Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Zsoca1991102: Kábel kereső / ér pár kereső
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- djculture: Éhezők ssd és memória viadala.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Simia
junior tag
Én a portálon adtam el a teljes IBKR pozimat a normál számláról. (természetesen tört volt az is)
Nem emlékszem hogy gondom lett volna vele, tehát vagy alapból működik (és mégis lehet tört részvényt eladni normál számlán), vagy valami magától érthetődőt kellett csinálni az eladáshoz... -
Dendytv
senior tag
Ha veszek IB-n egy UCITS ETF-et akkor az ETF ára +4USD költség. Tehát ha egy ETF 10USD (csak az egyszerűség kedvéért USD) a bekerülésem 14 USD lesz ami óriási. Ez a költsége az UCITS ETF-nek.
Nem TBSZ-re veszem, nem Magyaroországban lakom.
Éppen ezért veszek 20db 2-havonta és 20÷4. -
Dendytv
senior tag
-
avl
senior tag
nem vizsgaltam szuper alaposan, de ha valtassal egybekötött volt a vétel, nekem ugy tünik mindig rahagyott (ha ETF-re limitarat adok meg, en mindig manualisan kiszamolom hany db jönne ki, es akkor üzent, hogy nincs ra penz ..ha meg nem kell valtani pénznemet a vételkor, akkor "passzol")
-
avl
senior tag
megneztem hogy all a kapott ajandek IBKR rv. vest-elödése nálam:

már nem kell sokat aludni, hogy mind kereskedhetö legyen
..igaz, a fenti szerint 46.8776 db mar vest-elödött, eladhato lenne, de 46.7 db-ot nem enged (csak teszt jelleggel probaltam [hatalmas áron, hogy ne teljesülhessen véletlen se] meg csak preview-Vorschau-t néztem):

de 46.5 db-ot mar engedne, preview-ban, szintén a piaci ar fölötti limitárat beadva:

vicces a nyelvek kuszasága is, van, ami magyarul, van, ami németül, van, ami angolul - nyilvan közben nem allitottam at semmit
-
avl
senior tag
en is utaltam a korabban lassu szamra (1200 1008 0179 1337 0030 0008), es nekem is nehany perc (mast is csinaltam közben igy pontosan nem tudom de 5-10 perc lehetett) alatt megérkezett
kiprobaltam, lehet el is tudnam adni IBKR rv.-eket, de egyelöre a tört dbszámot nem engedi

ma atallitottam, hogy engedjen tört rv.szammal "globalisan" kereskedni, de egyelöre igy sem, lehet ennek hatasa csak masnaptol lesz ervenyes
-
Simia
junior tag
A kivonaton van egy ilyen szekció, hogy "Grant Activity".
Abban látszik minden egyes "batch"-nyi RSU mikor vestelődik.
Enyhén kapcsolódóan: nekem MINDEN RSU-m vestelődött tavaly augusztus 4.-én az IBCE->IBIE migráció kapcsán, és más is említette ezt itt a fórumon hogy vele is ez történt. Érdemes megnézni, hátha a tiéd is vestelődött már...
-
avl
senior tag
wow
erre érkezett meg gyorsan ? HU06 1200 1008 0179 1337 0030 0008más: eddig nem is nezegettem kerestem, mert a több részletben kapott ajandek IB rv.-eket egyben adnám el, hogy egyszerübb legyen majd az adoszamolasi macera -> adódó kérdés: valahol látható, hogy melyik mikor adható el ?
-
avl
senior tag
persze hogy elérhetö; én nem csak teorizálok [pl. link]

-
Simia
junior tag
A pénzforgalmi számlának 2024 elején én a gyűjtőt adtam meg HUF-ra meg EUR-ra is, és nem mondom hogy minden zökkenő nélkül, de minden rendesen átment végül.
Azt persze nem tudhatom, hogy azért sikerült a transzfer mert megadtam a számlaszámot, vagy éppenhogy annak ellenére sikerült hogy megadtam a számlaszámot
.
Egyébként tök vicces, hogy Equatex-től ha transzferálok, csak annyit kell megadnom hogy melyik brokerhez utalok, ott mi a broker oldali számlaszámom, meg egy email címet ahol a broker válaszol. 3-4 nap alatt szépen átraknak mindent további kérdések nélkül. Valamiért Mo.-on ez nagyon alaposan le van szabályozva, és élek a gyanúperrel hogy minden csak a transfer nehezítésére lett kitalálva... -
avl
senior tag
Te az ajandek rv. adozasa* vagy a kapott osztalek kapcsan írod ezt?
* a rv. kapcsan volt egy korabbi p.zoli altal, hosszu NAV idézettel, majd "érthető, teendő" magyarra fordítása
szerintem az ajandek rv.-ről csak az eladasakor kell bevallast tenni
(nekem talán még mind nincs is a tulajdononban, azaz nem "vest"elődött; terveim szerint, ha mind az enyém lesz, azaz szabadon kereskedhetek velük, akkor eladom -ha nem borzaszto lent lesz az arfolyama - 2025 során, az összeg meg megy TBSZ-re, es majd az eladasról kell adózni)
-
donat_sz
senior tag
Link szerint már 2024.01.01-től változás van.
2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét állam saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az USA-ból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni.
-
tz970
csendes tag
-
avl
senior tag
köszi!
sajnos kezdö vagyok ebben, IB elött 10+ even at csak TBSZ-en volt ügyletem, emiatt kezdö kerdeseim vannak
sajnos a sor csak egy reszkerdes, tovabbiak1. az IB atszamitasa HUF-ra helyes vagy ellenörizendö ? a kitöltesi utmutato szerint " külföldi pénznemről való átszámításnál: bevétel esetében a bevételszerzés időpontjában," szerinti MNB arfolyammal kell szamolni
2. a jövedelem az mennyi ? a kapott kamat vagy a kapott kamatbol az ott levont forrasado ?

azaz a 23.66€ atszamitva a jan.4.-i arfolyammal, vagy
a 23.66€ atszamitva a jan.4.-i arfolyammal MINUSZ a 4.73€ a jan. 10.-i arfolyammal ?3. egyeb sor kitöltendö az IB-n nem TBSZ-re kapott kamat utan ? pl. a kitöltesi utmutato szerint:
"Ha a kamat forrása szerinti országgal Magyarországnak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, akkor a külföldön igazoltan megfizetett, az egyezmény szerint levonható adó
forintra átszámított összegét (191. sor „Adó” mezőjében szereplő összeg) a 15%-os adóból vonja le, és a különbözetet írja be e sor „Adó” mezőjébe!"ugy ertelezendö-e, hogy 183. sorba jövedelemkent a kapott összeg es semmi nem vonhato ott le, de a 191. sor ado mezöjebe irhato amit IB levont es a 183. sorbeli ado mezöbe ez figyelembe vehetö (levonva) ?
4. mennyi a kapott kamatra az adokulcs ? 15% ?
azaz igy o.k. vagy ?

-
axioma
veterán
Koszi, legfeljebb ami megmarad az bemegy nyesz-re. De akkor valtom az eur-t forintra, az a biztos, meg betolok annyit a foszamlara hogy maradjon 10e.
Erdekes, hogy a tbsz allomanyi dijat - ha csak ott van szabad penz - miert nem tudjak a tbsz-rol vonni (papiron megtehetik). [Bar lehet hogy ha forintositom, akkor le fogjak.] -
tlac
nagyúr
azért óvatosan
pdfA számla felett rendelkezni jogosult az ügyfélszámláról – törvény eltérő rendelkezése
hiányában – kizárólag a számlatulajdonos nevére szóló más ügyfélszámlára vagy a számlatulajdonos nevére szóló, hitelintézetnél vezetett fizetési számlára kezdeményezhet átutalást.A pénzügyi tranzakciós illeték megállapítása céljából a Kincstár jogosult felülvizsgálni a
kedvezményezett számlaszám ügyfél által bejelentett tulajdonosát. Amennyiben a
felülvizsgálat során megállapításra kerül, hogy a kedvezményezett számlaszám tulajdonosa nem természetes személy, úgy a Kincstár jogosult a pénzügyi tranzakciós illetéket visszamenőlegesen is megállapítani. -
Én ezzel kapcsolatban arra jutottam, hogy ha valaki romló HUF árfolyamra számít, akkor nem érdemes ilyet vennie, mert az adó jóval nagyobb lesz rajta. Ha meg erősödő HUF-ra, akkor meg ne tartson devizát. De akármi is lesz, nincs olyan megoldása a dolognak, hogy érdemes legyen olyan devizakötvényt tartani, ami nem a MÁK-nál lévő adómentes.
-
DarkByte
addikt
Vagyis a SZJA-ban a
"183. sor: Kamatból származó külföldön (is) adóköteles jövedelem és adója"
rész alatt felviszem jövedelemnek a 94 Ft-ot, ebből ő számol nekem 14 Ft adót (15%), majd a
"191. A 183. sorból a külföldön is adóztatható kamat, a kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján és a megfizetett adó"
alá megint felviszem a 94 Ft jövedelmet és hogy 18 Ft adót már fizettem utána, ez akkor kiüti a 183-mat.És akkor még elvileg a 13% SZOCHO-t (94*0.13 = 12Ft) kell befizetnem a NAV-nak 258-as adónemkód alatt, plusz a
"293. A magánszemély szociális hozzájárulási adója"
rész alá is beírni az adóbevallásban, valamint a
"296. Az adózó által befizetett szociális hozzájárulási adó"
-nál is, hogy ez is nullázódjon hogy befizettem már.Így gondoltad?
-
korcsi
veterán
Bennem a TBSZ-el kapcsolatban még az merült fel, bár nem ismerem az ezt szabályozó törvényt, és a jogalkotó szándékát, de így igazándiból nem legalább öt évre kell az eszközöket a megtakarítási számlán tartani, hanem 5 évenként hozzáférhető, számomra logikusabb lenne, ha a letelt öt év után mindig a következő évben lejáró TBSZ-re kerülnének az eszközök.
-
Simia
junior tag
Egy normál céges RSU program pont úgy működik, ahogy Szaky (#1054) mondja.
Nekem az nem tiszta, hogy az IBKR-es részvényre is kell-e SZOCHO-t fizetni, vagy nem.
Ha jól emlékszem, a cégesnél az egy kardinális kérdés volt, hogy a grant az mindenkinek elérhető, vagy valami speciális feltételhez kötött. Ha az első, akkor nem kell SZOCHO, mert akkor ez valami más jövedelem kategória, ha a második, akkor meg kell.Az IBKR-nél is van feltétel, de az mindenki felé nyitott, kedvezményt kapsz, ha regisztrálsz, ezért nekem nem tiszta hogy keletkezett-e SZOCHO kötelezettségem vagy nem.
Külön igazolás nem kell az IBKR-től, az Activity Statement-en rajta van a grant dátum, az aznapi árfolyam * MNB árfolyam (vagy az előző hónap 15.-i ha az kedvezőbb) adja az adóalapot ami viszont nyilvános adat.
Olyan activity statement-et, amin rajta van a grant, mindenképpen töltsél le szerintem. -
kovaax
őstag
Közben véletlenül megtaláltam a másik versenyző NAV-os levelét, itt van: https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_111021-111021.html
-
vnorbi
aktív tag
Nekem is tegnap volt az első vásárlásom a TBSZ-2025-ön, de nekem rendben van a költség elszámolása a napi riporton.
Én azt szoktam látni, hogy miután egy vásárlás után közvetlenül generálok egy trade confirmation riportot, azon 0 commissiont ír, pár perccel később újragenerálva már rajta van a helyes összeg. Eközben a valóság az rendben van, az elérhető egyenlegen látszik, hogy rögtön levonták a kötési díjat, csak a riporton nem jelenik meg egy ideig.
A 23-as és 24-es TBSZ-emen is rendben volt az elő vásárlás (IBCE), feltűnt volna, ha egy vásárlásnál nem vonják le a díjakat.
-
kovaax
őstag
A f@xom tudja, a szochó lehet csak az osztalékra vonatkozik??? Itt a teljes passzus:
"Írországból származó részvény opció, osztalék juttatása
Egy vállalat részvényeinek megvásárlására a befektetők javadalmazási, ösztönzési
célú vételi opciót (vételi jogot) szerezhetnek, amely a részvények
kedvezményes/ingyenes megszerzésére jogosítja a magánszemélyeket egy
meghatározott időtartam elteltével. Amennyiben a részvény opció jogosultja él a
vételi jogával, úgy a jogosult magánszemély értékpapír formájában szerez bevételt.
Értékpapír megszerzéséről azon időponttól kezdve beszélhetünk, amikortól a
magánszemély megszerezte a részvények feletti rendelkezési jogot.
A kettős adóztatás kizáró Egyezmény értelmében az „osztalék” kifejezés a
részvényekből vagy egyéb jogokból - kivéve a követeléseket - származó jövedelmet
jelent, továbbá magában foglal minden részvényből származó jövedelemmel
hasonlatos bevételt vagy felosztást annak a Szerződő Államnak az adójoga szerint,
amelyben az osztalékot vagy jövedelmet fizető vagy felosztást végző társaság
belföldi illetőségű [Egyezmény 10. cikk 3. pont]. A Modellegyezmény Kommentárja
szerint osztaléknak kell tekinteni továbbá a nyereségrészesedést lehetővé tevő
egyéb jogokból származó jövedelmet.
Az osztaléknak minősülő jövedelem esetében az egyezmény az illetőség államánakadóztatási jogát teszi lehetővé, azonban a jövedelmet a forrásállam is adóztathatja
korlátozott, 15 százalékos mértékben [Egyezmény 10. cikk 1. pont].
Ha a jövedelemszerzés helye szerinti államban, vagyis az Írországban bejegyezett
brókercég levonja az Egyezmény szerinti 15 százalékos mértékű adót, az Szja tv.
beszámítási szabálya alapján belföldön adókötelezettség már nem keletkezik.
A jövedelmet és az adót a jövedelmet szerző magánszemély a kifizető által kiállított
bizonylatok, igazolások, illetőleg az általa vezetett nyilvántartás alapján az adóévről
benyújtandó bevallásában bevallja, valamint a kifizető által levont adó (adóelőleg)
figyelembevételével az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig megfizeti.
E jogcímen megszerzett jövedelem összegét 13 százalékos mértékű szociális
hozzájárulási adó terheli, az adófizetési felső határig (tárgyévi szocho tv. szerinti
jövedelem eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét) [Szocho tv.) 1. § (5)
bekezdés c) pont, 2. § (1)-(2) bekezdés].
A 2024. adóévben megszerzett és külföldről származó osztalékjövedelmet a 2025.
év elején publikált 24SZJA-05-ös lapján a 182. és 189. sorban kell feltüntetni, a
kitöltési útmutató szerint. A fizetendő szociális hozzájárulási adóról a bevallás 09-es
lapján kell elszámolni a magánszemélynek.
Az Szja tv. alapján a külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást,
valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének
meghatározásához felhasznált adatot a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban:
MNB) hivatalos devizaárfolyamának alapján, az MNB által közzétett, euróban
megadott árfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani.
Külföldi pénznemben megszerzett bevétel forintra történő átszámításához az (MNB)
által, a jövedelem szerzésének napján közzétett hivatalos devizaárfolyamot kell
alkalmazni. A magánszemély választhatja, hogy az MNB által a jövedelem
szerzésének hónapját megelőző hónap 15. napján közzétett hivatalos
devizaárfolyamot alkalmazza [Szja tv. 6. § (1) bekezdés a) pont, (4) bekezdés b)
pont].
Az adókötelezettség teljesítéséhez segítségül szolgál, ezért szíves figyelmébe
ajánljuk, hivatalos internetes portálunkon elektronikus formában elérhető
„Magánszemélyek külföldről származó jövedelme” című, 4. számú információs
füzetünket, valamint a tárgyévről szóló személyi jövedelemadó bevallás kitöltési
útmutatóját:
Információs füzetek - 2024 - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
Nyomtatványkereső - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
A válaszlevélben foglaltak szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem
bírnak." -
kovaax
őstag
Átváltottam, de így se jelenít meg pénzt, sőt, már vásároltam is, de nem írja továbbra se, hogy milyen devizából mennyim van, csak fent a sarokban forintban...
Mellesleg, 1-én indítottam az utalást, a pénz ma reggel volt látható a számlán, de az üzenetben az szerepelt, hogy 1-én megérkezett, és 2-án elérhető volt. Hátizé...
-
Blaymoira
tag
1. Nincs, mert FX spot marketen teljesülnek a tranzakciók azok, meg 24/7 élnek. Annyi, hogy kicsivel nagyobb lehet a spread mondjuk éjszaka, amikor kevésbé likvid a piac. (de ne gondolj itt túl nagyra). Ha meg automata váltás van, abban van a 0,03% spread.
2. Valamilyen igazolást szerintem kellene adnia IB-nek a tranzakciókról, ha nem is kitöltött M30-at kapsz. Ez majd kiderül a hónap végén elvileg addig szoktak adni.
-
Simia
junior tag
Nekem is lenne kapcsolódó kérdésem: a Total Contribution (Activity Statement számlaadatok szekció) értéke hogyan változott a 2024-es számlán, ha egyáltalán változott?
Simán összeadta a 2 számla Total Contribution-jét, vagy a 2019-es pillanatnyi aktuális értékét adta hozzá a 2024-es normálisa számolt értékhez?
Azért kérdezem, mert most zárták a szeptemberi ticketemet, hogy már jól számolják a TC értékét, és az én számláimra valóban így van, de kiváncsi vagyok, hogy rollover után is alkalmas lehet ez a szám adószámításra, avagy nem...
(saját '19-es számlám sajnos nem volt)
-
kovaax
őstag
BÚÉK!

Reggel jött két "Daily Activity Statement for 12/31/2024" a két számláról 7 óra magasságában, és lám, megszűnt a TBSZ-2019, és átment minden eszköz a TBSZ-2024-re!

Szerk.: Így az eszközök 80%-a a TBSZ-2024-en van, 5 év múlva, ha marad a szochó, ezt szét kell majd kapni valahogy...
-
vnorbi
aktív tag
Ránéztem, egyelőre vegyesek a tapasztalataim.
A Mosaic nézet folyamatosan kifagyott eleinte, például egy megbízás rögzítése közben (semmi hibaüzenet még konzolban sem), de már attól is, ha bejelentkezés után rögtön be akartam zárni nulla művelet után.
Aztán a TWS Classic nézetben nézelődtem kicsit, az egy kicsit fürgébb, mint a Mosaic. Innen ki tudtam lépni, és azóta a Mosaic is stabilabb. Sikerült vele megjegyeztetni, hogy nem kell minden indításkor a napi hírablakot is betöltenie, talán ez volt neki sok az első próbálkozásoknál. Így sikerült megbízás megadását is végigcsinálni.
Ubuntu 22.04, 8 GB RAM.
-
vnorbi
aktív tag
Én egyelőre csak Windows-on néztem meg, de ott sem vittem végig tranzakciót. Tervben volt Ubuntura felrakás, de nem jutottam még odáig.
-
SpdY24
csendes tag
Köszönöm, tehát nem lehet/kell külön még egy értékpapír számlát nyitni mint a TBSZ-ek esetében. Csak ebben akartam teljesen megbizonyosodni. Egyébként ki mit vett az utolsó napokban illetve ki mit vár a 2025-ös évtől a pénz piacon? Én VWCE és IBC1 az egyszerűség kedvéért.
-
Ixion77
addikt
Biztos? Mert ezek az IBCE kódjai, amiket tavasszal használtunk transzferhez.
Az ír IE SWIFT kódját szerintem már megtaláltam: IBKRIE2D
Keler kódja meg nekem úgy lenne logikus hogy nincs is, de az Erste nyomtatványon meg ott a helye.
Sikerült valakinek mostanában Erste -> IB transzfer?
Új hozzászólás Aktív témák
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
- VICC ÁR! Dell Precision 7530 - Xeon E2186M (i9-8950HK++) / 32GB RAM 512GB SSD Quadro P2000
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4078
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6750 XT 12GB Zalman T4 Plus GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.