mondani, a 10e. alatti kategóriában nincs jobb: Eurostar Master Class feeder, MH, olyan 8,5-.10e ft bolttól függően. Ebben az árban verhetetlen. Szerintem egy ilyennel, meg egy spiccbottal olcsón elkezdheted a pecát. Esetleg kicsit többért Energofish-nek van egy Rubin Match+Feeder botja, az utólsó tagból kétfajta van a botzsákban, tehát ha akarod match (úszós) bot, ha akarod feeder. Most olyan 16 körül van újonnan.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Futás, futópályák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Lapierre e-Zesty AM 9.2 Fully carbon Ebike
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest