Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #33095 üzenetére
...A lényeg az hogy, az elektrolit kondinak az ESR-je 300-400Hz felett (LOW ESR-nek 1kHz felett) nem lineárisan viselkedik...
Ez - fogjuk rá - rendben lenne, de 10Ω-mal párhuzamosan
Esetleg a tina "nem ismeri " jól a kis j-fet-et? Esetleg BF244-245-ön kívül van más...
Ezek már történelmi típusok, kell ismerje őket. Első látásra nem találok hibát azonkívül, hogy miért nem egy kiszajú opamppal építetted meg...
-
PH-User
addikt
válasz
Undoroid #33087 üzenetére
Azon gondolkodtam, hogy csinálok egy kis konzolt ennek a reednek, aztán mikor 1 vagy 2 kattanást is mozdul, akkor már vezet és világítana az izzó.
De valóban, ahogy Te írod, negálva okosabb lenne, mert akkor leraknám a padlóra, ott közel lenne hozzá a kézifék-kar és amit meghúzom fel, eltávolodna és kigyulladna a visszajelző.
Hogyan tudom ezt egyszerűen kivitelezni? -
szaszlaci
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy (remélhetőleg) kis segítséget. Adott a következő áramkör, ionizátor meghajtó fokozatának szánom.
Az első probléma, hogy míg bent van az 5 Voltos stabilizátor, el sem indul az 555 (rajzról kimaradt a megnevezés) üres kimenettel sem, így azt kivettem.
Aztán az 555-ös időzítő ezekkel az értékekkel 7 kHz-en dolgozik, holott jóval fölötte kellene. De ez még hagyján, talán a dugdosható próbapanel az oka.
Az áramkör olyan 0.8 Amper körül vesz fel, és a BUT11 melegszik is rendesen. Viszont a kimeneten nincs értékelhető eredmény.
A trafó mással meghajtva dolgozott jól, ilyen feszültségtartományban. Eredetileg ionizátorban volt ez is, olyan 1000 Volt körül kellene a kimeneten lennie.Miket rontok el? (Trafót próbáltam úgy is, hogy földre, aztán BUT11 emitter, kollektora pedig + tápra.)
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48 #33093 üzenetére
Tényleg mintha tartoztam volna neked kondi magyarázattal!
Képzeld utána jártam és megkérdeztem egy igen okos műegyetemi barátom és azt mondta bevett szokás lenne ha nem szeretnék lespórolni a kis kerámia vagy fólia kondit.
A lényeg az hogy, az elektrolit kondinak az ESR-je 300-400Hz felett (LOW ESR-nek 1kHz felett) nem lineárisan viselkedik és így ott ahol kritikus a lineáris viselkedés frekvenciafügvényében ott ajánlatos elektrolit mellé polarizálatlan kicsi kondit tenni.
Állítólag méréstechnikában kezdték ezt el használni viszont mostanság már nem csak a lustaság miatt hanem az SMD low ESR tantal kondik miatt se szoktak ezzel vacakolni (azok nagyon jók állítólag), de még mindig van rá példa.
Így okosabbnak hittem és amit én (igaz nem méréstechnikából láttam hanem a sok audiofüüül kapcsolásból) azóta is használok.De a kapcsolásban vajon hol a hiba???
Esetleg a tina "nem ismeri " jól a kis j-fet-et? Esetleg BF244-245-ön kívül van más (2sk170 beszerezhetetlen)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #33090 üzenetére
Igen, látszanak a szűrőtagok, csak azt nem tudtam, hogy torzítani akarsz, mint @darvinya, vagy egyebet.
Egyszerűen a pontok ott kell elhelyezkedjnek, ahol az alkatrészek össze vannak kötve vagy ahol a szálak kapcsolódnak.
Egyébként - mégha RIAA is - mi értelme van a source ellenállások 2 kondival való hidegítésének? -
Undoroid
őstag
válasz
vodkaboy22 #33090 üzenetére
Pont ezt mutatta a kép címe is!
A "T1" -es FET környéke (alatta) eléggé kacifántosra sikeredett! Ezen kívül egy csomó kapcsolódási pont téves helyen van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #33088 üzenetére
Egy kétfokozatú erősítőszerű izé akar(na) lenni. Egyelőre egyetlen megjegyzés: nagyon pongyola módon van megrajzolva. A Tina ennél többre/jobbra/szebbre/érthetőbbre képes.
-
Undoroid
őstag
válasz
PH-User #33083 üzenetére
Üdvözöllek!
Így első ránézésre ez egy szimpla reed-relé lesz! A reed-ek max. 100mA-el terhelhetőek. Ha a közelébe mágnest teszel, akkor zár. (speciális kivitelnél átvált)
Ha jól látom, akkor ez két vezetékes verzió. Itt egyszerűen sorba kötsz vele a visszajelzőt és ha közel van hozzá a mágnes, akkor jelezni fog az izzó. Gondolom, hogy Neked az kellene, hogy akkor jelezzen, amikor nincs ott a mágnes (be van húzva a fék). Úgy negálni kell a reed-jelét!
-
kts88
aktív tag
válasz
Kernel #33082 üzenetére
Sziasztok! nagyon nem akarok bele folyni ezért off, de lehet kapcsoló üzeműnél is 100Hz brumm a kimenő feszültségen. Single stage topológia. Semmivel nem kerül többe mint 1 flyback, sőt ugyan az, csak pfc is. Cserébe a szekunder oldalon van az alapharmonikus szűrésére szolgáló kondi. Ha akksit töltünk, meg kispórolható ez is.
Viszont lenne kérdésem is, tegnap tettem fel ide egy kérdést. Ha nem probléma feldobom itt is, sőt lehet inkább ez a megfelelő topic erre.
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #33081 üzenetére
Pedig egyszerű a magyarázat.
Ha tüzetesen megnézed a Lompos úr által feltett képet, a felső képen balra látható, hogy a microUSB dugóban 5 érintkező van, holott az USB kapcsolathoz elég 4 is.
Az ötödik pontra be is van kötve egy 130 Kohmos ellenállás,
erről tudja a készülék, hogy egy sima töltőre van csatlakoztatva.
Ez az ellenállás pedig többnyire magában a csatlakozó dugóban van,
így az adapter felől elég 2 vezeték is.
Így már tiszta? -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #33081 üzenetére
Ez az, hogy mi is csak találgatunk, mert azt persze nem lehet tudni, hogy mit észleltél konkrétan. Bedobni 1-2 szavas határozott állításokat, az neked mindig jól megy. Legalább odaírnád, hogy szerintem, vagy azt hiszem stb. De nem, te mindig annyira biztos vagy a dolgodban (mint a másik topikban is ugyebár), hogy az valami bámulatos.
Csak azt felejted el, hogy minél többet tapasztal az ember, annál bizonytalanabbá válik, van is erre egy jó mondás (Bertrand Russell, inkább nem idézem).
Az a gond, hogy bár egy ilyen tápegység úgy kezdődik, hogy a 230 V egyenirányítódik, utána pufferkondi, amin valóban lüktet a feszültség, Graetz-hidas egyenirányítás esetén 100 Hz ütemben, ami bizonyos esetben érzékelhető lenne a kimeneten is, de ez a kisebb áramú, stabilizálatlan töltőadaptereknél fordulhat elő. Ahol néha még Graetz-híd sincs, csak egy diódával intézik el, a kis teljesítmény miatt.
Itt viszont 5 V-os, szigorúan stabilizált adapter jöhet szóba, aminek fontos szereplője az optocsatoló segítségével kiképzett negatív visszacsatolás, ami a szekunder oldalról precízen vissza tudja szabályozni a primer oldali kapcsolótranzisztort.
Szintén a kimenőoldalon szokott még lenni egy sönt-stabilizátor is (TL431 vagy annak AZxx megfelelője stb.), a nagyon pontos tápokhoz, ami úgy tartja a kimenőfeszültséget, mint egy vízszintes vonalat. Vagy egyszerűbb esetben egy Zener-dióda működik együtt az optocsatolóval.
Ezeknél a tápoknál szó sincs lüktetésről, pulzálásról. Jóérzésű ember eleve nem is mond olyat, hogy 100 Hz-es egyenáram. Nem mintha nem tudnám átértelmezni, ha akarom, lüktetésre például, de ilyet azért mégsem illik...
-
darvinya
titán
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #33068 üzenetére
Szerintem ez megint valami kitaláció részedről, ami nagyjából életszerűtlen is. Ez egy szokványos, optocsatolóval visszaszabályzott, egyszerű PWM-tápnak látszik. Másik oldaláról van fotó?
Beugrató kérdés: az 5 V-ra direktben mekkora kapacitású kondenzátor csatlakozik?
-
Batman2
őstag
-
Batman2
őstag
válasz
darvinya #33072 üzenetére
Az egyenáram mindenképpen egyenáram,
amit a váltóáram egyenirányítása után kapunk, az is, legfeljebb szaggatott egyenáramnak szokás nevezni, aminek a frekvenciája lehet 50, vagy 100Hz, ha 50Hz-es váltóáram volt a bemeneten, attól függően, hogy egy, vagy kétutas egyenirányítást alkalmazunk.
Viszont akárhogy is nézzük, ez az áram nem fog periódikusan polaritást váltani, mint a váltóáram, csak félszinuszokból álló szaggatott egyenáram lesz, mely periodikusan a nulláig csökken.
Természetesen ennek a frekvenciáját is kifejezhetjük hertben.Ez viszont a natúr egyenáram, ha már puffer kondi is van a körben, akkor még áranyaltabb a helyzet, már szaggatott egyenáramról sem beszélhetünk, mivel egyszer sem éri el a nullát az értéke, csak némi szinuszos komponens lesz az egyenáramra "ülve", a táp áramerejétől, a terhelés mértékétől és a puffer kondi kapacitásától függő mértékben.
Nos ez van a kapcsoló üzemű tápoknál is, csak ott ez kilohertzes tartományban van.
Üdv.
-
Undoroid
őstag
válasz
Wind-Storm #32857 üzenetére
Üdvözöllek!
Fogj egy hagyományos LED-et, egy 1-10uF-os Ta-kondit (villogás ütemének megfelelően) és egy LM3909-es IC-t! Ennél egyszerűbben nem fogsz tudni -ilyen alacsony feszültség mellett- LED-et villogtatni!
-
darvinya
titán
Rajzold már fel váltóáramból hogyan lesz egyenáram.
Tökéletes vonal lesz?
~¬¬(#33071) Batman2
Igen valami hasonlóról van szó.
100kHz-et eltudod képzelni a linkelt képen, akkor annyi, nem méregettem semmit.
Csak mutatam ilyen Xperia, viszont a Samu S2_es töltőjének vezetéke 2 eres volt és nem volt összekötve a Data -k.
Viszont a Samu töltő töltötte Xperia-t, de az Xperia-s töltő nem töltötte a Samu-t. -
Batman2
őstag
válasz
darvinya #33068 üzenetére
Továbbra sem világíos, hogy mit akarsz mondani, mivel a kapcs. üzemű tápok kapcsoló frekvenciája rendszerint nem hetzekben, hanem (több tíz, több száz) kilohertzekben fejezhető ki.
Tehát ha arra gondolok, hogy az egyenáram, ami a táp kimenetén megjelenik, szaggatott egyenáram lenne, ami a kapcsolási frekvencián pulzál, akkor sem 100Hz-ről beszélünk, ráadásul a kapcs. üzemű tápok kötelező elektronikai része a kimeneti (puffer) kondenzátor, ami pedig elsimítja ezt a pulzáló áramot és legfeljebb 1-2száz millivolt lesz az feszültség ingadozás terhelés közben is, ami megintcsak a kapcsoló frekvenciával azonos frekvenciával pulzál.Ha csak 100Hz lenne a kapcsoló frekvencia, akkor nem lehetne kicsi méretű a táp, majdnem akkora trafót kéne benne alkalmazni, mint egy azonos teljesítményű, hagyományos, transzformátoros tápegységben van !
Hozzá még ráadásul hatalmas puffer kondi és méretes kapcsoló elemek is járulnának a nagy áramlökések miatt.
Mindenzt kicsi méretben és kicsi veszteségekkel csak magas frekvencián lehet megvalósítani.A kimeneti egynáramot persze utólag meg lehet szaggatni, adott frekvenciával, de annak meg nem látom értelmét.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33060 üzenetére
Ennek minimum 2 megközelítése lehetséges:
1. Kimondottan logikai alkatrészekből megépíteni. Kitűnő agytorna, sokat lehet tanulni a logikai áramkörökről. Nekem van egy ilyen kb 30 évez, kizárólagosan TTL áramkörökkel építve, 5V-ról legalább 1 ampert (!) eszik. Ébresztőt, stoppert még építeni kellene hozzá.
2. Mikrovezérlőből kiindulni. Ugyancsak jó agytorna, ehhez programozni kell tudni valamicskét.Egyik se könnyű alapos ismeretek hiányában.
Ha találok valamit, ami bár megközelíti igényeidet, jelezni fogom.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #33059 üzenetére
Új hadverek első próbájakor általában én is szoktam védelmeket beiktatni, pl. most is tettem be a táp elé egy ízzót, hogy ha zárlat, vagy bármi nagyobb áramfelvétel van, akkor a táp és a készülék ne károsodjon !
(ugye egy 12Ah-ás zselés akku sokat ad)
Egy 21W-os autó ízzót volt ebben az esetben a korlát, sajna az ezen átfolyó áram is túl nagynak bizonyult a tablet elektronikájának.Annyi tünt fel, hogy az ízzó erősen világít, de ebből még nem gondoltam azonnal, hogy baj van, mert ha pl. a töltő 1,5, netán 2A-t vesz fel, akkor jogosan világít nagy fénnyel a 21W-os ízzó.
Csak jó pár másodprec elteltével kezdett gyanús lenni a dolog, mikor még mindíg nem jelezte a töltést és intenzíven melegdeni kezdett a tablet csatlakozó kürüli része. Ekkor kapcsoltam le, de már késő volt.Ha viszont kisebb ízzót teszek be védelemnek, akkor meg nem tudom, mitől világít erősen, lehet, a töltéshez kell annyi, de lehet hiba, zárlat miatt is, és lehet, hogy a tölés el sem indult volna, mert kevés lett volna az áram hozzá.
Azért már bánom nagyon, hogy nem egy 5, vagy 10W-osat tettem be korlátozónak.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #33059 üzenetére
Vagyis a két adatvezetéket egymással kell rövidre zárni, ahhoz hogy a készülék tudja, csak egy "buta", nem kommunikatív töltő van rajta ?
Az áramerő meghatározás is érdekes infó, már csak az a kérdés, mely készülékek, mely módokkal operálnak ?
Én is ki szoktam mérni mindent, amit csak lehet, a gyakorlati tapasztalatban bízom leginkább, csak itt olyan picik az érintkezők, hogy nem fértem hozzá a töltő csatlkaozójában, a varrótű, meg mint mérőtű nem jutott eszembe, de mostmár tudom !
Az lett volna a biztos, ha kimérem, bár ha hamarabb rákeresek magam a csatlakozó kiosztásra, akkor nem lett volna baj.
Annyit viszont tudok mostmár tenni, hogy kimérem (varrótűvel) a töltő csatlakozójában a két adatvezetéket egymáshoz és a tápvezetékekhez képest és hátha megtudom a kötés módját !
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #33056 üzenetére
...nem ildomos-é kapásból a másik oldalt is ezekre cserélni a szimmetria kedvéért? Illetve baj-e, ha ezt nem teszem?...
Nem baj! Rég volt az, amikor a végtranzisztorokat 2-3kollektoráram-értéknél kellett párba válogatni (lásd AC180/181 vagy AC187/188), ahhoz, hogy az erősítő torzításait minimálisra szorítsák le. A modernebb áramkörökben a sok visszacsatolás megoldja az áramerősítési tényezők közötti különbség okozta problémákat. Durva példával élve: Ha egy tranzisztor hFE-je 100, az nem jelenti azt, hogy az a fokozat ekkorát fog erősíteni a jelen.
Helyettesítéseknél első kritérium, hogy az új alkatrész biztosítsa a régi határértékeit. Másodlagos - bár fontos - a dinamikus paraméterek hasonlósága.
Szőrszálhasogatva lehet keresgélni azonos típust, de (kajánul jegyzem meg) az se lesz azonos az előtte járóval. -
DonThomasino
veterán
Egy időzítős-jelező órát szeretnék csinálni
ami beállított idő után hang jelzést ad.
Ha lehet két féle hangjelzéssel.
Csinált már esetleg vki ilyet? -
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #33054 üzenetére
Én is barkácsoltam már USB-kábellel, de nem mertem volna tisztán Internetes rajzokra támaszkodni, vagyis azt saját mérésekkel támogattam meg, gondolok itt feszültség és ellenállásmérésre is, feladattól függően. Megfelelő mérőtű, akár varrótű alkalmazásával is.
Az elektronikában a polaritáscsere a legveszélyesebb játékok közé tartozik, tehát a cél szentesíti az eszközt.
Alábbi idézet, ha nem is rövid, de egy hosszabb oldal minket érdeklő részeit emeltem ki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus
Charging ports and accessory charging adapters
Charging ports exist in two flavors: charging downstream ports (CDP), supporting data transfers as well, and dedicated charging ports (DCP), without data support. A portable device can recognize the type of USB port from the way the D+ and D- pins are connected. For example, on a dedicated charging port, the D+ and D- pins are shorted. With charging downstream ports, current passing through the thin ground wire may interfere with high-speed data signals. Therefore, current draw may not exceed 900 mA during high-speed data transfer. A dedicated charge port may have a rated current between 500 and 1,500 mA. There is no upper limit for the rated current of a charging downstream port, as long as the connector can handle the current (standard USB 2.0 A-connectors are rated at 1.5 A).
Before the battery charging specification was defined, there was no standardized way for the portable device to inquire how much current was available. For example, Apple's iPod and iPhone chargers indicate the available current by voltages on the D- and D+ lines. When D+ = D- = 2 V, the device may pull up to 500 mA. When D+ = 2.0 V and D- = 2.8 V, the device may pull up to 1 A of current. When D+ = 2.8 V and D- = 2.0 V, the device may pull up to 2 A of current.
OMTP/GSMA Universal Charging Solution
On 17 February 2009, the GSM Association (GSMA) announced that they had agreed on a standard charger for mobile phones. The standard connector adopted by manufacturers — including Nokia, Motorola, and Samsung — is the micro-USB connector (several media reports erroneously reported this as the mini-USB). New chargers are to be much more efficient than existing chargers.
7. Adapter Detection
As per: USB Battery Charging Specification, Revision 1.1 (BC 1.1), Section 4.1 Charging Port. EPS shall meet the USB-IF Charging Port Test Requirements for a Dedicated Charging Port. Top level requirements listed below:
• The EPS shall short the D+ and D- lines with a resistance not greater than 200 ohms.
• The resistance between the D+ or D- lines of the EPS and either Vbus or Gnd shall be greater than 2 MOhms.
• The capacitance between the D+ or D- lines of the EPS and either Vbus or Gnd shall be less than 1nF.------------------------------------------
Itt az utolsó két pontot nyilván csak a rend kedvéért másoltam át, gyakorlat szempontjából az első pont a lényeg.
-
darvinya
titán
válasz
diamondface #33056 üzenetére
Kicserélheted, hogy szimmetrikus legyen, de szerintem ott nagyobb gond is van.
Mert fura az egyoldali tönkremenetel. -
diamondface
tag
válasz
darvinya #33053 üzenetére
Hát, e kettő nem kifejezetten egymás párja. És ráadásul nincsenek egy helyen...
Viszont mégis segítettél! A második linken ott van a 2SC2690A, aminek a párja a 2SA1220A. És mindkettő megkapható egy helyen. Köszi!A másik kérdés (főként lompos48-hoz):
Ezek a tranzisztorok egy erősítő javításához kellenek. A bal oldalán láncreakciószerűen kipusztultak a félvezetők (a jobb oldal működik). A lényeg, hogy ha az egyik oldalon más tipusú alkatrészeket használok (mert csak azt kapok; itt nevezetesen 2SD415-2SB549 helyett 2SC2690A-2SA1220A), nem ildomos-é kapásból a másik oldalt is ezekre cserélni a szimmetria kedvéért? Illetve baj-e, ha ezt nem teszem? -
Batman2
őstag
Egy Samsung GT-C3530-as telefonnak vajon milyen trükkje lehet, hogy hiába adom rá a tápot a megfelelő polaritással, nem jelez töltést, nem is érzékeli, hogy csatlakoztattam rá tápot !
A saját töltőjének a csatlakozóját megnézve az a bizonyos 2-es láb (csatlakozóban 2-es), tehát a GND melletti hiányzik is belőle, ott csak műanyag van helyette, tehát úgy tűnik, hogy azt a lábat nem is használja, mégis valahonnan tudja, hogy a saját töltője van e rajta, vagy akár USB kábelen keresztül egy gép, vagy pedig a maszek tápegységem !
Utóbbival semmit sem csinál, miközben érintetlenül megvan mind az 5V a csatlakozóban !Vajon mi a trükk ?
A hálózati tápját nem akartam szétfeszegetni, mert valszeg ragasztott házú, csavar nincsen rajta.
Neten meg semmit sem találtam.A telefon a saját töltőjéről azonnal tölt, tehát jó,
remélem a tabletet sikerül megjavíttatnom, különben nem tudom mit csináljak vele tölthetőség nélkül.Üdv.
-
darvinya
titán
válasz
diamondface #33048 üzenetére
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #32969 üzenetére
Szevasz
Most próbáltam ki az ábrád alapján bekötött dugóval a masinát, nem jelzett ki töltést, és elkezdett melegedni a csatlkozó környéke, azóta pedig sem gépről, sem töltőről nem tölt !!!
A wikipédiát megnézve pont fordítva vannak a dugó bekötések, ahogy később másik kolléga is linkelte, szóval valszeg kinyújtotam a töltőáramkörét !
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- A kereskedőknek elege van a Visa és a Mastercard díjaiból
- Mikrotik routerek
- Kiberbajban lehetnek a spanyol erőművek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- iPhone topik
- PlayStation 5
- Jövedelem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest