- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hege8888: Retro Kocka Kuckó 3
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Hirdetés
-
LOGOUT
Microsoft Flight Simulator (MSFS vagy FS) és Prepar3D (vagyP3D) összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Korcsii
őstag
Routefinder-nél pipáld be a NAT-ok használatát, akkor menni fog - már ha működik.
Atlanti-óceán felett kétféleképpen lehet repülni, NAT track-okon, vagy a szélességi- és hosszúsági körök által meghatározott pontokat megadva.
Előbbit használják általában az Európa és az USA keleti part között repülők, utóbbit gyakorlatilag mindenki más: Kanadába, USA nyugati part, Dél-Amerika stb.
NAT trackok: [link]
Arról van szó, hogy minden nap meghatároznak napszaktól (vagyis gyakorlatilag a legtöbb repülő irányától) függően nyugat (ABC eleje) vagy kelet (ABC vége) felé irányú útvonalakat, track-okat, amit betűkkel jelölnek, értelem szerűen a legközelebbit kell választani. Ez a széltől függően általában minden nap változik. pl ma:202104 EGGXZOZX
(NAT-1/2 TRACKS FLS 310/390 INCLUSIVE
MAR 21/1130Z TO MAR 21/1900Z
PART ONE OF TWO PARTS-
A ERAKA 60/20 61/30 61/40 59/50 PRAWN YDP
EAST LVLS NIL
WEST LVLS 310 320 330 350 360 370
EUR RTS WEST ETSOM
NAR NIL-
...211259 CZQXZQZX
(NAT-1/2 TRACKS FLS 320/400 INCLUSIVE
MAR 22/0100Z TO MAR 22/0800Z
PART ONE OF TWO PARTS-
....
X YYT NOVEP 48/50 48/40 49/30 49/20 BEDRA NERTU
EAST LVLS 320 330 340 350 370 380 390 400
WEST LVLS NIL
EUR RTS EAST NIL
NAR N51B N59A-Lefordítva:
A fejlécben olvasható, hogy mikor adták ki, melyik időszakra érvényes.
Alatta felsorolva a NAT track-ok, kezdve a betűjelükkel, majd az útvonallal.
Alattuk a kelet és nyugat felé kiosztott repülési magasságok. Itt nem érvényes a páros/páratlan elv, ami ott meg van adva, ott lehet repülni, ltalában csak az egyik irányban, a másikban NIL.
Végül pedig hogy a két oldalon melyik légiútvonalakhoz, útvonalpontokhoz lehet csatlakozni. Ez nálunk általában egy másik waypoint, a túlparton airway.Vissza a track útvonalához: 60/20 az 60 fok észak, 20 fok nyugat. FMC 6020N-ként fogja ismerni. (N északnyugati, E északkeleti, S délkeleti, W délnyugati földrész). Hogy pontosan hogy kéne megadni flightplan-ban... hát... láttam pár pár fajtát.
Addig biztos, hogy a NAT előtt és után rendeseb neírod az útvonalat a NAT két végén szereplő waypoint-ig. Aztán vagy 6020N, vagy 60W20N, vagy 6000W2000N, vagy 6000W 2000N, vagy 60/20, vagy csak simán NATA.
Rég repültem már át óceánt, flightplan-okat sem néztem mostanság, én a 6020N-t használnám. Ha valaki tud valami hivatalosat, ne tartsa magában.
De szerintem megértik, pl vataware is kezeli az összeset.
Na szerintem NAT-okról ennyit, mondjuk a fónia megint megérne egy szösszenetet...
Kanadába csak egyszer repültem, de az etalon
[link]
Ezt még anno jeppview-ben tervezgettem (külön reptérről indulás miatt kicsit macerásabb volt), széltérképet (ejj, az az oldal is megszűnt már azóta), mindent figyelve.[link] Azt hiszem egész pontosan eltaláltam az aznapi BA járat útvonalát.
Azóta erről leszoktam, mert se jeppview nincs fent, se nem repülök longhault, rövidebb utakra meg általában van készen flightplan VA-knál, vagy max routefinder-en, stb.
Ja, Kanada: vannak szép hosszú és nyílegyenes (avagy parabola alakú) kanadai útvonalak, ezek fixek, pl mi az NCAJ nevűt választottuk. Ezek Kanada északkeleti részéről indulnak, és bevezetnek elég sokáig, átvezetve ezzel a kevésbé lakott, de szerintem szép (jég által felszabdalt, tavakkal teli) tályon.
Na megint regényt írtam...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest