- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
@dew28
Az a bumszli páka egy fahrenheit 28021-es, és a hegye kb 2.5 - 3 mm vastag. Nem találtam másik hegyet ehhez a pákához, ami tényleg hegyes lenne. Csak tompa van. Nézz rá arra a képre, vetíts rá egy 3x3mm-es négyzetet, és képzeld el, hogy bármit teszek, az lesz a legkisebb terület, amit égetni fogok. És akkor még meg sem remegett a kezem és társai. Nekem működőképesen kellenének a mikrok
@Aryes
Ennyire kifinomult nyákoknál ha csípek, lutri, mennyi fóliát fogok feltépni, meg mit fogok szétkaristolni. Valakinek talán ügyesebb keze van - nekem nincs
-
coco2
őstag
Elég reménytelen úgy keresni misztikus hubákat, hogy nem látok teljes kapcsolási rajzot. És persze még akkor is, ha az stimmel, a gyakorlati hiba könnyen jöhet abból, hogy nem az van a panelen, mint ami a kapcsolási rajzon. Így, hogy kapcsrajz sincs rendesen, maximum tippelgetni lehet. Relé elengedésekor van egy öninduktív lökés. Az lehet mínuszba is, és lehúzhatja a tápodat zéróban. És talán nem minden hal meg köszönhetően stab kockáknak és kondenzátoroknak. Aztán a stuf fele újraindul határozatlan állapotokkal. Azért javul meg a resettől. Ez csak egy példa volt arra, ami történhet.
-
-
Meg az összes letöltött lib meg board mind a users mappát gazdagítja... Vagy tévedek? Olvastam egy leírást, hogyan lehet a régi módon portable telepítést csinálni, hogy lehessen több verzió is a gépen, de elég bonyi. Egyenlőre még jól elvagyok a régi 1.x.x verziókkal de lassan kéne váltani, egyre több a kompatibilitási gond is.
-
-
-
~5-6 méter, és elég lenne csak a piros. Azért akarom átalakítani, mert az utasító tud lámpavezérlést is (tally), így csak a keverő és az utasító közti elektronikát kellene lecserélni.
Plusz a kábelles kapcsolat esetén nem kell azzal játszani, hogy kapcsolódik, eldobja, vagy egyáltalán nem is kapcsolódik valamiért.
Az eredeti githubos megoldásnál csak az egyik eszköz kapcsolódik a keverőpultra, és mint egy mester, vezérli a többi egységet. (A keverő kiviteltől függően korlátozott számú kapcsolatot tud kezelni. pl. egy 4 kamerás rendszer nem foglal le 4 kapcsolatot, csak 1-et. Így biztosan marad szabad kapcsolat a többi eszköznek.) -
Köszi+ Minden plusz infó jól jön.
Első körben az eredeti WiFi-s projektet készíteném el. (Kiderülne, hogy valóban működik-e (stabilan, hosszútávon), no meg, hogy úrrá leszek-e az esetleges problémákon. Plusz kitanulmányozni a működését, hogy át tudom-e alakítani kábeles kapcsolatra. -
Postas99
senior tag
Pnemuatikus rendszer?? Máááá bocs...Mijaf@sznak?
Az megvan, hogy ehhez egy pontos pályát kell kialakítani pontos és PRECÍZ pontokat beállítani cserépre is., figyelni a cserepet, nehogy oda szúrd be az érzékelőt ahol növény van, kihúzáskor ne fogass ki földet.. le kell takarítani az érzékelőt minden vizsgálat előtt.
Ha pedig csatlakozósoros a megoldás, ott is pont ugyenezek a problémák merülnek fel... pontos csatlakozás Pin helyesen és ez csak az egyik probléma
Túl van ez qrvára gondolva...Az az analóg jelet kiadó mérőfej hogy néz ki? Rozsdamentes, milyen anyagból van? Ki fogja garantálni hogy 3 hónap végeztével nem fog elrohadni, korrodálni, vagy simán elfogyni az anyaga???????
Egy villa alakú érzékelő ami a földbe van szúrva, még mindig csak KAPACITÍV elven mondja meg a talaj nedvességtartalmát.
Egyáltalán van valami érdemi dokumentáció és leírás a föld nedvességtartalmának változása estén, hogy mekkora és milyen értékeket kell, hogy kiadjon a szonda? Bevizsgálta ezt valaki? Lehet "korrigálni az értékeket" magyarán szólva rendesen belőni?
Egy jó talajszondával meg lehet állpítani a talaj Ph értékét is....Mint mondtam már, nem mindegy, hogy milyen földbe van leszúrva a szonda, homokos, agyagos, löszös satöbbi... Először is a szondát az adott füldhoz kell "bemérni,beállítani" ez a valósgában úgy működik, hogy a földet teljesen kiszárítják, majd teljesen elárasztájk vízzel, majd megnézik hogy mennyi a vízelenyelő képessége és mennyi idő alatt távozik a víz belőle.
Ha ez a szonda csak valami humbug szar az egész mérés is szar lesz, bele se kezdjetk, mert felesleges pénzkidobás.Először ezek legyenek meg mert e nélkül kuka az egész... Amúgy szabadföldi vizsgálatnál 3 talajszintre vannak a szondák telepítve... mert ugye meg kell tudnod állapítani a talaj nedvesség áteresztő "felvevő" képességét is. Ezen felül, azt hogy a kijuttatott tápanyag milyen gyorsan szivárog le a növényzet gyökeréhez...
Hihetetlen, hogy ha már csiliárdos műszerek vannak ilyenek vizsgálatára, a cég aki részetekre leszállította a projektet az pedig egy humanoidra bízza ez egész eredményességet. Tetejébe az egész semmit sem ért visszaellenőrzés nélkül, és így sikerült 100%-ra teljesíteni. Engem megnyúztak volna ha ilyen fosh módon ugrottam volna bele bármilyen ilyen projektbe, ahol már az elején lefekteted ahogy valójában mit is szeretnél csinálni...
-
tibi-d
tag
Hogy mindenki tisztán lásson. A klíma kamrában többféle növény fejlődhet egyszerre. Nem a talaj vizsgálata a cél, hanem a növények fejlődése. A növényeket azért kell mozgatni, mert naponta mérik a fejlődésüket. Ehhez a klímakamra mellett egy másik szobában vannak a méregdrága műszerek, amiket nem lehet kitenni a klímakamra nedves, hőingadozásoknak kitett környezetének. Ezért, egy zsiliprendszeren áthaladva jutnak a növények a mérés helyére, majd vissza a kamrába. A talajnedvesség mérő a cserépbe szúrt szonda, és analóg jelet ad. Ezt a négy analóg jelet kell naponta egyszer megmérni. A rekesz kb. 30X40cm, és 4db kb. 10cm átmérőjű cserép fér bele. A közepén van egy kb 10X10cm üres terület, ahova elférhet a mérőegység. Az időpont pedig azért változhat, mert, ha a helység paramétereit megváltoztatják, időbe telhet az új egyensúlyi állapot elérése, és előfordulhat, hogy egyik nap reggel 6-kor, másnap 15-kor kéne mérni. A mérőszondák és a mérőegységek utaznának a rekesszel együtt. Amikor minden használatban lévő rekesz a szobában van, akkor lehet kiadni a mérésre a parancsot. Minden rekesz lemérné amit kell, és várná a központi egységnek a parancsát, hogy küldheted az adatokat. Amikor az utolsó egység is átadta a mérési eredményét, mehetnek hibernációba másnapig. A mérés, és adattovábbítás kb 15-20 sec. vehet igénybe. Ezért kérdeztem a korábbiakat.
Köszi az eddigieket is. -
ViZion
félisten
Szerintem a Tasmota ehh...
Persze kinek mi, ez a jó benne.
Merjünk nagyot álmodni, mert azt tudjuk, h a fogyasztásmérés meg a hőmérők az okosotthon "kapudrogja". Szal. lehet mindjárt egy HA + Mosquitto broker + Victoriametrics + Grafana. Ha MQTT-t nem akar, akkor ott az ESPhome, nekem ez egyszerűbb, mint a Tasmota.
-
ViZion
félisten
1. régen lehet, de ma már nem. Régen volt alu is, azbeszt is, ma az sincs. Stb...
2. Mikor válaszoltam, még nem mondta, h Anglia. Később írtam is, h ott más lehet, nem tudom.
3. DC külön megy, piros és kék elvileg. Csak a választ nézted... írta, h pirosat is használna, erre írtam, h az a DC-hez van, nem használhatja 230 VAC-nál (itthon, Angol előírásokat még most sem ismerem...)
4. Automatizálás, ipari gépek, ipari szabványok, nem hiszem, h a lakóházakra is ez vonatkozik.Wolfram: Dánokról tudok nyilatkozni. Fogtuk a fejünket. Tetőtér beépítés, a vezetékek csövezés nélkül a födémben/ emelet padlóban futottak. Semmi doboz, vagy ilyesmi. És nem voltak túl acélosak, másfeles kész. De minden a szekrénytől ment.
-
gordonfreemN
addikt
3: mar elfelejtettem mit akartam 3.nak
ez jó volt.
Köszönöm a szakmai tanácsot, akkor átgondolom ezt.
Egyébként egy ilyen hálózati táplálású készüléknél kikapcskor el szokták tenni az mcu-t alvóba?
Erősítők, előerősítők, akármik? Ez most előerősítő lesz csak azért emeltem ki azt. Szóval mi a szokás, mert akkor abba az irányba mennék. -
gordonfreemN
addikt
Oké, egyébként is megáll, persze, csak ha a time argumentumban konkrét időt használok, akkor az idő leteltével feléled és a loop ismét lefut. Így innen ki lehet ugrasztani bármilyen bemenettel.
Például azt mondom, hogy ha vpower 0 a feltétele az if igaz ágába való belépésnek, akkor ott lefut 8 másodpercig a powerdown, majd abból kilép és megint lefut a loop. Ha közben én a button:p-t nyomva 1-re állítom a vpower változó értékét, akkor nem fog bemenni a powerdown módba.
Kérdés, hogy így nyerek vagy vesztek, mert az MCU így minden loop-kor fel kell éledjen, ez nem tudom mennyi energiával jár.
Ha forever-t használok akkor pedig csak akkor tér magához, ha az interrupt lábakon beérkezik a megszakítás, ellenkező esetben addig ott marad. -
gordonfreemN
addikt
Köszönöm mindkettőtöknek a választ.
Akkor atmega328-nál eleve csak a lowpower.h és az avr/sleep.h játszik.
Ezek közt mi a különbség?
Ezt a lowpower.h-t nem tudja alapból a fordító, külön kell rákeresni neten és feltölteni rá.
Ez szokványos? Nekem fura, mert olyan érzésem van, mintha egy idegen által megírt valamit töltenék fel éshasználnék. -
-
Ugyanezt akartam írni, de túl trollnak találtam
Tomika86
Olvastam a másik topicban a feedbacket. ESP8266-nál a watchdogból ki lehet olvasni, hogy mi volt az oka a legutóbbi resetnek, biztos van ilyen az ESP32-nél is (sajnos nincs sok tapasztalatom vele, de hátha itt valaki meg tudja mondani, hogyan csináld). -
DarkByte
addikt
Van reális esélye egyáltalán hogy ilyen kis antennákkal ezt a limitet túllépi az ember?
Nyilván ki lehetne számolni ha meg lenne adva mekkora a nyereségük, de ez nincs így. Illetve szoftveresen az adóteljesítmény szabályozható ezeken a rádiókon. Elemről üzemeltetve azt amúgy se érdemes a szükségesnél jobban felcsavarni.
Ez [link] pl. jobb vásárnak tűnik, eleve az értelmesebb lábraszter és a jobban elvezethető antenna miatt.
De majd nézek 868MHz-eset is, csak úgy nézem az ritkább valamiért és emiatt drágább. -
DarkByte
addikt
Köszi!
De akkor igazából mindkettőn szabadon használható.
Igazság szerint nekem nem nagy távolságot kellene vele áthidalni, maximum 100m, egy ESP-NOW is megoldaná valószínűleg. Csak amúgy is terveztem hogy kipróbálom a LoRa-t.(868-as sáv is telítődik, itthon nálam kapásból a kazán termosztát, a társas házi kapu távirányító is azt használja)
-
Dißnäëß
nagyúr
Persze, de az még csak layer2, a wifi a fizikai réteg, amint belelát, én meg paradicsommal dobálom, VLAN sem nagy védelem.
Mobilnál meg ha privát APN-t kérsz, megoldható, hogy a szolgáltatónál lévô routing mentén, hogy ki mit lásson, Vodánál üzleti elôfizetôknek kérhetô ez (az más téma, hogy milyen a minôségük, de legyen akkor T). Szóval felcsattannak a kis kütyük a hálózatra és vagy izoláltak a nettôl, vagy proxy-zol, vagy akármi egyéb, ezek hasznos dolgok.
Vagy LoRa.
Gyakorlatban aki lorázott már, mennyi a sebessége kb ? Persze ilyen pici üzikhez elég, de ahogy olvastam, tán 9600 baud default és 56k max ? Szóval az a régi modemes kor feeling. (Nem akarok ezen torrentezni
csak érdekel).
-
gazso75
aktív tag
Persze az tiszta volt. Igen 433mhz a freki. Meg is csináltam a 173mm drótot, szépen feltekerve.
Sajna nem lett jó, nem veszi a jelet rendesen. A teszt rf kapcsoló, kapcsolgatja a pecuban lévő relét ami 25m-re van, de az RF Reciever ami a ESP8266-re van kötve, az nem veszi a 8m-re levő csengő adóját -
And
veterán
Ha kontrasztosat akartam volna, akkor biztos valami Siemens-sel jöttem volna elő, lehetőleg valami Ex-es kivitellel
. Amúgy a soros port meglététől lenne a HMI az, ami? Mert az sem mindegyiken van..
Visszatérve a Nextion-okra: ezeknek a legfőbb előnyük az áruk (legalábbis a kis méretű típusoknál). Ezeknél olcsóbban már csak intelligencia nélküli kijelzőmodulokat találtam, amelyekhez biztos létezik valamilyen arduino-s library (bár én eleve nem arduino-hoz szántam), de azért az nem ugyanaz, mint amikor a kijelző egy csomó mindent meg tud oldani 'házon belül', és van hozzá elegendő belső tárkapacitás is. Próbálkoztam régebben 4D Systems modulokkal is, de a hasonló méretű alapjáraton a Nextion árának a duplájába került, és igen erős limitációkkal rendelkezett (például nagyon kicsi tárhelye volt). -
And
veterán
(Aki találkozott már az iparban használatos bármilyen terminállal, az tudja, hogy az nem egy kategória a Nextion-féle "HMI"-kkel, hiába adnak utóbbiaknak ilyen fellengzős nevet. Nyilván nem is azok versenytársaiként vannak a piacon. Ráadásul amit linkeltél, az más hasonló tudású HMI-hez képest szerintem kifejezetten drága. Egy hasonló képernyőméretű és -felbontású Schneider pl. ennek a töredékébe kerül, és lépességeiben - LAN, RS485, USB host, ingyenesen elérhető kezelőszoftver - is meghaladja a linkelt Omron-típust.)
-
Janos250
őstag
Helló!
Köszi, most jutottam oda, hogy kipróbáljam:
Nekem eredetileg ez van:oninput="document.getElementById('folyamatosKiiras').innerHTML = this.value"
Te ezt javasolod:document.getElementById("folyamatosKiiras").innerHTML = sliderValueForraloFutes;
Bár nekem, laikusnak eléggé hasonlónak tűnik a kettő, de kipróbáltam. Változást nem okozott. :-( -
Az a baj, hogy ahhoz a csillagok megfelelő együttállása is szükséges: megfelelően nagy és jó hangvisszaverő felület, kevés zavaró tárgy (a visszhangok miatt), zajmentes környezet. A smart car-omnál kisebb távolságon is durva mérési hibákat tudott összeszedni olyan szobában, ahol egy sarok felé fordulva nem volt a falakon hangelnyelő anyag és mindenféle csörgő visszhangot kapott vissza: gyakori pingelés mellett fogta a korábbi pinget és hülyeségeket mért.
-
Janos250
őstag
Rendben, ezen nem fogunk összeveszni, de én továbbra is azt vallom, hogy ne csak azokat a felületeket kössük rá a zöldsárgára, amiket
meg tudunk érinteni, hanem azokat is, amik egy esetleges tűz esetén feszültség alá kerülhetnek. Ez csak növelni tudja a tűzbiztonságot, csökkenteni - szerintem - nem. Ha már ég a ház, akkor az a legkisebb probléma, hogy eggyel többször csap le a relé. Egyébként is javasolt havonként ellenőrizni, ami ugyebár ugyanez: megnyomjuk az ellenőrző gombot, az egy 1k-s ellenállással összeköti a fázist és a védőföldet.
Én a laborban valóban le is ellenőrzőm havonta az összes asztal fi reléjét. -
Janos250
őstag
Egy relével egy 1k ellenállón keresztül összekötöd a fázist a védőfölddel (zöldsárgával). Egyből lekapcsol a fi relé.
De CSAK AKKOR, HA ÉRTESZ HOZZÁ, és le tudod ellenőrizni, hogy a védőföld szabályosan van bekötve és működik, mert ha nincs bekötve rendesen csak tessék-lássék ott van, akkor életveszélyes az ügy. Persze a szabálytalan bekötés enélkül is életveszélyes.
Ha nem értesz a villanyszereléshez, nehogy megpróbáld! -
kesztió
aktív tag
Elsősorban a padlófűtés-szelepeket. De nem is ezzel volt a kifogásom, hanem abba kötöttem bele, hogy egy adott vízhőmérséklet húzná ki a szabályozás méregfogát, holott pont az a poén, hogy konstans vízhőmérsékletet kell modulálni különböző helyiségek eltérő igényei szerint.
-
gyapo11
őstag
rendszerbe kotott ablaknyitas-erzekelo
Még azt is el tudom képzelni, hogy az embert bevonom a rendszerbe, és odateszek egy nyomógombot az ablak mellé. Mert ha szép tavaszi idő van, és mondjuk 1 fokkal hűvösebb kint mint bent, akkor simán kinyitom az ablakot a friss tavaszi levegő miatt, és nem akarnám, hogy a kazán beröffenjen. Nálam pl. konvektor van az ablak alatt, és ha kinyitom, azonnal éri a levegő a szenzort és indul a konvektor fölöslegesen, szóval előtte letekerem, bosszantana ha fűtené az utcát.
-
Janos250
őstag
Még nem. Tetszetős. Viszont van hasonló kategóriájú elég sok. Az STM32 szériából sok van, ami ténylegesen kapható is, a Pi meg jelenleg beszerezhetetlen. Mellesleg a magyar disztributort valamiért törölték is a listájukról. Én egyszer zerot vettem, de az is kész tornamutatvány volt, és annyi plusz költség rakódott rá, hogy úgy már elég borsos volt az ára. Én az ESP32 nagy kedvelője vagyok, és az beszerezhető nagyjából ugyanezen az áron. Igaz, hogy a Pi az ARM, akár csak az STM32.
-
és bele legyen építve a 230V-os adapter
Ja, hogy ja
A geolokaciora:
Hát igen, Te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt.
Azért egy két szintes ház már valóban lehet az a kategória, de tartom, hogy ehhez gyenge hőszigetelés és kis hőtehetetlenségű falak kellenek, hogy valóban lehessen vele spórolni. De nyilván ebben is tévedek.
-
A legtobb marpedig tudja.
csak nem 230rol mennek, hanem jellemzoen elemrol
Most írta a kolléga, hogy márpedig ilyet nem lehet kapni.
Egyébként: wifis elemről?ha 5km-en belure erek, akkor kezdj el dolgozni szepen
Legfeljebb ha hetekre elutazom, és nem tudom előre, hogy mikor érek haza. Ha napi szinten akarsz pár fillért spórolni azzal, hogy reggel 8 és délután 5 közt leveszed a fűtést, arra a programozható termosztát tökéletesen megfelel, az is tudja ezt a fícsört, hogy a hazaérkezésem előtt befűtsön.
De ez is csak akkor működik, ha a lakásnak borzasztóan rossz a hőszigetelése. Egy átlagos lakásban többe kerül felfűteni a kihűlt falakat, mint amennyit spórolnál.
nem konzumer also-kategorias eszkozokkel (tenda es tarsai) azert ez nem jelent problemat.
És ez hogy segít az elektroszmogon?
-
Janos250
őstag
Persze, de azért a legprecízebben szerelt hálózatoknál is előfordult már idővel, hogy füstöl valami. Elektronikánál különösen. Ez a biztonságot nem biztosítja, de növeli.
Természetesen legyen rendben a hálózat, de pl. egy 30-50 éve szerelt konnektornál bizony lehet oxidáció, és egyből ott a melegedés.
Az sem ismeretlen dolog, hogy valami elektronika elkezd füstölni, volt már ilyen a történelemben.
Nem beszélve ezekről a Wagokról, mert a fene tudja mit csinálnak ezek 30-50 év múlva. Forrasztást meg tilos csinálni, pedig én még forrasztásos kötést nem láttam szétégni.
A konnektoros példát azért mondtam, mert nekem pont ezzel volt tapasztalatom, pedig kb. 35 éve gondolhatod, hogy saját magamnak rendesen megcsináltam, meghúztam, miegymás, mégis eloxidálódott.
Elkezdett melegedni, áthúzott, és egyből le is ment a fi relé. Így 30mA-nél ment le a fi relé, nem 16 A-nél, a biztosíték.
Igen, hosszabb távú dolgoknál én is tervezek be biztosítékot. Meg Zenert, mert a DC/DC konverterek tudnak úgy tönkremenni, hogy a magasabb bemeneti feszültség jelenik meg a kimeneten. Ezt is azért írom, mert konkrétan ilyen tapasztalatom is volt.
Amit panelt épp most tervezek, azon is van zener is, meg biztosíték is. -
kesztió
aktív tag
-
kesztió
aktív tag
Ez valójában tévhit, és onnan ered, hogy az elektromos padlófűtésnél tényleg kell külön hőmérő arra, hogy elkerüljük az ellenállások veszélyes túlmelegedését. De a klasszikus hőszivattyús padlófűtésnél nem nagyon van mire használnod azt az információt, hogy épp hány fokos a padló.
-
kesztió
aktív tag
Közben Körülnéztem: EGYETLEN okos termosztát sincs a piacon, amelyik legalább ±0,2°C-t tudjon és bele legyen építve a 230V-os adapter. Szerintem elég olcsón megúszom azzal, hogy csak két szabvány 1,5…2,5 m²-es szálat kell húznom a dobozba (a 3,3 V-nak). És akkor legalább nincs vita az érintésvédelemről, mert ez a probléma egyszerűen nem létezik.
-
kesztió
aktív tag
gondolom csillagpontosan van lehuzva minden termosztathoz meno vezetek, es nincsenek felfuzve egymasra.
Igen, így van.
egy nem stabil betap a homerseklet meresedre is kihatassal lehet.Ez nagy szerencsémre pont nincs így az SHT3x moduloknál. Nagy bemenetifeszültség-tartományban is pontosan mérnek, pl. elég annyi, hogy a referenciahőmérőm (ami segítségével láttam, hogy félremér a melegedés miatt) 5V-os Arduino Nano-ra van kötve, mert épp abból vot felesleg a fiókban. Ez pedig értelemszerűen 3,3V-on megy.
Ja, és az adat már digitálisan, IIC buszon érkezik, tehát itt sincs gond. Ismétlem: szerencsémre. Mert olyan verzió is van, hogy analóg jelet küld a hőmérő.
-
-
kesztió
aktív tag
Ez első látásra valóban ijesztőnek tűnik, de
1) max. 20–25 méterekről beszélhetünk, semmiképp nem 100-ról. Tipikusan 10 vagy kevesebb, mégsem Putyin palotájáról van szó. Mondjuk, ezt 2-vel kell szorozni, mert oda-vissza, de akkor is.
2) az ESP32 gyakorlatilag csak tizedmásodpercekre fog számottevő áramot fogyasztani (> 100 mA), az idő túlnyomó részében aludni fog. Ilyen körülmények között, ha az átlagfogyasztása bár megközelíti a 10mA-t, akkor akaszthatom az egészet a szegre. Így egy tökösebb kondenzátor bizonyára megoldja a problémát.
3) Az ESP32 működőképes 3,6V-tól egészen le 2,2 V-ig. Így, ha eleve 3,5 V-os tápban gondolkozom, nem 3,3V-osban, akkor azért van tartalékom bőven.
4) Ha nagy gáz van még így is, akkor még mindig lehet kompenzálni tápból, ha érzem, hogy túl nagy az áram. De ide remélem már nem fogok eljutni.Mindenképpen kösz, hogy felhívtad a figyelmem.
-
kesztió
aktív tag
NA, élctársak, úgy néz ki, hogy megszületett a végleges megoldás (ami egyben a legészszerűbb is).
A szikra dew28 kollégától érkezett, aki kissé szarkasztikusan rávilágított arra, milyen idióta ötlet volt betenni a 3,3V-os tápot a termosztát mellé, a falidobozba. (És mennyire igaza volt, mert én abban a meggyőződésben éltem, hogy a kapcsolóüzemű tápok nagyon jó hatásfokúak. Napersze, csak nem a 3.3V-osak.) És arról ugye mélyen hallgattam, hogy a milliamperéhes solid state relé is ott ült volna a dobozban.
Szóval. ha a táp és a reléegység úgyis kikerül a falidobozból egy külön vezérlődobozba, a padlófűtés egyik szerelvényblokkja mellé, mibe kerül még megtoldani az egészet egy külső antennás ESP32-vel, aminek megfelelő nyereségű antennával meg lehet növelni a hatúsugarát úgy, hogy lefedje az összes hozzá tartozó termosztátot. És akkor jöhet az ESP-NOW a percenkénti gyors kommunikációval, egyébként a termosztátok mélyen alukálhatnak, ha nem jön közbe semmi. Az átlagfogyasztás így Deep Sleep-pel (vagy akár Light Sleep-pel is) nevetségesen alacsony lenne, legrosszabb esetben sem több, mint pár milliamper, a kijelzővel és jelző LED-del együtt. Nem fog melegedni ott semmi. (Ha mégsem lesz elég jó a jelerősség, még mindig lehet tenni pluszba valahová egy ESP32-es modult, átjátszóállomás szerepre. De arról az ötletről sem mondtam le, hogy megfelelően okos szinkronizációval a termosztátok egymás között is kommunikálhatnak.)
Így a szerverszámítógépet is megspóroltam, az összes adat ülhetne a vezérlő ESP32-ön, és a mobilalkalmazás is ezzel kommunikálna (mármint a ház WiFijén keresztül).
A termosztátok táplálása pedig azon a két szálon történne, ami eredetileg a relének volt fenntartva. 1,5 mm²-es szabvány világításdrót, teljesen kizárt, hogy akár több 10 m-en is annyi feszültség essen rajta, hogy ne tudja betáplálni a fali termosztátokat. A 230V-os fázis és null pedig marad dísznek.
Az az ötlet, hogy a szenzort a doboz fele teljesen leszigetelem, illetve teszek szellőzőlyukakat az előlapra, hogy keringjen a levegő az ESP32 körül, természetesen marad.
Még egyszer köszi az ötletekért, esetleg ha még van valamilyen megjegyzés?
Megj. Még egy fontos dolog: így az egész 3,3V-on működne, tehát fürdőszobába is lehetne szerelni, max. tönkremenne egy adag ráloccsantott víztől, de nem ütne agyon senkit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI RTX 4070 SUPER 12GB GAMING X SLIM WHITE - 20 hónap garancia
- GIGABYTE RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12GB - 20 hónap garancia
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged