- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
st6969
őstag
Sziasztok,
van egy fenyőből készült ~2x1m-es asztalom. Fedett teraszon van, de majdnem délig odasüt a nap, az eső bever ill. a hó is. Szóval "igénybe van véve" rendesen. Emiatt az asztallapja nem is bírt sokat (talán 2 évet?), ami egy táblásított fenyő lap. A képen látszik, hogy "pöndörödik" fel a sarka, már rég nem sík, a festék is pattog le róla (a képen egy fólia terítő van rajta).
Szeretném az asztallapot lecserélni. De mire? Jó lenne, ha könnyen takarítható lenne...
Több dolog eszembe jutott:
- gyalultatok akác deszkákat, és szorosan egymáshoz illesztve felcsavarozom? (esetleg valami féle illesztéssel?)
- WPC burkolat (bár ez nagyon drága, nem szánnék rá túl sokat)
- OSB lap, amit laminált parkettával kiburkolok (kültéren nem tudom, mennyire lenne tartós, féle semennyire)
- OSB lap és hidegburkolóval kiburkolom(félek, hogy nehéz lesz, ha emeljük, törik)
Mit javasoltok? -
bim
veterán
válasz
xigris #42948 üzenetére
Én vízmérték mellett beállított szögmásolót használnék a szög megvételéhez.
Mondjuk pont fordítva van a gerendák helyes iránya. Folyásirányban állnak a szarufák a könyv szerint. és akkor nem is kérdéses hogy vágsz e rá horgolást vagy sem. Ha nagyon lapos a szög akkor addig süllyeszted amíg a szelemen mögött köröm nem alakul ki.
Az íves kérdést meg nem is értem. -
xigris
őstag
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék,hogy lehetne szépen ki vágni a képen látható szöget kézzel hogy passzoljon is?
Én arra gondoltam le teszem földre a 3 oszlopot rá a gerendát s megrajzolom,esetleg más ötlet?
Még egy kérdés fontos a kereszt gerendát így ültetni vagy mehet simán rá?Állványcsavarral?
Esetleg az ívre kell alátámasztás az oszloptól,s azt hogy lehetne szépen kivágni?
Köszönöm előre is a segítséget. -
GumisPeter
senior tag
válasz
indianjoe23 #42926 üzenetére
Szia, sziasztok.
Szokás szerint egy egyedi pc készül az idei DCMM versenyre.
A gépház idén egy 400 széles, 1000 azaz 4x250 magas, 40 vastag ivelt mahagoni oszlop lesz, egy poliros rgb talpon.
Az egyik 250es elembe szeretném oldalról, a slot in cd-t berejteni.
Ezért kell a 160-as ménlységű bemarás.Nem ebbe, de egy teli ilyenbe kellene belevarázsolni.
Időközben egy barátom megnézte és talán hétfőn lesz megoldás, ha nem akkor ujra irok ide.
Köszönettel:
P. -
pok.tom
aktív tag
Melyik SketchUp tanfolyamra érdemes beiratkozni?
-
Grizzlu
tag
válasz
monti0222w #42938 üzenetére
Milyen anyagokat használtok, mesterem?
-
monti0222w
addikt
Van már, illetve egy jó ideje olajjal is színezzünk fákat, a mi esetünkben parkettákat, nincs egy hónapja hogy Rómában kellett új intarzia parkettát hozzá öregíteni a meglévő régihez, sikerrel!
Épp ezért, szerintem olaj és olaj közt van különbség, sűrűség, szín, stb. szerint. -
Grizzlu
tag
válasz
generatoros #42935 üzenetére
Nem értjük.
Az olajozás és a festés valójában nem egy kategória.
Tudom, hogy olajozni lehet véglegesen is, meg alapozásként is - utóbbi volt kérdésem lényege, hogy alapozó anyagként használva ad -e valami pluszt a drágább faolaj\tungolaj\dánolaj a történethez (értsd: jobb -e a pórustömítő képessége, jobb tapadófelületet ad -e stb.), avagy csak zsebbe nyúlósabb alternatívák ezek a jól bevált lenolajkencéhez képest. Vannak a piacon valami elképesztő horror árú alternatív olajok
Lenolaj is lehet végleges kezelés anyaga, nagyon is jó - egyedüli hátrány a pár napig megmaradó szaga, illetve hogy önmagában kültérre nem való, mert begombásodik, beszürkül. Ez esetben le kell fedni valamilyen átvonóréteggel. Festékkel, lazúrral, lakkal. Tudomásom szerint még színezni is lehet erre való cuccal, ha valakit zavar a sárgás színe. De a kezelt felület színét mindenképp el fogja mélyíteni.
-
Soká
senior tag
válasz
generatoros #42935 üzenetére
Te meg tudnád mondani két olajozott felületről, hogy melyik lenolaj és melyik valamilyen más olaj?
Én magam nem hiszem, hogy különbséget tudnék tenni. legfeljebb illat és száradási idő alapján. Korábban én csak a lenolajkencét ismertem és az az érzésem, hogy a különféle divatos olajok döntő részben ugyanúgy lenolajból készülnek csak kapnak ilyen-olyan szikkasztó adalékot meg illatanyagokat. Netán ezek a finomabb olajak kevésbé sárgítják a fát. -
generatoros
tag
válasz
Grizzlu #42934 üzenetére
Azt hiszem , hogy nem értjük egymást. Bocsi,de abszolút amatőrként , azt gondolom , hogy a faolajozás és a festés az nem egy kategória. Olajozni lehet, akár felület végleges kialakítását is , festés előkészíétishez is, de a kettő az nem ugyanaz. Tehát egy tungolaj kezelés akár végleges felületet is adhat. a lenolaj pedig inkább a festés alapozásra szolgál.amatőrként ez csak egy vvélemény volt , 70 évesen saját elkövetett tapasztalatok alapján.
-
Grizzlu
tag
válasz
generatoros #42933 üzenetére
Persze, van az a helyzet, mikor csak olajozni akarja az ember a fát. Akkor elég 1-2 réteg akármilyen száradó olaj.
De én most kimondottan a (nagyon száraz) fa alapozására, pórustömítésére gondoltam, mielőtt megkapja a végső lazúr vagy festékbevonato(ka)t.
A lenolajkencét ismerem, sokat használom. A faolajról nemrég hallottam, úgy tudom, annyi pluszt ad, hogy a száradó olajba fenyőgyanta is van keverve. Arra voltam kíváncsi, hogy érdemben ez hozzáad -e valamit az egészhez történethez, illetve hogy alapozó gyanánt melyiknek van inkább értelme.
-
generatoros
tag
válasz
Grizzlu #42931 üzenetére
A faolaj után nem gondolom hogy egyéb rétegek kellenének. méregdrága TUNG olaj 2 rétegben a natur élményt adja felesleges a lakkréteg sem vizes bázis sem szintetikus. a szines festékek ( pl trinát vagy tikkurilla) pedig nem igényelnek mást csak a fa nem teljes kiszárítását. ha tévedek ,remélem megcáfolnak a téma tudós mesterei.
-
generatoros
tag
válasz
Grizzlu #42931 üzenetére
ez egy jó kérdés. festő rokonommmal volt ez a téma régen. Az ő szakmai véleménye az volt, hogy festés előtt nem szabad nagyon kiszárítani az ajtókat ablakokat, ha még is sikerült akkor először lenoljozni kell és ezután kell festeni. Nos én ezt nem tudtam és kromofágos festékmaratás után agyon csiszolva és 3x alapozva majd lakkozva csináltam egy nagyon szépen mázolt lakást magamnak. Eltelt egy rövid idő és a filungok mentén az összes ajtó festése repedezett lett , az volt a válasz, hogy ez azért lett ilyen mert nagyon kiszáradt a fa és olajozni kellett volna a fát és ez után festeni. ilyen tapasztalatok alapján én úgy gondolom, hogy mindegy milyen festék(vizes vagy szintetikus alap). nem szabad kiszárítani a fát. Mondtam ezeket úgy , hogy nincs szakmai és tudományos alapon megalapozott véleményem, csak valami megélt tapasztalatomat szeretném közkincsé tenni.
-
Grizzlu
tag
Uraim!
Alapozó olaj terén kérnék véleményeket, tanácsokat. Lenolajkence, avagy faolaj a jobb választás? Utóbbi jóval drágább, de jobb is? Minden véleményre nyitott vagyok.
Ha jól tévedek, ezek mind száradó olajok, amikre száradás után vizes alapú bevonatok felvihetőek.
Köszi!
-
yooccoo
aktív tag
válasz
indianjoe23 #42926 üzenetére
értelemszerűen 16mm mély lesz
gondolom a maróasztalt csinálja és abba a marónak a helye lenne -
indianjoe23
csendes tag
válasz
GumisPeter #42925 üzenetére
Szia!
Milyen gépet épitgetsz?
Ezt a méretezést hogy kell érteni? Mi a 16 mm széles? A 140x130 az akkor mi?
Nincs maród? -
GumisPeter
senior tag
Jó reggelt!
Segitségeteket kérném.
Új gépem épitgetem, aminek a váza egy 40mm vastag deszka.
Ebbe szeretnék maratni egy 140x130-as, 16mm széles üreget.Tudnátok-e javasoli Budapesten van környékén olyan asztalost, aki ezt meg tudja nekem csinálni?
Környékemen nemigen találtam, már akit ismerek.Köszönöm!
-
mdk01
addikt
válasz
laca54 #42921 üzenetére
Lehet szegelni nagyjából 50mm-es(régen csináltam már de érzésre kell ekkora, azért ellenőrizd) fejes szeggel a csapos oldalról(normál hajópadlónál, fózoltnál értelemszerűen nem szabad mert látszik) ferdén. Az utolsó pár millimétert pedig az úgynevezett dornival lehet befejezni, hogy a feje belesüllyedjen a fába és ne zavarja a következő szálat.
A párnafa és a deszka közé mindenképpen tegyél valami szivacsot, hogy ne kedjen idővel nyikorogni.Érdemes telibe teríteni sztem vékony habfóliával, mintha laminált padlót raknál. Nézz körbe neten, nagyon régen csináltam, meg akkor is csak egy-kettőt nem tudom mi a szokás mostanában. -
MrChris
nagyúr
Köszönöm az ötleteket! Valszeg futtatok rá vadszőlőt, az nagyon bejött, mert ősszel gyönyörű vörös és lehullik mikor már nincs szükség rá.
-
laca54
csendes tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni hajópadló lerakásával kapcsolatban. Mivel kellene rögzítenem a párnafához. Csavar, szeg vagy van ilyen specko hajópadló felfogató kapocs, de ebben nem vagyok biztos hogy járóhoz való(felfogatónak van írva nem lefogatónak, meg ahogy néztem egy 2 mm-t meg is emeli a a padlót ) . A segítséget előre is köszönöm. Szép napot!
-
jeriko2
tag
válasz
MrChris #42919 üzenetére
Ha az a cél, hogy árnyékoljon, akkor úgy tervezném, hogy az árnyék sose érje el az ablak alját mondjuk júniustól szeptember elejéig. Ezt egyszerűen egy léccel is meg tudod nézni.
Ugyanez érvényes az árnyékoló lemezekre, szerintem jó ha összefüggő árnyékot adnak a legmelegebb órákban. Esetleg érdemes forgatható megoldásban gondolkodni.Elvileg a hely, tájolás, napjárás ismeretében ezek kiszámolhatóak, de talán egyszerűbb készíteni egy 2-3 árnyékoló lemezből álló próbadarabot, és azzal kikísérletezni, milyen méretekben a legjobb.
-
MrChris
nagyúr
Egy 140cm magas délre néző ablakhoz készítenék pergolát. Falsíktól mekkora kinyúlással tervezzek? Az árnyékoló fák milyen méretűek legyenek? Milyen sűrűre ajánlott készíteni?
-
pali923
aktív tag
válasz
MrThompsoN #42916 üzenetére
Mindig a konkrét helyen érdemes kérdezősködni, amit elérsz. Van, ahol meg kell venned az egész táblát, van ahol nem, de akkor felszámolnak x% díjat. Van hol kettévágják a táblát egy 500-asért, és van, ahol leeső darabokat is vehetsz. És ezt csak itt Győrben tapasztaltam. A Jafholz foglalkozik magánszemélyekkel is, csak el kell menni személyesen. A webáruház valóban csak céges lehet.
-
unreg1
tag
válasz
MrThompsoN #42914 üzenetére
Igen, a legtöbb lapszabászaton vágnak rétegeltet, sőt, van, ahol nem kell az egész táblát megvenned.
-
MrThompsoN
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Rétegelt lemezt szoktak méretre vágni lapszabászaton? Vagy merre érdemes ilyen igénnyel elindulni?
Eddig 1,525x1,525m-es táblákban vásároltam, de macerás szállítani, jobb lenne, ha már a végleges méretet kéne csak elhoznom (vagy az egész táblát, de úgy, hogy abból le van vágva egy akkora darab már, ami kell). Ha az egész táblát el kell hoznom, az nem zavar, amíg befér a csomagtartóba. (120cm széles tábla fér csak be, előbb-utóbb úgyis elhasználom ha egész táblát kell megvenni) Pécsen vagy a környékén kellene megoldanom a vásárlást és vágatást.
12 vagy 18mm vastag nyír rétegelt lemezből kellene 4 vagy 2 darab 1,5m hosszú 120mm széles csík. -
Lipton
őstag
Hello!
Orrfureszt vett mostanaban valaki? 40k korul van makita bosch hitachi dewalt stanley metabo. Kb mindegy melyiket veszi az ember?
40m2 fa teto osszeallitasahoz kell 15cm vagasmelysegig. Nem eri meg kolcsonozni, inkabb vennek egyet. Timar-nal neztem, kozel is van es regebbi normalis ceg. -
hucsikoi
senior tag
Köszönöm a válaszod. Már csak egy kérdésem van. Az oldal deszka szélessége elegendő kb 15 cm, vagy jobban mutat, ha szélesebb? Szerinted mekkora legyen ? Egy 180X200-as ágyról lenne szó. Valami hasonlót tervezek.
-
mdk01
addikt
válasz
hucsikoi #42903 üzenetére
Az a lényeg hogyha kiülsz a szélére az ágykeret ne vágja a lábad. Ez egy normál 20cm-es matracnál kb.10cm szokott lenni. Ha a te 15cm-es matracodnál ugyanezt megcsinálnád akkor csak 5cm-t menne az ágykeret közé ami kicsit kevés. Sztem 6-8cm környéke lenne az ideális, akkor 7-9cm-t még mindig kiállna az ágykeret felett.
-
hucsikoi
senior tag
Sziasztok.
Ágykeretet készülők készíteni fenyőből és ehhez kellene némi segítség. Az ágykeret felső szélétől mekkora távolságra kell az ágyrácsot elhelyezni, ha egy 15 cm-es matracot teszek bele?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest