Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- arden: Önjavító szoftver (Healing Agent) koncepció és demó
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller
-
LOGOUT
Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<
Új hozzászólás Aktív témák
-
infusio66
friss újonc
Ha valakit érdekel, péntekig itt elég jó árak vannak.
https://www.electrolux.hu/promotions/hue-elx-cs02-corporate-promo2/?channel=corp_cs02
-
pjen
félisten
válasz
BB9000 #77495 üzenetére
P edig ha hívod a szervizt az se néz meg semmit. Összeköti, pecsétel és passz.H tarifat kértem, felrakták az órát, bekötótték és passz. Még földelést se mértek. Egyébként ha hívod a hivatalos szervizt, neki nem feladata felmérni a ház elektromos hálózatát és nem is hiszem, hogy a 20K ba és a negyed órába bele férne. Ő szabályosan rácsukja a Wagót lezárja a dobozt, számlát ad és ennyi. Volt már szerencsém gáztűzhelynél hozzá. egyébként sem értem mért feltételezed, hogy a kiállás szabálytalan. Mert szerinted ránézésre vékony a drót? Nem Tudod milyen vastag! Nem tudod milyen kismegszKító van a végén . De biztos, hogy kell hívni egy szerelőt aki átvizsgálja a lakás villamos halózatát esetleg több 100K forintért.
-
BB9000
senior tag
válasz
balojazz #77491 üzenetére
Téves, elavult információk alapján mondod, hogy jó lesz 16 amperre az 1,5-ös vezeték. Nem lesz jó! Az 1979-es szabvány szerint még elfogadott volt, de 2002-ben kijött egy "új" szabvány. Olvasnivaló a témában itt: Link
A véleményem a témában már leírtam, de a szándékos félremagyarázások miatt megismétlem: nem felesleges villanyszerelőt hívni a főzőlap bekötéséhez! Az nem villanyszerelő, aki csak összeköti a kábeleket, nem néz meg semmit és számlaadás nélkül tartja a markát. Azt valóban felesleges megbízni, mert az összekötést meg tudja csinálni saját maga is. De a gond mindig ott kezdődik, amikor egy szakmunkát hozzá nem értő csinál meg. Villanyszerelő alapismeretek nélkül továbbra sem ajánlom a saját kezű bekötést senkinek! -
demars
addikt
Sziasztok.
Magasnyomású mosóval kapcsolatban kérdeznék.
Adott egy hibás készülék (Karcher hds 695m eco), nem kapcsol be. Valaki javított már ilyen vagy hasonló gépet? -
balojazz
aktív tag
válasz
BB9000 #77482 üzenetére
3 fázisra, fázisonként 16 amperre teljesen jó a másfeles fali rézkábel, ugyanis annak ALAP terhelhetősége 16 amper. Ilyen esetekben nem szokás 2,5-öst húzni (hacsak nem azt kéri az építtető). A kétfázisos 32 amperes bekötés teljesen jó ilyenkor. Soha nem lesz olyan, hogy mind a 4 lapot maxon járatja. Egy ilyen terhelés elméletben gondot jelenthetne akár, viszont a kismegszakítók előbb lépnek közbe, mint hogy 16 A fölé menne egy fázison a terhelés. És ezek csak a benti dedikált kismegszakítók a főzőlapkiálláshoz, de ott van még az óránál lévő fázisonkénti főmegszakító, az is leoldana. De még egyszer mondom: olyan nincs, hogy maxon megy 4 lap. Mondjuk azért a 3 fázist vezetékszínekkel jelölni kellett volna: fekete, szürke, barna.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Gömbike #77488 üzenetére
Köszi, pont most futottam bele a markabolt.hu oldalán a videóba, ott meg is kaptam a választ.
-
Bazsee71
őstag
Sziasztok,
Keskeny kivitelű, elöltöltős mosógép kiválasztásához szívesen fogadnék véleményeket.
Jelenleg egy 8 éves Gorenje van szolgálatban, de centrifugánál a hangja már vetekszik egy ütvefúróval, illetve már el is mászkál a helyéről. Ennek a mélysége 44 cm, fölé nem mennénk, már így is egy kisebb résen pakolunk be, mert kb 35-40°-ban nyílik csak az ajtaja. Felültöltős nem opció, felette a bojler van, a körülmények sajnos adottak.
Alapveteőn LG-Electrolux-AEG vonalon nézelődtem, fő preferált az LG. Ha jól látom az Electrolux-AEG vonalat pl. úgy osztja meg a gyártó, hogy utóbbi jóval halkabb. Így lett is két kiszemelt:
LG F2J3WN3WE 44 cm - 130e
AEG L6SNE26SE 41,6 cm - 188eHa nem lenne a 2,4 cm különbség, akkor gondolkodás nélkül mennék az LG-re, így a kérdésem igazából az lenne, hogy mik a tapasztalatok az újabb AEG gépekkel, és hogy mennyire lehet valós a gyártó méretmegadása?
Tudom nem nagy a diffi, de annyira kevés a hely a gép előtt, hogy ha ennyivel jobban nyitható az ajtaja, akkor az nekünk aranyat ér. -
pjen
félisten
válasz
BB9000 #77482 üzenetére
Hát igen jó szem mértéked van, ha fénykép alapján meg tudod itélni a keresztmetszetet. Ha kihívja a hivatalos szervízt szerinted az felül fogja vizsgálni a ház elektromos rendszerét? Nem hiszem.Tényleg nem értem miket írsz. Az öt kiálló vezeték alapján hogyan következtetsz a fogyasztók elosztására, és a kismegszakítók terhelhetőségére? Lehet például 3 dedikált 2,5mm vezeték fázisonként 13-16 A es kismegszakítókkal. Időnként lehet kapni 2,5mm MCU vezetéket ami sublerrel mérve nem adja ki a méretet, és,az,érszigetelésee is elég karcsú. Attól még szabványos.
-
BB9000
senior tag
válasz
atika88 #77475 üzenetére
Miért is kell villanyszerelő egy főzőlap bekötéséhez? Nem a termékgarancia miatt, hanem elsősorban a biztonságod miatt! Hogy ne égjen le a házad/lakásod egy hibás bekötés miatt!
Ha bármilyen nagy elektromos fogyasztót fixen bekötsz a hálózatodba, akkor ez a bekötés a hálózatban folyó áramokat is meg fogja növelni. Megfelelő vezetékezés kell és a vezetékek megfelelő biztosítása is fontos. Három fázis esetén arra is kell figyelni, hogy a nagyfogyasztók egyenlően legyenek elosztva a három fázis között.
Ha megfelelően dolgozott volna a vilklanyszerelőd, akkor mindent kiszámolt volna, és megfelelően építette volna ki a kiállást a főzőlapnak. Sajnos nem ezt tette. Amit az általad készített és belinkelt képen látni: 1,5 ös vezetéket húzott be a főzőlapnak. Ez mutatja azt is, hogy mi volt a fontos neki és mi nem. A főzőlapokhoz, mosőgéphez, és minden egyéb nagyfogyasztóhoz 2,5-ös vezeték javasolt.
A vezeték megfelelő biztosítása is és a fogyasztók egyenlő elosztása is kérdésessé vált a kép láttán. Nyugodtan kösd be, mert "jóleszazúgy", hiszen itt a is megerősítette egy fórumtárs!
Spórolj meg húszezret, mert az megéri!
De aztán amikor szétégnek a vezetékek a falban, netalán leég a házad/lakásod, majd gondolkodj el rajta: megérte?
Azt javaslom neked, hogy a bekötést végezze el egy megfelelő szaki, aki sokkal alaposabb, mint az, aki kiépítette neked a kiállást. Van egy olyan része is, hogy amit magad csinálsz meg, az biztos jobb, mint amit bárki más. Az is jó megoldás lehet, ha te magad kötöd be, miután megtanultad a villanyszerelés alapjait. -
Dorian
félisten
Sziasztok,
Most derült ki, hogy a mosogatógépünk szar és folyat. Holnap építik be az új konyhabútort. Melyek az ajánlott márkák, típusok? Ha kezelőpaneles, akkor az fekete kell legyen, ha nem, az arra is csináltattam teljes méretű bútor-frontot.
Elvárásaink nincsenek / nem tudnak lenni/, ez is alig használta a feleségem, de folyamatban van, hogy rávegyem a kézi mosogatás helyett.A mostani 12 fős, 60 széles, 81 magas, ebből a front-rész 71.
-
atika88
senior tag
válasz
BB9000 #77474 üzenetére
Köszönöm a részlet gazdag reagálást, de egyszerűbb típus vagyok és a főzőlap sincs túlbonyolítva. Valóban lemaradt a főzőlap pontos típus belinkelése az előbb, igazad van, amit pótolok is.
Ahogy kérdeztem eddig kétszer is és képen is mutattam egy fő tápkábel jön ki a főzőlapból (4 színes vezetékkel), amit a fali kiállásra szeretnék kötni. Ennyi, se többet nem szeretnék, eddig egyelőre egyértelmű válasz nem jött
A főzőlap sok helyen a konyhában a sütő fölött szokott elhelyezkedni. A főzőlapból kilógó vezetékből arra lehet következtetni, hogy ez a főzőlap két fázisos bekötést igényel. (Ehhez kellene a pontos típus.) Ha ez igaz, akkor arra ügyelj, hogy a sütő kerüljön a harmadik fázisra.
Nos, ez nem a sok konyha esete: az én főzőlapom NINCS a sütő felett, sőt a közelében sem
Tehát, ne keverjük mostmár ide a sütőt is. Sajnos az Electrolux semmilyen doksit nem mellékelt sem a csomagban, sem a weboldalon nem egyértelmű számomra, hogy a bekötés esetén mi a javaslat. Ezért is kérdeztem inkább itt
Ha nics elektromos sütőd, akkor is figyelni kell a fázisok megfelelő elosztására. Ha lehet választani, akkor arra a két fázisra kösd rá a tűzhelyet, amelyik kettő kevésbé terhelt egyéb nagyfogyasztókkal.
Van elektromos sütőm, teljesen más körön van. Ahogy írtam is korábban külön 3 fázis lett kiépítve csak az indukciós főzőlapnak, ezt a 3 kismegszakító is megerősíti a biztosíték dobozban. Engem csupán a 3 db azonos színű fali kiállás zavart meg, hogy akkor most melyik melyik és miért, hova.
Ha a főzőlap kellően fejlett, akkor képes arra is, hogy áramkorlátozásos módban működjön. Ha erre képes, akkor javaslom beállítani. A kézikönyvében van erről szó (ha van ilyen lehetőség benne.)
Ez nekem új, persze nem jelenti azt, hogy nem létezik. Nem olvastam erről sehol, sem a weboldalon, sem a dokumentációk között, korlátozással kapcsolatos dolgot pedig különösen nem. Egyedül a használati útmutató 35 oldala ír, egy fajta teljesítmény kezelésről a főzónák között, de ez is automatikusan zajlik.
A kérdésem továbbra is aktuális...ha jól értettem...WAGO-val mehet így a főzőlap bekötése:
kék-kék
sárgazöld-sárgazöld
fekete-tetszőleges fekete
barna-tetszőleges fekete
(a maradék fekete kábelt pedig hagyom leszigetelve) -
BB9000
senior tag
válasz
atika88 #77473 üzenetére
Egy elektromos főzőlap szakszerű bekötése nem csak a vezetékek összekötéséből áll! A bekötés megfelelőségének megerősítéséhez hasznos lenne az Electrolux főzőlapod pontos típusa.
A főzőlap sok helyen a konyhában a sütő fölött szokott elhelyezkedni. A főzőlapból kilógó vezetékből arra lehet következtetni, hogy ez a főzőlap két fázisos bekötést igényel. (Ehhez kellene a pontos típus.) Ha ez igaz, akkor arra ügyelj, hogy a sütő kerüljön a harmadik fázisra.
Ha nics elektromos sütőd, akkor is figyelni kell a fázisok megfelelő elosztására. Ha lehet választani, akkor arra a két fázisra kösd rá a tűzhelyet, amelyik kettő kevésbé terhelt egyéb nagyfogyasztókkal.
Ha a főzőlap kellően fejlett, akkor képes arra is, hogy áramkorlátozásos módban működjön. Ha erre képes, akkor javaslom beállítani. A kézikönyvében van erről szó (ha van ilyen lehetőség benne.) -
atika88
senior tag
Az már meg is kötve
Nyilván nem keresem a bajt, de sose lehet tudni.
Ezt még megerősítené nekem valaki?
Tehát a jól értettem...WAGO-val mehet így a főzőlap bekötése:
kék-kék
sárgazöld-sárgazöld
barna-tetszőleges fekete
pjen
félisten
válasz
herdsman12 #77470 üzenetére
Ezért kell a villám biztosítást a lakás biztosításba bevonni.Egyébként ez egy kétoldalú szerződés nem kötelező megkötni.
-
pjen
félisten
válasz
herdsman12 #77470 üzenetére
A törvény számít,ha a mellékelt domumentum ellentétes a törvénnyel akkor a dokumentum nem számít.
-
herdsman12
őstag
válasz
atika88 #77468 üzenetére
Kb teljesen lényegtelen, hogy mit mondtak az ügyfélszolgálaton, a mellékelt dokumentumokban leírtak számítanak.
A MM kiterjesztett garanciája (Garancia Plusz Silver, Gold, Platina) se egyszerű kérdés, egy külső biztosítóé az anyagi, és egy másik külső cégé a szakmai elbírálás.
Több mint félmilliós TV gari kiterjesztésről lemaradtam, mert a fenti hármas nem adott határidőben egyértelmű választ. [link] -
atika88
senior tag
válasz
Dorian #77467 üzenetére
Pont ezt és ezért kérdeztem meg tőlük én is. Olvastam a jótállási jegyeket, ezért volt furcsa, ezért is érdeklődtem.
Személyesen az ügyfélszolgálaton tettük helyre ezt, úgy láttam értenek is hozzá amit mondanak-tesznek. Miközben intéztem minden garancia papírt: nekem a garancia lap is MédiaMarkt már. Azt töltötték ki, mindegy egyes konyhai nagygép esetében.
A forgalmazón keresztül kapjuk a terméket és hozzá garanciát is, a garanciát a gyártó adja ez tiszta sor nyilvánvaló. Plusz ki is terjesztettem még mindent 5 évre. Ott se a gyár adja azt már, hanem a szolgáltatást forgalmazó a MédiaMarkt.
Bosch szárítógépet is vettem később, annak elektronikus MM garilapja van, ami a szárítógépen volt gyári Bosch jótállási jegy hozzá sem szóltak és nincs is rá szükségük. Legalábbis ez Budapesten így van, nem tudom mennyire bevett szokás ez máshol. -
atika88
senior tag
válasz
Dorian #77463 üzenetére
Megkérdeztem a MediaMarkot, tudomásuk szerint nem kell villanyszerelő, pont ezért kérdeztem meg
Fizessek 20ezret 4 kábel csatlakoztatásért
és egy pecsétért? Ehhez nem kell villanyszedő, nem kell se pecsét se, amit kaptam elektronikus garancialapot az elegendő (elmondásuk szerint).. Garancia nyilván arra nincs, ha amatőr hiba miatt (pl hibás bekötés) során van gondom a főzőlappal. Ha ebből van gond, az is bizonyítani kell a márkaszerviznek. A forgalmazónak kutya kötelessége garanciát adni.
Tehát a jól értem...WAGO-val mehet így:
kék-kék
sárgazöld-sárgazöld
barna-tetszőleges fekete
atika88
senior tag
Köszönöm, eddig világ is akkor
kék-kék, zöldsárga-zöldsárga. Igen egyformák a kismegszakítók, ebben az esetben ezt hogy is érted? Maradt még egy fekete és egy barna a főalapon szabadon ugye. Azokat simán bármelyik fali feketével összeköthetem?
Javíts ki ha tévednék, eddig úgy tudtam direkt 3 fázis kell ezeknek a készülékeknek...azért is álltak ki ennyivel. -
atika88
senior tag
Sziasztok!
Van egy Electrolux indukciós főzőlapom és a három fázisú elektromos kiállásom a falból a következő képpel fogad. Ami engem megzavar, hogy 3 db ugyanolyan fekete kábelezés is vanSzínkód elvileg lenne, de a villanyosok nem úgy húzták be...de így, hogy derítem ki, melyik hova
Illetve még, annyi, mivel csatokkal szabad/érdemes összekötni ezeket a kábeleket? -
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
fixpart.hu-ról rendelt már valaki alkatrészt?
Samsung mosogatóképhez keresek felső tálcát, és őket találtam a legnagyobbnak, bár listázva nekik sincs. Van értelme velük felvenni a kapcsolatot?
Köszi,
Új hozzászólás Aktív témák
Háztartási kis- és nagygépek topikja!
● hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
● hirdetni a Hardveraprón lehet, a topikban nem!
● a javításra és jótállásra vonatkozó új szabályozást az összefoglalóban találod!
-----------------------------------------
> KÉSZÜLÉK TAPASZTALATOK <
> ALKATRÉSZ BOLTOK <
Kapcsolódó PH! fórum témák
● asztalos topik
● elektromos kéziszerszámok topik
● klíma topik
● kávé topik
● automata kávégépek
● lakásfelújító, szerelő topik
● led világítás a lakásban topik
● légtisztító topik
● mosógép topik
● okos otthon / smart home topik
● robotporszívók topik
Kapcsolódó blogbejegyzések
- Tudástár Vezeték nélküli porszívók - alapok
- Tudástár Amit a robotporszívókról tudni érdemes
- Tudástár Hogyan válasszunk porszívót?
- Tudástár Mi mennyi áramot fogyaszt?
- Jövedelem
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Projektor topic
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- OLED TV topic
- Honda topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Politika
- További aktív témák...
- LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest