- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GAI: Poor Volta...
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
SeatZola
őstag
válasz
kavalkád #67141 üzenetére
Én ma délután megvettem teak színben. Le is kentem vele az asztalt. A bükk anyagot a gyalulás után 125-ös fínomságú 3M hálós koronggal excenterrel csiszoltam fel. Valami brutál szép lett már az első rétegben. Vártam 30 percet, pamut ronggyal "átsikáltam" majd adtam neki még egy réteget. Valami eszméletlen szép lett a felület. Abszolut szépen kihozta a bükk természetes mintázatát. Nálam ez a Sadolin keményfa olaj most abszolút kedvenc lett. Majd holnap rakok fel képeket is róla.
-
thomgrande
tag
-
ViktorSz
tag
Úgy látszik elszabadult a pokol,pedig mindenkinek igaza van(kb) és elbeszél a másik mellett
Mondjuk a táblásítás csiszolt felület azé' durva,ezen kiborultam,meg minek egyáltalán a padlásra való "hajópadlóra" ilyen durva +munka?Most okés,hogy hetente felmész vmiért,de ez jövőre lecsökken évi 2 alkalomra(szerintem).
Folyt.majd egyszer,most ezer a dolog .. -
kavalkád
senior tag
én is jártam így a kezdetek kezdetén, műszárított, éltört gyalult deszkát vettem, olyan sima volt a felülete, hogy úgy döntöttem ez már nem csiszolandó, aztán a vékonylazúrt csak tologattam rajta oda-vissza, az istennek sem akarta normálisan beszívni, csak ott pislogott a felület tetején
-
York
tag
"Hogy mi van?"
Az van hogy a gyalu elvagja a rosotokat es ossze is nyomja a fa feluletet, es neheziti es lassitja a beszivodast es nehezziti a tapadast a felulethez, ha nem hiszed akkor csinalj egy tesztet gyalulas utan a fa egy reszet megcsiszolod, egy csepp viz a gyalult es a csiszolt reszre, a gyalult feluleten ossze fog allni, a csiszolton meg beszivodik. A csiszolaskor egy erdesitett felulettel karcolod a fat, kulonbozo szemcsemeretu es surusegu anyaggal, nincs ott semmifele el meg penge (huh bocs de nekem ez kezd sok lenni zsiros olaj, pengek a csiszolo papiron).
Nezzuk a lakkokat. Milese tudom tudom van nala olcsobb is
.
https://milesi.hu/ipari-felhasznalok/component/pes/product/99?catid=2316
Felület előkészítése: A bevonni kívánt fafelületeket csiszolják meg 150-180-as csiszolópapírral, portalanítsák le. Az alapozót a fedőréteg felhordása előtt finoman csiszolják meg 280-320-as csiszolópapírral, vagy 150-180-as csiszolószivaccsal.
De varom azt a lakkot ahol azt irjak, hogy gyalult anyagra kell felvinni.A felulet kezeles elotti csiszolassal nem az a cel, hogy szep legyen, nem azert irja elo a gyarto, hanem azert hogy a megfelelo melysegben szivodjon be az anyag es kosson ki, hogy tudja azokat a tulajdonsagokat amit a termektol elvarsz.
Igen a csiszolas utani feluletkezeles az "nem gazdasagos", mert tobb anyag fogy, az a mocsok kepes beszivodni es vedeni a fat
.
Tablasitas: sokkal erosebb kotest lehet elerni, ha elotte megcsiszolod a fat, csak hat az ido, es az ido meg penz, igy az iparban ezzel nem foglalkozni, a hulye hobbista megcsinalja.
Tovabbra is varom azon gyarto velemenyet aki gyalult feluletre vallalja a garanciat es ezt le is irja a termekenel.Nekem mas a tapasztalatom a lenolajjal, es a lenolaj alapu termekekkel, en ugy tudom a lenolaj levegon kemiai reakcioba lep a faval es ez utan mar nem fog avasodni (ez utobbi tuti, mert a muhely asztalom azzal volt kezelve es 2-3 ev utan se volt avas), tobbirol hallottam, hogy avasodnak, de eszembe nem jutott fara kenni.
A lenolaj a levegoben levo oxigennel lep reakcioba (nem szerintem), hogy UV hatasara mit csinal arrol nincs tudomasom.
https://webshop.naturalfestek.hu/lakk-helyett-olaj/188-lenolaj-lenolajkenceEn ugy tudom a kulteri feluletkezeles (lakkok, lazurok, olajok) legnagyobb ellensege az UV, mert "roncsolja" a feluletkezelest, ennek a hatasnak a csokkentesere hasznalnak pigmenteket, es minel sotetebb a pigment annal tartosabb a feluletkezeles.
Ha paraffin olajjal kezeled a keritesed, akkor abbol az esoviz szepen lassan kimossa az olajat, de hat aki szereti surun kenni a dolgokat.
Legyszives ha mar cafolod a dolgaimat tamogasd meg nehany linkkel. pl.: zsiros olaj ez nagyon erdekel.
-
tfe
tag
Nem találom hirtelen az idevágó hauchtomi videót, de csiszolni kell.
A gyalult felület nem issza be egyenletesen a felületkezelő anyagot, illetve sokkal kevesebb tud beszivárogni.Saját kísérletem, hogy egy faház lambéria borításának az egyik része csiszolt, a másik pedig a gyári gyalult felület, remmers vékonylazúrozva. Egy szezon után a gyalult felület gusztustalanul néz ki, dobálja le magáról a lazúrt, a csiszolt pedig pont ugyanúgy, mint amikor felkentem. Egyébként rá van írva, hogy 120-ig kell csiszolni.
Gondolom más a helyzet, ha valami fedőfestéket használsz, de azt még sosem próbáltam
-
T J
tag
Ne fárassz már, légy szíves!
"Gyalult feluletet nem feluletkezelunk mert a feluletkezelo anyag nem tud megfeleloen beszivodni."
Hogy mi van?
A csiszoló egy sok-élű szerszám. A gyalu is elvágja a rostokat, akkor is ha nem akarod! Egyszerűen nem tudod úgy elvágni a fát, hogy sima felületet kapj (még hasítással se), mert porózus. De még ahhoz is hozzá tapadna bármelyik értelmes lakk. Amelyik nem, azt jobb ha rá se kened, mert a csiszoltról is le fog hullni. A lakk tapadása a csiszolás hiányától nem lesz rosszabb, bármilyen olajozástól viszont igen.Más anyagoknál (nem fánál) néha azért csiszolunk, mert durvább felület kell. Pl dekor hátulja ezért van csiszolva, és a vastag ABS-t is érdemes, mert ezzel megnöveled a tapadási felületet. Nem a ragasztó tapadása lesz jobb egységnyi felületen, hanem a csiszolással megnöveled a ragasztás felületét!
Felületkezelésnél nem cél a felület megnövelése, és nem is gazdaságos!
Fánál a felület javítása érdekében csiszolunk, ha a gyalulás nem elég jó. De lehet olyat gyalulni, ami szebb és simább, mint a P180-al csiszolt. Vagy lehet átlagos minőségű gyalult felületet is lekezelni, ha nem kell jobb.Táblásításnál (ami terhelésnek lesz kitéve) "csak" gyaluljuk a ragasztandó fa felületét, és a ragasztó be tud szivárogni a rostokba annyira, hogy elvileg erősebb, mint a fa. Akkor a lakknak is be kell tudni annyira szivárogni, hogy ne essen le.
"miert gondolod, hogy a lenolaj gyorsan lebomlik, foleg egy padlasterben ahol nem eri az UV."
Azért, mert természetes, növényi olaj. Amelyik olaj meg tud avasodni, az le is bomlik. Az avasodás a lebomlás jele. Napraforgómag-olaj ~ fél év, szőlőmag-olaj ~ 1 év, lenmag-olaj ~ 1 év után kezd megromlani. Akkor is, ha nem éri UV.
Amíg nem bomlik le, az nem csak az UV hiánya miatt van, hanem mert az őt lebontani képes baktériumok, gombák életéhez más feltétel is hiányzik, pl a víz. Ha rendszeresen ázna, akkor a gomba pár év alatt megenné a fát lenolajostól."Paraffin olaj / motorolaj ezek nem lepnek kemiai reakcioba a faval, ezert "szabadon" tudnak mozogni, igy tavozni is a fabol, "
A lenolaj szerinted azért keményedik, mert reakcióba lép a fával?
UV-ra keményedik, azzal fel is gyorsítható."ezekkel en veletlenul se kezelnek le egy ilyen szerkezetet".
Ilyet én se, mert felesleges. Kültérit viszont igen. -
York
tag
A feluletkezelo anyagok leirasaban fel szoktak tuntetni (legrosszabb esetben a technikai adatlapon), hogy milyen minosegu csiszolast kell elvegezni elotte, hogy kelloen tudjon tapadni/beszivodni a faba, ez a nagy altalanossagban p120-180 kozott van valahol. Gyalult feluletet nem feluletkezelunk mert a feluletkezelo anyag nem tud megfeleloen beszivodni.
Mondasz nekem zsiros olajat? (mitol lesz egy olaj zsiros nem ertem, valami vagy zsir vagy olaj)
Lenolaj egyik fajtaja a kikemenyedo olajoknak, alapbol nagyon lassan kemenyedik ki (2-4 het, tobbek kozott en ezert utalom a lenolajat
), a felesleget itt is vissza kell torolni... Nem tudom miert gondolod, hogy a lenolaj gyorsan lebomlik, foleg egy padlasterben ahol nem eri az UV.
Paraffin olaj / motorolaj ezek nem lepnek kemiai reakcioba a faval, ezert "szabadon" tudnak mozogni, igy tavozni is a fabol, ezekkel en veletlenul se kezelnek le egy ilyen szerkezetet.
-
T J
tag
Melyik feluletkezelo anyag leirasaban szerepel, hogy gyalult feluletre kell felvinni?
Semelyikében. Olyan felületre viszed fel, amilyen neked megfelel. A "tiszta, száraz, pormentes" szokott szerepelni, ami fűrészelt felületnél nehezebben teljesül.
A "faipari technológia" tankönyvedben valószínűleg szerepel, hogy lakkozás előtt érdemes meggyalulni, megcsiszolni. Ha a csiszolást hiányolod, nos semmit sem "kell", csak felhasználástól függően érdemes lehet. De ha a dizájn miatt szőrös/ kérges fát szeretnél olajozni/ lakozni, megteheted.Az ő esetében a gyalulás észszerűnek tűnt, a csiszolás opcionális. Ha jól értem fedett, zárt tetőtér padlójáról van szó, ami nem ázik.
adzam
A zsíros olajok víztaszítóvá teszik a fát, de a lenolaj nem zsíros, és természetes lévén hamar le is bomlik.
Az ásványi olajok közt vannak zsírosak, pl paraffin, motorolaj, és nem is bomlanak le hamar, de a felület zsíros, csúszós marad, és összekeni a cuccaidat, meg a cipőd talpát. A zsugorodást ezek se állítják meg, mert ahhoz be kéne zárják a még benne lévő vizet a fába. Nem zárják, és nem is kell. Legfeljebb az öntő/ lamináló gyanták lehetnek képesek ilyenre.
Arra figyelj hogy ha a padlód még vizes, ne pakolj rá, különben fekete penészfoltos lehet a dobozok alatt. Várj a bepakolással amíg kiszárad. Ha nem ázik be a tetőtered, nem szükséges felületkezelni. Csak ha tartósabb, szebb felületet akarsz, de arra a lenolaj nem megoldás. És akkor gyalulni is kéne. -
T J
tag
A száradástól reped a fa. Ha most száraz, nem fog jobban megrepedni, mint amilyen most. Ha még vizes, akkor egyszer kiszárad, és lesz benne annyi repedés, amennyi. Ez ellen a legtöbb felületkezelés nem véd, mert nem tudod bezárni a vizet a fába. És nem is kell.
Szana-széjjel akkor reped, ha sokszor megázik és sokszor kiszárad, azaz ha beázik a tetőd. Ha nem ázik be, akkor egyszer kiszárad és úgy marad. -
kavalkád
senior tag
válasz
RAiN91 #67128 üzenetére
ragasztó-tömitő munkalap, használata itt.
összehúzó vasalat. -
RAiN91
őstag
Sziasztok!
Munkalap összemarás vasalattal: itt a vasalat valami összehúzó csavar? Készre szerelés után mivel kezelem még le a felületénél, hogy ne folyhasson be nedvesség, de ne is legyen csúnya?
-
Tasunkó
őstag
Mostanában vettem a Lidl én 2.5 liter nyugtató olajat. Nemtom mi van benne, de olcsóbb mint a lenolaj. Átlátszó és megnyugtat hogy kentem valamit.
-
pali923
aktív tag
válasz
NeoPampalini #67118 üzenetére
Éppen ezt akartam írni. Kérdés, hogy mennyire szőrös a deszka, de ha az, akkor a lakk még csak megkeményíti a "szőröket", az olaj meg eltűnik nyom nélkül. Lehet, hogy semmi nem kéne rá ha nem fontos a kinézete. Ezek szerint napot és vizet sem fog látni - jó esetben.
A csiszolás meg biztosan szintén overkill lenne, gondolom.
-
hzsolee
őstag
válasz
wreakz #67105 üzenetére
Én pontosan így építettem. 10x10, és 7,5x15. Évek óta áll, komoly viharokat is bírta. Annyi, hogy ha a vizes hó megáll rajta az elég ijesztően behajlítja a 70-es közt. De kicsit megpiszkálva lecsúszik. Én teljes táblában vettem majd 70x4000-es csíkokban raktam fel, gumira alu szórítókkal...ahogy a nagykönyvben szerepel. És most az évek alatti negatív tapasztalatok...
Valami kibaszott meleg volt alatta, mondjuk nálunk délután folyamatosan tűzött rá a nap. Hiába volt napvitorla... Ha napsütés/felhő nyorsan váltakozott akkor pattogott a hőtágulás miatt. Igaz, hogy a gumiban tud igazodni de azért meg is kell szorítani... Bronz színű volt, de a környék koromszennyeződése nagyon frankón látszott rajta télen.
Hogy miért múltidő? Hát meguntuk hogy az egyre melegebb nyarak alatt nem lehet a teraszon megmaradni. Szóval most zsindely lett...ég és föld.Lentől is marha jól néz ki
Kicsit megerősítettem az oszlopokat meg a gerendákat. Mindegyik kapott egy társat
Amúgy az elgondolásod teljesen jó, de én sokkal sűrűbben raktam a szarufákat. De nálam kisebb a lejtés. Szomszédasszonynál is így nagy táblában van, működik...
De mondom komoly szeleket, viharokat, havakat kibírt.
Ja a mai szösszenet. Jó kis száraz jég volt ma. Van egy kisebb rész az maradt polikarbonát, de ma elhasalt. Nem tudom pontosan hány éves...jópár. Nem olcsó szart vettem annó, de úgy látszik az idő dolgozik... Olyan százezres kár... meglátjuk fizet-e a biztosító... -
adzam
kezdő
Sziasztok!
Tetőtéri vörösfenyő padlót milyen, nem horror árú anyaggal érdemes kezelni? Elég a lenolaj? -
T J
tag
válasz
mokus1 #67112 üzenetére
Azt fel tudod ragasztani otthon, kontakt-ragasztóval, pl. Pálmatex-el. Ecsettel bekenni mindkét felületet, majd 15 perc száradás után összeilleszteni és rányomkodni egy fadarabbal, széles vésővel síkba vágni, csiszolni.
Az ecsetet aromás vagy nitro hígítóval tudod elmosni, és a ragasztó is hígítható ezekkel szükség esetén.
Ha nincs otthon kontakt-ragasztód, akkor olcsóbb lehet elvinni egy lapszabászatra. Ők hőre lágyuló ragasztóval ragasztják rá. -
Gaborkik
tag
válasz
wreakz #67105 üzenetére
Szia,
10mm polikarbonátnál max 70cm szarufaköz lehet ha jól emlékszem. Nézd át az Aplast útmutatóit.
10x10 gerenda közel 2.5m fesztávon nekem karcsúnak tűnik 15x15-nél is ez a max fesztáv kb., de ezekhez szoktam szaktanácsot kérni faipari mérnököktől.
7.5x15 szarufa az jó lesz.
Kármi jó úgy.
Napvitorlának szintén járj utána, azt rendesen ki kell feszíteni, általában más szerkezetet kíván. -
mokus1
addikt
válasz
NeoPampalini #67107 üzenetére
Műanyagnak tűnik inkább. Koszi
-
mokus1
addikt
Van egy polc amire tennék élzárófóliát. Sajnos nem a vasalós fajta. Faragasztóval rakhatom vagy ezt mivel szokás?
-
wreakz
tag
Sziasztok,
Remélem jó helyen járok.
Nem vagyok jártas a terasz építésbe viszont belefognék mint lelkes amatőr.
Alapvetően ezekkel az alapanyagokba dolgoznék:
10x10 gyalult gerenda.
7,5x15 gyalult szarufa
10mm polikarbonát vagy napvitorla kezdetben.
Alapvetően ez lenne a felállás:1-1 szarufa felkerülne még a kettő közé. Csak akkor jutott eszembe mikor már kirajzoltam paintbe.
Kálmi kialakításánál ez megfelelő ? https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-08/19/457061_tbg8xtjwykggmtod_kalmi.png
Minden építőjellegű kritikát elfogadok
-
Gaborkik
tag
válasz
tothjozsi96 #67103 üzenetére
Remélhetőleg páraáteresztő fóliát tesztek és lesz átszellőztetett légrés. Ebben az esetben nem lesz baja.
-
föccer
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #67101 üzenetére
1x megázik nem lesz gond. Megszárad. Ha rendesen le van szegezve, akkor nem fogja feltépni.
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Érdeklődnék, ha egy tető telibe van deszkázva és megveri az eső még fóliázás előtt, akkor ott később az okozhat-e problémát? Arra gondolok hogy esetleg megdagad a deszka ilyesmi. Ráadásul műszárított deszka került fel. A tető hajlásszöge 35 fok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Gyúrósok ide!
- Villanyszerelés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Beárazásban kérem a segítségeteket
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged