Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Steady74
Topikgazda
válasz
hermanyi
üzenetére
ez valami új kontinental rakó állítólag. kicsit matchbotos a feeling
sem a WR sem a whisker nem nézett így ki, pedig 10es pontyot is fárasztottunk...vihartigris : nyakörv mellett is rámegy a kutyára a kullancs és bele is fúródik, viszont 2 napon belüll elpusztul. Újpesten is napi vendég a kullancs a kutyában
-
-
hermanyi
addikt
Hát nem tudom . Lehet kézbe kellene venni mert így nem tetszik .

-
törölt tag
"Látszik a – hogy hívják – a sEgg a szájába"

-
galervin93
addikt
Jövőhét kedd-csütörtökön megyünk haverokkal egy kis bulipecára. Intenzíven telepített tó (...), nagy pontyok, amurok vannak benne. Kis lavórról van szó és legalább hatan leszünk rajta. Erjesztett cuccokkal nem lehet horgászni (se mag, se etető, csak csalizni lehet ilyen jellegű dolgokkal). Mit ajánlotok, főtt szemesből és/vagy pelletekből spombos etetés, vagy ilyen kis vízen elég lenne csak Aquával methodozni? Eddig előbbi volt tervben, de hát egy kis p*csányi kádban nem tudom van-e értelme. Szerintetek?
-
jansky1
senior tag
válasz
jansky1
üzenetére
Tavaly ezen a pecán szedtem össze kullancsot. Valami fertőzést összeszedtem tőle, hetekig szedtem antibiotikumot, ráadásul bedagadtak a nyirokcsomóim stb., de legalább nem agyhártya gyulladás. Előtte is odafigyeltem rá pedig, de azóta meg rendesen rágörcsöltem. Nem volt nálunk kiszedő, cérnával bénáztam egy darabig, aztán egy arra alkalmatlan csipesszel szedtem ki.. pfejj
-
mano660
tag
válasz
szetcsuszott
üzenetére
Így igaz, a mi egyesületünknél is kötelező társadalmi munkát kell végezni 16 órát évente.
Aki nem teljesíti, annak forintban kell megváltania. -
válasz
vendingo
üzenetére
nálunk ez úgy van, hogy ha tagként vállalsz valamilyen munkát a tó környékén, ami lehet akár a fűkaszálás is, azzal csökkenthető az éves tagdíj, így az emberek 95%-a él is lehetőséggel, az eredmény pedig az, hogy sehol nem áll derékig a fű, a letört faágakat összeszedik, stb.
-
vendingo
veterán
válasz
csabamigo
üzenetére
Én azon vagyok ki, hogy az egyesületnél befizetünk egy zsák pénzt, telepítés nincsen, a stégek életveszélyesek, a nád az égig ér, még az előző évit se vágják le, a fű/gaz meg mindenhol derékig ér, ami tele van kullanccsal. Az a baj, hogy leguggolok egy csalizás, horogszabadítás vagy akármi miatt, és a gaz a hátamat verdesi, így nem nehéz potyautasokat összeszedni. Éjjel meg a nagy fű miatt térdig átázok a harmattól.
-
csabamigo
aktív tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Köszönjük!
Teljesen egyetértek ezzel a vízparti veszélyel és én is odafigyelek a riasztószerek használatára főleg ha gyerekkel vagyok pecázni aztán este fürdéskor alapos ellenőrzés!
Fiatalabb koromban sok kullancsot szedtem össze kirándulások alkalmával és a fent említett módszerekkel lett eltávolítva, nem kell pánikba esni ha bennünk van csak "okosan" kiszedni és nem lesz gond.
MÁS!Most láttam egy új "KéK" videóban , hogy már van külön feederhez elektromos kapásjelző... -
vendingo
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Bennem is volt egy a hét elején, a kutyába meg rendszeresen van.

-
Zoli bácsi
őstag
Bevágnák ide egy írást a Facebook Method feederezők klubjából. Hiába linkelném, zárt csoport, bár szerintem páran innét is járnak ott.
Szerintem nem nagyon van pecás, akibe ne lett volna kullancs, a sporttárs elég jól összeszedte a tudnivalókat az eltávolításról is. Ha hosszú, vagy az admin sporttársak szerint nem idevaló, nyugodtan töröljék. Szóval:VESZÉLY A VÍZPARTON! – 2019.05.29.
Ez nem egy hatásvadász cím akar lenni. Valós veszélyről beszélek, aminek a következményei hónapokra, vagy még hosszabb időre tönkretehetik életünket. És addig nincs peca sem. :-(A legutóbbi horgászatom során 4, azaz négy darab kullancsot szedtem össze 2 nap alatt. Ezért most nem írok horgászvíz bemutatót, mert egyrészt úgy gondolom, erről beszélni fontosabb, másrészt nem akarom rontani a tó hitelét. Mert a tó egyébként szép és jó. A tógazda nem tehet arról, hogy egyre melegebbek a teleink, és elszaporodtak a kullancsok. Kérem, ne is kérdezze senki, hol jártam. Aki pedig tudja, kérem hallgasson.
Miért tartom fontosnak írni erről? Mert a legtöbb ember nagyanyáink módszereit alkalmazza a kullancsok eltávolítására és a seb kezelésére, ami gyakran több kárt csinál, mint hasznot. De haladjunk sorjában:
MILYEN BETEGSÉGEKET OKOZ A KULLANCS?
- Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás
- Lyme kór
- TIBOLA
- NyúlpestisEzek részleteit itt olvashatjátok: https://www.webbeteg.hu/…/1…/kullancs-betegsegek-es-tuneteik
LÉTEZIK-E VÉDŐOLTÁS?
A Lyme kór ellen nem, de a rondábbik betegség, a vírusos agyvelőgyulladás ellen igen. Encepur-nak hívják, eléggé drága, és 3 adag kell belőle. Azután viszont elég 3 évente egy adag emlékeztető oltás.HOGYAN KERÜLHETŐ EL A KULLANCSCSÍPÉS?
A zárt ruházat segít, de nem tökéletes. Ráadásul a nyári kánikulában nem viselhető. A kullancsriasztó szerek viszont mindig alkalmazhatóak, és segítenek távol tartani ősi vízparti ellenségeinket, a szúnyogokat is. Fontos azonban a kiválasztás előtt ellenőrizni a hatóanyagát.
- Leggyakoribb a DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyag, amely nagyobb mennyiségben használva problémás lehet.
- A Pikaridin hasonló, de újabb fejlesztésű. Talán ennek a használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot.
- Természetes eredetű, az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet a P-mentán-3,8-diol. Ez a hatóanyag arra érzékenyeknél allergén hatású lehet, de a nem érzékenyek számára kevésbé kockázatos terméket, jó választási lehetőséget jelent.
Ha füves parton horgászunk, rendszeresen vizsgáljuk át a lábszárunkat. A kullancs ugyanis nem a fáról potyog a nyakunkba, hanem a fűszálakról mászik át a lábunkra. Ha kavicsos parton, stégen horgászunk, akkor ott nem fenyeget veszély, de ha elmegyünk vécére, akkor tüzetesen nézzük át a lábunkat.MIT TEGYÜNK, HA MÁR MEGCSÍPETT?
A horgászatot követően, alaposan vizsgáljuk át teljes testünket a kullancsok után kutatva. A saját szemmel nehezen látható részeknél pedig ne szégyelljünk megkérni egy hozzátartozót vagy barátot, hogy segítsen az átnézésben. Ne feledjük: a kullancsok nagyon apró méretűek.Ha kullancsot találunk, ne nyomkodjuk, ne csavarjuk, ne tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát! A krémek, olajok, ecet vagy gyufa használata is tiltott. A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesszel történő eltávolítás: a kullancsot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbáljuk megragadni és eltávolítani. A helyes módszer az alábbi videón látható:
https://youtu.be/0wotB38WrRYA lépések az angolul kevésbé jól tudók kedvéért:
- A legjobb eszköz a vékony csipesz. Patikában kapható, nem mindenhol, érdemes telefonálni. Nekem Solingen csipeszem van, kb. 2300Ft. A műanyag kullancskiszedő kanalak nem tökéletesek, mert a kisebb kullancsok eltávolítására alkalmatlanok. A vastag csipesz kerülendő, mert HA ÖSSZENYOMJUK A POTROHÁT, AKKOR MÁR MAGUNKBA IS FECSKENDEZTÜK A KÓROKOZÓKAT.
- A kullancsot a bőrünk közelében, a fejénél kell megfogni.
- Húzzuk felfelé a kullancsot lassan, úgy hogy a bőrünkből kúp alakuljon ki. Hamarosan elengedi.
- A kórokozók átadása általában 24 óra elteltével történik meg. A kullancsot távolítsuk el mielőbb!
- Fertőtlenítsük a csípés helyét, jóddal, Bethadine oldattal, de ha más nincs, az alkohol is jó. Egy igazi horgásznál mindig van pálinka, ugye? :-) Tartalékolj belőle egy keveset!
- Ha nem sikerül tökéletesen kiszedni, mert beleszakadt a bőrödbe a feje, vagy a szájszerve, ne ess kétségbe. Semmiképp ne piszkáld tűvel, mert a seb elfertőződhet. Fertőtlenítsd le, és hagyd békén. Kb. egy héten belül kilökődik magától.Ha nincs kéznél a megfelelő csipesz, akkor a kullancs kiszedhető egy szál cérnával, vagy - ami mindig van egy horgásznál - vékony fonott zsinórral. Azért nem első helyen említettem ezt a módszert, mert a kisebb kullancsok nehezebben foghatóak meg vele. A nagyobbak eltávolítására viszont kiválóan alkalmas a cérna/fonott zsinór. Ezen a videón láthatjátok, hogy kell ezt: https://www.youtube.com/watch?v=3eiqvNSeYWw
MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van:
- a csípés helyén koncentrikus körök terjedése látható (ez a csípés utáni naptól kezdve, akár hónapok múlva is jelentkezhet, lásd a mellékelt képen)
- izom- és izületi fájdalom, komoly fáradtság jelentkezése esetén
- ha a csípés helyén a piros folt terjed
- ha a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás mutatkozik
- ha arcidegbénulás lép fel
- ha szívritmus zavar jelentkezik
- ha a fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj és a duzzanat 1 hétnél tovább tart
- ha asszimetrikus, vándorló térdizületi duzzanat jelentkezik, de csak csekély fájdalom kíséri
- tudatzavar, járászavar esetén
- ha a csípés a fejen történt, minden esetben forduljunk szakemberhez, mert nyirokcsomó-duzzanatot, valamint nagy eséllyel okozhat központi idegrendszeri szövődményt!Kullancsmentes horgászatot kívánok! Görbüljön!
Tősér Sándor
Ja, és ha tetszett, oszd meg ezt az írást a barátaiddal! Ne csak a horgászokkal. Az erdőjárókat még inkább fenyegeti a veszély. De egyes vidékeken már a saját kertünkben sem vagyunk biztonságban a kullancsoktól.
-
Gabi atya
csendes tag
válasz
szetcsuszott
üzenetére
Persze én is úgy gondolom, hogy a helyválasztásnak óriási szerepe van. Már az fél siker ha a víz felé dobunk és nem az erdőbe.
Élő vizen teljesen egyetértek veled, a helyismeret sokkal többet ér mint az etetőanyag. Arra nem szeretnék kitérni, hogy a kék és egyéb márkák emberei hogyan fognak fél óránként 5+ vagy 10+ potykákat a Dunából. De itt egy nem túl nagy kocka tóról van szó, aminek viszonylag egyenletes, lapos a feneke. Nyilván télen amikor minden apró gödörnek jelentősége van és össze van állva a hal az nem kérdés. Mint ahogy az sem, hogy a nap bizonyos szakaszaiban eszik- nem eszik vagy éppen hol tartózkodik a hal. De itt kb 5-10 méteres távolságról különbségről volt szó, ezért lepett meg a dolog (nem bányató, ahol elkaptam egy púpot vagy törést). Lehet legközelebb match bottal megnézem a mélységeket azért... 
Ha már élővíz, jövő hétvégén tervezünk menni a Dunára. Zebegénynél van egy kis sziget, remélem a vízállás is olyan lesz, hogy tényleg lesz sziget.
Van valakinek infója, tapasztalata esetleg?
Nem vagyok nagy dunai pecás, ha van pangó víz azt érdemes meghorgászni vagy csak a sodrásban?
Nyilván minden halnak örülni fogunk (paduc, esetleg 1-1 márna, keszegfélék), nem vagyunk mi akkora ász horgászok hogy első nap fogjunk 5 nagy pontyot a Dunából.
Etetőnek a következőt gondoltam: timár mix folyóvizi vagy sajtos, föld és némi angol morzsa, búza, kukorica, fullasztott csonti. Vélemény?
De bármilyen folyóvizi tippnek örülök! -
szetcsuszott
aktív tag
válasz
Gabi atya
üzenetére
Szvsz. Sokkal, de sokkal, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire sokkal nagyobb szerepe van a helyválasztásnak, mint annak, hogy mivel etetsz/csalizol. Eleve, halat ott lehet fogni, ahol van, tehát szétlopott egyesületi vizeken akkor is aranyeresre üli az embere a seggét, ha aranyport szór a vízbe, és akkor se biztos, hogy fog valamit. Folyóvízi tapasztalatom, hogy nyáron kb. mindegy, mivel etetsz, ha sok. Nagyon sok. Egészen addig, amíg a napnak abban a szakában van előtted hal. Általában egyszer csak eltűnnek, utána jön a napon kínszenvedés pár eltévedt keszeg mellett. Sokszor próbáltunk ilyenkor sokféle trükköt, semmi nem használ, egyszerűen eltűnik a hal, mondjuk beljebb húzódnak a mederbe vagy nemtom. Aztán ahogy jár a nap az égen, délután vagy estefelé megjelennek megint, és zabálnak. Állóvízen dettó, általában a nyári melegben a sekélyebb részeken nincs értékelhető hal, vagy behúzódnak a dzsindzsába, vagy a mélyebb részekre, és csak éjszaka lehet fogni, bármivel etetsz, csalizol. Ugyanitt tavasszal , nyár elején meg csak ezeken a részeken lehet fogni.
De versenyen (bár nem versenyzek) ugyanez, ha pl. Walter Tomi bejegyzéseit nézem, simán van, hogy akkor is nulláznak csapatok, ha a belüket kiteszik, amíg 4-5 hellyel arrébb meg szektor egyet horgászik valaki.
Ha sorrendet kéne felállítanom, az etetőanyag lenne az utolsó. Első a hely, második a csali. Már írtam feljebb, legutóbb házi kukorica-búzadarával etettem minden aroma nélkül, pontosan ugyanúgy beállt rá a kárász mint addig bármi másra, és pont ugyanúgy tele volt vele a belük. Cserébe kipróbáltam:
-rózsaszín, zöld, fehér, sárga gumikukoricákat, vaníliás, mézes, halas, korianderes, epres, császárkörtés aromába áztatva,
-halas, epres, mézes pelletet,
-ananászos, tintahalas, fokhagymás, sweetkorn, csokis-narancsos popupokat, ill. waftereket,
-csemegekukoricát, fahéjas-szilvás cukk kukoricát, csontit.
Kizárólag csontival jött, és kizárólag eleinte törpe, aztán mikor a kárász elverte őket onnan, akkor kárász. Próbáltam feederrel, próbáltam úszóval, ugyanaz. Annyi volt a különbség, hogy úszóval gyorsabban lehetett fogni őket, mint feederrel. Ponty mutatóba se, pedig az egyik feederbot folyamatosan be volt dobva "pontyos" csalikkal, hogy majd arra biztos, de nem. -
bandi0000
nagyúr
sziasztok
Jól olvastam azt, hogy ha igénylem ezt a csodás plasztik kártyát, akkor is kiválthatom az engedélyt ha még nem kaptam kézhez?
-
Spoon16
tag
Így van Zoli bácsi,én is élvezettel olvasom a beszámolóidat.
-
joe979
senior tag
válasz
galervin93
üzenetére
jaja : Zoli bácsi jár a legf@szább helyekre

-
-
vendingo
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Felénk száll a szösz, de a vizen egy darab sincsen, pedig nyárfa alatt ülök.
Amúgy kint vagyok ma is sine missione :)
-
Zoli bácsi
őstag
Elindultam ma délután is, az udvaron elég ritkán szálltak már a nyárfapihék, mondom hátha máshol is abbahagyták a fák a szöszölést. A Hansági főcsatornát céloztam meg, reméltem hogy a szöszökön kívül az áradás is lejjebb húzódott. Ez a látvány fogadott a parton:

Na, itt inkább nem lógatok, percek alatt ráülne a zsinórra a sodródó szösz. Átmentem a 3-4km-nyire lévő Rábcára, a Királytói zsilip alatt kb 30cm-rel nagyobb volt a víz mint vasárnap, kevés szöszt hozott a víz...Akkor Hohohó! Egy feedert és egy bolot vetettem be.
Nem vagyok egy ijedős gyerek, de egyszer majd be....m, ahogy a bolo szerelékét bedobtam, szinte a csali kukorica a vizet sem érte, hatalmas fröcsköléssel-csobbanással egy kétkilós forma balin rárabolt. A kukorica eltűnt, de a kis horog nem akadt meg. Kis domolykót fogtam boloval, a feeder hallgatott. Egyszer csak apró pöccentések a spiccen, majd a spicc szabályosan remegni kezd. Aztán semmi. Na, ideje újracsalizni, és vettem föl a botot. Úgy éreztem akadót fogtam, nagy súly a bot végén, de aztán elindult az "akadó" a partszéli növények közé akart bújni, aztán a másik part fele. Kis huzavona után szákba tereltem, egy Rábcai potyka.
Természetesen szabadon engedtem. Érdemleges dolog már nem történt, de kezdtem unni a szúnyogokat, és összepakoltam. Volt még egy tervem, miután elpakoltam a felszerelést, elindultam gyalogosan a Király-tó fele. Arról "híres" ez a tó, hogy itt fogták ki régen a halászok a Hany Istókot. Kb másfél km-es séta után megérkeztem a tóhoz, mellette van egy fa kilátó, oda felmentem. A tóból nem sok látszik, belepte a nád, és a növényzet, de sétának első osztályú volt

-
-
pinnacle
nagyúr
Köszönöm a segítségetek! Nem is tudtam erről a barkács topikról.
-
pinnacle
nagyúr
Csak azért gondoltam, mert nektek elég sokszor kell csomót kötnötök, illetve ha jól emlékszem, postázó gumit is sokszor láttam horgászoknál, talán volt már ilyen szituáció. Hurkoló fórum meg nincs.

-
forras2
őstag
válasz
Szeszkazán
üzenetére
érdekel

-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Sorry, hogy itt kérdezem, de talán ti tudjátok a választ. Router talpát szeretném rögzíteni konzolhoz. Az lenne a kérdésem, hogy lehetne ezt gumigyűrűvel, pl. postázó gumival megoldani? Szerintem ez jobb, rugalmasabb megoldás, mint a kötöző bilincs. Cipőfűzésre ajánlom ezt a hurkolást, tényleg tart, de a router rögzítésre nem találom a megoldást.

-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Gabi atya
üzenetére
Azért a profi versenyhorgászoknak sokkal nagyobb rutinjuk, tapasztalatuk van, mint nekünk hobby pecásoknak. A filmekben amit a F&H csatornán nézek, mindig többfajta etetőanyagot kevernek össze. Gondolom a vízhőfok, évszak, stb. figyelembevételével keverik a kaját. Persze azért a medret is feltérképezik, ezt speciel a filmekben nem nagyon mutatják....Ahogy azt sem, hogy a filmes pecák előtt napokkal egy megbízott ember már eteti a helyet...
A profikat szponzorálják, annyi fajta etetőanyagot próbál ki, meg visz el, amennyit akar, szóval tuti hogy kitapasztalják. Átlag pecásnak sem pénze, sem ideje arra hogy naponta több kiló etetőanyagot beszórjon.
"Ha a 2 boton 2 eltérő csalit vagy etetőt használtam volna, akkor most esküdnék valamelyik fogósságára ugye..." Igen!
Amúgy...A pecában pont ez a szép, szerencse is kell. Hiába ül a terepjáró mellett a ládáján a profi, a milliós felszereléssel. Megy az egyorrú proli spori, a kompozit botján Silstar kurblival, jó helyre ül, jó helyre dob, az etetőkosárban malactáppal.....És ő fogja a halakat! Kis pénzzel is megvan az élmény.
-
Gabi atya
csendes tag
A hétvégén 2 bottal pecáztam, előke, horogméret, method kosár, etetőanyag, csali, ritmus, minden ua.
A lágy bottal arra a klipszelt távra horgásztam, ami az elmúlt 2-3 hétben adta a halat. A másik bottal (amit haverom beszakított) érzésre dobtam egy távot és azt klipszeltem. Nagyságrendileg kb 5 méterrel lehetett beljebb és kb 5-10 méterrel balráb. Ezen az "új" helyen 9 hal jött, közte 3 potyesz, a másikon összesen 3 kis kárász vagy keszeg. Amikor 11 körül teljesen megállt a hal, kezdtem variálni. Paníroztam az aquát, felöntöttem aromával, de nem hozott átütő sikert, elvétve akadt be egy-egy kis kárász.
Szerintem csak a hely volt az egyetlen értékelhető különbség, mégis óriási a kontraszt.
Érdeklődnék hogy a profik hogy tudják megitélni, hogy az egyik vagy másik etető működik-e jól?
Ha a 2 boton 2 eltérő csalit vagy etetőt használtam volna, akkor most esküdnék valamelyik fogósságára ugye...Pergetésnél szintén: sokan esküsznek, hogy a neonzöldes rapalák, gumik nagyon tetszenek a süllőknek, ezzel fogják a legtöbb süsüt. De pont ezért ezt is dobálják a legtöbbet, kvázi - mindenféle statisztika módszer nélkül - a nagy számok törvénye alapján nyilván arra a csalira jön a legtöbb hal, amit a legtöbbet dobálnak (tyúk vagy a tojás esete). Persze én is ezzel kezdek pergetni

-
Zoli bácsi
őstag
válasz
szab13
üzenetére
1. Mert ott nem ismerik.
2. Mert ott nem annyira árérzékenyek a sporttársak.
Egyébként egyre kevesebb Spro holmival találkozom, orsót-botot nem is láttam tőlük mostanában. Szerintem már minden Nevis jelzéssel jön nálunk.
Ez olyan mint a Dam, és a Silstar. Ugyan az a cég, de az előbbi név jobban cseng a régi sporttársaknak..
-
saen
veterán
válasz
DonThomasino
üzenetére
Hogy lenne egy cég? Szerintem csak fogalma sincs a kereskedőnek...
-
szab13
aktív tag
Jól tudom ,hogy a Nevist tőlünk nyugatra nem is forgalmazzák? Vajon miért?
-
-
vendingo
veterán
válasz
galervin93
üzenetére
Én is a csontos részre tippelnék. Kár érte.
A cucc jól vizsgázott, mindig fostam, hogy hátha rossz csomókat alkalmazok, vagy rosszul kötöm meg a horgot. Ebben a csomó nélküli horogkötésben se volt sok bizodalmam. Bírta minden, pedig az olcsóbb setupra jött. Még maradok, hátha jön valami, na meg jövök holnap is. Facen meg se írom, holnap itt ülne a fél város. Csak nektek mondtam, meg pár havernak. -
vendingo
veterán
Nem tudom, de egy 8/0 egyeshorog és egy 4/0 hármashorog is volt rajta. Elég sok idő eltelt mire eszméltem, sok zsinórt lehúzott mire odavertem neki, volt ideje nyelni. Ha kiszakadt volna, az már korábban megtörténik, nem amikor már kifáradva piheg a lábam előtt. Inkább attól féltem, hogy szakad a zsinór, vagy szétrobban az orsó a kezemben.
-
-
vendingo
veterán
válasz
galervin93
üzenetére
Itt nem én diktáltam. Az érzés leírhatatlan, más mint amikor egy nagy pontyot fogok. Tökig húzott fékkel, kapaszkodtam a botba, de nem bírtam neki pumpálni, csak húzta a zsinórt, recsegett minden, nekem remegett kezem lábam. Azt nem értem, hogy ekkora küzdelem után hogy a pics.ba akadt ki a kovácsolt lándzsavégű méregdrága owner horog a part előtt 50 centivel. Átszáguldott minden bokron, lehüzott kegyetlen sok zsinórt, kiszabom a halat magam elé a partig, erre leakad.
gban. Esküszöm neked, hogy fárasztás közben eszembe jutottál, hogy tuti ezért lett kapásom.
-
-
vendingo
veterán
Most ment el életem hala! :(
2kézzel nem bírtam tartani, hónamalatt volt a bot, majdnem berántott a vízbe. Sajna hosszas küzdelem után a lábam előtt 50 centire kiakadt a horog a szájából. Ez egy szörny volt, úgy tépte a zsinórt a dobról, hogy nem hittem a szememnek, recsegett az orsó, annyira bevolt már húzva a fék, mert az összes bokron átszáguldott. Nem akarok számokat mondani, de qrvanagyvolt. Még most is remegek. Hatalmas élmény volt fárasztani, egyenlő küzdelem volt. -
zolee0307
őstag
Akinek kell eurostar master class pickerhez pótspicc :[link]
-
-
vendingo
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Rákosnál vagyok. Fertő csati, rákos patak.
Még nincsenek, de tegnap 10 körül már haraptak. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
JoHnni
üzenetére
Én a Döméset venném. FB. csoportban, ahol bene vagyok, dicsérik aki vett. Nekem az lenne szempont, ha spiccet török, akkor könnyen beszerezhető a Döméshez, ezenkívül ha garis probléma van, abban is korrektek.
Őőőőőőőőőő.. izé, csak annyi kérdés, ha már Walter boltban Döme botot nézegetsz, a Supernovákra (Fine, Light) nem néztél rá?
Szerk: vendingo: Hansági Főcsatorna? Nincs sok szúnyog? Engem tegnap már délután is támadtak.
-
hermanyi
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Rsdn amit írtam elöke játszik és az egész lent fekszik a talajon. Azzal lasitjuk vissza az usztatás. Ha elérjük a fél folyási sebességes akkor tudunk eredményesen keszegezni. 6-14g os uszokat használok de az átlag a 10-12g. És 25-30 m táv
-
A Zéé
addikt
Írom a bevásárló listát, és nem tudok dönteni:
0.12-es Trabucco XPS előkezsinór helyett 0.13-as, vagy 0.11-es Guru N-Gauge, esetleg Preston Power Line lenne a jobb? Vagy valami tök más? Walterboltot, esetleg Fishingtime-ot preferálnám. Hétvégén totál berágtam erre a zsinórra. 2 éves a zsinór, nem napsütötte helyen tároltam a spulnin se, előketartóban se, de volt olyan 60 cm-es előke, ami az első dobás után teljesen felcsavarodott saját magára, hagytam kipörögni dobás előtt, de mégis, az első halnál szakadt, középtájékon, ott, ahol korábban bepörgött.A 0.11 felé hajlok, és akkor talán egy zsinórral ki tudom váltani a 0.12-est és a 0.10-est is. Fölfelé van 0.14-es Awa-Shima (gyorsan kellett, és ilyen volt csak a boltban, ahova bementem).
-
BogyóBP
veterán
válasz
JoHnni
üzenetére
A dömék nevis botok akármi van ráírva, a tubertini meg így első ránézésre is meg ahogy a boltba is láttam vastag nehéz durungok, ettől függetlenül ez a sárga tetszik de ezzel az osztott parafa nyéllel ami a végén van fogalmam sincs kitől ered de én nem tudok megbarátkozni .. Gondolom mindenképp 3,3 asban gondolkozol.
ÉN ezzel szemezek: [link]
-
galervin93
addikt
válasz
hermanyi
üzenetére
Az előkehossz növelése után tényleg több hal jött, hogy most ezért vagy sem azt nem tudjuk meg. A szomszéd, aki elég jól nyomta a matchet (2-est horgászott), szintén 30 körüli előkével horgászott.
Az ólmozás a váltás után nekem úgy nézett ki, hogy forgó, jelző (2 db 8-as), és alig 5-7 centire felette 5 db 4-es sörét, szóval ez még akár elfogadhatónak is mondható.
Amú pont a snecik miatt kezdtem rövid előkével, az alapozást is kissé keményebbre gyúrtam, hogy egyben menjen le a fenékre. Végülis ez összejött, mert snecit bent nem fogtam (kint foghattam volna, nálam is volt a cuccos, de lusta voltam, pedig irgalmatlan mennyiségben volt jelen, olyan 3-4 kilót szerintem még sz én gyenge technikámmal is össze lehetett volna szedni).
Az etetéssel azért nrm volt gond, mert kézzel toltam.
20 még pont az a táv, amit pontosan meg tudok dobni, de beljebb már csúzli kell ezt fogom megtanulni, dögöljek meg. 
-
hermanyi
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
40-60 cm elökét használunk match en usztatásra. Ha sok a sneci akkor a jelző az előke tövénél (az úszó méret 10 % a) az ősszes többi egybehuzva 10-15 cm el felette. Csuzlizni pedig pontosan, minden dobás de minimum minden 2. dobásnál löni kell ha folyik a víz.
-
HugóBoss
tag
Tegnap Taksonyi holtágban kb 5 óra alatt 40db kisponty, 4 törpe és valami állat kihajlította a 10es horgomat

Kukoricára csak a törpék jöttek, csokis-narancsos waftersre meg a minipontyok (15-25cm) -
galervin93
addikt
válasz
hermanyi
üzenetére
Na lenyugodtam egy kicsit, így pár nappal a verseny után.

Igen, az tiszta sor, hogy hétköznapi pecát nem nagyon lehet összehasonlítani versennyel. Ahogyan a gyakorlás is, hát igen, az hiányzik nagyon, leginkább a csúzli kezelése, az hiánycik'...(#50777) Steady74
Többieknek volt hal? Milyen távot horgásztál?
Hát vegyes volt a kép, az első 2.5 órában mindenki matchezett, jellemzően 35-40 méter körüli távokra. Én meg kb. a felére, 20 körül. Ez persze már több mindent megmagyaráz, de azért az első két órában halat szinte nem is fogni, míg mások pár kiló vegyes keszeget kiszedtek, azt nem... Az utolsó bő órára kiálltak többen rakózni, és már ott is fogták a halat, igaz kisebb ütemmel, mint előtte odabent (csak bent megállt - én meg akkor kezdtem el fogni ???). A távon én nem változtattam, ugyanazt horgásztam végig. Igaz félidőnél a korábbi pár tized grammnyi súly mellé közel két grammot tettem még a zsinórra, és az előkét is hosszabbra vettem (15 helyett 30 centi), így fogtam azt a két kiló halat.Csali, etető?
Etető: Walter keszeges kaja. Ebből egy kiló körüli mennyiség bekeverve alapnak, felpimpelve Brasem porral, némi édesítővel, kopra melasszal, vegyes angolmorzsával. Ráetetés szinten Walter keszeges kaja natúrban, illetve földes szúnyog. Azt menet közben én is észrevettem, és a csapattársak is megerősítettek, hogy a szúnyog inkább a snecit vonzotta, jobban ment, ha ritkábban, de kaját vittem be. Csali szúnyog (ezzel alig fogtam), szúnyog-csonti szendvics (néhány hal), és amivel a legtöbbet fogtam, az 2-3 szem pinki (szinten megerősítette a jól szereplő csapattársam, ő is szinte csak ez utóbbival fogott).
Amit így utólag sikerült összeszednem infókat, azok alapján a jól szereplőknek a kajája inkább sötét színű és kevésbé édes volt, mint az átlagos keszeges kaják (ismerős 2 kiló Walter keszeges + 1 TTX mellé tett fél kiló hallisztes method kaját).Összességében valószínűleg nem volt jó a távválasztás (ők 40 vs. én 20), a kaja (sötét, kevésbé aromás vs. világos, édes), és hát gyanús, hogy a szerelés sem (első két órában levés ólom a zsinóron, 15 centis előke érintőn vs. több ólom, hosszabb előke lefektetve/vontatva - inkább utóbbi, mert ment a víz rendesen).
Aztán persze lehet, sőt biztos hogy volt más is a dologban. Mindenesetre arra jó volt, hogy újfent kiderüljön, csak muszáj leszek rendesen elsajátítani a csúzlizás tudományát, különben sok ilyen égés lesz még a vége....

-
Steady74
Topikgazda
válasz
szetcsuszott
üzenetére
A tisztelt vevő a jót, olcsón, gyorsat hármasból egyszerre csak kettőt választhat... szokták mondani kereskedők, talán nem véletlenül.
Rodpodhoz: FB-n rengeteg hirdetés van házilag készített verziókra, fórumtársunk, Zolynet, Manta rodpodot használ.
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
DonThomasino
üzenetére
"Cégünk jól, olcsón és gyorsan dolgozik. Akción keretében Ön most ebből kettőt választhat"
Azaz VAGY méretpontos VAGY tudja a ráírt szakítót VAGY épelméjű árban kapható. Választhatsz kettőt. Ez áll a hazai kínálatra is.
-
zeus_2k14
senior tag
Üdv.
Segítségre lenne szükségem. Tudtok ajánlani nekem olyat, ami nem borul fel, illetve jó minőségű RodPod-ot?
Akár kintről, akár itthonról is jó. Gondolkodtam már házi gyártmányon is, de nem tudom ki foglalkozik ilyennel.
Ár : Maximum 25-30.000 Ft , de legjobb 20.000 Ft

Köszönöm.
-
-
vendingo
veterán
Telefonról vagyok, lusta vagyok bogarászni, pc-t meg nem használom ilyen jó időben. 10 k körül már van használható belépő bot, meg orsó is. Nekem pl. madcat black heavy duty 16k, okuma longbow 16k volt. Kell még zsinór ízlés szerint, ez kínából van olcsón, vagy itthon pl. 300m madcat fonott 11k. Stupek, horog, ólom, úszó, karabínerek filléres tétel. Persze horogból is lehet venni olyat aminek 1500 darabja, de azért vannak lényegesen olcsóbbak is. Forgók viszonylag drágák 500-1500 3-5db. Semmivel se drágább a harcsázás, mint a többi ágazat. Itt nem kell figyelni a bot akcióját, feszességét, nincs varázslat, lényeg, hogy masszív legyen, bírja a nagy terhelést. Orsón nagyobb hangsúly van, de nem kell egyből Pennt venni. A zsinórból is lehet akár monofil is, de a fonott se drága már mint régen. Csalihalazni meg bármivel lehet. Tegnap vicces volt a 22 éves spiccboton a ponty, jól meglepett. Ha kell valami konkrétum, kérdezz, vagy van harcsás csoport facen, de elég hülye tagok vannak, beszólnak mindenkinek mindenért.
-
A Zéé
addikt
válasz
DonThomasino
üzenetére
semelyik fonott sem méretpontos, mert aszem úgy szokás megadni a méretüket, hogy az elemi szálak vastagságát adják össze, annyira feszes meg nem tud lenni egyik sem.
-
válasz
DonThomasino
üzenetére
Bocs hogy korábban nem írtam, nem voltam gépközelben amikor olvastam aztán meg elfelejtettem.
Kastking engedi a színét azonnal, semmi meglepő nincs benne hogy te is ezt tapasztalod.
Méretpontosság: na azt felejtsd el. Az első rendeléskor tettem is be képet hogy vastagabbnak tűnik mint az elvileg jóval vastagabb mono.
Minőség: azzal viszont sosem volt gondom. -
Steady74
Topikgazda
válasz
DonThomasino
üzenetére
Fb kínai pecás csoportok tele vannak ezzel a hírrel, hogy a KK zsinórok engedik a színüket.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
OK köszöszöm:
Zoli bácsi
hermanyi
szetcsuszott
Kezdtem aggódni hogy a minősége is hitvány lesz,
mert még a vezető görgőt is megfogta.Még egy olyan kérdés lenne hogy mennyire méretpontos a KAstking ?
A dob adatai szerint 0,25 ből felmegy rá 136m
na most nekem olyan 100m körül sikerült rá feltekerni. -
szetcsuszott
aktív tag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Elmúlik, és a hangja is "kisimul", csendesebb lesz hamarosan.
-
hermanyi
addikt
válasz
DonThomasino
üzenetére
Preston is összeken mindent. Matrix öt használok de az is engedi a színét. A gurut mondják szó tartoznak.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Nem hinném.

Ilyen fonottam nincs, de múlt héten Daiwa J-Braid 4x fonottat tekercseltem, az is megfogta a kezemet, illetve az előkekötéshez használt fonottak is fognak. Amit előkének, dobóelőkének használok fonottat, az kb 10 peca után már láthatóan fakul, illetve egy idő után kifehéredik elveszti a színét....Amivel eddig találkoztam mind ilyen volt.
-
DonThomasino
veterán
Erre senki ?
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- TCL LCD és LED TV-k
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- PlayStation 5
- Horgász topik
- Yettel topik
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- További aktív témák...
- Nuki Smart Lock Pro 4 garanciás, dobozos, hibátlan
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- TETKÓS/KOZMETIKUS lámpa eladó
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TB (210-ARJD), WD19TBS (210-AZBV)
- 27% - Számítógép! i7-4790 / GTX 1660 Super / 16GB DDR3 / 500GB SSD / 500w
- Gamer PC-Számítógép! Felsőkategória! R7 9800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD / Noctua !
- Xiaomi Mi 11 lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
sem a WR sem a whisker nem nézett így ki, pedig 10es pontyot is fárasztottunk...

asszem pl itt Nyíregyen a Bujtosinál is így van talán...

Van valakinek infója, tapasztalata esetleg?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De az élményt átérzem, ez egészen másfajta küzdelem, mint más halakkal.