Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#44833) King Unique válasza raskolnikoff (#44829) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk azért legalább annyit nem ártana megadnod, hogy a gép jelenleg milyen módban bootol :F

Mert ez nem úgy megy, hogy MBR / GPT-t "kér" csak úgy, hanem eleve a Legacy / UEFI boot határozza meg. Egyébként telepíthető mindkettő, mindkét fajta módban. Amúgy a Legacy boot általában egyszerűbb és legalábbis nekem kevesebb gondom volt vele. De az UEFI az külön állatfaj és megkavarhatja a dolgokat pl. az alább felsorolt megoldásoknál is. Ezért aztán előfordulhat, hogy egyes gépeken még kell vele pluszba szórakozni a leírtakon kívül.

A.) Akár közvetlenül a Win8.1 mellé is rakható a Win10, ha van annyi szabad hely az SSD-n. Pusztán arra kell figyelni, hogy telepítésnél az alsó opciót kell választani és manuálisan kijelölni neki a partíciót. Amit célszerű előtte 8.1 alól lemezkezelővel / külső programmal elkészíteni neki. Utána létrejön egy indítómenü = Windows Boot Manager, aminél 8.1/10 esetén a Metro bootloader az alapértelmezett, de beállítható akár a hagyományos fekete is. Szóval oda berakja mindkét rendszert, lesz egy alapértelmezett, de lehet választani a kettő közül indításnál. Ha törlöd a Win10 partícióját, akkor aszem az indítómenüből is automatikus törlődik. De egyébként a boot menü szerkesztéséhez és állítgatásához az EasyBCD egy nagyon jó program.
Valamint Win8.1/10 dual-boot esetén még arra kell figyelni, hogy mindkettőben ki kell kapcsolni a gyors rendszerindítást (fast startup), különben BSOD lesz a vége...

B.) Telepíthető külön lemezre is a Win10 és akkor nyilván ajánlott a többi háttértárat lehúzni a telepítés idejére. Viszont így elvileg 2 külön lemezen 2 Windows rendszerbetöltő lesz és bootolásnál lehet csak az alapértelmezett, illetve a boot listában előrébb lévő fog elindulni. A másik háttétárat meg pl. F8 / F12-vel lehet majd kiválasztani és arról indítani a rendszert. De az EasyBCD-vel lehet megoldható az is, hogy az alapértelmezett rendszer boot menüjébe berakjuk a másik háttértáron lévőt. Ezt viszont még nem próbáltam.

C.) Ha nem akarod teljesen élesben, illetve virtuális gépre (VirtualBox) felrakni a másik rendszert, akkor még egy opció a VHD boot. Ez kb. majdnem olyan, mint az éles telepítés, viszont közvetlenül az aktuális rendszer alól tudjuk elkészíteni és utólag is könnyebb kukázni.

D.) Ha van kéznél egy > 32 GB pendrive / külső HDD / külső SSD, akkor arra is fel lehet tolni a Win10-et. Erre ott van a Windows To Go, viszont az csak Enterprise OS + Enterprise ISO esetén használható. De akadnak egyéb programok, amelyiknél nincs ilyen korlát és használhatók normál Windows kiadások esetén is: [link], [link], [link] + WinToUSB. Utóbbi UEFI bootnál nem igazán működik.
Valamint, ahhoz, hogy az USB-eszközről lehessen indítani a rendszert, nyilván be kell állítani BIOS / UEFI-ben a boot sorrendet. Például az USB HDD-t tesszük az első helyre. De egyes gépeken lehet F8 / F12-vel kell majd boot eszközt választani.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.