- weiss: Pant* rant
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
igyekszek ugy tervezni, hogy rendkivül kis esélyü legyen egy feltörést igénylö helyzet; persze tudom: nem minden tervezhetö, de ezert van/kell TBSZ-en kivül PMAP, es persze evente jarnak le, azaz elöre lehet latni nehany honapot, es többnyire lehet kicsit kesleltetni egy kifizetest, hogy addigra forduljon, illetve jelenleg már minden evben 4-5 TBSZ-em fordul (4 szolgaltato, 25db TBSZ)
-
zsero
aktív tag
válasz
UberMutant #491 üzenetére
Magyarul nyerünk egy évet ahhoz képest, mint ha kivenném normál számlára és betenném újból?
-
korcsi
veterán
válasz
UberMutant #489 üzenetére
Tehát mielőtt lejár a TBSZ 5. éve december 1-30-ig lehet nyilatkozni, hogy az aktuális évben induló gyűjtőéves TBSZ-re átkerüljön e a tartalma részben vagy egészben.
Tényleg, ilyenkor az elszámolás újra indul? Ha van olyan eszköze az embernek ami 12 éve TBSZ-en van és feltörésre kerül a számla, akkor remélhetőleg csak az utolsó két év után kellene a hozamok után közterheket fizetni.
Nekem az mondjuk jobban tetszene, hogy ha egy következő évben lejáró ergo 4. éves TBSZ-re lehetne tenni ezeket az eszközöket, így a már az öt éve tartósan befektetett értéket csak mindig további egy évvel kötné le.
-
Blaymoira
tag
Hát ez egy nagyon jó kérdés. Én például nem tudom, hogy működik ez a magyar szolgáltatóknál. IBKR-nél pedig, hacsak valaki nem az 5. évében transzferálta a TBSZ-ét, akkor még senkinek nem járt le. Talán decemberben lehet valaki aki a fentebbi kitétellel transzferált.
Itt csak ennyi információt írnak:
At the end of this period your TBSZ will be terminated, unless you declare (between December 1-30) that you want to transfer your assets partially or fully to another TBSZ opened in the second year of Holding Period 2. If you decide to do so, make sure that the value of the assets to be transferred is at least 25,000 HUF; otherwise, the transfer will not take place, and your assets will be transferred in their entirety to your primary account.
-
Ixion77
addikt
"Hogy kerül vissza a részvény az eredeti tulajdonoshoz?"
Érvényesíti az utolsó pillanatban (mondjuk utolsó másodperc) az opciót, lesz belőle virtuális shortod, amit ugyanabban a pillanatban le is zár a nyílt piacon. Innen lesz meg a részvény, ami odakerül a kiíróhoz. Persze ez valószínűleg csak elmélet, a gyakorlatban ennél sokkal gördülékenyebb a folyamat (pl. összepárosítja a put-ot egy azonos call-al, vagy biztos van még ravaszabb megoldásuk is).
-
Gabás
addikt
Akinek volt már lejáró TBSZ-számlája, meg tudná erősíteni, hogy az IB-n ugyanúgy működik egy TBSZ-számla lejártakor a részleges kivétel és továbbvitel, mint a magyar szolgáltatóknál?
-
petyametyo
aktív tag
Viszatalálos
-
aAron_
őstag
Long, vettem
ITM, strike > share"Egy put opció esetén ha nincs az adott részvényed, akkor shortod lesz az adott részvényre. Amit jó eséllyel a szolgáltató azonnal zár is (cover) ha nem margin az account, ergo megkapod a nyereséget."
Nem teljesen értem.
- IBKR automatikusan él az opciós jogoddal
- Kölcsön vesz részvényt neked, amit megkap az opció kiírója
- Megkapod a strike szerinti árat
- Hogy kerül vissza a részvény az eredeti tulajdonoshoz? -
kepe1977
csendes tag
Sziasztok, köszi szépen a segítséget. Átment a 2022-es tbsz-em at erstétől az interactive brokers-hez és egy nap múlva a teljes Activity Statement-et le tudtam tölteni ami kell a NAV bejelentéshez.
-
-
User_2
tag
ctrl p
quantity all available sizede nagyon vigyázz vele, mert ilyet alapvetően nem csinálunk,
ha megvagy azonnal csökentsd a szerinted még kezelhető minimumraemellett ctrl h h -ban töröld az összes order releváns short cut -ot.
szerk:
ilyen könnyű, jujj de egyszerű dolgokat nem akarsz szeretni trading platformon.
ez most durván hangzik leíríva, meg egész bitosna amikor olcvasod akkor is.de valójában annyi fék és figyelemztetés kell a költés előtt, amennyi csak lehetséges.
addig örülj, amíg nem tapasztaltad meg miért jó ez.
-
zsero
aktív tag
Úgy látszik akkor benne vagy a TWS-ben. Hogy lehet megcsinálni, hogy egy TBSZ számlán lévő összes maradék pénzből vásároljak valamit? Pl. IB01-et vettem, és kb. így csinálom most:
- megnézem mit ír ki, mennyi HUF érhető el.
- ezt átváltom USD-re Google-lel
- kiválasztom hogy limit ár
- majd azt elosztom annyival amennyi az aktuális árfolyam
- ezt lefelé kerekítem, és megvesszem.
Fractional share-t nem szeretem.Ez a folyamat a weben valahogy sokkal praktikusabb, ott mindent ír, interaktívan mutatja mennyi share mennyi összeg, stb. De nincs erre valami 1 gombos cucc? Hogy töltse fel az account-ot IB01-el?
-
User_2
tag
minden betűméret állítható,
bár igaz a legtöbb csak csoportosanolyat keress hogy custom font size
-----
tws-t joggal, nagy eréjjel lehet savazni,
de ha már használtál más trading platformot is, könnyen rájössz,
hogy sajnos muszály relativizálni.
és kiderül, hogy a tws egy minőségi csúcs.
ami egy lehetetlen mondat, gondolva, olvasva és leírni is. -
axioma
veterán
válasz
Uyuarasy #440 üzenetére
Na felraktam, de a video nem segit. Azzal kezdi hogy hogyan valthatsz ugy hogy nem gyartasz elore adott devizat, en meg csak a valtast akarom.
Viszont a chatgpt segitett, meg az fxconv beszolas.
De ezt a szar tws-t nem latom... annyira apro betuk vannak hogy 10 centire bele kell bujjak a kepernyobe...
Me'g azt kell kitalalni, a tobbit hogyan lehet vasarlasi koltsegek kivetelevel novekvo usd cuccba tennem. Multkor irt valaki tickert de elhagytam... azt se tudom melyikben volt a 3 (?) topik kozul. -
Ixion77
addikt
Long esetben hogy kapnék margin callt?
Úgy, hogy nincs annyi pénzed, amennyibe kerülnek az opció által "tartalmazott" részvények. De nem feltétlen kapsz margin callt, mert lehet hogy a szolgáltató azonnal is eladja a fedezeten felüli részvényeidet. Amennyire tudom, IB általában így jár el. Hagyja hogy mínuszba menjen a számla bizonyos esetekben, aztán az automata teszi amit tennie kell hogy ez megszűnjön (pl. pénzt vált).
-
Ixion77
addikt
Lehet hogy nem értem a kérdést, mert amúgy szerintem nagyon egyértelmű a válasz:
Két dologtól függ mi történik:
- Te írtad ki, vagy te vetted meg az opciót?
- Lejáratkor az aktuális árfolyam alacsonyabban vagy magasabban van az opció céláránál?Az opció csak egy Opció. Alias lehetőség. Egy szerződés, amivel vagy él a tulajdonosa, vagy nem. Felteszem, hogy te vetted az opciót és nem kiírtad. Ez esetben ha lejáratig nem érvényesíted a jogodat, akkor kidobtad a kukába. A szolgáltatók viszont rendik, ezért ha jól járnál vele, érvényesítik neked automatikusan az utolsó pillanatban (ennek lehet költsége). Egy put opció esetén ha nincs az adott részvényed, akkor shortod lesz az adott részvényre. Amit jó eséllyel a szolgáltató azonnal zár is (cover) ha nem margin az account, ergo megkapod a nyereséget.
-
Amúgy ez van az ERSTE-nél is? Nem találom.
Lassan át akarom fordítani devizás kötvényekbe a MÁK-ból kiveendő pénzt. 6 év a nyugdíjig. Már nem biztos, hogy ebben a nagy felfutásban érdemes erre a távra részvény ETF-et vennem. Lehet, hogy vastag mínuszban fürdik majd amikor szükségem lesz rá. Az idei TBSZ még beleférne időben. -
User_2
tag
long opcióhoz is számít margin igényt, ami hát ja, fura
még nem akartam tudni mi lesz a vége.paper tradingben kipróbálod és megtudod.
szerk:
de több scenario-val is ki kell próbálnod, mert nem mindegy mekkora az account, amin az alaptermék margin-ja majd valahogy viselkedni fog. -
aAron_
őstag
-
User_2
tag
igyekszel eladni mielőtt lejár.
vagy élsz a megszerzett jogoddal vagy nem.szerk.
egyébként se szokás lejáratig tartani,
ugyanis nem biztos hogy lejéáratkor éri a legtöbbet.
ezenkívűl lehet hogy margin call-ban el kell adnod, ha nagyon mélyen megy ITM be.
elég kevés a tapasztalás erről, mert a műfaj jellegéből adódóoan rtikán vagy soha nem történik meg. -
aAron_
őstag
Mi történik, ha long ITM részvény put opció lejár cash accounton úgy, hogy nincs részvényed?
Próbálom kideríteni, de nem túl egyszerű.
-
zsero
aktív tag
Érdekesség, IB01-et venni 3.2 nap alatt hozza be a vásárlás költségét. Magyarul 3 napnál tovább nem éri meg pénzt tartani a számlán.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
ETF vásárlása során mikor érdemes a forintot devizára váltani? Én eddig úgy csináltam, hogy forintot utaltam be, majd ezt átraktam a TBSZ számlára és vásárláskor az IB-re bíztam a deviza váltást. Ez így a legjobb vagy vásárlás előtt kellene váltanom?
-
zsero
aktív tag
Illetve szintén TWS-ben be lehet állítani hogy a base currency vagy display currency ne HUF legyen?
-
zsero
aktív tag
Classic TWS-ben hogy látszik a trade history több mint 7 napra visszamenőleg?
-
Uyuarasy
tag
A koltsegvonzatat nem teljesen ertem, par honapja bevezettek hogy bizonyos accountoknal elerheto az auto-conversion (a hivatalos leirast sem talalom most, kicsit bovebben errol: The Poor Swiss, Singa Polah blog).
Eddig en sem valtottam, jo volt minden, csak zavartak a margin violation popupok, meg statementben is ez volt a valtas mellett: Ordered by IB (Margin Violation)
Egyebkent akkor lehet ez hasznos, hogyha tobb devizaban is van penz a szamladon es explicit meg szeretned mondani hogy melyikbol szeretnel kolteni. -
axioma
veterán
bocs, de ennel en benabb vagyok ugy latszik
usd.huf kereses -> azt irja idealpro, a lenyiloban van a forex es cfd, de akkor SzGee alapjan valoszinuleg azok nem jok, de hol van az fxconv?
vagy ne a mobilappban probaljam?
masik reszre (az azonnali es a limitaras kulonbozik-e) tudsz esetleg valaszolni? -
Ixion77
addikt
Küldött már valaki dollárt, esetleg eurót IB-ről Revolutra? Ha igen, mennyi idő alatt ért át?
-
Uyuarasy
tag
Valaki irta itt vagy a befektetos topicban hogy TWS kell hozza (bongeszoben/mobil appban csak market ordert tudsz letrehozni).
Par napja ezzel a modszerrel csinaltam ket kapcsolt megbizast, mindketto TBSZ szamlan belul. Pont annyit valtott adott devizabol amennyi kellett a vasarlashoz, es a valtasra nem szamolt fel dijat.
Eleg ergya a regi desktop alkalmazas, de latszolag egyik ujabb app sincs a kozeleben sem ha a feature paritast nezzuk...
Szerk.: a videoban nincs benne, de az FX ORDER mellett az advanced gomb alatt tudod az FX CONV-ot beallitani
-
aAron_
őstag
Kért már bárki lvl 2 option hozzáférést? Mennyi idő alatt hagyták jóvá neki?
-
axioma
veterán
Meg tudja valaki irni, hogy hogyan lehet limites usd-> huf valtast csinalni? Nem talaltam se az app-ban (ott az azonnalit latom), se a portalon. Vagy valamelyik desktop programmal kene? Windows van, csak nem tiszta nekem hogy mit erdemes.
Esetleg az azonnali es a limites kozott van-e kulonbseg feltetelekben (fix 2 usd, illetve 2 nap varakozas). Nincs most TBSZ (epitkezesre el fog menni a penz, majd jovore v. 2 ev mulva a maradekbol kezdek epiteni azt is), most csak a normal szamlan valtanek. -
Travelos
őstag
Azt meg tudom valahol nézni a webes portálon, hogy pontosan mi volt az eredeti order, amit kiadtam? Amikor teljesül, már nem látszik sehol, vagy legalábbis nem találom.
-
Blaymoira
tag
válasz
Janusz001 #427 üzenetére
IB-n weben és a mobile appban is az alapértelmezett a SMART routing. Ezért, ha kiválasztasz egy tickert az általában az adott termék primary marketjét (leglikvidebb elvileg) fogja mutatni. Attól független, ha beadsz egy megbízást, akkor az smart routingal valahova oda lesz routolva, ahol teljesíthető.
Mobilban ki tudod választani a tőzsdét pár posttal feljebb lett leírva. Weben pedig csak iBottal lehet direkt routing kérni.
-
Janusz001
őstag
IWDA -t hogy a csudába tudok xetra vagy gettex -n vásárolni? Próbáltam isin, ticker alapján, kiadja a listát, kiválasztom az ibis2/gettex -et, de mindig a holland tőzsdén lyukadok ki. Vásárlásnál a preview ablakban is aeb -et ir. Vagy nincs jelentősége?
-
tothjozsef
aktív tag
Infó: Október 15-én mentem be az Erste fiókba hogy kérelmezzem 5 TBSZ transzferjét az IB-hez. Tegnap ért át az utolsó deviza is, azaz kb egy hónapig tartott.
-
kepe1977
csendes tag
Sziasztok, most transzferálták át a tbsz2022 számlámat az erstétől a ibkr-hez és ugye le kéne jelentenem a nav felé, viszont nem tudok activity statement-et letölteni amit elvileg a leírás alapján csatolni kell, egyrészt csak havit nem teljes year to date-et lehet kiválasztani és az összes hónap október kivételével hibát dob. 2024 októbere pedig 0-át mutat. Esetleg szerintetek várnom kell míg valami befrissül az ibkr-nál? Járt már valaki így?
Mit tanácsoltok? -
SzGee
aktív tag
válasz
Travelos #415 üzenetére
Nincs külön költsége a devizaváltásnak, a használt árfolyam picit rosszabb a spotnál a spread miatt (spread=vételi és eladási árfolyam közti különbség)
Alapkezelői díj az árfolyamba van építve, nem kell külön megfizetni (márha a TER-re gondolsz), nem a brókernek kell megfizetni
Ha pedig esetleg ez állományi vagy havi díj (IB-nél havi 2000 Ft a TBSZ), akkor azt általában a normál számláról vonják
Az eladás is 0,05% min 1.25 EUR -
Travelos
őstag
ETF vásárlással kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem, mert nem mindent lehet megtalálni a neten olyan egyszerűen. Az világos, hogy 1 milla körüli vásárlásnál 1.25 euro a költség az IB felé, de:
- ha TBSZ-en veszek forintért eurós ETF-et ennyiért, akkor a devizaváltás költsége mennyi a tapasztalatok alapján?
- ha 0.1% az éves alapkezelői díj, azt mikor vonják le és honnan? A számláról vagy annyival kevesebb részvényt vesznek, esetleg eladnak menet közben?
- mi van abban az esetben ha eladom fél év múlva? Akkor mennyi az alapkezelői díj és az eladás költsége a bróker felé? -
lazoltan
csendes tag
Sziasztok!
Nyitottam egy TBSZ-t pénteken, 15-én. Elhelyeztem rajta elsőre 150k huf-t, nemsokára megjött a kitöltendő form, az activity statementben viszont 18-a szerepel, sőt, a következő forint transfer már 19-i dátummal szerepel.
Nekem ez magas, ilyen esetben melyik dátumot írjam a nav felé küldendő formba? A valós 15-i vagy a statement szerintit?
Én a statement szerintit írnám, de hátha ti tudjátok a megfejtést -
-
RoBos
senior tag
Sziasztok, aki már túl van a TBSZ transferen IB-hez, az megmondaná/elmagyarázná, h ezt a Beker. árak megadása részt miért nekem kell majd mint ügyfél egyenként megadnom, és ez miért nem megy át az Erstétől automatikusan? Ill. mi van ha itt rossz adatokat adok meg? Ezeket egyébként majd később én hol fogom látni és mi jelentősége van? Az IB innen fogja szedni, h én mikor, miből, mennyit és mennyiért vettem az adott TBSZ-en akár évekkel ezelőtt? Ezeket nem adja át az Erste?! Köszi!
-
zsero
aktív tag
IB-n mi a legjobb "money market fund", azaz olyan ETF ami folyamatosan emelkedik kb. jegybanki alapkamattal? JustETF-en találtam a Xtrackers II EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF 1C ami EUR-ra tudja ezt, de én USD-re keresném, vagy GBP-re, ugyanis ott magasabb a kamat. Tudtok ilyet?
-
zsero
aktív tag
válasz
tothjozsef #400 üzenetére
Ezt csak asztali változaton tudja szerintem. Én is ezért raktam fel először a Desktopot, aztán a TWS-t.
Mosaic nézet meglepően jó, még akkor is ha kb. MS DOS szintű a grafika. Minden rajta van ami kell. Más is így gondolja?
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- Autós topik
- Eredeti játékok OFF topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- weiss: Pant* rant
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest