- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 4 – Zöldséges ragu, ami sokféleképpen elkészíthető
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
-
LOGOUT
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
dchard
veterán
válasz
TeeJay #82494 üzenetére
A telekom topikban már leírtam egy párszor a pékes/ácsos sztorimat, kb. ezt tudom elképzelni itt is. Egyébként kábel és kábel között nagyon nagy különbség is lehet, Vannak alacsony hajlítási sugarú spéci kábelek, amik kis túlzással azt is kibírják, ha csomót kötsz rájuk. A Digi által bekötésre használt kábel nem ilyen, ott a 30mm betartása fontos, ez nem tűnik azért betarthatatlan dolognak. A kis mértékben túlhajlított kábel nem feltétlenül törik, viszont nagy mértékben nő rajta a csillapítás.
Hadd kérdezzem meg: a telepen milyen ONT-ket szórnak? Huát vagy ZTE-t?
-
Tothdav19
újonc
válasz
ricsik #82495 üzenetére
Szia,
Nálunk is ugyan ez a helyzet (XX. ker.) ugyan ilyen csomaggal/bekötéssel. Bár nem ilyen sűrű de napi 2-3 nekünk is megvan ha kicsit jobban terheljük a netet. Amennyiben csak böngészgetünk akkor 4-5 napig is működik hibátlanul. Amit észrevettem, hogy az esti és a reggeli órákban könnyebb előhozni a hibát ha valamilyen letöltést elindítok. ~10 GB letöltésénél már valószínű, hogy egyszer eldobja a netet. Én próbáltam már egy ASUS RT-AC65P, Tp-Link Archer C6 és direktben egy laptopra kötve is és mindhárom esetben sikerült reprodukálni. Volt, hogy pár perc alatt, de volt amikor csak 1-2 óra után. A routerben nálunk ilyenkor ez látszik:
Jul 24 20:29:30 WAN Connection: Fail to connect with some issues.
Jul 24 20:29:30 nat: apply redirect rules
Jul 24 20:29:31 pppd[434]: Connection terminated.
Jul 24 20:29:31 pppd[434]: Modem hangup
Jul 24 20:29:41 pppd[434]: Connected to xx:xx:xx:xx:xx:xx via interface eth3
Jul 24 20:29:41 pppd[434]: Connect: ppp0 <--> eth3Bejelentésre nekünk is azt válaszolták, hogy ellenőrizték és nem látnak problémát, próbáljam ki közvetlenül pc-re kötve, de szívesen kiküldenek valakit aki megvizsgálja a helyszínen. Eddig én sem éltem ezzel a lehetőséggel, mert ha mégsem sikerül elcsípnie, akkor nem akarok fölöslegesen fizetni.
-
ricsik
őstag
Segítséget kérnék. Digi 100 MB régi net, 1db ethernet vezetéket kaptam, ennyi. 5 éve használjuk. Pár hónapja napjában 5-50x leszakad, a központban nem értették meg, hogy ha idejön a szerelő nem biztos, hogy produkálja. De lehet nem is velük van a baj.
TP-Link Archer C9 és Linksys EA7500 routerekkel is produkálta. Most átdugtam és direktbe tárcsáztam és 2 napja jó. A routerek nincsenek szétkonfigolva, csak alap dolgok. Mi lehet a baj? -
TeeJay
félisten
válasz
dchard #82492 üzenetére
Nyakamat rá hogy a szerelők ezt nem tudják mert jártam már nálunk a telepen 2 helyen is de az ajtófélfában elég szép derékszögben benyúzták több helyen is.
Persze a sebesség lefelé patent 945megabit volt csak az a fránya feltöltésEgyik fickóhoz jövőhéten jönnek ki mérni aztán kiderül mit csinálnak, keddtől pedig már én is jelenteni fogom be folyamatosan
-
M_AND_Ms
veterán
válasz
StaChys #82490 üzenetére
Ami kanyart bevett a koax, azt vígan beveszi az optika is.
Nálam, anno amikor a Telekom behúzta az optikát, akkor azt a Digi koax és utp mellé szépen be tudtam tenni a kábelcsatornába, ami elég keskeny volt eleve is és minden sarkon 90 fokot kanyarodott....most majd remélem, nálam jó lesz ez, a már bent.lévő optika a diginek is. -
StaChys
tag
válasz
TeeJay #82489 üzenetére
Ez világos. A beépített szekrényben van a gond, ott sarkosan lett beszögelve (szó szerint, még az elöző tulaj csinálta) tehát nem kompatibilis az optikai kábellel, ezért gondoltam új útvonalat a jelenlegi helyig. Ezért érdekel, hogy hogy kell elképzelnem egy ilyen optikai kábelt.
-
StaChys
tag
válasz
canniball #82487 üzenetére
#82487 Köszönöm! Az ajtó feletti rész foglalt. Oda nyílik a szekrényajtó. A jelenlegi eszköznek pedig van kiépített duglaj és polc, onnan indulnak a helyi UTP kábelek is, ezért nem szeretném az egészet lebontani és újra építeni az előszobát.
#82486 köszönöm, nincs a végén semmi? Vagyis utólag szerelik a csatlakozókat? A 3mm barátságos méretű fúrást jelentene.
-
StaChys
tag
Nálunk is (Pécs) indul az FTTH átállás.
A kérdésem, hogy mekkora lyukat kell csinálnom a bejövő optikai kábelnek?
Panel lakásban át kéne mennie a fal után egy beépített szekrényen, a szekrényben szeretném, ha csatornában futna. Szóval mekkora lyuk kell a szekrény oldalára, és mekkora csatorna kell?
A bejárati ajtó feleletti falban van lyuk - ott jön be most az UTP és a koax, ezeket gondolom most elvágják, tehát a falban rendben lesz. A lakásban nem szeretném, ha ők furkálnának így is elég logisztika lesz mindent kipakolni az előszobából. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
linuxalpine #82482 üzenetére
Ha van hardveres gyorsítás hozzá a socban, akkor egy gyenge soc is viszi a 4k-t. A 200ge cpu a benne lévő igp-vel 10-20%-os cpu és 40-50%-os igp terheltséggel vitte a 4k filmeket.
-
válasz
Dragon3000 #82470 üzenetére
Melyik tévében van olyan proci ami kihajtaná a ~900mbit-et, (kivéve talán a csúcskategóriát)?
Nem véletlenül nem raknak gigás lan-t a tv-kbe. -
mpo
veterán
válasz
MadMancs #82478 üzenetére
Ha van böngésző a tévén, ezen az oldalon WIFI-n és kábelen is összehasonlíthatod, én is ezt tettem. A lila "kihagyom és mérek"-re kattints, akkor nem kell regisztrálni, ami egyébként hasznos, mert bárkinél mérhetsz és a térképen megjelenik, ezzel másokat is segítve.
[link] -
mpo
veterán
válasz
MadMancs #82476 üzenetére
Valószínű hogy csak LAN kártya valami hulladék TV ben
A Samsungokban 100 Mbites van, Dragon3000 ft. nem írta le melyik az az egy kivétel, amiről ő hallott.
A 4K, Dolby Atmos vagy DTS:X filmeknél gyors mozgásnál nem az a bitráta van, amit az ember gondol, még Gigabites LAN-on médialejátszóval és megfelelő HDMI kábellel is meg tud akadni.
Nem nyomoztam ki az okát (HDD, Kodi, buffer), de az The Expendables 3 bizony akadt. -
válasz
MadMancs #82473 üzenetére
Ott más gond lehetett, Netflix 4K stream 15 Mbps, az ajánlás is csak 25-öt ír, annak simán mennie kellene 100 Mbps kapcsolaton. Ellenben vastagabb 4K anyagok soksávos hanggal sokszor igényelhetnek 120-140 Mbps-es csúcsokat, amik már nem mennek át 100-as linken, oda kell az 5GH-es WLAN kapcsolat a 100-as LAN port helyett.
-
MadMancs
veterán
válasz
Dragon3000 #82472 üzenetére
+1
Pl netflix 4K HDR filmnél futottam mar bele hogy kábelen meg megakadt, 5GHz AC wifin simán ment. -
dchard
veterán
-
TeeJay
félisten
válasz
dchard #82464 üzenetére
Biztosan tudnak a hibáról csak úgy vannak vele hogy senkit sem érdekel a feltöltés és gyorsan lezárják a hibajelzést mert amúgy drága lenne OLT-n javítani valamit... Sebaj majd kérek mérő dobozt NMHH-tól is és többen jelezzük folyamatosan hogy ne zárhassák le amíg nem javították
-
TeeJay
félisten
válasz
dchard #82457 üzenetére
Olyankor mit lehet tenni hogy egyik FTTH-s előfizető tegnap délután bejelentette hogy 30 megabit a vissza irány ma meg küldték neki hogy a hiba javítva és továbbra is 50 megabit alatti a feltöltés? Én mondtam neki hogy addig ne engedje lezáratni a hibajegyet míg meg nem csinálják a hálózatot meg szerintem az NMHH felé is el fogom küldeni ha velem is ezt csinálják
-
SkyLaci
őstag
Sziasztok.
Szeptemberben tervezek váltani UPC-ről DIGI-re (elsősorban feltöltési sebesség miatt), egy kicsit szeretnék előre gondolkodni.
Milyen routert adnak DIGINet 1000 (FTTH) mellé mostanában? (családi házas környezet, pár hónapja építették ki, konkrétan Váchartyán)
Van értelme a aszati gépembe AX szabványos wifi kártyát vennem, vagy a szolgáltató routerével úgysem tudnám kihasználni? (router-gép távolság 5 méter légvonalban)
(másik opció 15 méter cat6 kábel és egy válaszfal átfúrása kb 2000 forintból) -
TeeJay
félisten
válasz
dchard #82454 üzenetére
Akinél voltam ONT-n wifit beállítani csajszi nála is az új Huawei ONT volt de akárhogy néztem a menüpontokat nem találtam vonalinfót így nem tudtam megnézni milyen értékek vannak (vagy ennyire béna voltam)
A vételi szintből meg lehet tippelni hogy 32 vagy 64-es osztást tolnak?
Csak mert akkor okosabbak lennénk hogyha több tömbben is ilyen béna a feltöltés akkor nem a GPON port a hibás hanem még azelőtt valami hiszen már a 64-es osztásra sem jut normális visszairány. Kedden kiderül és azonnal jelentem is be -
simpley
őstag
Hello mindenki!
itt lehet kérni, hogy építsék ki neked a hálózatot? nem értem.. [link] -
dchard
veterán
válasz
dchard #82452 üzenetére
Közben rájöttem, hogy butaságot írtam: 7km-en -17dBm az ONT vételi szint, 15.5km-en pedig -20dBm, mindkét esetben 64-es osztás mellett. Az OLT vételi szintek -20 és -24dBm. Látszik tehét, hogy visszirányban - elsősorban az ONT-k gyengébb adási képességei miatt - kisebb jelszintek mérhetőek.
-
TeeJay
félisten
válasz
adika4444 #82451 üzenetére
Egyik már FTTH-s mért ma hajnali 5-kor 35 megabit felfelé... Kedden jönnek hozzám engem is átkötni aztán én is jelentem majd be
FTTB-n sincs növekedés hiszen ez már látható hogy nem terhelés miatt ilyen kevés hanem valahol nagyon nem jól működik valami a vissza irányban. FTTH-n amit pár hete indítottak 30 megabitek hajnalban visszafelé az minden csak nem tökéletes
-
dchard
veterán
Ha valakit érdekelnek technikai részletek, egy pár hónapja átadott 1:64-es osztással kiépített hálózatban 7km-en -20.6dBm a vételi szint az előfizetőnél. Később lesznek 10-20km közötti ügyfelek hasonló osztással, majd mutatok adatot arról is. (OLT oldalon C+ modullal!).
-
TeeJay
félisten
válasz
dchard #82449 üzenetére
Konkrétan a telepen laknak 15ezren, 2 utcából áll az egész Havanna és Csontváry és annak van páros és páratlan oldala és panel tömbök végig összesen 140 lépcsőház
Nos én 2 helyen laktam eddig de azóta hogy behozták az 1000/200 csomagot karcsú volt a feltöltés szóval bő 5-6éve már ennek
Voltam 5-6helyen routert beállítani FTTB-n mindenhol napközben ilyen tré volt mindig a visszairány miközben a letöltés hibátlan volt mindenhol.
Mivel már lassan minden tömbben befejezték az FTTH kiépítést sőt több tömbben már át is állították az embereket voltam már ONT-t is beállítani és ott az a gáz hogy még gyengébb a feltöltés, 30-40megabit csúcsidőben miközben azért FTTB-n 75-80megabit körül megvan.
Mivel csak 2 utca létezik meg annak is páratlan és páros oldala 140 lépcsőházzal így legalább már vagy 8-10 lépcsőházban voltam tesztelni és kijelenthetem hogy a komplett lakótelepen ilyen f*s a visszairány miközben a letöltés meg tökéletes mindenhol.
Családi házas FTTH rész is van mellettünk de ott sajnos még nem voltam így passz hogy mi lehet azokkal. Mivel a 30megabit felfelé az a garantált minimum felét sem éri el és ezt már többek is sérelmezik úgy 6emberrel beszéltem már hogy jelentsük be és kötbért igényeljünk ameddig nem javítanak ezen de ha kell beírom a 10ezer tagos telepi facebook csoportba és ha kell több száz user fogja ugyanezt jelenteni és valamit akkor csak kell tenniük végre hiszen egész nap garantált minimum felén nem mehet a feltöltés...
Végére még esetleg megírom majd nekik hogy NMHH-nak is átdobom a levelet hátha -
dchard
veterán
válasz
TeeJay #82448 üzenetére
Az első és legfontosabb a hiba méretének a behatárolása. Csak egyetlen porton lévő osztásokon vacak (egy lépcsőház például), vagy biztosan különböző portokon lévő embereknek is? Nem mindegy. Ha csak egy porton lévő ügyfeleknek szar, akkor lehet dteketor hiba, DDM hiba a modulban, AGC hiba, esetleg SFP port hiba (a cage utáni rész szarik be vagy "lötyög"). Esetleg maga a szál szar valahol, de az nagyon nagyon ritka, hogy úgy szarik be egy szál, hogy az egyik irány hibátlan, a másik meg ennyire vacak.
Ha több biztosan különböző porton lévő előfizetőnél is szar (és azonos a hibakép), akkor még mindig lehet backplane hiba a kártya és a keret között, kártya hiba (táp, szűrés, órajel stb.), de ebben az esetben már meg kell vizsgálni azt is, hogy nem uplink hibáról van-e szó. Ez utóbbi esetben jó eséllyel az OLT összes usere érzékelné a hibát, bár még itt is előfordulhat, hogy a forgalom 3-4 10gigás intrfészen megy, amiből az egyik lötyög és nincs teljes kiesés, csak a forgalom elosztásban éppen arra a 10gigás portra jutó forgalom szenved. Beállítás kérdése is, hogy l2, l3 vgay l4 hash-sel csinálják a lacp-t. Szóval számos hibalehetőség van.
-
TeeJay
félisten
válasz
dchard #82444 üzenetére
dchard mit is írtál múltkor nekem FTTH-ra?
ma két újabb figurával beszéltem facebook-on akik itt laknak ahol én és már FTTH van náluk.
30megabit feltöltést mértek lefelé 940-et szóval itt tuti valami hálózati hiba vanegyre többen jelentik be DIGI felé mert ugye garantált minimum fele sincs meg és erre ne csak a kezüket tegyék szét hanem oldják meg
mit írtál erre mitől lehet ilyen tré vissza irány?
csak hogy elküldjem majd a hibabejelentőre ha már nálam is FTTH lesz
ugye 30megabit GPON-on 40usernek kellene egyidőben feltölteni hogy a port ki legyen tekerve és 64-es osztásnál sem jöhet össze ennyi sehogy sem.
pláne úgy hogy kőbányán meg kispesten meg más telepen senki sem panaszkodik feltöltésre, mindenhol ugyanígy épül a hálózat és ott meg jóköszi előre is a szakmai tippet
-
dchard
veterán
válasz
qnadam #82446 üzenetére
Szinte biztos hogy arra gondolnak, csak hogy abban pont az volt a cumi, hogy azon nem lehetett xDSL-t adni. Nem véletlenül hagyták abba az egészet, miután a 13. kerület belső felét jól megszivatták vele. A HYTAS valójában egy méreg drága optikai vonalkihosszabbítás, csak éppen mivel nem tudott nagy frekit (0-1, 0-2MHz kellet a DSL-nek, ráadásul duplexelve), ezért maradt az ISDN sokáig. A megoldás az volt, hogy az optika végére (mondjuk 1-2 tömbönként) mini DSLAM-et raktak, de ez akkoriban rohadt drága volt meg még nem tartott ott a miniatűrizálás, hogy lefelé jól skálázódjon.
-
dchard
veterán
válasz
headhunter #82443 üzenetére
A cikket olvasva azért van min mosolyogni: "optikai hálózati ADSL" Érdekelne, hogy hogyan működik az "optikai ADSL"
-
headhunter
addikt
-
crue
őstag
válasz
linuxalpine #82439 üzenetére
Én is azzal kezdtem, egy soros portos külső szörnyeteggel
-
válasz
linuxalpine #82439 üzenetére
fiatal vagyok, nálunk is 33600-as volt az első modem a p1-ben a kilencvenes évek végén
-
the.odzsy
aktív tag
válasz
linuxalpine #82419 üzenetére
33.6 kbit-es modem. Azzal kezdtem. (Hisz nem vagyok már mai gyerek)
-
mpo
veterán
válasz
linuxalpine #82433 üzenetére
Kezdő dátum ki van írva
Ez a lényeg. Mi a dátum? -
-
iMaverick
addikt
válasz
4Grider #82396 üzenetére
A héten jött elő nálunk is ez a 100-as port téma: adott egy 3 generációs házrész. A Digi saját router-ét használjuk alapból, ennek a gigás portján lóg a "szomszéd" lakásban (az enyémben) egy TP-Link WR1043ND V2. Gyakorlatilag gigás switch-nek használom, de ha már ott van rajt a wifi is...
Erre jön a nővérem (aki tavaly novemberben költözött vissza a tetőtéri kéglibe), hogy tele a hócipője a Digi-s router wifi-jével, oldjam már meg, hogy legyen nála fent normális térerő...
Itt jön a képbe a fast ethernet port: szúrtam neki egy TP-Link Archer c20i-t 3.000Ft-rt (!). Ennek csak 100-as a LAN csatlakozása, viszont AC-ig tudja a wifi-t. Pont jól jöttünk ki a Digi-s Huawei ONT két portjából.
-
dchard
veterán
válasz
M_AND_Ms #82421 üzenetére
12.900 volt csak az ADSL alapdíj (telefon nélkül), a 384/64kilobitért, ilyen Siemens modemmel: [link]
Érdemes megfigyelni hogy ezen még volt ATM port, és az ethernet is 10megás. 3-4megabites csomag után cserélték, mert kiderült róla, hogy nem egészen képes kihasználni a G.DMT 8 megabites elméleti maximumát
Utána jött a Dialcom, ami elindított a telekommunikáció útján (kinyerhetőek voltak belőle a vonal diagnosztikai adatai, ha nem is mind de néhány).
-
betyarr
veterán
válasz
Dragon3000 #82423 üzenetére
ment a DC ezerrel?
-
WaterWave
veterán
válasz
Hogyne
2000 években 56.6-os modem, este 7-től reggel 7 ig, kívülálló időszakban szigorú percdíjak,
Aztán Matáv ADSL, majd 512-es, az már hasított, akkoriban volt cégeknek 1.5 Megás vonal (BDSL volt a neve) havi 69.990-ft ért, az kb elérhetetlen kategória volt. Majd upc 300gb / hó adatkorlátozása, majd törlése, és folyamatos emelése, 17-18 ezreket fizettél a tv-net-telefonért.
Majd most 2020-ban optikán bejön a gigabit konkrétan ingyen, ingyen mobilnet korlátlan mobilnetforgalommal.
Én voltam a fasz rossz oldalán is, szóval tudom a fejlődési menetet, nem siránkozunk. -
M_AND_Ms
veterán
válasz
Egy 28-as belső modemmel kezdtem valamikor '95 Karácsonyán.
Aztán jött az este 10-től, hajnalig tartó 150 Ft-os trlefondíjas net.
Az államvizsgára tanulás legvadabb időszakában kötötték be az Adsl-t....nagy önuralom kellett, hogy két hétig rá se nézzek a kitárult világra. Emlékszem, 10ezer körül volt a havidí (2003-ban)j. Csak a net! -
betyarr
veterán
válasz
abból én kiestem szerencsére,de arra még emlékszem,hogy a digi előtti érában egy helyi szolgáltató valami 5/1-es csomagja volt,havi 5gb letöltési korláttal.anno simán elvoltam vele.aztán jött be a digi vagy 3 évre rá a 20/10-es majd 50/30-as csomagjával,ami hűdekirály volt.a mostani ezres net is főleg a torrenthuszároknak a vágyak netovábbja,mert gizi néninek vagy miska bácsinak,aki jó esetben megnézi az emailjeit meg esetleg feltéved fészbúkra sokat nem jelent,hogy most 1000-es,100-as vagy éppen 5/1-es netje van.
én pl a digimobil netjével (mostanság ~7/3mbp) is elvagyok,ha csak böngészgetni vagy yt-zni kell egy kicsit.múlkorában egy rövid ideig a telómról megosztva ment a net a gépemen és egész jól el voltam vele.
nyilván az már mást tészta,ha 20 telefon,12 tablet és 8 lapos között kell elosztani... -
betyarr
veterán
ftth-ra váltás után a ping érték is javul?5-8 szokott lenni a ping nálam (régebben 10-12 volt),míg sokaknál látok 1-2-es pingeket.vagy ettől nem függ?
-
nrg_52
addikt
válasz
4Grider #82412 üzenetére
Nem eleg, ha van masik epulet is, de oda sem kell gigabit, viszont szeretne az ember ott is netezni. A pottyantos pelda az elegge ovon aluli volt...
Idosebb emberekrol beszelunk, ne magadbol indulj ki. Alapvetoen egyetertunk, az epeszuseg megkerdojelezese volt kicsit eros. De egyebkent nem beledallni akartam, csak mondtam egy ellenpeldat.
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Borderlands 4
- SONY LCD és LED TV-k
- Elektromos autók - motorok
- Villanyszerelés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Takamine GD20CE elektroakusztikus gitár keménytokkal együtt. Kb 10 alkalommal használt,nem hordoztam
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest