- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kmarci25
veterán
válasz
Mr.Csizmás #8694 üzenetére
Hopp, ezt eddig nem is láttam. Használod, lehet vele gyakorolni a latte art-ot? (Bár úgyse fog soha menni...
)
-
válasz
RetepNyaraB #8683 üzenetére
Köszi!
Tizedpontos mérleg mindenképp fog kelleni? Egy tizedpontos kanálmérleget már rendeltem, de a sima konyhai mérlegünk csak grammpontos és nem feltételnül akarom lecserélni. Továbbá lehet hülye kérdés, de ezeken az örlőkön (SAGE BCG600) be lehet állítani mekkora adagot őröljön vagy
1. szemmérték
2. csak előre kimért kv kerüljön az inputba? -
DrDobos
őstag
válasz
Mr.Csizmás #8694 üzenetére
Elég csőrös ez?
-
tuzpenge
őstag
válasz
Mr.Csizmás #8694 üzenetére
Pont ezt akartam én is írni....lekéstem.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
DrDobos
őstag
válasz
RetepNyaraB #8691 üzenetére
Köszi nektek a valaszokat
igen tudom hogy nem az igazi az orolt, ezt a kisporkoloknel valo friss orlest lehet atgondolom. Midenesetre barhogy is lesz, a kapszulas utan mindenkepp elorelepes lesz
Ps, RetepNyaraB: miert nem vennel babot a tchibonal?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
DrDobos #8689 üzenetére
A legtöbb kispörkölőnél fintorogva (ezt persze nem mutatják a kedves vásárlónak
) leőrlik neked kívánt finomságúra. A tchibonál is, de ott inkább nem vennék babot, csak ha nagy a baj. A bolti pedig olyan, ahogy icm mondja. Kiöntőnek kezdetben mindegy, de legyen dedikált pitcher, aminek szép csúcsos nyílása van, nem széles szájú kisbéka. Ha egyedül iszod a 350ml elég, ha ketten, akkor 5-600ml. Ez persze a teljes űrtartalom, úgyis a felét használod kb.
-
icm
tag
válasz
DrDobos #8689 üzenetére
Tejkiöntő: expolygonos legolcsóbbat használom, valami 3500 az is szerintem.
a bolti őrölttel több baj is van, de leginkább, hogy nem friss, nem frissen őrölt és nem tudsz örlemény finomságon változtatni. Egyébként a quality rossa kotyogósban elég kellemes volt. A 60/40 arányt nem figyeltem, jobban örültem volna egy 100/0nakNespresso kapszula után még a kotyogós is kis gyakorlás után úristen ez teljesen más szint… quality rossa-val etetve… sajnos a karos gép már nem szerette, én meg a lejtőn elindultam
-
DrDobos
őstag
Ket kerdes, tanacsot szeretnek: szeretnek a fentebb amugy videoban is szereplo tejhabositos/tejkiontos bodonket, van otlet honnan erdemes beszerezni? Tchiboba betevedtem, asstem 3500ert láttam..
Masik kerdes: milyen orolt kaveval erdemes kezdenem? Cafissimo kapszularol jottem at, egyelore orolt kavet vennek. Neztem lavazza crema e gustot, illetve esetleg a qualita rossa, lehet ez a 60% arabica 40% robusta jo lehetne kezdesnek. Egy ismerosom nagy omnia silk rajongo, o szemesbol az automatajaba ezt veszi. Velemeny, otlet? -
icm
tag
válasz
TheProb #8685 üzenetére
Ugye az elején köpött vizet, így elég nehéz megállapítani közben mennyit köpött… nyisd meg a csapot, eresszed bele a vizet, zárd el, jöhet egy másik edény aztán nyisd meg, akkor már nem lenne szabad víznek jönnie, csak gőznek. Lecsapódva kaphatsz minimális mennyiségű vizet.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
TheProb #8685 üzenetére
A köpködés gáz. Amúgy mindenképp lenne valamennyi víz a kiöntőben, mert a gőz is végső soron víz, ugye.
Nem számít, ha kis kávét felmaszatol a falra. Ha sokat (kifejezett réteg körben), akkor vagy nagyon robis, olajosra pörkölt blendet használsz, vagy tényleg kicsit kicsi a tamper. -
TheProb
veterán
Továbbra is szívok a vízes tejjel. Ez normális? Ez már egy kv lefőzése és egy tej gőzölése után volt. Látszik, hogy folyamatosan köpködi a vízet és a végén áll a kannában a víz.
Illetve ha az EC785-höz adott fém tamper felkeni a szűrő falára a kv-t, az gáz, nem? Magyarán nem perfect fit az átmérője a szűrőhöz képest.
-
Jó kérdések. Ugyan ezt a settet rendeltem most a Mall-ról, így külön öröm hogy nem nekem kell őket feltenni.
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a kapott örlőt érdemes-e alá vetni egy bejáratási procedúrának? Van itthon 1 kiló anyóstól kapott tchibo milano stlye, ami valószínűleg erre a célra tökéletes lenne. -
válasz
pető bá' #8678 üzenetére
Na, ezt videó nélkül is így csinálom
Megkocogtatom a pulton, kezemmel kicsit segítek neki a helyezkedésben aztán tamper#8679cSuwwi: Értem. Akkor az én gyűrűm (amit sokkal inkább egy tölcsér) is tökéletes. Egyébként fogalmam nincs honnan van az a tölcsér, azt hittem a 702 tartozéka de rákeresve nem látok olyan dolgot a csomagban...
-
cSuwwi
senior tag
-
válasz
body007 #8677 üzenetére
nem, de miután az őrlőből már az őrlemény a karba került, nem repkednek szanaszét az őrlemény darabkák.
A legegyszerűbb módszer szerint egy finom lekoppintással a pultra picit összeesik az őrlemény, majd érdemes valamilyen módon egy egyenletes felületet létrehozni.. ehhez a disztribútor (wdt meg pukszkrín) előtti világban a baristák a kezüket használták valahogy így (yt link).
-
-
tKb.
tag
Bambino Plus igen, szettben a darálóval.
Mall.huról rendeltük, akcióban van, ráadásul olyanban, hogy olcsóbb, mintha csak a kávéfőzőt venném. Kicsit furi. [link]
Ti is a Mallról vettétek? Leírásban nincs a tartozékoknál a szimpla falú felsorolva, na majd meglátjuk. Biztos ami tuti, utánvétellel kértem, mert tőlük még nem rendeltem semmit, remélem rendben megérkezik. Tapasztalat esetleg?
Köszi az eddigieket 😄
-
nrbx
tag
Hello, nekem is Bambino Plus van, szinten adtak hozza duplafeneku (nyomasfokozos) meg hagyomanyos szurot is, de aztan vettem 14-16g-os IMS-t (B62.52TH24E), kb. 15 EUR volt, nem nagy tetel. Esetleg ha kell, ami nekem van gyari hasznalt dupla el tudom passzolni. Kart szinten csereltem Crema Coffee fenek nelkulire: a gyari nekem nagyon szorult, a szurot meg mindig kessel kellett kifeszegetni belole (van erre inteligensebb modszer?). Ezzel ami most van ilyen problemak nincsenek.
-
kmarci25
veterán
Ez Bambino Plus? Ha igen, akkor én decemberben kaptam hozzá nyomásfokozós szimplát és duplát, meg nyomásfokozó nélküli szimplát és duplát. Azóta vettem még fenék nélküli kart, ahhoz adtak egy dupla kosarat (kb. 16-18 g lehet), meg vettem két IMS-t (16-18-ast, meg 20-24-est).
Én minimum 16g -ból főzök tejes italokhoz, minden nélkülihez 18-20 g-ból. -
tKb.
tag
Köszönöm a válaszokat!
Úgy néztem a tartozékok között, hogy csak duplafenekű szűrővel fog érkezni, hogyha egyáltalán megérkezik. Mall.hu-ról lett rendelve, még sosem rendeltem onnan és vegyes véleményeket találtam.
Lesz 1 csészéhez, illetve 2 csészéhez szűrő. Amennyiben 1 csészével szeretnék főzni, mert éppen nem ketten innánk kávét, akkor gondolom kevesebb anyagból kell készíteni és kevesebb lesz az elkészített kávé mennyisége is, igaz? Attól a minősége, illetve ízvilága az megegyezzik a 2 csészés szűrővel készített kávéval? Vagy pont ezt írtad, hogy a 18-20g kávéval lehet a legmagasabb minőséget kihozni? Nem annyira látok még tisztán 😄
Köszönöm a James Hoffmannos ajánlást is, meg is néztem pár videót, tetszik 😊
-
RetepNyaraB
veterán
"Azt is olvastam, hogy talán 19g kávéból kellene majd a kávét készíteni. Ez 1 csészénél és 2 csészénél is ugyanígy működik vagy ez csak a 2 csésze kávéra értendő."
Minden kosárnak van egy ideális névértéke és attól durván eltérni nem jó. Tehát mondjuk egy 18g-os kosárban nem érdemes 10g-ból "szimplát" főzni, mert nem működik rendesen.
Képzés: a szimpla\dupla elnevezés az eredeti olasz típusú kvzásból jön, az új hullám betörésével ez így már nem pontos fogalom. A modern specialty minősítésben (igazán jobb helyeken) csak "duplát" készítenek, az íz miatt. Általánosságban 18-20g töltettel, ebből lesz ugye 36-40g ital. Ettől még vannak persze különféle felépítésű szimpla kosarak, lehet is őket használni - általában kicsit macerásabb velük dolgozni.
Illetve a pl. 19g-ból készített cuccot szétönthetitek kétfelé, miért ne? Az íze ugyanaz marad, csak kevesebb mennyiség.
Mondjuk egy jó flatwhite duplából készül, a cappuccino viszont szimpla. De az első már specialty fogalom, a második meg klasszikus olasz :)flash @ bejáratódnak a kések, finomabbra kell állítani. Mármint ha általánosságban beszélünk róla. Amúgy egy zacskó kv elején és végén is simán lehet más őrlő állás, ahogy icm írta.
-
kmarci25
veterán
Nem, egyelőre kézi őrlőm van. Az őrlés finomsága a lefolyástól függ. Őrlemény/kávéital= 1/2 grammban mérve, kb 30 másodperc alatt a cél. Azaz 20g őrleményből 40 g kávé. Ha túl gyors, akkor finomítok, ha lassú akkor durvábbra állítom. Ezt nevezik angolul dial in-nek. YouTube-on keress rá James Hoffmann-ra onnan egy csomót fogsz tanulni.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #8661 üzenetére
Az olcsó alap szűrők erre jók, mert nem sózzák vissza a lágy vizet. Főleg utángyártott szűrőket használok így automatához, karoshoz.
-
#85578752
törölt tag
Régebben csak nyomásfokozós kosárral árulták, most már adnak hozzá szimplafalú kosarakat is. Szerintem jó kis gép, érdemes a manuális előáztatással játszani, nálam a maximumon volt a legjobb, vagyis hosszan nyomvatartva amíg el nem kezdi a tényleges főzést, azt pedig manuálisan állítottam le. De lehet programozni is a hosszú előáztatást.
-
goom
senior tag
Muszáj leírnom, annyira kikívánkozik belőlem... Remélem, nem OFF.
Akciós most a Kapucziner-nél a Brazil Sítio Córrego Grande Natural (brazilosan hosszú, szép név). Ma reggel kezdtem meg, most túl vagyok a második csészén is.
Elképesztően finom kávé. Életemben nem ittam finomabbat. Nagyon gyümölcsös, kellemes, sima. És a kis kacat gépemen is olyan gyönyörű lefolyással érkezett, hogy öröm volt nézni. Mindig egy kanál cukrot szoktam, de ebbe az se kell. -
kmarci25
veterán
Nekem ugyanilyen gépem van, én írtam a másik topikban is. Írtam erről a gépről, keresd vissza itt. Én mindenképpen javaslom a kar és a kosár cseréjét. Az, hogy mennyi őrleményből főzöl, ízlés dolga nejem cappuccinokat idők, neki általában 16g-ból főzök, én feketén iszom, magamnak 18-20g-ból. Van olyan pörkölő (pl Impresso), akik annak javaslatot receptre.
Amit javaslok: új kar, új kosár, mérleg (tized grammos), jó minőségű kisüzemi pörkölésű kávé.A kancsós víztől ugyanúgy vízkövesedni fog ezért javasoltam a desztvíz-szűrt víz keverékét. Persze az íze is jobb lesz.
De persze lehet, hogy elkezded a géphez kapott eszközökkel, aztán ha úgyis megfelel, akkor semmi gond, használod úgy. Ha viszont kicsit érdekel a dolog, akkor érdemes kísérletezni.
-
tKb.
tag
Sziasztok!
A hard core kávés topikban ajánlották a Sage SES500BTR + BCG600BTR párosítást és a tegnapi nap folyamán meg is rendeltük, mivel ott magas szinten megy a kommunikáció és kevés dolgot értek még belőle, ezért gondoltam felteszek itt pár kérdést a leendő masinával kapcsolatban.
Egyelőre elég kevés infóval rendelkezem a kávézást illetően, én espressot szoktam inni, a barátnőm pedig capuccinot.
Feltettem a másik csoportban egy pár kérdést és érkeztek is válaszok a kedves fórumtársaktól. Az egyik az volt, hogy milyen vízzel érdemes használni ezeket a gépeket és jött egy olyan válasz ami viszonylag egyszerűnek tűnik (2/3 desztilált víz, 1/3 szűrt víz), illetve egy bonyolultabb válasz ahol méregetni kell mindenféle epsom sókat meg ilyeneket. Egyelőre nagyon az elején vagyunk, úgyhogy most még lehet nem állunk neki itt mindenféle oldatokat kotyvasztani, de majd lehet eljön ennek is az ideje. A desztilált víz és szűrt víz megfelelő lehet az elején? Van egy ilyen Leica kancsónk, az elegendő lehet?
Ezenkívül volna egy olyan kérdésem, hogy a neten is néztem videót, illetve a fórumba is írták már, hogy ez a gép egy nyomásfokozós kosárral érkezik és hogy ezt kellene cserélni egy non-pressurized kosárra. Ezt érdemes lehet rögtön az elején, tehát egy kötelező lépés vagy majd ráér idővel és fogyasztható kávé lesz így is?
Azt is olvastam, hogy talán 19g kávéból kellene majd a kávét készíteni. Ez 1 csészénél és 2 csészénél is ugyanígy működik vagy ez csak a 2 csésze kávéra értendő. Úgy érzem kicsit, hogy még alapokkal is bajban vagyunk. Amennyiben van valakinek ilyen kávégépe vagy esetleg van valami olvasmány amit elolvasva tisztázódnának a dolgok, akkor szívesen várom a javaslatokat. Elvileg 1 hét múlva érkezik meg, addigra szeretném így az alapokat rendbe tenni a fejemben.
Előre is köszönöm a segítséget!😊
-
flash-
veterán
fél éve vettem a cm800 as graef őrlőt
az normális hogy egyre finomabbra kell állitani hogy ugyanazt a folyásidőt,minőseget hozza a kávéfőző (vagy csak a főző tisztult ki magától )? már eleve 2vel kalibráltam finomabbra az őrlést.vagy ez természetes es úgymond bejáratódott az őrlő?
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #8651 üzenetére
Köszi! Akkor maradok a grand cru-nál. Ez bevált csak mondom rákérdezek….
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tuzpenge #8649 üzenetére
Próba nélkül, ábszolúte demagóg módon állítom, hogy a grand cru jobb lesz.
Egy kávénál, ahol be se vallják honnan gyün (én nem látom, melót nem rakok bele), csak a kamu megy a "gourmet minőségű kávészemekből alkotott" és barátai bullshiteléssel ("hosszú lejárati idővel rendelkezik... MAF!? Tartósították, vagy mi a frász? Amúgy ugye 2-3 hónap és szevasz) - szóval nincs miről beszélni. Tökbiztos. Ráadásul a kettő majdnem egyforma árban van
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 11 Pro Max 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3261, 100% Akkumulátor
- 139 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (ELKELT)
- XBOX Series X + dokkoló // SZÁMLA // GARANCIA //
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 3100 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S2 TG Chieftec 500W
- Új Acer Predator 16 WQXGA 165Hz G-Sync i9-13900HX 16GB 1TB Nvidia RTX 4070 8GB 140W Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest