- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Megoldások IBS/IBD-re
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Digi és a követeléskezelő házassága... (újra nincs netünk)
- Durrogtass
Új hozzászólás Aktív témák
-
pana0017
senior tag
Sziasztok, lehet nem a legmegfelelőbb topic, szóval előre is elnézést akkor.
Lakásfelújítás előtt állok, a konyhába kinéztem egy IKEA-s METHOD elemekből összeállított bútort Askersund színben. Azonban van egy beugró rész is, ahol jelenleg egy beépített szekrény van 47x90-es méretben. Az egységesség miatt szeretném legalább az ajtaját lecserélni a fent említettre és egyedi méretre lenne szükségem.
Az IKEA-ban valahogy megoldható, hogy gyakorlatilag csak egy bútorlapot vegyek? Ezt már asztalos segítségével valahogy biztosan ajtóvá tudnánk varázsolni.
Köszönöm a segítséget előre is! -
fogtunder
nagyúr
válasz kavalkád #56295 üzenetére
az excenter neked nem zsibbasztja nagyon a kezed? én konkrétan 20 perc után már nem érzek semmit a tenyeremmel. amúgy nincs vele baj, mert dolgozni jól lehet vele, a porelszívó csatlakozója is jó, de amúgy se nagyon szeretek csiszolni és ez nem hozza meg a kedvem hozzá.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
kavalkád
aktív tag
csatlakozom fogtunder-hez, van pár Einhell szerszámom, a behajtójukkal és az excenter csiszolójukkal meg vagyok elégedve, a gérvágójuk viszont nem túl parádés, de a legfőbb baj vele a garanciális ügyintézés, a gérvágó öntvény része hosszában kettérepedt, arra azt mondták, hogy túlfeszítettem a rögzítőt. hát ja, feltéve ha Hulk lennék. szóval inkább kihagynám az ilyen "cigánykodó" szervízzel rendelkező céget.
-
fogtunder
nagyúr
válasz NeoPampalini #56293 üzenetére
elvileg igen, csak ha nincs semmilye, amivel fixen tud egyenest vágni, akkor ezt kicsit nehéz kivitelezni, de megoldható. a gond, hogy a vágásmélységből is el fog bukni így valamennyit, kérdés, hogy ez mennyire zavarja.
[ Szerkesztve ]
-
NeoPampalini
senior tag
Fogtunder kommentjét kiegészítve, ha van elfekvőben olyan anyag, amiből lehet házilag csinálni sínt, akkor az is jó megoldás, én így tettem. Igaz, nem olyan fancy, mint amiket a merülő körfűrészekhez adnak, de működik, egyenes, derékszögű, ami kell, és pikk-pakk megvót.
-
fogtunder
nagyúr
konkrétan nem ismerem, de az Einhellekkel vegyes érzelmeim vannak, volt pár cuccom tőlük, és maradéktalanul egyikkel se voltam megelégedve, valami idegesítő hülyesége mindnek volt.
de amiért leginkább ezeket mondtam, az a vezetősín. ha tényleg egyenest akarsz vágni és pontosan, akkor szerintem az is kell. el lehet bohóckodni egy hosszú vízmértékkel is, hogy hozzáigazítod a mérésedet, de nem az igazi, nem hatékony.
-
Soká
senior tag
-
kavalkád
aktív tag
> A két peremfeltétel üti egymást.
na, még egy magas röptű "bölcsesség". az egy sztereotipia, hogy csak a több százezres gépekkel lehet minőségi munkát végezni. lehet az olcsóbb kategóriában több a bizonytalan darab, de ez nem törvényszerű. ráadásul a 45.000 nem kevés pénz, annyiból már beszerezhető márkás darab is.
-
tfe
tag
> egyenesen jól vágni képes mobil eszközt [...] Nem szánnék többet rá kezdőként 30-45.000 Ft-nál
Ezzel nagyjából itt vége is a dalnak. A két peremfeltétel üti egymást
Ha táblás anyaggal dolgozol, akkor lehet érdemes lenne megfontolni egy merülőfűrészt, az jelentősen olcsóbb, mint egy körfűrész, és azzal tényleg lehet egyenesen vágni. -
kymco
veterán
Sziasztok! Tervezek kézi körfűrészt vásárolni. Mivel nem vagyok szakember, de szeretnék kisebb fából készül tárolókat (dobozok, szekrények) stb készíteni és megtapasztaltam, hogy a préselt falemezt nem tudom szépen vágni a dekopír fűrészemmel, ezért döntöttem, hogy vennék egy erősebb, egyenesen jól vágni képes mobil eszközt. Nem szánnék többet rá kezdőként 30-45.000 Ft-nál, igyekeztem utánajárni a minimumoknak, és így az internetes keresésem alapján nekem ez tűnik a befutónak:
Einhell TE-CS 190/1 4331005
Van-e tapasztalatotok vele, megéri az árát? Tudtok jobbat ajánlani?
Segítségeteket előre is köszönömwww.refujvaros.hu
-
pweisz
senior tag
ViktorSz , epmd , még egy dolog eszembe jutott, a szekrény-ben lévő polcokat mennyivel kell a sín-hez képest beljebb venni? Vasalatok a sin síkjából mennyire lognak ki befele a szekrénybe?
pl ennél:
https://www.szogker.hu/products/forest-10014613820-toloajto-also-gorgo-2db-garnitura--9723513146.html -
pweisz
senior tag
válasz ViktorSz #56109 üzenetére
Visszatérve ehez a témához, olvasgattam itt is régebbi hozászolásokat, min 10mm írtak szélleségnek. 12,8nál maradtam, egy Prebena lesz ami tud 25mm hosszú kapcsot lőni. Mondjuk nem olcsó ez se. Nehéz szülés volt, remélem jó lesz.
Lapostipli maróból meg Bosch mellett döntöttem, egyelőre tényleg jobbnak tűnik mint a Dewalt, de még csak pár marást csináltam vele. -
Grizzlu
tag
Üdv!
Van valakinek tapasztalata, infója a Paliszander "P+" névre hallgató termékcsládjáról? Erőteljesen szemezek ezzel az ötfunkciós masinávalKöszi!
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
Caldera1
tag
válasz liszi70 #56268 üzenetére
Bal oldalon van a “FONTOS” tábla, ezt több ilyen Csepel fúrón láttam. Elvileg jobb oldalon kellene 2 táblának lennie, az enyémnél a 8-as szám közepétől a szám alsó vonaláig, a szegecs nyomok látszanak, a másik - kicsit kisebb tábla meg a 9-es szám alatt kellene hogy legyen. És talán van egy hátul a motor burkolaton. Nagyjából ennyit találtam róla képek alapján. De lehet van oszlopos/állványos fúró topok?
Mondhatni, csak szívességből adják el (Édesapám ismeri és jó viszonyban van a tulajjal, egyébként nem eladók a gépek, az enyémmel szemben van egy 800 kilós szörnyeteg is ).
Küldök PÜ-t. -
nagyúr
válasz Caldera1 #56257 üzenetére
Hát, körbenéztem, az enyémen nincs semmilyen felirat, adattábla vagy jelzés. Még a motorról is hiányzik az adattábla, csak a helye van ott, négy kis luk. De végülis már megírták neked, hogy milyen gyártmány és típus, és ezzel én is jól jártam, így már én is tudom milyen gépem van kb. 20 éve.
Semmi bajom vele, tökéletesen működik, masszív, pontos. A tiéd még jobb lesz, hiszen földig érő oszlopa van, magas cuccokat is alátehetsz. A képeiden nincs rajta az ékszíj fedél, nincs meg, vagy csak levetted? (Ha nem titok, érdekelne, hogy mennyiért adják el, ha eladják.)[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
"Ha 3 ajtó van a középsőt meg ki sem lehet nyitni hacsak nem 2méter magasan fogod meg az ajt..."
Hááát így a tapasztalataidat olvasva inkább továbbra sem fogom erőltetni a csillapítós megoldást,csak ha nagyon muszáj.
Szerintem a sima stopperes fék egyébként bőven elég,persze a vevő ezt mindig jobban tudja -
ViktorSz
tag
válasz pweisz #56264 üzenetére
Igazából az van ha 3 részből áll az ajtó,akkor a fogantyúprofil méginkább egyenesben fogja tartani az ajtót.A hosszú bútorlap sokkal inkább hajlamos elgörbülni ,mintha szét van szedve 3felé.Egyébként amikor szükség van az ellenhúzó vasalatra,az a 1000-2 eset,én ezzel az eshetőséggel nem számolnék,de ha mégis beüt a baj,akkor is menthető a dolog,azért vetettem fel ezt a lehetőséget.
-
pweisz
senior tag
válasz ViktorSz #56250 üzenetére
aham, mondjuk azt nézem hogy ennél akkor marni kéne, vagy Forstner Furóval, nem írja a kör alakú részt hogy mekkora az átmérő amit az anyagba kellene sűlyeszetni. Ha Forstnerrel megy, az nem vészes végülis, bááár, jut eszembe, 3 részes a lap, középen másik szinű lap, H profillal lenne összerakva, akkor még abban is bele kéne vágni a helyet, jó, annyira nem vészes az se. De meglátjuk, ha kell bele aplikálom...
-
Mr Paris
tag
válasz kavalkád #56260 üzenetére
Sziasztok,
Ha már lapszabászat, Páty, Telki, Budakeszi körzetben tudtok esetleg ajánlani megbízható lapszabászatot? Nyáron költözünk a környékre és nem hurcolnám a háznyi bútorhoz az anyagot nagyon messziről.
Azt néztem, hogy Budakeszin és Telkin is van csak az érdekelne, hogy dolgoznak.
Köszi előre is ha lesz valaki.''Minden ellenállás hasztalan'' vagy mégsem?
-
commanDOS
senior tag
Sziasztok!
A lapszabászatban elszabtak egy egyedi alakú alkatrészt a fürdőszoba polcomhoz. Ha nem számít az idő tényező, akkor mivel állhatnék neki 2mm-rel rövidebbre vágni a laminált lap egyik oldalát? Arra gondoltam, hogy vonalzó mellett szikével bevágnám a laminálást és fémfűrésszel (illesztőfűrészem van még) végigvágnám. Működhet ez, vagy tudtok jobb ötletet?
[ Szerkesztve ]
Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)
-
epmd
tag
válasz ViktorSz #56251 üzenetére
Nem tudom,a nyáron csináltam egy 3 tolóajtós szekrényt,azon 250x62 széles ajtók voltak Agt lappal,annak van súlya,oda a gyengébbet raktam,az működött.De szerintem már 60 cm szélesség alatt fölösleges tolóajtót csinálni.Ha 3 ajtó van a középsőt meg ki sem lehet nyitni hacsak nem 2méter magasan fogod meg az ajtót mert túl erős a fék ilyen keskeny ajtóhoz,és csak 1 fajta van belőle.
[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz pweisz #56244 üzenetére
Bár nem én csináltam, van egy 3 ajtós tolóajtó rendszer a gardróbunk előtt, fék nincs, akkora a tömege 240cm magasság mellett, hogy simán megáll így is, izomból oda kellene kúrni, hogy csapódjon. A tükrös ajtó 58cm, semmi gond vele.
-
pweisz
senior tag
Sziasztok,
toló ajtós szekrényt szokott valaki csinálni?
548mm-es ajtó(541 betét) szélesség elég a csillapító normális müködéséhez? (COSMO CSILLAPÍTÓ 40KG SZÜRKE).
Illetve a magas de keskeny ajtó okozhat e valami problémát? (548X2219)Köszi!
-
Soká
senior tag
-
Caldera1
tag
Sziasztok!
Lehetőségem lenne egy régi (magyar?) oszlopos fúrót venni. Tudna valaki segíteni beazonosítani , hogy milyen gyártmány? Most is aktívan dolgoznak vele, de a műhelyben van vagy 8-10 oszlopos ill. asztali gépük. Nem üt, nagyon csendes, állítólag 300 kg. Néhány képet mellékelek róla. Árat nem tudok még, ott tart a dolog, hogy örülök, ha eladják...
-
zonusz
aktív tag
válasz pacman_123 #56238 üzenetére
Ebben egyetértünk, csak azt kérdeztem, hogy a vékonyfalú is használható-e normálisan, vagy gyenge és elhajlik. Átmenetileg vettem menetes egy méterest, 2,6 mm falvastagságút. Láttam, hogy van 3,2-es, de nem találtam olyan helyet, ahol venni tudtam volna, menettel különösen nem. Kb. 1,2 kellene ahhoz, hogy 1 m-es befogásom legyen, ennél nagyobban nem gondolkodom pillanatnyilag. Köszönöm a válaszokat.
-
pali923
aktív tag
válasz pacman_123 #56238 üzenetére
Horganyzott vízvezeték cső - ez szerintem sztenderd, minden boltban ismerik, és egyértelműen azonosítják. Nekem is ilyen van. Az OBI-ban vannak előre vágott, menetes végű darabok többféle méretben.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pacman_123
tag
válasz zonusz #56237 üzenetére
Minden ilyen csöves táblásító szorítóhoz (1/2, 3/4, stb méretű) a lehető legvastagabb falú cső kell. Egész egyszerűen azért, mert minél vastagabb -> annál merevebb. Azonkívül nem mindegy, milyen hosszú szorítóban gondolkozol. 50 cm? 1.5m?
Tehát ha talász vastag(abb) falú csövet, azt használd. Nekem van 1/2 colos uni-maxos, meg 3/4 colos Conrad-os szorítóm is, mikor elmentem a vastelepre azt mondtam hogy ami van horganyzott vízcsövetek, abból a legvastagabb falút adjátok. 6m-es szálban voltak, mondtam hogy vágjátok el itt és itt, és kb ennyi. De nem emlékszem a falvastagságra. A "legvastagabb" falú volt, ettől nem kell több tudományt ebbe sűríteni, szerintem
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
zonusz
aktív tag
3/4-es táblásító szorítóhoz elég a vékonyfalú, vagy a vastagfalú cső kell? Köszönöm.
-
thyeby
őstag
válasz orangutan4 #56231 üzenetére
Elég a légszáraz - nem is való szárítottat kültérre tenni, mert visszavizesedik úgyis.
Az akác olyan híresen tartós kültéren, hogy kezeletlenül a földbe ásva is évtizedeket bír.A feldolgozáshoz viszont még a tölgynél is jobban fel kell kötni a gatyát.
Több fa van, mint asztalos!
-
Soká
senior tag
válasz orangutan4 #56231 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy a légszáraz anyag megfelel a célnak, feltéve, ha a kereskedő nem légszáraznak nevezi azt, amit már jó régen... decemberben vágtak ki... Munka közben érzékeli az ember, hogy mennyire nedves a fa. Ha annak érzed, akkor az is.
Arra érdemes figyelni, hogy ha ez kültérre kerül, akkor a páratartalom és hőmérsékletingadozás mozgatni fogja a fát. vagyis ne akarj beltéri bútor módra illeszteni, hanem maradjon hely a mozgáshoz.
És szerintem a kültéri bútor is megérdemli, hogy védd valamelyest az időjárás viszontagságai ellen. Télen kár kint hagyni, a Nap se égesse feleslegesen. Úgy tovább tart. -
fogtunder
nagyúr
-
orangutan4
tag
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni. Hobbi célból, kültérre, tömör fából szeretnék készíteni egy egyszerű "bútort". Abban kérnék megerősítést, hogy a faanyagból kültér esetén is szárítottat (műszárítottat) érdemes-e vennem, vagy kültérre a légszáraz a javasolt? Nem nagy az anyagmennyiség, így tölgyre vagy akácra gondoltam, és keményolajjal kezelném. A legfontosabb a tartósság és a kis alakváltozás. Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Bakus
tag
válasz ViktorSz #56228 üzenetére
Itt vettem [link]
Most egy kicsit olcsóbb is. Amúgy Schiavon márkájú.
Használatnál figyelembe kell venni, hogy spirál elrendezésűek a lapkák, kb 10mm-nél fordul a lapka iránya felfelé, tehát ennél szélesebb falcot tervezz különben nagy eséllyel tépi majd a lapot.epmd
12-es az átmérője mint a befogónak.[ Szerkesztve ]
"A víz örök, de a gép változik"
-
Bakus
tag
válasz ViktorSz #56226 üzenetére
Tavaly tavasszal vettem egyet 30 ezerért és még azóta is tökéletes az éle. Hátfal falcoláshoz használom javarészt én is és túl van már 3 nagy szekrény soron plusz 2 konyhán körülbelül ami sacc per kábé 200-300 méternyi falcot jelent. Engem nagyon meggyőzőtt.
"A víz örök, de a gép változik"
-
ViktorSz
tag
Használt már valaki gyémánt marószárat felsőmaróba?
Arra gondoltam,hogy a hátfalak helyét azzal falcolnám ki és akkor talán nem kéne állandóan éleztetni,mert 2-3 konyhánál többet nem bírnak a normál kések.Megéri a felárat?[ Szerkesztve ]
-
varsam
őstag
Sziasztok,
tudtátok ajánlani webshopot, ahol tudok venni felsőmaróhoz késeket?
Köszi! -
Soká
senior tag
válasz #03969024 #56218 üzenetére
Köszönöm, hogy leírtad!!! Tekintettel arra, hogy nem értek hozzá így engem maximum a tiszteletet követelő ára az ami lenyűgöz. És csak drukkolni tudok Neked, hogy ne legyen hiábavaló a próbálkozásod!
Illetve, ha úgy gondolod, hogy egy formatervező tud neked esetleg kivitelezésben, formai megoldásban tanácsot adni (garantáltan hifilózungdirektíva-mentes módon ) akkor örülök ha megosztod a továbbiakat. (mondván, jobb a tervezés fázisában kérdezni, mert a végeredményhez már csak udvariasan gratulálni érdemes)
Arra kíváncsi lennék, hogy ez a hangszóró kollekció így együtt megjelenik-e valamelyik kereskedelmi forgalomban kapható dobozban? Vagy volt-e alkalmad meghallgatni őket így együtt? Netán azért esett rá a választásod mert jókat olvastál róla, illetve érvényesült a bizalmi elv, miszerint ennyiért már nem adhatnak rosszat?
Még egy kérdés (kicsit udvariatlanul megfogalmazva): a hifizés és a zene közül melyik a fontosabb számodra? (ha úgy érzed, nehéz válaszolni, akkor számold össze a technikád árát és a hanghordozóid árát. Persze, ha Te már a Tidal előfizetésen szocializálódtál, akkor nem érvényes amit írtam) -
fogtunder
nagyúr
válasz #03969024 #56212 üzenetére
Amúgy biztos, hogy elsőre valami drága anyagból akarsz építeni? Nincs annál rosszabb, mint amikor elkúr az ember valamit és ott áll a sok utánajárással beszerzett anyag felett, amit rosszul vágott véletlenül. A sima MDF meg pótolható könnyen én elsőre abból készítenék próbadarabot, de lehet inkább levágatnám szabászatban terv alapján, mert otthon azt a minőséget produkálni nem egyszerű és nem olcsó.
-
Soká
senior tag
Én elhiszem, hogy szeretnéd kimaxolni a feladatot, de tedd a szívedre a kezed, hogyan tudod megmérni, a tervezőasztalon eldönteni, hogy melyik anyagminőség és milyen forma lesz az, amivel a hangod VALÓBAN jó lesz? Mert én azt érzem, hogy a "kimaxolás" leginkább pszichés oldalon történik meg: azaz ha megveszed a legdrágább anyagot, ha mindent dupla mennyiségből csinálsz, ha jól megizzasztod magadat és a pénztárcádat, akkor csak megszán a Jóisten és csak visszaköszön majd az erőfeszítésed a hangminőségben. De ez, lássuk be, nem annyira elektroakusztika mint inkább pszichés küzdelem. Ahol - matematikai alapon - a "jó hangnak" kicsit olyan az esélye mint annak, hogy véletlenül kirakódjon a bűvös kocka... (jó, most túloztam)
Én ezt az érzést kb. 30 éve hordozom magamban, azóta évente visszatérek a témára és a bizonytalansági tényezőknek (meg pénzhiánynak...) köszönhetően soha nem jutottam odáig, hogy egy konyhába szánt dobozkát leszámítva "megalkossam" a magam hájend-verő dobozát. Egy csomó emberrel konzultáltam (nagyjából mindenki mást akart és kb. nagyjából mindenki más ízléssel/hallással állt hozzá a dologhoz.
Utoljára tavaly ilyenkor mérlegeltem azt, hogy kb. 200.000Ft-ot költve a hangszórókra, keresztváltóra belevágjak egy kétutas dobozépítésbe, de azóta is halogatódik a dolog.
Félre ne érts, nem lebeszélni akarlak a dobozépítésről, csak arra figyelmeztetni, amivel kezdtem, hogy ne ess abba a hibába, hogy mindenáron a legelérhetetlenebb anyagot akard megszerezni abban a hitben, hogy attól jobb lesz a hang, mert erre nincs garancia. Megértem, ha szeretnéd kimaxolni a dolgot de kimaxolni csak akkor tudod ha minden részletében képes vagy lemásolni egy jól szóló dobozt (amire kicsi az esély, mert vagy nem teljes a dokumentáció vagy mert nem beszerezhető az ugyanolyan alkatrész) vagy nekilátsz a kísérletezésnek, ami nem akkor ér véget, amikor megtaláltad az optimális eredményt, hanem amikor belefáradtál.
És akkor konkrétabb dolgokról:
a hangdobozgyártók döntő többsége azért nem épít fából dobozt, mert rájöttek, megtapasztalták, hogy fából összerakni egy "kockát" az asztalos szempontból ellentmond a faipari elveknek. A fa keresztirányú zsugorodásával mindenképpen érdemes számolni, ez pedig az jelenti, hogy x, y, z tengely egyszerűen nem tud rendesen együtt dolgozni. A "kocka" két oldalán, összesen négy élnél a szálirány nem fog stimmelni. És itt, ha a páratartalom változik (vagy egyszerűen a fa öregszik) kisebb nagyobb anomáliák támadnak. És míg egy bútornál max. esztétikai hiba egy repedés, addig egy hangdoboznál a legkevésbé sem szerencsés ha "szelel". A dimenzió sem mindegy, minél nagyobb a tárgy, annál nagyobb a repedés veszélye, ezért van az, hogy a tömörfából készül dobozok általában kis, minimalista dobozkák.
(természetesen egy sorozatgyártott terméknél az is őrült galiba, ha a nyersanyag nem áll rendelkezésre szabvány formában, a fa meg hol ilyen, hol olyan...)
Azt is szokták mondani, hogy a hangdoboz nem hangszer. Nem arra van szükség, hogy szépen rezonáljon, hanem ellenkezőleg, minél "döglöttebb" legyen. Ilyen szempontból a préselt anyagok lehet, hogy jobbak. (azért írom, hogy "lehet" mert persze nem tudom pontosan)
Sokat dumálok, de a lényeg: el kell tudni választani egymástól a hangzatos elveket (ilyen szendvics szerkezet, olyan kábelsodrás, amolyan impregnálás) és azokat amik valóban meghatározóak. Lehet, hogy van sűrűbb mdf annál, ami a kereskedelemben kapható, de míg egy gyári doboznál számít, hogy a lehető legminimálisabb falvastagsággal dolgozzanak, és az legyen merev, addig te nyugodtan választhatsz vastagabb anyagot.
Egyébként, ha a hangzatos dolgok érdekelnek, akkor mindent vibrániumból kell készíteni, az tuti jól szól(na).
Ha nem hadititok, érdekelne, milyen hangszórókészletet vettél? (nem értek hozzá, nem fogom minősíteni ) -
pali923
aktív tag
Én nem értek nagyon hozzá, de azért sok doboznál (mindnél?) a doboz is beleszól a hangba, nem a merevségével, hanem éppen a rezonanciájával. Szóval a dolog kicsit bonyolultabb. A Magico dobozok egy része meg alumíniumból van, és állítólag nagyon jól szólnak. De ez már tényleg nem ide való.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
törölt tag
válasz pacman_123 #56211 üzenetére
Mert egy igen szép összeget költöttem hangszórókra, s szeretném szerkezetileg kimaxolni a dobozt. von Sweikert pl. gránit, gumi és fa szendvicsből készít dobozt...
-
pacman_123
tag
válasz #03969024 #56208 üzenetére
MIért nem jó a sima MDF, amiből a legtöbben építenek ilyet? Értem a különbséget a HDF és az MDF között, de .. miért ragaszkodsz a HDF-hez, még nem értem teljesen Illetve valószínűleg nem véletlen, hogy csak 3-5 mm-es hdf lemezeket találsz. Gondolm azt hátlapozáshoz vagy hasonlóhoz találták ki, nem szerkezetépítésre.
Illetve ezt sem értem teljesen:
" Itthon eddig 800kg/m3 sűrűségű fekete MDF-et találtam csak..."Mert natúr MDF-re rákeresve (6-800kg/m3 súllyal) azért több mint elég a kínálat.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
törölt tag
Köszönöm srácok!
A rétegelt lemez sem egyszerű:
"Ordinary plywood, "construction plywood", is NOT suitable. Much too resonant."
Esetleg HDF beszerzési forrást tudnátok, akár Szlovákiába is elmennék érte. Itthon eddig 800kg/m3 sűrűségű fekete MDF-et találtam csak... -
fogtunder
nagyúr
válasz #03969024 #56203 üzenetére
dolgozni biztosan könnyebb lesz az MDF-el, mint a tömör fával, az MDF alapból egy dimenzionált anyag, nem kell több darabból összeragasztgatni, nem kell szarítani, nem vetemedik, erre szerintem ideális, én a rétegelt lemez helyett is preferálnám. aztán ha fa hatást akarsz, akkor venni kell tetszőleges furnért és beborítani vele.
-
pali923
aktív tag
válasz pacman_123 #56205 üzenetére
Ez a hangfalgyártó nagyon profi, de ritkán fórumozik, inkább csak bemutató darabok vannak fent. Ami persze nagyon jó arra, hogy a célt kitűzzük magunk elé. Ráadásul helyhiány miatt egy csomó kép el is tűnt.
Bővebb információk vannak viszont itt.
A világ legjobb hangfalai (ha létezik ilyen) is nagyrészt MDF-ből vannak (hacsak nem aluból), szerintem diy hangfalaknak is jók lesznek. A szerkezet számít, azt meg meg lehet alkotni bármiből is, aztán beborítani, hogy szép is legyen.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pacman_123
tag
Nem akarok nagyon mélyen belevau .... de nem járnál jobban egy erre szakosodott fórummal?
https://avx.hu/forum/index.phpEzen belül, pölö, ezt anno Pail fórumtársunk linkelte a hobbista fórumon, de lehet itt is:
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=157&t=38349Elég meggyőzőek azok a hangfalak És valszeg több érdemi infótt kapsz, mint egy asztalos fórumon. De ez csak ... tipp. Én úgy tudom, MDF-ből nem véletlenül készül több hangfal, mint natúr fából, erről már pl Soká is értekezett itt.
-
nagyúr
Szia!
"Tömör fa jobb lehet, mint az MDF, vagy a rétegelt lemez?"
Tömörfából nyilván gyönyörű produktum állítható elő, lásd chario termékek. De szerintem nem véletlen, hogy a legtöbb gyártó nem tömörfát használ, és nem csak az ár miatt. Sokkal macerásabb a gyártás is, de akármilyen jó szakértelemmel és jó faanyagból is készüljön, ott van a vetemedés, repedés veszélye, elég hozzá pl. a páratartalom megváltozása. Merevség szempontjából egy jó vastag mdf szerintem megfelelő, legalábbis elég általánosan használt hangdobozokhoz, felsőbb kategóriában is. Be is lehet furnérozni valódi fával, hogy szép legyen. Lécbetétes bútorlapot is el tudok képzelni, valódi fa élzárással. A rétegelt lemez nagyon merev, pláne keményfából, de az éle miatt azt is festeni vagy élzárni kell.
Valami ilyesmi nem jó?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok!
Próbáltam rákeresni, de alig van róla valami infó...
Szóval, (hang)dobozt szeretnék építeni, a cél, hogy a lehető legmerevebb anyagból. Próbáltam HDF-et keresni, csak vékony, hátfalnak valót találtam. Azt kérdezném, hogy a merevséget tekintve milyen anyagok ajánlottal? Tömör fa jobb lehet, mint az MDF, vagy a rétegelt lemez? -
őstag
válasz varsam #56199 üzenetére
Hát, ami azt illeti, szerintem nehéz egy felnőttnek is feltépni, ha le van csavarozva.
[Ilyet] vettem. A kallantyú műanyag, de viszonylag erős. Ha illetékes vagy Újpest környékén, akkor szívesen adok egyet kipróbálni.
Ami még fontos, hogy csak felső élen tudod elhelyezni, ahogy a képeken van, mert az akadó úgy működik, hogy nyugalmi állapotban az egyensúly (hiánya) billenti fel. Oldalára fordítva már nem jó.
Én egy rejtett fakkot eltakaró ajtóhoz használtam, az ajtó teljesen közézáródó, és nincs fogantyúja. Ha be akarunk nyúlni oda, akkor tapadókorong egyik kézben, mágnes a másikban. Persze egy boltban ez kevésbé játszik, de ha valami incifinci fogantyút teszel, amibe az emberfia nem tudja beakasztani a kezét, csak "megcsípni" tudja, akkor 100% kizárt, hogy feltépi.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
Új hozzászólás Aktív témák
- 3D nyomtatás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Filmvilág
- Autós topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest