- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Kempingezés és sátrazás
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
Ja ok, így már rémlik a szemléltető "csíkozott" ábra a PIR-ekről. Csak azt nem gondoltam hogy azt a burkolat hozza létre. Ez a komolyabb, biztonságtechnikai PIR-eknél is így van ?
"ahhoz túl lassú."
Annyi, hogy ez a csúszda alsó részén lenne. Tehát ott már eléggé lelassulnak az emberek.
De az optokapus megoldás sokkal jobb lenne persze. Főleg hogy annak már gyakorlatilag meg van a helye, mindkét oldalon. Mármint nem csak a furat a diódáknak, hanem egy-egy kb. 10x10cm-es kivágás a csúszdacsőnek a külső falában (duplafalú a csúszdacső, és a kettő közt kb. 5cm vastag üreg van, ahol kb. el is fér egy kis elektronika). De egy-egy kis kötődoboz is van még rajtuk.A lézerdióda mondjuk nem hangzik rosszul, csak viszont olyan kellene hogy biztosan ne legyen veszélyes a szemre (plusz gyerekek is vannak). Illetve ha komolyabban látszik, az sem szerencsés.
A nagyító lencse is lehetne, bár az azért már átmérőben nagyobb.
Viszont mindkettő a további fókuszálásra épít, így azt is feltételezi, hogy nagyon pontosan, és fixen be tudom állítani az adó és a vevő egymásra látását. Bár ragasztóval elvileg lehet fixálni. Csak egyszer kell jól...
Illetve azt is figyelni kell, hogy a csúszda megterhelésére vagy esetleg hőingásra nem mozdul-e el túl sokat.
Ennyiben lenne jobb egy még erősebb infraled. Aminek nem a sugárzási szöge nagyon kicsi, hanem a teljesítménye nagyobb (természetesen csak msec ideig, nagyon kicsi kitöltéssel vezérelve). -
Dißnäëß
nagyúr
Nagyon jó
Irigylem, hogy Ti már itt tartotok tudásban... de pár év alatt én is talán belerázódok a mélyébe.
A kis kijelzőt lehet be tudom majd fogni valami státusz kijelzőnek + a rá rajzolt gombot nyomkodni, menürendszert kezelni, ilyesmikre tök jó lehet. Még kell néznem hozzá valami kész dolgot, vagy SDK-t, ez fejvakarós sztorinak tűnik.
Az igazi "kijelző" számomra az lesz, amikor 7" környékén egy natív HD képességűt befogok, tényleg Volumio-ra, mert az lenne az igazi anyámnak és apámnak. (Mindkettő "zenész")
Hiába érhető el bármiről a lejátszó felülete, a dedikált eszköz feelingje azért még mindig fontos, nekik pláne, de nekem is, web tech ide vagy oda.
-
Dißnäëß
nagyúr
Magam sem tudom, mit bénáztam két hete, mikor egy fél napot elcsesztem erre, de most kb. 5 perc alatt lefordult a Ryzen konfigomon 5.6-os kernelen a driver és gyönyörűen műx
Volt ugyan két warning, de meglett a kernel driver és jó is.
Csak tudnám, mire használjak egy 320x240-es touchscreen-t. Volumio-t nem teszek rá, túl kicsi felbontás. Valami készülék vezérlést lehetne.. de mivel alkotok rá képet, gombokat, stb.. mert ugye touch-os..
Egyelőre annyi van, hogy cat /proc/fb -re az jön ki, hogy van egy 1-es azonosítójú új framebuffer eszközöm is. Taps.
0 EFI VGA
1 rpusbdisp-fbPróbálkoznék még egy ilyen weather station ESP-s projektből, mivel itt az ESP az asztalomon, kreálni valamit, pontosan ehhez a display-hez írja az instrukciókat, de a wiring nem stimmel
Ezen a kijelzőn hátul a micro USB port mellett csak 7 forrasztási pont van (és egy extra csatlakozó 7 tüskéje, ami ugyanez a 7 lesz sztem), illetve a szalagkábele ahogy áttör a nyákon egy résen és csatlakozik a vezérlőjéhez, de ez meg vagy ránézésre 100+ körüli kontakt, szóval az itt említett DISP oszlopos csatlakozók nincsenek meg. De még nézelődök.
-
Nálunk még kazán sincs, csak előre gondolkodok
@Imaresz : Én csak a saját webkamerás megoldásomról nyilatkoznék : ez a belső wifin érhető el, külső hálón meg van egy webszerverem, azon egy külön jelszavas felületen lehet nézni a képét, ha megy, de itt nincs direkt kapcsolat a kamerás eszköz és a webszerveres között, a webszerver csak áthúzza a képet, mert ő belső hálón eléri
. Jellemzően akkor menne (nincs összerakva) amikor nem vagyunk otthon.
@Dißnäëß : Pontosan ez a bajom nekem is. Tök jó lenne, hogy meg tudom nézni, égve hagytam-e a gázt, vagy ha tudom, hogy megyek haza, befűteni, de ezt biztonságosan, ha kitről el kellérnem, akkor a saját gateway-emen át, amit csak én érek el. Pl. a távszervizhez is mi kell? Kéne egy gomb, amivel kifele küld üzenetet, vagy mondjuk megnyomástól 1 órát kapcsolódik kifelé. Ehelyett agyatlanul vagy kimegy vagy nem.
A többivel egyetértek, az ilyesminek maximálisan átláthatónak és fenntarthatónak kéne lennie, ami csak OS eszközökkel biztosítható. Fenntartható, értsd, ne kelljen kidobni valamit azért, mert a hálózati modul már nem tud hova csatlakozni, mert mindent cseréltek körülötte.
-
Dißnäëß
nagyúr
Reszemrol oke, csak nem akartam Nektek itt nagyon felrevinni a temat, ha mar Arduino topic.
De egyebkent egyetertek, az IoT biztonsagi minimum meggondolandoirol erdemes irni par sort es akkor jo lesz az implementacio. (Lehetoleg publikus ipv4/ipv6 cimmel, csak ugy a netre ne tegyen ki senki se egy kis eszkozt, ami mondjuk a garazskaput vezerli).
-
A kazán nyilván működik, én a távvezérlésre gondolok. Be kell regelni a kazánt a gyártónál egy oldalon, és utána egy telefonos appon/weboldalon (ez nem tiszta) lehet vezérelni.
Na most nekem az meredek lenne, ha a gyártón keresztül folyna minden adat, de nem meglepő. És ez még nem is most aggályos biztonság szempontjából, hanem majd 3-5-10 év múlva, amikor kiderül valami durva rés... Vagy amikor megtörik a gyártót, és Xienhuang Kínából úgy gondolja, jó ötlet mindenkinél maxra kapcsolni a fűtést. -
Dißnäëß
nagyúr
1. Security.
En peldaul azt is ellenzem, amikor egy marek IoT eszkoz ip cimet kap, szerintem szep es jo dolog TCP/IP stack-et bevinni a mikrokontrollerek vilagaba, csak amikor a tenyleges implementaciokat latom, az gyakran fejfogos. Megvan errol a velemenye a szakmanak is, jol kell csinalni (vedeni oket), hogy hosszutavon OK legyen minden. A Pi az mas dolog, a Pi az mar komplett szamitogepnek tekintheto, persze egy marhara izolalt kornyezetben o is elvan a tegnapelotti Linuxxal orok idokre, hacsak tele nem szemeteli magat a sajat logjaival
(de ez kezelheto egyszeruen), de ha mondjuk a Pi egy kozpontibb elem mar, nem trivialis, hogy minden esetben biztosan jo-e es okos dolog-e egy 10 evvel korabbi Linuxot futtatni rajta csak egy kijelzo miatt. Ezeken sokaig lehet meg lamentalni, nem flame nyitas a celom, csak network security-hez kozel allokent azert neha felvonom a szemoldokom ezen-azon.
2. Fogalmam sincs.
3. Te nyertel, mid van cserebe ?
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezzel lehet szerintetek kezdeni valamit ?
Windows-ra elég húzós összehozni vele bármit, Pi-re meg nonstop forgatni egy update után az új kernelhez a drivert source-ból fejfájós kicsit (bár a pimoroni féle DKMS driver is adott, de ...) ... V2-es amúgy (a jobbik).
Szóval befognám egy mikrokontroller mellé mondjuk és örökre jó ott annak - ez a nagy ötlet.
Pi-hez van egy kész image hozzá Robopeak-től, Raspbian wheezy (nem mai)
, tökéletes vele.
-
Dißnäëß
nagyúr
Egyébként hajszálpontosan ez van nekem, fotó alapján az utolsó tizedmilliméterig stimm.
Az alján viszont ESP-F DEVKIT V4 áll (ugyanúgy DOIT-es).Az IDE alatti programozás során konzolban ezt látom:
Serial port /dev/ttyUSB0
Connecting....
Chip is ESP8266EX
Features: WiFi
Crystal is 26MHz
MAC: bc:dd:c2:23:34:52
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 4MBHa igaz az ESP8266EX, akkor eme wiki oldalai szerint erre is rámegy a FreeRTOS és még pár egyéb firmware is, jól fogalmazok ? (Bocs, ha hülye alap kérdés).
Például ezt a listát elnézve most állt össze, mit is csinálhattam tegnap, szerintem belenyomtam az Arduino Core-t, mert most az Arduino IDE alatti mintaprogramokkal ismerkedek, tanulgatok és minden műx szépen, nem Lua-ban írok, nem Lisp nyelven, se semmi egyéb, hanem a C++ egy heréltjét látom ha minden igaz, az Arduino-k default nyelvét, amit a három Leonardo-m is használ.
És ha tovább bámulom üveges szemekkel
a listát, kezdek rájönni, hogy WOW.. gyakorlatilag egy csomó programozási nyelven és/vagy fejlesztőkörnyezetben tudom programozni a kütyüt, attól függően, hogy mi fekszik nekem, például ha korábban már Node.JS-el elkezdtem ismerkedni, akkor a Javascript alapúakat is kipróbálhatom rajta (pl. az Espruino). Vagy BASIC-ezni is tudnék vele, meg Visual Basic-et (óóó istenem, üssetek, de ezeket ki fogom próbálni)
Jól látom mindezt ? (Korrigáljatok nyugodtan).
-
Dißnäëß
nagyúr
Ha jobban értenék ezekhez, segítenék szívesen, de én csak ismerkedek most...
Tegnap pl. azzal szórakoztam, hogy a kis kütyüt totál töröltem.. Arduino IDE-ben "Erase Flash" menüpont alatt "Only Sketch" és "Sketch + WiFi Settings" helyett "All Flash Contents"-t kapott, aminek hatására életképtelenné vált, nagynehezen 2-3 óra alatt újra helyrerántottam valahogy a dolgokat
és végül eljutottam oda, hogy feltettem a WiFi-mre és egy kis mini webszerver-féleség segítségével böngészőből tudok GPIO-t HIGH-LOW között állítgatni, beépített LED-el szórakoztam...
Marha jó
Az összefoglalót nagyon támogatom, nagyon kellene.
-
Az autoreset a programozóként használt Arduinon van tiltva, mert ha engedélyezed, akkor az Avrdude lereseteli, és onnantól kezdve not in sync. Ha tiltom, akkor szépen lefut a kiolvasás, csak nem olvas semmit a programozandó eszközből.
A programozandó eszközre nem olvastam kondit, de az valószínűleg ott van, mert ugye az egy működő Nano. -
-
Sanki
addikt
Pastebin link. (Remélem jó, sose használtam még..)
"A bekötés jó, ahogy írtad, de kérdés, hogy az rx lábat az rx-szel kötötted-e össze, vagy a tx-szel?" Hűha, itt az első baj, RX-RX, TX-TX-szel lett kötve.
-
Sanki
addikt
Próbáltam megcsinálni amiket írtál, de szerintem nem jó, telefonra se találtam olyat, ami megfelelt volna. Tudsz egyet ajánlani?
Gépen szerintem valami nem 100-as, mert párosítottam a modult a BT-vel (USB BT modul), de utána sok minden nem történt (kellene valaminek?).
Amúgy a 6 láb közül én csak a RXD/TXD-t kötöttem be az UNO-n megfelelő lábakra, illetve a VCC és GND-t.- A STATE és az EN lábakat is be kellene kötni? -
KFORboy
senior tag
Az igazság az, hogy akkor mikor szenvedtem ezzel... ennek megoldásával és a fórumhoz fordultam, volt egy ember ki tökéletesen megértette azt amit szerettem volna ugyan ezek alapján... (persze te is kihagysz nagyon sok pontot és ferdítesz, mert nem érdekel téged, hogy visszakeress a részletekre és a HSZ-ekre... de azért közbeszólsz persze), ez az ember igen komoly programozó, milliós fizetéssel nagyvállalatnál... de sajna lövése sincs az arduino IDE-hez, AVR programozáshoz (pedig C nyelvet is meri) és nem is szerettem volna terhelni ezzel tovább...
Leírtam mindent részletesen annak idején, leírtam a konkrét készüléket, hogy mit akarok megalkotni... mi a célja...
Nekem se volt több alapom mint nektek, de én mégis az abszolút nulláról sikert értem el, ti meg itt toljátok a topik burzsoát és kikéritek az ezzel kapcsolatos kifogásokat.
Hobbi elektronika topikba minden héten van 1-2 ember aki innen jön mert képtelenek vagytok még egy Blink szintet is segíteni neki, csak az arcába dobjátok az embereknek, hogy milyen hülyék...
Ha nem tudtok, nem akartok segíteni, akkor ne tegyétek... de ne szívassátok az embert !Felőlem tapsikoljál még tovább a kollégának meg a kódolásának ami egy marék kavicsot sem ér... engem ez nem mozgat, többet nem szándékozok ebbe a sztoriba fektetni, pláne úgy hogy csomó tényt skippeltél és csak natívan véded a formát.
A tények azok, hogy nekem kézzel fogható végeredményeim vannak ami alátámasztja az igazam, ti meg csak magyarázzátok magatokat...
Ti állítólag évek óta toljátok ezt és nyúzzátok a topikot, én meg mikor egy bitet se írtam kódba, de mégis egy nüansznyit se tudatok totál basic dolgokban se segíteni én meg egyedül megírtam egy haladó szintű kódot végül.
Akinek csináltam ezt az egész projektet, az is úgy jött hozzám, hogy ti a szokásos tessék lássék, nesze semmi fogd meg jól és a hülye vagy mert hülye vagy hozzáállással kezeltétek szegényt, így még én is hamarabb hasznára voltam a NULLÁRÓL mint ti a topik mainstreamjei ! -
-
Dißnäëß
nagyúr
Miért, ez sok 3m szerelt kábelért ?
[link] Kábelvilágnál épphogy egy ezres felett. Max 5m-t kell áthidalni "extrém" esetben, de az esetek 99%-ában 2m inkább. Szerintem tök jó megoldás lehet.
De elgondolkodom a többin is
Infra nem, lehet többszörösen is akadályoztatva a két fél közötti fizikai tér. De elteszem, egy másik (fejben lévô) projektemhez szuper ötlet, hogy ne wifizzek. Apropó infra átvitel: mennyire kényes az esôre ? Lehet esetleg fókuszáltan a ház sarkából a tetô eresz alattról a kert túlvégébe.. áhh.. vmi pici energiás lézer inkább, nem ?
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Utóbbi nyert. Társasban lakunk (még), a sajátomon kívül 23 (!!!) wifi ssid-t látok. Ki tudja.. lehet este úgy alszunk, hogy a fejemnél a téglafal túloldalán 30 centivel arrébb egy wifi eszköz okádja magából a jelet, míg én az igazak álmát alszom.
Beteg
Nem vagyok se paranoid, se hipochonder, de ez nagyon gáz sztem.
Ui.: A link zseni.
-
Janos46
tag
Eddig én is ezt tudtam. Két dolog támaszt bennem kételyeket. Egyik az, hogy aki már ilyen szinten ír progit, és le is közli (feltehetőleg ebben az állapotában működött is neki) nem lehet nagyon kezdő.A máski meg az, hogy van 3 különböző arduino-m, uno, nano és esp32, ezek után mindháromnak a VIN lábát megmértem, és ott volt az 5 volt. Ráadásul légyszi nézd meg az alábbi adatlap oldal, mert nem értem a VIN-hez írt magyarázó szöveget. https://arduinoplus.ru/wp-content/uploads/2017/09/nano.png
Mi az igazság?
. -
Dißnäëß
nagyúr
Köszönöm a hasznos tippet.
A külső tápról ment a relé board is és az Arduino is (egy kis usb-s kapcsolóüzemű, olyan telótöltő féle univerzális konnektorba dugós táp, 5V/2.5A).
------------------------------------------------------------------------
Kaptam ajándékba egy fura kütyüt is, egy ráépített Wifi modulos ESP-s eszköz. Van egy halvány megérzésem, hogy ők többet tudnak valamivel, mint a Leonardo-klónom, de főleg miben egyébként ? Csak WiFi képességben, vagy van még egyéb is ? Olvasgatom itt-ott, hogy sokan "ESP-znek". Ez egy nagyonpici eszköz, az alján az áll, hogy GeekCreit ESP-F DEVKIT V4 és www.doit.am (Do-It márka). A WiFi modulja 802.11 b/g/n-es. Felülről hajszálpontosan ez, alul viszont az enyém V4-es feliratos.Az Arduino IDE-vel először hozzá sem tudtam szagolni, error itt-ott, majd Google ismét segített és fel kellett az IDE-t Preferences alatt egy link beadásával okosítanom arra, hogy letöltse az ESP-s kontrollerekhez tartozó ööö nemistudommit, szoftvercsomagokat, lib-eket (?). Utána már ment minden, annyi iránymutatást kaptam, hogy Board-ok között Generic ESP8266-ot válasszak, programozónak pedig AVRISP mkII-t. Így már hajlandó volt a menüben frissen megjelent minta kódokból az ESP-s Blink belemenni és nem sokkal később már villogott is a LED-em rajta. És azóta is.
Körbenéztem a menüben még, mit tud ez a kis csoda, hát látok WiFi-s menüpontokban HTTP Server és hasonló nagyobb kaliberűnek tűnő dolgokat is, ... ahogy elnéztem, a WiFi-mre fel tudnám tenni a kütyüt, tök jó lenne egy node.JS-es vagy python-os backendből, pl. a Pi-mről szólítgatni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem sincs értelme, de az Arduino csak akkor mutat életjelet és ON státuszt, ha USB töltőre, gépre, powerbank-re dugom, vagy magára a Pi USB-jére.
Illetve van tüske az Arduino lapon GND, GND, 3V3, 5V, át tudom kötni a Pi-ről, de én is csodálkoztam először, hogy ha simán rádugom a Pi-re (függőlegesen jó fedésben egymással), akkor nem kap a Pi-re cuppanókon keresztül tápot tőle.
Az alján csak egy kis elem van, van az Arduino-n egy RTC, így ha a Pi-re van mindig dugva, az nem felejti el a pontos időt és dátumot.
Ha [link] ezt megnézem, a függőleges sort nézve a felső 6 Pi tüske szabadon marad, amikor az Arduino-t rádugom. Csak az ez alatt lévő további 26 tüskét használja (13-13). Tehát GPIO4-nél kezd és GPIO6-al bezárólag áll meg, így max egyetlen 3.3v tápra van lehetősége és nem használja, vagy csak továbbadja szimplán.
-
tonermagus
aktív tag
Aztaaa... Erről még nem is hallottam!
Hát most átnéztem a kódot amit használtam eddig a WS2812-vel, és az egyik LED szalagot a D9-en, a másikat D10-en vezérlem, a motort (Servo Library) pedig D5-ön. Ez okozhatott galibát?
Jah igen, és Nano-t használok
János250: Sajna nagyon limitált a helyem, már az Uno sem fér be, nem hogy egy Mega. Vagy te milyen lapra gondoltál? -
tonermagus
aktív tag
Köszönöm a válaszokat!
Sok minden világos lett, viszont még mindig teljesen homály, hogy a LED szalag R-G-B lábai azok GND vagy +12V-ként értelmezhetőek? Ha +12V akkor hol a GND... Ha GND akkor miért sül meg a 12V-ra kötve, gondolnám hogy a GND az amúgy is 0... Na jó, tudom hülye kérdés, de tényleg nem vágom
Illetve ahogy mondtam 2 db LED szalagot hajtok meg, mindkettőt ugyan olyan színnel vezérlem egyszerre. Spórolva az Arduino lábain, illetve a MOSFET-eken - elkövethetem-e az a merényletet, hogy egy MOSFET középső lábára midkét LED szalag egy színét ráköthetem? És ezt nyilván eljátszanám a másik kettővel is, így 6 MOSFET helyett 3 kellene csak, és ugyan ennyi Ardui kimenetet is spórolnék -
Dißnäëß
nagyúr
Nagyon hasznos input-ok, köszi a részletes hsz-t
Beszéltem egy ilyenekkel kütyüző villamosmérnökkel is, tőle megtudtam a maradékot: úgy dughatom a Pi-re, hogy felülnézetből pontosan fedik egymást, így 6 láb kimarad a rácuppanó soron és csak a maradék megy rá a Pi tüskékre (abból sem mindre), de így jó lesz.Még nem pukkant el egyik sem, és nem is mutatja elkülönítve sem hibának jelét, úgyhogy bízom benne, minden OK
(Az Arduino GPIO-ra menő sora 2x13-as, azaz 26 tűre ül rá, a Pi GPIO 40 tűs, gyakorlatilag bárhogy elcsúsztatva rá tudnám tolni az Arduino-t). Tápot az Arduino viszont nem a Pi-ről vesz, hanem a hozzá adott USB átkötő kábelen keresztül, tehát Pi4 egyik USB portjára rádugom, majd a micro-USB végét az Arduino shield-re és akkor indul be.
De nekem ez így teljesen jó próbálgatni, a vége úgyis az lesz, hogy tüskén keresztül tápolom meg a Pi-t is és az Arduino-t is, egy külön kis trafóról + utána stabilizált DC-ről.
-
KFORboy
senior tag
Úgy is rendben van természetesen ahogy te mondod a lényeg azon van, hogy ne tűnjön el a info.
Az összefoglaló csak azért lenne ésszerű, mert úgy szemelőt lenne, random Pistit lehet oda küldeni ha az ezerszer feltett kérdést ezeregyedjére is feltette, illetve ha valaki keres konkrétan ilyen dolgokat.
Amolyan gyűjtemény.
Tudom-tudom, van tonnányi library, trallala... de valószínűleg ezt sem véletlenül lett megcsinálva, tehát hiánypótló :")Nekem pl két éve jól jött volna egy ilyen mikor egyedi gömbcsuklókat esztergáltunk.
-
_q
addikt
Lehet akkor ami nekem probléma az a html része inkább. $ jelekkel van telepakolva meg olyan parancsokkal amiket C-ben nem láttam még. Persze vannak benne if, while részek is azokat értem.
(#12774) Izeka82
Grafanával akartam először, csak ott jobban kötött hogy mire használhatom meg hogyan, ezért gondoltam, meg az ajánlás miatt a php-t. Egyébként elvileg mysql-ből is be tudja valahogyan a grafana olvasni az adatokat, felsorolásban támogatja. Lehet egyszerűbb lenne a grafana, de ha nem csak grafikon kell esetleg majd, hanem táblázat, gombok vagy eféle jó dolgok, akkor a grafana nem lesz elég. -
_q
addikt
Tudsz jó tutorialt? Egyelőre nem sok elképzelésem van még hogyan lenne jó. Hőmérséklet, pára, aksi állapotot küldök és jelenítem meg grafikonon. Google chart-ot próbáltam beszúrni de az nem ment, így egy php kódban írt grafikon maradt. Talán amivel lehetne játszani, hogy adott időtartamot dinamikusan lehessen változtatni, füleket betenni mint egy honlapon pl: fül1: grafikon, fül2: jelengei érték. A fül2 jelenleg egy php oldal és egy másik php oldal a fül1. A fül2 php oldal tartalmazza az eddig 1 nap alatt mért adatokat táblázat formában. Ha most ez mondjuk több száz adat lesz, akkor érdemesebb lenne jobbra, ballra lapozhatóan megjeleníteni, mondjuk mint az ali rendeléseknél egyszerre 100 adat és lapozni kelljen a többihez, ez is jó lenne. Hirtelen most nem is jut eszembe más bővítési lehetőség. Ezekhez valami egyszerűbb tutorial jó lenne, ami magába foglalná az ESP/mysql felől jövő adatok kezelését.
Ebből indultam ki az alap megvalósításhoz, amihez hozzá adtam az én általam használt és küldött adatokat: [link]
Eddig ESP32-n volt egy webszerver, azon google chart, de egy idő után kifagyott valamiért a webszerver, de igazából az se tudott többet, mint 1 db honlapot megjeleníteni grafikon és jelenlegi adatokkal.
-
gyapo11
őstag
És ez már nagyon régóta így van, mármint hogy az assemblyt semmi nem tudja megelőzni sebességben. Minél magasabb szintű komplexebb egy nyelv és a fordítója, annál könnyebb vele dolgozni a programozónak, de annál nagyobb a lefordított kód és annál erősebb gép kell hozzá, hogy tűrhető sebességgel fusson. Ha értelmező, akkor a kód lehet kicsi, de mögötte egy nagy monstrum, ami végrehajtja az utasításokat.
-
Volkov
senior tag
Pici keresgélés után erre bukkantam:
Execution time of digitalRead(9); instruction (with internal pull-up enabled) is:
50 clock cycles of 16 MHz clkSYS (50 x 1/16000000 = 3.125 us).
Nem csoda, hogy nem működött.
Direkt port piszkáláshoz meg még kicsi vagyok.
Mindegy, SPI jó lesz -
-
Volkov
senior tag
Tökön szúrtam a saját kódomat
micros: "On 16 MHz Arduino boards (e.g. Duemilanove and Nano), this function has a resolution of four microseconds"
A feldolgozással amúgy így is lassú vagyok szerintem, kevesebb dolgot kellene csinálni ott.
A megszakításban nem próbáltam maradni, az lehet megérne még egy misét már csak a hecc kedvéért is, viszont sikerült a hardware-es SPI-t működésre bírni slave módban fix-re kötve a SlaveSelect-et. -
Alu
senior tag
& KFORboy & Gergosz2:
Köszi mindhármótoknak!Gergosz2:
Már ismerkedek vele. Csak az egyik alkalommal az egyik timernél (ami datasheet alapján 4 csatornát tud kezelni) csak 2 vagy 3 csatornánál engedte kiválasztani a pwm generálást és nem értettem a miértjét. Aztán később rájöttem, hogy előtte bepipáltam néhány ADC lábat és az egyik pont azt a fizikai lábat foglalta le, ahol annak a bizonyos timernek az output channelje is lett volna. Vicces hiba, de hát így tanul az ember.Aztán inkább úgy voltam vele, hogy biztos, ami biztos rákérdezek itt nálatok, hogyan is van ez.
-
-
Mosqu!to
addikt
De, erre, köszi! Legjobb az lenne, ha ez eu-ból is beszerezhető lenne, de akkor szétnézek a keresőszavakra.
(#12726) Janos250 Az a helyzet, hogy nagyon távol állok attól, hogy értelmezni tudjam, amit mondtál, az miért jó úgy és miként működne megfelelően. Műszaki érzékem van, így a videó, vagy írásos guide alapján el tudok valamit készíteni, de sajnos amit leírtál az nekem egyelőre kínai
-
KFORboy
senior tag
Nem akarok pesszimista lenni, de a kiírt raktár mennyiség nem jelent semmit még akkor sem ha valódi a bolt és nem dropship faker.
Egyszerű példa, beérkezik egy tucat rendelés, te meg mindennek a végén rendelsz... És hoppá, már nincs is.
Panaszkodsz, a válasz az lesz;
A webshopban megjelenített adatok tájékoztató jellegűek a valóságtól eltérhet.Ez minden webshop ÁFSZ-ben benne van.
Rendeltem én is már csomó mindent így webshopból... Tökrejó dumával, hogy 5 napon belül nálam a cucc, ha nem akkor visszaküldhetem 0Ft-ért és visszalapom a pénzt meg minden egyéb... Meg garantált pénzvisszafizetés elegédettlenség esetén... Satöbbi...
A cucc nem jött meg 5 napon belül (nagyon kellett volna) a webshop felületén az összes panasz és visszaküldős űrlap meg minden ilyen hivatkozás ismeretlen helyre mutat... Az opciók meg persze csak akkor jelennek meg, ha rendeltél/van rendelési előzmény... Akkor is full zavaros az egész.
Telefonszám, elérhetőség nulla/fake.
Ezeket meg persze akkor állsz neki csekkolni ha valami nem okés.
2 hónap után megjött a cucc, mikor már el is lett felejtve.
Csomag tipikus fehér nejlonos kínai pakk, rajta is volt a feladó távolkeleti cím shenzenből, wish posta, stb...= dropship
Az oldalnak van értékelése google-ben, meg úgy eleve működik és jól fest... Csak miután behúztak és rendeltél, nem tudsz mit tenni.
Non+ultra: Magyarországon vagy... Egy olyan országban ahol ha lesből megtámad egy suttyó biztonságiőr műszakja után megvárva téged a spar előtt, de te sikeresen elhárítod, visszakézből bepancsolsz neki egyet, hogy fél pillanatra elgondolkodjon az életén, sőt erről egy tökéletes videófelvétel is van telefonnal... A rendőr téged visz el, zár be 3 és fél órára fogdára mielőtt vallomást felvesz egy nyomozó tőled végre, teljes tenyér/ujjlenyomatvétel, fotózkodás és az ügyészségre küldik az ügyet, amit majd ott megítélnek, hogy Jogos védelem vagy Garázdaság büntette áll fenn számodra !
Hidd el, itt a kamu webshopok a legkevésbé érdekelt dolgok és még bőven ezer meg egy féleképp lehet az ember csalás áldozata következmények nélkül.
-
KFORboy
senior tag
-
KFORboy
senior tag
Egy 328P 360-400 HUF
A többi elektronikai komponens meg olyan 200HUF
Az LCD ára 500-600 HUF
Tücögtethető Pörgettyűs enkóder (ami igazából lehet 3db dip membrán gomb is ami 0ft) mqx 250 HUF
Az egészet fellehet dobni próbanyákra, max kicsit nagyobb lesz...
És az igazat megvallva nekem ehhez mind meg is van minden (bár igazából nagyon sok komponensem van készleten, ha gondoljátok fotózhatok de félek megölnek majd irigységből)
-
gyapo11
őstag
Gyanús, hogy a nyák, az alkatrészek, csatlakozók egyenként megvéve többől jönnek ki, de azért az építésnek van szépsége, izgalma, hogy vajon elindul-e, jól működik-e. Másrészt a saját összeszerelésű cuccokat jobban megismeri az ember, hiba esetén van esélye a javításnak.
-
-
Djstefan1848
újonc
most leteszteltem és vagy bevárják egymást vagy a magassabb delay számot használja mind 2 nél és egyszerre mennek.
#include <Servo.h>
Servo ser1;
Servo ser2;
int pos = 60;
void setup() {
ser1.attach(1);
ser2.attach(3);
}
void loop() {
for (pos = 60; pos <= 90; pos += 1) {
ser1.write(pos);
delay(30);
ser2.write(pos);
delay(90);
}
for (pos = 90; pos >= 60; pos -= 1){
ser1.write(pos);
delay(30);
ser2.write(pos);
delay(50);
}
} -
Djstefan1848
újonc
-
Sanki
addikt
Valami ilyesmi kellene regulátornak? [link] --> LM7805 5V?
Az a baj, hogy régi az akksi, tavaly vettem ki a kocsiból, mert a nagy fagyban nem indult és már 6-7 éves (nem tudom pontosan, papír nincs meg). Mondjuk azóta van akksitöltő, lehet érdemes akkor rátenni.
Li-ion celláim meg nincsenek (és emiatt ősztinén szólva nem is akarok venni, mert akkor ahhoz még töltő is kell). -
Itt azt írják, hogy elmegy 3db ceruzaelemről is egy ilyen led stripe, akár 3 voltról is.
Parkolás után kézi kikapcsolás helyett lehetne mélyalvásba vinni (akkus táplálás esetén), mondjuk percenként egyszer felébreszteni, hogy ott áll-e még az autó, úgysem életszerű 1 percen belül kiállni a kocsival meg vissza. -
Sanki
addikt
Az nagyjából hogy nézne ki külső akksival?
Erre gondoltam én is, csak sajnos nincs itthon semmi akkumulátor (max 1 régebbi autós akksi, amit még nem adtam le a telepen vagy pedig 1 powerbank lenne). Főleg ebbe a home office-os munkarendbe nem is sokat megy az autó.
Jelenlegi beállításban ~250 mA-t eszik a ledszalag, de az erősséget lentebb lehet venni. Működési idő is az a fél perc lenne max, ameddig beállok a garázsba. -
Sanki
addikt
Ja ez nem is lesz wifin meg semmi, az teljesen más.
1 méterre állítottam be jelenleg, illetve majd magasságba a rendszámtáblára fogom irányítani.
Tápot meg 1 régi telefon töltőről kapja majd, ha leparkoltam akkor 20 sec után lekapcsol a ledszalag, illetve egy kapcsolós hosszabbítóra lesz kötve, hogy felesleges ne kapjon áramot. -
Sanki
addikt
Igen, köszi, nagyjából értem. --> "de ha lib-eken keresztül" - ez gondolom az a rész, amikor a kód elején hivatkozik egy másik kódsorra, pl.
#include <Adafruit_NeoPixel.h>
?
Akkor próbaképp lehet rendelek egyet, ahogy nézem ezek is ilyen 3-4 dollár körül mozognak.Jelenleg ezt a projektet csinálgatom, a parancsok egy részét már értem mi mit csinál (ezen a kódon belül), még azt szeretném majd beleszerkeszteni, hogy egy gomb segítségével a
"PANIC_DISTANCE"
és/vagy a"PARKED_DISTANCE"
változtatható - tanítható legyen. -
Sanki
addikt
-
gyapo11
őstag
Még ha ki is lehet olvasni, akkor is talán könnyebb út újraírni az egészet, csak föl kell deríteni, hogy hogy kell kiolvasni az adatokat a szenzorokból, meg hogy kell vezérelni a vezérelhető dolgokat. Pl. egy mosógépnél ez jó lenne.
Itt viszont az a gond, hogy lehet benne egy halom software-es számolás, szenzorok adatainak korrekciója, amit pl. gyárilag lemértek és úgy töltötték be a programot a processzorba, meg egy csomó olyan ismeret ami nem triviális, hogy pl. mennyivel a vízcsap nyitása után kell a gázt indítani, mikor kell a szikra, szóval időzítések, összefüggések, ökölszabályok. Biztos jópár munkaóra van abban a software-ben. -
haxiboy
veterán
Igen ez lett volna a második megoldásom, majd írni hozzá egy API-t és a DNS szervereken a gyártó felé a kommunikációt átirányítani a saját webkiszolgálóra.
Ha a JTAG-es kiolvasás tiltott, magáról az IC-ről nem lehet ledumpolni binárisan és nop-olni a fw kiolvasás tiltásának a kódját? -
gyapo11
őstag
Ha az emitteren kicsi ellenállás van, ami már meghaladná a tranyó kollektor-emitter áram képességét, akkor persze tönkremenne, tehát erre figyelni kell. A bázis oldalon lehetnek tized Ω-ok is. Miért? Mert a bázis nem vesz föl több áramot, mint az emitteráram bétáadnyi része.
Van egy szabályozó tényező, az hogy az emitter mozogni tud feszültségben le-föl és a bázis-emitter feszültség igyekszik 0.7 V-on maradni.
A bázisba a tized Ω nagyon sok áramot be tudna tolni ha pl. hirtelen ugrik ott a feszültség fölfelé, de ahogy nő az áram, a kollektor-emitter vonalon több áram kezd folyni, ettől az emitter emelkedni kezd (követi a bázist), és a bázis-emitter feszültség tartja a 0.7 V-ot, mert az emitter emelkedésével a tranzisztor nyitni kezd. Ha csökken a feszültség a bázison, akkor meg a B-E feszültség 0.7 V alá megy, a tranzisztor nyitni kezd, a kollektor-emitter áram csökken, ettől az emitter lefelé indul, a B-E feszültség nő és 0.7-nél beáll a követett állapot. Tehát az emitter mindig szigorúan követi a bázis mozgását.Ha az osztó korlátozza a bázisáramot, nem ugyanannyi áram "folyik el" a mért körből?
Az osztón átfolyik a bázisáram is meg a kollektor-emitter áram is. De a bázisáram az bétáadnyi, több százas bétánál a kollektor-emitter áram több század része, és nem az osztó korlátozza, hanem a föntebb leírt folyamat, a B-E feszültség 0.7 V-on tartása.
Ha pl. változatlan bázis feszültségnél ráteszel egy négyszögjelet az emitterre, és méred a bázisáramot szkóppal, akkor ugrálni fog le-föl.
Kb. hasonló elven működik a földelt bázisú kapcsolás, amikor a bázis földre van kötve és az emitterre adjuk a jelet, ami erősítve jelenik meg a kollektoron. -
gyapo11
őstag
Azt nem tudok, de elég egyszerű. Van egy feszültség, amit le akarunk követni minél kisebb terheléssel. A tranyó bázisa rajta van a mérendő ponton, az emittere meg ~0.7 V-tal lejjebb követi. Az emittert már lehet terhelni. Mi történik ekkor? Az emitter felé elindul a terhelő áram, de ezt nem a bázison keresztül kapja a mérendő pontról, hanem a kollektorból a tápról. A bázison csak emitter áram/béta áram folyik.
-
gyapo11
őstag
Akkor be kell tenni egy emitter követő tranzisztort, az bétával szorozza az osztóról érkező áramot. Tehát egy 500 bétával rendelkező tranzisztor bázisát a két ellenállás közös pontjára, az emitterét az arduino bemenetére (ide esetleg még egy szivárgó áram elleni 1 MΩ-ot is), a kollektorát meg 5 V-ra. Az osztási arány ugyanannyi, de az ellenállások értékét meg kell szorozni bétával, vagyis 500-zal, akkor a fölső ellenállás 500 kΩ, az alsó meg 165 kΩ. Nem tudom mennyi az arduino bemenő ellenállása, esetleg azt is bele kell számolni.
-
Nyirike
csendes tag
Van egy másik megoldás is. Lekötöm a műszert és PWM outputtal egy TIP120 mosfettel kamu jelet generálom a műszernek és akkor nem fogják zavarni egymást. Ezt korábban már teszteltem. És ment.
Az a gond ezzel a feszültségosztó dologgal, hogy 50-110 fok között 180 Ohm a különbség.
Ha rosszul választok feszültségosztót akkor sok mindent fog mutatni a műszer csak értelmes értéket nem.De ha meg túl magas akkor esélyes hogy az Arduinos mérésem lesz saccoló mint mérő.
180 Ohm range nem sok. Ehhez milyen feszültségosztót érdemes választani? 10k / 1k? már elég távol van nem? Vagy menjek feljebb?
-
Nyirike
csendes tag
Köszi a gyors választ.
Igen analóg bemenetre kötöm A1 ha jól emlékszem. A termisztort magában mértem és elég alacsony ellenállásokkal dolgozik. 250 Ohm-0 között van az értékelhető hőfok görbéje. A mutató 40 és 110 között mér és nekem sem kell nagyobb range. 9 fokban 1600Ohm, de igazából mindegy is.
Itt a mutató sematikus rajza.A TH az a Thermistor pin. Amúgy a 15 és 75 Ohm sorba van kötve (megmértem tehát úgy tűnik hogy 90 Ohm a felhúzó ellenállása a bejövő jelnek.
Hogy kellene akkor bekötnöm a arduinot? Mivel 0-12V lehet a TH-n pinen lévő feszültség emiatt ahogy írtad kellene a feszültség osztó.
A 90ohm-s felhúzó megkavarja a mérést is nem? Magában a termisztort tudom mérni egy 5V-ra való felhúzó ellenállással, de ha bekerül egy feszültség osztó akkor hogy változik a mérés?
Köszi
-
JozsBiker
aktív tag
Leírom, hátha nem dobnak ki érte.
A kód viszonylag egyszerű, ha a user benyomja az Adat_keres gombot, akkor pár változó beállítása után és a BT kapcsolat megléte esetén küld egy karaktert az Arduino -nak ami azt jelzi, hogy jöhetnek az adatok. A kapott byte -okat egy ciklussal beolvassuk és letároljuk egy listában.
Tökéletesen működik is minden, csak egy kicsit csicsázni szerettem volna, hogy sok adat esetén legyen egy folyamatjelző, hogy a user láthassa, hogy csörgedeznek az adatok. No ez nem akar működni. Pirossal kommenteztem ezt a sort. Aztán a debuggolás során már kínomban a legelső sorba írtam be egy kiíratást, és meglepő módon az is csak a While ciklus végén fut le, miután már minden adat megérkezett. Ennek az okára szeretnék valahogy rájönni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- Parkside szerszám kibeszélő
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Nintendo Switch
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest