Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• axioma

veterán

válasz Madwe #15933 üzenetére

En alapvetoen ugy gondolom, hogy programozni tanul az ember, nem javaul vagy php-ul fejleszteni. Eddig hasznaltam clearcase-t, svn-t es cvs-t, most git-et kell, na es? A lenyeg nem (nagyon) valtozik. Es en me'g tudok command line parancsokkal korulnezni egy unixos gepen :) , de kozben (majdnem...) vegigcsinaltam a deep learning kurzust, mert a matek alapom ahhoz is megvan (matematikus az elso diplomam), hogy ne legyen gond egy sokdimenzios felulet derivaltjaval gondolkozni. Nem vagyok az az univerzalis zseni, aki egy bazi nagy programrendszer minden reszegyseget megtervezi, az absztrakt oldal (algo&adatszerk, mondjuk uzleti logika) megvalositasa jobban erdekel mint hogy load balance meg security dolgok trukkjeit is megtanuljam, de allitom hogy egy komplexebb - akar korabban nem ismert nyelven irt - programhoz a legtobb, adott nyelvet tanult fiatalnal hamarabb hozza "merek" nyulni (na ez igy pont nem jo, mert a fiatalok "mernek", csak nem biztos hogy _mindig_ kelloen alatamasztottan, kicsit kezdik a rollback lehetoseget egy try&error fejlesztesi hozzaallasra hasznalni...). [Jelenlegi melohelyemen kezdeskor veletlenul rakerultem egy levlistara ami a usereket erinto hibakrol szolt, na mar csak angol es a helyi "szakszavak" megtanulasaert is elolvastam, hat nekem kicsit sok volt hogy a problemak 70+%-at reboot-tal oldottak meg - vagy szerver, vagy csak job.]
    Szoval attol nem felek, hogy kesobb szar lenne uj dolgot tanulni. Ez kicsit olyan, mint a nepek nyelvevel: minel tobbet tudsz, annal konnyebb a kovetkezo; a logika mar - akar reszletekben - ismeros lesz, csak az elnevezesek valtoznak. Raadasul "most" ugyan eldobtam egy domaint (1.5 eve elegge nagy valtasom volt tematikaban), de az se mindegy hogy mennyire vagy kepes a fejlesztesnek a szakteruletet megismerni, es erre is sokkal tobb eselyed van sok ev tapasztalattal, mint 3 eve dolgozo "senior"-kent. A megoldando feladatok feltetelei nagyon valtoznak, de az hogy hajlando vagy kozos nyelven lenni a feladat meghatarozojaval az azert elony (ifju titan - kapott ilyen jutalmat - munkatars korabbi helyeim egyiken elvarta volna, hogy neki a leendo felhasznalo uml diagramban adja meg szinte a teljes speckot... onnan o mar valami standard tool-lal general kodot, itt-ott kitoltogeti a beszelt nyelvi elemek attrib-ra forditasaval, ez volt neki - ismetlem, az adott csapatban managerek altal kiemeltnek tartott - fejlesztonek a megoldasi modszere). Nyilvan nem mindenki ilyen, akar fiatal akar nem.
    Szoval en ugy vagyok vele, hogy ha csokken is a lehetosegem a munkaero-piacon (eleve handicap az hogy pluszban nobol is vagyok), akkor se hiszem hogy ne lehetne olyan helyet talalni, ahol a jo gondolkodasi keszseg elony [es azt meg tegyuk hozza, hogy a mostani 40+ korosztalynak joval kisebb %-a lett programozo, az lehet hogy a mostaniakkal gond lesz ha nem no drasztikusan a prog.igeny].
    Bocs, ha tul hosszu volt.

Új hozzászólás Aktív témák