- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szellem.: Felfedezés a Gamer egerek világában: Az én egérkalandom.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
szinimini
senior tag
-
T J
tag
válasz
tothjozsi96 #61194 üzenetére
Olyan rajzot nem tudsz adni, amin legalább a fél tető rajta van?
-
tothjozsi96
addikt
Túl sok mindent nem tudok átgondolni. Mármint megbeszéltem az Áccsal ezt, ehhez mérten le lett rajzolva, és lett kigyűjtve a fa. De azért gondolom egy 20-as menetes szár annyira nem hajolna el.
Még körbejárom a témát, tényleg egy statikus is kellene. De ha 30 centis XPS csík kerül a padló alá, akkor úgy gondolom hogy nem lehet nagy baj. Egész táblát nem akarok, mert drága. A házat újra vakolom, ha minden jól megy akkor a hőszigetelés telibe lesz ragasztva, így szerintem még kevésbé lehet probléma. Pont-perem módszernél mondjuk csak 40-50% van ragasztva, nem a teljes felület. Szerintem ez is számít valamit.
Köszi a reakciókat! Majd írok, ha egyszer lesz fejlemény.
-
AIex
tag
válasz
tothjozsi96 #61190 üzenetére
Amúgy ez olyan szempontból szerencsés, hogy van időd mindent körüljárni, megtervezni, átgondolni.
Vélhetően nem 3-5 évre fogod magadnak építeni a házat, így nem hátrány.
Plusz az építkezés mindig erőtpróbáló feladat, szóval nem hátrány, ha mindent végig gondolsz, és a saját szájízedre formálsz, hogy a végén azt mondhasd, igen, ezért megérte szenvedni.
Én továbbra is tartom, ebben az esetben, lehet nem raknék szigetelést a "szemöldökfa" alá, szerintem mechanikailag sokkal többet nyernél vele, és a fa sem egy rossz hőszigetelő önmagában, tehát hőhidas azért messze nem lenne. Plusz, a dobozolás aljába is rakhatsz XPS lapot is, sőt talán azt direktbe is feltudod rakni, és arra mehet a háló + nemes vakolat.
-
tothjozsi96
addikt
Nem, nem. Semmi sincs még kész. A fát is azért veszem meg, mert az Ács szólt hogy várható anyagár emelkedés, aztán én már többet nem tudnék ennél kifizetni. 10m3 fa annyira nem olcsó.
Minimum 1 évet száradni fog a fa, ami talán nem is baj. Szerintem talán 1 év múlva lesz esedékes az új tető építése. Amúgy nem, nem koszorúra kerül. [kép] Valami ehhez hasonló lenne, az ablak felett maradna kb 40 centi hely, és ott kezdődne az eresz dobozolása. Mindenképp fog alá kerülni szigetelés.
Megnéztem a fatelepet, 270km-el van odébb tőlünk.
-
AIex
tag
válasz
tothjozsi96 #61188 üzenetére
Fent van már a hőszigetelés ?
Ez a "szemöldökfa" a koszorúra kerülne ?
Ha esetleg még nincs fent, és nem is a koszorúra kerülne, lehet ez alá nem raknék szigetelést, csak egy neoprén, vagy dagadószalagot.
Nem tudom, neked ez a fatelep kieseik, vagy sem, illetve mennyire drága, de itt vannak még 10M-es szálanyagok is, persze kérdés az, tudják-e szállítani határidőre, vagy nem merik bevállalni.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
fogtunder #61187 üzenetére
Ránéztem arra a telepre ahonnan én rendeltem anyagot. Itt 7 méterig van, de a leghosszabb szarufa az 7,7m. Most akkor?
De az Ács tényleg profi, csak nem tudom, ezt a toldást én nagyon furcsállottam elsőre. De akkor lehet ez az oka.
Alex, megkérdeztem az Austrotherm helyi tanácsadóját. Azt mondta hogy sokan keresik meg ezzel a kérdéssel. Mondta hogy alapesetben az Eps is elbírja, de statikusnak ki kellene számolnia, és akkor mondjuk xps a palló alá, ha szükséges.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #61186 üzenetére
akkor azt a pár szálat nem lehet az eredeti helyről megrendelni?
-
tothjozsi96
addikt
Igazad lehet. Először ők kértek le egy anyagkigyűjtést. Viszont az drága volt nekem, elutasítottam. Én lekértem máshonnan egy anyag kigyűjtést, és egy másik helyről lesz vásárolva, az Ácstól ez független. És igazad lehet, mert most megnéztem és ahonnan Ők kértek nekem árat, ott 6 méteres a leghosszabb 10x15......
-
AIex
tag
@fogtunder
Sajnos elég gusztustalan, más felett pálcát törni, de lehet azért csinálja, mert a közelében van egy fatelep , ahonnan az anyagot veszi, és ott 6M a leghoszabb. Valószínűleg nem csak közel van, hanem kedvezménye is van ott, így az anyagon is tud keresni, nem csak a munkadíjon.Ha most 8M-es anyagot kell keresnie, azt lehet csak kieső fatelepen tud venni, ahol kedvezményt sem fognak neki adni, így időt, és pénzt veszít.
szerk.: Ha a megrendelő szerzi be a faanyagot, akkor fentebb taglalt rész, tárgytalan.
@tothjozsi96
Én a pár darabból arra tippeltem, hogy az élszaruk lesznek toldva. Ha több is lesz toldva, akkor azért már más a helyzet. Főleg akkor, ha 3-4db, egymást követő szaru is toldva lenne, nagyjából ugyan azon ponton, magasságban (mondjuk a talpszelemen után).Amit rajzoltál, alátámasztást, az is érdekes. Gondolom a 10x10-es anyag, a pallóra / szemöldökfára szerkezetépítő csavarral lenne rögzítve, viszont a 2 anyag már 25cm-re lenne a falsíktól, és ha ezzel szeretné alátámasztani a toldást is, akkor a kötőelemek elég nagy nyíróerőnek lennének kitéve, illetve a homlokzati szigetelés is megroskadhat, ami sem mechanikai, sem esztétikai szempontból nem szerencsés. Ezt azért egy statikusnak, vagy olyan embernek, aki mai napig foglalkozik mechanikával (konzolos tartók stb) megmutatnám. Plusz én a 10x10 anyagot is inkább a szarura merőleges raknám, talán egy idegen csap sem ártana, a másil végét, pedig a szemöldökfa élére ültetném, tulajdonképpen egy kármival. Persze ez munkaidőben sokkal több.
Ahogy fogtunder is említette, az épületfa minősége olyan, amilyen. Ebből adódóan, ha csapoljátok, kérd meg az ácsot, hogy a kötések után, szórja meg a szarut olyan csavarral, amik a faanyag megerősítését szolgálják. A csapolások általában sarkosak, amik egyben feszültség gyűjtő pontok is, így egy rosszabb minőségű anyagnál könnyebben előfordulat, hogy egy belső saroktól indulva, száliránnyal párhuzamosan elreped a fa. Van fent egy videó a neten, ahol présbe teszik a gerendát, és nyomonkövethető, mekkora erőt képes elviselni csavarozás előtt, illetve után, csak sajnos azt most nem találtam meg. Egyéb iránt, ilyen csavarokat gyárt a Fischeren kívül a Rothoblaas is, illetve a Spax is.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
fogtunder #61181 üzenetére
Volt egy árajánlatom egy jó fatelepről, de ők ukrán fát is árultak. Ott felmentek akkor 240e /m3-re. Végül találtam egy fatelepet, ahol Szlovák épületfa van, és úgy néz ki elég jó. De az az él baromi hosszú lesz, 35 fokos tető, és a tetőtúllógás 80 centi. Szarufa hosszban az kerek 1 métert lóg ki. Nem tudom mi az él hossza, de szerintem min. 9 méter.
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
tothjozsi96 #61176 üzenetére
Gondolom "csak" az élszarufák lesznek toldva. Állószéken toldva (az én álláspontom szerint) nincs azzal probléma. Neked spórol ezzel.
6 m-es hossz feletti (pláne normális) fűrészárú beszerzése nem egyszerű, és mindenhol jelentős extra költséggel adják. Sejtésem szerint ezért akarja toldani az ácsmester.szerk: most olvasom, hogy nem csak az él lenne toldva. Ettől még fenntartom a fentebbi írásom.
-
tothjozsi96
addikt
Nem csak az élek lennének toldva. Az egyértelmű volt számomra is hogy azt toldani kell. De én arról beszélek hogy a leghosszabb (nem él!) szarufa, az 7,7 méter lenne. A leghosszabb felírt 10x15 gerenda pedig 6 méter.
Így nézne ki a dolog. A 10x10es mindkét oldalról jön le függőlegesen, és neki van csavarva 8x220-al a szarufához és 8x140-el a padlóhoz ami a falon lesz.Így is gondolod hogy probléma lenne vele?
Alulról a dobozolás deszkázva lesz, majd azon 2-3 centi XPS. -
-
AIex
tag
válasz
tothjozsi96 #61176 üzenetére
Lehet azért toldaná a szarufát, mert ahonnak venné az anyagot, nem nagyon lehet 6M-esnél hosszabat kapni. Szerintem 4 szarufa lenne toldva, amik az élszarufát adnák, bár ezt is jó lenne tudni.
Nekem ami még szembetűnő, hogy a hőszigetelésre szeretné felültetni a pallót (legalább is, ezt vettem ki a hozzászólásból) ami számomra kissé véleményes. Ha nagy súlyt kap, és picit is engednek, ereszkednek a menetesszárak, akkor megroppanthatja a vakolatot.
-
-
szinimini
senior tag
Szevasztok,
Az alábbi kerékről van tapasztalatotok? Egy kicsit stabilabbat szeretnék, mint egy normál kerék.Vagy van jobb megoldás? Körfűrész tartó asztal alá menne....
Köszi
-
tothjozsi96
addikt
Nekem is ez lett volna a logikus, de az Ácsom nem így gondolja. Nagyon beledumálni nem szeretnék, mert szüleimnél dolgoztak és az eléggé rendben van amit ott csináltak. Igaz, az csak tetőfelújítás volt.
#61174 AIex
Beszéltem bim-el, neki annyira nem tetszett. Igazából túl sok konkrétumot én se tudtam neki mondani. Sátortető lesz, a leghosszabb szarufa 7,7 méter. Nyilván különböző hosszúságúak lesznek a szarufák a sátortető adottságai miatt. Annyit mondott a srác hogy ferde lapolás egyenes ütköztetéssel. A leghosszabb gerenda amit felírtak az 6 méter, gondolom csak pár szarufa lenne toldva. Egyébként a visszatámasztást megkérdeztem, a hőszigetelésen lenne menetesszárral rögzítve egy palló körbe a homlokzaton. És függőlegesen jönne le kétoldalról 10x10, és két élére állított deszka adja majd meg az eresz dobozolásának vázát.Mikor ide írtam akkor azzal a szándékkal tettem hogy mások véleményét megtudjam a témában. Nem igazán találtam korábbi ilyen beszélgetést. Attól nem tartok hogy jó megoldás-e, azt a rendszermester vizsgát Szerintem nem osztogatják csak úgy. Személy szerint a toldásnak nekem sem a legszimpatikusabb megoldás, de székálláson vagy szelemenen lesz a toldás, tehát úgy gondolom jónak kell lennie. Ha vissza van támasztva akkor később sem hajolhat meg, elméletileg.
-
kavalkád
senior tag
-
AIex
tag
válasz
tothjozsi96 #61160 üzenetére
Ez egy elég soktényzős kérdés. A szarufa toldás, alapvetőlen lehetséges, és nem feltétlen probléma, de ez nagyon sok tényezőtől függ, milyen kötést szeretne használni, illetve milyen minőséget képvisel a faanyag. Külföldön gyakran toldanak szarufát, vagy fogópárt, de jellemzően ott az alapanyag sem fenyő, hanem pl. tölgy.
Ha egy karpánttal lesz visszatámasztva, illetve ez a toldás a talpszelemenen túl lesz kialakítva, akkor "csak" pár sor cserepet kell tartania, és nem a pedig a talpszelemen valamint a székállás közötti távolságon elhelyezkedő cserepek súlyát.
Viszont jó lenne bim kollégát is meghalgatni, vagy megkérdezned. Néha szokott itt is hozzászólni, ő azért nem csak ugatja a témát, hanem a kenyerét is ezzel keresi. BTW ő is rendszermester, szóval ha nem vagytok egymástól messze, akár ellenajánlatot is kérhetsz tőle.
@Nerazim
Ha szeretsz podcast-et hallgatni, akkor el lehet mókolni egy excenterrel, Bosch / Dewalt belépő excentere 25e magassága, egy jó papírral el lehet dolgozgatni, de azért valószínűleg időbe fog telni. Esetleg, amit még javasolni tudok, hogy kölcsönözz egy Rotexet, vagy egy olyan excentert, aminek 5-ös a rezgőköre (Festool ETS; Metabo SXE 450 Turobtec stb) ha van erre lehetőség a közeledben. -
törölt tag
Sziasztok!
DeWalt DW621 felsőmaró: Bár két éve vettem, de alig néhány órát ment összesen, most már a rugó nem emeli a gépet. Járt már így valaki? Garanciális még, de attól tartok, az új rugó sem fog sokáig tartani... -
T J
tag
válasz
tothjozsi96 #61160 üzenetére
Nem vagyok ács, de én alapesetben egydarabból csinálnám a szarufát. Ha van szerkezeti rajzod, akkor talán vissza tudjuk fejteni, miért csinálná az ácsod kettőből.
-
AIex
tag
válasz
istnag #61167 üzenetére
Alapvetően egy excenter csiszoló kéne neked, abból is leginkább olyan, aminek változtatható a rezgőköre, viszont azok gépek jellemzően drágábbak, nehezebbek, és a tányérjuk is 150-es, ami ablakkeret csiszolásnál pont hátrány. Ezen felül kellhet még egy delta csiszoló is, a sarkokhoz.
Szerintem a Bosch-nak, vagy a Dewalt belépő kat. excentere jó lenne, árban is emészthető.
Nagyon fontos még a jó papír is, én Mirka-t, vagy 3M Xtract-ot használnék.
Ha esetleg nem gondolkoztál rajta, én egy porelszívót is meleg szívvel tudok ajánlani. -
istnag
addikt
Sziasztok,
Ablak csiszolásához melyik csiszolót ajánljátok, amivel haladni is lehet, de nem csiszolja le az atya úristent is?
Kapunál, gerendánál a flex+gumikorong páros tetszett, azzal igazán lehet haladni, de ennek nem állnék neki ezekkel
Köszönöm előre is -
ViktorSz
tag
Nem mondom,hogy egyszerű ezt laikusként megoldani,de szerintem megéri a hosszas utánajárás(neten/ismerősökön keresztül),mert én biztosan felakasztanám magam,ha tudnám előre,hogy 40órán keresztül csiszolnom kell
Mondjuk nekem szerencsém van,ahová járok rendszeresen kontaktozni,ott egyszerre kettő gép megy és az egyiken fixen mindig durva papír van,a másikon ugye finom,tehát fel vannak rá készülve....viszont igazad lehet abban,hogy ha meglátnának valami agyonfestett cuccot,akkor inkább elküldenének a picsába ,nehogy eltömítse a papírt.
-
Tanuló 1.0
újonc
válasz
kavalkád #61082 üzenetére
Próbáltam visszakeresni, hogy a porelszívás-porleválsztás-ciklon témának melyik hozzászólás volt az eredete, de egy idő után feladtam.
Így most ide linkelem azt a videot, amit a többetek által nézett Hooked on Wood holland asztalos tett közzé a témában. Gondolom az ára és a technikai lebonyolítás várható nehézségei sokakat vissza fognak tartani a "boltba rohanástól", de több jó ötlet is elhangzik a videoban. Jó szórakozást hozzá:
https://www.youtube.com/watch?v=e_WJ9DRAVRU -
ViktorSz
tag
válasz
Nerazim #61161 üzenetére
Szerintem a csiszolástól undorítóbb-unalmasabb munka nem létezik,szóval én keresnék egy közeli asztalosműhelyt,ahol az éleit átengedik vastagoló gyalun és ha már ilyen vékony anyagod van,akkor a lapját pedig párszor kontakt-csiszolón és nem nyeled egy héten keresztül a port.
Belekerül 10-25000ft-ba kábé,annyit megér. -
Nerazim
őstag
Udv!
Regi fa kerites leceit lebontottam es masra akarom felhasznalni vmi kemenyfa talan bukk v tolgy. Sajnos az ido elegge megcsocsalta az erezett neha 2 mm mely. Nem akarom tukor simara csiszolni kinti butor ill homokozo lenne belole nem baj ha nem lesz tokeletesen sima de most h behalt a Parkside 3in1 rezgo,excenter,delta csiszolo combom valamit venni alarok helyette. Jo lesz ehhez excenter csiszolo? A lecek kozott van egy par girbe gurba, merete kb: 8cmx100cmx1,5cm. -
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Beszéltem egy Bramac rendszermesterrel, szeretnék egy új tetőt, viszont kissé elbizonytalanodtam. Meg lett tervezve az új tető, megkaptam az anyag kigyűjtést, és hát csodálkoztam azon hogy a leghosszabb szarufa az 6 méter. Ez egy sátortető lenne egyébként, számolgattam és a leghosszabb szarufahossz 7,7 méter lenne, ezért sem értettem hogy miért 6 méter a leghosszabb szarufa amit felírt. Rákérdeztem, és mondta hogy toldva lesznek a szarufák. Itt gondolom megoszlanak a vélemények, de kíváncsi lennék hogy Szerintetek mennyire érdemes ilyenbe belevágni így?
Konkrétan nem tudom hogy hány darab szarufa lenne ami toldva lenne, gondolom nem 1 darabról lenne szó, mivel sátortető én nem tudom kiszámolni az összes szarufahosszát hogy az az élig mekkora hosszban szükséges, azt kitudtam számolni hogy a leghosszabb szarufa az 7,7 méter lenne. Annyit kell tudni erről a tetőről hogy vízszintes irányban 80 centit lenne kilógatva, kereken 1 métert lógna ki a szarufa, a falnak vissza lenne támasztva.
Kérdeztem az Ácsot hogy nem lesz probléma ebből hogy toldva vannak? Nem fog megfeküdni a szarufa? És mondta hogy nem, mert vissza lesz támasztva a falnak. A falon hőszigetelés lesz, azon futna körbe egy padló és annak lenne visszatámasztva.
Szerintetek?
-
-Ben-
veterán
Köszönöm mindenkinek.
-
AIex
tag
Ha nem maszkolószalagra gondolsz, akkor én a Scotch Magic tape-jét tudom ajánlani, üvegen sokszor próbátuk, hosszabb idő után is egyben visszafejthető, és nem hagy nyomot. Tudom, hogy nem üvegen szeretnéd használni, de üvegen a legtöbb ragasztószalag nyomot hagy, kb ez pedig nem.Amíg írtam a hsz.-t közben említetted, hogy maszkolószalag kellene.
-
-Ben-
veterán
Sziasztok,
Létezik olyan ragasztószalag, ami puha (érzékeny), fényes felületű lakkról is eltávolítható nyom nélkül? A Tesa nem biztos, hogy alkalmas lenne erre.
-
q13579
senior tag
Okés, nagyon köszi!
Kicsit ráparáztattál
, megnéztem a dolgot most is minimális meghajlás sincs jelenleg középen sem alul, sem felül, teljesen vízszintes a bútor.
Illetve jó hír, hogy az akvárium előlapja is az aljára van "ültetve", így nem tud attól függetlenül elmozdulni.
De, ha nagyobbat próbálnék rátenni, mindenképpen felrakok rá még 2 lábat biztos, ami biztos. (Ott gondolom nagyon oda kell majd figyeljek, hogy az elején, még terhelés nélkül tökéletesen szintezve legyen...).
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motoros topic
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen NAS-t vegyek?
- Rap, Hip-hop 90'
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Akciókamerák
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest