Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz abridabri #41150 üzenetére
Közben szét néztem külföldi oldalakon és legtöbb helyen azt ajánlották. Szerencsére van belőle ARGB verzió is és 9 darab kerül annyiba, mint az LL120-ból 3..
Meg is rendeltem.
Másik kérdésem az lenne, hogy Corsair Commander Pro vezérlő van a házban amire viszont csak 6 darabot lehet kötni és az alaplapra nem fér rá még hat. Szerintetek csak ugyan ilyen vezérlő a jó vagy bármilyen PWM-es jó lesz?The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
HAGYMAFA
tag
Sziasztok!
Adott egy AeroCool Quantum V3 ház, összeszereltem, és meglepődve tapasztaltam, hogy a 3 db beépített ventinél 2-nél kétféle csatlakozó van, a harmadiknál csak csatalkozó 1. Azt be se tudom sehova dugni az alaplapomon, másik kettőt a csatlakozó 2-vel bedugtam SYS Fanokra. Gép indít semmi, meg se moccanak...
-
zoty314
aktív tag
Ha jól sejtem, akkor a P12 PWM PST A-RGB típusból rendeltél 2x3db-ot.
A PST (PWM Sharing Technology) azt jelenti, hogy sorba köthetőek PWM-estül, szóval egyetlen PWM-es hely fog kelleni a lapon vagy egy controlleren/vezérlőn, a ventiket meg csak sorba kell kötni és kész vagy. Nekem is 6db van egyetlen alaplapi csatin. Az ARGB csatik is sorbaköthetőek náluk, szóval arra is elég egy ARGB csati a lapon vagy egy controlleren/vezérlőn. -
veterán
válasz zoty314 #41154 üzenetére
Ez nagyszerű hír. Igen abból rendeltem szóval akkor nem lesz probléma úgy, ahogy az A-RGB-vel sem. Ahhoz képest, hogy milyen "olcsó" mégis a legtöbb helyen az egyik legjobbnak írják. Bár ez így van a vízhűtésükkel is. Holnap tudom átvenni majd aztán remélem jó döntés volt.
The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
Sir Maxwell
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Már lassan 2 hete szenvedek a gépem összerakásával, de mindig akad valami, ami keresztbe tesz...
Vettem egy thermaltake view 71 rgb-s házat, hozzá pedig egy thermaltake floe ring 360 tt premium proci hűtőt.
Ahhoz, hogy minden egyformán menjen, vettem egy thermaltake controllert, de a házban lévő 14-es ventik 5 pinesek, a controller meg 9es....
Szóval így cserélnem kellene a 3 ventit, de van két opció, ebben kérnék segítséget:
[link]1 illetve [link2] melyiket lenne érdemes? Elméletileg az 1-es pont olyan, mint a procihűtő ventik, de a második gondolom már újabb/designosabb, stb, Ti mit javasolnátok?
(Igen, tiszta karácsonyfa így is már a ház alaplap, ram, táp, vga, minden, de most elkapott a gépszíj!
A segítséget előre is köszönöm! -
Exymiriem
tag
Sziasztok!
Olyan jelenséggel szembesültem, hogy a vga kártyámon lecseréltem a hűtőt (na jó, valaki segített), és a gyári léghűtés helyett most egy kompakt vízhűtés van átalakítóval. Ami szuperül teszi a dolgát, rendesen leszedte a hőfokát. DE! A GPU mellett lévő valamikre nem terjed ki a hűtése, és nagyon melegszik, nagyobb terhelés alatt forró. Vettem rá bordákat, lett ráirányítva egy venti, de így sem képes jelentősen lecsökkenteni a hőmérsékletét.
Mit tudok csinálni neki, hogy ne égesse szét a videókártyámat?
Tudtok ebben segíteni? Előre is köszi szépen!VGA: Gigabyte R9 380
Hűtő: Kraken X42Ez nem az a kártya, de hátha érthető így is, nem találtam jobb képet. A kékkel jelölt rész a problémás:
Ha nem válaszolok azonnal, azért van, mert dolgozom. Kérlek légy türelmes, akár 24 óra is eltelhet, mire géphez jutok.
-
zoty314
aktív tag
válasz Exymiriem #41157 üzenetére
Azok a VRM-ek, és simán felmennek 80-90 vagy akár 100 fok fölé is. 95-100 fok felett már nem biztos, hogy nagyon egészséges nekik, de van olyan is, ami 130 fokig is rendben van.
Szóval nem tudom, hogy nálad mi a forró és hogyan állapítottad meg, de ha csak hozzáértél és még rajta van a bőr az ujjadon, akkor rendben lesz. 60-70 fokot lazán bírják. -
zoty314
aktív tag
A hűtőborda és a VRM-ek közé raktál hővezető lapot vagy ragasztva lettek, esetleg valami más felfogatás?
A túloldalához is lehet értelme egy ventit irányítani.Ja, és lehet, hogy itt nagyobb eséllyel tudnak erre válaszolni, mert sokaknak volt hasonló problémája:
[link][ Szerkesztve ]
-
DravenMoral
senior tag
Nagy keresgélés után végre megtaláltam ezt a csoportot..
Kérdés, milyen rgb-s (nem argb) 120mm-es rendszerhűtő ventilátort ajánlotok?
Lehetőleg ne legyen drágább 4.000ft-nál darabja.
(Lehet használt is.)Legfőképpen 3db érdekelne egy Lion Li O11 Dynamic Rog Certified gépházba.
Ezek kifele szívnák a levegőt, így elég, ha csak 1200rpm-et pörögnek.
Ne legyen túl zajos, illetve ha nem pwm, akkor legyen legalább egy fix ~1200rpm legalább. -
veterán
válasz DravenMoral #41161 üzenetére
-
Exymiriem
tag
válasz zoty314 #41158 üzenetére
Igazából ott tudom hagyni kicsit a kezem, de azért süti az ujjaim. Szóval nem égeti le a bőrt, de kellemetlen. Akkor ez normális? Ilyen volt előtte is, csak akkor nem néztem? Mert jó lenne, ha nem kellene ez miatt hetekig bújnom a netet megoldás miatt... Köszi!
Ha nem válaszolok azonnal, azért van, mert dolgozom. Kérlek légy türelmes, akár 24 óra is eltelhet, mire géphez jutok.
-
zoty314
aktív tag
válasz Exymiriem #41164 üzenetére
Elolvastam a másik topikban is a válaszokat, amiket kaptál. Nem állítom, hogy sok jó megoldás született.
Mindenesetre ott beraktál egy képet az egész kártya hűtőbordájáról és a kártyáról.
Sajnos a kép nagyon alacsony felbontású, de annyi látszik, hogy már eddig sem hűtőtte semmi ezeket a VRM-eket, csak az a minimális levegő, ami átjutott a hűtőbordán, ugyanis ezeken nem feküdt a borda maga.Ebből elég egyértelmű, hogy ha most is tudsz rá irányítani egy hasonló légmennyiséget produkáló ventit, akkor nem lehet nagy baj borda nélkül sem, bordával meg főleg nem.
Szóval nem kell aggódnod, ez így teljesen rendben lesz, csak menjen rá levegő.
-
Exymiriem
tag
válasz zoty314 #41165 üzenetére
Majdnem igazad lett....
Tényleg nem illeszkedik rá, szóval terheltem a kártyát, de sajnos konkrétan forró lett. Kicseréltem a ventit egy nagyobbra, de az sem segített.
Számomra érthetetlen, hogy plusz radiátorral direktbe ráírányított ventivel hogy lesz melegebb Nem merem szétégetni, fullhd játék alatt gyanúsan forró.
Kipróbálom a feszültség visszavételét, hátha...
Mindenesetre köszi!Ha nem válaszolok azonnal, azért van, mert dolgozom. Kérlek légy türelmes, akár 24 óra is eltelhet, mire géphez jutok.
-
zoty314
aktív tag
válasz Exymiriem #41166 üzenetére
Ez a srác egy zseni ilyen téren, és szerinte sincs semmi gond, ha 105-110 fokosak a VRM-ek játék közben.
[link]
[link]Ha napi 12 órán át játszol vele és folyamatosan vannak ilyen hőmérsékleten, akkor is max. az történhet, hogy mondjuk egy éven belül elhasználódnak, de akkor is legalább ilyen hőmérsékleten.
Ha napi 12 órán át játszol, de a VRM 85-95 fokos, már akkor is rendben vagy hosszú évekig.Nyugodj meg, jók azok.
Ha neked megnyugtatóbb, ha langyosan működnek, akkor viszont a folyékony nitrogént javaslom vagy legalábbis egy Boeing 747 turbináját, mert azokról sok jót hallottam.
[ Szerkesztve ]
-
mekker
őstag
Nekem volt egy hasonló kártyám (HD 7870XT). Konfigurálsz vagy keresel rá egy alulfeszeltVBIOS-t, és flasheled a videokártya VBIOS-t tároló memóriájába. Egyes kártyákon ezt meg lehet oldani flashelés helyett tuningszoftverrel is, és akkor 100% kockáztamentes.
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
válasz zoty314 #41167 üzenetére
95 fokos? Itt a megoldás: [link]
Nálam a kártyám hasonló tüneteket produkált, sajnos nem csináltam képeket a folyamatról, de kb. pont mindegy. Sokan panaszkodtak a VRAM forróságára külföldi oldalakon, a gyári thermal padek kb. semmit nem érnek. Mióta TG Minus Pad 8-ra kicseréltem őket, azóta 70-80 fokosak, előtte meg 95-ig nem volt megállás. A GPU hotspot szintén megáll 80-85-nél.
Állítólag az AMD szerint teljesen normális az, ha valami ilyen hőfokokon fől, sőt: [link]
Szerk.: még lehet a gyári AMD szoftverben undervoltolni, aztán szét se kell szedni a kártyát és javulni fognak a hőmérsékletek.[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
zoty314
aktív tag
Köszi, de nekem nincs bajom a 95-fokos VRAM-mal. Nincs is dedikált videókártyám jelenleg.
Továbbmegyek, Exymiriem kollégának sincs gondja a VRAM-mal.
Őt a VRM forrósága zavarja.A két dolog teljesen más.
VRAM - Video RAM (Random Access Memory)
A széles, lapos izék a GPU (a videokártya procija) körül, amiből jelenleg 8-12-16GB-ot pakolnak egy új kártyára.
VRM - Voltage Regulator Module
A keskenyebb, magasabb izék, többnyire kicsit távolabb a GPU-tól, amik a feszültségszabályozásban segítenek. -
Vigneau
félisten
válasz Vigneau #41000 üzenetére
Nos, nem telt el két hónap és végül csak "be Noctua-sodtam". Az eltelt időszakban volt a SilverStone Kublai-omban Noiseblocker NB-eLoop ventiből 2db használt B12-PS (egy BE a CPU-ra és egy hátra, rendszerhűtőnek) és 1db használt B14-PS (előre, rendszerhűtőnek). Utóbbit váltotta később 2db újonnan vett B12-PS.
Volt némi interferencia, váltogatni kellett ide-oda a rendszerhűtő ventiket a beszerelési helyükhöz képest. Kicsit megráncosodott a homlokom, mire nagyjából elmúlt a pulzálás, interferencia, vagy ahogy én neveztem, a vu-vúúú-vu-vúúú hatás.
Egy jobban sikerült este után végül csak belefáradtam, majd vettem egy nagy levegőt. Berendeltem 1db NF-P12 redux-1300 PWM és 3db Noctua NF-S12B redux-1200 PWM ventit újonnan. Ezekkel már nem volt ennyi gondom, elsőre megtalálták a helyüket.
A 2db friss B12-PS bekerült az Asszony Kolink Satellite-jába (egyik hátulról szív be és a másik topflow CPU hűtőn feszít), ahol azóta is zokszó nélkül elvannak. Hogy mi lehetett a baj? Vagy a házam kialakítása (pl. MESH), vagy a lapom ventivezérlése, vagy szimplán a karma.
Egy a lényeg, Feleségem profitált belőle, mert kikerült a két kölcsön Arctic P12 és csendesebb lett a gépe is, hasonló kondíciók mellett. Ezt Ő mondja és akkor az úgy is van.
[ Szerkesztve ]
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
SZKEBE75
senior tag
kraken x52-re keresnék ventiktet,ne világiccson.
DX260 - forzaHybrid - IE900
-
DravenMoral
senior tag
válasz SZKEBE75 #41175 üzenetére
Olcsó, de egész pofás:
Artic P12 pwm/pstDrágább, de jobb:
Artic Bionx 12cmMégdrágább, de csendesebb:
Be quiet! Silent Wings 3 PWM High SpeedNagyjából még megfizethető kategória, de strapa, csendes, és nagyon jól hűt:
Noctua (nézz valami 4pines pwm/pst verziót)
Van fekete kivitel is belőle, mint a többiből.Egyébként a SilverStone ventijei sem rosszak, nagyjából középkategóriában vannak, meg kell nézni, hogy a leírásban mennyi (db) szerepel.
Ahogy a pénzed engedi.
-
válasz DravenMoral #41179 üzenetére
"Olcsó, de egész pofás:
Artic P12 pwm/pst"
Most adtam el két darabot itt Haprón, mert túl hangosnak találtam. Hangszigetelt házban.Egy kicsit hozzádobnék még és inkább vennék egy használt, de garis Noctua vagy Be quiet! ventit.
[ Szerkesztve ]
-
zoty314
aktív tag
válasz SZKEBE75 #41178 üzenetére
A kolléga által ajánlott Arctic P12 sorozat a csendes ventikből tényleg a legolcsóbb és mégis nagyon jó teljesítményű.
Viszont ha fekete Noctua lenne az irány, akkor már inkább a Thermaltake Toughfan 12, ami gyakorlatilag majdnem teljes egészében egy Noctua NF-A12x25 klón, ami a Noctua csúcsventije.
Majdnem ugyanolyan jó, de olcsóbb és fekete.A Be Quiet! Silent Wings 3 se rossz, de ennyire nem jó és nem is olcsóbb, mint a TT Toughfan 12. A Silent Wings 3 több levegőt tud keringetni és nagyobb nyomást tud produkálni, de csak akkor, ha már hangosabb is, mint a TT vagy a Noctua.
Nem véletlen, hogy a Noctua NF-A12x25-öt nagyon sok gyártó lemásolta, jelenleg nincs nagyon jobb radiátorra, illetve procihűtőre adott hangerőn 12cm-en. Sőt, tán a Noctua is másolta valakiről, ki tudja. -
zoty314
aktív tag
6db van a gépemben jelenleg, de igaz, hogy az ARGB-s, nem a sima (bár egyébként ugyanaz).
Noctua NF-A12x25-öket és NF-A15-öket cseréltem ezekre.
Tudtam, hogy valamivel hangosabb lesz, de messze nem annyira, hogy ez probléma legyen.A hangszigetelt háznak mindig az a baja, hogy a hangszigetelés megöli a légáramlást is, tehát jobban kell dolgoznia a ventinek, ergo hangosabb. Nem könnyű megtalálni azt a pontot, amikor már megéri a hangszigetelés, mert a ventit kevésbé hallod.
Szóval ott megértem, hogy cserélned kellett. -
válasz zoty314 #41183 üzenetére
5 db 12-es és 4 db 14-es Noctua van jelenleg a házban. Mindegyik 30%-ra van állítva, a CPU és a VGA ventijeit szintén hőfokokhoz állítottam be. A tápon is be van kapcsolva a zero rpm mód.
Valamelyik nap rá akartam kapcsolni a gépre, mert azt hittem, hogy nincs bekapcsolva, olyan halk.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
zoty314
aktív tag
Igen, ismerem a jelenséget. Nekem ugyanez volt nem hangszigetelt házban 2db A12x25-tel és 4db A15-tel, illetve 7db A12x25-tel is. A tápom nekem is hybrid üzemmódban van, 50%-os terhelés alatt nem használja a ventit. GPU-m meg nincs is jelenleg, de amikor volt, akkor is lecseréltem a ventijeit A9x14-es Noctuákra.
A két macskám automata itatótáljában levő keringetőszivattyú apró motorját jobban hallottam, ami a másik helyiségben van.
[ Szerkesztve ]
-
DravenMoral
senior tag
Hmm, egy új kérdés.
Szerintetek hol lehet venni kis gumi gyűrűket a rendszerhűtő ventik alá?
Ugyebár nekem artic p12 pwm/pst hűtéseim vannak, így az egész keret műanyag.
Hallottam, hogy ha megfelelő gumi alátámasztást kapnak a ventik, akkor sokkal nagyobb rpm-en sincs olyan kattogós/szélzaj hang, mint addig.
Tehát valami kis vékony gumi, ami a csavar és a venti közé mehet..
Ilyet hol találok? -
zoty314
aktív tag
válasz DravenMoral #41186 üzenetére
-
-
-
-
zoty314
aktív tag
Nem kell túlgondolni. Leszedtem az 1070-esemről a műnyag keretet, amiben a ventik vannak. A bordára ráraktam a két Noctuát és csavar helyett gyorskötözővel odaerősítettem a bordához/kártyához.
Persze nem a videókártya csatijára dugtam őket, hanem egy alaplapira, és beállítottam hozzájuk egy progival egy számomra megfelelő hőmérséklet/sebesség görbét és kb. ennyi.
Az Afterburnerben meg limitáltam a GPU hőmérsékletét 70 fokra, mert akkor a ventik véletlenül sem kerültek max. fordulatszám közelébe, tehát kb. hangtalanok maradtak, mégsem lett sokkal gyengébb a teljesítmény.
-
zoty314
aktív tag
válasz DravenMoral #41190 üzenetére
Ja, szerintem otthon is találsz valami gumit, amiből tudsz ilyet csinálni, csak a kérdésed az volt, hogy hol lehet venni.
De nagy eséllyel egy barkácsboltban a sima tömítőgyűrűk olcsóbbak, mint amit linkeltem.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz abridabri #41195 üzenetére
"Az a keret nem műanyag ,hanem szilikon."
Csak arra hivatkoztam, amit a PCX oldalán állítanak. [link] Mivel a Merlinnél a leírásban nem szerepelt az anyaga, így keresőben rákerestem és feldobta a PCX-et. Ott műanyagot írnak.De ennek a tudományos oldalát nem ismertem és most erősen elgondolkodtam a kevés neuronommal.
-
veterán
válasz DravenMoral #41196 üzenetére
műanyag rezgéscsillapító nem létezik ,elírták tuti .
-
válasz zoty314 #41191 üzenetére
Jut eszembe. Van egy Geforce 7300 GT videókártyám az XP-s/Windows 7-es (mikor mi) gépemben. Azon még gyárilag nem volt venti... de raktam rá egy OEM procihűtőből kioperált 70-es ventit, mégpedig úgy, hogy a csavarokat belehajtottam a hűtőbordákba. Nem zajos, működik, csak egy gond van vele. Az alaplap is egy OEM lap, ami hát... nem dúskál venti csatlakozókban így az egyetlen egy sys_fanba van egy Y kábellel csatlakoztatva a VGA "hűtés" meg a rear fan. Szabályozni nem nagyon tudom, de a semminél így is több.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Okos Otthon / Smart Home
- BestBuy topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
- Hardcore pizza és kenyér topik
- További aktív témák...
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
- Phanteks M25-140 PWM D-RGB White 3-pack
- Bequiet Pure Wings 2 120mm (4db,dobozos)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest