Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#4033) stoilt válasza #35193216 (#4031) üzenetére


stoilt
újonc

Majd szólok azoknak, akik nekem sírnak élőben, hogy írjanak ide, hátha elhiszed, bár nem célom téged győzködni.

Írod, hogy az általam említett 135-160k nettó az bruttó 250-300k. Szerintem meg bruttó 205-245k, ami nem mindegy. Azt is írod, hogy ez fölötte van az átlag informatikus frissdiplomások fizetésének, alá is támasztottad ez eduline-os linkkel. Írod mindezt azért, hogy megcáfold azon állításom, miszerint a legtöbb frissdiplomás, 0 gyakorlattal egyből nettó 250-300k fizetést szeretne. Oké.

A probléma ezzel csak az, hogy én leszögeztem, hogy ezt én a környezetemben látom. Az én környezetem a BME VIK, és lehet, hogy a vidéki egyetemeken végzett és vidéken állást vállaló informatikusok megelégednek a bruttó 200-al, de mutass nekem egy olyan VIK-en végzettet, aki ennyiért hajlandó megmozdulni. Hogy ellenpéldát is mutassak: javaslom a 8. oldal alsó grafikonjának jobb szélső oszlopát tanulmányozni: [link]
Eszerint az itt végzettek átlagos fizetése nettó 285k/hó. Arra nem találtam egyértelmű utalást, hogy ez mennyivel a diploma után van. Mielőtt megkapnám, hogy "lám csak, ezek szerint mégis megkapják a nettó 250-300 ezret a frissen végzettek", hadd mutassak rá, hogy ismétlem, nem tudni ez mennyivel diploma után van, másrészt itt kötelező a szakmai gyakorlat. Igaz csak 6 hét, de mivel ennyi időre nem sok cég vesz fel embert, mert az nettó veszteség, a legtöbb ember ott is marad a gyakorlati cégénél utolsó félévre. Az tehát nem látszik, hogy ezek közül mennyinek volt már előtte is munkája és ezáltal tapasztalata, de valószínűsítem (megint csak az alapján, amit én látok, tapasztalok), hogy majdnem mindnek. Igazolja ezt az is, hogy a 3. oldalon az alsó grafikon szerint a vikesek 32%-a, azaz majdnem a harmada végzéskor már főállásban dolgozott. Képzelheted, hogy mennyi dolgozik még olyankor diákként, akiket aztán utána átvesznek főállásba.

Tehát általánosan elmondható az, hogy (hangsúlyozom az én környezetemben) jó sok pénzt kérnek a frissen végzettek. Ezek jó része meg is kapja, mert van már releváns tapasztalata, szóval nem 0, és a tapasztalatát bizony suli mellett, gyakornokként, kevés pénzért szerezte. Emellett általában nem hátrány, hogy BME-s a diploma (mielőtt a fejemet veszitek, ezzel nem azt állítom, hogy a többi egyetem nem lenne jó... ) illetve, hogy általában fővárosi munkahelyről van szó. A másik részük, akiknek nincs gyakorlatuk meg sírva tartják a markukat, hogy hát "bezzeg a Pisti egy százassal többet kap". Persze, mert ő már melózott 1 évet gyakornokként. Aztán ilyenkor jön a pofáraesés és a kevés pénzért dolgozás, hogy aztán lehessen később előre lépni, tehát bejárják szinte ugyan azt az utat, amit a gyakornokoskodók, csak előbb koppannak egy nagyot. Valószínűleg ők tartoznak a fenti grafikonról leolvasható nettó 175-400k szórásintervallum alsó részéhez.

Visszatérve, hogy láttam-e emebert sírni: itt van mindjárt Drakula, aki szerint nem éri meg gyakornokoskodni, hanem időben le kell diplomázni, hogy aztán lehessen "normálisan" (értsd: több pénzért) dolgozni, aztán meg csodálkozott, hogy nettó 90-et ajánlottak neki (bár nem egészen értettem ezt, ha jól értem ez soksok éve volt, akkor meg az a 90 nem tudom mennyire volt kevés). De ha visszaolvasunk pár évet, sok ilyet találhatunk.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.