Hirdetés

2024. június 21., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#28214) .mf válasza Rapid136 (#28213) üzenetére


.mf
veterán

"Meg kell érteni hogy ez azokat védi akik becsületesen próbálnak boldogulni"

Nem, ez egy hülye bürokratikus rendszert betonoz be. Ahogy mondod: aki nem tud, az papírral sem fog tudni. Sok országban tőlünk nyugatabbra nem kérnek papírt hozzá. A vevő referenciát kér, a piac kirostálja a kóklereket.
Megérteném, ha lenne valami vizsga, amivel a szaktudást és képességeket vizsgálnák - de helyette egy tanfolyást kell végigülni, az anyag egy része irreleváns vagy elavult; külön csak vizsgára nem lehet menni. Tetejébe 2 évesre akarják felhúzni, pff. Őrület.

-----

Milyen raw-feldolgozót / lightroom alternatívát ajánlanátok? Próbáltam rákeresni, de csak régi bejegyzéseket dobott a gép.
DxO-t használom jópár éve; régi vázaimmal, és amire használtam, arra elég is volt, de a Z6-os képeit meg se nyitja, ahhoz a legújabb verziót akarja. Többen is leszólták már más topikokban, mi jobbat ajánlanátok? Ami nekem kellene:
- szokásos expo, WB, kontraszt, szaturáció, highlights-shadows, tone curve
- zaj, sharpening
- horizont, perspektíva-korrekció, crop
- obi-korrekciók
- hot-pixel és porszemcse eltávolítás
- elmenthető presetek
- nice to have: clone, heal, dodge&burn, bár ezekre ott a Gimp is.

Gyorsba' kipróbáltam az ingyeneseket, de nemigazán...
- Nikon Capture-NX-D: lassú, sok a limitáció (pl. expó csak +-1 FÉ, shadows nem mehet negatívba, nem-Nikon obinál mintha nem korrigálna, stb)
- RawTherapee: régihez képest sokat javult, egész gyors, de a hotpixelnél felsült (fehér hotpixelt sötétkékre színezte középkék egen), dust removal és clone sincs
- Darktable: nem tetszett sem a kezelés, sem az eredmény (illetve ugyanazért az eredményért többet kell vele szöszölni, és néhány dolog kiszámíthatatlanul változtat a képen)

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.