- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Kempingezés és sátrazás
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kesztió
aktív tag
Elsősorban a padlófűtés-szelepeket. De nem is ezzel volt a kifogásom, hanem abba kötöttem bele, hogy egy adott vízhőmérséklet húzná ki a szabályozás méregfogát, holott pont az a poén, hogy konstans vízhőmérsékletet kell modulálni különböző helyiségek eltérő igényei szerint.
-
kesztió
aktív tag
válasz
ekkold #14640 üzenetére
azt a nagyjából állandó vízhőmérsékletet, ami a kívánt helyiség hőmérsékletet tudja tartani.
Én azért nem indulnék ki abból a feltételezésből, hogy minden szobában azonos hőmérsékletűre van állítva a termosztát. Mert a keringő víz hőmérséklete viszont mindenütt azonos, mármint olyan, amilyennek a hőszivattyúban be van állítva.
-
kesztió
aktív tag
válasz
JulianSinulf #14626 üzenetére
Viszont, ha csak a relatív hőmérséklet a lényeg, akkor értelmét veszti az alvó/wifi módos problémád és teljesen fölösleges a referenciahőmérő is.
Hiszen érzés után mész és nem tényleges értékek után.
Ez így van, hacsak nem vagy olyan alkat, aki szereti a kihívásokat és rendes munkát is szeret végezni.És és titokban reménykedem, hogy ebből sorozatgyártott termék is lehet valaha, és akkor azért ciki, hogy ±1°C, de erre még rájön másfél fok.
Főleg, hogy meg lehet oldani. -
kesztió
aktív tag
Szobatermosztátnál azért illik, hogy hő- és páratartalom-mérőn kívül legyenek még vezérlőgombok rajta, egy kijelző feltétlenül és esetleg egy külön státus LED, ha túl minimalista a kijelzője. Az, hogy most a relé pont benne van, vagy csak valamilyen információátviteli úton utasít egy távoli relét, már csak részletkérdés.
-
kesztió
aktív tag
válasz
JulianSinulf #14616 üzenetére
Elnézést, jött volna a többi is.
A nagy pontosságnak nem az abszolút pontosság a lényege, hanem a relatív. Tehát engem pl. nem az érdekel, hogy teszem azt pont 23,4°C legyen, hanem az, hogy kikísérletezem, mi a kellemes nekem és azt próbálja is tartani. Lehet, hogy pl. az íróasztal körüli hőmérsékletnek köze sincs ahhoz, amit a termoszát a falon mér, de az azért igaz, hogy ha ma 23,4-et állítok be és pl. holnap csak 23,1-et, akkor enyhén hidegebb lesz az érzet.És ugyanez a probléma kavar be a hiszterézisnél is: kicsi hiszterézist nem lehet olyan termosztáttal csinálni, amelynnél 1 tizednél többet ugrál mérésről mérésre az érték. És azt tapasztalatból mondom, hogy a sokak által még jónak tartott ±0,5°-os hiszterézis mér a komfortérzet kárára megy.
-
kesztió
aktív tag
válasz
gyapo11 #14610 üzenetére
Ez ebben a formában mondjuk nem teljesen igaz, pl. a kinti hőmérséklet kábé irrreleváns a termosztát működését illetően, ha jó a ház szigetelése, és mégis csak a szobatermoszát pillanatnyi értéke a legfontosabb tényező az állításnál. De a lényeg valahol ott van, ahogy írtad.
Dev28 kollégát viszont meg kell követnem, mert olyan szempontból tényleg igaza volt, hogy elvileg nem mindegy, hogy amikor a szoba hőmérséklete már készül elérni a beállítottat, a padló pont forró vagy csak éppen, hogy meleg. Mert előbbi esetben hamarább el lehet engedni a relét, a túlfutást minimalizálandó, ahogy gyapo11 írta.
Az se tragédia, mondjuk, ha a padlóba nincs beépítve egy plusz NTC (ami azért költségekkel jár, nem is kevéssel). Ugyanis a szobalevegő melegedési sebességéből azért szépen lehet arra következtetni, hogy mennyire forró a padló, és minél gyorsabban melegszik a levegő, annál nagyobb lehet az alsó hiszterézis, annál hamarább lehet kikapcsolni a relét. Feltéve, hogy pontos a termosztát, vö. mire kell a ±0,1°C. És, ha arról van szó, a keringetési víz hőmérséklete általában rendelkezésre áll, és ezt az infót sokkal olcsóbb használni, mint a költséges padlómérést. Mi le is mondtunk róla.Apropó, nyitottablak-detektálást is szeretnék. Szerintetek erre van okosabb ötlet, mint az, hogy ha víz kering, és ennek ellenére hirtelen esik a hőmérséklet, akkor ki kell kapcsolni a termosztátot addig, amíg nem kezd megint lassan melegedni a levegő (a meleg padló miatt), vagy egyszerűen csak mondjuk 5-10 perc múlva?
-
kesztió
aktív tag
válasz
JulianSinulf #14608 üzenetére
A DHT22 és az SHT35 kábé úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a Trabant és az Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.
-
kesztió
aktív tag
-
kesztió
aktív tag
Ez valójában tévhit, és onnan ered, hogy az elektromos padlófűtésnél tényleg kell külön hőmérő arra, hogy elkerüljük az ellenállások veszélyes túlmelegedését. De a klasszikus hőszivattyús padlófűtésnél nem nagyon van mire használnod azt az információt, hogy épp hány fokos a padló.
-
kesztió
aktív tag
Közben Körülnéztem: EGYETLEN okos termosztát sincs a piacon, amelyik legalább ±0,2°C-t tudjon és bele legyen építve a 230V-os adapter. Szerintem elég olcsón megúszom azzal, hogy csak két szabvány 1,5…2,5 m²-es szálat kell húznom a dobozba (a 3,3 V-nak). És akkor legalább nincs vita az érintésvédelemről, mert ez a probléma egyszerűen nem létezik.
-
kesztió
aktív tag
válasz
Tankblock #14592 üzenetére
Azért kérdezz meg egy villanyszerelőt, hogy mit szeret jobban behúzni a falba: tizenvalahány helyre UTP kábelt vagy helyettük tizenvalahány helyre 1,5 mm²-es érpárt.
És a Raspberry-t akkor hova tenném? A termosztátba vagy szervernek? Nem értem.
Valóban faszább lenne, ha a termosztátot lehetne 230V-ról üzemeltetni, de nem találtam olyan lehetőséget eddig, hogy 230V AC → 3.3V DC és elhanyagolható legyen a hőtermelése (90%+ harásfok). -
kesztió
aktív tag
gondolom csillagpontosan van lehuzva minden termosztathoz meno vezetek, es nincsenek felfuzve egymasra.
Igen, így van.
egy nem stabil betap a homerseklet meresedre is kihatassal lehet.Ez nagy szerencsémre pont nincs így az SHT3x moduloknál. Nagy bemenetifeszültség-tartományban is pontosan mérnek, pl. elég annyi, hogy a referenciahőmérőm (ami segítségével láttam, hogy félremér a melegedés miatt) 5V-os Arduino Nano-ra van kötve, mert épp abból vot felesleg a fiókban. Ez pedig értelemszerűen 3,3V-on megy.
Ja, és az adat már digitálisan, IIC buszon érkezik, tehát itt sincs gond. Ismétlem: szerencsémre. Mert olyan verzió is van, hogy analóg jelet küld a hőmérő.
-
-
kesztió
aktív tag
Ez első látásra valóban ijesztőnek tűnik, de
1) max. 20–25 méterekről beszélhetünk, semmiképp nem 100-ról. Tipikusan 10 vagy kevesebb, mégsem Putyin palotájáról van szó. Mondjuk, ezt 2-vel kell szorozni, mert oda-vissza, de akkor is.
2) az ESP32 gyakorlatilag csak tizedmásodpercekre fog számottevő áramot fogyasztani (> 100 mA), az idő túlnyomó részében aludni fog. Ilyen körülmények között, ha az átlagfogyasztása bár megközelíti a 10mA-t, akkor akaszthatom az egészet a szegre. Így egy tökösebb kondenzátor bizonyára megoldja a problémát.
3) Az ESP32 működőképes 3,6V-tól egészen le 2,2 V-ig. Így, ha eleve 3,5 V-os tápban gondolkozom, nem 3,3V-osban, akkor azért van tartalékom bőven.
4) Ha nagy gáz van még így is, akkor még mindig lehet kompenzálni tápból, ha érzem, hogy túl nagy az áram. De ide remélem már nem fogok eljutni.Mindenképpen kösz, hogy felhívtad a figyelmem.
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14572 üzenetére
Aktuátort, a padlófűtéshez.
Mielőtt rámvetnéd azt a rosszalló pillantásodat, 10 klasszikus termosztából 9-ben ott van a relé, ami a hőmérséklet függvényében vagy a padlófűtés aktuátorait kapcsolja, vagy a fűtőellenállást, vagy a keringetőpumpákat, whatever. Most az lesz a különbség, hogy a relé fizikailag is ott lesz, ahol lennie kellene (a szerelvényblokkhoz közel), és nem a termosztát kapcsolja közvetlenül, hanem a master ESP32.
Ja, és azért SSR, mert eredetileg ugye a dobozban volt, és ott piszokul nem mindegy, hogy éjszaka kattog-e vagy sem. -
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14566 üzenetére
Páratartalmat is mérek, elsősorban ezért esett a választás az SHT3x-re.
-
kesztió
aktív tag
NA, élctársak, úgy néz ki, hogy megszületett a végleges megoldás (ami egyben a legészszerűbb is).
A szikra dew28 kollégától érkezett, aki kissé szarkasztikusan rávilágított arra, milyen idióta ötlet volt betenni a 3,3V-os tápot a termosztát mellé, a falidobozba. (És mennyire igaza volt, mert én abban a meggyőződésben éltem, hogy a kapcsolóüzemű tápok nagyon jó hatásfokúak. Napersze, csak nem a 3.3V-osak.) És arról ugye mélyen hallgattam, hogy a milliamperéhes solid state relé is ott ült volna a dobozban.
Szóval. ha a táp és a reléegység úgyis kikerül a falidobozból egy külön vezérlődobozba, a padlófűtés egyik szerelvényblokkja mellé, mibe kerül még megtoldani az egészet egy külső antennás ESP32-vel, aminek megfelelő nyereségű antennával meg lehet növelni a hatúsugarát úgy, hogy lefedje az összes hozzá tartozó termosztátot. És akkor jöhet az ESP-NOW a percenkénti gyors kommunikációval, egyébként a termosztátok mélyen alukálhatnak, ha nem jön közbe semmi. Az átlagfogyasztás így Deep Sleep-pel (vagy akár Light Sleep-pel is) nevetségesen alacsony lenne, legrosszabb esetben sem több, mint pár milliamper, a kijelzővel és jelző LED-del együtt. Nem fog melegedni ott semmi. (Ha mégsem lesz elég jó a jelerősség, még mindig lehet tenni pluszba valahová egy ESP32-es modult, átjátszóállomás szerepre. De arról az ötletről sem mondtam le, hogy megfelelően okos szinkronizációval a termosztátok egymás között is kommunikálhatnak.)
Így a szerverszámítógépet is megspóroltam, az összes adat ülhetne a vezérlő ESP32-ön, és a mobilalkalmazás is ezzel kommunikálna (mármint a ház WiFijén keresztül).
A termosztátok táplálása pedig azon a két szálon történne, ami eredetileg a relének volt fenntartva. 1,5 mm²-es szabvány világításdrót, teljesen kizárt, hogy akár több 10 m-en is annyi feszültség essen rajta, hogy ne tudja betáplálni a fali termosztátokat. A 230V-os fázis és null pedig marad dísznek.
Az az ötlet, hogy a szenzort a doboz fele teljesen leszigetelem, illetve teszek szellőzőlyukakat az előlapra, hogy keringjen a levegő az ESP32 körül, természetesen marad.
Még egyszer köszi az ötletekért, esetleg ha még van valamilyen megjegyzés?
Megj. Még egy fontos dolog: így az egész 3,3V-on működne, tehát fürdőszobába is lehetne szerelni, max. tönkremenne egy adag ráloccsantott víztől, de nem ütne agyon senkit.
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14556 üzenetére
Azért mert sleep alatt gyakorlatilag nem melegszik az ESP32? És ha még kompenzálom is a hőmérséklet-mérést, nem mindegy, hogy pár tized vagy pár fok a különbség.
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14553 üzenetére
Gondolom, fix tápegység az fix feszültségű tápegységet jelent. De nem teljesen világos, hogy fix tápegységnél miért ne lehetne altatni az ESP32-t. Főleg, ha kapcsolóüzemű tápegységről van szó, amelyek általában kifejezetten jó hatásfokúak, tehát ha még szivárogtatnak is áramot, az még mindig jóval kevesebb, mint amennyi altatás nélkül lecsorog az ESP32-n.. Mire gondoltál konkrétan?
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14553 üzenetére
Mit jelent, hogy fix tápegység?
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14550 üzenetére
Az ESP32-nek lehet maximalizálni a CPU freq-jét (80 Mhz-ig).
Gondolhatod, hogy ezzel kezdtem. De ha nem tudom az idő nagy részét altatásban töltetni vele, megette a fene az egészet. Egyelőre úgy néz ki, hogy szerencsére lehet.
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14550 üzenetére
Az ESP32-nek van belső hőmérője, tehát elvileg valóban lenne lehetőség a kompenzálásra, és még csak nem is kellene akkor NTC, csak azzal van a gond, hogy termosztátonként felszerelés után külön kellene bíbelődni a kalibrációval. Tehát az ötletet figyelembe veszem, de kurvára remélem, hogy nem lesz szükség rá.
-
kesztió
aktív tag
Egy kapcsolóüzemű táp mennyit melegedhet, amikor pár milliampert kell szolgáltatnia az idő nagy részében egy alvó ESP32-nek és egy kis fényerejű, 4 digites kijelzőnek?
Amúgy a táp már biztonsági okokból is egy nedvességálló zselés dobozban lenne, ha nincs PUR-hab. És az se az ördögtől való, hogy a szerelődobozba már eleve 3,3 V érkezzen.
-
kesztió
aktív tag
Az tiszta, hogy a routerben engedélyezni kell. De mi történik, miután felébresztem az ESP-t az alvásból? (Amúgy nem hiszem, hogy hibernációról lenne szó, max mélyalvásról, de nekem ide pont a light sleep lenne a jobb.) Arra kellene könyvtár, hogy ilyenkor mit kell csinálnom, hogy megkapjam a csomagot, mit kell válaszolni az AP-nek, hogy elküldje stb.
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14540 üzenetére
Nem teljesen világos, mi itt az NTC előnye az SHT35-ös modullal szemben. Kifejtenéd?
-
kesztió
aktív tag
Apropó!
Van ez a WMM Power Save mode, ami a 802.11n-ben biztosan benne van, de lehet, hogy a régebbiekben is.
Ez – ahogyan értettem – arról szól, hogy az AP akkor is fenntartja a kapcsolatot a station-nel, ha az éppen alszik. A station polling intervalluma teljesen független a DTIM-től, akkor ébred fel, amikor akar, és egyszerűen csak lekérdezi, hogy az utolsó ébredés óta van-e „félretéve” számára csomag. Ha igen, lekéri.
Magyarán, nincs szükség új bejelentkezésre minden ébredéskor, a kapcsolat fennmarad akkor is, ha valóban percenként ébresztek és a másodpercekig tartó bejelentkezés helyett villámgyorsan le lehet zavarni a kommunikációt, majd vissza lehet aludni. Mintha az én projektemhez találták volna ki!
Erről a dologról itt olvastam.A gond az, hogy nem találok Arduino könyvtárat ESP32-höz, ami támogatná ezt a WMM PowerSave lehetőséget, holott teljesen nyilvánvaló, hogy mind az ESP3866, mind az ESP32 támogatja. Tudsz erről valami bővebbet?
-
kesztió
aktív tag
Az ESP8266 nem termelne kevesebb hőt? 1 magos CPU, talán kisebb órajel... Ugye azért vetetted el, mert kevés az I/O lába?
Eredetileg valóban azért vetettem el, de azóta többször is átterveztem az egészet, és talán boldogulnék annyi lábbal is. De a neten sehol nincs meggyőző adat arról, hogy az ESP32 többet fogyasztana, ugyanis, amennyivel gyorsabb, annyival korszerűbb is az architektúrája. És – nem utolsósorban – fejlettebbek a power save módjai, ami végső soron a legfontosabb a mi szempontunkból.
-
kesztió
aktív tag
válasz
Tankblock #14534 üzenetére
300+ nm betonházban felejtsd el a Wifis megoldást, ha saját a ház.
Ez a vonat már sajnos elment. Nemhogy lejárt a villanyszerelés, de a festés is megvolt mindenhol. Csak a táp, valamint a relé két kábele vannak a termosztátok falidobozaiban.
Nem beszélve arról, hogy ha már ennyi kínlódtam vele, lehet, hogy ipari termék is lesz belőle valaha, és egy UTP kábeles termosztátot a kutya se fog megvenni, mert nagyon keveseknek van meg hozzá a falban a hálózat.
-
kesztió
aktív tag
A plexiüveg hővezető képessége 0,26 W/mK, azaz harmada a közismerten jó hőszigetelő üvegnek (0,8 W/mK), és alig rosszabb a guminál (0,16), fánál (0,11–0,15) stb.
Természetesen ettől még szerelhetem a hőmérsékletszenzort úgy, hogy ne érintkezzen az akrillappal, de ezt csak annak az árán tudom megcsinálni, hogy a szenzor így legalább 1 mm-rel bennebb kerül a doboz „mikroklímájába”, ami szerintem rosszabb. -
kesztió
aktív tag
300+ négyzetméteres ház, csupa beton, 15 termosztát.
Legalább 3 router fogja kiszolgálni a ház WiFi igényét, ha nem négy.
Az teljesen kizárt, hogy egy pucér ESP32 ki tudja szolgálni mind a 15 termosztátot, ha egy erős router se tudja lefedni.
Tehát a lefedettségről szól az egész, semmi egyébről.
Az „igazi” wifi sajnos kurva lassú, hogyha ciklikusan fel-és le kell kapcsolódni. Hacsak nincs valami olyan technika, amiről nem tudok. -
kesztió
aktív tag
Hát, valóban, ennél rosszabbat el sem tudok képzelni. Emlékszem, gyerekkoromban hetekig nem bírtam aludni éjszaka, mert billegett a tizedesjegy.
Mondjuk, pont erre egyszerű a megoldás: mérek 10 másodpercenként, kiértékelem percenként 6 mérésből és akkor lépek fel egyúttal a wifire. És még azt se lehet mondani, hogy elavult lenne a régi érték.
Miért, talán anélkül gondoltad megvalósítani a távirányítást?
Tehát lesz egy mobil alkalmazás, amivel direktben próbálsz kapcsolódni az éppen alvó esp-hez?
A szerverszámítógépet az ESP NOW-wal megúsztam volna, de közvetlen wifi kapcsolattal valóban nem. Egyre inkább úgy néz ki, hogy ez az ötlet marad, de azért lehet, hogy UDP-vel vagy valamilyen más trükkel fogom megoldani, hogy ne kelljen mindig nulláról kezdenem a bejelentkezést.
-
kesztió
aktív tag
De azért legyünk őszinték.
Backup megoldásnak – mármint hogy nyugodjam meg, a projektet mostmár biztos nem kell lemondani, ha jobb nem jut eszembe, ez implementálható – kifejezetten jó ötlet. Habár a számításaim szerint a 7-8 mA-es (vagy akár 10 mA feletti) átlagot így is hozni fogja. Ez már összemérhető azzal, hogy kis árammal állandóan csatlakozik és közbe alszik egyet-egyet.Tehát akkor most arra kell koncentrálnom, hogy az általad és its_grandpa által javasolt dizájnelképzelések (megfelelő függőleges szellőzés, az érzékelő teljes leszigetelése stb.) megvalósuljanak.
-
kesztió
aktív tag
„Aludjon 1 percig az ESP. Mikor felébred, mér egyet, ami talán pontos lesz”
Nem lesz pontos. Pontos mérésnek azt nevezzük, amikor 5 vagy 10 mp-enként mérjük és ezt percenként átlagoljuk. Másként az az elkerülhetetlenül bosszantó jelenséget fogjuk produkálni, amikor az utolsó tizedesjegy billeg két egymás melletti érték között.Távolról pedig nem mindegy, hogy 1 perc múlva kapcsol fűtés vagy 5mp múlva?
Nem erről van szó.
Egy smarthome-os mobilalkalmazásnál roppant illendő, hogy, ha nem is azonnal, de legalább pár másodperces késéssel minden termosztát értékét le tudom olvasni. Egy perces késés viszont röhejes. És még nem beszéltünk arról, hogy mi lesz az állítandó paraméterekkel: lesz még egy külön szerverszámítógép, ami a routerhez kapcsolódik, és ami tükrözi az adatokat? Necces, és csak piszkálja a büszkeségemet, hogy 200 bájt átviteléhez 3 másodpercig főzöm a procit.Egyelőre az a legészszerűbb megoldás, hogy annyi esp32 szerver lesz, ahányra szükség van a teljes lefedéshez, és ezek – mivelhogy itt nulla teljesítménymegkötés van – a ház wifijén is tudnak kommunikálni egymással, ha történetesen egymást már nem látják, csak a termosztátjaikat.
-
kesztió
aktív tag
Valami azt súgja nekem, hogy ez lesz a tuti megoldás?
Két lehetőség van:
1) egy kurva erős antennájú ESP32 szerver, amin az összes termosztát adatai megtalálhatóak tükrözve. A mobiltelefonos alkalmazás valójában nem a termosztáttal fog kommunikálni, hanem ezzel a szerverrel, amikor meg kell változtatni a beállításokat. (A felhasználónak nem is kell tudnia, hogy ezek nem updételődnek azonnal.) És minden termosztát a maga nyugis tempójában, 5–10 másodpercenként vagy whatever, amikor hőmérsékletet olvas be, egyúttal frissíti is magát a szerverről. Ez persze nem biztos, hogy fog működni egy 300+ m²-es, csupabeton házban, tehát lehet, hogy több szerverre lesz szükség, melyek egymással is kommunikálnak.
Vagy:2) ugyanaz, mint az 1), de nem kell a kurva erős antenna, mert a szerver nem az összes termosztáttal kommunikál, hanem csak a legközelebbiekkel. Így a termosztátok fel lesznek fűzve virtuális láncokra. Magyarul, egy termosztát nem csak a saját cuccával foglalkozik, hanem továbbítja is a többiek adatait, hogyha nem a lánc végén van..
Itt az a nagy baj, hogy rendkívül pontos időzítés kell, hogy az összes termosztát ugyanabban a pillanatban ébren legyen. De remélem, hogy az RTC timer van annyira pontos, hogy 5–10 mp-enként garantálja a szinkronizált ébredést.Mi a véleményed?
-
-
kesztió
aktív tag
Nem tudom ezt mennyire gondoltad át, de én biztosan nem kérnék a lakásomba olyan vezeték nélküli eszközt, ami nem jelszóvédett...
Lópikula, természetesen az se fájna nekem, hogy minden gyorsüzenet-csomagban legyen egy 128 bites kulcs, ez kábé 1 mikrosecundummal növelné meg a nagy áramú állapotot.
Nekem az azonosítási protokoll ledumálása a rossz, ami másodperceket vesz igénybe a normál Wifi belépésnél egy pár ezred másodperc alatt elvégezhető hitelesítés helyett.
-
kesztió
aktív tag
Nem létezik valami olyasszerű technika, hogy a ping-eléshez hasonlóan küldök egy üzenetet egy IP számra, anélkül, hogy ténylegesen belépnék passworddal az adott hálózatba? És nekem csak egy bitet kell visszaküldenie, hogy történt valami, ami miatt érdemes belogolni, vagy aludhatok tovább?
-
kesztió
aktív tag
A bibi az, hogy nem én vagyok az első, aki WiFi termosztátot épít. Ha mások meg tudták csinálni, nekem is sikerülnie kell!
A 65°C üzemi hőmérséklet az az aktív módra vonatkozik, itt természetesen altatásban fogja tölteni az ideje nagy részét, bármilyen szoftvertechnikában is gondolkoznék. Mi is kell nekem?1) 5-10 mp-enként hőmérsékletet kell mérni.
2) be kell olvasni a touch gombokat, de ez megszakításról megy, irreleváns.
3) és meg kell nézni időnként (még 5 mp-es polling is is belefér), hogy jött-e üzenet a routertől.
Az idő többi részében úgy alukálhat, hogy még a horkolása is kiszűrődhet a dobozból. Ez nem 65°C! Light sleep alatt hónapokat tudnak működni 2–3 ceruzaelemről!Nincs tiszta véletlenül olyan lehetőség a WiFi protokollnál, hogy rövid üzeneteket ügy cseréljen a szerver és a station, hogy ehhez ne kelljen beloggolni, azaz aktív kapcsolatot létesíteni? Ez huszárvágással megoldaná a kérdést, ugyanis gyakorlatilag bizonyított, hogy nagyon kevés Wifi használattal nem lesz számottevő melegedés.
-
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14503 üzenetére
Egyszerűbb lenne ha tudnád, hogy az ESP melegedése miatt mindig n fokkal többet mér az SHT35.
Csak hát ez sajnos nem igaz. Ilyen n nem létezik, azaz ez az érték függ nem csak a pillanatnyi hőmérséklettől,, hanem az eddigi hőmérsékletváltozástól is. Ha ±1°C-szal mérnénk, mint az olcsó termosztátok többsége, akkor még azt lehetne mondani, hogy belefér, de egy precíz eszköznél ez sajnos nem járható út.Ami talán járható: leszigetelem, kb, ahogy te mondod, de ezzel együtt biztosítom a levegő nagyon jó függőleges áramlását a termosztáton belül, hogy hűlhessen az ESP32 (aryes ötlete).
És mepróbáok nagyon kis fogyasztás árán állandó kapcsolatot tartani a routerrel. Erre vannak technikák, de reméltem, ti többet fogtok tudni mindani erről. -
kesztió
aktív tag
Az alap problémám nem önmagában a Wifi. Hanem az, ha pár xaros bájt átvitele miatt másodpercekig kínlódik a kapcsolat felvételéhez és közben zabálja a milliampereket. Ha úgy működne, mint egy távirányító, hogy kiköpi az adatokat az éterbe egy századmásodperc alatt, legfeljebb pár hibajavító adat és ennyi, a probléma meg lenne oldva.
-
kesztió
aktív tag
Biztos, hogy az esp termeli a meleget, nem a transzformátor? Lehet, hogy a PUR hab önmagában is megoldaná a problémát.
Ja, egy fontos dolgot elfelejtettem megemlíteni.
Egyelőre szó sincs dobozról. Az egész cuccot pucéron tesztelem, élére állítva, hogy függőlegesen járja a levegő (a táp jó 20 centire van egyelőre). És még így is majdnem egy fokot csal felfelé, ahogy megindul a Wifi! (Wifi nélkül a hiba 0.1, max. 0.2°C.) -
kesztió
aktív tag
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.
Ez jó ötletnek tűnik, tudsz egy bármilyen ügyetlen rajzot mellékelni, hogy lássam, konkrétabban hogyan gondolod?Nagyon szép munka, miben lett ez tervezve? A 3D fájlt el tudod küldeni?
SzketchUp, egészen jó vagyok már benne.Az érdekel, hogy végülis az esp32 honnan kapja a tápot és milyen modul van beszerelve?
Direkt 3,3V-ot kap, nem használom a Wemos D1 mini ESP32 beépített tápját (még csak az hiányozna). A transzformátor ugyancsak a szerelődobozban van de jó mélyen, és be lesz „falazva” PUR-habbal.
-
kesztió
aktív tag
opcio lehet, hogy az esp egy kulso 'szerver' ami pl 434mhz-en kommunikal a termosztatoddal, az eszkozben meg el tudsz helyezni kisebb fogyasztasu MCU-t ami olyan idoszakonkent kuld adatot amikor csak akarsz?
Ennél már egyszerűbb és elegánsabb lett volna, ha nem WiFi-re, hanem UTP kábelre lett volna kitalálva a kommunikáció. De az a vonat elment. A 433 MHz-es kommunikáció rettenetesen elbonyolítaná, főleg, hogy kétirányú kellene, és a vevőantenna csak kompromisszumokkal férne az amúgy is szűk helyre.
(Ami esetleg poén lenne, hogy a nyakamon maradt egy csomó Arduino Nano, beépített 2,4 Ghz-es modullal. És az közvetlenül tudna kommunikálni egy külső ESP32-vel. De nem szívesen mennék bele ekkora kompromisszumba.)A tervednel talan eggyel jobb megoldas, a jelenlegi kiepites helyett, ha szenzor a termosztatod aljan lefele 'nez' egy lyukon at a szabad levegore,
Ez sajnos megoldhatatlan, mert a termosztát nem emelkedik ki a falból (pontosabban csak annyira, amennyi a grafikán látható üvegkeret). De amúgy is csak akkor lehetne megoldani, ha leforrasztanám a szenzort a modulból, mert másképp esélye nincs, hogy férjen.
az esp meg amennyire lehet a tetejen helyezkedik el
Az ESP, ha nem is a legtetején, de a lehető legmagasabban van.
-
kesztió
aktív tag
Így néz ki szemből, a kicsi fekete lyuk a displaytől lefele a hőmérsékletszenzor 2 mm-es átmérőjű ablaka, csak 1 mm-re van a plexi előlap alá süllyesztve (a felső „lyuk” az a státus LED, <1 mA-t eszik). A két touch gomb a kijelző bal és jobb oldalán látható, azok is háttérvilágítottak, de baromian kevés árammal:
Így néz ki hátulról (a nagy zöld NYÁK-ra van felforrasztva az ESP32 és pár apróság, pl. a CAP1203 a touch-hoz stb.):
És így néz ki a hőmérséklet modul a szürke védőlap alatt:
Az előlap hátulja, jól látszik az SHT35-ös hőmérsékletmérő modul helye:
A hőmérséklet IC és a szürke védőlap között, valamint a szürke védőlap felett parafa szigetelőlemez lesz.
Ebből nem hiszem, hogy jaj de milyen sokat lehet látni…
-
kesztió
aktív tag
Hát az elég bonyolult lenne, egy átláthatatlan 3D-s alkatrészlabirintust látnál. De ha ráteszem az ujjam az ESP32 modul fém házára és érzem, hogy meleg, ott már rég megette a fene az egészet, a legjobb tervezés mellett is. Egy ±0,1°C elméleti pontosságú hőmérőszenzor nem díjazza, hogy mindössze pár centire tőle melegszik egy alkatrész.
Vagy drasztikusan leviszem a modul fogyasztását, vagy megy a projekt a kukába, nem az első eset az életemben, hogy több hónapnyi munkát fel kell adnom egy xarság miatt. -
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #14473 üzenetére
Egyelőre nem látok, csak két lehetőséget, mindkettő riasztó.
1. A router által diktált beacon interval ill. DTIM ritmusában ébresztgetni az ESP32-t, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat. Ez, ha egyáltalán megoldható, szerintem még mindig túl gyors (fél másodpercenkénti ébresztés a legtöbb router alapbeállításainál).
2. másodperceket várakozni két ébresztés között, de akkor megszakad a kapcsolat, és újrakapcsolódni sokszor ugyancsak másodperceket jelent, tehát nem nyertem semmit, sőt.Kezdek kétségbeesni. Ötletek?
-
kesztió
aktív tag
Kedves fórumlakók, néhányan emlékeztek, hogy dizájn fali termosztátot építek, Wifi alapon, Espressif ESP32-es (Arduino) környezetben.
Nos, a gond az, hogy a prototípus gyönyörű lett ugyan, és szépen működik is, csak az SHT35 által mért hőmérséklet rendszeresen 1–1,5°C-szal nagyobb, mint a referenciahőmérő mérése. Nyilvánvalóan azért, mert melegszik a cucc, annak ellenére, hogy próbáltam vigyázni erre az aspektusra a tervezésnél.A szenzor egyelőre 3 mm-rel van mélyebben, mint a kezelőpanel síkja, ezt áttervezéssel 1 mm-re fogom csökkenteni, és a szigetelés is értelmesebben lesz kigondolva. Ez sokat segít majd, de még mindig nem elég.
A megoldás: szó se lehet arról, hogy az ESP32 állandóan pörögjön. Az ideje nagy részét altatásban (Light Sleep) fogja tölteni, hőmérsékletet bőven elég mittudomén 10 mp-enként mérni, a touch billentyűk pedig amúgy is megszakítást generálnak, azokat nem kell külön figyelni. (A Light Sleep az az alvási mód, amikor az órajel megáll, de a memória érintetlen és ébredéskor ugyanott folytatja, ahol abbahagyta. Eltérően a Deep Sleep-től, ami egyrészt sajnos bugos, másrészt nagyon elkomplikálná a dolgot, harmadrészt minimális lenne a nyereség.)
És akkor olyan keveset fog fogyasztani az egész, hogy a hiba egy-két tizedfoknál biztos nem lesz nagyobb.Csak mi lesz a Wifi-vel. Ami közismerten zabálni fogja a milliampereket.
És azzal is beérném, hogy „szemioffline” menjen a dolog, tehát, a termosztát csak pár másodpercenként nézné meg, hogy van-e valami érdekes számára a szerveren (pl. a mobilalkalmazásból megváltoztattunk valami paramétereket), és akkor elvégzi, amit kell, majd visszaalszik.Ebben kérem a segítségeteket.
Létezik olyan WiFi kommunikációs lehetőség a szerverrel, hogy a kapcsolat megmaradjon annak ellenére, hogy a proci csak pár másodpercenként ébred fel az altatásból, és akkor csak villámgyorsan cserélnek pár száz bájtot és csók a családnak, lehet visszaaludni? Vagy minden altatás után kemény másodpercek (és wattmásodpercek) árán újra kell csatlakozni a szerverrel? Programozni tudok, elektronikában elég jó vagyok, de a hálózati tudásom sajnos eléggé alapszintű. Mit javasoltok?
-
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #14115 üzenetére
Az előbbi hozzászólásommal kapcsolatban:
Tegyük fel, hogy megy tudom oldani a szabad kilátást a vevőre. De ez olyan áron, hogy az STX882-es modul antennakimenetére nem forrasztom rá közvetlenül az antennát, hanem ezt egy pár centis NYÁK-vezetékkel elvezetem egy olyan helyre, ahonnan már van kilátás. Ezt gondolom, szabad csinálni, de szeretném, ha egy szaki meg is erősítené. -
kesztió
aktív tag
Meg tudná valaki mondani, hogy 433 MHz-es antennánál (STX882-es adó, Arduino környezethez) mennyire kritikus, hogy „szabad kilátása” legyen a vevőre, mert a jelenlegi terv szerint csak a NYÁK (azaz vezetékek) mögé tudom helyezni az adó antennáját, ha mondjuk nem is lesz olyan sok vezeték. Kb. 15, max. 20 méterre kell hogy sugározzon, levegőn keresztül, és fali szerelődobozba lesz építve.
Erről lenne szó, SW433-TH10 (a spirál rész 11,3 mm): -
kesztió
aktív tag
válasz
Tankblock #14032 üzenetére
UPDATE: Az azért nem teljesen igaz, hogy érzékelhetetlen a 3 mm-es plexin keresztüli érintés, csak meg kellett növelni maximumra a mérési időt. Ez 8,19 ms, ami még mindig úri, azaz egy teljes ciklus belefér 20 ms-ba (50 Hz).
De még így is 841 vs. 858 a számlálóérték, ami finoman szólva a megbízhatóság határán billeg. A CAP1203 még mindig játszik, naná, csak érkezzen meg, hogy tudjam egy kicsit próbálgatni. -
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #14044 üzenetére
Hát ez azért eléggé méretes, ennél már ezerszer jobb a TTP223, ami már megvan.
Ne feledd, piszokul kevés helyem van. Az egész hóbelevanc összesen 5-6 cm átmérőjű, és a felület jó harmada a display és tartozékai. A tápokat külön kell vinnem, ha egymás között kell kötözgetnem a modulokat, ott ette meg az egészet a fene, szervizelhetetlenné válik, ilyesmit nem adhatok ki a kezemből.
A TTP223-akat leteszteltem, jól működnek, tehát végső megoldásnak jók, de hely szempontjából már ez az apró modul is nagy kompromisszum. CAP2103-on agyalok, ahonnan csak 3 drótot viszek a 3 érzékelőhöz.
-
kesztió
aktív tag
Na, kedves kartársak, az ESP32 ún. érintésérzékelő lábai egy rossz vicc.
Csak és kizárólag akkor érzékelnek, ha galvanikus kapcsolat van az ujjad és az érzékelőfelület között. 3 mm plexin keresztül mintha ott se lennél. Úgyhogy a touch gombok implementálásához ez esik.
A TTP223 végső megoldásnak jó, de nem elegáns, mert sok helyet foglal, felületszerelt kondenzátorokkal kel „finomhangolni” és 3 db. TTP223-hoz 9 drótot kell vezetni a laphoz.
Így nagyon gondolkozom a Microchip CAP1203-as, pont 3 csatornás szenzor IC-n, ezt használja a SparkFun Capacitive Touch Slider modulja is, úgyhogy erről a rajzról koppintanék.
A kérdésem: van valakinek egy ennél érthetőbb és világosabb, esetleg működő, kipróbált rajza? Az eredeti SparkFun rajzon sajnos pl. nem egyértelmű, hova kerülnek a védőkondenzátorok stb. -
kesztió
aktív tag
A nehogy már ezen kapjunk össze az kb. annak szólt, hogy pl. az Index fórumon óvakodni kell, hogy egy szakinak ellentmondj vagy visszaszólj, mert általában sértődésbe és implicit anyázásba (expliciten azért ott se lehet
) fullad a dolog. Párszor már megégettem magam, úgyhogy próbálok vigyázni, kinek mit és hogyan írok.
De ha jól értem, ez nem az a hely, ahol ilyen gondok lennének.
-
kesztió
aktív tag
Közben megjött a D1 Mini ESP32 a román Arduino webshopból. Az ára egyelőre nem érdekes, mert a többi 15 úgyis olcsóbb helyről lesz.
A Blink sketch már fut rajta, kár volt az idegeskedésért, semmivel nem volt nehezebb üzembe helyezni, mint a Nanót, ráadásul az upload/reset/run mizériát intézi magától.Készül a fogadó PCB is, csak kevés időm van ezzel szórakozni, ha lesz konkrét eredmény, küldök képeket. Még egyszer köszi!
-
kesztió
aktív tag
De ha ez megnyugtat: "kommentelés" helyett mostantól nevezd a
//
meg a/*
jelet "kiiktatás"-nak. Problem solved.De ha egyszer NEM komment. Hanem kód! Csak épp inaktív. Nem érzed, hogy nem ugyanaz? Pl. lehetne más színnel jelölni, de az lenne az igazi, ha megmaradna a syntax highlight, csak halványabban, színes háttérrel stb.
Igen, a preprocesszor tökéletes lenne, csak pötyögni kell hozzá és – főleg – nem elég diszkrét, zavarja a szemet. De mindegy, annyit segítettél nekem ez alatt a 3 nap alatt, mint más 3 hónap alatt, nehogy már ezen kapjunk össze.
-
kesztió
aktív tag
Ehhez képest mutass már egy programozót, aki így iktat ki egy sort (vagy akár többet is). Érdekes, hogy mindenki kikommentel. Lehet, hogy nem véletlenül?
Holott mibe kerülne, hogy pl. a//
vagy/*
mellett lenne még olyan „kikommentelés”, ami pl. megőrizné a syntax higlight-ot, lehetőséget nyújtana szelektív find/replace-re stb. -
kesztió
aktív tag
válasz
Janos250 #13987 üzenetére
Tehát gyakorlatilag a problémára nincs direkt, tisztességes, csak közvetett, trükkös megoldás. Nem pinheader-t akarok tenni, hanem drótot.
Ez egyszerűen hihetetlen számomra, tényleg én vagyok az első, aki ezzel a kérdéssel szembesül?
OFF OFF: ugyanilyen értetlenséggel állok szemben azzal az elképesztő dologgal is, hogy hét évtizede léteznek magas szintű programozási nyelvek, de egy kódrészlet kiiktatása még mindig nem megoldott dolog. Mert az ún. komment ugye ugyanazt csinálja, de szemantikailag teljesen más. A kiiktatott kódrészlet nem NEM KOMMENT, pont. Hanem valami teljesen más, kötött szintaktikával stb.
-
kesztió
aktív tag
Erre szégyellek rákérdezni, mert biztos valami evidens dolog, de segítsetek: EasyEDA-ban (vagy bármi másban) hogy lehet megoldani, hogy egy vezeték (route) ne alkatrészlábban vagy csatlakozóban érjen véget, hanem csak egyszerűen egy furatban (ahonnan pl. dróttal tudok tovább menni egy másik lapra). Ez lenne a Port? Nem vagyok benne biztos.
-
kesztió
aktív tag
válasz
Janos250 #13983 üzenetére
Ha nem is opció ez a rendelés, de ezt az online nyáktervezőt hálásan köszönöm.
Az első, ahol nincs pofavágás és hiszti, ha valami spéci alkatrész kell, még ezt az ESP32-es D1 Mini-t is megtaláltam! Ciao CircuitMaker, Ciao PCBWeb designer! Mostantól csak ezt fogom használni. -
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #13979 üzenetére
A röhej az, hogy ez ideális megoldás lenne, mind méret, mind forma, mind anyag szempontjából. És még csak nem is olyan vészesen drága. Csak fáj a szívem piezo hangszórót pocsékolni ilyen célra…
-
kesztió
aktív tag
Naná, hogy van még egy kérdés.
@aryes kartárs javaslatára lemondok a TTP223 touch modulokról és direkt a D1 mini megfelelő lábait használom, magyarán egy nyomtatott áramköri lapon ki kell alakítanom a touch zónákat, majd azokat egy-egy dróttal össze kell kötnöm a modul illető lábaival.Csakhogy az a szaki, akinél NYÁK-okat szoktam készíttetni, nem tud furatot galvanizálni. Arra a rétegre pedig, amelyiken a touch érzékelő rézréteg van, nem tudok forrasztani, mert a legprecízebb cinezéssel sem fog a rézréteg megfelelően rásimulni a plexi előlap hátsó feléhez. A drót vastagságáról nem is beszélve.
Milyen trükköt javasoltok?(Mondjuk, tehetnék 1 banisokat [a román lejnek a fillérje] nyák helyett, és arra forraszthatnék, de egyrészt nem tudom, mennyire fogja a forrasztócin, másrészt tudtommal ez bűncselekmény.
)
-
kesztió
aktív tag
Na, megrendeltem végül (egyelőre) a román oldalról a D1 mini-t. A másik 15-öt majd értelemszerűen az Aliról vagy valamilyen olcsóbb helyről, de egyelőre lássam a prototípust működni.
Köszönet mindenkinek
, finoman szólva nagyságrenddel jobb lett a projekt azóta, hogy ideírtam az első kérdést (esztétikailag is, nem csak technikailag).
-
kesztió
aktív tag
Bizonyos oldalakon eleve úgy árulják ezt a bizonyos relét, hogy 3,3–5V.
De ezzel lenne a legkevesebb baj, mert a relé amúgy is külön egység lesz a szerelődobozban, hogy még véletlenül se kerülhessen 230V a felhasználó közelébe.Szóval akkor meg tudom úszni azt egy ESP32-vel, hogy ne legyen on-board feszültségszabályozó, vagy marad az eredeti ötlet az ESP-12S-sel és mindent én építek hozzá?
-
kesztió
aktív tag
Na, akkor kezdjük elölről.
Van olyan ESP32 development board, ami
1. Kicsi,
2. Rajta van ugyan az USB UART modul, de vagy nem kér 5V-ot, vagy a 3,3-at nem az 5V-ból állítja elő a lapon, hanem külső 3,3V-ot vár. (Mindezt azért, ugye, hogy megússzam a hőforrásként üzemelő 5V → 3,3V drop-down feszültségszabályozót.)
Mert egyébként ez ugye jó lenne. -
kesztió
aktív tag
Hát azért nem, mert pl. az OMRON Solid State relén világosan írja, hogy 5V, és utána kellett néznem, illetve kipróbálnom, hogy 3,3V-tal is működik. A fehér fényű TM1617-es display esetében pedig továbbra sem vennék mérget arra, hogy 3,3 V-on már megy, mert a fehér LED startból 3V felett kezd világítani (a pirosról tudom, hogy igen).
Úgyhogy azért nem épp egy pinről volt szó. -
kesztió
aktív tag
válasz
its_grandpa #13949 üzenetére
Ha meggondolnám magam, melyik a legeslegeslegkisebb ESP32-es modul, ami már tud USB-t és NINCS RAJTA AMS 1117 (azaz 3.3V-os)?
-
kesztió
aktív tag
Amúgy kurva jó hír van.
Úgy néz ki, hogy mind az OMRON SSD relé, mint a TM1637 vidáman elmegy 3.3V-on, így gyakorlatilag az egész 5V-os mizériának huss. Nem kell a lapra az AMS3117, a legnagyobb hőgenerátor!
Ha mégsem (pl. nekem történetesen fehér a LED), akkor sincs nagy baj, mert a táp külön van a szerelődoboz alján, és semmibe nem kerül, hogy direkt onnan hozzam mind az 5V-ot, mind a 3,3-at. -
kesztió
aktív tag
Közben egy másik kérdés.
A nagy eufóriában, hogy lesz külön státus LED, megfeledkeztem arról, hogy ennek a fényerejét biza szabályozni kellene. Mert ami nappal éppen csak látszik, az éjjel szétvakítja az embert.
Látom az ESP-12S pin diaramján, hogy néhány (pontosan 4) GPIO mellett fel van tüntetve a PWM (pulse width modulation?) jelzés.
Ez azt jelenti, hogy megfelelő konfiguráció után hardverből képes modulálni a LED fényerejét, nem kell szoftverből kínlódnom vele? -
-
kesztió
aktív tag
válasz
<6 cm átmérőjű, elnézést. De szép lenne, ha 12 cm-em lenne az alkatrészekre!
-
kesztió
aktív tag
válasz
Ugye itt az ESP chip típusára gondolsz, nem más központi egységre?
Igen, központ egységen olyan mikrokontroller-lapocskát értek, amin rajta van egy ESP8266 (vagy legyen neked igazad, esetleg egy ESP-WROOM-xxx) plusz a PCB-antenna, és felületszerelni lehet egy hordozó NYÁK-ra, lásd lejjebb, miért jó ez így nekem.
Az SF R433D-ról nem sok mindent találtam
Én találtam. Igaz, az én R433D-s modulom újabb, de nem hiszem, hogy akkora lenne a különbség. És nem 5 perces munka, de lehet vele boldogulni. (Amúgy ez az egyetlen, ami nem sürgős, jövő nyárig piszokul sok dolgom van, addig tudom nyomogatni kézzel is a gyári távirányítót, majd idővel megoldom a dekódolást.)
És pont ilyen felesleges, hogy mind a 16-on legyen SF R433D.
Akkor nem voltam teljesen világos. Nem egy központi hőcserélős szellőztető van, hanem szobánként egy, magyarul ugyanannyi, mint ahány termosztát. (Na jó, valójában csak 10 szellőztető van, 6 termosztátban nem lesz R433D, de ez a lényegen nem változtat.) Tehát a hőcserélő vezérlése lokális probléma, amit az adott termosztátnak kell megoldania. A ház amúgy is túl nagy ahhoz, hogy egy R433D-nek meglegyen a megfelelő hatósugara az összeshez. (És az ütődött betonszerkezet-mérnök miatt háromszor annyi betonvas van benne, mint kellene.
)
Upload módba tudod feltölteni a programot de újra kell indítanod az ESP-t, hogy a programod fusson és debuggolhass.
Ez orbitális szívás, de végülis a debug egy nap kínlódás lesz és csá, utána megy a falba az egész. Kibírom.
És akkor végül, hogy miért ragaszkodom körömszakadtáig a hordozó PCB-re felületszerelt ESP8266-hoz ahelyett, hogy egy kész ESP32-es modult vegyek:
Ez végső soron egy apró eszköz, ahol egy <6 cm sugarú és max. 2-3 cm magas hengerbe be kell zsúfolnom abszolút mindent, kijelző, szenzorok, RF modulok, 3,3V step-down táp stb. Ráadásul kívülről még jól is kell kinéznie. Nem beszélve arról, hogy ha beválik, akár kis sorozatban gyártott termék is lehetne belőle.
Úgyhogy, ha nem úgy lesz, hogy van egy központi lap, amire a lehető legtöbb elem fel van forrasztva (incl. az R433D, ha lehet, sőt, a buzzer is), ahonnan külön táp-és földszál indulhat a touch-okhoz, hőmérőhöz, kijelzőhöz stb, egy amatőr kinézetű és megbízhatóságú drótdzsungel lesz az eredmény.Az ESP-12S pedig azért tetszik jobban, mint az újabb VROOM-ok, mert 2mm a pitch, és ez nekem nagyon nem mindegy a forrasztásnál. (1,27mm-rel meg is bolondulnék).
Mondjuk, ezzel az új elrendezéssel több lett a hely, újragondolhatom a dolgot, de azt valószínűleg nem fogom megúszni, hogy NYÁK-ot készítsek, már csak azért sem, mert a modulok felé a tápot és a földet valahonnan el kell osztani. És ha már úgyis nekiállok nyákot tervezni, ne csináljak egy olyant, hogy optimális legyen, minél kevesebb hellyel és drótozással?
-
kesztió
aktív tag
Sőt, akkor már a szimmetria kedvéért (és hogy ne legyen fent olyan üres) jöhet egy státus LED is, amúgy is elég idétlen lett volna, hogy egy tizedespontot használjak annak a kijelzésére, hogy épp aktív-e a padlófűtés reléje vagy sem. És esetleg minden billentyűlenyomáskor a pittyenés mellett a LED meg is villanhat. (Remélem, pont 2 mm-es átmérőjű LED-et lehet könnyen kapni.) Ez elvesz még egy GPIO-t, de valahogy megoldom.
-
kesztió
aktív tag
Miért árnyékolná le? Tesztelted?
Tesztelni ugyan nem teszteltem, de három darab, 1cm × 1cm-es tömör rézlapocska pont az antenna útjában nem hiszem, hogy annyira használna. Nem épp egy Faraday-kalitka, de majdnem.
a gomboknak meg mindegy
Sajnos nem annyira mindegy, és az esztétikai szempont csak a kisebb dolog. De képzeld el, milyen, amikor a kezed alatt van az a képernyő, amelyiken épp követed a gombnyomás eredményét. Én megbuktatnám azt a dizájnertanoncot, aki ilyent követne el…
Szóval, próbálok ötletelni, hátha eszembe jut valami értelmes.
-
kesztió
aktív tag
A lineáris feszültségosztók (ahol az ellenállások exponenciálisan nőnek, hogy egyenletes legyen a feszültségtávolság a két szomszédos pont között) eleve asszem VCC/2-nél nem tudnak feljebb menni, így a legfelsőbb ellenálláson kell finomítanom, hogy pont jó legyen.
A hőmérő megfordítása valóban jó ötlet lenne, de ezt már elég nehéz kivitelezni, ráadásul az ESP3566-nak a hőmérő felén kell lennie, mert a másik felén ugye ott van a 3 touch, ami a WIFI-t simán leárnyékolná. De szerencsére úgy van kialakítva, hogy nagyon könnyű leszigetelni, gondolom, 0,5…1 cm vastag szigetelőanyag azért talán elég lesz.
-
kesztió
aktív tag
Igen, az a hőmérő lesz, habár a legüjabb dizájnon a felső virág már csak három függőleges pont, míg az alsó virág egy kör (virág – a középpontja).
Én olyan szempontból nem döntöttem még el, hogy nem vagyok 100%-ban biztos, hogy majdnem olyan jól meg tudom csinálni ,mint a gyári. De egy próbát nagyon-nagyon megér, végülis mi ördöngősség van ebben, 93-ban, amikor befejeztem az egyetemet, ennél komplexebb cuccokat csináltunk már, pedig a 386-os még éppen csak hogy elkezdett terjedni.
Az USB-UART laphoz lesz egy dedikált csatlakozó a NYÁK-on. Akárhányszor szükségem van felprogramozásra/debugra, csak felcsatlakoztatom az USB-UART lapot, megcsinálom, amit kell, majd használat végén kihúzom a csatlakozóból, hótt fölösleges, hogy a ház 16 szerelődobozában egy-egy USB interfész lapuljon.
És az se mindegy, ugye, hogy 1 vagy 16 USB-UART pusztítja a pénztárcámat.
Így sem OK?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest