- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Megoldások IBS/IBD-re
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Digi és a követeléskezelő házassága... (újra nincs netünk)
- Durrogtass
Új hozzászólás Aktív témák
-
hucsa
újonc
Új Kinai ciklon / öreg hordo esete egy eltomodes soran.
-
mdk01
addikt
válasz tothjozsi96 #57592 üzenetére
Kiegészítve a többieket, az egyengetés arra való, hogy a deszka, vagy palló lapjára és élére létrehozzanak egy bázis felületet ami sík és egyenes. Ezt a megegyengetett lapot és élt egymáshoz képest derékszögbe illik egyengetni és így már van egy jó alap a további megmunkáláshoz ami általában a vastagsági gyalulás.
Egyengetni csak addig szokás az anyagot, míg ki nem alakul egy megfelelő felület a további megmunkáláshoz.
Anyagtól és további megmunkálástól függ, hogy az élét az egyengető gyalugéppel csináljuk egyenesre, vagy egy lapszabász körfűrésszel. Ebben az esetben az anyag egyik(homorú) lapját elég egyenesre/síkra egyengetni és az élvágás már lapszabász körfűrészen történik, majd erre a vágott élre már lehet egy párhuzamost is vágni a párhuzamvonalzó mellett. Ennek előnye, hogy kettő művelettel megvan a lapra merőleges él, ami tökéletesen egyenes és széleségben méretre is van vágva az anyag. További előnye, hogy gyorsabb, kevesebb energia kell hozzá és nem forgácsot gyártunk, hanem hulladék léceket amit könnyebb akár tüzelni is, de lelkes szakemberek még akár esztergálható alapanyagot is kinyerhetnek belőle, vagy bármi hasonlót.[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz tothjozsi96 #57594 üzenetére
Attól függ, hogy az a penész milyen mélyen van a fában. De annyit lehet legyalulni a fából, amit nem sajnál az ember.
Hogy tiszte legyen: az egyengetés azt jelenti, hogy a palló egyik oldalát szép egyenesre, síkra legyalulja az ember. Ha készen van ez egyik oldal, akkor a másikat ehhez képest gyalulja le párhuzamosra. És akkor az is egyenes lesz és sík. Ha mindkét oldalát egyengetné, akkor mindkettő sík lenne de nem lennének párhuzamosak egymással. -
kavalkád
aktív tag
válasz tothjozsi96 #57594 üzenetére
annyit szed le amennyit akar, legfeljebb többször kell áttolni.
de egy erősebb gyalunak nem gond egy lépésből sem 2 mm (bár ezt fája válogatja).
az egyengetőn is lehet fogást állítani, hogy mennyit szedjen le.nézz meg egy kombinált gyalut, felső része az egyengető, az alsó a vastagoló, ugyanaz a kés, motor minden, nincs minőségi különbség, hogy fent vagy lent gyalulsz, a geometria szempontjából számít csak.
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz tothjozsi96 #57592 üzenetére
gondolom nem fér be a vastagolóba, csak az egyengetőn tolja át.
nincs sok jelentősége ha nem számít, hogy pontos méretre legyen gyalulva a szélessége. -
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy palló gyalulásnál mit jelent az hogy az éleit csak egyengetni tudja a mester? Konkrétan az érdekel hogy ilyenkor is gyalulásról van szó, tehát a felső 1-2mm lekerül a faanyagról, vagy pedig csak az egyenlőtlenségeket viszi le ez az egyengetés?
-
pacman_123
tag
válasz Skillet #57584 üzenetére
"Van jobb ajánlat ár/érték arányban?"
Nekem a kistesója van (GST 90 BE). Sztem teljesen jó, olyat is csináltam vele amire te tervezed. Anno, 6 éve akcióban vettem 34e Ft-ért, de akkor járt hozzá (megatool.hu -nál volt akciós) 25 db Bosch T101B lap is. Ami "sosem" fog elfogyni.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
fogtunder
nagyúr
köszi, ez megnyugtató. szerintem követem az eredeti elképzelést, csinálok egy pallóvázat és arra rakom a kész 18mm-es táblásított anyagot. saját táblásításhoz nincsenek eszközeim, az kilőve, a palló meg olcsóbb lesz, mintha dupláznám az asztallapot és hajtást raknék bele, majd arra figyelek, hogy a palló hasa felfelé nézzen.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
T J
tag
válasz fogtunder #57552 üzenetére
Van itthon egy 210 cm körüli fesztávú asztalom, 42mm vastag lucból, két rétegű, kicsit ívesre ragasztott lamellákból. Kb 1-1,5 mm-t hajlik, ha ránehézkedek. Szerintem a 2,5 m-t is át tudod hidalni egy ilyen vastag fa lappal gond nélkül. Ha akarsz vesződni rétegragasztással, mint én, akkor 2-3 mm ív tökéletes lenne. Terhelve beállna kb egyenesre.
A falra, két vége alá csavaroznék L-profilt úgy, hogy a lap beleüljön. Akár be is süllyesztheted, és láthatatlan tartószerkezetet kapsz. -
fogtunder
nagyúr
válasz Skillet #57584 üzenetére
Ez a teszt.
Hálózati körfűrészből én a múlt héten vettem ezt a Stanleyt [link] akkor még akciós volt 32.990-ért, megmondanám, hogy milyen, de azóta se jött meg, feltételeztem, hogy a Praktiker nem árul olyat, ami nincs készleten, de úgy néz ki, mégis.
-
Skillet
addikt
válasz fogtunder #57523 üzenetére
Melyik az a teszt, tudnád linkelni?
Annyira szuper, hogy pont ezen kattogtam én is, mármint az utolsó két mondatodon... Már rendesen húzom a számat, amikor egy hálózatról működő gépért nyúlok, az akkus sokkal kényelmesebb... Viszont tény, hogy olcsóbban megúsznám (és az most jól jönne), áram meg azért szokott lenni
Hmmmm. Remek.
Akkor kérnék ajánlásokat valami normális (hálózatról működő) dekopírra és körfűrészre.
Dekopír: EZ a videó megfogott. Nagyon könnyedén, pontosan irányítható gép benyomását kelti. Vagy én vagyok nyomi ehhez, mert mindig csálén vágok. Igaz, normális fűrészem még nem volt. Mondjuk az ára is odabasz, 90e Ft.
Van jobb ajánlat ár/érték arányban?
Ja, mire használnám? Kb mosogatótálca és főzőlap kivágás. Múltkor mondjuk 2"-os cseresznyét is kellett volna vágjak, de nem is sikerült. Szerintem a fűrész és a fűrészlap is alkalmatlan volt a feladatra. Szóval, nem szeretnék ágyúval verébre, de azért nem ártana,ha volna benne tartalék.
Amúgy ki melyikre esküszik? A fogantyúsra, vagy a másikra?
Körfűrész: szintén főleg munkalap méretre vágás.
Akár egy ILYEN 165-ös Makita is elég lehetne, de a talpa pl eléggé masszív?
De erre is szívesen veszem az ajánlásokat!
Köszönöm[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
lsz_0705
csendes tag
Kemény fával igazán nem használtam, de a 18-as nyír, bükk rétegelt lemezt és a bútorlapot is szépen, töredezések nélkül vágja. Az elővágás használatakor különösen szép a vágásképe. A vékonyabb lap miatt nem akad meg, nem küszködik. A szögállítás is egész pontos. Összességében elégedett vagyok vele, de a Youtube-on is találsz összehasonlító videót is (TS-55 vs. DSP600/601, ill. az amerikai verzió típusa).
Ami sokkal szimpatikusabb a TS-55-ön a mélységállítás precizitása, illetve mivel van más Festool tápkábelem is, így nem idegenkedek a porszívócsőhöz való rögzítéshez. -
screeny
tag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a remek információkat, és tanácsokat
-
MCGaiwer
addikt
válasz screeny #57566 üzenetére
a méreteket simán leméred, és az alapján kitalálod, mit hogyan lenne érdemes. (tudok erről küldeni méretet is, de ugye azt elsősorban a saját egyedi lehetőségeid határozzák meg).
a legtöbb fatelepen vállalnak méretre vágás és gyalulást.
Ha keményfa kell, akkor kicsit jobban szét kell nézni, egyébként pedig fenyő sem rossz, csak rendesen kezelni kell. http://www.mendefa.hu/szolgaltatas.html[ Szerkesztve ]
Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
fogtunder
nagyúr
én személy szerint keményfát nem szoktam venni, max táblásítva, mert nem tudom rendesen megmunkálni, hogy utána tudjak vele érdemben dolgozni. az meg pont volt téma múlt héten, tekerj vissza, ha érdekel.
ha kültéren dolgozok, akkor építési árut szoktam venni a Skandináv fatelepen, ők le is gyalulják, nem mellesleg itt vannak a szomszédban. mivel száraz építési faanyag kvázi nem létezik, ezért nem számolok azzal, hogy nem lesz nedves, ha nagyobb projektet tervezek, ahhoz megveszem előre és betárazom, kisebbekhez meg van a nagyobbakból maradék. mivel az építési áru elég szar mostanában, ezért legalább 15% pluszt szoktam számolni, és ami nagyon tekeredett, az vagy megy a tűzre, vagy olyan helyekre el lehet sütni, ahol nem lényeges a pontosság. persze, lehetne venni válogatott, osztályon felüli minőségű anyagot is, de többszörös áron, és azok se lesznek teljesen egyenesek, szerintem nem éri meg.
bútorokhoz megy vagy veszek nyír rétegelt lemezt, szintén a skandinál, vagy táblásított fenyőt a Bauhausban.
most látom, monori vagy, a Skandi itt van Vecsésen. esetleg a Zatiknál aranyáron van gyalult keményfa, ők is itt vannak az Üllői végén.
[ Szerkesztve ]
-
York
tag
Ilyen ki honnan dolgoknal celszeru megirni, hogy hol laksz, mert ha en mondok egy helyi fatelepet akkor az lehet toled 200km-re van es nem mesz vele semmire. Ha tudjuk hol laksz milyen szallito kapacitassal rendelkezel. Esetleg milyen eszkozokkel, hogy pallobol vagy gyalult anyagol tudsz dolgozni az sokat segit.
-
screeny
tag
válasz CactuS #57564 üzenetére
Értékelem mindenki hozzászólását és tanácsát... azt kell mondanom, hogy megértem és elfogadom a jó tanácsokat. Készítettem néhány dolgot már és mindig saját elképzelésemet valósítottam meg, így együtt tudok élnie ezzel
Viszont, honnan szereztek be alapanyagot? Deszka, léc, akármi... amivel tényleg lehet dolgozni és két hónap után nem válik szét csak azért, mert nem száraz a fa... Puha és keményfa beszerzési ötleteket szívesen veszek... előre is köszönöm!
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #57563 üzenetére
Egyébként egyetértek, az elején agyalni kell, de pont az az egyik nagy előnye ennek a dolognak, hogy a saját egyedi igényeid - méreteid - alapján készül el az adott termék. Pár napja amúgy linkelte valaki az OBIs katalógust is, az is jó lehet ötletek merítésére.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
fogtunder
nagyúr
válasz screeny #57562 üzenetére
én őszintén szólva feleslegesnek tartom ezeket a terveket. letöltöd, legyártod az alapján, aztán vagy jók a méretek oda ahova neked kell, vagy nem. ha pénzt és időt ölsz ebbe a hobbiba, annak szerintem pont az a lényege, hogy a saját igényeidhez pont oda passzoló dolgokat tudj csinálni. mankónak jó lehet egy ilyen terv, de ha az elemek 80%-án módosítani kell, akkor sokat nem érsz velük, a nagyjábóli felépítési logikát meg egy ingyen elérhető videóból is simán el lehet lesni.
egyébként egy csomó youtube-ernek is vannak fizetős tervei, meg a Facebook szokott nekem feldobálni ilyen hirdetéseket, de mégcsak rá se kattintottam soha egyre se.I hate morning people. And mornings. And People.
-
MCGaiwer
addikt
válasz screeny #57555 üzenetére
vannak tervek, amiket érdemes követni, de amit linkeltél, nem tűnik olyannak.
Ezen nincs igazán mit tervezni. Fogsz egy 3-5cm-es deszkát / pallót, méretre vágod és aláraksz egy 10x10-es gerendát láb gyanánt. A hátlapot érdemes ugyancsak 10x10es gerenda félbevágásából kialakított tartókra rögzíteni, amiket pedig a 10x10-es lábakkal vágsz össze megfelelő szögben.Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
pbujna
aktív tag
válasz goofy85 #57554 üzenetére
Én ugyanezt vettem a Lidlben, amit Fogtunder is belinkelt. Szerintem inkább arra való, hogy a saját anyagával tudsz "tiplit" kimarni vele, akár javítani a sérülést, kiesett göcsök helyét megfúrod, majd ugyanabból az anyagból kipótolod. De javítsatok ki, ha nem jól gondolom. Tipligyártáshoz kicsit lassúnak találom.
-
kavalkád
aktív tag
válasz pacman_123 #57548 üzenetére
business as usual
-
screeny
tag
Sziasztok,
hobbi barkácsoló vagyok, és szeretném tudni, hogy szoktatok-e "tervet" vásárolni gyűjtő oldalakról?
Szeretnék egy hasonlót készíteni szintén kültérre
1.- Ha valakinek van jó ötlete honnan lehet letölteni/vásárolni terveket azt nagyra értékelném
2.- Ha valakinek van ötlete, tapasztalata hol lehet megfelő minőségű faanyagot vásárolni (esetleg használt, bontott stb. is szóba jöhet), azt is szívesen fogadnám -
goofy85
kezdő
Több YT videóban láttam, hogy tiplit "hegyeznek" hulladékfából. Mi a neve ennek a bazi hegyezőnek?
-
pali923
aktív tag
Nálunk a konyhabútor pácolva és lakkozva van. Szerencsére nem ilyen bonyolult a mintája, csak sima 3rétegű fa. Voltak elemek, amiket felújítottam, mert a lakkozást nem vittél túlzásba annak idején.
Kb. azt csináltam, amit itt leírtál: megcsiszoltam finoman valamennyire, hogy a lakk lejöjjön, ahol akar. Aztán bepácoltam hasonló páccal, mint az eredeti volt, utána meg lakkozás. Ahol a lakkréteg rajta maradt, ott maradt a régi pác, máshol meg az új. A végső eredmény kicsit sötétebb lett, mint az eredeti, de senki nem mondja meg, hogy ez felújított szekrény.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
fogtunder
nagyúr
tervezgetem az új asztalomat, gyakorlatilag egy lebegő asztalt szeretnék csinálni faltól falig, nagyjából 2,5m hosszúságban, táblásított tölgy/bükk munkalappal a tetején. könnyűszerkezetes falra menne, szóval tudok 40cm-enként pallóhoz rögzíteni, a kérdés inkább az, hogy mi lenne a jó megoldás?
zsütűbön egy olyan megoldást láttam erre, hogy csináltak 5x10-ből egy létravázat, amit a falhoz csavaroztak, majd erre ment fel az asztallap. viszont egyik videón se volt ekkora fesztáv, jellemzően inkább 1,2-1,5m körülieket építettek. nyilván lehetne BSH-t is használni, mondjuk 8x12cm méretben, de ott akkor már arról beszélünk, hogy a pult összességében 15cm vastagság felett van. zártszelvényen is gondolkodok, de a vas ára az egekben van, plusz hegeszteni se tudok és fogalmam sincs a méretezésről.ti hogy csinálnátok meg egy ilyet?
-
fogtunder
nagyúr
hát majd kiderül, hogy mit szólnak hozzá a szortírozó központban, általában az elektronikai cuccokra vannak ráállva, ha a röntgen és dobozon lévő infók alapján nem gyanús, nem foglalkoznak vele, mert nincs rá kapacitás. szerintem elég nagy esélye van, hogy simán átcsúszik.
-
pacman_123
tag
válasz pacman_123 #56601 üzenetére
Nos, akit esetleg érdekel: a Valentin-napi történet bezárult. A 34 dolláros 300-as vastagoló "kamugyalué" a "kamu"oldalról. Ahogy sejtettük (a rendelő fórumtárs is, a játék kedvéért ment bele): ingyen ebéd nincsen
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
Soká
senior tag
Már sajnálom kicsit, hogy nem ezt a pirosat rendeltem...
-
York
tag
válasz ViktorSz #57540 üzenetére
Itt lathatod az elejen bevetesen: https://www.youtube.com/watch?v=V0PwE-xrnz0
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz ViktorSz #57540 üzenetére
OK, de nem tudom mikor lesz, melóban úszok, a műhelyben meg éppen 4 műanyag ablak felújítása megy, az asztalos cuccok el vannak pakolva. Engem is érdekel amúgy, talán a hétvégén eljutok oda is.
Más: apámnak volt egy nagyon olcsó kínai oszlopos fúrója, amit nekem adott, a semminél jobb, de azért elég szar. Van még a Lidl-ben 60-ért Scheppach féle Bosch PBD 40 klón, azzal szemezek. Vett ebből valaki innen?
-
pbujna
aktív tag
Köszönöm szépen mindenkinek. Annyian írtatok, hogy egyébként nem is tudok válaszolni. Kipróbálom a szivacsot, aztán lefestem valami sötétebb lazúrral.
-
fogtunder
nagyúr
válasz ViktorSz #57534 üzenetére
Igazából én is elégedett vagyok az eddigi Dewalt cuccaimmal, nem tökéletesek, de lehet velük szépen dolgozni, én szinte biztos, hogy akkus gépet tőlük vennék, hogy ne kelljen még egy fajtát elkezdeni gyűjteni.
Amúgy megjött a tipliző sablon a lengyelektől 4 nap alatt, hát nem erre számítottam és ez teljesen pozitív értelemben értendő, iszonyat masszív és sokkal nagyobb, mint gondoltam, így már jobban értem az árát.
-
nagyúr
válasz Winner_hun #57535 üzenetére
"Ha nem csiszolod vissza mindenhol fáig, hogy a régi pác ne látszódjon akkor foltos lesz, nem lesz szép."
Pont emiatt NEM kell fáig lecsiszolni az ehhez hasonló felújítandó felületeket. A marásokat, hajlatokat úgysem lehet fáig csiszolni, legalábbis irreálisan sok munkaóra lenne. Fel kell kézzel érdesíteni, szivaccsal megcsiszolni, zsírtalanítani az egész felületet, aztán lehet próbálkozni különböző lazúrokkal pl. valamelyik fiókelőlap hátán, hogy melyik anyag tapad rajta megfelelően.
Szerk.: Ja, ezt igazából nem neked címzem Winner (te nyilván tudod), hanem a kérdezőnek, egyben megerősítem #57536mdk01 véleményét. Esetleg annyival egészíteném ki, hogy lazúrból elég egy réteg is, a pác+lakk szerintem felesleges plusz munka és költség ehhez.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz pbujna #57518 üzenetére
Koloniál bútorokat szokás úgy felújítani, hogy le van zsírtalanítva, majd át van csiszolva P150-220as szivaccsal, hogy kicsit meg legyen érdesítve a felület, majd szivacs+szeszes barna pác, és végül felüllakkozni egy rétegben.
Többet nem érdemes vele foglalkozni.
A te esetedben is kb. ez a járható út.[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
válasz pbujna #57519 üzenetére
Van rajta lakk, látszik a képeken. Át lehet csiszolni, de iszonyat sok munka. Ha van hozzá türelmed akkor hajrá. Utána pác + lakk. Ha nem csiszolod vissza mindenhol fáig, hogy a régi pác ne látszódjon akkor foltos lesz, nem lesz szép. A marásoknál, különösen azok bütüjénél lesz sok idő a csiszolás.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
ViktorSz
tag
válasz fogtunder #57523 üzenetére
A fene tudja,nekem DW331k van,kb tökéletes ár érték arányban.Ott rontják el szerintem az emberek,hogy nem igazán tudják használni magát a dekopír fűrészt és utána elkezdik szidni,hogy milyen sz.r,mé nem vág egyenesen,stb..Mindenesetre el nem tudom képzelni ezért az árért,mi az ami észrevehetően jobb,meg annó azért választottam ezt,mert a tecső teszteken is az első 2ben volt mindig,rossz videót néztél .
-
ViktorSz
tag
válasz pbujna #57515 üzenetére
Durván 4-500 000ft lenne újat csináltatni,vagy jó sok kézimunka,de ha ráérsz semmi gond .
Én kézzel jól átcsiszolnám(150/220-as szivacsos csiszolóval),utána átdörzsölném milesi EL404 páccal(így képek alapján az hasonló szín)és végül adni neki 1-2 lakkréteget.Olyan lesz,mintha új lenne... -
kavalkád
aktív tag
válasz pbujna #57518 üzenetére
nem javítottam még ilyet, szóval csak tippem van, tapasztalatom nincs:
- kézzel lecsiszolod a sérült éleket, mondjuk 45 fokra, nem tudom az esztétikailag milyen lesz.
- új mintát marsz bele
- átengeded kontaktcsiszolón amig síkba nem hozza a felületet, tehát eltünik az a kis kiemelkedés.
a probléma inkább a festés, hogy eltaláld az eredeti színt, hogy passzoljon az új szín a régivel. ha a hátoldala is festett akkor ott tudsz kisérletezni, lecsiszolod és kipróbálsz valami színben hasonló festéket.nap: nem láttam még ilyen technológiát fán, de szerintem szétbarkácsolná az anyagot, ráadásul a vékonylazur benne van a fában, nem lehet csak úgy eltávolítani a felületről.
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz Skillet #57522 üzenetére
Szia nekem is Makita "készletem" van, CXT-ből(10.8V-os). Az első 2 akksi már több mint 5 éves de köszönik szépen jól vannak. Mondjuk pont fűrészem nincs de csavarozó, pumpa(mini kompresszor), porszívó, fűszegélynyíró, lámpa van. Mindig figyelek hogy addig használjam az akksikat amíg a gép jelzi hogy lemerült és csak utána töltöm. 5 évig elég volt 2db 4Ah-s akksi. Most csak azért lett még 2db 2Ah-s mert nagyon olcsón jutottam hozzá készletben. Én sem tudom összehasonlítani a többi márkával mert, nem használok mást.
A dekopír és a körfűrész is tervben van de csak szükség megoldásnak. Ha van áram akkor inkább vezetékest vegyél, erősebb nagyobb az üzemideje.[ Szerkesztve ]
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
lsz_0705
csendes tag
Nem szeretnék hitvitát generálni, csak a saját tapasztalatomat tudom leírni: kb. 8 éve vannak Makita akkumulátoros eszközeim, bár a kérdezettek fajtákból csak kb. 2-3 éve (merülő-, kör-, és rezgőfűrész is). A dupla akkumulátoros merülő fűrésszel (pl.2x5Ah akksival) elég sokat lehet teljes lemerülésig vágni, a szimpla akksis körfűrész már egy kicsit necces, de a rezgő is elég jól bírja.
Az első vásárlású (2012/2013) akkumulátorok egy ütvecsavarozón is még elég sokat elmennek, de itt nem százas nagyságrendű csavarszámot képzelj el.
A mai fejemmel a merülő helyett biztosan kábeles TS-55-öt vennék de csak annak az apró finomságai miatt. Másrészről ez a házat nem nagyon hagyja el, így az akkumulátoros lét nem élet-halál. Az elszívó miatt meg mindenképp' van egy szívócső...
A körfűrész és a rezgőfűrész is egy akksival megy, mindkettő elég mobilis, de ez attól függ jórészt, mekkora lesz az igénybevétel. Én saját magam nem érzem az akkumulátort korlátozó tényezőnek.
Mivel itt Fogtündér is a rendszert említette, ezen kell elgondolkodni igazán. Nekem szinte majd' minden akkumulátoros szerszámom Makita, amik közül 1-2 darabot vettem teljes szettben, majd időnként vettem 1-1 akkumulátort magában, nem tartom nagyon veszélyesnek, de összehasonlítási alapom nagyon nincs tartósan a Bosch-sal vagy egyéb márkával.[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
pár napja néztem dekopír összehasonlító tesztet, ott nem túl meglepő módon a Festoolt hozták ki győztesnek, megfizethető áron a Makita szerepelt jól, a Dewalt meg sehol se a volt, ennek ellenére egy csomó amcsi youtube-ernél azt látom és tudnak vele jól vágni. nem tudom, mennyit használnád a körfűrészt, de ha van két 5Ah akkud, meg egy gyorstöltőd, akkor ha nem ezzel akarsz egyben 20m-eket vágni olyan helyen, ahol nincs áram, akkor nem lesz gond, mert a második feltölt, mire az első lemerül. ha kefementes motorral veszed, az megint sokat javít a dolgokon, egy vékony fűrészlap szintén. az is lényeges, hogy milyen akkus gépet tervezel legalább fejben dugás jelleggel venni otthonra és a szerint platformot választani.
de jelenleg az elérhetőség is problémás, pl majdnem a teljes Dewalt kínálat hiányos mindenhol, szóval hiába mondanánk, hogy vegyél azt, mert nem tudsz.
amúgy biztos, hogy pont ebből a két gépből akarsz akkusat? töredék áron megúszod a kalandot vezetékessel.I hate morning people. And mornings. And People.
-
Skillet
addikt
Akkus gépekből melyik márka ajánlott? Körfűrész és dekopír kellene majd. Makitáról azt olvastam, hogy nem annyira acélos az akkuja. Ez mennyire igaz? Ahogy néztem ennek a márkának az akkui a legolcsóbbak.
A Bosch procore akkuk milyenek? Azokban nem normál 18650 cellák vannak, ugye? Egy későbbi akku felújítás miatt kérdezem, hogy mennyire egyszerű művelet...
Más márka is jöhet esetleg, csak én ragadtam le ezeknél.
Későbbi géppark bővítésnél lehet fontos a mostani első lépés, hogy ne kelljen újra akkukat is vásárolni, csak géptestet, ezért próbálom körüljárni a dolgot. Vagyis amennyire lehet, elköteleződni egy, max kettő márka mellett.[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
pbujna
aktív tag
A betétek nagyjából rendben vannak, bár 1-2 darabon ott is kopott. A keret viszont 3-4 kivétellel mindegyiken kopottas. A felületkezelésről nincs infóm, lakkréteg nincs rajta.
-
fogtunder
nagyúr
válasz pbujna #57515 üzenetére
valószínűleg, ha csak a felületük kopott, de maga az anyag jó állapotban van, akkor érdemes nekiállni. de a pontos mikénthez jó lenne látni/tudni, hogy mivel volt eredetileg kezelve, illetve hogy milyen végeredményt szeretnél.
[ Szerkesztve ]
-
pbujna
aktív tag
Sziasztok. Korábban tettem már fel kérdést megkopott konyhafront felújításával kapcsolatban, de nem érkezett válasz. Most ismét megpróbálom.
Adott 18db tölgy konyhafront ajtó, amiből 3-4db kissé megkopott. Érdemes-e, lehet-e ezeket felújítani? Mi a módja, hogyan álljak neki? Köszi a segítséget előre is! -
pacman_123
tag
válasz CactuS #57508 üzenetére
"Illetve a 3/4"-t kicsit fölöslegesen nagynak tartom saját használatra."
A masszívabb sosem felesleges Egy 3/4-es cső azért vastagabb falú mint a félcolos. De persze, az esetek nagy többségében bőven jó a félcolos kombó is. Legtöbbször azt használom, mert a 3/4-es conradost 1.5 és 2m-es csövekre tettem fel - az azért ritka hogy ilyen hosszú kell.
-
pacman_123
tag
Teszik a dolgukat. Biztos nem olyan jók mint mondjuk egy ilyen (az OTORO, olyat kínált fel nekem megvételre megmaradt rendelésből egyszer egy fórumtárs, aztán azért mert van nekem elég, nem éltem vele) de működnek., Ritkán rá kell kézzel segíteni a farkasfogas hátsó alakzatra, hogy megakadjon. De utána már nem mocorog.
-
hucsa
újonc
Előre is bocs a profiktól.
Pár hetes (csak esténként) projektemet ajánlom kezdő hobbiasztalos kollégáknak.
Egy barátom használt vespa / motor kereskedő szülinapjára készítettem.
Tök jó gyakorlási lehetőség táblásításra, gyalulásra, vastagolásra, csiszolásra, vágásra, marásra.
Én hulladék anyagokból készítettem. Az ötlet nem az enyém, a tervek letölthetőek az OBI oldaláról. [link] -
tfe
tag
válasz pacman_123 #57507 üzenetére
Jók ezek a conrados szorítók ? Régóta akarok hasonlót venni...
-
hucsa
újonc
Kici, occo, kinai:
https://www.aliexpress.com/item/4001297971054.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dPvVuWr
nekem bevált, bár ajánlották, hogy inkább a 3/4-t használjam.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Igen, ezeket megtaláltam, de kicsit erősnek éreztem az árat rá, azért a kínai forrás. Illetve a 3/4"-t kicsit fölöslegesen nagynak tartom saját használatra.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
pacman_123
tag
válasz CactuS #57506 üzenetére
Muszáj kínainak lenni a forrásnak? Az uni-maxtól ez félcolos. Van ilyenem, használom.
De amúgy mi a baj a 3/4 colossal? Tudom hülyén hangzik, de - veszel 3/4 colos csövet, vágsz/vágatsz arra is menetet mint a félcolosra - és kész.Olyanom is van, azt a Conradtól vettem.Mondjuk az unisnak és a Conradosnak is jól megszaladt az ára (Mindkettőt évekkel ezelőtt vettem)
-
CactuS
Arcképgyáros
Így van. Másrészt anno pl filléres képeslapokat küldött mindenki mindenhonnan, minden nyaralásról, változnak az idők és a szokások.
Ha már kínai rendelés: 1/2"-os pipe clamp-re tud valaki jó forrást? Itthon kb. egy boltban láttam csavaros asztalos csőszorító vagy milyen néven, de az is 3/4"-os volt.
-
pali923
aktív tag
Sokféle ember, és sokféle vásárlás van. Van olyan, aki eleve 2-3 pár cipőt rendel meg, aztán majd eldönti, hogy melyiket tartja meg. Eleve be van kalkulálva, hogy csak egy marad. Van olyan, aki egy hétvégi programra vesz egy méregdrága fényképezőgépet, aztán visszaküldi a kéthetes határidő előtt. Ezek konkrét példák.
Az is konkrét, amit én csináltam: egy db rugós csőbilincsre volt szükségem egy fűnyíróhoz. Bejártam Győr minden lehetséges boltját, de nem kaptam. Találtam egy magyar webshopban 40Ft-ért, de a szállítás 1400(!) Ft lett volna. Inkább rendeltem Kínából. Igaz. 100 db-os csomagot kellett vennem, de az házhoz szállítással került 2000 Ft-ba. Szerinted hogy kellett volna döntenem?
Ui.: Ugyanitt csőbilincsek jó áron eladók!
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
mdk01
addikt
válasz CactuS #57501 üzenetére
Azért keverem ide az árat, mert baromi olcsó és 6,5mp alatt gondolkodás nélkül rendelnek az emberek. Tudom, mert látom magam körül ahogy telefonról mp-ek alatt rendelnek xarságokat a hirtelen fellángolást követően, majd csodálkoznak 25-30nap múlva, hogy mi van a postaládában, hisz ő nem is rendelt semmit, magyarán nem fontos, mert nem várta.
Valószínűleg akik itt fel vannak háborodva a gondolkodásmódomon azok nem ilyenek és nem találkoztak ezzel a réteggel, de én igen, és nem értek vele egyet. -
Soká
senior tag
Lesz majd egy kis ON is.
"egy dolog 30 levél helyét foglalja el a postás táskájában"
Ez így már eleve fals megítélés. Nem a levelek helyét foglalja el, vagy nem a levelek foglalják el a másik helyét, hanem van egy postázandó holmi és a Posta arra van (ezért fizet neki minden feladó (a külföldi is!) ) is, hogy ezeket célba juttassa. A Posta egy logisztikai cég, amely mintha nem lenne képes megfelelni a követelményeknek.
Neked sem esne jól, ha a lapszabász cégnél a te rendelésed azért nem teljesítenék mert foglalod a helyet másoktól.
"engem nem izgattak sosem ezek a kínai kütyük"
Nem hiszem, hogy a "kínain" lenne a hangsúly. Feltételezem, hogy Bp-en élsz. bemész a boltba és megveszed, amire szükséged van. A magyarok fele olyan településen él, ahol, ha egy 100Ft-os fésűre van szüksége, akkor vagy utazik érte 10-50km-t vagy megrendeli a 100Ft-os terméket 890Ft postaköltséggel. Nyilván abszurd, hogy ugyanez a fésű 100Ft-ért házhoz jöhet Kínából (fából 300-ért), de ha a kínai állam így finanszírozza a saját gyártóit, hát nem lehet haragudni rá. Arra sem, aki él ezzel a lehetőséggel.
Néhány dolog, ami fás téma, és nem csak azért rendeltem mert olcsóbb, hanem mert nem is biztos, hogy itthon beszerezhető ( 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. stb.)
Ha a kérdést ökológiai oldalról közelítjük meg, akkor természetesen már kérdéses a dolog, nekem is van némi lelkiismeret-furdalásom, de azért a fenti linkeken is látszik, hogy tartós használati tárgyakról van szó, nem eldobhatós, alkalmi dolgokról és úgy gondolom, hogy ha ugyanezt a kínait itthon veszem meg dupla áron, az ökológiai szempontból semmivel sem kedvezőbb. -
CactuS
Arcképgyáros
Nem értem az árat miért keverjük ide. A kínai állam fizeti a csomagok költségét, nem arról van szó, hogy ők ingyen küldik a világba. Az, hogy ők levélként adnak fel néha csomag méretű dolgokat megint más. Olyankor értem, hogy nem hozzák ki a cuccot.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- One mobilszolgáltatások
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- EAFC 25
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...